Ražošana

FOTO: Dimdiņiem pārmaiņu gads

Laura Mazbērziņa, 30.10.2018

Jaunākais izdevums

Dimdiņiem šogad nozīmīgs gads – atsvaidzināts zīmols un modernizētas ražošanas līnijas; uzņēmuma galvenie sasniegumi ir eksports uz Skandināviju un Lielbritāniju

Lizumā atrodas SIA Dimdiņi ražotne, tai apkārt tiek apsaimniekoti 150 hektāri zemes, kuros tiek audzēti galviņkāposti, Ķīnas kāposti, ziedkāposti (ar to nodarbojas saistītais uzņēmums SIA Dimdiņi Agro). Jau no pašiem pirmsākumiem saimniecība sāka nodarboties arī ar skābētu kāpostu ražošanu.

Šogad kāpostu ražas apjomi kopumā ir samazinājušies par 30% – sausuma dēļ. Tā kā ražošanas apjomi ir samazinājušies, būtiski ir pieaugusi kāpostu cena, kura iepriekš bija 12 centi kilogramā, bet šobrīd tie ir 38 centi kilogramā. Lai gan apgrozījuma tendences ir pozitīvas – uzņēmums katru gadu strādā ar 15% pieaugumu pret pagājušo gadu – priekšā ir nestabils gads.

Pašlaik Dimdiņu zīmols ir atjaunināšanas stadijā, kas nozīmē, ka uzņēmums ir izveidojis gan jaunu etiķeti, gan sagatavojis nebijušus produktus, kuri jau ir pieejami lielveikalu ķēdēs.

Uz jautājumu, kāpēc notiek zīmola maiņa, Dimdiņu valdes priekšsēdētājs Oskars Brediks norāda: «Jebkuram ražotājam ir jāsaskaras ar situāciju, ka notiek cīņa starp ražotājiem un lielveikaliem. Ja ražotāju produkts ir aizvietojams ar privātās preču zīmes (private-label) produktu, tad ražotāju produktus no sortimenta izņem. Ir uzņēmumi, kuri ir gatavi savu zīmolu aizstāt ar lielveikalu ķēdes nosaukumu un etiķeti. Vienīgais variants, kā varētu ar to cīnīties, ir stiprināt pašiem savu zīmolu.» Kopējās rebrendinga izmaksas veido vairāk nekā 120 tūkst. eiro.

Šogad Dimdiņi modernizēja savas iekārtas, ieguldot 500 tūkstošu eiro, bet nākotnē uzņēmums vēlas visus ražošanas procesus automatizēt vēl vairāk. «Kā jau visiem, arī mums trūkst darbaspēka. Šeit, Lizumā, ir arī citi lieli uzņēmumi, ar kuriem nākas konkurēt par potenciāliem darbiniekiem,» atzīst O. Brediks.

Atsvaidzinot zīmola tēlu, Dimdiņi gan Latvijā, gan eksporta valstīs piedāvās vienotu etiķeti, lai daudzajiem piedāvātajiem produktiem būtu vienojoši elementi.

Dimdiņi savu produkciju eksportē uz Skandināvijas valstīm, Lielbritāniju, Baltkrieviju, Krieviju, Vāciju, Izraēlu un Īriju. Taču visaktīvāk tiek strādāts ar Skandināvijas un Lielbritānijas eksporta tirgu. Skandināvijā uzņēmums pamatā sadarbojas ar mazumtirgotājiem, eksportējot dārzeņu salātus, piemēram, korejas salātus, kimči (kimchi), un ēdināšanas uzņēmumu apgādātājiem, piedāvātājot tiem tvaicētas bietes dažādos griezumos, ko izmanto šī reģiona ražotāji salātu gatavošanā.

«Daudzi uzņēmumi laužas Āzijas tirgū, bet mums tas nav aktuāli. Daudzi vēlas eksportēt arī uz Ameriku. Ja Eiropai šķiet, ka Amerika būs lielais eksporta tirgus, kas jāapgūst, tad tā nemaz nav. Es uzskatu, ka Amerika mums ir dažu simtu kilometru attālumā – tā ir tepat netālu esošā Skandināvija. Šī reģiona klientiem ir gan sakārtota ekonomika, gan labas algas. Viņi var atļauties un iegādāties produktus ar pievienoto vērtību. Mūsu pievienotā vērtība ir fermentētie dārzeņi,» uzsver O. Brediks.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Dimdiņi piesaistīs vairāk nekā 300 tūkstošus eiro attīstībai

Lelde Petrāne, 29.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" un lauksaimniecības produkcijas uzņēmumu grupa "Dimdiņi" vienojušās par sadarbību un vairāk nekā 300 tūkstošu eiro lielu finansējumu.

"Dimdiņi", kas nodarbojas ne tikai ar "Dimdiņkāpostu" ražošanu, bet arī audzē citus dārzeņus, labību un dažāda veida salātus, izmantos piešķirto finansējumu uzņēmuma konkurētspējas veicināšanai.

Uzņēmumu grupa "Dimdiņi", kuras ražotne atrodas Gulbenes novada Lizuma pagastā, plāno ne tikai uzlabot ražošanas iekārtas, bet arī iekarot jaunus eksporta tirgus. Kā atzīst "Dimdiņi" valdes priekšsēdētājs Oskars Brediks, uzņēmums mērķtiecīgi strādājis pie produkcijas dažādošanas: "Aptuveni 70% no visas "Dimdiņu" produkcijas aizvien veido skābēti kāposti. Taču uzņēmuma produktu sortimentā šobrīd ir jau vairāk nekā 30 dažādu produktu. Mērķis paplašināt produkcijas sortimentu daļēji saistīts arī ar to, lai varētu nodrošināt darbu vietējiem iedzīvotājiem visa gada garumā un neveidotos situācija, kad kāpostu sezonas beigas daļai darbinieku nozīmētu arī darba attiecību beigas."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniskajās izolēs tiek pārdoti dārzeņu audzēšanas zemnieku saimniecības «Galiņi» nekustamie īpašumi, apstiprināja «Galiņu» pārstāve Edīte Strazdiņa.

Informācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» liecina, ka pirmdien, 26.augustā, plkst.13 sākušās piecas «Galiņiem» piederošu nekustamo īpašumu elektroniskās izsoles, kuras noslēgsies 25.septembrī plkst.13. Izsoles rīko zvērināta tiesu izpildītāja Rudīte Slivjuka par labu AS «Citadele banka».

Strazdiņa norādīja, ka izsoles tiek rīkotas tādēļ, ka zemnieku saimniecība nebija spējusi vienoties ar banku par iepriekš ņemtu kredītu atmaksas nosacījumiem un bankai ir tādas tiesības izsolīt ieķīlātos īpašumus. «Kredīti bija pietiekami lieli un tika ņemti dažādiem attīstības projektiem,» sacīja Strazdiņa.

«Problēmas radās iepriekšējās vasarās piedzīvoto slapjumu un sausumu dēļ, kas ietekmēja iepriekšējo gadu ražas. Šogad gan raža būs laba,» sacīja Strazdiņa. Viņa piebilda, ka izsolīti tiek visi «Galiņiem» piederošie nekustamie īpašumi, bet kustamā manta netiek izsolīta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Izsolēs par 1,2 miljoniem eiro pārdoti dārzeņu audzētāja Galiņi nekustamie īpašumi

LETA, 25.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņās elektroniskajās izolēs kopsummā par 1 199 261 eiro pārdoti dārzeņu audzēšanas zemnieku saimniecības «Galiņi» nekustamie īpašumi, informēja e-izsoļu vietnē.

Informācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» liecina, ka 26.augustā plkst.13 sākās piecas «Galiņiem» piederošu nekustamo īpašumu elektroniskās izsoles, kuras noslēdzās 25.septembrī plkst.13. Izsoles rīkoja zvērināta tiesu izpildītāja Rudīte Slivjuka par labu bankai «Citadele».

Izsolē pārdots Jurim Strazdiņam piederošais nekustamais īpašums «Galiņi» Ogres novada Madlienas pagastā ar kopējo platību 151,669 hektāri. Tajā ir vairāk nekā desmit zemesgabalu, pārsvarā lauksaimniecības zemes, kā arī meža zeme un vairākas ēkas - dzīvojamā ēka, noliktava, siltumnīca un citas. Šim īpašumam izsoles sākumcena bija 151 390 eiro, īpašums tika nosolīts par 408 753 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru