Investors

Roberts Idelsons pametīs Citadele Asset Management vadību

Žanete Hāka, 01.10.2010

Jaunākais izdevums

Citadele Privātā kapitāla pārvaldīšanas direkcijas un meitas uzņēmuma Citadele Asset Management vadību nolēmis pamest tās valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, informēja Citadeles bankas pārstāvji.

R. Idelsons darbu pametīs no 1. novembra, jo nolēmis pieņemt jaunus profesionālus izaicinājumus.

Vienlaikus viņš atstās arī citus amatus bankas meitas uzņēmumu padomēs. Plānots, ka R. Idelsonu nomainīs pašreizējais Privātā kapitāla pārvaldīšanas direkcijas vadītāja vietnieks, viceprezidents Vladimirs Ivanovs.

R. Idelsons norāda, ka pēc bankas restrukturizācijas bizness ir stabilizējies, tam ir skaidra attīstības perspektīva, tāpēc viņš ir nolēmis pieņemt jaunu izaicinājumu privātajā sektorā starptautiskā mērogā.

R. Idelsons Parex bankā strādāja kopš 2003. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Idelsons: Naudas atmazgāšanas novēršanas kultūra Latvijā ir būtiski uzlabojusies

LETA, 07.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas atmazgāšanas novēršanas kultūra Latvijā ir būtiski uzlabojusies, taču progress naudas atmazgāšanas gadījumu izmeklēšanā un iztiesāšanā ir mazāks, sacīja «Signet Bank» valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

«Ja runājam par valsti kopumā, tad naudas atmazgāšanas novēršanas kultūra ir būtiski uzlabojusies. Taču ir jomas, kur progress ir mazāks, piemēram, uzskatu, ka mums pamatoti tiek pārmests, par to, ka nav spriedumu, kad kāds tiktu notiesāts par naudas atmazgāšanu. Pat līdz tiesām šie gadījumi nenonāk,» sacīja Idelsons.

Viņš arī atzīmēja, ka šajā jautājumā, vismaz savulaik, ir bijis zināms kompetences trūkums. «Šajā ziņā ar novērojumiem ir grūtāk, jo mēs kā banka šajās ikdienas darbībās neesam īsti iesaistīti. Teiksim tā - tur, vismaz savulaik, ir bijis zināms kompetences trūkums. Gan Kontroles dienestā, gan policijā. Tagad mēs redzam, ka Kontroles dienesta kapacitāte un kompetence stipri ir uzlabojusies. Valstij tā ir svarīga tēma, jo no tā lielā mērā būs atkarīgs, kā mūs vērtēs starptautiskie partneri,» teica Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Idelsons: labākais brīdis bankas Citadele un Hipotēku bankas pārdošanai ir palaists garām

BNS, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labākais brīdis bankas Citadele un Latvijas Hipotēku un zemes bankas pārdošanai ir jau palaists garām, norāda Krievijas bankas M2M Private Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kurš savulaik aktīvi darbojās Latvijas finanšu sektorā.

Viņš pieļāva, ka pašlaik investoru interese par banku Citadele un Hipotēku bankas komercdaļu ir ļoti maza. «Tas ir tāpēc, ka labākais brīdis jau ir palaists garām, un cerēt uz to, ka šāds brīdis pienāks atkal šogad, ir visai nereāli. Proti, cerēt jau var, bet reāli tas tā nebūs. Labākais brīdis, kad bija iespējams pārdot šos aktīvus, bija pirms gada. Tad Eiropā vēl nebija sākušās patlaban redzamās smagās problēmas banku sektorā. Turklāt tad lielā mērā arī bija jau pārvarētas 2008.gada krīzes sekas. Man šķiet ka toreiz, pirms gada, vajadzēja to arī darīt. Bet, tā kā tas nav izdarīts, patlaban valdībai jāizšķiras - vai nu gaidīt labāku brīdi, kas jau izdarīts bankas Citadale gadījumā, vai tomēr pieņemt lēmumu un pārdot par tādu cenu, kādu investori piedāvā,» klāstīja Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Signet Bank: Latvijā ir vēl dažas bankas, ar kurām varētu runāt par apvienošanos

LETA, 04.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tirgū ir vēl dažas bankas, ar kurām "Signet Bank" akcionāri perspektīvā varētu runāt par apvienošanos, intervijā sacīja "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

"Jau zināmu laiku bez organiskas izaugsmes tiek vērtētas arī kāda cita tirgus dalībnieka iegādes iespējas. Mēs esam vērtējuši ne tikai "Expobank", un nākotnē mēs saskatām konsolidācijas potenciālu," pauda Idelsons.

Savukārt apvienošanos ar "Expobank", par kuras iegādi "Signet Bank" paziņoja februāra vidū, ir mērķis noslēgt līdz rudenim. Pēc apvienošanās bankas aktīvu apmērs būs aptuveni 420 miljoni eiro.

"Pašlaik līdz apvienošanas pabeigšanai ir palikuši daži mēneši, un jau samērā drīz mēs visi atradīsimies vienā ēkā, kas integrāciju paātrinās. Turklāt šis nav tik sarežģīts apvienošanās darījums, kāds bija, piemēram, apvienojoties "Nordea" un "DNB Bank", kuras bija lielas un komplicētas iestādes. Mūsu situācija ir daudz vienkāršāka, un tādēļ arī šis darījums notika, jo mēs saskatījām labu veidu, kā audzēt savu biznesu. Turklāt krīzes situācija visu vēl vairāk mobilizē, un tādēļ process pat varētu notikt ātrāk, nekā plānots," sacīja Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Idelsons: Latvijas Krājbankas sanācija nav iespējama

BNS, 19.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas sanācija nav iespējama, atzina Krievijas bankas M2M Private Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kurš savulaik aktīvi darbojās Latvijas finanšu sektorā.

«Tas ir izslēgts,» sacīja Idelsons, atbildot uz jautājumu par Latvijas Krājbankas sanācijas iespējamību.

Runājot par Latvijas Krājbankas problēmu iemesliem, Idelsons teica, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) jau pirms vairākiem gadiem vajadzēja veicināt, lai Latvijas Krājbankas lielākās akcionāres Lietuvas bankas Snoras īpašnieks Vladimirs Antonovs palielina bankas kapitālu vai arī pārdod akcijas.

«Var runāt par to – vai FKTK jau pirms vairākiem gadiem nevajadzēja sākt spiest uz Antonovu, lai viņš palielina bankas kapitālu vai arī to pārdod. Taču kāpēc tas netika panākts un kāpēc sanāca tā, kā sanāca? Šīs lietas pilnībā mēs nezinām, to zina tikai uzraugi. Turklāt gan jau viņi arī ir darījuši daudz ko, lai šīs problēmas risinātu,» norādīja Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Signet Bank Kapitāla tirgus akadēmija

Nauda attīstībai ir pieejama, ir jāgrib to paņemt

Jānis Goldbergs, 31.08.2023

Bet, neskatoties uz to, ka bez bankas kredīta ir pieejami arī citi finansējuma veidi, uzņēmēju zināšanu par finansējuma veidiem trūkums bieži vien neļauj tās citas iespējas izmantot.

Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgos naudas ir pietiekami, trūkst ambīciju paraudzīties aiz Latvijas robežām un zināšanu - tāds ir bankas, biržas un uzņēmēju pārstāvju trīspusējas diskusijas galvenais secinājums. Sarunā piedalījās biržas NASDAQ Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents un SIA Karavela valdes loceklis Andris Bite, kā arī Signet Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Kādas ir Latvijas uzņēmēju ambīcijas? Vai pašreizējo laiku var dēvēt par krīzi, kad jādomā par iespēju ne tikai iegādāties iekārtas vai būvēt jaunu cehu, bet arī par apvienošanos, pārņemšanu, ārvalstu tirgiem?

Andris Bite: Pirmkārt pateikšu tā, ka nekādas krīzes jau vēl nav. Ir neliela pabremzēšanās tai ballei, kas turpinājās divus gadus. Balle nebija slikta ražojošajai un eksportējošai sfērai. Protams, ir izņēmumi – tūrisms un viesmīlība. Tomēr jāteic, ka šobrīd notiek atgriešanās normālā stāvoklī. Jā, sākumā ir neliels kritiens, bet nedomāju, ka tas būs uz ilgu laiku.

Par uzņēmību un ambīcijām plašā spektrā runājot, ir jāsaka, ka ir vāji, tā patiešām vāji. Tas vēl būs maigi teikts. Manuprāt, ilgstoša biznesa vides nekopšana ir veidojusi aplamu uztveri sabiedrībā, tādēļ arī uzņēmēji realitāti redz slikti, visbeidzot, apejot apli, – arī no valsts puses uztvere ir aplama. Kopumā, runājot lauksaimniecības terminos, esam ieguvuši noplicinātu augsni, kurā nekas īsti negrib augt. Pārfrāzējot līdzību, ir maz tādu uzņēmēju, kuriem ir ambīcijas iet ārpus valsts, darboties plašāk, atņemt kādam tirgus, izveidot jaunus tirgus sev. Šī proporcija pret iedzīvotāju skaitu - aktīvie uzņēmēji pret kopskaitu - ir ļoti neliela. Kādēļ? Jau vēsturiski uzņēmējs nav mīlētākais pasažieris šajā kuģī – Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kapitāla tirgus attīstības formula – valsts lēmumi un pievilcīgi emitenti

Māris Ķirsons, 29.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāla tirgus attīstība Latvijā ir atkarīga ne tikai no valsts noteiktajiem nosacījumiem, lielo valsts kapitālsabiedrību kotēšanas biržā, bet arī pašu emitentu labas korporatīvas pārvaldības, spējas ieinteresēt potenciālos investorus.

To rāda diskusija Kapitāla tirgus tendences Latvijā – kāds ir vietējā tirgus potenciāls? Nenoliedzami, ka Latvija kapitāla tirgus attīstībā atpaliek gan no Igaunijas, gan arī no Lietuvas; to varētu pārvarēt gan ar valdības lēmumiem, gan jaunu privātu emitentu ienākšanu biržā.

Redz valsts kompāniju trūkumu

“Būtiskākais, ar ko Latvija atšķiras no Lietuvas un Igaunijas, ir tas, ka biržā ir startējuši lieli valstij piederoši uzņēmumi – Igaunijas valstij piederošā AS Tallinas osta un Lietuvas valstij piederošā AS Ignitis grupa,” skaidro AS Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. “Problēmas sakne – maz tirgus dalībnieku, maza tirgus kapitalizācija (mazāk par 10% no IKP), bet, piemēram, Zviedrijā kapitalizācija ir lielāka par šīs valsts IKP; jāmeklē cēloņi, kāpēc ir tik maz dalībnieku,” skaidro AS DelfinGroup padomes loceklis Gatis Kokins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februara beigās informāciju portāls Banki.ru ir publicējis Krievijas baņķieru mēdiju reitingu par 2012. gada janvāri, kurš nosāka populārākus un vairāk minētos plašsaziņas medijos banku sektora ekspertus.

М2М Private Bank valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons ir ieņēmis 17 vietu sarakstā, kurā portāls Banki.ru ir publicējis Krievijas baņķieru mēdiju reitingu par 2012. gada janvāri, kurš nosāka populārākos un vairāk minētos plašsaziņas medijos banku sektora ekspertus.

R. Idelsons šajā sarakstā nokļuvis pirmo reizi kopš viņš uzsāka vadīt М2М Private Bank Maskavā.

Roberts Idelsons ir arī Latvijā dibinātas ieguldījumu sabiedrības M2M Asset Management padomes priekšsēdētaja vietnieks, kura strādā М2М grupas ietvaros. Vairāk par 7 gadiem Roberts ir ieņēmis vadošas pozīcijas Parex bankas Grupā Rīgā: viņš ir bijis Citadele Asset Management (agrāk Parex) prezidents, ir bijis vadījis Citadele bankas Privāta kapitāla pārvaldīšanas direkciju, ir bijis valdes priekšsēdētājs Šveices bankā AP Anlage und Privatbank AG, kā arī vadījis Latvijas Vērtspapīru tirgus profesionālo dalībnieku asociāciju 8 gadu garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Virzītie grozījumi par UIN maksājumu neveicinās konkurenci Latvijas banku sektorā

LETA, 05.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik virzītie grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā, kas paredz UIN avansa maksājumu bankām 20% apmērā no iepriekšējā gada peļņas, visdrīzāk, neveicinās konkurenci banku sektorā, intervijā pauda "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Viņš uzsvēra, ka nodokļa avansa maksājums samazinās peļņas daļu, ko var ieguldīt bankas kapitālā, no kā savukārt ir atkarīgs, cik liels var būt katras bankas kreditēšanas apmērs. Lielajām bankām jautājums par pieejamo kapitālu nav īpaši aktuāls, taču mazās bankas šīs prasības dēļ darbības apmērus varētu audzēt lēnāk.

"Ja tagad daudz tiek runāts, ka banku sektorā nav pietiekamas konkurences, ja politiķi vēlas, lai vietējā kapitāla bankas, kas pašlaik ir nelielas, aktīvāk sāk konkurēt ar lielajām bankām, tad to nevar izdarīt bez kapitāla. No tā ir atkarīgi kreditēšanas apmēri, produktu attīstība, darbības mērogs un viss pārējais. Ja tagad ar nodokli tiek aplikta peļņa, tad rezultāts būs tāds, ka mūsu un citu banku sektora kolēģu gadījumā kapitāls augs ne tik strauji, kā tas varētu augt. Tas tiešā veidā iespaidos konkurenci banku sektorā un situācija šajā jomā, visdrīzāk, paliks sliktāka, jo lielajām bankām kapitāla problēma nav tik akūta kā mazajām, kuras vēlētos augt," uzsvēra Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Idelsons: Augsta riska zonas uzņēmējiem piederošo banku skaits Latvijā būtiski mazināsies

LETA, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējiem no augsta riska zonas, piemēram, no Krievijas un no Ukrainas piederošo banku skaits pēc pāris gadiem Latvijā būs būtiski mazinājies, intervijā sacīja «Signet Bank» valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Viņš norādīja, ka vēl pirms trīs četriem gadiem Latvijā banku tirgus bija skaidri sadalīts divās daļās, tostarp arī regulators bija noteicis, ka ir bankas, kuras strādā vietējā tirgū, un ir bankas, kuras vietējā tirgū nestrādā. Bija arī noteikti zināmi ierobežojumi, jo regulators negribēja, lai šie divi banku klasteri saplūst vienā, piemēram, kad «Signet Bank» 2013.gadā mainīja biznesa modeli, bija noteikts, ka ar vietējo tirgu var būt saistīti ne vairāk kā 20% no bankas biznesa apmēra.

Tāpat Idelsons atzīmēja, ka šobrīd banku sektors trešo gadu iet cauri pārmaiņu procesam - bankas ir īstenojušas lielas pārmaiņas, un tagad tām īsti līdzi netiek jau regulatora puse.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skatoties uz eirozonas parādu nastu, reāls ir scenārijs, ka stabilās eirozonas valstis arvien vairāk uzņemsies atbildību par vājākajām. Iespējams, ka arī Latvijai pēc eiro ieviešanas kādā brīdī būs jāatbalsta vājākās valstis, pieļauj Krievijas komercbankas M2M Private Bank vadītājs Roberts Idelsons.

Viņš atgādināja, ka jau tagad Latvija nonākusi statusā, kad vairs nav sliktie, bet gan labie jeb paraugs citām valstīm. «Ja mūs uzņems, tas var izpausties vēl skaidrāk, jo būsim izpildījuši kritērijus,» piebilda Idelsons.

Idelsons uzskata, ka 2014.gadā, ko valdība izvirzījusi par mērķi, Latvija neiestāsies eirozonā. «Pirmkārt, kritērijus izpildīt nebūs tik viegli. Otrkārt, ja arī izpildīsim, var būt politiskais fons, ka neviens eirozonu nemaz negribēs paplašināt,» sacīja Idelsons.

Viņš arī atzina, ka viņam nebūs pārsteigums, ja arī Māstrihtas kritēriji tiks pārskatīti un izveidots cits uzņemšanas mehānisms. Viņš gan neparedz, ka kritēriji tiks noteikti stingrāki - tieši otrādi, jo jau tagad ir daudzas vecās eirozonas valstis, kas nespēj izpildīt kritērijus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankām pērn sasniegtos augstos peļņas rādītājus 2024.gadā būs grūti noturēt

LETA, 03.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām pagājušajā gadā sasniegtos augstos peļņas rādītājus 2024.gadā būs grūti noturēt, sacīja "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Viņš norādīja, ka banku sektoram 2023.gads bija samērā pozitīvs - procentu likmju pieauguma dēļ izdevās uzlabot peļņas un kapitāla atdeves radītājus, taču jāņem vērā, ka šos augstos peļņas radītājus būs grūti noturēt 2024.gadā un jo īpaši 2025.gadā, vairāku iemelsu dēļ.

Tostarp Idelsons atzīmēja, ka 2024.gadā sāks samazināties aizdevumu procentu likmes, samazinot arī banku ieņēmumus, banku administratīvie izdevumi inflācijas un augoša administratīva sloga dēļ turpinās palielināties, kā arī vēl zināmu laiku bankām būs izdevumi augstāku depozītu procentu likmju dēļ, jo depozīti tiek izvietoti uz noteiktu termiņu vienu, diviem un pat trim gadiem, un par tiem būs jāmaksā augsto procentu likmju laikā nolīgtā likme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Idelsons: Citadeles pārdošanas cena ir līdz 150 miljoniem latu

NOZARE.LV, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Citadeles banka (Citadele) pārdošanas cena ir līdz 150 miljoniem latu, atzina kādreizējais bankas vadošais darbinieks un pašreizējais Krievijas komercbankas M2M Private Bank vadītājs Roberts Idelsons.

Viņš skaidroja, ka bankas cena lielākoties veidojas, sasummējot tās kapitāla apjomu un iespējamo prēmiju.

Ņemot vērā visas problēmas, kas bijušas Latvijas banku sektorā un neskaidrību par ekonomikas un tirgus izaugsmes perspektīvām, pēc viņa aplēsēm, cena, par kuru var pārdot jebkuru banku Latvijā, ir viena tās kapitāla līdz pusotra kapitāla vērtībā. Tas esot atkarīgs no tā, cik banka ir pelnoša, kādos tirgos strādā un kādus klientus apkalpo.

Viņaprāt, Citadeles priekšrocība ir tā, ka visi sliktie kredīti no tās ir izņemti ārā un nav aktīvu, kas samazinātu pirkuma cenu, tāpēc viens no galvenajiem faktoriem būtu tās pelnītspēja nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijā banku sektorā konsolidācija iespējama starp mazākā izmēra bankām

LETA, 21.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā banku sektorā konsolidācija ir iespējama starp mazākā izmēra bankām, atzina "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, vienlaikus piebilstot, ka arī "Signet Bank" pēta šādas iespējas.

"Lielajām bankām tikai teorētiski ir iespējami apvienošanās darījumi. Tomēr, visdrīzāk, Konkurences padome nedotu atļauju šādai apvienošanai, jo Latvijas banku tirgū konkurence nav tik liela, ja runājam tieši par lielām bankām. Savukārt, ja runājam par mazākā izmēra bankām, tad, jā, šeit ir iespējama konsolidācija," teica Idelsons.

Tostarp viņš atzina, ka arī "Signet Bank" pēta šādas iespējas. "Arī mēs skatāmies uz šādām iespējām, jo mums ir spēcīgi akcionāri, kuriem ir pieejams brīvs kapitāls, un viņi ir pauduši interesi izskatīt interesantus piedāvājumus, kas bankai ļautu stiprināt kapitālu un bilanci," sacīja Idelsons.

Pēc viņa skaidrotā, "Signet Bank" interesē aizdevumu portfeļa iegāde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Kontus slēdz arī nepamatoti

Žanete Hāka, 26.02.2019

«Vērojams, ka daļa Latvijas banku patlaban cenšas atturēties no Latvijas kompāniju, kuru īpašnieku vidū ir ES nerezidenti, apkalpošanas,» komentē Rietumu Bankas valdes priekšsēdētājs Rolfs Fulss, uzsverot, ka vairumā gadījumu tie ir pilnīgi normāli, veiksmīgi vietējie uzņēmumi, starp kuriem ir pat reģionālie līderi savās biznesa jomās.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji aizvien sūdzas par kontu slēgšanu daļā banku un ilgajām pārbaudēm konta atvēršanai.

Neilgā laikā no liberāla finanšu sektora Latvija kļuvusi par ļoti kontrolētu banku teritoriju, kur uzņēmēju darbību apgrūtina stingrās kredītiestāžu pārbaudes – bloķēti konti, milzums jautājumu, neskaitāmu dokumentu nepieciešamība, atverot kontu, kā arī citi aspekti nereti kavē vienmērīgu biznesu.

Slēdz uz visiem laikiem

Vērojams, ka tieši Skandināvijas kapitāla banku prakse attiecībā uz uzņēmumu kontu atvēršanu ir kļuvusi ārkārtīgi strikta, – mazākā kļūda un pieeja kontam var būt slēgta ne tikai kredītiestādē, ar kuru līdz šim kompānija sadarbojās, bet arī visās citās bankās. Savukārt dokumentu pārbaudes, lai atvērtu jaunu vai atbloķētu esošo kontu, nereti aizņem daudz laika, radot zaudējumus biznesam. Ņemot vērā apjomīgo darbu un ierobežoto darbinieku skaitu, kas nereti netiek galā ar visiem pienākumiem, bankai ātrāks un lētāks risinājums nereti ir slēgt konkrētā uzņēmuma kontu, nevis veltīt laiku, lai pārbaudītu plašāku informāciju par tā īpašnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar pasaules centrālās organizācijas naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupas (FATF) lēmumu neiekļaut Latviju tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā" finanšu nozarē riski ir mazināti, tomēr pie sasniegtā nevar apstāties, atzina banku vadītāji.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis uzsvēra, ka Latvija viennozīmīgi ir pelnījusi nebūt "pelēkajā sarakstā", jo izdarīts ir ļoti daudz.

"Banku sistēmā risks, lai arī pilnībā nav izzudis, un tā arī nevar būt, bet ir būtiski samazināts, tai pat laikā neradot būtiskus satricinājumus. Jāizdara pareizie secinājumi par visu notikušo, bet arī jānovērtē, vai šur tur neesam pārcentušies un pārspīlējuši. Visiem ir skaidrs, ka Latvijas banku sistēma vairs nekad nebūs tāda, kā pirms trim gadiem," sacīja "Citadeles" vadītājs.

Viņš piebilda, ka lielās bankas ir spēcīgas un stabilas, turklāt pēc FATF lēmuma bankas attīstīs savu darbību Latvijā un ekonomikai pienesumu dos arī pamazām pieaugošās tiešās ārvalstu investīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Idelsons: Liepājas metalurgs gadījumā būs jāuzņemas kādi zaudējumi, taču tos var mazināt

LETA, 10.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij rūpniecības uzņēmuma a/s Liepājas metalurgs gadījumā būs jāuzņemas kādi zaudējumi, taču tos var mazināt, atrodot investoru un pareizi strukturizējot investoru piesaistīšanas darījumu, - šādu viedokli pauda Bank M2M Europe valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

«Šim uzņēmumam ir vieta Latvijā, arī Eiropas kontekstā tas viennozīmīgi var pastāvēt. Taču uzņēmuma finanses ir jāsaved kārtībā,» sacīja R. Idelsons, atzīstot, ka laikam jau Liepājas metalurgs pēdējos gados netika ļoti labi vadīts.

Liepājas metalurga jautājuma nerisināšana, vilkšana garumā situāciju tikai pasliktinās, vērtēja eksperts. Viņaprāt, valstij ir jācīnās par savām interesēm.

«No otras puses, protams, var redzēt, ka valsts pēdējos gados ar investoru piesaistīšanu ne pārāk veiksmīgi darbojas. Tikko uzņēmums nonāk valsts īpašumā, tā tas no valsts īpašuma vairs neiziet - to var redzēt gan airBaltic, gan Citadeles gadījumā. Neviena privatizācija pēdējā laikā nav notikusi, tas ir ļoti nepareizi. Valstij nav jānodarbojas ar uzņēmumu pārvaldīšanu. Nebūs īpaši pareizi, ja Liepājas metalurgs kļūs par kārtējo gadījumu, kad valsts uzņēmumu pārņem, mēģina pārvaldīt un pārdod. Loģiskākais ceļš būtu atrast investoru, kas kopā ar valsti situāciju atrisinātu uzreiz, lai valstij nevienā brīdī nebūtu jāuzņemas uzņēmuma pārvaldīšana,» viedokli pauda R. Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iegādājoties akcijas 5% apmērā bankas Bank M2M Europe valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons ir kļuvis par bankas līdzīpašnieku. Līdz šim Bank M2M Europe vienīgais akcionārs ir bijis baņķieris Andrejs Vdovins, informē bankas pārstāvji.

Roberts Idelsons: «Iespēja kļūt par bankas akcionāru ir daļa no vadības ilgtermiņa motivācijas programmas. Tā paredz iespēju bankas augstākajai vadībai iegādāties daļu no bankas kapitāla. Kopumā bankas vadībai varēs piederēt līdz 10% no bankas kapitāla, akcijas iegādājoties par reālu naudu.»

Galvenais ieguvums bankas īpašniekam un klientiem ir vadības motivācija bankas vērtības audzēšanai ilgtermiņā, vienlaikus neuzņemoties pārmērīgus riskus. Uzskatu, ka ieguldījums bankas akcijās ir laba investīcija no atdeves un riska attiecības viedokļa, skaidro bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada pirmajos sešos mēnešos Signet Bank turpināja īstenot savu ilgtermiņa stratēģiju nodrošinot pakalpojumus turīgām privātpersonām un viņiem piederošajiem uzņēmumiem, bankas pusgada pārskatā norāda tās valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Šobrīd Latvijas tirgus piedāvā teicamas iespējas biznesa apjoma palielināšanai, jo augošais vietējo uzņēmumu skaits meklē jaunas iespējas veidot ciešākās attiecības ar bankām un saņemt visaugstākās kvalitātes pakalpojumus. 2019. gada pirmajos sešos mēnešos 57% bankas klientu noguldījumus veidoja Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu nodokļu rezidenti. Signet Bank plāno turpināt palielināt uzņēmējdarbības apjomus savos mērķa tirgos – Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, galvenokārt pievēršot uzmanību vietējam tirgum, kas veido 43% no bankas kopējās noguldījumu bāzes.

2019. gada pirmajos sešos mēnešos banka ir veikusi kreditēšanas darījumus 45.2 miljonu eiro vērtībā, no kuriem aizdevumi vietējiem klientiem veidoja 20.4 miljonu eiro. Mums ir plašs interesantu potenciālu kreditēšanas projektu klāsts vietējā tirgū, kā rezultātā 2019. gada otrajā pusē banka plāno būtiski palielināt aizdevumu apjomus Latvijā, gan organizējot klubu darījumus, gan audzējot kreditēšanas portfeli bankas bilancē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības attīstība pieprasa kapitāla piesaisti, un obligāciju emisija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā iegūt nepieciešamos finanšu līdzekļus. Lai gan var rasties pārdomas par šāda veida finansēšanas instrumentu izmantojumu – tas ir svarīgs un perspektīvs risinājums, kuru noteikti vērts apsvērt, lai sasniegtu finansiālo stabilitāti un izaugsmi.

Pēdējo gadu laikā Latvijas kapitāla tirgus piedzīvojis pozitīvu izaugsmi – kopš 2020. gada jau vairāk nekā 40 Latvijas uzņēmumi ar obligāciju emisijām, kā arī akciju kotāciju biržā, sava biznesa attīstībai ir piesaistījuši ap 1 miljardu eiro. Tas tikai apliecina, ka ambicioziem vietējiem uzņēmējiem ir labas iespējas piesaistīt finansējumu savu izaugsmes plānu realizācijai, izmantojot kapitāla tirgus piedāvātas iespējas.

Taču, neskatoties uz salīdzinoši pozitīvo vietējo uzņēmumu interesi un kapitāla tirgus izaugsmi – Latvijas uzņēmumi, salīdzinājumā ar citām attīstītajām valstīm, šobrīd ļoti maz izmanto alternatīvos finansējuma avotus, tostarp kapitāla tirgus instrumentus. Līdz ar ko, vietējie uzņēmumi ir lielā mērā atkarīgi no banku finansējuma pieejamības, kas ierobežo gan pašu uzņēmumu, gan valsts ekonomiskās izaugsmes attīstības potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Signet Bank Kapitāla tirgus akadēmija

Signet Bank aicina Vidzemes reģiona uzņēmējus uz vienas dienas akadēmiju par kapitāla tirgus finanšu instrumentu izmantošanu biznesa attīstībā

Db.lv, 11.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējā investīciju banka, Signet Bank, šajā gadā turpina īstenot 2023. gadā veiksmīgi uzsākto ilgtermiņa sabiedrisko projektu – pirmo “Kapitāla tirgus akadēmiju” Latvijā, un paplašina tās mērogu, uzsākot akadēmiju īstenošanu arī Latvijas lielākajās reģionālajās pilsētās. Signet Bank “Kapitāla tirgus akadēmija” ir bezmaksas izglītojošs projekts, kas piemērots Latvijas uzņēmumu īpašniekiem un uzņēmumu vadītājiem, kuri interesējas par finansējuma piesaisti ar kapitāla tirgus instrumentiem.

“Kapitāla tirgus akadēmijas” mērķis ir sniegt iespēju vietējiem uzņēmējiem vairot savas zināšanas un gūt atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem par finansējuma piesaisti kapitāla tirgū, vienlaikus iedrošinot izmantot kapitāla tirgus piedāvātās iespējas.

Aicinām Vidzemes reģiona uzņēmējus un uzņēmuma vadītājus uz vienas dienas “Kapitāla tirgu akadēmiju”, 22. martā no plkst. 9:00 līdz 14:30 Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, kurā nozares profesionāļi un Latvijas uzņēmēji dalīsies teorētiskās un praktiskās zināšanās par finansējuma piesaisti, izmantojot kapitāla tirgus finanšu instrumentus – akciju un obligāciju emisijas:

  • kādās situācijās ir vērts domāt par finansējuma piesaisti kapitāla tirgū;
  • kādi mājas darbi ir jāveic uzņēmumam, kas vēlas piesaistīt finansējumu kapitāla tirgū;
  • kāds ir finansējuma piesaistes process un cik ilgu laiku tas aizņem;
  • ko sagaida investori;
  • kā maksimāli izmantot kapitāla tirgus priekšrocības sava uzņēmuma labā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju bankas "Signet Bank" vadības komandai pievienojas Arnis Praudiņš, kas turpmāk uzņēmumā pildīs Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) atbildīgā valdes locekļa un galvenā attīstības speciālista pienākumus.

Pēdējos 20 gadus Arnis Praudiņš ieņēmis vadošos amatus arī citās Latvijas bankās.

A. Praudiņš ieguvis maģistra grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē un viņam ir 20 gadu profesionālā pieredze banku sektorā. No 2008. līdz 2013. gadam strādājis par Atbilstības funkcijas vadītāju "Nordea Bank AB" Latvijas filiālē, vēlāk turpinājis darbu kā Finanšu noziegumu ievērošanas vadītājs. No 2017. līdz 2022. gadam strādāja "Swedbank AS" Latvijas filiālē, vadot Darījumu uzraudzības komandu, vēlāk Finanšu noziegumu riska pārvaldīšanas departamenta komandu. 2022. gadā pievienojās "Swedbank AS" Baltijas filiālei un koordinēja finanšu noziegumu riska pārvaldīšanu "Swedbank" Baltijas holdinga kompānijā. 2023. gadā veica NILLTPFN un sankciju jomas vadītāja pienākumus "Mintos Marketpalce AS" un "Mintos Payments AS".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdodot banku Citadele agrāk, valdība varēja iegūt vairāk, uzskata eksperti

Fonds, kas ir potenciālais bankas Citadele pircējs, mērķēts uz kompāniju iegādi, lai pēc tam dārgāk tās pārdotu tālāk.

Palielinās tālāk

Pašlaik izskanējusi informācija, ka pagājušajā nedēļā pēc valdības sēdes ministri vienojušies dot iespēju ASV fondam Ripplewood Holdings izvērtēt iespēju iegādāties banku. Domājamā cena ir 113 miljoni eiro. Šis ASV investīciju uzņēmums veic dažādus ieguldījumus, pārsvarā pērkot uzņēmumus, kuri vēl netiek kotēti biržās, un nodarbojas ar dažādu darbības sfēru uzņēmumu privatizāciju. Šāda tipa firmas, iegādājoties kādu uzņēmumu, mēdz izmantot gan savu naudu, gan aizņēmumu (parasti tā ir kombinācija), un to mērķis mēdz būt iegādātā uzņēmuma pārdošana pēc vairākiem gadiem, bet jau krietni dārgāk. Bieži vien pēc līdzīga principa darbojas arī riska kapitāla fondi un uzņēmumi. Tādējādi nākotnē Citadele var nonākt vēl cita īpašnieka rokās. Kā stāsta Bank M2M Europe vadītājs Roberts Idelsons, minētais potenciālais pircējs ir visnotaļ respektabls investīciju fonds, kuram ir liela pieredze darījumu veikšanā un biznesu attīstībā dažādos sektoros, tādēļ, izmantojot pieredzi, fonds droši vien varēs nodrošināt efektīvu bankas attīstību. Savukārt Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks min, ka šī brīža ģeopolitiskajos apstākļos ASV fonda ienākšana zināmā mērā ir arī valsts drošības jautājums, jo fonds lēmumus un darbību, visdrīzāk, bāzētu uz ekonomiskiem, nevis politiskiem faktoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Idelsons: Notikumi ap Swedbank parāda, ka naudas plūsma no NVS vēsturiski gājusi arī caur Skandināvijas bankām

Žanete Hāka, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumi saistībā ar Swedbank parāda, ka naudas plūsma no NVS valstīm vēsturiski ir gājusi ne tikai caur tā saucamajām «nerezidentu» bankām, bet arī caur vairākām Skandināvijas bankām, komentē Signet Bank AS vadītājs Roberts Idelsons.

Tomēr jāņem vērā, ka pārmetumi ir par laika periodu kas ir pat pirms 10 gadiem, un, vērtējot tos no šodienas pozīcijām, ne vienmēr var nonākt pie pareiziem secinājumiem. Kopumā Latvijas finanšu sektors pēdējā gada laikā ir pilnīgi mainījies, un bankas, kas vēsturiski bija fokusētas un transakcionāla biznesa apkalpošanu, ir pilnībā mainījušas biznesa modeļus. Arī Skandināvijas bankas ir stiprinājušas savas iekšējās kontroles sistēmas, atteikušās no sadarbības ar riskantiem klientiem.

«Runājot par jebkādiem pagātnes notikumiem, nevajag to aizmirst. Signet Bank nekad nav bijusi fokusēta uz transakcionāla biznesa apkalpošanu, tāpēc nevaram detalizēti komentēt šī biznesa modeļa nianses. Mūsu fokuss bija un paliek turīgo klientu un viņiem piederošo biznesu apkalpošana, šobrīd un arī nākotnē lielāku uzsveru liekot uz Latvijas un citu Eiropas Savienības klientu apkalpošanu, tai skaitā, vairāk finansējot tieši Latvijas kompānijas un biznesa projektus. Pagātnē mums regulators bija noteicis ierobežojumus apkalpot vietējos klientus, bet šobrīd, kad tādu ierobežojumu vairs nav, esam vairāk pievērsušies Latvijas tirgum, kurā parādījušās arī lielākas iespējas, jo ir diezgan daudz klientu, kuri vairs nevar realizēt savus projektus sadarbībā ar četrām lielākām bankām,» saka R. Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Citadele Asset Management turpmāk vadīs Vladimirs Ivanovs

Žanete Hāka, 25.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par IPAS Citadele Asset Management valdes priekšsēdētāju ievēlēts Vladimirs Ivanovs, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Citadele Asset Management valdē darbu turpinās valdes locekļi Zigurds Vaikulis, Edgars Makarovs, Igors Petrovs un Elena Kolemana.

V.Ivanovs no 1995. gada līdz 2001. gadam ir ieņēmis AS Paritāte banka valdes priekšsēdētāja vietnieka, viceprezidenta un direktoru padomes priekšsēdētāja amatus, bet 2001.gadā V.Ivanovs uzsāka darbu Parex bankā, kļūstot par viceprezidentu NVS valstu klientu apkalpošanas jautājumos.

Pirms ievēlēšanas Citadele Asset Management valdes priekšsēdētāja amatā V.Ivanovs ieņēma Citadele Asset Management Klientu apkalpošanas daļas vadītāja amatu un Citadele bankas Privātā kapitāla pārvaldīšanas direkcijas vadītāja vietnieka amatu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Idelsons: Pēc ASV rekomendāciju izpildes Latvijas bankas varēs lepoties ar vienu no progresīvākajām NILLNTF sistēmām pasaulē

Žanete Hāka, 01.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu pārliecināts, ka pēc visu rekomendāciju izpildes Latvijas bankas varēs lepoties ar vienu no progresīvākajām NILLNTF sistēmām pasaulē, portālam db.lv sacīja Bank M2M Europe valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Regulāru NILLNTF procedūru un procesu audita veikšana ir viens no mūsdienu banku industrijas augstākajiem standartiem, Latvijas finanšu sistēmas gadījumā tas ir arī svarīgiem priekšnosacījums starptautiskās reputācijas uzlabošanai. Tāpēc fakts, ka auditi tiek veikti, nozīmē lielu soli pareizajā virzienā, viņš uzsver.

ASV auditu rezultātā izstrādāto rekomendāciju saraksts bankai ir vērtīgs ieguvums, jo pēc to realizēšanas NILLNTF procesi būs atbilstoši ne tikai Latvijas un ES likumdošanai un normatīvajiem aktiem, bet arī ASV regulatora prasībām un mūsdienīgākiem starptautiskiem standartiem, piebilst R.Idelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru