Sabiedrība

Vīķe - Freiberga: cilvēka atbildība ir rūpēties par savu ģimeni

Dienas Bizness, 30.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Cilvēka pirmā atbildība ir rūpēties par savu ģimeni. Ne katram ir dotības uzsākt biznesu. Latviešiem nav ieaudzināta doma par savu biznesu,» intervijā laikraksta Diena pielikumam SestDiena, vaicāta ko teiktu latviešu ģimenes tēvam, kurš pošas uz Norvēģiju, jo nevar pabarot bērnus, atbildējusi bijusī prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

«Ebrejiem ir, jo viņiem nebija izvēles, paaudžu paaudzēs viņiem Eiropā nebija tiesību iegūt zemi īpašumā,» viņa turpinājusi. «Mums ir otrādi, mūs mūsu kaklakungi, kas gribēja, lai mēs fiziski strādājam, piesēja pie zemes un iestāstīja: tu tikai ar un ecē, tirgošanās ir netīra lieta. Nesen intervijā kāda māksliniece teica: «Mēs neesam tirgotāju tauta!» - ar tādu kā lepnumu, it kā būt tirgotājam būtu kāds kauns. Paskatieties uz Holandi, tā savu labklājību uzbūvēja tikai ar tirgošanos,» skaidrojusi eksprezidente.

«Cilvēkiem ir tiesības brīvi pārvietoties. Tiesa, jautājums, vai šeit ir izdarīts viss, ko varēja, lai viņus paturētu. Ko es teiktu aizbraucējiem? «Lūdzu, neaizmirsti savu dzimteni, savu mantojumu, māci bērniem savu mātes valodu un audzini viņus par latviešiem!» To mēs darījām trimdā trīs paaudžu garumā un izdarījām pietiekami veiksmīgi,» uzsvērusi Vīķe - Freiberga.

Jautāta, kā viņa jūtas savā pašreizējā dzīvesvietā Brīvības ielā, Vīķe - Freiberga sacījusi: «Visu laiku jutos ļoti labi - līdz tam brīdim, kad sāku just, ka kādi ārā gaida, ka es nomiršu, lai tas dzīvoklis atbrīvojas. Tad sajūta kļūst mazliet neērtāka. Citādi te ir ļoti labi - tomēr atpakaļ dzimtenē, pa logu var redzēt Brīvības pieminekli, Ministru kabinetu... Man nāk daudz ārvalstu ciemiņu - vēstnieki, amatpersonas, viņi skatās, cik Rīga skaista, un iedvesmojas.»

«Sevi vajag galvenokārt cienīt, ne tik daudz lutināt. Par lutināšanu - es lutinu savas puķītes. Viņas prasa uzmanību, bet atmaksā pūles, ko viņās ieguldāt. Man patīk redzēt, ka viņas uzzied. Ielieku lapiņu ūdenī, tad tā izlaiž mazu saknīti, tad mazu, mazu bērniņu. To bērniņu es lutinu un čubinu, tas aug lielāks, tad es to pārstādu lielākā podiņā. Un es redzu rezultātu. To pašu man gribētos redzēt ar valsti un pasauli kopumā. Uz Latviju skatos kā dārznieks - kaut viņa zeltu un plauktu!» intervijas noslēgumā skaidrojusi eksprezidente.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Mājdzīvniekus apdrošina arvien biežāk

Lelde Petrāne, 11.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne tikai mājlopu, bet arī mājdzīvnieku īpašnieki, Latvijas tautsaimniecībai atkopjoties, arvien biežāk pieņem lēmumu tos apdrošināt.

Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības Balta (RSA Grupa) jaunākie dati, šā gada piecos mēnešos mājdzīvnieku, galvenokārt suņu, apdrošināšanas gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, palielinājies teju par trešdaļu.

AAS Balta apdrošina suņus, kaķus, papagaiļus, jūrascūciņas, trušus, seskus un citus mājdzīvniekus, taču dzīvnieku īpašnieki lielākoties izmanto iespēju apdrošināt suņus. Baltas dati liecina, ka apdrošināti tiek aptuveni trīsdesmit dažādu šķirņu suņi, tajā skaitā ši–tcu, čiuaua, zeltainie retrīveri, Stafordšīras bulterjeri un citu šķirņu pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru