Jaunākais izdevums

Bauskas pils restaurācijas process ir pagarināts par vēl vienu gadu, termiņus liek pārskatīt grūtības iepirkumos.

Šobrīd noteiktais pils restaurācijas beigu termiņš ir 2014. gada 20. augusts. Sākotnējo plānu pabeigt darbus jau šā gada vasarā nav izdevies realizēt. Pils atjaunošanas process ir veidojies no daudziem specifisku būvniecības un restaurācijas darbu iepirkumiem, no kuriem vairāki beidzās bez rezultāta un tika sludināti atkārtoti.

Bauskas pils restaurācijas projekta izmaksas saskaņā ar Bauskas novada domes informāciju ir gandrīz 1,4 miljoni latu, 84,95% no šī summas finansē ERAF, pašvaldības finansējums ir 12,8%, valsts budžeta dotācija – 2,25%. Bauskas pils muzeja direktors Māris Skanis lēš, ka projektu būs izdevies pabeigt bez īpašām atkāpēm no budžeta.

Pēc darbu pabeigšanas apmeklētājiem pilnībā būs pieejama Latvijā vienīgā daļēji saglabājusies Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru rezidence, kas ir arī vienīgais manierisma laika piļu arhitektūras piemineklis Latvijā. Bauskas pils ir veidota kā nocietināta rezidence – tā sastāv no XV gadsimtā būvētā Livonijas ordeņa cietokšņa un jaunās pils, kas kā priekšpils tapa XVI gs. sākumā. M. Skanis skaidro, ka restaurācijā akcents tiek likts uz XVI gs. beigu un XVII gs. sākuma posmu. Pils Livonijas cietokšņa daļu arī turpmāk paredzēts atstāt drupu veidolā, tās pakāpeniski tiek nostiprinātas.

Rekonstrukcijas projekta apjomīgākā sadaļa – lielie konstruktīvie būvdarbi, fasāžu rekonstrukcija, inženiertīklu izbūve u. c. – jau ir gandrīz pabeigta.

Dārgākā pozīcija pils rekonstrukcijā saskaņā ar Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā atrodamo informāciju ir pils jaunās daļas rekonstrukcijas 2. kārtas būvdarbi, ko veic SIA Vesta ABM par līgumcenu 448,9 tūksto. Ls.

Plašāk lasiet laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas un tās ierobežošanas pasākumu apstākļos komercnomnieks nav spējis pielāgoties apstākļiem, lai saņemtu pilnu atbalstu un pildītu savas saistības, lai pārvaldītu vēsturisko Mežotnes pils kompleksu, informē Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes loceklis Andris Vārna .

Šobrīd iepriekš iznomātā Mežotnes pils valstij radīs zaudējumus, tādēļ jāvērtē citi ilgtspējīgas dzīvotspējas scenāriji, neizslēdzot arī īpašuma nodošanu pašvaldībām vai pārdošanu likumā noteiktajā kārtībā – publiskas izsoles ceļā, norāda VNĪ .

No kopumā Latvijā esošajām ap 1200 muižām un pilīm VNĪ tiešā pārvaldīšanā ir trīs – Rīgas pils, kas jau ilgstoši izmantota publiskajai funkcijai un saņem valsts atbalstu, savukārt Mežotnes un Igates kompleksi līdz šim tikuši nodoti ilgtermiņa nomā privātpersonām.

“Mums un pašvaldībām kopīgi būs jārod tālākais risinājums Mežotnes pils kompleksa turpmākam pielietojumam ilgtermiņā, izvērtējot nepieciešamos ilgtermiņa ieguldījumus, to atdevi un ar to saistītos riskus, un iespējams jāpieņem lēmums šo īpašumu pārdot investoriem nākotnes attīstībai,” norāda A. Vārna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) no 8. marta izsludina Mežotnes pils izsoli viesnīcas kompleksa attīstīšanas, tūrisma un viesmīlības pakalpojumu nodrošināšanas vajadzībām.

Interesenti, kuri vēlas apskatīt šo vēsturisko objektu un piedalīties pils nomas tiesību izsolē, tiek aicināti iesniegt pieteikumus.

VNĪ valdes loceklis Andris Vārna norāda: “Mežotnes pils iznomāšanas mērķis ir radīt vērtību gan vietējai kopienai, gan tūristiem, nodrošinot, ka Mežotnes pils, gādīga nomnieka rokās, atgūs savu kādreizējo spozmi. Mežotnes pilij ir īpaša vēsturiska aura un pils kompleksa potenciāls ir plašs un daudzveidīgs. Ņemot vērā tā vēsturisko nozīmi un ainavisko pievilcību, labākais un efektīvākais izmantojums būtu tūrisma un rekreācijas jomā, kas savukārt veicinātu tūrisma attīstību un piesaistītu arī citas investīcijas šajā reģionā. Ja Mežotnes pils kompleksu neizdosies iznomāt, nekustamais īpašums tiks atsavināts.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pavāri radīs Bauskas ēdiena recepti

Dienas Bizness, 19.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskas tūrisma informācijas centrā (TIC) tikušies ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji, lai spriestu par Bauskas novadam raksturīga ēdiena radīšanu, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Inese Turkupole-Zilpure, Bauskas TIC vadītāja, atzinusi, ka atsaucība bijusi lielāka nekā pirms diviem gadiem – ieradušies pārstāvji no Codes pagasta zemnieku saimniecības (z/s) «Vaidelotes», Īslīces pagasta viesu nama «Bērzkalni», Mežotnes pils, Gailīšu pagasta atpūtas kompleksa «Miķelis» un SIA «Bauskas alus». Apspriedē sanākušie vienojās par recepšu izstrādes plānu un iespējamiem ēdieniem.

«Tūristi bieži prasa – kāds ēdiens ir šai vietai raksturīgs, kas te cilvēkiem vislabāk garšo?» sacījusi I. Turkupole-Zilpure.

Sanākušie uzsvēruši, ka svarīgi piesaistīt jau pazīstamus Bauskas novada zīmolus. «Jāizmanto «Bauskas alus» iespējas,» akcentējusi Mežotnes pils pārdošanas un mārketinga daļas vadītāja Ilze Djačuka. SIA «Bauskas alus» pārdošanas direktore Daiga Solzemniece stāstījusi par uzņēmuma vēlmi sadarboties ar kādu vietējo ēdinātāju, kas varētu gatavot īpašas uzkodas pie alus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Apspriedīs Mežotnes pils attīstības iespējas

Lelde Petrāne, 25.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt, 26.novembrī, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sadarbībā ar Mežotnes pils apsaimniekotāju SIA VNĪ pilis rīkos plenēru, kurā kopā ar nozaru ekspertiem tiks diskutēts par Mežotnes pils darbības paplašināšanas un dažādošanas iespējām, informē VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

«1802.gadā celtā Mežotnes pils ir viens no izcilākajiem klasicisma ēras pieminekļiem Latvijas muižu arhitektūrā. Līdz šim pils ir veiksmīgi darbojusies kā tūrisma objekts, piesaistot ārvalstu tūristus, kā arī piedāvājot telpas kāzām, citām privātām svinībām un korporatīviem pasākumiem. Šos darbības virzienus plānots saglabāt arī turpmāk, taču nepieciešams izvērtēt līdz šim neizmantoto pils potenciālu - identificēt šobrīd nepilnvērtīgi izmantoto pils kompleksa ēku - pārvaldnieka ēkas, sporta zāles -, kā arī pils parka teritorijas iespējamos izmantošanas veidus, un rast jaunus darbības virzienus, kurus varētu attīstīt Mežotnes pilī,» skaidro VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV laikraksts New York Times jūsmo par Latvijas barokālo Rundāles pili, nodēvējot to par Latvijas Versaļu.

Laikraksts vēsta par vairākus desmitus gadu ilgajiem Rundāles pils restaurācijas darbiem, kas noslēdzās šogad, atjaunojot pili tās sākotnējā krāšņumā.

Baroka un rokoko arhitektūras stilā tapušais Rundāles pils ansamblis ir viens no izcilākajiem Latvijas kultūras pieminekļiem. Tas celts 1736.-1740.gadā pēc slavenā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta un viņa vadībā. Pils dienvidu pusē atrodas Rastrelli projektētais desmit hektārus lielais franču dārzs ar dažādiem krāšņiem baroka parka elementiem.

Pirms 50 gadiem domubiedri Bauskas muzeja toreizējais direktors Laimonis Liepa, gleznotājs un mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis un Mārcis Leopolds Kļaviņš aizsāka lolot domu par pils restaurāciju, saredzēja nepieciešamību un vēlmi saglabāt karos un padomju laikā smagi cietušo pili, ierīkot tajā muzeju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ziemas pauzes Bauskas pilī kafejnīca šopavasar darbu neatsāks, apstiprinājis SIA «Demora» pārstāvis Edgars Kozlovskis, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Uzņēmējs atzinis, ka ar pašreizējo kārtību un prasībām ēdināšanas bizness pilī nav iespējams.

To ierobežo pils darba laiks, kas nepieļauj strādāšanu vēlās vakara stundās. Muzejs vasarās strādā līdz septiņiem vakarā, pēc tam tiek slēgti pils vārti. Tas liedz kafejnīcai viesus apkalpot ilgāk, nav iespēju nodrošināt apmeklētāju uzturēšanos slēgtajos pasākumos.

Bauskas novada domes sociālo, izglītības, kultūras un sporta lietu komitejas sēdē 14. martā deputāti sprieduši par iespēju organizēt Bauskas pils kafejnīcas telpu nomas tiesību izsoli. Līdzšinējais ar SIA «Demora» noslēgtais pils kafejnīcas telpu nomas līgums izbeigts, savstarpēji vienojoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdošanā ir izlikta vēsturiskā Kaucmindes pils Bauskas novadā. Pils tiek pārdota par 250 000 eiro, liecina informācija nekustamo īpašumu kompānijas Rent In Riga mājaslapā.

Pils tiek piedāvāta kā investīciju objekts, un saskaņā ar pašreizējā īpašnieka sniegto informāciju objekts ir pieejams.

Privātīpašums Kaucmindes pils sastāv no pils ēkas 2887 kvadrātmetru kopplatībā un tam pieguļoša gleznaina parka 4,59 hektāru platībā.

Kaucmindes pili ieskauj divi dārzi: viens regulārais dārzs, kuru veidojis dārznieks K.Savickis ap 1780.gadu, bet otrs ir ainavu parks, kas veidots 19.gadsimtā un aptver Kauces upītes gravu. Zemes gabala ziemeļu robežu veido neliela upīte, rietumu robežu - divi sakopti un iztīrīti mākslīgie dīķīši.

Kaucmindes pils atrodas Latvijas arhitektonisko pērļu trijstūrī. Līdz baroka stila Latvijas arhitektūras un mākslas šedevram Rundāles pilij ir tikai astoņi kilometri, līdz viduslaiku restaurētajai Bauskas pilij - trīs kilometri, bet līdz Mežotnes pilij - 10 kilometri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apstiprināti 70% ES fondu investīciju ieviešanai nepieciešamo MK noteikumu

Zane Atlāce - Bistere, 06.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 6. jūlijā, Bauskā notika Kohēzijas politikas Eiropas Savienības Struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) 2014. – 2020. gada plānošanas perioda Uzraudzības komitejas ikgadējā izbraukuma sēde, kurā tika izskatīti aktuālie ES fondu ieviešanas jautājumi. Līdz šim ir apstiprināti 75 jeb gandrīz 70% ES fondu investīciju ieviešanai nepieciešamo Ministru kabineta (MK) noteikumu. Turpat ceturtdien, 7. jūlijā, notiks arī 2007. – 2013. gada plānošanas perioda ES fondu Uzraudzības komitejas sēde, informē Finanšu ministrijā.

«Katrs solis pretī ES fondu investīciju ieviešanai ir būtisks iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanai un ekonomikas izaugsmei kopumā. Lai pēc iespējas ātri un kvalitatīvi ES fondu atbalsts sniegtu savu ieguldījumu, svarīgi visām nozaru ministrijām un nevalstiskajām organizācijām sekmīgi sadarboties, jo mums visiem ir viens mērķis – efektīvas ES fondu investīcijas,» norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.

Lai veicinātu ātrāku un efektīvu ES fondu investīciju ieguldīšanu ekonomikā, ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda Uzraudzības komitejas sēdē tika izskatīts ES fondu ieviešanas progress un citi aktuālie jautājumi. Tāpat gada laikā notikušas regulāras Uzraudzības komitejas apakškomiteju sēdes, kuru ietvaros ar partneriem sagatavoti lēmumi par investīciju nosacījumiem, kas pieņemti Uzraudzības komitejas rakstisko procedūru laikā. Tādējādi līdz 2016. gada 30. jūnijam jau ir izsludinātas 54 projektu iesniegumu atlases.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskas novada Mežotnes pilī iebūvēts lifts, ziņo Bauskas Dzīve.

Lifta ierīkošanu veica uzņēmums Kone Lifti Latvija. Liftam atvēlētā vieta un pils specifika nav ļāvusi ierīkot standarta ierīci, tādēļ to nācās pārveidot un pielāgot, stāsta pils saimnieks Egīls Dabris, kurš ar uzņēmuma veikumu ir apmierināts. Lifts nodots ekspluatācijā decembra otrajā pusē.

Kā liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā, lifta projektēšana un izbūve pilī izmaksāja mazāk nekā 50 tūkstošus latu.

Mežotnes pils īpašnieks ir Valsts Nekustamo īpašumu aģentūra, bet tās apsaimniekotāja ir SIA Mežotnes pils. Pils atrodas Bauskas novada Mežotnes pagastā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rundāles pils muzeja centrālās kāpnes pašlaik piedzīvo pārvērtības, novēroja laikraksts Bauskas Dzīve.

Rundāles pils goda pagalma parādes kāpnes līdz pils restaurācijas darbu sākšanai 20. gadsimta septiņdesmitajos gados nebija saglabājušās, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Bemberga. 1977. gadā arhitekts Leonhards Liepa izstrādāja tehnisko projektu pils galveno kāpņu rekonstrukcijai.

