DB projekti

DB redkolēģija: Radīt ilgtspējīgas darbavietas

Sagatavoja Līva Melbārzde, 06.02.2018

Spiediens uz izmaksām


Andris Vilcmeiers, Maxima Latvija valdes priekšsēdētājs:


Ja 2016. gads kopumā mazumtirdzniecībā bija stagnējošs, tad jau 2016. gada beigās apjomi sāka pieaugt par vidēji 5–7% mēnesī, un tā turpinājās visu 2017. gadu. Arī šogad šī tendence turpinās, un tā nozīmē arī to, ka ražotājiem un piegādātājiem ir liels spiediens uz izmaksām. Patēriņš un algas pieaug, kas ir labi un slikti vienlaikus, jo attiecīgi pieaug arī spiediens uz efektivitāti. Domāju, ka šāda situācija turpināsies vēl divus gadus, bet ir jāgatavojas, lai pēc tam nebūtu straujš kritums. Tā kā mēs esam starptautiska koncerna sastāvdaļa, redzu, ka darbaspēka trūkums ir daudzās valstīs, arī Lietuvā un Polijā. Domāju, ka tā ir laba ziņa un motivācija šejienes cilvēkiem – ja būs laba izglītība, viņi dabūs darbu gan šeit, gan citur.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānodrošina tādi apstākļi, kas ļautu cilvēkiem palikt un strādāt Latvijā

DB redkolēģija sapulcējās uz šā gada pirmo sanāksmi. Tika apspriestas gan dažādu nozaru prognozes šim un tuvākajiem gadiem, gan daudzās nozarēs sasāpējušais darbaspēka jautājums. Domas dalījās, kā darbaspēka problēmu vislabāk risināt, un redkolēģijas biedri minēja gan kontrolētu darbaspēka ievešanu, gan robotizāciju, īpaši tomēr izceļot tādu apstākļu radīšanu, kas ļautu cilvēkiem palikt un strādāt Latvijā, jo īpaši tiem, kas ir ieguvuši labu izglītību. Redkolēģijas biedri bija samērā skeptiski attiecībā uz to, ka darba tirgu ir iespējams «stutēt» ar mākslīgiem pasākumiem, piemēram, ar īpašu, labāk atalgotu darbavietu radīšanu reemigrantiem. Tāpat tika apspriestas starptautiskās aktualitātes – no Davosas forumā izceltajai ekoloģijai, kiberdrošībai un protekcionismam līdz jaunieviešamajai personas datu aizsardzības regulai. Karstas diskusijas izsauca temats par dalīšanās ekonomiku un tās nākotnes potenciālu. Izskanot arī kritikai, vairums tomēr tiecās uzskatīt, ka šis jaunās ekonomikas veids, mainoties spēles noteikumiem, iekaros paliekošu vietu un turpinās nostiprināties, mainot līdzšinējās paradigmas.

Banku sektorā šogad ir daudz jauninājumu, stājušies spēkā vairāki jauni regulējumi. Kopumā bankām šis būs stabilitātes, nevis straujas izaugsmes gads – jau 2017. gads parādīja, ka banku sektora pelnītspēja samazinās. Šogad šī tendence, visticamāk, saglabāsies. Labā ziņa bankām ir tā, ka ekonomika jūtas komfortabli, sliktā – ka pieaug regulatorais slogs. Piemēram, personas datu aizsardzības regulas ieviešana ir ļoti smags projekts jebkurai bankai. Regulācija atņem ļoti daudz resursu, un nereti to ieguldījums nav samērojams ar sabiedrisko labumu, kas no šī regulējuma ieviešanas rodas.

Komentāri

Pievienot komentāru