Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Vilnas pārstrādes uzņēmums SIA Limbažu Tīne ražo dzijas un austos izstrādājumus – tautastērpus, segas, galda segas, dvieļus.

Šobrīd visvairāk tiek darināti audumi tautastērpiem, jo pirms vasarā gaidāmajiem XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem ir pats karstākais darbalaiks, kad jāpilda ļoti daudz pasūtījumu. Uzņēmumā auž etnogrāfiskos audumus pēc autentiskiem paraugiem. Ražošana notiek ēkā, kurai jau rit 104. gads. Interesanti, ka uzņēmumā darbojas vairākas vēsturiskas iekārtas, to vidū joprojām tiek izmantota simtgadīga auduma prese, kas darbojas no uzņēmuma pirmsākumiem.

SIA Limbažu Tīne ražošanas vadītāja Anna Vintere stāsta, ka vidēji vienā dienā tiek pārstrādāti līdz 200 kg dzijas, mēnesī vidēji ap trīs līdz četrām tonnām. Vidēji dienā darbinieces noauž ap 18 m etnogrāfisko audumu. Pavisam uzņēmumā ir 10 aužamās stelles.

Darbs uzņēmumā notiek vienā maiņā. Aitu vilnu uzņēmums galvenokārt iepērk Jaunzēlandē – ap 70 %, pārējā ir pašmāju zemnieku izaudzēto aitu vilna. Vietējā tirgū iepirktai vilnai jābūt izmazgātai. Vilnu piegādā gan privātpersonas, gan saimniecības, bet lielākais piegādātājs ir Sūnākstes Vilnas nams, stāsta ražošanas vadītāja. Viņa slavē Sūnākstes uzņēmumu, kas rūpējas par kvalitatīvas vietējās izejvielas nodrošināšanu. Parasti pavasarī gan vietējās vilnas vairs nav, jo trūkst vietas, kur to izmazgāt un izžāvēt.

Limbažnieki saņem pasūtījumus arī no igauņiem un lietuviešiem, lielākoties jāauž audumi tautastērpiem. Audumus var pasūtīt gan kolektīvi, gan individuāli. Pašlaik nozarē svētku dēļ ir pacēlums, visi dūšīgi strādā, pēc tam būs jādomā par citiem projektiem, spriež ražošanas vadītāja.

Lai varētu saražot labākas kvalitātes dziju, paredzēts uzlabot iekārtas. Kā informē Limbažu Tīnes valdes priekšsēdētājs Jānis Krasovskis, pamatiekārtai jāveic kapitālais remonts un to varēs darīt tikai vasarā, kad būs izpildīti visi pasūtījumi un būs nedaudz klusāks periods. Lielākās investīcijas uzņēmumā tika ieguldītas pirms četriem gadiem – ap 100 tūkstošiem eiro. Tolaik tika paplašināta dzijas krāsošana, kas ļauj nodrošināt pieprasījumu.

Rubrika Kā top: http://www.db.lv/atslegvardi/ka-top

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vilnas pārstrādes uzņēmumam SIA Limbažu Tīne pirms Dziesmu un deju svētkiem ir daudz pasūtījumu

Limbažu Tīne specializējusies vilnas un linu izstrādājumu ražošanā. Uzņēmumā auž etnogrāfiskos audumus pēc autentiskiem paraugiem. Ražošana notiek ēkā, kurai rit jau 104. gads. Interesanti, ka uzņēmumā darbojas vairākas vēsturiskas iekārtas, to vidū joprojām tiek izmantota simtgadīga auduma prese, kas darbojas no uzņēmuma pirmsākumiem.

No Latvijas un Jaunzēlandes

SIA Limbažu Tīne ražošanas vadītāja Anna Vintere stāsta, ka vidēji vienā dienā tiek pārstrādāti līdz 200 kg dzijas, mēnesī vidēji – ap trīs līdz četrām tonnām. Vidēji dienā uzņēmuma darbinieces noauž ap 18 metriem etnogrāfisko audumu. Pavisam uzņēmumā ir 10 aužamās stelles. Atkarībā no auduma, viena darbiniece dienā var noaust sešus, astoņus metrus. Lēnāk izdodas tie audumi, kam krāsu toņi ir biežāk jāmaina. Segas mēnesī tiek saražotas atkarībā no tā, kāds ir pieprasījums. Klienti ir Latvijas uzņēmumi, kas saražoto eksportē uz citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru