Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumu vērtība pasaulē un Eiropā pērn bijusi lielākā kopš krīzes; izceļas arī Baltija.

Tā liecina izpētes organizācijas Mergermarket veiktais pētījums par uzņēmumu iegādi un apvienošanos (M&A) pagājušajā gadā. Kopumā pasaulē pērn darījumu kopējā vērtība veidoja 3,53 triljonus ASV dolāru, kas ir par 11% vairāk nekā 2017. gadā. Šī ir lielākā darījumu vērtība, kāda ir bijusi kopš krīzes laika. Tomēr, lai gan vērtība ir pieaugusi, kopējais M&A darījumu skaits pasaulē ir mazliet sarucis. Kopumā tie bija 19 tūkst. M&A darījumu, kas ir nedaudz mazāk kā gadu iepriekš. M&A darījumu konsultanta Oaklins M&A Baltics partnere un vadītāja Latvijā Valērija Lieģe norāda, ka pirmo reizi desmit gadu laikā darījumu skaits ir samazinājies, tomēr tai pašā laikā tie ir bijuši krietni vērtīgāki.

Tomēr, lai gan kopumā pagājušais gads M&A darījumu jomā vērtējams kā labs, otrais pusgads uzrāda sliktākus rezultātus nekā pirmais pusgads. Tas saistīts ar to, ka uzņēmumi pasaulē baidās no tā, kas varētu sekot nākotnē. Piemēram, Brexit sekas, arī ASV prezidenta Donalda Trampa neprognozējamie lēmumi rada bremzēšanu. Tai pašā laikā atsevišķi uzņēmumi saprot, ka vienīgais veids, kā politisko situāciju apiet un būt veiksmīgam, ir konsolidācija. «Viņi saprot, – ja D. Tramps uzbūvēs sienu uz Meksikas robežas, vienalga būs nepieciešami uzņēmumi, kas tur atrodas. Līdz ar to konkurence par tiem aktīviem, kas ir pārdošanā, ir pietiekami liela un uzņēmumu vērtība ir kāpusi,» skaidro V. Lieģe. Runājot par situāciju Eiropā, viņa atzīmē, ka pagājušais gads M&A darījumu jomā bijis labākais kopš krīzes. Kopējā darījumu vērtība sasniedza vairāk nekā 989 mljrd. ASV dolāru, kas ir attiecīgi par 17% vairāk nekā gadu iepriekš, bet arī Eiropā lielākais darījumu skaits bija vērojams tieši pagājušā gada pirmajā pusē. Kopumā Eiropā pērn notikuši 28% no visiem pasaules M&A darījumiem.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

V. Lieģe skaidro, ka iepriekš aktīvākas šādu darījumu ziņā bija Āzija un Amerika, bet šobrīd lielāka aktivitāte ir vērojama tieši Eiropā. Piemēram, arī lielākais M&A darījums pērn bija tieši Eiropā. Proti, Japānas farmācijas uzņēmums Takeda Pharmaceutical Company Limited iegādājās Īrijas uzņēmumu Shire Plc. Tā esot pirmā reize, kad Eiropas darījums ir bijis lielākais arī visā pasaulē. «Iepriekš tieši Āzijā bāzētie uzņēmumi bija ar lielāku izaugsmes potenciālu, bet tagad to izaugsmes potenciāls kļūst lēnāks. Savukārt Amerika, kā jau minēju, šobrīd ir riskanta tieši prezidenta D. Trampa dēļ, kura darbības nav paredzamas. Tāpēc par stabilāku vietu, kur veikt investīcijas, tiek uzskatīta tieši Eiropa, kurai, neskatoties uz Brexit, uzrādās laba izaugsme globālā līmenī. Savukārt nozares, kuras bija aktīvākās pērn, veicot M&A darījumus Eiropā, bija enerģētika, infrastruktūra, telekomunikācijas un tehnoloģijas (IT). Jāmin gan, ka pēdējos gados šīs nozares ir plus mīnus palikušas nemainīgas,» norāda V. Lieģe.

Atskatoties, kā pagājušajā gadā ar M&A darījumiem veicies tepat Baltijā, var secināt, ka skaita ziņā izsludinātie darījumi ir saglabājušies ierastajā līmenī. Proti, kopumā visās trijās Baltijas valstīs 2018. gadā ir izsludināti simts darījumi. V. Lieģe skaidro, ka skaits, iespējams, varētu nedaudz pamainīties, jo atsevišķus darījumus būs ļauts noslēgt, piemēram, tikai februārī. «Pagājušajā gadā Baltijā ir paziņoti simts darījumi ar Baltijas reģionam milzīgu kopējo vērtību, proti, 2,5 mljrd. eiro. Tomēr jāpiebilst, ka pusi no šīs summas veido viena darījuma vērtība,» skaidro V. Lieģe. Proti, pagājušā gada un visas desmitgades lielākais darījums veikts finanšu pakalpojumu nozarē, pasaules vadošajam investīciju fondam Blackstone veicot pirmo ieguldījumu Baltijā un par vienu miljardu eiro iegādājoties 60% Luminor bankas akciju, līdz ar to veidojot uz pusi lielāku kopējo Baltijā veikto M&A darījumu vērtību pēdējo triju gadu laikā.

Visu rakstu Darījumi kļūst vērtīgāki lasiet otrdienas, 22.janvāra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru