Jaunākais izdevums

Atsevišķi Valsts kancelejas darbinieki pērn un joprojām savā pamatdarbā nav pat trīs mēnešus, jo piepelnās kur citur, svētdien ziņoja LTV raidījums De facto.

Raidījums informēja, ka «no valsts amatpersonu deklarācijās sniegtajām ziņām secināms, ka vieni no naskākajiem amatu savienotājiem valsts pārvaldē strādā tieši tās augstākajā institūcijā – Valsts kancelejā. Kancelejas darbinieki piestrādā gan citās valsts iestādēs un kapitālsabiedrībās, gan arī darbojas kā mācībspēki un sniedz ekspertu pakalpojumus ārvalstīs. Tieši konsultāciju sniegšana rādās visienesīgākā un atsevišķiem Valsts kancelejas darbiniekiem ārvalstīs nopelnītā nauda ievērojami pārsniedz valsts maizē saņemto».

Starp visiem Valsts kancelejas darbiniekiem īpaši izceļoties divas vadošās kancelejas amatpersonas – politikas koordinācijas departamenta vadītājs Mārtiņš Krieviņš un kancelejas direktores vietniece valsts pārvaldes attīstības un politikas koordinācijas lietās Baiba Pētersone.

Pagājušogad Krieviņš par darbu Valsts kancelejā saņēmis nepilnus 14 tūkstošus latu, taču viņa ienākumu lielāko daļu veido atlīdzība no kādas Latvijā reģistrētas kompānijas Corporate & Public Management Consulting Group un Londonā bāzētas kompānijas Public Administration International – no abām kompānijām 8 līgumu ietvaros departamenta vadītājs 2009.gadā saņēmis vairāk nekā 42 tūkstošus latu.

Savukārt valsts kancelejas direktores vietniece Baiba Pētersone pērn sadarbojusies ar Dānijas kompāniju Ramboll Managment, Valsts kancelejā nopelnītajiem gandrīz 20 tūkstošiem latu pieplusojot vēl 35 tūkstošus eiro.

Šādu piepelnīšanos Pētersone intervijā De facto pamatojusi ne tikai ar vēlmi gūt papildus ienākumus. Tā esot arī iespēja Valsts kancelejai uzturēt starptautiskos kontaktus, jo šiem mērķiem šā gada budžetā vairs naudas neesot.

Raidījums noskaidrojis, ka Valsts kancelejā šāda piepelnīšanās iespējama, izmantojot bezalgas atvaļinājumus. Krieviņš pagājušogad izņēmis 71 bezalgas atvaļinājuma dienu jeb darbā nav bijis vairāk nekā 3 mēnešus. Savukārt Pētersonei bezalgas atvaļinājumi kopā bijuši 50 dienas jeb vairāk nekā divus mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr gan valsts, gan pašvaldību, gan privātā sektora darbinieki tiek sūtīti vairāku nedēļu ilgos bezalgas atvaļinājumos, «100 valsts kalpi» par šādām nosacītām brīvdienām turpina saņemt algas un kompensācijas, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Jelgavā, Siguldā, Līvānos, un bezalgas atvaļinājumā sūtīti pat Saeimas darbinieki, taču ne «100 tautas kalpi», norāda lairaksts. Nosacītas brīvdienas viņiem gan bijušas sesiju pārtraukumos, un trīs šādas nedēļas – no 22. decembra līdz 8. janvārim – vēl priekšā. Taču par tām algu, kā arī visas kompensācijas turpina maksāt.

Laikraksts noskaidrojis, ka Daugavpils universitātē visiem darbiniekiem šogad bijis sešu nedēļu bezalgas atvaļinājums, Latvijas Lauksaimniecības universitātē – nedēļu pavasarī, četras darbdienas novembrī un neapmaksātās brīvdienās plānots darbiniekus sūtīt arī divas pēdējās šī gada nedēļas. Savukārt Latvijas Nacionālajā operā bezalgas atvaļinājums ilga mēnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Antonova afēras upuri iziet ielās

NOZARE.LV, 15.12.2011

Laikraksta "Telegraf" žurnālists Aleksandrs Dubkovs piedalās protesta akcijā, lai pievērstu sabiedrības un valdības uzmanību par uzņēmuma vadītāju nelikumīgo rīcību.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien pie laikraksta Telegraf redakcijas Rīgā, Smilšu ielā 7, protestu pret uzņēmuma vadības rīcību izteica viens pats piketa pieteicējs - laikraksta Telegraf Ziņu nodaļas korespondents Aleksandrs Dubkovs.

Kā stāstīja Dubkovs, viņš vēlas panākt to, lai tiktu atbrīvots no sava amata likumā noteiktajā kārtībā. Dubkovs uzskata, ka, tā kā viņam patlaban ir piešķirts bezalgas atvaļinājums, viņš nevar saņemt likumā noteiktos pabalstus par atbrīvošanu no amata pienākumiem un nevar sākt jauna darba meklējumus.

Dubkova protesta akciju nebija ieradies atbalstīt neviens no laikraksta Telegraf darbiniekiem, taču viņš norādīja, ka pēc protesta pieteikšanas saņēmis arī atzinīgus vārdus no citiem kolēģiem. «Varbūt viņi baidās. Ne visiem laikraksta Telegraf darbiniekiem situācija ir vienlīdzīga, un daļa no darbiniekiem ir vai nu atbrīvoti no saviem pienākumiem, vai piecieš šo situāciju,» sacīja Dubkovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējams, finansiālu problēmu dēļ Radio 101 dīdžeji aizsūtīti bezalgas atvaļinājumā

, 16.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No ētera pazuduši Radio 101 programmas Ausīs rīts veidotāji - Eduards Švāns, Zane Peneze un Gustavs Terzens, bet viņu vietā no rītiem dzirdams Toms Grēviņš. Izskanējušas baumas par to, ka radio darbinieki jau vairākus mēnešus nesaņemot algas, tāpēc šādā veidā izsaka protestu.

Pašām radio personībām sniegt komentārus šajā sakarā ir aizliegts, vēsta Delfi.lv.

«Es negribētu komentēt to, kas, iespējams, ir, iespējams, nav baumas. Mēs, Ausīs rīts komanda, jau pusotru gadu močījam, ceļoties piecos no rīta. Tagad esam aizgājuši pagozēties saulītē - visi uz laiku esam bezalgas atvaļinājumā,» portālam skaidro Švāns, kurš arī atklāj, ka drīzumā trijotne atkal atgriezīsies radio, taču liek manīt, ka zināma neapmierinātība viņos tomēr sēž.

«Neesam saplēsuši darba līgumus un nevienam sejā iemetuši, lai arī, iespējams, dažs labs būtu to pelnījis. Es gribēšu redzēt, kas notiks ar Tomu Grēviņu šajā laikā, kad viņš pēc nakts diskotēku spēlēšanas celsies piecos, lai septiņos vadītu rīta programmu,» tā Švāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk darba devēji varēs pārtraukt attiecības ar darbiniekiem, kas ilgstoši slimo, paredz šodien galīgajā lasījumā Saeimā atbalstītie grozījumi Darba likumā.

Darba likumā iekļauts arī punkts, kas paredz, ka turpmāk darba sludinājumos būs jānorāda darba devējs, kas meklē darbiniekus.Grozījumi dod tiesības darba devējiem pārtraukt darba attiecības ar darbiniekiem, kas ilgstoši slimo. To varēs darīt gadījumos, ja darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ nav strādājis vairāk nekā sešus mēnešus pēc kārtas vai vienu gadu triju gadu periodā. Tas gan neattieksies uz darbiniekiem, kas atrodas grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, kā arī darbiniekiem, kuri kļuvuši darbnespējīgi, jo cietuši nelaimes gadījumā darbā vai sasirguši ar kādu arodslimību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) paziņojis, ka tika pārbaudīts, vai Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijā nav jāveic štatu samazināšana. Tāds secinājums viņam radies pēc tam, kad TV3 raidījumā Nekā Personīga pieķēra Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijas juristus un finansistus darba dienā rokam kartupeļus komisijas priekšsēdētājas Rasmas Freimanes privātajā kartupeļu laukā.

R.Freimane uzstāja, ka visi septiņi kartupeļu laukā pieķertie kolēģi bijuši triju dienu bezalgas atvaļinājumā, ko viņa pati piešķīrusi.

Pārbaudē atklājies, ka visi dokumenti noformēti juridiski korekti, un darbinieki patiešām atradušies bezalgas atvaļinājumā. Tomēr fakts, ka septiņus darbiniekus vienlaicīgi var palaist atvaļinājumā, radījis aizdomas, vai Rīgas dzīvojamo māju privatizācijas komisijā nav pārāk daudz darbinieku. Tādēļ pašvaldības vadītājs ir uzdevis izvērtēt, vai nav nepieciešams samazināt šīs domes struktūrvienības štatu, portālu Diena.lv informē viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienai trešdaļai strādājošo darba devējs ir piedāvājis algu maksāt aploksnē.

34% aptaujāto darba devējs ir piedāvājis samazināt atalgojumu, 29% - maksāt algu aploksnē, 17% - nodibināt mikrouzņēmumu. Tāpat darbinieki ir saņēmuši priekšlikumus pāriet uz honorāru apmaksas sistēmu - 8%, kā arī reģistrēties par pašnodarbināto, liecina CV-Online Latvia veiktā aptauja.

Aptaujas respondenti norādījuši arī uz citām nodokļu «optimizēšanas» metodēm. Tā, piemēram, kāds respondents teic, ka uzņēmums, lai izvairītos no darba auto nodokļa maksāšanas par izmantošanu privātām vajadzībām, izveidojis auto īres shēmu, vai arī - pusi no oficiālās piemaksas, kuras apmērus paredz līgumā noteikta ikmēneša plāna izpilde, noformēt kā komandējuma naudu, ko neapliek ar nodokļiem. Protams, daudziem darbiniekiem bijis jāņem arī bezalgas atvaļinājums. «Spriežot pēc aptaujas rezultātiem, daļa Latvijas uzņēmumu neko īsti no krīzes nav iemācījušies - respektīvi, caurumus aizlāpa uz darbinieku labklājības rēķina. Tā vietā, lai palielinātu efektivitāti un attīstītu tautsaimniecību, tiek izvēlēts vieglākais ceļš - samazināt algas, maksāt «aploksnēs» un citos veidos ietaupīt uz darbinieku un valstij saņemamo nodokļu rēķina, kas nes rezultātus tikai īstermiņā,» secina CV-Online Latvia biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien piketā pie Ministru kabineta piedalās aptuveni 50 AS KVV Liepājas metalurgs darbinieki, kuru galvenā prasība valdībai ir sniegt atbalstu un nepieļaut uzņēmuma slēgšanu, kā rezultātā vairāk nekā 400 cilvēku paliktu bez darba.

Uzņēmuma darbinieki no Liepājas tika atvesti divos autobusos, novēroja LETA. Piketu uzraugošie policijas darbinieki sacīja, ka tas nav saskaņots.

Piketa dalībnieki turēja rokās plakātus ar saukļiem - «Metalurgam valdības atbalstu», «Ļaujiet strādāt ar pilnu jaudu», «Gribam darbu Liepājā, nevis Īrijā», «Stop vienaldzībai», «Metalurgam būt». Bija arī plakāti, kas prasīja valdībai samazināt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) cenu uzņēmumam.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) bija iznākusi aprunāties ar piketētājiem un norādīja, ka ļoti labi saprot strādājošo problēmas, taču patlaban valdībai esot jāsaprot uzņēmuma saimnieku nākotnes plāni par turpmāko attīstību. «Mums jāgūst pārliecība par uzņēmuma īpašnieku vēlmi turpināt darbu,» sacīja ministre.

Komentāri

Pievienot komentāru