Ražošana

Kā top? WoodBudImport koka karkasa privātmājas Latvijas tirgum

Monta Glumane, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv ciemojas WoodBudImport ražotnē Minskā, Baltkrievijā, kur šobrīd top moduļu privātmājas Latvijas tirgum.

Pāris gados SIA WoodBudImport Pierīgā plāno uzbūvēt teju 400 Baltkrievijā ražotas koka karkasa mājas

Projektiem, kuros šobrīd dzīvo daļa Latvijas iedzīvotāju, ir beidzies derīguma termiņš, tajos ir grūti dzīvot un tie ir dārgi, uzskata SIA WoodBudImport līdzīpašnieks Arnis Astahovs. Lai mainītu situāciju, uzņēmums nolēmis Latvijas tirgum ražot koka karkasa privātmājas. Šogad uzbūvēti pirmie trīs nami, taču tuvākajos pāris gados Pierīgā plānots uzbūvēt kopumā 400 mājas. Šis gads veltīts zemes gabalu iegādes darījumiem, komunikāciju un ceļu sakārtošanai. Paredzēts, ka mājas atradīsies Babītē un Ķekavā. Kopumā šajā projektā ieguldīti jau 2,7 miljoni eiro, bet investīciju apjoms varētu pieaugt. Tāpat WoodBudImport plāno sadarbību ar kompānijām Lietuvā un Igaunijā.

Ideja ražot koka karkasa mājas radusies pirms trīs gadiem. «Redzēju, ar ko cilvēki nav apmierināti, pērkot dzīvokļus jaunajos projektos. Man bija vīzija, kā to visu var piedāvāt lētāk, kvalitatīvāk un pieejamāk. Apmēram gada laikā šo ideju izstrādāju, izveidoju ražotni un sāku tirgū piedāvāt koka karkasa mājas,» stāsta A.Astahovs. Kā ražotnes vieta izvēlēta Baltkrievija - galvenokārt kvalitatīvā, augsti kvalificētā un salīdzinoši lētā darbaspēka dēļ. Liela loma bija arī ražotnes ģeogrāfiskajam novietojumam, lai saražoto produkciju būtu ērti transportēt pa autoceļiem visā Eiropā.

Uzņēmums koka karkasa mājas ražo atbilstoši Eiropas tirgus prasībām, ņemot vērā gan metodi, gan tehniskos risinājumus. Māju būvniecības ceļš sākas Latvijā, kad trīs cilvēku komanda – divi arhitekti un interjera dizainers - izstrādā projektu. Tālāk projekta tehniskā daļa tiek saražota Baltkrievijā, netālu no Minskas. Vēlāk gatavās detaļas ceļo uz Spāniju, Itāliju, Franciju, Norvēģiju, Šveici, Poliju, Vāciju, kā arī Latviju.

Mājas būvē trīs strādnieku brigādes, kopumā 12 cilvēki. Būvniecībā tiek izmantotas ventilējamas fasādes, lai nams «elpotu» un neveidotos mitrums. Šī paša iemesla dēļ arī fasādes dēļu apšuvums veidots vertikāli, nevis horizontāli – arī tas neļauj uzkrāties mitrumam. Konstrukcijām tiek izmantota priedes koksne no Baltkrievijas, kā arī Sibīrijas lapegle, kas ir izturīga un var kalpot pat vairāk nekā trīssimt gadu. Šis kokmateriāls tiek izmantots vietās, kur mājas konstrukcija saskaras ar betonu – starp sienām un pamatiem, terasēm, dušas telpām, jo šis materiāls neuzsūc mitrumu.

WoodBudImport ražoto māju cena ir aptuveni 100 000 eiro. «Koka paneļa mājas ir aptuveni divas reizes lētākas par mūra mājām, tāpēc pārsteidz, ka vērtētāji koka karkasa mājas novērtē par 1200 eiro kvadrātmetrā, bet mūra mājas – par 1250 eiro kvadrātmetrā, lai gan celtniecības izmaksas ir atšķirīgas,» teic A.Astahovs.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

LASI ARĪ:

Koka būvniecībai ir potenciāls

Kā top? Inboxlifestyle mikro mājas

Kā top? Pirmā līmētā koka māja

Ieguldīs jaunā moduļu māju ražotnē

Kā top? Nordic Homes koka karkasa privātmājas

Komentāri

Pievienot komentāru