Tehnoloģijas

Ar saules paneļiem aprīkots klēpjdators maksās, sākot no 350 dolāriem

Jānis Rancāns, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Kanādas kompānija WeWi Telecommunications izstrādājusi klēpjdatoru Sol, kas aprīkots ar saules paneļiem, kuri spēj nodrošināt pietiekami daudz enerģijas, lai darbinātu ierīci.

Saules paneļus var izmantot arī, lai uzlādētu ierīci. Savukārt ar vienu uzlādi pietiek, lai klēpjdators strādātu vairāk nekā desmit stundas. Sol klēpjdators aprīkots ar Intel Atom D2500 1,86 Ghz Duo Core procesoru, 329 GB cieto disku, 4GB RAM un Itel GMA 3600 iebūvēto videokarti. Ierīcei ir WiFi un Bluetooth komunikāciju atbalsts. Klēpjdatoram uzstādīta Ubuntu operētājsistēma un tai līdzi nākošā programmatūra.

Kompānija WeWi Telecommunications nodarbojas ar dažādu iekārtu izstrādāšanu bruņotajiem spēkiem un policijai, tāpēc Sol klēpjdators paredzēts darbībai sarežģītos apstākļos un tā tirgus plānots reģionos, kuros ir grūtības ar elektroenerģijas piegādi.

Klēpjdators standarta komplektācijā ir nopērkams par 350 ASV dolāriem, bet ūdensizturīgajā versijā – 400 dolāriem. Pirmā valsts, kur klēpjdators nonāks tirdzniecībā būs Gana.

Plānots, ka gada beigās ierīce tirdzniecībā nonāks arī citās Āftikas valstīs, kā arī Tuvajos Austrumos, kam sekos ASV un Kanāda. Kā tehnoloģiju medijam technabob.com norādīja WeWi Telecommunications dibinātājs Deivids Snirs, kompānija drīzumā iecerējusi radīt arī citas ierīces, kas darbosies, izmantojot, saules enerģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta - Saulkrasti: Jo saule siltāka, 
jo bizness rosīgāks

Signe Knipše, 01.08.2014

Bārs Mare Saulkrastos strādā jau 12 gadus. Vieta un laikapstākļi ir svarīgākie nosacījumi veiksmīgam pludmales biznesam, uzskata bāra īpašnieks Uldis Vizbulis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Saulkrasti atdzīvojas,» saka uzņēmēji, kuru bizness ir saistīts ar pludmali un atpūtniekiem

Tādā vasaras laiciņā kā nule aizvadītais jūlijs šķiet, ka pludmales un atpūtnieku bizness tik varētu augt un zelt. Ziemā Saulkrastos ir ap pieci tūkstoši iedzīvotāju, vasarā skaits sasniedzot pat 50 tūkstošus.

Pilsēta vistuvāk saulei – tā dižojas Saulkrasti. Gandrīz pirms 200 gadiem uz Bīriņu muižas zemes, uz dienvidiem no Ķīšupes tika dibināta Neibāde – kā Vidzemes muižniecības peldvieta. Pērnā gadsimta 30. gados vāciskā Neibāde tika pie latviskā vārda Saulkrasti. Vēlākos laikos tiem pievienoja Pēterupes apdzīvoto vietu Pabažus. Tā Saulkrasti pamazām stiepušies garumā, līdz sasnieguši pašreizējos 17 km.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

SOL Baltics nodrošinās tīrību lidostas Rīga terminālī

Lelde Petrāne, 01.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzkopšanas servisa uzņēmums SOL Baltics OÜ turpmāk apkalpos turpmāk apkalpos lidostas Rīga pasažieru termināli.

Lidostas iekštelpu uzkopšanas teritorijas lielums ir 40 000 m² un noslēgtā līguma ietvaros ar darbu tiks nodrošināti 60 SOL Baltics darbinieku. Noslēgtā līguma summa ir 2 024 261 eiro.

Jau vairāku gadu garumā SOL grupa apkalpo arī Helsinku lidostas termināli, kā arī uzkopj daļu no Tallinas lidostas.

«Nodrošināt tīrību lidostā ir sarežģīts process, jo darbiniekiem jāsaskaras ar dažādiem izaicinājumiem. Mūsu darbs ir ļoti intensīvs, lidostu apmeklētības ziņā var salīdzināt ar iepirkšanās centru. Kvalitātes prasības ir tikpat augstas kā bankā vai vēstniecībā, jo lidosta ir valsts vizītkarte. Drošības riski un noteikumi darbiniekiem, kuri veic uzkopšanu, ir tādi paši kā Aizsardzības spēkos, jo šis ir valstī nozīmīgs stratēģisks objekts. Lai strādātu lidostā, mūsu darbiniekiem jāiziet stingra kontrole un jāpiedalās lidostas apmācībās, beigās jākārto eksāmens,» par lidostas prasībām stāsta Ritvars Briska, SOL Baltics uzņēmuma vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sole Pharma Healthcare sākusi eksportu uz Albāniju

Žanete Hāka, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas farmācijas uzņēmums Sole Pharma Healthcare ir sācis eksportēt 3 oriģinālproduktus uz Albāniju, informē uzņēmums.

Tagad Albānijā ir pieejams Latvijas patērētājam tik ļoti iecienītais Olefar DUO oil spray kakla sāpēm, Artroveron 5 in 1 with Omega locītavu veselībai un Pregnafar topošo māmiņu un viņu gaidāmā mazuļa veselībai.

Sarunas par sadarbību tika uzsāktas jau 2014. gadā, bet 2015. gada oktobrī, piedaloties ikgadējā starptautiskā farmācijas izstādē CPhI Worldwide Madridē, tika noslēgts sadarbības līgums par eksporta uzsākšanu uz Albāniju.

2015. gadā Solé Pharma grupas uzņēmumiem apgrozījums ir pieaudzis par 50%, sasniedzot 1,2 miljonus eiro. Šobrīd Sole Pharma Healthcare produkti ir pieejami jau 11 valstīs: Somijā, Polijā, Ukrainā, Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā, Bulgārijā, Azerbaidžānā, Armēnijā, Moldovā un Serbijā. Kopumā 70% no visas saražotās produkcijas tiek eksportēts. Solé Pharma Healthcare valdes priekšsēdētājs Juris Ozols sola pie sasniegtā neapstāties un palielināt eksporta tirgus daļu. Jau šobrīd notiek 10 produktu reģistrācija eksportam uz Maķedoniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Noskaidroti uzņēmumi, kas par miljonu veiks kuģu remontu

Gunta Kursiša, 06.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) noslēdzis atklātu konkursu par kuģu remontu veikšanu un rezerves daļu piegādi, par uzvarētājiem pasludinot uzņēmumus Sol S un Motors grupa & Ko, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Kopumā par kuģu dzinēju remontu, kuģu remontu dokos un rezerves daļu piegādi ar uzņēmumiem tiks slēgti līgumi par kopējo summu vairāk nekā 1,024 miljonu Ls apmērā. Slēgto līgumu apjoms pilnībā sakrīt ar VAMOIC iepriekš prognozētajām izmaksām.

Par atklātā konkursa uzvarētāja galveno izvēles kritēriju tika noteikta zemākā cena.

SIA Sol S bija vienīgais komersants, kas iesniedza savu piedāvājumu līguma daļā par kuģu remontu veikšanu dokos, un par šo darbu veikšanu paredzēts slēgt līgumu vairāk nekā 413,2 tūkst. Ls apmērā.

Savukārt SIA Motors grupa & Ko bija vienīgais uzņēmums, kas iesniedza savu piedāvājumu veikt kuģu dzinēju remontu, un ar šo uzņēmumu VAMOIC plāno slēgt vairāk nekā 611,4 tūkst. Ls līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atvērs kuģošanas līniju no Ventspils uz Beļģijas un Apvienotās Karalistes ostām

Žanete Hāka, 22.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017.gada janvārī kuģošanas kompānija Swedish Orient Line (SOL) atvērs jaunu regulāru kuģošanas līniju Ro-Ro kravām no Ventspils uz Zebruges ostu Beļģijā un Tilburi Apvienotajā Karalistē.

Kuģošanas kompānija SOL šodien izplatījusi preses relīzi, oficiāli paziņojot par saviem plāniem atvērt jaunu kuģošanas līniju starp Latviju, Beļģiju un Apvienoto Karalisti. Latvijā kā sadarbības partneris izvēlēta Ventspils osta. Jaunās līnijas kuģi tiks apkalpoti Noord Natie Ventspils Terminals, kur ir visa nepieciešamā infrastruktūra un pieredze Ro-Ro kravu apkalpošanā.

Kuģis no Ventspils uz Zebrugi Beļģijā un Tilburi Lielbritānijā dosies reizi nedēļā sākot no janvāra otrās puses. Jaunajā līnijā varēs pārvadāt treilerus, konteinerus un citas kravas uz ritošā sastāva.

Jau 90. gadu vidū Ventspils brīvostas valde lēma sākt darbu pie ostas kravu diversifikācijas, lai mazinātu atkarību no tradicionāli ostā visvairāk pārvadātajām beramkravām un lejamkravām. Tika pieņemts lēmums būvēt jaunu universālo kravu termināli, kas apkalpotu Ro-Ro, konteinerkravas, refrižeratorkravas. 2000.gadā terminālis bija uzbūvēts un nodots nomā kompānijai Noord Natie Ventspils Terminals. Ventspils brīvostas pārvalde izbūvēja prāmju piestātnes, kraujlaukumus un termināļu ēkas kravas un pasažieru apkalpošanai, kas pavēra iespēju Ventspilī attīstīt prāmju satiksmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noord Natie Ventspils Terminals (NNVT) piedāvās alternatīvu autopārvadājumiem; kāpina kravu apgrozījumu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jaunā līnija dos Latvijas reģionālajiem eksportētājiem stabilitāti pārvadājumos uz eksporta tirgiem Anglijā, Beneluksa valstīs, kā arī Francijā vai Vācijā, par Swedish Orient Line (SOL) lēmumu sarunā ar DB saka NNVT valdes loceklis Māris Katranži. Zviedru kompānija paziņojusi, ka atvērs jaunu regulāru kuģošanas līniju Ro-Ro kravām maršutā Ventspils‒Zebruge (Beļģijā)‒Tilburi (Lielbritānija). Pirmais reiss paredzēts 21. janvārī, un plānots, ka kuģis kursēs reizi nedēļā.

SOL ir sena zviedru kuģniecība, kas pamatā specializējas uz lielo zviedru papīra eksportētāju, piemēram, Stora Enso apkalpošanu, veicot pārvadājumus Baltijas jūrā, saka M. Katranži. Pēdējā laikā kompānija līdzīgi citiem nozares spēlētājiem aktvizējusies citu kravu piesaistē līdzekus šai pamatkravai. Viņš pieļauj, kravu transpotēšanas izmaksas būs zemākas, nekā izmantojot autopārvadājumus, piemēram, kuģī varēs izmantot t.s. Mafi treilerus (zema platforma uz riteņiem) ar 60 t celtspēju. Līdz ar to par konteinerpārvadājuma cenu varēs aizvest 1,5–2 reizes vairāk produkcijas nekā konteinerā. Tai pašā laikā Latvijas eksportētāji iegūs stabilāku pakalpojumu, jo autopārvadājumu jomā cenas ir visai nenoturīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

ELKO kļūst par vienīgo Aqipa izplatītāju Baltijas valstīs

Lelde Petrāne, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ELKO Grupa, IT produktu vairumtirdzniecības uzņēmums, ir paplašinājis savu sadarbību ar aksesuāru izplatītāju Aqipa, kļūstot par vienīgo Aqipa produkcijas vairumtirgotāju Baltijas valstīs, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Aqipa ir Austrijas vairumtirdzniecības uzņēmums ar izplatīšanas tīklu visā Eiropā. ELKO un Aqipa jau ir guvuši sadarbības pieredzi, izplatot dažādus aksesuārus Slovākijā. Pašlaik šī sadarbība tiek paplašināta arī Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kur izplatīto zīmolu sastāvā ietilps:

•Runtastic (fitnesa aksesuāri - GPS rokas pulksteņi, pulsa mērītāji, svari u. c.),

•SOL REPUBLIC (austiņas),

•WeSC (dizaina austiņas),

•XtremeMac (aksesuāri Apple produktiem iPad, iPhone),

•Papernomad (aksesuāri Apple produktiem iPad, iPhone)

un citi.

Aqipa Gear Guru tika dibināts 1990.gadā Austrijā, uzņēmumam pašlaik ir tiešie tirdzniecības pārstāvji Vācijā, Austrijā un Šveicē, kā arī izplatīšanas tīkls Centrāleiropā, Austrumeiropā, Balkānos un Kiprā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 25. augustā aviokompānija PrimeraAir ir uzsākusi aviobiļešu tirdzniecību iepriekš izziņotajiem lidojumiem Rīga – Malaga nākamajai vasaras sezonai.

Biļetes var iegādāties, sākot no 69 eiro vienā virzienā. Lidojumi tiks uzsākti 2018. gada aprīlī un veikti vienu reizi nedēļā – svētdienās, izmantojot Boeing 737-800 Next-Gen ar 189 vietu ietilpību.

Latvijā bāzēto aviokompāniju PrimeraAir sākt lidojumus no Rīgas uz populāro atpūtas reģionu Kosta del Sol Malagā, Spānijā mudinājušas aviācijas tūrisma tendences reģionā.

Uzņēmumam, kas 2014. gadā uz Latviju pārcēla savu galveno mītni, pēdējie trīs gadi ir bijuši veiksmīgi – panākta izaugsme darbības rādītājos, iegādāti 20 jauni lidaparāti, kā arī paplašināts biznesa modelis – no čarterlidojumu kompānijas, kas veic vietējos reisus, PrimeraAir paplašinājusi tirgu un attīsta standarta aviokompānijas pakalpojumus un iekaro transatlantisko lidojumu segmentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā bāzētā aviokompānija Primera Air šī gada pirmajos astoņos mēnešos apkalpojusi 700,8 tūkstošus pasažieru, kas ir par 23,4% vairāk salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn. Saskaņā ar prognozēm līdz 2017. gada beigām pārvadāto pasažieru skaits pārsniegs vienu miljonu, informē avikompānijas pārstāvji.

Turpinot iepriekšējo gadu augšupeju, uzņēmuma kopējie ienākumi šī gada pirmajos astoņos mēnešos pieauguši par 16,3% un palielinājušies arī kompānijas ieņēmumi uz vienu sēdvietas kilometru (RASK) par 12,1%, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn. Savukārt ieņēmumi no pasažieru iegādātajiem papildu produktiem un pakalpojumiem pieauguši par 3,11%, sasniedzot ļoti labu rādītāju – 9,36 miljonus eiro.

«Mēs esam lepni un gandarīti par izcilajiem mūsu aviokompānijas finanšu rādītājiem un pārvadāto pasažieru skaitu pieaugumu. Mūsu pieņemtie lēmumi un 2016. gadā uzsāktie projekti uzrāda lieliskus rezultātus: esam uzlabojuši savu piedāvājumu, ieviešot biļešu klases Eiropas lidojumiem, slēdzām nerentablus maršrutus un fokusējamies uz pieprasītāko lidojumu attīstīšanu. Esam spējuši palielināt arī lidmašīnu piepildījumu un tagad varam priecāties par izciliem rādītājiem – mūsu lidmašīnās vidējais vietu piepildījums gadā sasniedzis 87%,» skaidro Primera Air komercdirektore un viceprezidente Anastasija Višņakova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vadošais dzērienu ražotājs "Cido Grupa" ir pārtraucis produkcijas eksportu uz Krieviju un Baltkrieviju. Uzņēmuma ikgadējais eksporta apjoms uz šīm valstīm sasniedz vairāk nekā 1 miljonu eiro jeb desmito daļu no kopējā eksporta apjoma, informē uzņēmums.

"Latvijas uzņēmumi, kas atbalsta demokrātiskas pamatvērtības un biznesa principus, patlaban sniedz ieguldījumu Ukrainas atbalstam un piemēro sankcijas Krievijai un Baltkrievijai. Nozīmīgs ir ne tikai finansiāls atbalsts Ukrainai, bet arī atteikšanās darboties Krievijas tirgū, pārtraucot eksportu un produktu ražošanu šajā tirgū," norāda "Cido Grupa" valdes loceklis Marijus Valdas Kirstukas.

M.V.Kirstukas uzsver, ka šajā situācijā ir ļoti būtiski, ka uzņēmumi rīkojas vienoti un ar savām darbībām pierāda, ka biznesa ētika un sociālā atbildība nav tikai skaļi saukļi, bet reāla rīcība.

Šajā situācijā, kad Ukrainā notiek aktīva karadarbība, "Cido Grupa" prioritāte ir palīdzēt Latvijas organizācijām, kas atbalsta bēgļu uzņemšanu, izmitināšanu un nodarbināšanu, kā arī palīdzēt iedzīvotājiem, kas palikuši Ukrainā, norāda uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cido Grupa ilgtspējīgā attīstībā plāno investēt 6 miljonus eiro

Db.lv, 24.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzērienu ražotājs Latvijā “Cido Grupa” izziņojusi ilgstpējības stratēģiju ar ambicioziem mērķiem, un turpmākajos trīs gados plāno investēt vairāk nekā 6 miljonus eiro to realizēšanā un attīstībā.

Investīcijas tiks virzītas dabai draudzīgāku iepakojumu ieviešanā, atjaunīgās enerģijas ieguvē un izmantošanā, ūdens patēriņa samazināšanā ražošanas procesā, veselīgāku produktu izveidē, kā arī tiks atbalstītas sabiedrībai nozīmīgas iniciatīvas.

“Mums ir būtiski ne tikai ieņemt tirgus līderpozīciju savā nozarē, bet arī uzņemties vadību ilgtspējīgu risinājumu ieviešanā. Uzņēmuma ilgtermiņa stratēģijā esam izvirzījuši patiesi ambiciozus ilgtspējas mērķus – ievērojami samazinot ietekmi uz vidi un veicinot iedzīvotāju labbūtību jau nākamo trīs gadu laikā. Tam paredzētas apjomīgas investīcijas gan ražošanas procesu pilnveidošanā un resursu pārorientēšanā, gan ilgtspējīgu produktu izstrādāšanā, paplašinot veselīgāku alternatīvu produktu un ilgtspējīgāku iepakojumu klāstu, kā arī turpinot aktīvi darboties, lai veicinātu patērētājus dzīvot aktīvāku un ilgtspējīgāku dzīvesveidu,” uzsver “Cido Grupa” valdes loceklis Marijus Valdas Kirstukas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arodā apmācīts cilvēks strādā ātrāk un labāk – arī uzkopšanas jomā ir spēkā šī vienkāršā patiesība. Daži uzņēmēji uzskata, ka būtu labi izveidot īpašu apmācības programmu un pat kaut ko līdzīgu tīrīšanas skolai, citi domā, ka pietiek, ja šo darbu iemācās, darot kopā ar kādu, kam zināšanas un prasmes lielākas. Darba devējiem uzkopšanas nozarē nākas rēķināties ar kadru mainību un nereti – arī zemu motivāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieminot Latvijas Brīvības cīnītājus, šodien galvaspilsētā notiks dažādi pasākumi gan pilsētas centrā, gan apkaimēs, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

No plkst.9 iedzīvotāji aicināti apmeklēt svinīgo dievkalpojumu Rīgas Domā, bet līdz plkst.21 pie Latvijas Kara muzeja varēs aplūkot militārās tehnikas izstādi.

Tikmēr Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā no plkst.10 būs apskatāma Lāčplēša kara ordeņa izstāde un izstāde "Satversme 100+".

Šajā dienā plkst.15 Sudrabkalniņā - Imantas apkaimē - notiks piemiņas brīdis, kas veltīts Latvijas brīvības cīnītāju piemiņai. Pasākumā uzstāsies vīru kopa "Vilki", folkloras kopa "Vilcenes" un pūtēju orķestris "Auseklītis".

Plkst.17 notiks pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Pasākuma laikā Brāļu kapos tradicionāli iedegs piemiņas svecītes. Pēc tam gaidāms patriotisks lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim un 11.novembra krastmalai, kā arī uguns plosta palaišana Daugavā pie pieminekļa, kas veltīts Lielajam Kristapam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Par miljonu eiro labos Latvijas militāros kuģus

Gunta Kursiša, 06.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) atvēlējis vairāk nekā vienu miljonu eiro jeb aptuveni 743 tūkstošus latu kuģu gāzturbīnu remontam, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Šos darbus bez konkursa izsludināšanas VAMOIC uzticējusi Nīderlandes kompānijai Stork Turbo Service BV.

Iepriekš, šā gada martā, VAMOIC noslēdza atklātu konkursu par kuģu remontu veikšanu un rezerves daļu piegādi par 1,024 milj. Ls, par uzvarētājiem pasludinot uzņēmumus Sol S un Motors grupa & Ko.

VAMOIC ir atbildīgs par Aizsardzības ministrijas valdījumā esošā nekustamā īpašuma, valsts militārās aizsardzības objektu un valsts militārās aizsardzības vajadzībām nomātā nekustamā īpašuma apsaimniekošanu un vides aizsardzības pasākumu veikšanu tajos, kā arī valsts militārās aizsardzības objektu būvniecības organizēšanu, centralizēto iepirkumu veikšanu ministrijas un NBS vajadzībām, materiāltehnisko līdzekļu apgādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noskaidroti piecās kategorijās nominētie 57 uzņēmumi "Eksporta un inovācijas balvai 2022", informē pasākuma organizatori Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Kā norāda LIAA, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz uzņēmumu nominācijas tika izvirzītas, izvērtējot Centrālās statistikas pārvaldes informāciju. Tika vērtēti dati par uzņēmumu eksportu, radīto pievienoto vērtību, rentabilitāti un nodarbināto skaitu.

Tāpat žūrija, uzklausot uzņēmumu prezentācijas, iepazinās ar uzņēmumu attīstības plāniem, ieguldījumiem cilvēkkapitālā, ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanā, sadarbībā ar zinātniski pētnieciskajām iestādēm. Atsevišķi tika vērtēti arī uzņēmumu panākumi mārketingā savu produktu virzībai ārvalstu tirgos.

Kopumā konkursā izvirzītas piecas kategorijas "Eksporta jaunpienācējs", "Eksporta līderis", "Eksporta čempions", "Inovācijas čempions" un "Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts". Konkursa nominantus noteica žūrija, kurā piedalījās finanšu institūciju, uzņēmēju organizāciju, Ekonomikas ministrijas, LIAA un plašsaziņas līdzekļu deleģētie pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Noskaidroti labākie Latvijas deju kolektīvi

LETA, 02.07.2013

Deju kolektīvs Vektors piedalās XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku deju kolektīvu konkursā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vislabāko deju kolektīvu finālu skatē starp 23 deju kolektīviem par labākajiem vidējās paaudzes grupā tika atzīts - Latvijas Universitātes biedrības Juventus vidējās paaudzes deju ansamblis Dancis, bet jauniešu grupā - Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas Ave sol tautas deju ansamblis Teiksma.

Pirmdien notikusī skate tika sadalīta divās grupās - A grupā piedalījās 14 jauniešu deju kolektīvi, bet D grupā deviņi vidējās paaudzes deju kolektīvi.

Konkursam šie kolektīvi izvirzīti pēc svētku dalībnieku atlases skatēm visā Latvijā. Skatēs, kas norisinājās no februāra līdz aprīlim, savas prasmes žūrijas vērtējumam nodeva 603 deju kolektīvi septiņās vecuma un kvalitātes grupās un fināla skatē piedalījās tikai visaugstākās kvalitātes jauniešu deju kolektīvi.

Vidējās paaudzes grupā pirmo vietu ieguva VEF Kultūras pils deju kolektīvs Mana rotaļa un Mārupes novada kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs Mārupieši, tomēr Lielo balvu ieguva Dancis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā bāzētā aviokompānija PrimeraAir nākamgad atklās lidojumus no Rīgas savā populārākajā maršrutā - uz Malagu, informē kompānijas pārstāvji.

Uzņēmuma straujā izaugsme un aviācijas tūrisma tendences reģionā mudinājusi aviokompāniju sākt lidojumus no Rīgas uz populāro atpūtas reģionu Kosta del Sol Malagā, Spānijā. Lidojumi tiks veikti reizi nedēļā 2018.gada vasaras sezonā, izmantojot Boeing 737-800 Next-Gen ar 189 vietu ietilpību.

«Atvērt lidojumu no Latvijas mums ir būtisks solis un gaidīts lēmums jau kopš brīža, kad uz Latviju tika pārnesta galvenā mītne. Mūsu izmaksu bāze ļauj konkurēt ar tādiem aviopārvadātājiem kā Norwegian, Ryanair, Vueling un citiem. Latvijā varēsim piedāvāt ļoti konkurētspējīgu produktu gan individuāliem ceļotājiem, gan arī tūrisma aģentūrām,» komentē PrimeraAir komercdirektore un vice-prezidente Anastasija Višņakova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2022” laureātu apbalvošanas ceremonijā 14. decembrī atjaunotajās Rīgas cirka telpās tika godināti Latvijas eksporta līderi un inovatori.

Konkursā tradicionāli tiek godināti uzņēmumi, kuri aizvadītajā gadā bijuši izcili eksportā, kā arī radījuši jaunus un inovatīvus produktus vai pakalpojumus. Konkursu sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Centrālo statistikas pārvaldi (CSP), finanšu institūciju “Altum” un Latvijas eksportētāju asociāciju “The Red Jackets” organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Atklājot Eksporta un inovācijas balvas svinīgo ceremoniju, Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra: “Mēs kā sabiedrība iegūstam no uzņēmumiem, kas pieprasa no sevis un partneriem augstākus standartus, kas darbojas pēc labākās prakses un kas novērtē savus cilvēkus, kuri ikdienā velta zināšanas, laiku un prasmes, lai palīdzētu uzņēmumam augt. Tieši investīcijas cilvēkos, prasmju un zināšanu paaugstināšanā būs noteicošais faktors Latvijas konkurētspējai globālajā tirgū.” E. Levits īpaši pateicās arī tiem uzņēmējiem un valsts iestāžu darbiniekiem, kuri šī gada laikā ir pašaizliedzīgi palīdzējuši Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Slikto laika apstākļu dēļ samazinājusies Heineken peļņa

Lelde Petrāne, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sliktie laika apstākļi Eiropā un ASV bijuši par iemeslu Heineken, pasaulē trešā lielākā alus darītāja, peļņas kritumam, ziņo BBC.

Heineken, kura zīmoli ietver Sol un Strongbow sidru, pieredzējis pirmā pusgada peļņas kritumu par 17% līdz 639 miljoniem eiro.

Saskaņā ar kompānijas pausto nelabvēlīgie laika apstākļi noveduši pie slikta patērētāju noskaņojuma, taču ietekme bijusi arī lēnākai izaugsmei jaunajos tirgos.

Kompānija norādījusi, ka izredzes attiecībā ar šā gada otro pusi esot līdzīgas.

Ieņēmumi pieauguši par 3% līdz 10,4 miljardiem eiro, bet tas saistāms ar Asian Pacific Breweries pārņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik, salīdzinot ar laiku vēl tikai pirms desmit gadiem, situācija ar būvniecību un saimniecisko darbību kāpu aizsargjoslā ir manāmi uzlabojusies

To DB apliecina aptaujātās pašvaldību amatpersonas, norādot, ka zemju, kas atrodas kāpu aizsargjoslā, īpašnieki kļūst izglītotāki, labāk saprot, ko var darīt un ko ne. Samnieciskās darbības liegumus un ierobežojumus nosaka Aizsargjoslu likums, kas gan mainīts ir gana bieži.

Nebūtu pareizi teikt, ka kāpu aizsargjoslā ir pilnībā aizliegta jebkāda saimnieciskā darbība, skaidro Rojas apvienotās būvvaldes vadītājs Agris Jansons. Tā ir atļauta gadījumos, kad tā ir paredzēta attiecīgās pašvaldības teritorijas plānojumā, kas ir izstrādāts saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Attiecībā uz saimniecisko darbību Aizsargjoslu likums paredz, ka krasta kāpu aizsargjoslā un pludmalē aizliegts celt jaunas ēkas un būves un paplašināt esošās, izņemot gadījumus, kad tiek attīstīta osta vai attīstīti un pārbūvēti esošie zvejniecības un zivju pārstrādes uzņēmumi. Tātad esošie uzņēmumi savu darbu var turpināt un attīstīt, taču jaunus veidot nedrīkst.

Komentāri

Pievienot komentāru