Projekta realizēšanu sāka tajā pašā gadā. Apritējuši jau vairāk nekā 35 gadi. Ik pa laikam veikti lokāli remonta darbi – pēdējie aptuveni pirms astoņiem gadiem. Kāpņu koka detaļas bija ievērojami nolietojušās, satrupējušas, un turpmākā ekspluatācija varētu radīt bīstamas situācijas muzeja apmeklētājiem, remonta nepieciešamību skaidro R. Bemberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maija sākumā Bauskā apmeklētājiem durvis vērs kafejnīca «Pie pils». Jaunā ēstuve iekārtota bijušās kafejnīcas vietā pils stāvlaukuma malā, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Ēkas Brīvības bulvārī 2, bijušo klubu «Relax» un kafejnīcu «Krustceles», iegādājusies SIA «Viona».

Remotdarbu ieceres realizējas nedaudz lēnāk, nekā sākotnēji plānots. Topošās kafejnīcas «Pie pils» vadītāja Oksana Barojana apliecina, ka ēstuvē pirmos apmeklētājus gaidīs 8. maijā: «Kad pērn septembrī ēku nopirkām, nebijām domājuši, ka telpas būs tik sliktā stāvoklī. Daudz iepriekš neplānotu darbu esam paveikuši pagrabā un virtuvē. Lai arī kafejnīcu atvērsim vēlāk, nekā bijām plānojuši, tomēr ir gandarījums, ka viss būs īstenots, kā iecerēts.»

Jaunajā kafejnīcā apmeklētājiem piedāvās armēņu virtuvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gājēju tiltu pār Lielupi pie Mežotnes pils sāka demontēt trešdien, 27. novembrī. Tas ir vienu dienu ātrāk, nekā bija izziņots plašsaziņas līdzekļos, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Tiltiņa ātrāka demontāža radījusi neapmierinātību iedzīvotājos, kuri bija rēķinājušies ar tilta izmantošanu vēl 27. novembrī. «Visur bija izziņots, ka tiltiņu pār Lielupi demontēs 28. novembrī. Ar to mēs arī rēķinājāmies, tāpēc trešdien, 27. novembrī, uz darbu no Mežotnes pāri upei gājām pāri tiltiņam. Labi, ka mūs paspēja informēt, ka jau trešdienas priekšpusdienā SIA Pontons sākusi tilta demontāžu. Skrējām mājās, knapi paspējām, margas jau bija noņemtas, skrūvēja nost citas detaļas.

Protams, mēs rēķinājāmies, ka ceturtdien mums jau būs jābrauc ar mašīnām cauri Bauskai uz darbu, bet trešdienu mēs vēl varējām izmantot, ejot uz darbu kājām pāri tiltam. Uzskatām, ka noteiktā datuma neievērošana ir totāla cūcība, nerēķināšanās ar cilvēkiem. Ja nu kāds vecs cilvēks bija nolēmis tajā dienā pāriet pāri tiltam uz kapiem, kas ir Rundāles pusē?» sacījusi kāda neapmierinātā lasītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rundāles pils atjaunošanas epizodes un nākotnes ieceres

Dienas Bizness, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursa «Latvijas būvniecības gada balva 2014» «Grand Prix» piešķiršana Rundāles pils muzejam bija patīkams, negaidīts pārsteigums, atzīst muzeja direktors Imants Lancmanis. Viņam ir ļoti liels gandarījums, ka «Grand Prix» otra laureāte ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūve. I. Lancmanis to uztver kā simbolisku žestu, kas līdzsvaroti savieno vēsturisko un laikmetīgo arhitektūru, vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve.

Turpinot tēmu par simboliskām sakritībām, I. Lancmanis stāsta: «Pili mēs restaurējām 50 gadus, bet bibliotēku būvēja gandrīz 25 gadus - no projekta izstrādes līdz gatavai ēkai. Turklāt bibliotēkas cēlējiem nemitīgi bija jāstrādā polemikas, intrigu un noliegumu gaisotnē. Tas ir bezgala smagi, bet viņi savu mērķi sasniedza gluži tāpat kā mēs.»

Uz jautājumu par Rundāles pils restaurācijas 50 gados piedzīvoto lielāko pārsteigumu I. Lancmanis nosauc hercoga otrā darba kabineta zondāžu, ko 1968. gadā veica Ieva Lancmane. «Mēs uzzinājām, ka zem četriem krāsu slāņiem ir apslēpts oriģinālais gleznojums. Zondējot cits pēc cita gluži kā Ziemassvētku pārsteigumu kartītēs atklājās gleznojuma fragmentu mazie lodziņi, bet mums nācās gaidīt veselus 40 gadus, iekams kompozīciju izdevās restaurēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šovasar Rundāles novadā atvērta jauna ēdināšanas vieta «Viktoria», kur var nobaudīt kebabus, atsaucoties uz Bauskas tūrisma informācija centra (TIC) vadītājas Ineses Tukupoles-Zilpures sniegto informāciju, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Ēstuve atrodas līdzās autobusa pieturai «Rundāles pils», blakus veikalam «Vesko». Apmeklētājus tā uzņem no jūnija sākuma, stāsta īpašnieki, vietējie rundālieši Evita un Sergejs Lisenko.

S. Lisenko atklāj, bijis pārsteigts, ka 14 gadus Rundāles pils tuvumā atradās vīnogās ieaudzis pamests ēkas karkass. Skats kā no šausmu filmas, spriež uzņēmējs, tāpēc nolemts 500 kvadrātmetru lielu zemesgabalu iznomāt no pašvaldības. Marta domes sēdē deputāti lēma šo vietu iznomāt uzņēmuma darbībai uz vienu gadu ar tiesībām līgumu pagarināt katru nākamo gadu, bet ne ilgāk kā līdz 2020. gadam, norādīts pašvaldības sagatavotajā lēmumprojektā. Teritorijas nomas maksa ir pieci procenti no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā. Savukārt ēstuves ēka pieder uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pieaug muzeju popularitāte; pērn pieprasītākais bijis Rundāles pils muzejs

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan iedzīvotāju skaits samazinās, Latvijas muzeju apmeklējums gadu no gada ir audzis un šāda tendence saglabājusies arī 2014.gadā, liecina biedrības Culturelab veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju kultūras patēriņu un līdzdalību kultūras aktivitātēs laikā no 2007.līdz 2014.gadam.

Salīdzinot ar 2013.gadu, kopējā muzeju apmeklētība ir pieaugusi par gandrīz 268 tūkstošiem apmeklējumu, 2014.gadā sasniedzot 2 921 616, liecina Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas apkopotie dati.

Valsts muzeju grupā, kurā apmeklētājiem tiek piedāvāta 41 ekspozīciju vieta, ir reģistrēti 1 578 518 apmeklējumi, par 93 895 apmeklējumiem pārsniedzot 2013.gada rezultātu. Populārākie valsts muzeji 2014.gadā ir bijuši Rundāles pils muzejs ar 258 301 apmeklējumu, Turaidas muzejrezervāts ar 250 492 apmeklējumiem un Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ar 182 882 apmeklējumiem.

Interesi par muzeju piedāvājumu 2014.gadā sekmēja vērienīgie izstāžu projekti, kas 2014.gadā tika organizēti Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros. Tomēr visjūtamākais apmeklētības pieaugums bijis Rundāles pilī un Turaidas muzejrezervātā, kuri pārliecinoši darbojas kā starptautiskā tūrisma galamērķis. Ārvalstu tūristi, kas organizētās grupās apmeklē Rundāles pils muzeju, 2014.gadā bija 30%, savukārt Turaidas muzejrezervātā 27% no kopējā apmeklējuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dobeles Livonijas ordeņa pilsdrupas pils kapelas mūru restaurācijas un pārbūves darbi, kuros investēti 2,5 miljoni eiro, tuvojas noslēgumam, un 3.decembrī tur nosvinēti spāru svētki.

Šobrīd ir izbūvēts jumta pārsegums - betona klājums un izvietotas spāres tehniskajai telpai. Jumta segums, maksimāli saglabājot vēsturisko mūru apjomus un nenosedzot tās autentiskās detaļas, dos iespēju ikvienam apmeklētājam apskatīt Dobeli no augšas. Ir veikti mūru daļas saglabāšanai galvenokārt konservējoša rakstura darbi un uzsākti darbi pie iekšējās apdares un komunikācijas izbūves.

Restaurācija dos iespēju iepazīt pils vēsturi, pilsētas pirmsākumus, informatīvi un izglītojoši iepazīt kapelas ēku, tās būvvēsturi, likteņus un artefaktus. No jumta terases varēs apskatīt Dobeli no skatpunktiem, kādos atradās kādreizējie pils aizstāvji.

Projekta mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūrvēsturisko mantojumu Zemgalē, atjaunojot valsts nozīmes kultūras pieminekļus Jelgavā, Dobelē, Bauskā, veidojot tajos jaunus, savstarpēji papildinošus tūrisma pakalpojumus, tādējādi nodrošinot to sociālekonomiskā potenciāla attīstību un integrāciju vietējās ekonomikas struktūrā atbilstoši Jelgavas pilsētas, Bauskas un Dobeles novadu attīstības programmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pēdējā iespēja aplūkot Rīgas pils priekšpili būvdarbu stadijā!

Lelde Petrāne, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūves restaurācijas - rekonstrukcijas darbu noslēgšanai atlicis pusgads. Šobrīd sākusies apdares un restaurācijas darbu intensīvā fāze, tika pastāstīts medijiem rīkotajā pasākumā.

Šodiena bija zīmīga tajā ziņā, ka nākamreiz sabiedrība ar mediju palīdzību Rīgas pils priekšpili ieraudzīs tikai pabeigtā stadijā.

Rīgas pils priekšpilī darbi ir izpildīti 70% apjomā. Šobrīd apgūtā summa no kopējās līguma summas ir 25 miljoni eiro.

Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija tiek veikta divās kārtās:

I kārta - Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūves rekonstrukcija un restaurācija, kas uzsākta 2009. gadā un tiks pabeigta 2015. gada nogalē,

II kārta - Rīgas pils kastelas daļas restaurācija un pārbūve, kas tiks uzsākta 2016. gadā un pabeigta 2018. gadā. Šodien bija iespēja aplūkot arī kastelas daļu tādu, kāda tā izskatās patlaban, un tika pastāstīts par to, kādas ir otrās kārtas ieceres.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Torņakalnā, Ojāra Vācieša ielā 6a, atrodas latviešu rakstnieka un tulkotāja Jāņa Akuratera muzejs, kas nupat atjaunots, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ).

Muzeja ēka ir celta 1933.gadā kā rakstnieka ģimenes nams. Līdz šī gada sākumam, kad VNĪ uzsāka ēkas pārbūves un restaurācijas darbus, nama tehniskais stāvoklis bija vērtējams kā neapmierinošs. Lai informētu sabiedrību par realizēto projektu, šodien, 12.oktobrī VNĪ un Memoriālo muzeju apvienība (MMA) medijus iepazīstināja ar paveikto ēkas restaurācijā.

Jāņa Akuratera muzeja ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta, kas celta pēc arhitekta Vernera Vitanda projekta funkcionālisma stilā. Muzejs ir viens no Pārdaugavas kultūras centriem, kur mūsdienās, tāpat kā Jāņa Akuratera dzīves laikā, pulcējas literāti, mākslinieki, mūziķi un aktieri, kā arī skolēni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma trešdien, 30. septembrī, Rundāles novadā, SIA «Bauskas tirgotājs» telpās Pilsrundālē, atkal darbojas bankomāts, ziņo reģionālais portāls bauskasdzive.lv.

Svinīgajā notikumā bankomātu Pilsrundālē pirmo reizi izmēģināja «Swedbank» klientu apkalpošanas pārvaldes Rīgas reģiona vadītājs Dzintars Kalniņš, izņemot desmit eiro banknoti. To pašu izdarīja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš atklāja, ka brīvdienās ar kolēģiem dosies braucienā uz Udžates-Trevano pašvaldību Itālijā, tāpēc skaidra nauda noderēs.

Bankomāta atklāšanas brīdī veikalā «Vesko» iepirkās Rundāles pils darbinieks Arvis Druviņš. Viņš stāsta, ka ir baušķenieks, tāpēc skaidru naudu var izņemt pilsētā, savukārt vietējiem tā ir ikdienas nepieciešamība.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB projekti

Reģionu restorānu topa līderi: Vecpuisis, Goldingen Room un H.E. Vanadziņš

DB, 21.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākie restorāni ir izlauzušies no Vecrīgas mūriem. Cēsis, Kuldīga un tagad arī Valmiera – tie ir karstākie Latvijas gastronomiskā tūrisma galamērķi

Dienas Bizness septembra beigās un oktobra sākumā sociālajos tīklos aicināja sabiedrību vērtēt labākos reģionu restorānus. Balsojuma rezultātā izveidojām restorānu TOP 15, kas pirmo reizi tika publicēts žurnālā Horeka, kas pie lasītājiem devās 18. oktobrī (elektronisko versiju var iegādāties: https://www.dbhub.lv/horeka).

Topa līderi

Reģionu restorānu topa pirmajā vietā Dienas Biznesa lasītāji, aktīvi balsojot, ierindojuši Valmieras Vecpuisi. Britu uzņēmēja valmierieša Maikla Braisa restaurētais senais paviljons Vecpuišu parkā pilnībā atguvis vēsturisko godu, pat vēl vairāk, jo lielākā Vidzemes pilsēta ieguvusi ne tikai cienījamu restorānu, bet arī modernu koncertzāli un telpas konferencēm. Lielisks tandēms!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vairāk nekā biznesa projekts

Biznesa Plāns, 19.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viss īpašums ir sakārtots! Tā pēc gariem rekonstrukcijas gadiem var sacīt Mazmežotnes muižas saimniece Iveta Burkāne.

Jau sākumā sapratu, ka šī vieta jāatjauno nevis privātām vajadzībām, bet jāveido vieta, kur cilvēki var svinēt dzīvi.

Kad šeit pirmo reizi ierados pirms 12 gadiem, mani sagaidīja ar krūmiem aizaugusi vieta, apkārt mētājās sadzīves atkritumi. Visas ēkas bija nolaistas,» šeit toreiz valdošo atmosfēru uzbur Iveta. Neticami, ka muiža, kurai pieder varbūt visizteiksmīgākās ainavas Latvijā, bija mata tiesu no pazušanas un sabrukuma. Tas šķiet neticami no šodienas perspektīvas, kad muižas teritorija, dārzi un ēkas nevainojami sakārtoti un tiek atbildīgi uzturēti.

Spoža pērle

Muižas dārza dobēs līkņā restorāna virtuves darbinieki, gatavojoties pasākumam, – tūliņ šeit uz tikšanos ieradīsies Baltijas ārlietu ministri. Mierpilnā un plašā Rundāles novada ainava no Zemgalei neraksturīga pakalna līdzās Lielupei rada neizdzēšamu iespaidu par šo vietu kā spožu ne tikai Bauskas apkaimes arhitektūras mantojuma pērļu virtenē, bet kā vienu no sakārtotākajām muižām visā Latvijā. Pāri Lielupei kā gleznā vīd Mežotnes pils stūris un blakus tai arī Mazās Mežotnes pils ēka. Vēsturiski Mežotnes pils komplekss un Mazmežotnes muiža bija viens īpašums, kur abpus Lielupes krastiem saimniekoja muižkungu Līvenu dzimta. Pēc agrārās reformas Līveniem atsavināja Mežotnes pili, augstdzimušajai ģimenei atstājot vien saimniecisko Mazmežotni. Tādējādi tika dota iespēja Šveices stilā celtajai muižas pārvaldnieka mājai kļūt par īstu kungu māju, kas pēc pamestības gadiem rekonstruēta un atguvusi tās vēsturisko veidolu. Šovasar jūlijā iznāks bagātīgi ilustrēta grāmata par Mazmežotnes muižu, «sākot no senākajiem laikiem līdz pat mūsdienām, kad varam šeit tā skaisti sēdēt», paskaidro Iveta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Paziņoti 16 labākie šā gada Latvijas arhitektūras darbi

Lelde Petrāne, 16.04.2014

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs — arhitektoniskā izpēte, attīstības koncepcija un kultūrvēstures tūrisma takas izveide

Līgatnes papīrfabrikas vēsturiskais komplekss uzskatāms par tipisku 19. gadsimta beigu saimniecisko utopiju. Projektā ir divi galvenie virzieni: apskates objekti un uz tiem vedošo taku, kāpņu un tiltiņu sistēmas restaurācija un attīstība. Tika sakoptas Rīgaskalna un Skolaskalna dzīvojamo ēku grupas, no jauna atdzima divi vēsturiski tiltiņi — Eižens un Vilhelms. Daudzās kāpnes, takas un skatu platformas, kuras izveidotas ērtākajās un krāšņākajās vietās, tika papildinātas ar nelieliem informācijas stendiem. Papīrfabrikas uzrauga mājā iekārtots tūrisma informācijas centrs.

Avots: www.arhitektura2014.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien paziņoti tie 16 labākie Latvijas arhitektūras darbi, kas cīnīsies par balvu sadali 2014.gada Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā. No gandrīz 60 iesniegtajiem darbiem labākie 16 tika atlasīti gandrīz 2 mēnešu ilgā nacionālās žūrijas vērtēšanas procesā, liecina informācija vietnē latarh.lv.

Savukārt tagad sāks strādāt konkursa otra, starptautiskā, žūrija, kam labākie no labākajiem jānosauc vēl pēc mēneša – 16.maijā Latvijas Arhitektūras gada balvas apbalvošanas ceremonijā.

Preses konferencē, veltītā Arhitektūras gada balvas atklāšanai, nacionālās žūrijas priekšsēdētājs, arhitekts Miķelis Putrāms (MADE arhitekti) definēja šā gada pusfinālistu raksturīgo iezīmi – īpaši plašu rekonstrukcijas un restaurācijas darbu klāstu. Tieši puse no 16 labākajiem darbiem ir vēsturisku būvju vai pilsētvides pārveides.

Šie astoņi darbi ir: Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurācija, ielu telpu restaurācija Kuldīgas vecpilsētā, kāpņu telpu restaurācija Rīgā, Elizabetes ielā, kultūras pils Ziemeļblāzma, Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra attīstības koncepcija, Talsu kultūras centrs Radošā sēta, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcija un Rīgas Doma restaurācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Restaurē Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu mehāniku

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinās darbi pie Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu restaurācijas un pakāpeniskas atjaunošanas - šobrīd tiek veikti mehānikas sakārtošanas darbi Hauptwerk daļā, informē Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Viņa skaidro, ka ērģelēm ir demontētas Hauptwerk velles, kas šobrīd tiek restaurētas darbnīcā Rīgā. Darbus veic IK Melbārža mūzikas instrumentu darbnīcas speciālisti ērģeļu restauratora Alvja Melbārža vadībā. Kamēr tiek veikti mehānikas sakārtošanas darbi instruments ir daļēji spēlējams, dievkalpojumu nodrošināšanai tas ir pietiekami, taču koncerti marta mēnesī netiek plānoti. Šo darbu posmu plānots pabeigt līdz marta beigām un Lieldienu dievkalpojumus varētu sagaidīt ar ērģeļu pilnu skanējumu.

Darbu sākumā tika veikta skalu un veļļu montāža, marķēšana un aizvešana uz darbnīcu. Darbnīcā tiek veikta ādas iepresēšana veļļu pleciņos, metāla leņķos, veļļu asīšu nostiprināšana vai nomaiņa. Arī defektu novēršana skaliem, oksidējušos stiepļu nomaiņa skalu galos, vītnīšu nomaiņa vertikālajos skalos, tūkojuma atjaunošana asīšu caurumos, «ķemmju» remonts, izdrupumu protezēšana. Kam sekos veļļu atvešana atpakaļ uz katedrāli, montāža un ērģeļu mehānikas regulēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Restaurators un būvfirma saķeras par skulptūru atjaunošanas atalgojumu

Dienas Bizness, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad tika noslēgta pamatskolas Rīdze ēkas restaurācija un rekonstrukcija, kuras laikā tika atjaunotas arī divas skulptūru grupas. Tomēr, iespējams, par padarīto darbu restauratoram nav izmaksāts pilns atalgojums, vēsta laikraksts Diena.

Ēkas restaurācija un rekonstrukcija, tajā skaitā divu skulptūru grupu restaurācija, tika veikta pēc Rīgas domes pasūtījuma. Skulptūru dēļ gan izveidojies konflikts starp to restauratoru Ati Cīruli un uzņēmumu, kurš noslēdzis līgumu ar domi par skulptūru atjaunošanu - RBC trans.

Ar laikrakstu Diena restaurators Atis Cīrulis sazinājās dienā, kad būvfirma RBC trans vērsusies pie viņa ar prasību atmaksāt uzņēmumam iemaksāto avansu par skulptūru restaurāciju, jo darbi nav izpildīti laikus. Tomēr A. Cīrulis uzskata, ka uzņēmums nevēlas pildīt savas saistības.

Kā pārliecinājās laikraksts, A. Cīrulim ar būvfirmu RBC trans līgums par pamatskolas Rīdze fasādes dekoratīvo elementu attīrīšanas, iekonservēšanas, restaurācijas, gruntēšanas un krāsošanas darbiem parakstīts šā gada 22. aprīlī. Līguma summa noteikta 1243,80 Ls apmērā, un galvenais restauratora uzdevums bija skulptūras Ģimene un Zināšanas restaurācija, izveidojot trūkstošās detaļas analogi vēsturiskajam izskatam. Tā, piemēram, vienai no skulptūrām atjaunota roka, kura laika gaitā bija nodrupusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunošanas darbi Rīgas pils telpās norit plānotajā termiņā, lai šī gada novembrī tās tiktu nodotas Valsts prezidenta rīcībā, informē pilnsabiedrība SBRE.

Daļā telpu jau ir veikta iekšējās apdares restaurācija un pirmais krāsojums.

Pils Baltajā zālē ir pabeigta sienu un griestu apmetuma atjaunošana un griestu dekoratīvās ģipša apdares restaurācija un atjaunošana, ir uzsākti zeltīšanas darbi, restaurēto lustru un mākslīgā marmora pilastru montāža. Sūtņu zālē ir pabeigta oriģinālā dekoratīvā krāsojuma attīrīšana un krāsu nostiprināšana, kā arī virsmas sagatavotas pirmā krāsojuma veikšanai.

Apjomīgs darba apjoms notiek arī Svētku zālē – ir pabeigta apmetuma atjaunošana, un vienlaikus notiek gan virsmu krāsošana, gan dekoratīvo elementu atjaunošana. Šobrīd tiek veikta gleznu rāmju restaurācija, koka apšuvuma paneļu, dekoratīvo siju un akustisko ribu špaktelēšana, krāsošana un montāža. Ģerboņu zālē turpinās krāsošanas darbi, kā arī griestu rozešu un ģerboņu restaurācija, informē SBRE.

Komentāri

Pievienot komentāru