Investors

Latvijas Banka meklē lata monētu izgatavotāju

Žanete Hāka, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Latvijas Banka (LB) izsludinājusi konkursu divu dažāda dizaina viena lata apgrozības monētu izgatavošanai, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Kopumā paredzēts izgatavot vienu miljonu eksemplāru katrai dizaina monētai, un paredzamā konkursa līgumcena ir 80 tūkstoši latu.

Tāpat centrālā banka izsludinājusi konkursu par jubilejas un piemiņas monētu iesaiņojuma kārbiņu izgatavošanu un piegādi. Uzvarētājam gada laikā būs jāizgatavo 65 tūkstoši dažāda veida iesaiņojuma kārbiņas. Kārbiņas būs jāizgatavo un jāpiegādā pēc atsevišķiem LB pasūtījumiem, katrā pasūtījumā ne mazāk kā 2000 eksemplāru.

Paredzamā līgumcena šajā konkursā ir 70 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prestižajā konkursā The Coin of the Year (Pasaules gada monēta) Latvijas Bankas 2014. gadā izlaistā Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītā monēta atzīta par labāko pasaulē nominācijā Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums, informē centrālā banka.

Konkursa finālā dažādās kategorijās (labākā zelta monēta, labākā sudraba monēta, labākā bimetāla monēta) par uzvarējušām atzītās monētas sacentīsies par Pasaules gada monētas titulu. Otrajai kārtai žūrija izraudzījās 10 monētas, tostarp, monētu Baltijas ceļš, bet uzvarētāju plānots publiskot 2016. gada janvārī.

Konkurss Pasaules gada monēta monētu mākslā ir līdzvērtīgs Oskara piešķiršanai kinomākslā, skaidro centrālā banka. Latvijas Banka šajā konkursā piedalās regulāri un ar labiem panākumiem. Nozīmīgākais no tiem – 2010. gadā par labāko zelta monētu un Pasaules gada monētu tika atzīta zeltā kaltā Latvijas monēta. Kopš 2000. gada balvas dažādās nominācijās guvušas arī monētas Millennium, Liktenis, Brīvības cīņas un Miglā asaro logs. Pērn konkursā par gada labāko sudraba monētu pasaulē tika atzīta Latvijas Bankas 2013. gadā izlaistā monēta Rihards Vāgners – veltījums komponistam 200. dzimšanas dienā un piemiņa viņa rosīgajam Rīgas periodam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka trešdien, 6. novembrī, laidīs apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu – Paritātes monētu ar lata un eiro pārejas kursu reversā, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs, ģipša modeli – tēlnieks Jānis Strupulis. Jaunās viena lata monētas kaltas Münze Österreich (Austrija).

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo viena lata apgrozības monētu kalšanas tradīcijai rit 12. gads, un tā tiek noslēgta ar Paritātes monētu. Ar 2014. gada 1. janvāri Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro, bet īpašo viena lata apgrozības monētu tradīcija tiks turpināta, izlaižot īpašās divu eiro monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 19. aprīlī, laidīs tirdzniecībā 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Pasaku monēta II. Eža kažociņš, informē centrālā banka.

Šī ir otrā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Pirmā, lielu popularitāti ieguvusī, šīs sērijas monēta tika izlaista pērn, un tā bija veltīta pasakai par pieciem kaķiem.

Monētas Pasaku monēta II. Eža kažociņš grafisko dizainu veidojusi Gundega Muzikante, ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Pazīstamajai māksliniecei, daudzu bērnu grāmatu ilustratorei G. Muzikantei šī ir debija monētu mākslā.

Īpašā – ovālā – formā kaltā monēta izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva). Monētas priekšpusē redzama princese ar ezīti priekšautā, bet monētas aizmugurē – cūku ganāmpulks ar ezīti priekšgalā, kā arī etnogrāfiskas ēkas stūris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka rīt, 1. decembrī, laidīs apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no otrdienas, 1. decembra. 2 eiro piemiņas monētas Stārķis tirāža ir viens miljons eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas. 10 tūkstošus monētu būs iespējams iegādāties Brilliant Uncirculated kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs – 7,30 eiro), tāpat būs pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām, kā arī stārķa piemiņas monētuBrilliant Uncirculated kvalitātē (10 000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs – 19 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka rīt, 7. jūnijā, laidīs apgrozībā jaunas 1 lata apgrozības monētas ar eža attēlu reversā. Tās ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Andris Vītoliņš, un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Jaunās 1 lata monētas kaltas Vācijas kaltuvē Staatliche Münzen Baden-Württemberg.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau vienpadsmit gadu; to iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem.

Ezis ir Latvijas iedzīvotāju iemīļots lauku sētu un pat pilsētpagalmu iemītnieks un viesis, kam ir arī sava vieta latviešu folklorā, literatūrā un mitoloģijā. Ticējums vēsta, ka vienu eža adatiņu vajag nēsāt visur līdzi iespraustu svārkos vai cimdā, tad vienmēr labi klājas. Mazinot draudus eža kažokam, veiksmei un labklājībai kaldināts makā liekams talismans, norāda centrālā banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka ceturtdien, 14. novembrī, laidīs apgrozībā sudraba piemiņas monētu 365, kas piedāvā traktējumu par laika un pārmaiņu tēmu, informē centrālās bankas pārstāvji, piebilstot, ka monēta pieliek simbolisku punktu atjaunotā lata laika nogrieznim.

Monētas mākslinieks ir Paulis Liepa, tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Uz monētas redzama riņķa līnija, kas simbolizē 360 + 5 grādus, ietverot arī laika atskaites punktu.

Monētā iekodēts savdabīgs daļskaitļu rēbuss ar pamatskaitli četri: gadalaiki, debespuses, ceturkšņi. Monētas aversā uz centru kārtoti riņķa līniju loki simbolizē vienu sekundi, minūti, stundu, dienu, mēnesi un gadu. Savukārt reversā spožs sektors apļa diagrammā māksliniekam pārtop par lata simbolu.

Monēta 365 ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas tirāža – 5000 eksemplāru.

Monēta būs iegādājama Latvijas Bankas kasēs Rīgā, kā arī Liepājas un Daugavpils filiālēs un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 22,31 lats.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka (LB) rīt, 19. jūlijā, laidīs apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu ar govs attēlu, informē LB.

Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eirozonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša (grafiskā dizaina autors) un Jāņa Strupuļa (plastiskā veidojuma autors) veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja 2 latu apgrozības monētas. Jaunās 2 eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

Latvijas brūnā govs izsenis bijusi svarīga ne tikai Latvijas tautsaimniecībai, bet arī kā lauku ikdienas ritējuma neatņemama sastāvdaļa. Latvijas brūnā ir slaucamo govju pamatšķirne mūsu valstī, šīs šķirnes dzīvnieki ir ražīgi, izturīgi, samērā pieticīgi un ilgmūžīgi, piemērojušies vietējiem klimatiskajiem apstākļiem. Latvijas brūno priecājamies ieraudzīt, kad, nesteidzīgāk braucot, vērojam lauku ainavu. Dzejnieks Imants Ziedonis, kam bijusi nozīmīga loma atjaunotā lata naudas zīmju dizaina filozofiskās tēlainības veidošanā, poētiski parādījis brūnās govs un cilvēka dzīves cikla saikni: «Un, kamēr mazs brūns teliņš./ Caur brūnu govi rit, / Jūs arī varat paspēt / Kaut ko vēl padarīt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Banka laiž apgrozībā Vecajam Stenderam veltītu kolekcijas monētu

Žanete Hāka, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka ceturtdien, 4. septembrī, laidīs apgrozībā latviešu laicīgās literatūras dibinātājam Gothardam Frīdriham Stenderam (1714–1796) 300 gadu jubilejā veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis; tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monētas aversa sižets ņemts no G. F. Stendera (saukts par Veco Stenderu) «Augstas gudrības grāmatas no pasaules un dabas» pirmizdevuma titullapas – mācītājs rāda zēnam, cik brīnumu pilna ir šī pasaule. Savukārt monētas reversā atspoguļota progresīvā ideja par pasaules uzbūvi – heliocentrisma koncepcija.

Izcilākais Vecā Stendera darbs ir Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas (1774) – faktiski pirmā zemniekiem domātā enciklopēdija Eiropā. Tajā skaidrotas dabas parādības, izklāstīti fizikas un astronomijas pamatprincipi, arī Zemes griešanās ap savu asi un ap Sauli, sniegtas pamatatziņas par meteoroloģijas, zooloģijas, botānikas, ķīmijas un ģeogrāfijas jautājumiem, rakstīts par kalniem un tuksnešiem, zemestrīcēm un vulkāniem, jūrām un upēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka 4.decembrī laiž apgrozībā jaunu 1 lata apgrozības monētu ar Ziemassvētku zvaniņu attēlu reversā.

Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Holgers Elers un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Jaunās 1 lata monētas kaltas Vācijas kaltuvē Staatliche Münzen Baden-Württemberg.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau vienpadsmit gadu; to iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Laidīs apgrozībā latu ar kokli; visticamāk, būs vēl tikai viens īpašais vienlatnieks

Lelde Petrāne, 07.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka pirmdien, 10.jūnijā, laidīs apgrozībā jaunu 1 lata apgrozības monētu ar kokles attēlu reversā. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojusi māksliniece Anna Heinrihsone, un ģipša modeli – tēlniece Ligita Franckeviča. Jaunās 1 lata monētas kaltas Bādenes-Virtembergas kaltuvē Vācijā (Staatliche Münzen Baden-Württemberg).

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai rit divpadsmitais gads un to paredzēts turpināt līdz Latvija kļūs par pilntiesīgu Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalsti un ieviesīs eiro, skaidro centrālā banka. To iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz vasaras un otra uz ziemas saulgriežiem (pilnu īpašo vienlatnieku klāstu var redzēt šeit). Tātad, ja 9.jūlijā Latvija saņemtu eirozonas valstu uzaicinājumu 2014.gada janvārī pāriet uz eiro, šoruden klajā nāktu vēl viens vienlatnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklāj, kas būs attēlots uz pirmās Latvijas īpašā dizaina divu eiro monētas

Žanete Hāka, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības Padome ir apstiprinājusi dizainu par pirmo Latvijas īpašā dizaina divu eiro monētu, kas veltīta 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai.

Monētas sižetā būs Vecrīgas panorāma. Grafiskā dizaina autors ir Henrihs Vorkals, bet ģipša modeli veidojis Jānis Strupulis.

Iecerēts, ka pirmā īpašā dizaina 2 eiro monēta tiks izlaista līdz 2014. gada rudens sākumam. Monētas tirāža būs viens miljons eksemplāru, papildus tiks kalts 5000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā (numismātu un citu interesentu zināšanai – kvalitāte Brilliant Uncirculated).

Patlaban tiek kārtotas pēdējās formalitātes, lai tuvākajā laikā noslēgtu līgumu par monētas izgatavošanu ar konkursā izvēlēto Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvi. Šī kaltuve jau izgatavoja Latvijas eiro apgrozības monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāju interese par beidzamo apgrozības latu ir liela, un cilvēki stāv lielās rindās, lai apmainītu parastos latus pret Paritātes monētu, informē Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

Viņš stāsta, ka klajā laišanas dienā līdzīgi bijis arī ar dažu labu citu monētu, bet šoreiz, iespējams, pasākuma simboliskums to veicinājis vēl vairāk.

M. Grāvītis norāda, ka puse jaunās monētas tirāžas nodota komercbankām, bet otra puse - LB kasēs un tā rītdien varētu jau būt beigusies.

Cilvēki nāk pēc kolekcijas papildinājuma, Ziemassvētku dāvanas, monētas, ko paturēt piemiņai - kā kurš, turklāt daļa pērk arī iepriekšējās monētas.

Pārējos īpašos vienlatniekus, kuri no bankām atgriežas LB, centrālā banka atkal piedāvā iegādāties LB kasēs un interesentu netrūkst, uzsver M. Grāvītis.

Db.lv jau rakstīja, ka LB trešdien laida apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu – Paritātes monētu ar lata un eiro pārejas kursu reversā, informē centrālās bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas (LB) kasēs beigušās jaunā īpašā dizaina lata monētas – Paritātes monētas, informēja centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Monētas vēl iespējams iegādāties LB filiālēs Liepājā un Daugavpilī. Tāpat pusi tirāžas jeb 250 tūkstošus monētu centrālā banka izplatīs caur komercbankām.

Db.lv jau rakstīja, ka trešdien, pirmajā monētas tirdzniecības dienā, LB kasēs bija milzīgs pieprasījums pēc jaunajām monētām, un rindās stāvēja aptuveni 200-300 cilvēki.

LB pārstāvis Mārtiņš Grāvītis stāstīja, ka klajā laišanas dienā līdzīgi bijis arī ar dažu labu citu monētu, bet šoreiz, iespējams, pasākuma simboliskums to veicinājis vēl vairāk. Cilvēki nāk pēc kolekcijas papildinājuma, Ziemassvētku dāvanas, monētas, ko paturēt piemiņai - kā kurš, turklāt daļa pērk arī iepriekšējās monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka rīt, 9. decembrī, laidīs apgrozībā jaunu 1 lata monētu ar piparkūku sirds attēlu reversā.

Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojusi māksliniece Rūta Briede un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Jaunās 1 lata monētas kaltas Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau desmit gadu, to iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem. «Piparkūkas ir unikāls kārums, kas uzrunā gandrīz katru un rada svētku sajūtu arī tad, ja Ziemassvētku eglītes un pārējo šiem svētkiem raksturīgo atribūtu tuvumā nav. Piparkūku sirds, protams, ir visu piparkūku karaliene un ne tikai Ziemassvētkos,» skaidro centrālā banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki aktīvi pērk pirmdien Latvijas Bankas (LB) klajā laisto lata monētu ar kokles attēlu, portālam db.lv pastāstīja centrālās bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

Viņš skaidro, ka LB kasēs pirmās dienas pēc jaunas apgrozības lata monētas klajā nākšanas arvien ir visrosīgākās, un arī vakar LB kasēs bija brīži, kad cilvēki pēc jaunajām monētām stāvēja rindā. Kā novēroja db.lv, otrdien rindas abās LB kasēs vairāk nebija, tomēr cilvēki turpināja pirkt monētas.

M. Grāvītis norāda, ka LB jauno latu laiž apgrozībā gan caur komercbankām (kas šobrīd izplata pusi no miljonu lielās tirāžas), gan savām kasēm - Rīgā, Liepājā un Daugavpilī.

Pēc pusotras dienas LB kasēs ir atlikusi ceturtā daļa no tirāžas un šādā tempā līdz Jāņiem jaunie lati centrālās bankas kasēs varētu būt beigušies, pieļauj bankas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka izsludinājusi konkursu papildus 20 latu monētas Sudraba lasis kalšanai, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

DB.lv skaidroja centrālās bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Monētu daļas vadītāja Maruta Brūkle, Sudraba laša pirmā tirāžas daļa - 5 000 eksemplāri - ir izpārdota.

Lēmums par tirāžas palielināšanu līdz 10 tūkstošiem eksemplāru tika pieņemts pirms monētas laišanas apgrozībā, tāpēc šāda korekcija ir pieļaujama. Tagad, kad publiskota Sudraba laša maksimālā tirāža, to mainīt vairs nav pieļaujams.

Pēdējo tirāžas daļu LB plāno saņemt aprīļa beigās vai maija sākumā. Monētu kalšana izmaksās 35 tūkstošus latu, un tā tiks kalta Lietuvas kaltuvē Lietuvos Monetų Kalykla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs veidojas neliela rinda

LETA, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai sudraba kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs vērojama lielāka rosība nekā ikdienā.

No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, bija neliela rinda - vairāki desmiti cilvēki, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. Viņš prognozēja, ka dienas gaitā Rainim un Aspazijai veltīto monētu varēs iegādāties gandrīz bez gaidīšanas.

Monētas tirdzniecībā iegādes limiti šoreiz nav noteikti.

Latvijas Bankai nav mērķa, ka monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās, kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt, bet dot sabiedrībai iespēju iegādāt šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām.

Sudraba kolekcijas monētas Rainis un Aspazija cena Latvijas Bankas kasēs ir 59 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka laiž apgrozībā jaunas 1 lata monētas ar alus kausa attēlu reversā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Tās ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Juris Dimiters, un ģipša modeli – tēlnieks Andris Vārpa. Jaunās 1 lata monētas kaltas Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau desmit gadu, to iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem. «Alus kauss ir viens no līgošanas svētku simboliem, jo arī pats alus šai zemē darīts un dzerts izsenis, kaut mūsdienās latvieši alus dzeršanā tomēr mazliet atpaliekot no lietuviešiem un igauņiem. Bet, plašāk skatoties, pārsteidzošs var šķist fakts, ka alus pēc ūdens un tējas ir trešais izplatītākais dzēriens pasaulē,» norāda centrālā banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka laidusi apgrozībā 20 latu jubilejas monētu – sudrabā kaltu lasi, informēja centrālās bankas pārstāvji.

Sudraba laša grafisko dizainu veidojis apgrozības vienlatnieka autors Gunārs Lūsis, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas monētu kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

«Lasis parasti dzīvo desmit gadus, bet mūsējais, vesels un nedevalvējies, ir sasniedzis cienījamus divdesmit. Šis sudraba izdevums tad ir arī mans sveiciens jubilāram,» stāsta G. Lūsis.

Martā atjaunotajam latam ir apaļa gadskārta, un šajā reizē LB nokalusi viena lata apgrozības monētas repliku – sudrabā kaltu svētku laidienu ar jubilejai simboliski atbilstošu 20 reizes palielinātu nominālvērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki izrāda lielu interesi par jauno divu eiro piemiņas monētu ar stārķa attēlu.

Neilgi pirms atvēršanas Latvijas Bankas kasēs bija izveidojusies aptuveni 250-300 cilvēku rinda, pirmie interesenti bankas telpās tika ielaisti jau īsi pēc plkst.6.30, informēja centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Šodien apgrozībā laistajā divu eiro piemiņas monētā ar stārķa attēlu pārdzimis mākslinieces Olgas Šilovas veidotais ligzdu vijošā stārķa tēls, ar kuru Latvijas Banka savulaik sāka īpaša dizaina viena lata apgrozības monētu sēriju.

Monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts ar foto - Sāk kalt Latvijas eiro monētas

Lelde Petrāne, 31.07.2013

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iedarbina kalšanas iekārtu Latvijas eiro monētām Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē ("Staatliche Münzen Baden-Württemberg") Štutgartē.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē Vācijā šodien, 31.jūlijā sāk kalt Latvijas eiro monētas, liecina informācija vietnē eiro.lv.

Banknotes visā eiro zonā ir vienādas, savukārt monētu reversu katra valsts izvēlas pati. Uz Latvijas 1 un 2 eiro monētu nacionālās puses būs attēlots tautumeitas portrets, uz 10, 20 un 50 centu monētām - Latvijas lielā ģerboņa attēls un uz 1, 2 un 5 centu monētām - Latvijas mazā ģerboņa attēls. Dizaina paraugus ir apstiprinājusi Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu padomes Eiro monētu apakškomiteja, informē Latvijas Banka.

Centrālā banka atgādina, ka Latvijas eiro monētu reversa dizaina izvēle notika 2004. gadā visas tautas ideju konkursā, kurā žūrija par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu uz eiro monētām atveidot tautumeitas portretu, Brīvības pieminekli un Latvijas ģerboni. Ideju konkursa žūrija Latvijas eiro monētām izvēlējās zīmes, kas koncentrēti simbolizē Latviju, tās pamatvērtības - mūsu tautas Tēvzemes mīlestību, ilgas un cīņu par brīvību un lepnumu par savu zemi un cilvēkiem. Šaurāk, kā iecerēts, tomēr šis uzstādījums saglabājas arī apstiprinātajos paraugos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banknotes visā eiro zonā ir vienādas, savukārt monētu reversu katra valsts izvēlas pati.

Tas dara monētu izveidi sarežģītāku, bet daudzveidīgums ir interesants šo naudas zīmju lietotājiem, norāda Latvijas Banka.

Uz Latvijas 1 un 2 eiro monētu nacionālās puses būs attēlots tautumeitas portrets, uz 10, 20 un 50 centu monētām - Latvijas lielā ģerboņa attēls un uz 1, 2 un 5 centu monētām - Latvijas mazā ģerboņa attēls. Dizaina paraugus ir apstiprinājusi Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu padomes Eiro monētu apakškomiteja.

Latvijas eiro monētu reversa dizaina izvēle notika 2004. gadā visas tautas ideju konkursā, kurā žūrija par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu uz eiro monētām atveidot tautumeitas portretu, Brīvības pieminekli un Latvijas ģerboni. Ideju konkursa žūrija Latvijas eiro monētām izvēlējās zīmes, kas koncentrēti simbolizē Latviju, tās pamatvērtības - mūsu tautas Tēvzemes mīlestību, ilgas un cīņu par brīvību un lepnumu par savu zemi un cilvēkiem. Šaurāk, kā iecerēts, tomēr šis uzstādījums saglabājas arī apstiprinātajos paraugos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsludina ES karoga 30. gadskārtai veltītās 2 eiro piemiņas monētas dizaina konkursu

Žanete Hāka, 05.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn decembrī eirozonas finanšu ministri apstiprināja divu eiro piemiņas monētas izlaišanu 2015. gadā, ko kopīgi emitēs visas eiro zonas dalībvalstis, lai atzīmētu Eiropas Savienības (ES) karoga 30. gadskārtu, informē Latvijas Banka.

Monētas dizains tiks izvēlēts atklātā konkursā.

Darbus konkursā var iesniegt līdz 20. martam. Otrajai kārtai žūrija izvēlēsies piecus labākos darbus – monētu dizaina paraugus, bet to risinājumu, kas pārtaps monētā, maija baigās izvēlēsies ES pilsoņi. Šo izvēli noteiks ar balsojumu Eiropas Komisijas speciāli šim mērķim izveidotā interneta vietnē - piedalīties balsojumā tiks aicināti visi ES pilsoņi un rezidenti.

Konkursā uzvarējušā monētas dizainparauga autors apbalvojumā saņems ceļojumu.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas 2 eiro piemiņas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas, un pašlaik jau izlaistas divas pirmās 2 eiro piemiņas monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru