Mazais bizness

Mana pieredze: Latvijā ražo 3D printerus

Anda Asere, 14.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, pēc kāda laika 3D printeri būs tikpat bieži sastopami kā parastie, turklāt izdrukāt savus darbus ikviens varēs doties uz 3D printeru kafejnīcu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Trīsdimensiju drukāšanas tehnoloģija un pirmie 3D printeri radīti Amerikā jau pagājušā gadsimta 80. gados. Pamazām kopā ar pielāgotām datorprogrammām šī industrija kļūst arvien «cilvēciskāka», proti, 3D printerus izmanto gan profesionālos, gan izklaides nolūkos.

«Ir jābūt idejai vai vēlmei kaut ko radīt un 3D printerim atradīsies pielietojums jebkurā jomā. Tas var noderēt gan māksliniekiem, gan skolotājiem. Pasaulē to jau izmanto gan juvelieri, gan protezētāji,» teic Kristers Moisejs, 3D printeru ražotāja SIA Mass Portal līdzīpašnieks. Lietotāji gan vēl ir jāizglīto, un tas ir svarīgs darbs, jo tehnoloģija iegūst popularitāti vien tad, kad kļūst par ikdienas preci, kāds, piemēram, šobrīd ir mājas printeris. «Kādam tā ir rotaļlieta, jo tehnoloģija nav tik sarežģīta, lai ar to nevarētu spēlēties un drukāt kaut vai iPhone vāciņus. Taču citiem tā ir atbilde uz daudziem jautājumiem un iespēja atvieglot profesionāļu ikdienu ar ātrākiem prototipiem. Iespēja izdrukāt plastmasas detaļas padara ražošanu ātrāku. Ja nepieciešams izgatavot kaut ko mazā daudzumā un kvalitatīvi, līdz šim tas bija ļoti dārgi, jo vajadzīgas presformas, kuras izmanto ražošanas procesā. Visā pasaulē cilvēki kļūst arvien prasīgāki un ar individuālām vajadzībām, jo Jānim neder tas, kas Pēterim, katrs vēlas kaut ko īpašu, radītu tikai viņam. 3D printēšana palīdz to nodrošināt,» stāsta Inga Žilinska, SIA Mass Portal mārketinga vadītāja.

Inženieri nesamierinās

Stāstot par to, kā tapis uzņēmums, Kristers teic, ka vienam no kompānijas tagadējiem īpašniekiem Jurim Kļavam bija ideja par īpašu fēnu, kam vajadzēja prototipu. Tolaik lētākais izgatavošanas veids bija 3D drukāšana, bet, darbojoties ar citas kompānijas 3D printeri, viņš secināja, ka daudz kas nav tā, kā, viņaprāt, vajadzētu būt.

«Mass Portal ir ne vien Latvijā, bet arī Baltijā vienīgā 3D printeru ražotne,» viņš K. Moisejs.

Visu rakstu Pie nākotnes durvīm lasiet 14. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru