Jaunākais izdevums

«Eirozonas nestabilitāte nāk no nepareiziem tās būvēšanas principiem, taču šī ielās iešanas parādība ir pilnīgi kaut kas cits, principiālāks. Tā ir saistīta ar kapitālisma krīzi,» to, runājot par pastāvošo krīzi un ielu protestiem, sacījusi eksprezidente Vaira Vīķe- Freiberga.

«Ir vairāk nekā skaidrs, ka kapitālisms, kas, protams, nav vienota sistēma, bet attīstās laikā un telpā, šajā gadu tūkstotī savā pašreizējā manifestācijā, manuprāt, ir piedzīvojis krahu. Es neesmu ekonomiste, bet mēģinu painteresēties, kas tur notiek, un, jo vairāk es interesējos, jo skumjāk man kļūst. Kur šis kapitālisms ir nonācis ar to, ka tam finanšu aspektā nav iebūvēti tie līdzsvarošanas mehānismi, kādi valda parasto preču tirgū, kur pieprasījuma un piedāvājuma attiecības darbojas kā dabisks regulētājs. Bet kas ir noticis finanšu pasaulē - līdz šim brīdim tas nav noregulēts. Lielās finanšu institūcijas ir savārījušas briesmīgas ziepes, tās tiešām ir izgāzušās, to reputācija ir pilnīgi sagrauta, bankām neviens vairs neuzticas. Čikāgas skola ekonomikā un ekonomisti kā profesija pilnībā ir zaudējusi savu prestižu. Jo tie matemātiskie modeļi bez empīriskiem datiem, kādi vienu brīdi bija modē, - tie var pasaules ekonomiku novest pie kraha. Man ir nācies ar stohastiskiem modeļiem strādāt psiholoģijā, un es to pārtraucu, jo sapratu, ka uz tādas matemātiskās nejaušības bāzēts modelis ir jēdzieniski tukšs. Arī ekonomiski tukšs. Tajos, piemēram, tiek pieņemta konstanta pircēja - patērētāja - uzvedība. Bet tas neatbilst realitātei. Tie ir modeļi, kas nav bijuši spējīgi reaģēt atbilstoši reālajai pasaulei,» skaidrojusi Vīķe- Freiberga.

«Otrs ir finansistu aizraušanās ar risku uzņemšanos. Situācija bija uzbūvēta tā, ka, jo vairāk risku tie ņēma un īstermiņā savai firmai varēja parādīt peļņu - gan bieži tikai uz papīra -, jo negausīgākus bonusus miljonu apmēros varēja paši sev dot. Kā psiholoģe uzskatu, ka tie cilvēki vienkārši sajuka prātā. Cilvēkam diemžēl smadzenēs nav iebūvētas vajadzīgās bremzes. Ja dzīvnieks ir paēdis, viņš guļ. Žņaudzējčūska norij kazu un guļ trīs mēnešus, viņa neturpinās neprātīgi rīt. Bet cilvēkam tādu bremžu uz negausību nav,» viņa turpinājusi.

«Tā ka nav tikai eiro fiskālā krīze. Pie abām šīm problēmām jāstrādā nopietni - arī pie kapitālisma vispārējās krīzes. Un šeit ASV ir liela nozīme. Dolāram kā pasaules maiņas valūtai. Tas viss nozīmē - Eiropai stāv priekšā grūti laiki. Jāstrādā vairākās frontēs uzreiz,» norādījusi eksprezidente.

Vīķe-Freiberga arī sacījusi: «Tas ir milzīgs solis, ka tas tiek atzīts - kaut kas būtisks ar pastāvošo kapitālismu nav kārtībā un kaut kas jādara. Ziniet, pa šiem desmit gadiem lietas ir tik tālu pasliktinājušās. 1991. gadā mēs teicām, ka komunisms ir sabrucis, kapitālisms ir uzvarējis, kā Lehs Valensa teica Gorbačovam - jūs mēģinājāt salāpīt komunismu, bet es to sagrāvu, taču tagad atliek cerēt, ka to kapitālismu kāds varēs salāpīt un ka tas galīgi nesabruks. Jo tā nelaime ir, ka alternatīva vēl nav izgudrota.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Arī Vīķe-Freiberga vēlas jaunu auto; pašreizējais esot sliktā stāvoklī

LETA, 17.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vajadzībām tiks iegādāta jauna automašīna, jo 2006.izlaiduma gada Mercedes Benz 500 limuzīns, ar kuru viņa pārvietojas patlaban, esot sliktā tehniskā stāvoklī.

Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne apstiprināja, ka ministrijā ir saņemta argumentēta Vīķes-Freibergas vēstule, kurā eksprezidente norādījusi, ka viņas pašreizējais auto ir sliktā tehniskā stāvoklī.

Vīķe-Freiberga vēstulē aizsardzības ministram Artim Pabrikam ir lūgusi izvērtēt valsts piešķirtās automašīnas nepieņemamo tehnisko stāvokli, jo auto vairāk nekā divas trešdaļas no laika atrodas labošanas servisā, pavēstīja eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane.

Vīķe-Freiberga vēstulē norādījusi, ka, no vienas puses, tas ir augstas klases auto, taču, no otras puses, Aizsardzības ministrijai (AM) nākas tērēt līdzekļus detaļu nomaiņai un cilvēku darbam. Arī pēc apkopes veikšanas mašīnai jau pēc dažu kilometru ceļa atsākas ierastās problēmas. Pusotra gada laikā tā ir trīs reizes apstājusies uz ceļa dažādos laika apstākļos gan Rīgā, gan ārpus galvaspilsētas, tāpēc eksprezidente aicina AM izvērtēt pašreizējo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Satiksmes organizēšanai nepietiek ar spēju bruģī ieskrūvēt stabiņu

Guntars Gūte, Diena, 31.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas jaunās varas pirmā pilnvaru gada laikā paveikto darbu kvalitāti galvaspilsētas satiksmes sistēmas sakārtošanā sarunā ar laikraksta Diena žurnālistu Guntaru Gūti vērtē satiksmes eksperts Pauls Timrots.

Pēdējā gada laikā daudz dzirdama kritika par satiksmes organizēšanas dīvainībām galvaspilsētā. Kāda, tavuprāt, ir kopējā situācija Rīgā satiksmes jomā?

Patiesībā jau nekas liels un būtisks nenotiek. Drīzāk redzam jaunās varas jaunas politikas parādīšanu un pierādīšanu. Ja tev radusies iespēja parādīt sevi kā jaunu spēku, tad tev arī ir jāparāda, ka tu esi savādāks. Līdz ar to tev nav tik daudz laika, kamēr uzbūvēsi, piemēram, Ziemeļu pārvadu vai Rīgas apvedceļu, tāpēc, lai tu kļūtu pamanāms, tu ātri un butaforiski mēģini paveikt jebkādas lietas un iebāzt kāju durvīs. Līdz ar to no tāda politiskā viedokļa tā parādīšanās ir izdevusies – visi viņus ir pamanījuši. Cits jautājums, cik šī politika ir konsekventa un vēsturiski paliekoša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Mēs esam eksperimenta vidū

Didzis Meļķis, 21.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitālismā vienmēr būs pārmērības, tomēr ar demokrātisku kontroli pār tā darbības lauka lielumu tas aizvien paliek labākais mums zināmais ekonomikas modelis, pārliecināts Baltijas-Amerikas Brīvības fonda valdes priekšsēdētājs Kims Deiviss.

Pirms pāris gadiem Slovēnijas ārlietu ministrs man teica, ka viņi no mūsu tolaik smagās krīzes ir izvairījušies ar sava veida protekcionismu, ne tuvu ne visu neatstājot brīvā tirgus žēlastībai. Jā, pašlaik viņiem ir problēmas, bet – banku sistēmā, kur viņiem bija salīdzinoši lielākā brīvība. Vai pārmaiņas, kurās esat bijis daļa, šeit ir bijušas labākās iespējamās?

Mēs esam eksperimenta vidū, un vienlaikus notiek daudzi šādi eksperimenti. Pēdējos apmēram 25 gados finanšu pakalpojumu daļa valstu IKP ir pieaugusi visā pasaulē. Manuprāt, izkopti finanšu pakalpojumi lielos vilcienos ir labi, jo tie nozīmē niansētāku kapitāla izvietojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Vaira Vīķe-Freiberga: Sievietēm jānodrošina vienlīdzīgas iespējas ieņemt atbildīgus amatus, nezaudējot reproduktīvās tiesības

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sievietēm, kuras ieņem atbildīgus amatus, ir jābūt vienlīdzīgām iespējam ar vīriešiem, nezaudējot savu seksualitāti un reproduktīvās tiesības,» starptautiskajā konferencē Sieviešu ekonomiskās iespējas un ilgtspējīga attīstība - no izaicinājumiem līdz kopīgiem panākumiem sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

«Tad, kad mācījāmies augstskolā, pasniedzējs mums teica, ka mēs lieki aizņemam vietas, jo izglītība būtu noderīgāka vīriešiem, tāpēc ka meitenes tāpat apprecēsies un radīs bērnus. Mēs, vairākas meitenes, doktorantūrā palikām stāvoklī, un viss izdevās tāpat,» skaidroja V. Vīķe-Freiberga.

Viņa savā runā uzsvēra daudzpusīgus dzimumu vienlīdzības aspektus un aicināja vecākus izglītot savus bērnus par vienlīdzības jautājumiem. Tāpat eksprezidente norādīja, ka nepieciešama īpaša likumdošana, kas aizstāvētu sievietes reproduktīvajā periodā.

Konferences atklāšanā piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, kura pauda viedokli, ka sieviešu mērķis nav kļūt pārākām pār vīriešiem, bet gan iegūt vienlīdzīgas tiesības visās jomās. «Daudzas sievietes joprojām saskaras ar šķēršļiem, nodrošinot sevi un savus apgādājamos ar iztiku. Visa pamatā ir izglītība, kas dod izvēles iespējas, tā ir vērtība, ko nekad nevar atņemt,» sacīja I. Mūrniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Vīķe - Freiberga: cilvēka atbildība ir rūpēties par savu ģimeni

Dienas Bizness, 30.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Cilvēka pirmā atbildība ir rūpēties par savu ģimeni. Ne katram ir dotības uzsākt biznesu. Latviešiem nav ieaudzināta doma par savu biznesu,» intervijā laikraksta Diena pielikumam SestDiena, vaicāta ko teiktu latviešu ģimenes tēvam, kurš pošas uz Norvēģiju, jo nevar pabarot bērnus, atbildējusi bijusī prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

«Ebrejiem ir, jo viņiem nebija izvēles, paaudžu paaudzēs viņiem Eiropā nebija tiesību iegūt zemi īpašumā,» viņa turpinājusi. «Mums ir otrādi, mūs mūsu kaklakungi, kas gribēja, lai mēs fiziski strādājam, piesēja pie zemes un iestāstīja: tu tikai ar un ecē, tirgošanās ir netīra lieta. Nesen intervijā kāda māksliniece teica: «Mēs neesam tirgotāju tauta!» - ar tādu kā lepnumu, it kā būt tirgotājam būtu kāds kauns. Paskatieties uz Holandi, tā savu labklājību uzbūvēja tikai ar tirgošanos,» skaidrojusi eksprezidente.

«Cilvēkiem ir tiesības brīvi pārvietoties. Tiesa, jautājums, vai šeit ir izdarīts viss, ko varēja, lai viņus paturētu. Ko es teiktu aizbraucējiem? «Lūdzu, neaizmirsti savu dzimteni, savu mantojumu, māci bērniem savu mātes valodu un audzini viņus par latviešiem!» To mēs darījām trimdā trīs paaudžu garumā un izdarījām pietiekami veiksmīgi,» uzsvērusi Vīķe - Freiberga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz klātienes tirdzniecības ierobežojumiem, marta statistikas dati par auto tirdzniecību ir sagādājuši pozitīvu pārsteigumu - vieglo auto tirgus piedzīvojis 35% pieaugumu salīdzinot ar šo pašu mēnesi gadu iepriekš.

Tā liecina Latvijas Auto asociācijas apkopotie dati. Asociācijas prezidents Andris Kulbergs gan atzīmē, ka kopumā 2021. gada pirmie trīs mēnešu pārdoto vieglo automašīnu skaits ir par 7% mazāks, kā tas bija 2020. gada pirmajā kvartālā.

Vislielākais pieaugums piedzīvots tieši vieglā komerctransporta segmentā, kas salīdzinoši ar 2020 gada martu piedzīvojis par 83% pieaugumu (265 pret 145). Taču pieauguma pamatā ir vairāki lieli korporatīvie darījumi. Auto parkus ar jauniem auto papildinājuši Nacionālie bruņotie spēki, Rīgas namu pārvaldnieks, City bee un VanWorks. Līdz ar to izdarīt secinājumus par ekonomikas strauju atkopšanos būtu pāragri, piebilst A.Kulbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nerezidentu banku slēgšanas Latvijas zaudējumi būs teju 600 miljoni eiro gadā

«Sarkano kartīti» esam saņēmuši tikai mēs, Lielbritānijā tiek rādītas dažas «dzeltenās kartītes», bet stingrs «nē» Krievijas kapitālam nekur Rietumu pasaulē nav pateikts. Tas, protams, liek uzdot jautājumu – vai tomēr mums nebija un nav iespējams saglabāt šo ārvalstu finanšu pakalpojumu nozari? – jautā bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, sakot, ka nerezidentu banku nozares kopējā pievienotā vērtība, pēc Deloitte pētījuma, 2016. gadā bija 592 miljoni eiro. Un kāda vēl ir netiešā ietekme?

Vjačeslavs Dombrovskis

Foto: Zane Bitere/LETA

Sākoties notikumiem, kuri, kā tagad redzams, ir sākums visas Latvijas finanšu eksporta nozares likvidācijai, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola teica, ka ABLV neesot «sistēmiskas ietekmes» uz Latvijas tautsaimniecību. Vai tā bija sabiedrības apzināta maldināšana?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) uzskata, ka Latvijā jābūt vienai valsts valodai, bet vislabāk būtu, ja mūsu valstī nevienai valodai netiktu noteikts īpašs statuss, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Alfrēds Rubiks (SC).

«Vislabāk būtu, ja tādas valsts valodas vispār nebūtu. Ja mēs esam demokrātiski - visiem vienādas tiesības -, tad arī nav vajadzīgs vienai valodai noteikt kaut kādu īpašu statusu,» pārliecināts ir politiķis.

Viņš, pētot Eiropas valstu konstitūcijas, secinājis, ka ļoti maz ir tādu valstu, kurās ir valsts valodas, bet visbiežāk Eiropas valstīs noteiktas oficiālās valodas. «Piemēram, Beļģijā ir trīs oficiālās valodas un neviens te viens otru valodas dēļ nekauj,» sacīja Rubiks.

«Latvijā, kā vienmēr, īstās problēmas netiek risinātas. Tad pieķeras [nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs] Raivis Dzintars, viņam vajag visus mācīt latviešu valodā, tad atrodas [biedrības Dzimtā valoda priekšsēdētājs Vladimirs] Lindermans un viņa tautieši, kas uzreiz aktualizē citu jautājumu. Te nu mēs esam - 20 gadus esam pūlējušies, lai visas nācijas, kas Latviju apdzīvo, dzīvotu vienādi un draudzīgi, tagad viss tas tiek sašķelts,» sacīja Rubiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Kapitālismu lamāt ir lieki

Didzis Meļķis - DB starptautisko ziņu redaktors, 07.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārajā sociālās žurnālistikas izdevumā Medium kāds ražīgs autors ir izkritizējis ka­pitālismu laukā no panckām – ka tas ir no­vecojis, jo nespēj atrisināt tādas cilvēcei ek­sistenciālas problēmas kā lēta, tīra enerģija, vispārējā izglītība, pieejama veselības aprūpe utt.

Kā pierādījumu kapitālisma anahronismam autors piesauc Francijā bāzēto Starptautisko kodoltermisko ekspe­rimentālo reaktoru jeb ITER, kas ir vērienīgs starp­valstu projekts, lai padarītu kodolsintēzi par drošu un videi draudzīgu enerģijas avotu. Arguments ir – lūk, šādu globāli eksistenciālu mērķi sasniegt nav apņē­mies, teiksim, McDonald’s ar Apple, bet gan starpval­dību konsorcijs.

Uzreiz jānorāda, ka arguments ir pievilkts aiz matiem, jo saskaņā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas informāciju (Latvijas zinātniskās institūcijas arī piedalās šai pro­jektā) ITER cita starpā kalpo arī kā prototips nākotnes komerciālajiem reaktoriem. Tas nozīmē, ka tīro, drošo enerģijas tehnoloģiju jau sākotnēji nav paredzēts patu­rēt kā publisku monopolu, bet gan nodot brīvā tirgus jeb kapitālisma ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Anglosakšu ekonomiskais modelis lielu uzsvaru liek uz rezultātu un nodara kaitējumu tā sauktajam kopējam labumam. 2008. gadā tieši pirms krīzes 60% no ASV radītās ekonomiskās vērtības nāca no finanšu pakalpojumiem, kas ir vājprātīgi uzskata Starptautiskā Menedžmenta attīstības institūta prezidents Dominiks Terpēns.

Sarunā ar DB viņš norādīja, ka, piemēram, Japānā un Vācijā tik lielu uzsvaru uz korporāciju ienesīgumu neredz, jo šajās sistēmās ir tradīcija radīt vērtību visām ieinteresētajām pusēm, nevis tikai vienai – uzņēmuma akcionāriem.

«Anglosakšu modelī kapitālisma uzdevums ir gūt maksimālus ienākumus akcionāriem. Ja es jums iedodu naudu biznesa uzsākšanai, tad sagaidu, ka atpakaļ dabūšu daudz vairāk. Šis ir rādītājs, pēc kura vērtē arī Ņujorkas Fondu biržā kotētās kompānijas, un tā ir īstermiņa taktika, kas ilgtermiņam, saprotams, ir kaitīga. Bet vācu vai japāņu kapitālisms daudz vairāk fokusējas uz kopējo labumu un ilgtermiņu,» sacīja D. Terpēns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno auto tirgus ir viens no pirmajiem, kurā atspoguļojas valsts ekonomikas tendences. Pēc vasaras mēnešos piedzīvotās šķietamās atkopšanās, oktobrī tas ir piedzīvojis 28% kritumu pret oktobri pērn, Dienas Biznesu informē Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs

Viņš atgādina, ka septembra kritums bija vien 7%. Novembra pirmo nedēļu novērojumi liecina ka klientu plūsma praktiski apstājusies, kas rada bažas ka novembrī tirgus kritums var sasniegt pavasara līmeni, kad darījumu apjoms samazinājās par 55%. Turklāt lielāko kritumu piedzīvo tieši juridisko personu klientu segments, oktobrī korporatīvo darījumu apjoms samazinājies par 43% pret 2019. gada oktobri.

Rosina zemizmešu automašīnām nepiemērot nodokļus 

Auto asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Darba devēju...

"Šie dati ir vērtējami kā signāls valdībai, ka kritums skar krietni plašāku nozaru klāstu, kā vien tās, kuras tieši ietekmē ārkārtas stāvokļa uzliktie ierobežojumi. Tādēļ būtu svarīgi neatkārtot pavasarī pieļautās kļūdas, atbalsta mehānismus sākotnēji piedāvājot vien atsevišķām nozarēm, bet savlaicīgi gatavot atbalsta instrumentus visiem krīzes skartajiem uzņēmumiem, neatkarīgi no nozares," uzskata A.Kulbergs.

Salīdzinoši ievērojamu pieaugumu oktobrī piedzīvojis kravas auto un autobusu tirgus, attiecīgi 62% un 57%. Abos gadījumos tas ir saistīts ar atsevišķiem korporatīviem iepirkumiem un neatspoguļo tirgus situāciju kopumā. Joprojām 2020.gada kopējais apjoms abos segmentos ir būtiski mazāks kā šajā pašā periodā 2019. gadā. Kravas auto segments piedzīvo 45% bet autobusu segments 24% kritumu.

Pieaugumu piedzīvo arī elektroauto tirgus. Oktobrī reģistrēti 15 jauni elektroauto, kas veido 1% no kopējā, oktobrī reģistrēto, jauno auto skaita, kā arī 45 lietoti elektroauto. Tas veicinājis arī vidējo 2020. gadā reģistrēto auto CO2 izmešu līmeņa samazināšanos līdz 129g/km no 136 g/km 2019. gadā.

Jau trešo mēnesi, lai arī nelielu, bet konstantu pieaugumu piedzīvo lietoto automašīnu tirgus, kas sastāda 1% pieaugumu pat salīdzinot ar 2019. gadu. Īpaši strauju, 14% pieaugumu oktobrī piedzīvojis lietotā komerctransporta tirgus. Lielā aktivitāte pēdējos mēnešos varētu būt saistīta ar valdības, nu jau atceltajiem, plāniem ieviest reģistrācijas nodokli no jauna ievestajiem lietotajiem auto.

Latvijas autoparks - vismaz 11 gadus seni dīzeļauto 

Kontekstā ar plāniem no nākamā gada ieviest vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, Dienas...

Gada griezumā arī lietoto auto tirgus piedzīvojis 15% kritumu, salīdzinot ar 2019. gadu.

"Diemžēl joprojām turpinās autoparka novecošana, jo 58% no importētajām automašīnām ir vecākas par 10 gadiem. Turklāt 85% no importētajām lietojām automašīnām ir aprīkotas ar dīzeļa dzinēju. Tādēļ vilcināšanās ar tādu stimula mehānismu ieviešanu, kuri veicinātu sabiedrības izvēli par labu videi draudzīgākiem auto būtiski sarežģīs valsts klimata mērķu sasniegšanu," secina A.Kulbergs.

Viņš piebilst, ka būtisku auto tirgus kritumu piedzīvo arī Igaunija. Oktobra mēnesī kopējais kritums sastādīja 24%, kopējo kritums 2020. gadā sastāda 31%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Nodokļu shēmošanas nacionālās īpatnības

Ēriks Jēkabsons, bijušais iekšlietu ministrs, 09.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā samazinās tiešo ārvalstu investīciju plūsma, var rasties jautājums, kāpēc tā, ja jau uzņēmējdarbības vide reģionā uzlabojas? Neskaitāmus gadus dzīvojot ASV, kur ikdienā tiekos un sadarbojos ar dažādiem politikas, tiesībsargājošo iestāžu un biznesa vides pārstāvjiem, vairākkārt personīgi ir nācies dzirdēt par gadījumiem, kad, mēģinot uzsākt uzņēmējdarbību Latvijā, viņi tiešā vai netiešā veidā aicināti dot kukuli, gan no privātā, gan valsts sektora pārstāvjiem.

Rietumu investori uztver Baltiju kā vienotu veselumu

No vienas puses, mēs vēlamies, lai sabiedrotie mūs uztver kā līdzvērtīgus spēlētājus, taču, no otras puses, mēdzam uzvesties kā trešās pasaules valstis. Un attaisnojums, ka tie jau ir tikai daži gadījumi, neiztur kritiku – katrs šāds gadījums met ēnu uz visu reģionu, tāpēc nevajag brīnīties, ja reizēm rietumvalstu sabiedrotie mūs uzskata par pēlēko zonu Krievijas pievārtē, ka mums joprojām piedēvē bijušās PSRS valsts statusu u.tml.

Pirmkārt, mums ir jāpieņem, ka vidējais amerikānis īsti neatšķir Balkānus no Baltijas, tāpēc nevajag gaidīt, ka viņš nodala katru Baltijas valsti atsevišķi, piemēram, Latviju no Lietuvas. Arī mēs par ASV nedomājam kā par atsevišķām pavalstīm (štatiem), bet par visu valsti kopumā, kaut gan atšķirības starp pavalstīm ir ļoti lielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latviju pāršalca baumas par it kā esošām problēmām lielākajā Latvijas bankā Swedbank. Par spīti īsi pirms tam izskanējušajām ziņām par bankas labajiem finanšu rādītājiem, paaugstināto reitingu, baumas radīja uztraukumu iedzīvotājos, kas rezultējās krietnas naudas summas izņemšanā no Swedbank.

Tā kā tieši miniblogošanas vietne twitter tiek piesaukta kā panikas izraisītājs un veicinātājs, db.lv pēta kā šis notikums atspoguļojies šeit.

Vizualizācijai izmantoti izmantoti SIA Soon izmantotie dati.

Vizualizācijas nolūkos katram ierakstam piešķirts «stresa apjoms». Šis rādītājs ir kvantitatīvi izteikts subjektīvs vērtējums.

Piemēram:

Paziņojumi par tuvu Swedbank krahu:

Ienāca info ka rīt swedbank piemeklēs tāds pats liktenis kā krājbanku! ja nu kādam tas interesē,bet es neko 100% nezinu,tik saku!

Aicinājums izņemt naudu no SWEDBANK!-BANKROTĒJOT!: http://t.co/89SR5tvR

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas dati nespēj ilgstoši palīdzēt Eiropas akciju tirgiem

Mārtiņš Apinis, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labāki, nekā prognozēts iepriekš, piektdien publicēti Ķīnas rūpniecības rādītāji, šīs nedēļas sākumu Eiropas biržas ievadīja uz pozitīvas nots, tomēr, tuvojoties pusdienlaikam, investoros sāka atgriezties iepriekšējo nedēļu pesimisms un patlaban indeksi noslīdējuši vairāku procentu desmitdaļu vērtos mīnusos.

Jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi Ķīnas rūpniecības produkcijas izlaide ir palielinājusies par 9,7% salīdzinājumā ar analītiķu prognozēto 8,9% pieaugumu.

Tas ekspertus vedinot domāt, ka pasaules otrās lielākās ekonomikas bremzēšanās varētu būt mazāk izteikta par to, kāda paredzēta iepriekš.

Šī faktora ietekmē Šanhajas un Honkongas biržas indeksi šodienu noslēguši ar vairāk nekā divu procentu vērtu kāpumu.

Tomēr Ķīna nav vienīgā, kas patlaban ietekmē akciju tirgus. Bez tēmas nr.1 - ASV Federālo rezervju sistēmas īstenotās ekonomikas kvantitatīvās stimulēšanas pasākumiem, par kuru tālāko esamību nav īstas skaidrības, tirgus šobrīd ietekmē sliktāki nekā iepriekš paredzēts Japānas ekonomikas izaugsmes dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bajāre: Noguldījumu garantiju fonda apmērs būtu jāpārskata

Ritvars Bīders, 29.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka jau tagad, kad krahu piedzīvojusi Latvijas Krājbanka, kas nebūt nav lielākā Latvijā esošā banka, Noguldījumu garantiju fondā (NGF) nepietiek naudas garantēto noguldījumu izmaksai, Saeimas Budžeta un finanšu komisijai NGF apmērs būtu jāpārskata.

LNT raidījumā 900 sekundes norādīja Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Atbildot uz jautājumu par to, kas notiktu, ja līdzīgas problēmas piedzīvotu vēl kāda Latvijā strādājoša banka, ņemot vērā, ka NGF šobrīd ir «izsmelts» un vēl parādā 200 miljonus latu, Bajāre norāda, ka šādā gadījumā scenārijs būtu tāds pats kā patlaban – NGF saņemtu aizdevumu no Valsts kases. FM valsts sekretāre arī norādīja, ka patlaban līdzekļi esot pietiekamā daudzumā.

Viņa skaidro, ka NGF aizdotie 200 miljoni latu ir valsts likvīdie līdzekļi, tāpēc šajā gadījumā nav nepieciešams papildus aizņemties starptautiskajos tirgos, līdz ar ko parāda apkalpošanas izmaksas nepalielinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Barclys brīdina investorus par iespējamo kritumu

Mārtiņš Apinis, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules finanšu tirgū ietekmīgās Barclys bankas finanšu tirgus eksperti izteikuši atgādinājumu, ka laika periods no augusta vidus līdz oktobra vidum Volstrītai tradicionāli ir «sliktākais gada laiks», bet tradicionāli aktīvākā cenu samazināšanās ir vērojama septembrī, raksta forexpf.ru.

Barclys brīdina, ka investoriem, kuri patlaban ir atvēruši vidēja termiņa pozīcijas, kas orientētas uz tirgus kāpumu, tuvākās sešās septiņas nedēļas būtu jārēķinās ar tirgus jūtīguma jeb volatilitātes palielināšanos.

Pēdējos gados šajā laika periodā caurmērā ir novērota akciju cenu samazināšanās 9 – 13% apmērā. Šogad, pēc Barclys domām, spēcīga lejupslīde nebūs vērojama, cenām atrodoties tuvu esošajiem līmeņiem, tomēr ar atsevišķām «lāču tirgus» (cenas lejupslīde) izpausmēm.

To, ka šis nav labākais laiks akciju pirkšanai likuši noprast arī citi investīciju speciālisti. Jau ziņots, ka Šveices investors, Gloom Boom & Doom Report izdevējs un vairākās finanšu institūcijās darbojošais Marks Fabers piektdien intervijā CNBC prognozēja akciju tirgus krahu un saredz iespējamību, ka līdz šā gada beigām pasaules akciju tirgus indeksi var zaudēt 20% vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Latvijas realitāte – lidmašīnas ar 
 iestrēgušu asti

Dienas Bizness, 14.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fakts nepatīkams, bet nekādā gadījumā nav pārsteidzošs – tā var teikt par Rīgas apgabaltiesas lēmumu, apķīlājot valstij piederošās aviokompānijas airBaltic akcijas bijušā šīs pašas kompānijas vadītāja Bertolta Flika prasībā pret krahu piedzīvojušo Latvijas krājbanku un Satiksmes ministriju.

Protams, jau vēsturiski situācija ar airBaltic un šā uzņēmuma privātajiem akcionāriem ir bijusi sarežģīta, tomēr šajā gadījumā ir jārunā par totālu nolaidību. Vispirms jau jāatgādina, ka brīdī, kad kļuva skaidrs par Krājbankas un Snoras bankas (Lietuvā) krahu, Latvijas valdība pieņēma lēmumu pārņemt savā kontrolē privātajam investoram piederošās akcijas. Gūstot informāciju par notikušo ar televizora starpniecību, tobrīd viss šķita loģiski un saprotami. Savukārt personas, kas ir lietas kursā par šā lēmuma aizkulisēm, neoficiālās sarunās zina stāstīt, ka ar vismaz kaut kādām juridiskām normām attiecīgajam lēmumam vispār neesot nekāda sakara.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno auto tirgus, kā arī lietoto auto imports aizvadītā gada nogalē saglabājis stabilu kritumu. Vienīgais segments, kurš stabili turpina pieaugt arī krītoša tirgus apstākļos, ir elektroauto, liecina Latvijas Auto asociācijas apkopotie dati.

Kopumā 2020. gadā pārdotas 15 642 viegās automašīnas, kas ir par 25% mazāk kā 2019. gadā (20 939).

Vieglo automobīļu (pasažieru un mazo komercauto) kritums veidoja 27% pret 2019. gada decembri. Taču atšķiras kritums tirgus segmentos. Ja pasažieru auto kritums veidoja vien 23%, tad vieglā komerctransporta segmentā tas samazinājās par 48%.

Negaidīti lielu 22% pieaugumu decembrī piedzīvojis lietotā, mazā komerctransporta imports, kas ļauj izdarīt secinājums, ka mazais un vidējais bizness ir piesardzīgs un meklē veidus kā darboties ietaupot apgrozāmos līdzekļus īstermiņā un izvairīties no ilgtermiņa saistībām.

Salīdzinoši nelielu kritumu decembrī piedzīvojis arī lietoto auto imports. Tas samazinājies par 5% salīdzinot ar šo pašu periodu 2019. gadā. Vienīgais segments kurš stabili turpina pieaugt arī krītoša tirgus apstākļos ir elektro auto. Decembrī reģistrēti 55 jauni elektroauto, kas kopā veido 4,9% no decembrī reģistrētajiem jaunajiem auto. Decembrī importēti arī 38 lietoti elektroauto, kas ir 0,9% no visiem importētajiem lietotajiem auto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pētījums: sasniegts augstākais ģimenes materiālā stāvokļa novērtējums kopš 2008.gada

Lelde Petrāne, 19.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma rezultāti liecina, ka vairākumā sabiedrības noskaņojuma indikatoru – gan tagadnes un nākotnes, gan pašreizējās ekonomiskās situācijas, tās izmaiņu un attīstības prognožu – rādītāji kļuvuši nedaudz kritiskāki. Turklāt valdības darba vērtējums pasliktinājies diezgan krasi. Tikmēr ģimenes materiālā stāvokļa un tā prognožu vērtējums ir uzlabojies, sasniedzot augstu vērtējumu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka šomēnes iedzīvotāji bijuši nedaudz pesimistiskāki, vērtējot savu kopējo noskaņojumu un tagadnes un nākotnes izredzes, attiecīgajiem indeksiem samazinoties par vienu punktu. Tikmēr straujāku kritumu piedzīvojis Latvijas ekonomiskā stāvokļa izmaiņu un tā attīstības prognožu vērtējums, indeksiem samazinoties par attiecīgi četriem un trīs punktiem. Savukārt valdības darba vērtējums šomēnes piedzīvojis viskrasāko kritumu – tā vērtējuma indekss samazinājies par 9 punktiem.

Tajā pašā laikā ģimenes materiālās situācijas vērtējums šomēnes sasniedzis augstāko vērtējumu pēdējo astoņu gadu laikā – indekss pakāpies no -11 līdz -8. Arī ģimenes materiālā stāvokļa vērtējums piedzīvojis kāpumu – par diviem punktiem. Vienlaikus vērtējums iespējām atrast labu darbu Latvijā šomēnes palicis nemainīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar IT uzņēmuma DPA direktoru Gati Ošu

Lelde Petrāne, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild DPA direktors Gatis Ošs. DPA ir 100 % Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums, kas ir Microsoft Corporation partneris mākoņrisinājumu, programmatūras licencēšanas un programmatūras pārvaldības pakalpojumu jomā astoņpadsmit gadus. Uzņēmums gadu gaitā izaudzis arī ārpus Latvijas robežām – Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Kazahstānā, kā arī turpina attīstīties, skatoties arī Rietumeiropas virzienā.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

IT nozarē nekad nav garlaicīgi! Pirmkārt, tā ir ļoti dinamiska ar plašu darbības spektru un ikdienā tā ļauj iepazīt arī citu nozaru specifiku. Otrkārt, mēs esam vienmēr soli priekšā visām citām nozarēm un mēs zinām, kas būs modē! Treškārt, mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez tehnoloģijām – tā ir mūsu realitāte, un tās nozīmība nākotnē tikai pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

ĀM: Latvijas valstspiederīgajiem jāizvērtē iespējas izceļot no Venecuēlas

LETA, 26.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pašlaik atrodas Venecuēlā, būtu jāizvērtē iespēja izceļot no šīs valsts, brīdina Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Ministrija aktualizētajā ceļojuma brīdinājumā saistībā ar situāciju Venecuēlā «stingri aicina neapmeklēt» Venecuēlu. Valstspiedrīgajiem, kas atrodas Venecuēlā, tiek ieteikts izvērtēt iespēju izceļot no valsts, jo drošības situācija jebkurā brīdī var strauji pasliktināties, brīdina ĀM.

Gadījumā, ja tiek pieņemts lēmums palikt Venecuēlā, ministrijas darbinieki aicina sekot līdzi notikumiem valstī un rūpēties par personīgo drošību.

Iepriekš ministrija jau informēja, ka līdz šim nav saņēmusi Venecuēlā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo lūgumus pēc palīdzības. Vienlaikus ĀM rīcībā ir ziņas, ka viena ģimene no Venecuēlas pirms vairākiem mēnešiem pārcēlās uz dzīvi Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zatlers par eksprezidentu sociālajiem pabalstiem: tie jāsaglabā darbam valsts labā

LETA, 26.04.2012

Par 65 304 latiem iegādātais 2012. izlaiduma gada luksusa klases limuzīns Audi A8, ar kuru pārvietojas Valdis Zatlers

Foto: Raitis Puriņš, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reformu partijas līderis un eksprezidents Valdis Zatlers uzskata, ka eksprezidentu sociālās garantijas ir jāsaglabā, lai viņi varētu turpināt darbu valsts labā katrs savā veidā.

Piemēram, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga valsts labā strādā, darbojoties diplomātijā, eksprezidents Guntis Ulmanis pilda amata pienākumus Rīgas pils Atjaunošanas padomē, kā arī ir iesaistījies sporta jomā. Viņš pats atrodas politikas lauciņā - gadījumā, ja viņš nebūtu šajā sfērā, Zatlers varētu iesaistīties arī citu nacionālo jautājumu risināšanā, piemēram, jautājuma risināšanā par valstij svarīgu ēku un pieminekļu likteni.

Esot jāņem vērā, ka eksprezidentiem piemīt autoritāte, tāpēc ir jādod iespēja bijušajiem prezidentiem to izmantot un veikt viņu izvēlētos pienākumus.

Piemēram, apsardze viņam nav vajadzīga personīgajai dzīvē, bet savas drošības dēļ, jo bijusī valsts augstākā amatpersona ir 100% atpazīstama un ir pieņēmusi arī pretrunīgi vērtētus lēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Eriks Igaunis: Kuģim ir vajadzīgs kapteinis

, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule mainās tik ātri, ka cilvēki, uzņēmumi un valdības nespēj sekot līdzi pārmaiņām. "Noteikt nozaru un sabiedrības attīstības tendences ir Globālo attīstības tendenču foruma virsmērķis. Forums notiks no 9-12 aprīlim Rīgā, kurā piedalīsies vairāk kā simts ekspertu, kur astoņās pasākuma sesijās tie uzstāsies ar lekcijām par šodien aktuālām tēmām" atzīmē Felix Holding līdzdibinātājs , World Trend Forum prezidents Ēriks Igaunis.

Liepājas Metalurga aktīvu pārdošana šodien jau ir vēsture, līdzīgi kā Latvijas Krājbankas krahs, airBaltic iegāde un veikala Maxima traģēdija Rīgā. Plašākā nozīmē, par vēsturi jau kļuvuši arī notikumi Ukrainā. Saskaņā ar tendenču (trend) izstrādes teorijas autora Čarlza Dou pieņēmumu,- pamattendences pat pie dažādiem trendu attīstības vektoriem ir iespējams izskaitļot, ņemot vērā situācijas attīstības faktorus. Angļu valodā trenda apzīmēšanai ir divējāda nozīme - jau iepriekš minētās izmaiņas fiksācija, ņemot vērā laika faktoru un otrs skaidrojums -"enkura stiprinātā ass daļa". Rīgas Globālo attīstības tendenču foruma - World Trends Forum (WTF) gadījumā piemērots ir tieši otrais termina skaidrojums,- kā metafora tam ka Forumam jābūt pietiekami izturīgam, lai noturētu "pārmaiņu vējus".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs, kurš nesen publiskojis savas gleznas, kurās attēloti pasaules valstu līderi, ir uzgleznojis arī eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas portretu.

Kā vēsta ārvalstu masu mediji, Dallasā ir atklāta bijušā ASV prezidenta pirmā gleznu izstāde, kurā ir attēloti pasaules valstu līderi - gan valdību vadītāji, gan arī prezidenti.

Starp gleznām ir arī bijušās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas portrets. Eksprezidente gleznā attēlota baltā žaketē ar sarkanām rotaslietām.

Izstādes apmeklētāji varēs skatīt arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina, bijušā Itālijas premjera Silvio Berluskoni, bijušā Lielbritānijas premjera Tonija Blēra, Kanādas valdības vadītāja Stefana Hārpera un citu politiķu bildes. Izstādē ir izlikti vairāk nekā 20 esošo un bijušo pasaules līderu portreti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Āboltiņa: mēs esam čempioni tajā, ka mums nekā nav un ka mums viss ir slikti

Dienas Bizness, 07.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram vairāk jāspēj novērtēt Latvijas sasniegumi sportā, mākslā un uzņēmējdarbībā. «,Es gribētu mazliet mazāku to pesimismu un paškritiskumu, jo mēs esam čempioni tajā, ka mums nekā nav un ka mums viss ir slikti. Mums ir jātic, ka mēs tieši šobrīd šajā laikā veidojam savu valsti un katrs to varam darīt».

Tā raidījumam Nekā personīga norādīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, runājot par to, ko politiķi vēlētos sagaidīt no valsts iedzīvotājiem.

Premjers Valdis Dombrovskis atzina, ka vēlas lielāku iedzīvotāju līdzdalību valstī notiekošajos procesos pēckrīzes periodā. «,Tagad tiešām svarīga ir iniciatīva, jaunas idejas, inovācijas, gatavība iesaistīties uzņēmējdarbībā. Tātad, lietas, kas veicina valsts attīstību,» tā viņš.

Valsts prezidents Andris Bērziņš cer sagaidīt no iedzīvotājiem «labdabīgu un cilvēcīgu attieksmi pret visiem un visu visapkārt. Tad arī mēs mainīsimies visi uz labu!» Prezidents aicināja katram sevi parādīt ar kādu iniciatīvu un izmantot tam valstī esošās iespējas. Pēc prezidenta domām «mēs esam pietiekami labā situācijā. Ja mēs salīdzinām ar pārējo pasauli, tad droši var teikt, ka viss vēl ir mūsu rokās!»

Komentāri

Pievienot komentāru