Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Baltijas valstu uzņēmumu apvienošanās un iegādes (M&A) tirgū darījumu skaita ziņā bija vērojams neliels kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, taču neskatoties uz to, darījumu skaits joprojām ievērojami pārsniedza 2018.-2020.gadu līmeni.

Tā liecina M&A datubāzes Mergermarket apkopotā statistika.

Lietuva un Latvija pēdējo trīs gadu laikā ir saglabājušas stabilu darījumu aktivitātes līmeni, savukārt Igaunijas darījumu skaits samazinājies no 72 darījumiem 2021. gadā līdz 49 darījumiem 2023. gadā. Publiskotās darījumu vērtības saruka vēl dramatiskāk. Tas lielā mērā ir saistīts ar finansējuma samazināšanos jaunuzņēmumiem un vispārējo ekonomikas lejupslīdi Igaunijā.

Lai arī regulāri izskan pieņēmumi, ka ārvalstu investori, iespējams, pamet Baltijas M&A tirgus, statistika liecina par pretējo. Saskaņā ar Mergermarket datiem 2020. gadā ārvalstu (ne Baltijas valstu) pircēju īpatsvars Baltijas uzņēmumu iegādēs bija 42%. To skaits 2021. gadā nedaudz pieauga – līdz 44% un 2022. gadā līdz 45%. 2023. gadā šis rādītājs samazinājās tikai nedaudz, noslīdot līdz 40%.Vienlaikus ir acīmredzama tendence vietējo (Baltijas) pircēju vidū pieaugošai Lietuvas investoru aktivitātei. No visiem darījumiem, kuros uzņēmumus iegādājās investors no Baltijas, lietuviešu investoru īpatsvars 2020.gadā bija 27%, 2021.gadā - 43%, 2022.gadā - 39%, bet pērn sasniedza gandrīz pusi (49%) no visiem darījumiem.

Enerģētikas sektors panāk TMT, daudz neatpaliek arī būvniecība

Trīs populārākās nozares pēc darījumu aktivitātes 2023. gadā bija:

  • Tehnoloģijas, mediji un telekomunikācijas (TMT)
  • Enerģētika un infrastruktūra
  • Būvniecība, ražošana un nekustamais īpašums

Ievērojami pieaudzis enerģētikas un infrastruktūras sektora darījumu skaits — no 18 2022. gadā līdz 27 2023. gadā, kas tam nodrošinājis dalītu pirmo vietu ar TMT sektoru. Desmit lielāko darījumu vidū redzam pat septiņus ar enerģētiku saistītus – Gaso un Latvijas Gāze (Latvijas gāzes uzņēmumi), divas Skeleton Technologies līdzekļu vākšanas kārtas (enerģijas uzkrāšanas tehnoloģiju attīstība Igaunijā), PVCase (saules enerģijas tehnoloģija), Elcogen Group (zaļā ūdeņraža tehnoloģija) un Sunly (vēja un saules enerģijas parku attīstītājs).

2024. gads – sagaidāms pašreizējais aktivitātes līmenis ar daudzsološiem pavērsieniem

Sorainen M&A eksperti paredz, ka kopējais M&A darījumu skaits saglabāsies līdzīgs kā 2023. gadā. Tomēr situāciju mainīt uz labo pusi varētu daži lieli darījumi. Pēdējo mēnešu laikā izskanējuši plāni pārdot vairākus lielus Baltijas uzņēmumus, tostarp Luminor, Eco Baltia, Cgates. AirBaltic ir paziņojusi par sākotnējā publiskā piedāvājuma plāniem 2024.gada otrajā pusē, un pagājušajā vasarā tika atklāta informācija par iespējamu bankas Citadele pārdošanu. “Esam informēti arī par vēl vairākiem plānotiem lielākiem pārdošanas gadījumiem, kas vēl nav izziņoti,” norāda Sorainen partneris Laimonas Skibarka. "Investīciju konsultanti norāda, ka viņiem ir pietiekami daudz darba pie darījumiem, kas, visticamāk, tiks pabeigti 2024. gada otrajā pusē. Ja lielākā daļa no šiem darījumiem tiks realizēti šogad, Baltijas M&A tirgum vajadzētu būt diezgan aktīvam."

Enerģētika un jaunuzņēmumi apgriezienus nesamazinās

Nozaru griezumā šogad īpaši aktīva saglabāsies enerģētika. Baltijā tiek attīstīti daudzi atjaunojamās enerģijas projekti, kas prasa lielu kapitāla apjomu. Investoriem pievilcīgi joprojām būs ar enerģētiku saistīti jaunuzņēmumi un izaugsmes uzņēmumi. Ja vēlaties uzzināt vairāk par enerģētikas perspektīvām, pievienojieties mums Baltijas M&A un privātā kapitāla forumā 2024, kur šai nozarei tiks pievērsta īpaša uzmanība.Arī TMT sektors darījumu tirgū joprojām būs aktīvs. Daži lielāki darījumi iespējami arī finanšu un apdrošināšanas sektorā.

Tā kā jaunuzņēmumu un izaugsmes uzņēmumu īpatsvars 10 lielāko darījumu vidū ir saglabājies nemainīgi augsts (7/10 2023. gadā un 6/10 2022. gadā), tur lielas izmaiņas nav gaidāmas, un tam ir vairāki iemesli:

  • Spēcīga un elastīga Baltijas jaunuzņēmumu (start-up) ekosistēma
  • Daudzi vienradža līmeņa un citi lieli un strauji augoši jaunuzņēmumi periodiski piesaista kapitālu vai gatavojas pārdošanai
  • Absolūts vairums Baltijas jaunuzņēmumu ir globāli tehnoloģiju biznesi – ģeopolitisko risku maz skarti, tie saglabā vērtību un turpina piesaistīt investorus

Latvija: lielie gāzes darījumi nodrošināja pozitīvo tendenci

Latvijā pēdējo trīs gadu laikā lielāko M&A darījumu skaits ir saglabājies relatīvi stabils – nedaudz zem 30. Šie skaitļi ir ievērojami augstāki, salīdzinot ar pandēmijas laika līmeni.

Lielāku izsludināto darījumu kopējā vērtība turpina pieaugt un jau tuvojas iepriekšējo gadu līmeņiem, kas pēc ievērojamā krituma 2021. gadā šķita ilgi nesasniedzams mērķis. Kopējo darījumu vērtību galvenokārt veido divi lieli 2023. gadā izsludināti darījumi enerģētikas (dabasgāzes) sektorā – Gaso pārdošana Eesti Gaas un Latvijas Gāze akciju pārdošana. Neraugoties uz šiem diviem gadījumiem, darījumu vidējai vērtībai bija tendence samazināties.2023. gada pirmajā pusgadā aktivitāte Latvijas M&A tirgū saglabājās diezgan gausa. Tam par iemeslu galvenokārt bija Ukrainā notiekošais karš un no 2022. gada pārņemtie finanšu satricinājumi – augstā inflācija un straujais procentu likmju pieaugums. Tiklīdz inflācijas līmenis normalizējās un tirgus dalībnieki sāka pielāgoties jaunajiem apstākļiem, 2023. gada otrajā pusē tirgus aktivitāte pastiprinājās.

“Latvijas tirgū joprojām dominē tradicionālie M&A un privātā kapitāla darījumi. Enerģētikas nozare, īpaši atjaunojamā enerģija, Latvijā joprojām ir dominējoša,” norāda Sorainen partneris Nauris Grigals. Ir jāatzīmē, ka nedaudz ir mainījušies darījumu strukturēšanas mehānismi – “pēdējo gadu laikā ir novērots, ka darījumos arvien biežāk un biežāk izmanto atliktās pirkuma cenas samaksas mehānismus, kas, cita starpā, nozīmē, ka pēc darījuma pabeigšanas pārdevējam tiek dota iespēja mijiedarboties ar pircēju, un pie noteiktā uzņēmuma rezultāta sasniegšanas, pārdevējam tiek izmaksāta atliktā pirkuma cenas daļa,” papildina Sorainen vecākā juriste Natālija Ešenberga.

Baltijas M&A un privātā kapitāla forums

Baltijas M&A un privātā kapitāla forums 2024 notiks 16. aprīlī Viļņā. Kopš darbības uzsākšanas 2010. gadā Baltijas M&A un privātā kapitāla forums ir iemantojis izcilu reputāciju privātā kapitāla un riska kapitāla fondu, investīciju baņķieru, juristu un citu konsultantu, kā arī uzņēmumu vadītāju un akcionāru vidū. Forums katru gadu piesaista vairāk nekā 200 dalībnieku, piedāvājot platformu jaunu kontaktu dibināšanai, biznesa iespēju atklāšanai, pieredzes apmaiņai un tīklošanai ar vienaudžiem.

Galvenās foruma tēmas šogad:

  • Eiropas M&A tirgus ģeopolitisko satricinājumu apstākļos
  • Enerģētikas nozares darījumi – kāda ir nākotne?
  • Privātā kapitāla ieguldījumi un izstāšanās šodien un rīt
  • Lielākā apvienošanās Baltijā 2023. gadā
  • ESG ietekme uz Baltijas darījumiem – neizmantoto iespēju izpēte
  • Apvienošanās pieteikuma iesniegšana Baltijā – kā nepieļaut dārgas kļūdas
  • Neseno Baltijas darījumu analīze

Komentāri

Pievienot komentāru