Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas parks Ragakāpa ir viena no visplašāk apmeklētajām atpūtas vietām Jūrmalā netālu no Lielupes grīvas. Ik vasaru te atpūšas desmitiem tūkstošu cilvēku. Šī ir arī viena no nedaudzajām vietām Latvijā, kur sastopamas lielākās terciārās kāpas un priekškāpas, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Pati Ragakāpa ir 12–17 metru augsta, 800 metru gara un 100 metru plata. Parkā redzamas arī zemākas, kā teiktu vides speciālisti – aprimušas, ar mežu klātas dažāda vecuma un formas jūrmalas kāpas. Dabā notikušie procesi liecina par te risinājušos cīniņu starp smiltājiem un mežu, tomēr nemitīgi mainīgā ekosistēma ir daudzu retu sugu patvērums.

Šādas teritorijas ideālais apsaimniekošanas mērķis ir saglabāt gan dabas, gan ainavas vērtības, sabalansējot vides aizsardzības un sabiedrības atpūtas nodrošināšanas funkcijas. Parks ir vairāk nekā 50 gadu vecs, un pēdējos gados tajā īstenots projekts, kas jau tagad vilina atpūtniekus pat drēgnās rudens dienās. Nenopēdojot un nenoplicinot unikālo dabas objektu, cilvēkam te ir fiziski un emocionāli veldzējoši, kā arī komfortabli.

Lai mazinātu un novērstu negatīvo apmeklētāju ietekmi uz aizsargājamiem dabas objektiem, 2013. gadā Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sāka realizēt Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projektu Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000†teritorijās. Kopumā projekts aptvēra 41 Latvijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju 57 pašvaldībās.

Dabas parkā Ragakāpa divus gadus bija ierobežota pārvietošanās taku nolietojuma dēļ. Jūrmalnieki un pilsētas viesi pauda neapmierinātību un neizpratni, lai gan atjaunošana noritēja atbilstoši projektam, kas saskaņots Jūrmalas pilsētas pašvaldībā, un dabas aizsardzības plānam šajā teritorijā. Projektā iecerētie infrastruktūras darbi faktiski jau ir noslēgušies – izveidotas jaunas labiekārtotas takas un skatu platformas, atjaunoti informācijas stendi un zīmes. Pat soliņi šeit ir izveidoti tā, lai kalpotu maksimāli ilgāk. Jāteic, paveiktais ir bijis dabas mīļotāju pacietības vērts.

DAP Pierīgas reģionālās administrācijas vadītājs Andris Širovs ir gandarīts: «Dabas parks Ragakāpa ir nozīmīga mežaino jūrmalas kāpu aizsardzības vieta. Pēdējos gados Piejūrā esam realizējuši vairākus projektus, lai mazinātu antropogēno slodzi īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Mūsu mērķis ir izveidot tādu infrastruktūru, kas ļautu cilvēku plūsmu novirzīt pa konkrētām pastaigu vietām, neveicinot parka izstaigāšanu krustām šķērsām. Vietām koka laipu vietā kāpās esam izbūvējuši šķembu un grants celiņus, šāds risinājums izvēlēts kā ilgāk kalpojošs un mežaini vairāk saudzējošs. Projektu esam realizējuši veiksmīgi.»

Plašāk lasiet rakstā Vētras Ragakāpu saudzējušas. Jāsaudzē arī cilvēkam pirmdienas, 14.decembra laikrakstā Diena (8.,9.lpp)!

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Komentāri

Pievienot komentāru