Ražošana

FOTO: Kā top eiropalešu bloki uzņēmumā Baltic Block

Raivis Bahšteins, 07.07.2017

No jebkāda izmēra nekvalitatīvas koksnes gabaliem, kas kokzāģētavā nav derīgi, var iegūt kvalitatīvu un tirgū pieprasītu produktu, stāsta SIA Baltic Block tehniskais direktors Guntis Bortņikovs.

Foto: Matīss Markovskis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv ielūkojas Baltic Block ražotnē, kur intensīvā 24/7 režīmā «cepas» eiropalešu bloki eksportam.

Palešu blokus, kuru uzdevums ir saturēt paletes konstrukciju, ražo uzņēmums Baltic Block Madonas pievārtē, Sauleskalnā. Tā ir viena no lielākajām šāda veida ražotnēm Baltijā, kas mērķēta tikai un vienīgi klucīšu ražošanai. Ražošanas galvenais izejmateriāls ir koksnes atlikumi, kas, pateicoties inovatīvajām tehnoloģijām, var veiksmīgi aizstāt ierastos zāģmateriālus, tā palīdzot taupīt resursus, stāsta SIA Baltic Block tehniskais direktors Guntis Bortņikovs.

Agrāk koksnes atlikumi šajā nišā nebija tik efektīvi izmantojami, bet tagad dažādi atgriezumi, pat zari un trupējis kokmateriāls var tikt izmantots atkārtoti, aizstājot zāģmateriālu. Savukārt koka mizas, kas ir vienīgais ražošanas atlikums, tiek izkurinātas uzņēmuma koģenerācijas stacijā, kas apsilda blakus esošo ciematu. Presētie skaidu kluči ieņēmuši stabilu vietu palešu izgatavošanā pasaulē un šajā nišā Eiropā izveidojusies asa konkurence. Turklāt Baltic Block jārēķinās ar lielākām transporta izmaksām, jo Eiropā arī tiek būvētas šāda veida rūpnīcas, un tās ir platu soli tuvāk lielajiem klientiem.

Produkcijas mehāniskā izturība tiek pārbaudīta uzņēmuma laboratorijā, tāpat regulāri jāveic pārbaudes, lai presētie kluči atbilstu Epal jeb eiropaletes sistēmas prasībām, vēl ir jāveic testi par formaldehīda emisijām. Viens no nozares nākotnes izaicinājumiem varētu būt atrast veidu, kā klučus saturēt bez videi un cilvēkam nedraudzīgās formaldehīdu saturošas līmes izmantošanas.

Kā top presētie kompozītmateriāla kluči, vēro raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru