Jaunākais izdevums

Ir tikai dažas uzņēmējdarbības nozares, kuras Rīgas dome paredz krasi ierobežot vai aizliegt Rīgas teritorijas plānojumā līdz 2030. gadam (RTP2030).

Vairumam no aizliegumiem vai ierobežojumiem pamatojums ir esošajos likumos, noteikumos un teritorijas plānojumos, kā arī uzņēmēju un iedzīvotāju priekšlikumos un aptaujās. Taču tikai vienu nozari ierobežo politisku iemeslu dēļ – azartspēles.

Ir nozares, kuras jau izvērtējušas, kā RTP2030 ietekmēs to darbību un saredz traucējumus. SIA Maxima Latvija norāda, ka galvenokārt pārsteidz prasība jaunajā plānojumā vairākkārtīgi palielināt minimālo autostāvvietu skaitu pie neliela izmēra veikaliem. «Šāda prasība, mūsuprāt, ir pārspīlēta, jo šo veikalu pircēji attālumu līdz veikalam izvēlas mērot pārsvarā ar kājām vai izmantojot velotransportu. Turklāt neliela izmēra veikalu novietojums visbiežāk ir Rīgas pilsētas apkaimēs ar labi attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru un sabiedriskā transporta pieturvietu tuvumā,» pauž SIA Maxima Latvija nekustamā īpašuma attīstības daļas vadītājs Viktors Novikovs.

Uztrauc zonējuma maiņa

Kontekstā ar esošo un nākamo Rīgas teritorijas plānu, izaicinājumus saredz arī degvielas tirgotāji. Jaunajā pilsētas attīstības plānā, kura sagatave pašlaik ir nodota publiskajai apspriedei, ir virkne zemes gabalu ar degvielas uzpildes stacijām, kuru zonējums mainīsies uz tādiem, kur DUS būvniecība nav atļauta, skaidro Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere. «Lai arī tas neaizliedz jau esoša DUS darbību, nav skaidrs, vai Rīgas būvvalde neatbilstoša zonējuma dēļ apstiprinās šo DUS rekonstrukcijas un uzlabošanas projektus, ja tādi tiks iesniegti. Piemēram, ja degvielas tirgotājs vēlēsies izvietot elektrouzlādes moduli savā DUS, šāds neatbilstošs zonējums, iespējams, var kļūt par šķērsli projekta saskaņošanai Rīgas būvvaldē,» problēmu ieskicē LDTA.

Aizliedz turpināt darbību

Latvijas Spēļu biznesa asociācijas (LSBA) uzņēmumi ir vienīgie, kurus RTP2030 nevis ierobežo, bet aizliedz. Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments Dienas Biznesam skaidro, ka iemesli aizliegumam ir politiski, jo Rīgas dome šā gada martā ir pieņēmusi lēmumu par azartspēļu zāļu aizliegšanu visā Rīgā, atļaujot to darbību tikai četru vai piecu zvaigžņu viesnīcās. Latvijas Spēļu biznesa asociācija Dienas Biznesam pauž, ka ar plānotajiem ierobežojumiem tiek aizskartas Satversmes 105. pantā nostiprinātās tiesības uz īpašumu, jo faktiski komersantiem tiek aizliegts turpināt komercdarbību, un Rīgas domei nav tiesību pieņemt likumdevēja kompetencē esošus jautājumus. LSBA skaidro, ka likumdevējs nekad nav gribējis aizliegt azartspēles pilnībā, bet šo nozari ļoti stingri regulēt.

Visu rakstu lasiet 8. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Realizējot spēļu zāļu likvidācijas plānu, Rīgā varētu palikt divas azartspēļu vietas

LETA, 01.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Realizējot spēļuzāļu likvidācijas plānu, Rīgā darboties turpinātu vien divasspēļuzāles, kas atvērtas četru un piecu zvaigžņu viesnīcas, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas 2017.gadā sniegtā informāciju parspēļuzāļu licencēm Rīgā.

Rīgas domes vadība šodien informēja par pašvaldības turpmāko rīcību saistībā ar ieceri likvidēt pilsētā azartspēļu vietas. Lai gan patlabanspēļuzāles atvērtas tikai divās četru un piecu zvaigžņu viesnīcās, tas nenozīmē, ka pēc domes lēmuma pieņemšanas, tajās viesnīcās, kur patlabanspēļuzāļu nav, tās nedrīkstēs atvērt.

Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Aleksejs Rosļikovs (S) norādīja, ka patlaban Rīgā ir 32 četru zvaigžņu un astoņas piecu zvaigžņu viesnīcas. Viņš gan pauda šaubas, ka katrā no tām varētu tikt atvērta jauna azartspēļu vieta, jo to ierīkošanai tomēr esot nepieciešamas plašas telpas.

Vienlaikus pilsētā ir arī četri kazino, kuru atvēršanai pašvaldības atļauja nav nepieciešama.

Komentāri

Pievienot komentāru