Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvenergo ir parakstījis līgumu ar jaunajiem Liepājas metalurga īpašniekiem; turpmāk enerģētikā izaicinājumu netrūks, taču kopumā jaudu nodrošinājums ir pietiekams.

Uzņēmējiem ir svarīgi, lai maksa par elektrību krasi nepieaugtu un esošajos ģeopolitiskajos apstākļos svarīgi ir apzināties, cik enerģijas spējam saražot paši saviem spēkiem, tā atklājot pērnā gada pēdējo Dienas Biznesa (DB) kluba biedru tikšanos, kas apvieno ietekmīgākos Latvijas uzņēmējus, uzsvēra DB valdes loceklis Modris Sprudzāns.

No šā gada Latvijā ir pilnībā liberalizēts elektroenerģijas tirgus, tajā iekļaujoties arī mājsaimniecībām, kas nav pārsteigums, jo bija zināms jau iepriekš, norādīja Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs. Šobrīd mājsaimniecību artava no kopējā Latvenergo apgrozījuma veido 25%, tāpēc teikt, ka mūs, uzņēmējus, sagaida kaut kas fundamentāli jauns, nebūtu prātīgi. «Mēs, enerģētiķi, tā neuzskatām,» sacīja Ā. Žīgurs, piebilstot, ka jau šobrīd uzņēmumi vērtē dažādus elektroenerģijas piedāvājumus, tādējādi mājsaimniecību tirgus atvēršanai nevajadzētu būt ķīniešu ābecei.

Latvenergo apgrozījums 2013.gadā bija 1,1 miljards eiro, aktīvi – 3,5 miljardi eiro. «Tie, kas runā par milzīgo uzņēmuma peļņu 46 miljonu eiro apmērā, sapratīs, ka pret tik lielu aktīvu vērtību peļņa ir gaužām niecīga. Ieinteresētajām pusēm izšķirties, vai Latvenergo ir uzņēmums ar sociālu ievirzi vai komercuzņēmums – nekādi neizdodas,» turpināja Ā. Žīgurs. Politiķi domā dažādi, akcionāru sapulcēs tiek uzdoti jautājumi par uzņēmuma peļņu un nākotnes plāniem, savukārt publiskajās diskusijās visi jautā, vai elektrību nevar pārdot lētāk, piebilda Latvenergo vadītājs.

Par elektroenerģijas patēriņu uzņēmējdarbībā Ā. Žīguram jautāja AS Diena valdes priekšsēdētājs Edgars Kots. Elektroenerģijas patēriņš Latvijā 2013.gadā bija knapi 1990.gada līmenī. «2014.gadā elektrības patēriņš varētu būt 2–3% mazāks nekā 2013.gadā,» atbildēja Ā. Žīgurs. Viņš neslēpa, ka šajā jomā negatīvu ietekmi radīja Liepājas metalurga darbības apturēšana, taču šobrīd līgums ar jaunajiem Liepājas metalurga īpašniekiem ir noslēgts.

Visu rakstu Bez nezināmajiem enerģētikā neiztiksim lasiet otrdienas, 6. janvāra, laikrakstā Dienas Bizness (6.-7. lpp.)!

Komentāri

Pievienot komentāru