Investors

Mandatum Life Ieguldījumu pārvaldi vadīs Ģirts Ozols

Žanete Hāka, 05.07.2010

Jaunākais izdevums

Mandatum Life Insurance Baltic SE Latvijas filiālē ieguldījumu pārvaldes vadītāja amatā apstiprināts Ģirts Ozols, informēja kompānijas pārstāvji.

Iepriekš Ģ. Ozols strādājis Nordea Private Banking un vadījis Swedbank Private Wealth Management Latvijā.

Savukārt Mandatum Life Ieguldījumu pārvaldes nodaļā Igaunijā ieguldījumu pārvaldes vadītāja amatā apstiprināts Andres Urbs. Viņš pārnācis no Zviedrijas ieguldījumu pārvaldes kompānijas East Capital, kur vadījis Baltijas valstu un Somijas pārdošanas nodaļu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai Jums ir kādreiz ienācis prātā, ka brīvos naudas līdzekļus norēķinu kontā glabāt ir ērti, taču ne īpaši prātīgi, jo Jūs neko nenopelnāt? Jau daudzus gadus banku izmaksātie noguldījuma procenti ir tik niecīgi, ka kontā esošā summa paliek nemainīga. Pat vēl ļaunāk – Jūsu iekrājumu apjoms mazinās, jo inflācija daļu no naudas vērtības vienkārši “apēd”.

Kā gudrāk rīkoties ar brīvajiem naudas līdzekļiem, lai pelnītu, neuzņemoties nepamatotu risku? Atbilde ir vienkārša: vaicājiet padomu profesionāļiem un ieguldiet!

Cik ir iespējams nopelnīt?

Šeit ir vienkāršs piemērs: ja pirms trīs gadiem kredītiestādes norēķinu kontā Jūs ieskaitījāt 5000 eiro, tad, visticamāk, šī summa nav mainījusies līdz pat šim brīdim. Savukārt, ja pirms trīs gadiem Jūs būtu izmantojuši Mandatum Life Portfeļa pārvaldes pakalpojumu un šos pašus 5000 eiro būtu uzticējuši minētajam uzņēmumam, šodien Jums būtu papildus uzkrāti līdz pat 500 eiro, atkarībā no izvēlētās stratēģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilde uz šo jautājumu ir vienkārša: ja Jums ir brīvi naudas līdzekļi, kas patreiz vienkārši glabājas norēķinu kontā un nepelna procentus, tad ar investīcijām vari sākt nodarboties tagad un tūlīt.

Kādēļ tieši tagad un tūlīt? Palūkosimies uz to nedaudz plašākā kontekstā: investīciju ideja ir likt saviem brīvajiem naudas līdzekļiem pelnīt jeb citiem vārdiem – naudai jāvairo nauda. Jo agrāk sāksiet, jo ilgāk Jūsu nauda varēs augt. Tātad laiks darbojas investoram par labu.

Par ko Jūs sapņojat?

Pirms sākt investēt, Jums būtu jāatbild uz vēl vienu būtisku jautājumu: kāds ir mērķis, kādēļ Jūs gribat investēt? Citiem vārdiem – par ko Jūs sapņojat? Vai tā ir iemaksa jaunam mājoklim? Lauku mājai? Eksotiskam ceļojumam? Universitātei bērniem? Finansiāla drošība neparedzētām situācijām? Finansiāla brīvība, proti, vēlaties dzīvot no investīcijās gūtās peļņas, nevis darba algas?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir uzsākts Igaunijas uzņēmuma Mandatum Life Baltic SE un Somijas mātes uzņēmuma Mandatum Life Insurance Company Ltd pārrobežu apvienošanās process, ko plānots noslēgt 2017.gada nogalē, informē uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmumu pārstrukturēšana ļaus paaugstināt Mandatum Life veikto darījumu rentabilitāti Baltijas valstīs, kā arī uzlabos sadarbību un palielinās uzņēmumu darbību efektivitāti Mandatum Life grupas ietvaros. Tāpat pievienošanās mātes kompānijai veicinās biznesa attīstību visās Baltijas valstīs.

Apvienošanās process neietekmēs iepriekš noslēgtos un spēkā esošos apdrošināšanas līgumus, un tie būs spēkā saskaņā ar tiem pašiem noteikumiem kā līdz šim.

Mandatum Life Latvija un Mandatum Life Lietuva jau darbojās kā Igaunijas filiāles. Apvienošanās rezultātā Mandatum Life mātes kompānijai Somijā būs trīs filiāles – pa vienai katrā no Baltijas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Mandatum Life Insurance Baltic SE Latvijas filiāli vadīs Ilona Stare

Žanete Hāka, 27.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar šī gada 1.decembri Mandatum Life Latvijas filiāli vadīs uzņēmuma valdes locekle Ilona Stare, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Savu karjeru uzņēmumā I. Stare sāka kā Juridiskās nodaļas vadītāja un šobrīd pilda Mandatum Life Baltijas Administrācijas un IT nodaļas vadītājas pienākumus. I. Starei ir maģistra grāds jurisprudencē, kā arī sabiedrības vadībā, ko papildina Zviedru Ekonomikas augstskolā (Stockholm School of Economics - Hanken&SSE un SSE Riga) apgūtās programmas - Servisa un stratēģijas ieviešana un Līderības attīstība.

U. Mucinieks, kurš līdz šim ir darbojies uzņēmuma valdē un vadījis Latvijas filiāli pēdējos piecus gadus, ir nolēmis atstāt Mandatum Life, lai pieņemtu jaunus profesionālus izaicinājumus. U. Mucinieks uzņēmumā nostrādāja vairāk nekā 11 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laika procentu likmju tendences ir izsaukušas noguldītāju vilšanos. Latvijas finanšu tirgi nekad agrāk nav pieredzējuši tik zemas procentu likmes. Daudzos gadījumos tās ir zem 1% gadā, vairāk nekā divreiz mazākas par inflācijas līmeni. Tas raisa pārdomas - kā nodrošināt, lai mūsu uzkrājumi pelna vairāk, nekā atņem inflācija.

Dainis Rozenfelds,

Mandatum Life Latvijas filiāles Ieguldījumu pārvaldes vadītājs.

Kāpēc tas notika?

Procentu likmju svārstības laika gaitā ir parasts process. Tas atspoguļo makroekonomiskos ciklus. Ekonomika vienmēr ir attīstījusies viļņveidīgi, un procentu likmes tāpat. Kad pasaules ekonomika piedzīvo augšupeju, tajā pašā virzienā dodas arī procentu likmes. Un pretēji – kad ekonomikas izaugsme palēninās, procentu likmes samazinās.

Skatoties no šīs perspektīvas, var viegli prognozēt, ka noguldījumu likmes kādu dienu atkal kāps, taču tas nenotiks tik drīz. Tādēļ cilvēkiem, kas savus uzkrājumus ielikuši noguldījumos, joprojām galvassāpes sagādās tas, kā parūpēties, lai nauda nezaudētu savu vērtību inflācijas dēļ. Pašreiz inflācijas līmenis ir apmēram divreiz augstāks par vidējām noguldījumu procentu likmēm tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Sampo Life turpmāks sauks par Mandatum Life

Žanete Hāka, 08.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 1.jūliju SE Sampo Life Insurance Baltic oficiālais uzņēmuma nosaukums būs Mandatum Life Insurance Baltic SE, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmuma vārda maiņas pamatojums galvenokārt saistīts ar mātes kompānijas biznesa stratēģijas pārņemšanu, ieviešot privāto ieguldījumu pārvaldes pakalpojumus. Arī Baltijas valstīs uzņēmums jau piedāvā individuālus investīciju risinājumus ar dzīvības apdrošināšanas starpniecību un, sākot ar 1.jūliju, iesāktais tiks turpināts ar vienu nosaukumu visā grupā - Mandatum Life.

Nosaukuma maiņa neietekmēs ar klientiem noslēgtos līgumus; tie paliks spēkā ar tādiem pašiem noteikumiem kā iepriekš. Uzņēmumu tāpat kā iepriekš Latvijā pārstāvēs Mandatum Life Insurance Baltic SE Latvijas filiāle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošinātāji pērn novērojuši vairākas pozitīvas tendences, tostarp – darba devēji atgriezušies dzīvības apdrošināšanas pircēju rindās, iemaksas kļuvušas regulārākas, kā arī to, ka pieaug vidējā ikmēneša iemaksu summa, kas kompānijām ir 25 – 35 latu apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Sampo Life Baltijas valstīs bizness pieaudzis par 38 %

Ieva Mārtiņa, 02.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju Baltijā, 2009.gadā Sampo Life Insurance Baltic klientu iemaksāto prēmiju apjoms Baltijas valstīs sasniedza 42,48 miljonus eiro (29,86 milj. Ls), kas ir par 38 % vairāk nekā 2008.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Patēriņa cenu kāpums un zemās likmes liek domāt par alternatīvām

Mārtiņš Apinis, 24.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi no iedzīvotājiem saskaras ar jautājumu - kur investēt pašreizējos apstākļos, kad depozītu procentu likmes atkal ir rekordzemā līmenī un nepavisam nav pievilcīgas, norāda Mandatum Life Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Pauls Luka (Paul Lukka).

«Līdz ar pašreizējiem eirozonas izaicinājumiem visai ekonomikai un arī bankām ir nepieciešams atbalsts un ekonomiskās aktivitātes stimulēšana. Eiropas centrālā banka (ECB) ir veikusi vairākus pasākumus, lai nodrošinātu banku finansiālās vajadzības. ECB pagājušajā gadā ir arī divreiz pazeminājusi refinansēšanas likmes līdz 1%. Šogad mēs sagaidām, ka Eiropas centrālā banka turpinās pazemināt likmes, jo inflācija nav galvenais šī gada problēmjautājums, ja ekonomika turpinās stagnēt. Šādos apstākļos ir iespējams, ka arī depozītu likmes turpinās kristies,» komentē Mandatum Life eksperts. Viņš vērš uzmanību uz faktu, ka lielāko banku depozītu likmes šodien ir zem 2% un inflācija pagājušajā gadā bija 4%. Iespējams, ka inflācijas spiediens šogad kādā brīdī atslābs, bet tā katrā ziņā būs augstāka par depozītu procentu likmēm, līdz ar to reālā depozītu atdeve ir negatīva. Citiem vārdiem sakot, nauda zaudē tās vērtību, pirktspēja samazinās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mandatum Life parakstīto prēmiju apjoms audzis par 10%

Žanete Hāka, 13.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Mandatum Life parakstīto prēmiju apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājās par 10% un bija 1,063 miljardi eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

Tirgum piesaistīto polišu daļa no visām parakstītajām prēmijām sasniedza rekordaugstu līmeni - 909 miljonus eiro. Ienākumi no prēmijām Baltijas valstīs bija 32 miljoni eiro.

Peļņa pirms nodokļu nomaksas par dzīvības apdrošināšanas operācijām palielinājās par 12% un sasniedza 153 miljonus eiro. Kopējie ienākumi par dzīvības apdrošināšanas operācijām, ņemot vērā izmaiņas tirgus vērtībā, bija 220 miljoni eiro. Izdevumu taupīšanas programma, kas tika uzsākta 2013. gadā, kopā ar pieaugošajiem ieņēmumiem no pārvaldes maksām, palielināja izdevumu rezultātu līdz 14 miljoniem eiro. Riska rezultāti bija izcili, sasniedzot 24 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Eksperti: Akciju cenu līmeņi ir relatīvi zemi

Žanete Hāka, 25.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgos pēc maija beigās un jūnija sākumā pārdzīvotās nervozitātes atgriežas gatavība uzņemties risku, un akciju cenu līmeņi ir relatīvi zemi, uzskata Mandatum Life eksperti.

Finanšu tirgi pēdējā mēneša laikā ir piedzīvojuši lielu satraukumu un nervozitāti saistībā ar Dienvideiropas valstu parādiem un uztraukumiem par banku stāvokli, kā arī iespējamām politiskajām konsekvencēm saistībā ar minētajiem procesiem. Tomēr ASV ekonomiskie rādītāji saglabājas spēcīgi un globālās ekonomikas stāvoklis turpina uzlaboties.

«Mēs nedomājam, ka analītiķu izteiktās ienākumu un peļņas prognozes būtu pārāk augstas,» uzsver Mandatum Life Baltijas Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Pauls Lukka.

Ievērojamie budžetu samazinājumi Eiropā, visticamāk, samazinās eiro zonas ekonomikas par apmēram 0,6%, taču šo samazinājumu kompensēs eiro valūtas vājums un ļoti zemās procentu likmes. 10% kritums eiro vērtībā sniegs papildu 1% kāpumu eiro zonas ekonomikām. Mandatum Life uzskata, ka ne eiro, ne ASV dolāra bāzes likmes netiks palielinātas līdz 2011. gada beigām vai pat līdz 2012. gada sākumam. «Pēdējie inflācijas rādītāji ir negatīvi, kas atbalsta mūsu pārliecību, ka inflācija gada beigās būs tuvu nullei vai pat nedaudz negatīva. Tādejādi nav spiediena no inflācijas frontes, kas liktu centrālajām bankām palielināt procentu likmes,» norāda P. Lukka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

TOP 5 apdrošināšanas veidi Latvijā pēc parakstīto prēmiju apjoma

Zane Atlāce - Bistere, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2018.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, apdrošināšanas tirgus Latvijā audzis par 21%, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotā informācija.

«Šobrīd augošais prēmiju apjoms sekmē ne vien apdrošināšanas produktu attīstību, bet arī to, ka ilgtermiņā klientiem atlīdzībās tiks izmaksāts vairāk. To jau šobrīd skaidri atspoguļo izmaksātais OCTA atlīdzību apjoms ar vislielāko jeb gandrīz 20% pieaugumu. Jāsaprot, ka apdrošināšanas nozare apgroza tā saukto garo naudu – parakstītās prēmijas tiks iekasētas gada vai dzīvības apdrošināšanas gadījumā – pat 10 gadu laikā, un vēlāk atlīdzību veidā atgriezīsies pie klientiem,» skaidro LAA prezidents Jānis Abāšins.

Lielāko apdrošināšanas tirgus daļu jeb 25% šobrīd veido veselības apdrošināšana. Parakstīto prēmiju apjoms gada pirmajā ceturksnī sasniedzis 33,5 milj. eiro (+9%), bet atlīdzībās izmaksāti 15,2 milj. eiro (+1,7%). Gada sākumā beidzas liela daļa veselības apdrošināšanas līgumu, un darba devējs izvēlas apdrošinātāju uz nākamo apdrošināšanas periodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Latvijas apdrošinātāju kopējais parakstīto prēmiju apjoms pārsniedz pusmiljardu eiro

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbojošos apdrošinātāju kopējais parakstīto prēmiju apjoms 2014. gadā pieaudzis par 10%, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas rīcībā esošie dati par apdrošinātāju darbības rezultātiem.

Ārzemēs Latvijas apdrošinātāji pērn parakstījuši prēmijas 168,3 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7% vairāk nekā 2013. gadā. Latvijas iekšējā tirgū pieaugums bijis 11%, un kopā Latvijā darbojošos apdrošinātāju parakstīto prēmiju apjoms sasniedzis 517,2 miljonus eiro, kas ir 10% pieaugums pret 2013. gadu.

Ārzemēs izmaksātas apdrošināšanas atlīdzības 86,6 miljonu eiro apmērā, Latvijā - 197,6 miljonu eiro, un kopā izmaksātas atlīdzības 284,2 miljonu eiro (+7%) apmērā.

Vislielākais kāpums tieši ārzemēs no lielajiem veidiem bijis īpašuma apdrošināšanā - par 62% (pieaugums šajā veidā kopumā - 28%). Tā rezultātā lielāko apdrošināšanas veidu topā pērn notikusi līderu maiņa, un īpašuma apdrošināšana ar 16,6% tirgus daļu ieņem pirmo vietu, vērtējot pēc kopējā parakstīto prēmiju apjoma, kas sasniedzis 86,1 miljonu eiro. Ārzemēs izmaksātās atlīdzības īpašuma apdrošināšanā pieaugušas vēl straujāk - par 74%, sasniedzot 9,6 miljonus eiro. Kopumā atlīdzībās izmaksāti 29,5 miljoni eiro, kas ir par 20% vairāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Eksperts: Ķīnas juaņa varētu būt laba peļņas iespēja

Žanete Hāka, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas juaņas valūtas pozīcija varētu būt pievilcīga peļņas gūšanas iespēja, uzskata Mandatum Life Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Pauls Lukka.

Ķīna ir saglabājusi savas valūtas piesaisti un uzturējusi zemu vērtību salīdzinājumā ar ASV dolāru; juaņas zemā vērtība ir sniegusi priekšrocības Ķīnas eksportētājiem. Šī bija viena no metodēm, ko Ķīna izmantoja savas ekonomikas atbalstam krīzes laikā.

Patlaban Ķīnas ekonomika pārkarst, un Ķīna īsteno pasākumus tās atdzesēšanai – ļaut veikt valsts valūtas revalvāciju šajā ziņā būtu viena no efektīvākajām metodēm. Tas būtu izdevīgi arī ASV, jo to eksporta preces kļūtu konkurētspējīgākas. ASV un citas valstis jau ir asi kritizējušas Ķīnu par tās pasākumiem valūtas kursa fiksēšanai.

«Nedēļas nogalē tika dotas pirmās zīmes, ka Ķīna ļauj notikt savas valūtas revalvācijai. Ķīnas centrālā banka sestdien izplatītā paziņojumā norādīja uz nostājas maiņu, lai ieviestu elastīgāku politiku, tādejādi acīmredzot izlemjot pārtraukt divus gadus ilgušo piesaisti dolāram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Eksperts: Investīcijām pievilcīgākie ir attīstības valstu tirgi

Jānis Šķupelis, 12.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd investīciju veikšanai pievilcīgākie ir jaunatīstības valstu tirgi, jo ekonomika šajās valstīs augs straujāk nekā attīstītajās valstīs, norāda Mandatum Life Ieguldījumu pārvaldes nodaļas vadītājs Pauls Lukka.

«Prognozes liecina, ka jaunattīstības tirgu iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums turpmāk pārspēs attīstīto valstu IKP izaugsmi. Savukārt vērtējuma līmeņi jaunattīstības tirgos ir gandrīz tādi paši kā pārējā pasaulē – MSCI World 12 mēnešu prognozētā cenas un peļņas (P/E) attiecība ir 13,5, savukārt MSCI Emerging Markets (jaunattīstības tirgu) 12 mēnešu prognozētā cenas un peļņas (P/E) attiecība ir 12,9,» skaidro P. Lukka.

Nākotnē labu sniegumu varētu uzradīt arī metālu un izrakteņu ieguves kompānijas. Izejvielu cenas papildus atbalstīs Federālās Rezervju sistēmas plānotie dolāru drukāšanas pasākumi un ASV dolāra vājināšanās .«Šobrīd sevišķi pozitīvi raugos uz atsevišķiem Norvēģijas naftas meklēšanas un ieguves uzņēmumumiem,» norāda P. Lukka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Arī Seesam apvienojies; Latvijā darbojas filiāle

Ieva Mārtiņa, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas finanšu grupā OP-Pohjola Group ietilpstošie Seesam nedzīvības apdrošināšanas uzņēmumi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir apvienojušies, izveidojot vienotu uzņēmumu Seesam Insurance AS, kas darbosies Baltijas valstīs.

Turpmāk Latvijā darbosies Seesam Insurance AS Latvijas filiāle, kas pārņēmusi visas Seesam Latvia tiesības un saistības, turpinot uzņēmuma darbību un nodrošinot klientu apkalpošanas servisu tāpat kā līdz šim, Db.lv informēja Seesam Insurance AS Latvijas filiāles Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktors Armands Šterns.

Šobrīd apdrošināšanas tirgū izveidotas un darbojas vairākas Eiropas sabiedrības (ar galvenā uzņēmuma reģistrāciju vienā no Baltijas valstīm un izveidotām filiālām pārējās valstīs), tajā skaitā Latvijā reģistrētā BTA Insurance Company SE, Igaunijā reģistrētās: If P&C Insurance AS Latvijas filiāle, Ergo Life Insurance SE Latvijas filiāle, Swedbank Life Insurance SE Latvijas filiāle, Mandatum Life Insurance Baltic SE Latvijas filiāle, Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas apkopotā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažviet Zemgalē krusa sējumus nopostījusi pilnībā, pauda graudkopības kooperatīva "Latraps" valdes loceklis un lauksaimniecības nodaļas vadītājs Ģirts Ozols.

Viņš sacīja, ka pirmdienas, 7.augusta, negaiss ir skāris visu Latvijas teritoriju, tomēr krusa būtiskākos postījumus nodarījusi Zemgalei - Augstkalnei, Tērvetei, Tukuma novada Jaunpilij. "Atsevišķiem laukiem un diezgan lielās platībās postījumi ir pat 100%," atzina Ozols.

"Latraps" valdes loceklis, apsekojot virkni lauksaimniecības platību, konstatējis, ka šajās teritorijās cietuši gan zirņi, gan rapsis, gan kvieši un citas kultūras. "Visa raža mētājas zemē un tur vairs nav, ko vākt," piebilda Ozols.

Tāpat viņš atzīmēja, ka zaudējumus vētra nodarījusi arī lopkopībai, jo ievērojami cietusi arī kukurūza, kas krusas rezultātā uz lauka sakapāta.

Ozols norādīja, ka līdztekus cietusi arī lauksaimniecībā izmantojamā tehnika, ēkas un uzglabāšanas infrastruktūra. Cita starpā pie vētras postījumiem pieskaitāma arī raža, kas samirkusi vēja un krusas iznīcinātajās uzglabāšanas novietnēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās lejupslīdes dēļ pērn būtiski sarucis vidējais apgrozījums uz vienu uzņēmumu, turklāt gads pabeigts ar zaudējumiem.

To liecina SIA Lursoft pētījums pēc iesniegtajiem uzņēmumu gada pārskatiem. Salīdzinot ar 2008. gadu, pērn vidējais apgrozījums uz vienu uzņēmumu samazinājies par 44,38%, bet to vidējā peļņa pēc nodokļu nomaksas gada laikā sarukusi par 9997 Ls.

Atver Latvijas paviljonu Šanhajā

Ar 26 dienu nokavēšanos trešdien Šanhajā apmeklētājiem tiks atvērts Latvijas paviljons izstādē Expo 2010.

Latvija Statoil liek pamatu attīstībai

Statoil plānos ietilpst centralizēta degvielas piegāžu plānošana no Rīgas.

SVF brīdina Spāniju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā ekonomika, visticamāk, atkārtoti nenonāks lejupslīdē, uzskata Ekonomikas un uzņēmējdarbības izpētes centrs (CEBR), kas gan samazinājis globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam no 3,7% līdz 3,5%, vēsta BBC.

Jaunu ekonomikas lejupslīdes vilni negaida arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), kas gan arī samazinājusi globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam no 3,2% līdz 2,6%.

Abas institūcijas izrādījušas bažas par ASV ekonomiku, kur vēl tuvāko gadu laikā, samazinoties ekonomikas atlabšanas tempiem, varētu saglabāties augsts bezdarba līmenis.

CEBR paredz, ka ASV korporatīvais sektors galu galā palielinās tēriņus, kā rezultātā gaidāma straujāka ekonomiskā izaugsme, taču tas neesot gaidāms ātrāk par 2012. gadu.

Db.lv jau vēstīja, ka Mandatum Life ieguldījumu pārvaldes vadītājs Baltijā Pauls Lukka paudis uzskatu, ka jaunattīstības valstu ekonomiskā izaugsme ļaus pārciest ASV IKP vājumu. Tādējādi arī viņš secina, ka otrs recesijas vilnis ir maz ticams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"EfTEN Capital" nodibinājis jaunu komerciālā nekustamā īpašuma fondu, kas ievēros zaļo investīciju principus. Jaunizveidotā fonda pirmais pirkums ir "Danske Bank" biroju ēka Viļņā.

"EfTEN Capital" kopējā pārvaldīto fondu portfelī ir virkne nekustamo īpašumu arī Latvijā, to vidū tirdzniecības centrs "Domina", Berģu loģistikas centrs, airBaltic galvenā mītne un citi biroju un loģistikas kompleksi.

Jaundibinātais "EfTEN Real Estate Fund 5" nekustāmā īpašuma fonds ir alternatīvs, slēgts fonds, kura mērķis ir ikgadējais GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) reitings. Šis fonds ir "EfTEN Real Estate Fund 4" pēctecis, kas savukārt šobrīd ir noslēdzis savu ieguldījumu fāzi un kam ir augstākais GRESB ilgtspējas reitings starp īpašumu fondiem Baltijā - četras no piecām zvaigznēm.

Divi lielākie fonda investori ir "EfTEN United Property Fund" un LHV pensiju fondi, kā arī vairāki privāti un profesionālie investori. Privātie investori var ieguldīt "EfTEN Real Estate Fund 5", izmantojot "EfTEN United Property Fund", kas šobrīd veic savas līdz šim lielākās investīcijas un iegulda lielāko daļu neieguldītā kapitāla "EfTEN" piektajā fondā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Eksperts: akciju tirgi vēl nav apjautuši realitāti

Jānis Šķupelis, 09.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo mēnešu laikā mēs esam pieredzējuši ievērojamas korekcijas ekonomiskās izaugsmes prognozēs visā pasaulē, kas nevar neatsaukties uz akciju tirgu sniegumu, uzskata Mandatum Life Baltija Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Pauls Lukka.

Eksperts norāda, ka, piemēram, ASV 2012. gada IKP prognoze ir samazināta no 2,9% uz 2%, eiro zonā – no 1,6% uz 0,7%. Tādejādi eiro zonas IKP izaugsmes prognoze ir kritusies vairāk nekā uz pusi, ASV – par trešdaļu. Savukārt to pašu nevar teikt par gaidītajiem uzņēmumu ienākumiem nākamajā gadā, it sevišķi ASV, kur kompāniju ienākumu prognoze samazināta tikai par 2%. Ņemot vērā pēdējā laika notikumus ekonomikā, grūti ticēt, ka optimistiskā ASV uzņēmumu izaugsmes prognoze – 12% nākamgad un vēl 12% 2013. gadā – varētu piepildīties. «Pazeminātie izaugsmes tempi nedod pamatu šādām cerībām, turklāt nav daudz vietas augstākām peļņas normām, jo tās jau šobrīd ir paaugstinātas. Piemēram, vidējā darbības peļņas norma ASV pēdējos desmit gados ir bijusi apmēram 12%. Tirgus dalībnieki tagad gaida, ka nākamgad šī norma palielināsies līdz 14,8%, bet 2013. gadā – līdz 15,3% (S&P 500). Tādejādi, šķiet, ka uzņēmumu ienākumi varētu tikt pakļauti peļņas normu mazināšanās spiedienam,» esošo situāciju komentē P. Lukka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AAS SEB Dzīvības apdrošināšana valdes priekšsēdētājas pienākumus sākusi pildīt Kristīne Lomanovska, kurai ir plaša pieredze gan apdrošināšanas, gan banku sektorā, informē SEB bankas pārstāve Kristīne Martinsone.

Uzsākot savu karjeru 1997. gadā, deviņus gadus Kristīne Lomanovska darbojās dzīvības apdrošināšanas jomā, sākotnēji pildot galvenā aktuāra pienākumus un ar 2001. gadu kļūstot par valdes priekšsēdētāju AAS Sampo Dzīvība (pašlaik Mandatum Life Insurance Baltic SE Latvijas filiāle). 2007. gadā K.Lomanovska kļuva par AS Eko Investors biznesa attīstības vadītāju, darbojoties riska kapitāla fondā un diviem gadiem vēlāk pievienojoties kompānijas vadības komandai kā valdes locekle. Pēdējo piecu gadu laikā K.Lomanovska uzkrājusi vērtīgu pieredzi, darbojoties dažādās pozīcijās Nordea Bank AB Latvijas filiālē – gan kā Uzņēmumu segmentācijas un piedāvājumu attīstības vadītāja, gan kā Nordea biznesa skolas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājoties Eiropas valstu parādu problēmām, akciju investoriem ir jābūt gataviem ievērojamām cenu svārstībām un potenciālām straujām tendenču izmaiņām, paredz Mandatum Life Baltic ieguldījumu pārvaldes nodaļas vadītājs Pauls Lukka.

Ilgtspējīgas ekonomiskās atlabšanas un palielinātu politikas stimulu apvienojums veido labvēlīgu augsni gan akcijām, gan izejvielām. Zemās procentu likmes atbalsta aktīvu aizplūšanu uz riskantākiem aktīviem, savukārt akciju novērtējumu līmeņi izskatās pievilcīgi. Nesenie nodokļu samazinājumi ASV un Federālās rezervju sistēmas (FED) veiktās monetārās politikas mīkstināšanas pasākumi tikai pastiprina zemo procentu likmju saglabāšanos.

«Rezultāts būs redzams visa 2011. gada laikā. Eiropas Centrālā banka (ECB) ir bijusi spiesta atpirkt aktīvus. Mēs prognozējam, ka ne ASV Federālā rezervju sistēma, ne ECB nepalielinās procentu likmes 2011. gadā, taču nākamā gada laikā tās var pakāpeniski atteikties no saviem nestandarta pasākumiem. Eiropas Centrālajai bankai monetārās politikas noteikšana ir ļoti sarežģīta, jo pastāv lielas atšķirības starp dažādu valstu ekonomiku attīstības līmeņiem,» paredz P. Lukka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Eksperts: Dārgie uzņēmumi kļūs vēl dārgāki, bet tirgu prognozes ir pārlieku optimistiskas

Jānis Šķupelis, 19.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Viena no galvenajām problēmām nākamajā gadā būs tas, ka uzņēmumi (jeb uzņēmumu akcijas), kas ir uzrādījuši labu ieņēmumu pieaugumu šogad un potenciāli arī nākotnē, pēc visiem rādītājiem jau šobrīd ir visai dārgi. Daži «kvalitatīvi» uzņēmumi ir parādījuši, ka spēj īstenot izaugsmi un pastāvīgi gūt labus ieņēmumus. Šie uzņēmumi bauda stabilu akciju cenu un tirgus pozīciju, un investori par tiem ir bijuši gatavi maksāt pat divkārt vairāk nekā gada sākumā,» uzskata Mandatum Life investīciju pārvaldnieks Teds Robertss, liekot noprast, ka uzņēmumu akciju cenu pieaugums varētu turpināties arī nākamajā gadā, nesaucot kādu konkrētu piemēru.

T. Robertss atzīmē, ka šobrīd par šīm pārmērīgi dārgajām, tā dēvētajām kvalitatīvajām akcijām tiek maksāts vairāk nekā jebkad kopš finanšu krīzes. «Analītiķu aplēses par uzņēmumu peļņas izaugsmi nākamajā gadā Eiropā joprojām ir pārlieku optimistiskas, kā jau tas parasti ir pirms jauna gada sākuma. Pašreizējā izaugsmes prognoze ir 10 līdz 11 procentu apmērā, savukārt mēs uzskatām, ka reālāks līmenis būtu trīs līdz pieci procenti. Jau ilgu laiku – apmēram 18 mēnešus – uzņēmumu apgrozījuma un ieņēmumu pieauguma prognozes Eiropā ir būtiski samazinātas. Taču akciju tirgi ir kļuvuši arvien dārgāki. Ļoti iespējams, ka sākas vājākas izaugsmes periods, un pašreizējās prognozes liecina, ka tas nebūs īslaicīgs,» piebilst T. Robertss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Veiktas izmaiņas Elektrum Lietuva un Elektrum Eesti vadībā

Žanete Hāka, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas AS Latvenergo meitassabiedrību UAB Elektrum Lietuva un OU Elektrum Eesti valdes sastāvā, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

2014.gada 1.decembrī darbu Elektrum Lietuva valdē sācis Vilius Juraitis, no šā gada 28. februāra valdei pievienosies AS Latvenergo Elektroenerģijas pārdošanas direktors Uldis Mucinieks.

Ulda Mucinieka iepriekšējā darba vieta ir AS DNB banka, kur pildīti Pārdošanas vadības pārvaldes vadītāja pienākumi. Līdz tam darbojies starptautiskā apdrošināšanas un investīciju uzņēmumā Mandatum Life, bijis Latvijas filiāles vadītājs un valdes loceklis ar atbildību par pārdošanas un klientu apkalpošanas jomām Baltijas tirgos.

Līdz ar augstāk minētājām izmaiņām, Elektrum Lietuva, UAB valdē būs trīs valdes locekļi – valdes priekšsēdētājs Vilius Juraitis, Gatis Junghāns un Uldis Mucinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru