Ražošana

Investē 2,5 miljonus eiro ZAZA TIMBER Production rūpnīcas jaunajā korpusā

Db.lv, 07.07.2023

Jaunākais izdevums

Ar laika kapsulas iemūrēšanu atzīmēta pamatu pabeigšanu “ZAZA TIMBER Production” rūpnīcas jaunā korpusa būvniecībai. Jaunā korpusa izmaksas ir plānotas pie 2,5 miljoni eiro, no kuriem 45% ir Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums.

Rūpnīcas trešā korpusa būvniecība sākās šī gada maijā. Jaunais rūpnīcas korpuss būs 65 metrus garš un 34 metrus plats, jumta kore sliesies 12,76 metru augstumā. Pašreizējos divos korpusos uzņēmumam ir kļuvis šauri, jo pēdējos gados ir palielinājies ražošanas apjoms. Jaunajā korpusā paredzēts attīstīt izgatavoto līmētā koka konstrukciju pēcapstrādi – virsmas apstrādi, krāsošanu un citus darbus.

No koka būvē arvien vairāk, un koks būvēs arvien biežāk pilna divas funkcijas – tas ir gan nesošais būvelements, gan kalpo arī kā neizsegts interjera elements. Rezultātā uz konstrukcijām tiek attiecinātas augstas vizuālās kvalitātes prasības.

“ZAZA TIMBER Production” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns kapsulas iemūrēšanas pasākumā minēja, ka uzņēmuma izaugsme bijusi pakāpeniska un ne bez klupšanas, taču to kompensēja apņēmība un ticība savai lietai. Daudzie eksporta projekti, arī šogad notikušie pasūtījumi uzreiz no diviem uzņēmumam jauniem kontinentiem – Austrālijas un Āfrikas, rāda, ka Latvijas uzņēmumi spēj veikt lielas lietas. M. Peilāns arī informēja, ka jaunā korpusa būvniecību plānots pabeigt līdz šī gada beigām.

“ZAZA TIMBER” zīmols pārstāv līmētā koka konstrukciju ražošanas, būvniecības un projektēšanas uzņēmumu grupu, tajos strādā vairāk nekā 60 cilvēku. Grupas ražošanas uzņēmums “ZAZA TIMBER Production”, atrodas Raubēnos tieši pie Jelgavas pilsētas robežas.

No Latvijā celtajām būvēm “ZAZA TIMBER Production” izgatavojis līmētā koka konstrukcijas gājēju tiltam pār šoseju pie Tērvetes Dabas parka, brīvdabas koncertzāles “Mītava” un slidotavas jumtiem Jelgavā, Meža fakultātes zinātniskajai laboratorijai Jelgavā, transporta tiltiem Jelgavas novadā, Jaunpilī un Jēčupē, estrādēm Penkulē un Krimūnās, “Latvijas Valsts mežu” birojam Dundagā, Talsu bibliotēkai, un citām būvēm.

Uzņēmums arī īstenojis unikālu ražošanas projektu, no līmētā koka izgatavojot 510 sfēriskas formas akustiskos vairogus Mežaparka Lielās estrādes “Sidraba birzij”, kas pirmo reizi nodrošina koru skanējumu šogad notiekošajos XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos.

Lielākā daļa uzņēmuma saražotās produkcijas tiek eksportēta – no tām būvē transporta un gājēju tiltus, ražošanas, biroja un dzīvojamās ēkas, skolas, baznīcas, sporta būves, viesnīcas, koncertzāles, degvielas un elektrouzlādes stacijas Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Īslandē, Lietuvā, Latvijā, ASV, Dienvidkorejā, Vācijā, Nīderlandē, Spānijā. Šogad pie uzņēmuma eksporta tirgiem ar lieliem pasūtījumiem klāt nākusi Austrālija un Maroka.

“ZAZA TIMBER” grupas ražošanas uzņēmums “ZAZA TIMBER Production SIA” (sākotnēji ar nosaukumu “IKTK”) sāka darboties 2015. gadā, kad izveidoja koka konstrukciju līmēšanas cehu. Nākamā paplašināšanās notika 2019. gadā, kad uzbūvēja otro korpusu, konstrukciju apstrādei ar liela formāta CNC iekārtu un metāla savienojumu iestiprināšanai. “ZAZA TIMBER” zīmols tika izveidots 2021. gadā, lai sekmētu tā pārstāvēto uzņēmumu izaugsmi eksporta tirgos. Līdz tam zīmola pārstāvētie uzņēmumi strādāja ar atšķirīgiem nosaukumiem - “IKTK”, “Rodentia”, “Igate Būve”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar "Zaza timber" zīmolu strādājošo trīs Jelgavas novada uzņēmumu apgrozījums pagājušajā gadā kopumā bija 6,33 miljoni eiro, kas ir par 14,3% vairāk nekā 2021.gadā, informē "Zaza timber" pārstāvji.

Tostarp līmētā koka būvkonstrukciju ražotāja SIA "Zaza timber production" apgrozījums pērn palielinājās par 30% un sasniedza 3,42 miljonus. Uzņēmums gadu noslēdza ar 384 000 eiro zaudējumiem, pretstatā 290 000 eiro peļņai 2021.gadā.

"Zaza timber" pārstāvji norāda, ka 2022.gadā uzņēmums veica ievērojamas investīcijas ražošanas kvalitātes sistēmas attīstībā, kvalificētu speciālistu piesaistē, ražošanas efektivitātes uzlabošanā un jaunās pēcapstrādes iekārtās. Pērn "Zaza timber production" eksportēja uz Norvēģiju, Spāniju, Dāniju, Andoru, Baltijas valstīm un citur.

Tikmēr projektēšanas uzņēmuma SIA "Zaza timber engineering" apgrozījums 2022.gadā pieauga par 22% un bija 181 000 eiro. Uzņēmums gadu noslēdza ar 21 000 eiro zaudējumiem, pretstatā 383 eiro peļņai gadu iepriekš. Pērn uzņēmums paplašināja komandu un investēja datoru veiktspējā un programmnodrošinājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mainot uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa aprēķina metodiku no cm2 uz kW, daļa spēkratu lietotāju izjutīs šī nodokļa būtisku pieaugumu, taču daļai šis sadārdzinājums būs vien divi eiro mēnesī.

To paredz izmaiņas Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kuras stājās spēkā šā gada 1. jūlijā. „Kādreizējais automašīnas identifikators - tās motora tilpums kubikcentimetros - šodien vairs nevar pildīt savu lomu, tāpēc notika cm2 nomaiņa uz motora maksimālo jaudu, kas izteikta kW,” skaidro Auto asociācijas prezidents un Saeimas deputāts Andris Kulbergs.

Viņš norāda, ka būtībā Latvija, pārejot uz automašīnas identifikāciju pēc jaudas, ir ieviesusi modeli, kāds Igaunijā ir jau ilgāku laiku. „Tāda oficiāla automašīnu cenu kataloga jau nav, un vienīgais, pēc kā var ranžēt automašīnas, ir to motora maksimālā jauda, un teorētiski - jo lielāka jauda, jo auto ir dārgāks, un loģiski, ka par dārgāka auto izmantošanu jāmaksā augstāks uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis,” norāda A. Kulbergs. Viņš atzīst, ka ir atsevišķi izņēmumi, kad auto maksā ļoti dārgi, bet tā motora jauda ir salīdzinoši neliela. „Jo jaudīgāks auto, jo lielākus izmešus rada, un tieši tāpēc tiem ir būtiski augstāka nodokļa likme,” skaidro A. Kulbergs. Vienlaikus viņš vērš uzmanību, ka uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likme palielināta arī elektroauto no 10 eiro līdz 15 eiro mēnesī, vienlaikus ieviests līdz šim nebijis nodoklis plugin hibrīdauto — 25 eiro mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru