Jaunākais izdevums

No 2021. gada Latvijā varētu sākt darboties specializēta tiesa, kura nodarbotos ar komercstrīdu, finanšu un ekonomisko noziegumu lietu izskatīšanu

Šādu ieceri tieslietu ministrs Jānis Bordāns prezentēja Tieslietu padomes sēdē. Ministrs vērš uzmanību uz to, ka vairumā attīstīto Eiropas Savienības dalībvalstu, kā, piemēram, Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Horvātijā, Zviedrijā, Vācijā, pastāv viena vai vairākas specializētās tiesas, kurām ir ekskluzīva jurisdikcija konkrētos jautājumos, tāpēc specializētās tiesas izveide ir viens no galvenajiem veiksmīgas valsts ekonomiskās attīstības priekšnosacījumiem. Plānots, ka ekonomisko lietu tiesa būs kā patstāvīga rajona (pilsētas) tiesas instance, bet apelācijā – specializēta kolēģija, kurā tiesneši un darbinieki tiks atlasīti pēc augstiem kvalifikācijas kritērijiem, izvērtējot arī reputācijas aspektu. Līdz 2019. gada beigām tiek plānots izstrādāt un pieņemt normatīvos aktus ekonomisko lietu tiesas izveidošanai, savukārt līdz 2020. gada decembrim – atlasīt un apmācīt tiesnešus un darbiniekus, kā arī nodrošināt tiesas telpu Rīgā ar nepieciešamo aprīkojumu.

Vairāki DB aptaujātie uzņēmēji šo ideju vērtē pozitīvi, jo tādējādi varētu saīsināties strīdu izskatīšanas termiņu laiks tiesās. Pēc Pasaules Bankas pētījuma, 101 pasaules valstī darbojas specializētas komerctiesas, kuras komercstrīdu izskatīšanas termiņu vidēji saīsina par 92 dienām salīdzinājumā ar parastajām tiesām. Arī Latvijā deviņdesmito gadu sākumā bija Saimnieciskā tiesa, kura skatīja saimnieciskos strīdus. DB jau vairākkārt vēstīja par uzņēmēju idejām, ka komercstrīdu izskatīšanai nepieciešamo paātrinājumu varot iegūt, ne tikai izdarot izmaiņas normatīvajos aktos, bet arī tiesu sistēmā – ieviešot speciālu Komerctiesu.

Pirms 25 gadiem jau bija

Vairāki DB aptaujātie atgādina, ka līdz ar šīs ieceres īstenošanu Latvija atgriezīsies pie specializētās saimnieciskās tiesas idejas, jo tā dēvētā Saimnieciskā tiesa Latvijā pārstāja darboties 1995. gadā. Ir arī viedoklis, ka savulaik īstenotā tiesu sistēmas reforma, saimniecisko lietu izskatīšanu pievienojot vispārējai civillietu jomai, dažādu iemeslu dēļ nav sevi attaisnojusi. Jautāts par 90. gadu sākuma situāciju, kad Latvijā darbojās Saimnieciskās tiesas, kas tika mantotas no Padomju Savienības tiesu sistēmas, J. Bordāns norādīja, ka šīs sistēmas likvidēšana tolaik bijusi pareiza, bet šobrīd atgriešanās esot tikpat pareiza. «Tolaik Latvija centās veidot savu tieslietu sistēmu, un tas bija vecais mantojums, tādēļ uzkatu, ka vēsturiski tas bija pareizs lēmums. Es zinu, Krievijas Federācijā šīs arbitrāžas tiesas, kas mantotas no PSRS, vēl aizvien darbojas, tomēr mums ir sava tieslietu sistēma un šobrīd ir nepieciešamība veidot ekonomisko lietu tiesu,» sacīja J. Bordāns. Savukārt vairāki aptaujātie uzskata, ka savulaik bijušās Saimnieciskās tiesas likvidēšanas pārmetumi nav adresējami pašreizējam tieslietu ministram, bet gan viņa tā laika amata priekštečiem, turklāt tieši J. Bordāns pašlaik uzsācis specializētās komercstrīdu tiesas atjaunošanu.

Visu rakstu lasiet 4. jūnija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luksemburgas komerctiesa pagarinājusi likvidējamajai «ABLV Bank» piederošās «ABLV Bank Luxembourg» aizsardzības statusu ar maksājumu ierobežojumiem par pieciem mēnešiem - līdz 2019.gada 4.jūlijam.

«Lūgums par aizsardzības mehānisma pagarināšanu Luksemburgas komerctiesā tika iesniegts, lai aizsargātu esošo noguldītāju intereses, kā arī lai dotu pietiekami daudz laika »Duet Group Limited« bankas iegādes pabeigšanai,» skaidroja «ABLV Bank».

Bankā atgādināja, ka 2019.gada 8.janvārī «ABLV Bank» un «Duet Group Limited» noslēdza līgumu par 100% «ABLV Bank Luxembourg» akciju iegādi, taču pirkuma darījums vēl ir jāapstiprina Luksemburgas finanšu uzraudzības iestādei «Commission de Surveillance du Secteur Financier» un Eiropas Centrālajai bankai.

«Ievērojot »Duet Group Limited« interesi par bankas aktuālo pakalpojumu klāstu un vēlmi nākotnē paplašināt savu darbību, puses ir apņēmušās pabeigt darījumu pēc iespējas ātrāk,» atzīmēja bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mazinot turpmākos zaudējumus, ABLV banka Luksemburgā atbalsta likvidācijas uzsākšanu

LETA, 26.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«ABLV Bank Luxembourg» pieņēmusi lēmumu par likvidācijas uzsākšanu, informēja bankas pārstāvji.

«ABLV Bank Luxembourg» darbojās no 2013.gada un tajā strādāja aptuveni 20 darbinieku.

Atbilstoši vietējam regulējumam, Luksemburgas finanšu uzraudzības iestāde «Commission de Surveillance du Secteur Financier» (CSSF) iesniegusi lūgumu Luksemburgas komerctiesai par bankas likvidācijas procesa sākšanu.

Šāds lēmums pieņemts, lai aizsargātu klientu un akcionāru intereses, kā arī ņemot vērā ievērojamos finansiālos zaudējumus ilgstošā periodā.

Paredzams, ka Luksemburgas komerctiesa lēmumu par iepriekš noteiktā aizsardzības mehānisma atcelšanu, likvidācijas procesa uzsākšanu un tā galvenajiem nosacījumiem pieņems līdz šī gada 2.jūlijam, informē , AS likvidators Arvīds Kostomārovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Duet Group iegādājas ABLV Bank Luxembourg, S.A.

Noslēgts akciju pirkuma līgums par 100 % ABLV Bank Luxembourg, S.A. akciju iegādi.

Pirkuma darījums vēl ir jāiesniedz apstiprināšanai Luksemburgas finanšu uzraudzības iestādei Commission de Surveillance du Secteur Financier un Eiropas Centrālajai bankai.

Pirkuma līgums noslēgts 2019. gada 8. janvārī.

Duet plāno iesniegt oficiālu lūgumu par īpašnieku maiņu tuvāko nedēļu laikā. Puses ir apņēmušās pabeigt darījumu pēc iespējas ātrāk.

Kā ziņots, Luksemburgas komerctiesa (Tribunal d’arrondissement de Luxembourg siégeant en matière commerciale) 2018. gada 10. oktobrī nolēma pagarināt aizsardzības mehānismu vēl par četriem mēnešiem, lai dotu pietiekamu laiku pasākumiem, kas ir nepieciešami, lai turpinātu pārrunas ar potenciālajiem investoriem. Ja būs nepieciešams, Luksemburgas komerctiesā tiks iesniegts vēl viens aizsardzības mehānisma pagarināšanas lūgums, lai nodrošinātu visu iesaistīto pušu aizsardzību Duet īstenotā pirkuma darījuma laikā, taču primāri, lai aizsargātu esošo noguldītāju intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kopš ABLV Bank likvidācijas apstiprināšanas atgūti 636 miljoni eiro

Žanete Hāka, 15.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada jūlijā likvidējamā ABLV Bank atguvusi 25,8 miljonus eiro, bet kopš likvidācijas apstiprināšanas — 636 miljonus eiro, liecina pārskats Nasdaq Riga.

Kopējais aktīvu apjoms 31.jūlijā sasniedza 2,4 miljardus eiro, pieteiktie kreditoru prasījumi - 2 miljardus eiro, bet kapitāls un rezerves: 296,5 miljonus eiro. Kopš 2018. gada 3.marta, kad sākās garantēto noguldījumu atlīdzību izmaksa sabiedrības klientiem, līdz 2019. gada jūlija sākumam to ir saņēmuši 13 511 klienti.

Kopumā izmaksāti 434 miljoni eiro jeb 90% no sabiedrības pārskaitītās summas Noguldījumu garantiju fondā.

Pārskata periodā sabiedrība turpināja kreditoru sniegtās informācijas pārbaudes, aktīvu atgūšanu un to pircēju pārbaudes, kā arī sadarbību ar visām iesaistītajām pusēm, tai skaitā valsts institūcijām un amatpersonām, nodrošinot caurspīdīgu un atklātu likvidācijas procesu. Ernst & Young komanda turpina neatkarīgas kreditoru pārbaudes, ievērojot ar regulatoru saskaņotajā kreditoru pārbaužu metodoloģijā noteiktās prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pēc neveiksmīgiem pārņemšanas piedāvājumiem tiesa liek likvidēt aviokompāniju Aigle Azur

LETA, 30.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas komerctiesa devusi rīkojumu likvidēt Francijas otro lielāko aviokompāniju «Aigle Azur», jo saņemtie pārņemšanas piedāvājumi nav bijuši dzīvotspējīgi.

«Pārņemšanas piedāvājumus izteikušie kandidāti nav piedāvājuši nekādus ilgtermiņa risinājumus,» norāda tiesa. "Aigle Azur» 2.septembrī tiesā iesniedza bankrota pieteikumu un pārtrauca lidojumus, nespējot atgūties no vairākus gadus ciestajiem zaudējumiem miljoniem eiro apmērā. Tiesa noteica lidsabiedrībai aizsardzību pret bankrotu.

Sākotnēji tika saņemti 14 piedāvājumi iegādāties visu vai daļu lidsabiedrības, taču tiesa nevienu no šiem piedāvājumiem neatzina par dzīvotspējīgiem. «Aigle Azur» likvidēšanas dēļ darbu zaudēs 1150 cilvēki.

Aviokompānija pērn pārvadāja aptuveni 1,9 miljonus pasažieru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Grūtībās nonākusī Francijas aviokompānija XL Airways pārtraukusi lidojumus

LETA--AFP, 01.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākusī Francijas aviokompānija «XL Airways» pirmdien paziņoja, ka pārtraukusi visus lidojumus, nespējot nedēļas nogalē piesaistīt pārņemšanas piedāvājumus.

Tādējādi būtiski pieaugusi iespējamība par lidsabiedrības bankrotu vien dažas dienas pēc tam, kad Francijas komerctiesa deva rīkojumu likvidēt Francijas otro lielāko aviokompāniju «Aigle Azur».

«XL Airways» 19.septembrī pasludināja sevi par maksātnespējīgu un lūdza iecelt maksātnespējas administratoru, bet dažas dienas vēlāk aviokompānija brīdināja, ka vairs nespēj apmaksāt rēķinus un lūgs palīdzību.

Taču līdz sestdienas noteiktajam gala termiņam lidsabiedrība nebija saņēmusi nevienu konkrētu pārņemšanas piedāvājumu. Atkārtota lietas izskatīšana tiesā, lai lemtu par uzņēmuma nākotni, paredzēta trešdien.

«XL Airways» iepriekš norādīja, ka izdzīvošanai tai nepieciešami 35 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ABLV Bank tiesā prasa piedzīt 414,7 miljonus eiro no ECB un Vienotā noregulējuma valdes

LETA, 17.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamā "ABLV Bank" Eiropas Savienības (ES) Tiesā prasa piedzīt 414,691 miljona eiro zaudējumus no Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Vienotā noregulējuma valdes (VNV), liecina informācija ES Oficiālajā vēstnesī.

"ABLV Bank" prasa atzīt, ka ECB un VNV ir solidāri atbildīgas par kaitējumu, kas bankai radies, izbeidzot tās uzņēmējdarbību un arī Luksemburgas meitasuzņēmuma darbību, un piespriest atbildētājām solidāri atlīdzināt šo kaitējumu.

Tāpat "ABLV Bank" prasa ES Tiesu noteikt, ka mantiskais kaitējums ir vismaz 414 691 000 eiro, šai summai pieskaitot nokavējuma procentus par laikposmu no sprieduma pasludināšanas dienas līdz pilnīgai samaksai, kā arī piespriest atlīdzināt prasītājas tiesāšanās izdevumus.

ECB pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka ECB nekomentēs šo prasību.

"ABLV Bank" skaidro, ka prasība par zaudējumu kompensāciju saistīta ar ECB un VNV rīcību pēc ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") paziņojuma projekta 2018.gada februārī, kad minētās iestādes bez jebkāda juridiskā pamata uzdeva "ABLV Bank" un tās Luksemburgas meitas bankai likvidēties. Tā rezultātā "ABLV Bank" un vēlāk tās Luksemburgas meitas bankas bija spiesti izbeigt savu darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru