Eksperti

Tikai apzinot savas kļūdas varēsim iet uz priekšu

Evita Vaivode-Šulte, SIA Creditinfo Latvija Klientu apkalpošanas vadītāja, 22.08.2012

Jaunākais izdevums

Martin Gruell sacīja:

«No transparency, no trust;

no trust, no credit;

no credit, no investment;

no investment, no growth!

So there is a simple logic: financial reporting is an essential building block for financial intermediation, foreign investment, and sustainable economic development.»

Šis īsais, bet ļoti precīzais izteiciens, rosināja mani mazliet vairāk pavērties Latvijā notiekošajā.

Finanšu sistēmas nozīme ekonomikas attīstībai

Visiem labi zināms, ka finanšu sistēma ir viens no pamatiem valsts ekonomikas attīstībai un stabilitātei un tās ietekme var būt izšķiroša gan tautsaimniecības augšupejas un kritumu tempiem (apmēriem), gan attīstības virzieniem. Efektīvs finanšu institūciju darbs var nest būtisku ieguldījumu ekonomikas izaugsmē un iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanos, bet tieši to augstās ietekmes dēļ, pastāv arī būtiski riski valsts finanšu sistēmas stabilitātei, kuru ignorēšana, gan likumdevēju, gan izpildvaras līmenī, var radīt nozīmīgas negatīvas sekas un nodarīt neatgriezeniskus postījumus ne tikai tuvākajā, bet arī tālākajā valsts attīstības perspektīvā. Risku vadības nozīmi finanšu sistēmā akcentē arī Eiropas Centrālā Banka: «Lai aizsargātu finanšu sistēmu un nodrošinātu finanšu stabilitāti, jānoskaidro galvenie risku avoti un vājās vietas un jāpanāk, lai visas iesaistītās puses, piemēram, finanšu institūcijas un uzraudzības institūcijas apzinātos šos riskus.» (skatīt šeit)

Visām pasaules valstīm krīzes laikā skaidri nācās izjust sekas, ko radīja, īpaši no valstu regulējošo institūciju puses, nepietiekami apzināti, novērtēti un vadīti finanšu sistēmas riski. Valstis ar efektīvāku risku vadību, krīzi pārcieta vieglāk, nekā valstis, kuras šos riskus nepietiekami novērtēja un nepietiekami ierobežoja. Diemžēl jāatzīst, ka arī Latviju var pievienot finanšu risku vadības neveiksmes stāstiem un šeit nav runa par to, ka Latvijā nezināja par šiem riskiem, jo brīdinājumu jau bija pietiekami daudz. Piemēram, jau 2005.gadā par šo jautājumu tika runāts un FKTK mājas lapā pieejamajā materiālā «KONCEPCIJA: parādnieku reģistra paplašināšanas un/vai kredītreģistra izveides iespējas Latvijā» 1.lpp rakstīts: «Mūsdienu apstākļos, kad ne tikai uzņēmumi, bet arvien vairāk arī privātpersonas ir vairāku banku un citādu finansu starpnieku klienti, un kad ar finansu pakalpojumu sniegšanu (tai skaitā aizdevumu izsniegšanu) nodarbojas ne tikai šim darbības veidam licencētas un attiecīgi regulētas un uzraudzītas institūcijas, bet arī dažādi ne-finanšu sektora uzņēmumi un institūcijas, kredītriska novērtēšanu un vadīšanu vairs nav iespējams efektīvi veikt vienas kredītu institūcijas ietvaros. Tas ir jādara nacionālā, un arvien vairāk – pat starpvalstu mērogā, kam ir nepieciešamas attiecīgas informācijas uzkrāšanas un apmaiņas sistēmas. Ar šādu mērķi tiek veidoti dažādi kredītinformācijas reģistri, kas ļauj par kredītu institūciju esošajiem un potenciālajiem aizņēmējiem iegūt un pārbaudīt informāciju gan attiecībā uz to saistībām pret citiem aizdevējiem, gan arī par to kredītvēsturi – negatīvo un pozitīvo.» (skatīt šeit)

Ļoti interesanta ir arī šī materiāla 3.sadaļa „Problēmas risinājums un prognoze par sekām, kuras radīsies, ja netiks risināta problēma”, kur jau 2005.gadā tikām brīdināti par gaidāmajām sekām ekonomikā.

Arī Latvijas Banka 2005.gadā rosināja valdību ieviest papildus nodevas kredītu ņēmējiem, lai ierobežotu spekulatīvos darījumus ar nekustamo īpašumu, kas veidoja kreditēšanas bumu un radīja būtiskus riskus, bet šī ideja ātri vien tika nobremzēta.

Jautājumu 2005.gadā apskatīja arī Dienas Bizness «Apdraud stabilitāti» (skatīt šeit)

Šeit varētu teikt: «kas bijis, bijis», ja vien mēs no šīm kļūdām būtu mācījušies. Kas gan būtiski ir izmainīts kreditēšanas tirgū, lai šīs pašas kļūdas nevarētu atkārtot?

Valda Dombrovska plāns stabilai Latvijas attīstībai «RAŽOŠANA, DARBS, IZGLĪTĪBA» 6.punkts skan: «Lai garantētu valsts finansiālo stabilitāti un finanšu resursu pieejamību ražotājiem un nepieļautu krīzes atkārtošanos nākotnē: pieņemt fiskālās disciplīnas likumu, lai ar likuma spēku paredzētu veidot uzkrājumus izaugsmes gados līdzīgi kā Igaunijā; 2014. gadā pievienoties Eiro valūtas zonai kā Igaunija.» (skatīt šeit) Pilnīgi varu piekrist, ka fiskālā disciplīna ir ievērojami jāuzlabo un uzkrājumu veidošana ir vienkārši nepieciešama, jo lielākas vai mazākas krīzes ekonomikā ir ik pa laikam – bet vai tad tie bija galvenie lielās finanšu krīzes cēloņi? Vai šis novērsīs tos cēloņus vai arī tikai spēs nedaudz mīkstināt nākamās krīzes sekas? Piemēram, vai uzkrājumu veidošana ierobežos nepamatotu kreditēšanu nākotnē un spekulācijas nekustamo īpašumu tirgū? Ja ejam ar saplīsušām kurpēm un krītam, tad, protams, ka labi ir apsiet apkārt spilvenus, lai mīkstāk kristu un mazāk sasistos, bet varbūt tomēr jādomā arī par kurpju remontu šajā situācijā? Tāpēc, manuprāt, skaidra cēloņu apzināšana un uzskaitīšana (jo, piemēram, nekustāmā īpašuma burbulis vai pārmērīga patēriņa kreditēšana jau bija tikai sekas) būtu solis pareizā virzienā.

Privātā sektora funkcijas un valsts funkcijas – jānodala, jo pamatmērķi ir dažādi

Finanšu sistēmā būtiski ir nodalīt valsts un privātā sektora funkcijas un to izpildi, jo parasti to pamatmērķi tomēr ir atšķirīgi. Kā finanšu institūcijas, tā arī pārējie uzņēmumi, kas sniedz ar finanšu risku saistītus pakalpojumus ir komercuzņēmumi, kas veidoti ar mērķi gūt peļņu. Finanšu institūcijas ir mobilas, inovatīvas, kas ļoti ātri spēj pielāgoties tirgum, tā prasībām un peļņas iespējām, izvērtējot savus biznesa riskus. Savukārt finanšu sistēmas risku vadība ir valsts funkcija, kas tiek nodrošināta, izmantojot dažādus risku vadības mehānismus un instrumentus – likumus, noteikumus utt. Tas ir tāpat kā uzrakstīt ceļu satiksmes noteikumus, pareizi salikt ceļazīmes un nodrošināt ceļu policiju drošas satiksmes uzturēšanā. Tas nozīmē, ka laikā neapzinātas un neuzstādītas ceļazīmes viennozīmīgi kļūs par iemeslu ceļu satiksmes negadījumiem, kā tas notika Latvijas gadījumā. Domāju, ka šī ir tā joma, kur Latvijai būtu stipri vien jāpiestrādā un atbildību par sistēmas stabilitāti nevajadzētu uzlikt tikai uz privātā sektora pleciem – vismaz no savām kļūdām gan vajadzētu kaut kad jau sākt mācīties.

Informācijas apmaiņas vieta un nozīme finanšu stabilitātei (sistēmas risku vadīšanai)

Būtisks risku apzināšanas un vadīšanas pamats ir tirgus informācija, lai saprastu notiekošo, tendences un identificētu draudīgos punktus. Kredītinformācijas apmaiņas sistēmas – kredītu reģistri un kredītbiroji ir viens no nozīmīgākajiem sistēmas risku apzināšanas un novērtēšanas mehānismiem, jo tikai liekot kopā uzņēmumu finanšu informāciju un informāciju par saistībām var radīt reālo tirgus kopainu. Efektīva jeb caurspīdīga informācijas apmaiņa tirgū ir priekšnoteikums finanšu risku vadībai gan makro, gan mikro ekonomikas līmenī, jo tikai pilnībā apzinot šos riskus var veidot drošu ekonomikas vidi un sasniegt stabilu ekonomikas attīstību, piesaistīt investīcijas un galvenais, sākt veidot uzticību Latvijas tirgum un tā dalībniekiem. Situācijā, kad tirgus informācija netiek pilnvērtīgi apkopota, arī risku vērtēšana ne valsts līmenī, ne no starptautisko investoru puses, nevar būt pietiekami efektīva. Par kredītinformācijas apmaiņas lielo nozīmi arī finanšu tirgus regulatoriem Pasaules Banka raksta: «Regulatori un finanšu tirgus dalībnieki tādēļ arvien vairāk atzīst kredītinformācijas apmaiņas sistēmu vērtību, lai uzlabotu kredītrisku un kredītu portfeļu pārvaldību, lai veicinātu finanšu sektora stabilitāti un kā līdzekli, lai palielinātu kredītu pieejamību.»1

Latvijā gan īpaši nerunā par to, ka valstij ir nepieciešams efektīvāk novērtēt finanšu sistēmas riskus, lai izvairītos no jau pieļautu kļūdu atkārtošanas nākotnē. Nekur netiek minēts, ka arī valstij efektīvāk jāvada šie riski un to nevar izdarīt, ja valstī nav radīta tāda informācijas apmaiņas vide, kur informācijas apritē tiktu ieļauti un piedalītos visi tirgus dalībniekiem (gan valsts reģistri, gan banku, gan nebanku sektori, gan uzņēmumi, gan arī viens no galvenajiem dalībniekiem – paši iedzīvotāji). Uz doto brīdi rodas iespaids, ka kredītbirojs Latvijā būtu vajadzīgs vien tikai kredītu izsniedzējiem. Pasaules Banka gan par kredītinformācijas apmaiņas galvenajām funkcijām saka: «Kredītinformācijas apmaiņas sistēmas un saistītie reģistri samazina informācijas asimetriju. Apvienojot datus efektīvā institucionālā mehānismā tā atbalsta efektīvu kredītu izsniegšanu un stiprina risku vadības kapacitāti. Ideālā, modernā finanšu tirgū šādai sistēmai jāveic trīs galvenās funkcijas: 1- atbalstīt kredītu izsniegšanu un kredītportfeļu risku vadību finanšu institūcijām; 2- kalpot kā pamatam vērtēšanas/score modeļu izveidošanai, tajā skaitā score, kas paredzēta nodrošinātiem aktīviem; 3- piegādāt regulatoriem nepieciešamo informāciju, lai vadītu sistēmas riskus, tostarp kapitāla pietiekamības.»2

Manuprāt, valstij, izvērtējot pieļautās kļūdas kreditēšanas tirgū, būtu jau sen vajadzējis definēt, ka šo triju uzskaitīto funkciju izpilde Latvijā ir būtiski jāuzlabo, tai skaitā jāuzlabo arī informācijas aprites telpa. Pašlaik gan liekas otrādi – tieši privātais sektors ir tas, kas uzstāj, ka ir jāuzlabo informācijas apmaiņa, kā tā būtu jāmaina, lai arī valsts efektīvāk spētu pildīt visas augstāk uzskaitītās funkcijas un mēģina par to pārliecināt arī valsts pārstāvjus.

Latvijā notiekošais

Apsveicams un nozīmīgs solis, kas šajā sakarā tika izdarīts ir LB Parādnieku reģistra pārveidošana par Kredītu reģistru 2008.gada vasarā, pievienojot arī pozitīvo informāciju. Ir skaidrs, ka šis Kredītu reģistrs Latvijā nodrošina ar informāciju arī pašu LB un FKTK, kas informāciju izmanto savu funkciju veikšanai, bet tikpat skaidrs, ka šajā reģistrā nav visa tirgus informācija. Tas ir publiskais reģistrs, un kā jau visā pasaulē tā dalībnieku loks ir būtiski ierobežots. Šeit tad arī skaidri redzams, ka brīdinājumi par nefinanšu sektora aktivitātēm, netika ņemti vērā, lai arī ar finanšu risku saistītus pakalpojumus Latvijā sniedz uzņēmumi no ļoti dažādām nozarēm, bet vieni no uzskatāmākajiem piemēriem ir nebanku kreditētāji un komunālo pakalpojumu sniedzēji. Gan uzkrāto parādu apjoms, gan aktīvās saistības pārējā tirgū veido visai nozīmīgu daļu, lai tā būtu būtiska sistēmas risku identificēšanai. Manuprāt, būtu jāskatās vien dažus gadus atpakaļ, kad jau 2006.gadā (mūsu «treknajos gados») sāka veidoties parādi pret komunālo pakalpojumu sniedzējiem, kam viens no iemesliem bija arī nepamatota kreditēšana, kas patērētāju līdzekļus novirzīja pirmkārt kredītu atmaksai un tikai pēc tam pārējo maksājumu kārtošanai. Sniedzot kredītu pakalpojumus un novērtējot spēju tos atmaksāt, vērā jāņem arī saistības pret pārējiem tirgus dalībniekiem un skaitliski pierādījumi šīm mūsu kļūdām ir daudz – izteikti augstāks saistību nemaksāšanas koeficients Latvijā, lielāks IKP kritums krīzes laikā, u.t.t

2011.gada beigās MK akceptēja Latvijas komercbanku asociācijas iniciatīvu par kredītbiroja nepieciešamību, lai uzlabotu kredītinformācijas apmaiņu tirgū, un tika sākts darbs pie tiesiskā regulējuma sakārtošanas, lai privātā sektora uzņēmumi spētu efektīvāk nodrošināt kredītbiroju pakalpojumus. Taču EM sagatavotajā ziņojumā «Kredītinformācijas apmaiņas tiesiskie aspekti un institucionālais modelis» (skatīt šeit), ko MK šā gada 19.jūlijā apstiprināja, diemžēl nav nemazākās piebildes par finanšu sistēmas risku apzināšanu un vadīšanu. Ne skatot problēmas, kas Latvijā būtu jārisina, ne runājot par kredītbiroja mērķiem un funkcijām. Šis ziņojums reāli ir tikai par pirmās funkcijas izpildi - atbalstīt kredītu izsniegšanu un kredītportfeļu risku vadību finanšu institūcijām. Kā tad paliek ar šo valsts funkciju veikšanu? Kā paliek ar uzticības veidošanu?

Atkal jau visi dzirdam runas par to, ka mums pieaug kreditēšanas apjomi un IKP, šeit arī rodas bažas vai atkal ātrums un braukšanas paradumi tālu neatrausies no braukšanas noteikumu un ceļa zīmju uzstādīšanas? Un kā tad ir ar šo caurspīdīgumu Latvijā? Vai šoreiz kreditēšana tiks balstīta uz caurspīdīgumu (novērtēšanu) un uzticību vai tāpat kā iepriekš vien uz ķīlām un nodrošinājumiem, kas rada pamatu nepamatotai kredītu izsniegšanai?

1 WB «General Principles for Credit Reporting», September 2011 – 1.lpp

2 WB – IFC Financial infrastructure policy and research series «Financial Infrastructure» Building Acces Through Transparent and Stable Financial Systems, 2009 – 2;8 lpp (Pieejams šeit)

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Nekļūdās tikai tas, kurš neko nedara

Anda Asere, 13.10.2018

«Ar laiku uzņēmēji iemācās izvairīties no grābekļiem, vadoties pēc intuīcijas,» uzskata Artis Kehris, apdrukas platformas «Printify» līdzdibinātājs.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13. oktobris tiek dēvēts par «Day for Failure» jeb kļūdu atzīšanas vai pat svinēšanas dienu; par neveiksmēm biznesā arvien atvērtāk runā arī pie mums, pagaidām visaktīvākie šajā jomā ir jaunuzņēmumi

«Jebkurš uzņēmējs nemitīgi pieļauj kļūdas, tāpēc man ir ļoti grūti izcelt vienu īpašu neveiksmi. Prātā nāk gan neveiksmīgi izvērtēti un izvēlēti biznesa modeļi, nespēja izvēlēties virzienu vai klientu tipu, fokusa trūkums, nerūpēšanās par uzņēmuma reputāciju, ilgstoša uzņēmuma produkta neattīstīšana, nepareizs «taimings» u.c. Tāpat kā programmēšanā – lielās kļūdas parasti ir vairāku mazu kļūdu un neveiksmju kopums,» saka Artis Kehris, apdrukas platformas «Printify» līdzdibinātājs. Arī fotoizglītības platformas «iPhone Photography School» līdzīpašnieks Uģis Balmaks norāda, ka kļūdas ir normāla darba sastāvdaļa un būtu naivi sagaidīt, ka kaut kas ievērības cienīgs var tikt sasniegts, procesā nepieļaujot kļūdas. «Visas lielākās kļūdas mūsu biznesā ir reducējamas uz sliktiem lēmumiem par darbinieku pieņemšanu darbā. Sekas bijušas dažādas, bet vienmēr ļoti nepatīkamas: no darbinieka, kas no mums zaga naudu, līdz tam, ka visa komanda gadu no vietas strādā pie nepareizā projekta,» viņš dalās pieredzē. No tā uzņēmums ir mācījies un darbinieku atlases process kļuvis daudz stingrāks. Pirms atrast īsto darbinieku, šobrīd katrai vakancei «iPhone Photography School» izskata aptuveni 500 pieteikumus. Lai to varētu atļauties, tiek pieņemti darba pieteikumi no visas pasaules.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsākt lidojumus uz Krieviju un Baltkrieviju pašlaik būtu milzīga kļūda, tāpēc mēs aktīvi meklējam iespējas, kā šos zaudētos tirgus aizstāt ar citiem, norāda Martins Gauss, AS AirBaltic Corporation (airBaltic) valdes priekšsēdētājs.

Pašlaik airBaltic ir pilnībā pārtraucis lidojumus uz Krieviju un Baltkrieviju, kā arī Ukrainu, kas nozīmē, ka Rīgas lidosta ir zaudējusi lielu daļu transfēra pasažieru, atzīmē M.Gauss, uzsverot, ka kara ietekme uz aviācijas nozari ir milzīga. Aviokompānijas visā Eiropā pašlaik cieš milzīgus zaudējumus, taču mēs ceram, ka konflikts drīz atrisināsies un mēs varēsim atkal atsākt lidojumus uz Ukrainu, to esam gatavi darīt kaut rīt, norāda M.Gauss.

Kopš mūsu pēdējās sarunas nav pagājis pat gads, taču pasaule šajā laikā piedzīvojusi neskaitāmus satricinājumus, tajā skaitā Krievijas agresiju Ukrainā. Kā šis notikums kopumā ietekmējis aviokompāniju darbu?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Labāk, lai mani noņem no amata, nekā es piekritīšu prettiesiskiem risinājumiem. Tas ir bijis mans princips visu manu pilnvaru laiku un savā ziņā spēka avots gan man, gan FKTK padomei,» saka Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš

Laikā, kad tika lemts par ABLV Bank pašlikvidāciju, jūs paziņojāt, ka labāk, lai jūs noņem no amata, nekā jūs piekritīsiet prettiesiskiem risinājumiem. Vai šī jūsu nostāja ir aktuāla arī tagad – vai jūs izjūtat politisku spiedienu?

Varu to atkārtot arī tagad. Tas ir bijis mans princips visu manu pilnvaru laiku un savā ziņā spēka avots gan man, gan FKTK padomei. Jo mēs savu darbību un visus savus lēmumus vienmēr esam balstījuši likumā. Man pašlaik nav pamata veikt kādus soļus, kas izrietētu no šī principa neievērošanas, tāpēc ka joprojām pie tā turamies un tikai šādā veidā pieņemam savus lēmumus. Protams, ja neņem vērā dažus rakstus masu saziņā, bet tas ir īpašs gadījums. Jo ne es jūtos kādu kļūdu pieļāvis, nedz arī kaut ko nelikumīgu izdarījis. FKTK padomē visu darām likuma ietvaros un desmitkārt pārdomājam katru savu soli. Man liekas, ka tā ir augstākā jebkuras valsts iestādes sūtība – strādāt likuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Jādara tas, ko mīli

Laura Mazbērziņa, 18.04.2019

SIA «Kokradis» īpašnieks Juris Laveiķis ar sievu Elīnu demonstrē gatavo produkciju.

Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadīt mazu, jaunu uzņēmumu nav viegli, tas ir izaicinājums, tomēr dzīvē ir jādara tas, ko mīli, ir pārliecināts SIA Kokradis īpašnieks Juris Laveiķis.

Viņa uzņēmums piedāvā dažādus koka un organiskā stikla izstrādājumus – dāvanas, balvas, dekorācijas, prezentmateriālus. Pagaidām apgūts pašmāju tirgus, bet nākotnē Juris cer attīstīt arī eksportu.

SIA Kokradis faktiski ir ģimenes uzņēmums, kas darbību aizsāka 2016. gada nogalē piemājas garāžā. Nosaukums Kokradis tapa, savienojot divus vārdus «koks» un «radīt», jo pamatā tiek strādāts ar koku, kam ir plašs pielietojums un iespējas radīt kaut ko arvien no jauna. «Vadot ģimenes biznesu, ir daudz pozitīvā. Pēdējos desmit gados nebijām tik daudz kam izgājuši cauri kā tagad, kad ir kopīgs bizness. Senāk ar kokapstrādi mums nebija nekādas saistības; Juris strādāja metālapstrādes uzņēmumā, es – izglītības sfērā, tāpēc mums kopīgi nācās iziet cauri tādai kā dzīves skolai. Šis mums ir kas jauns, kas rada milzīgu azartu, tas ir kā mūsu dzinulis virzībai uz priekšu,» atzīst Jura sieva Elīna Laveiķe. Viņš pats savukārt piebilst, ka aizraujošākais darbā ir tieši jaunu produktu izveide.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Sproģis tomēr nekandidēs Saeimas vēlēšanās un nebūs Saskaņas prezidenta kandidāts

LETA, 27.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis sociālajos tīklos paziņojis, ka atsauc dalību 13.Saeimas vēlēšanās, kā arī nebūs «Saskaņas» izvirzītais Valsts prezidenta kandidāts.

«Pateicoties par man izrādīto cieņu, es nolieku savu Valsts prezidenta kandidāta nomināciju un atsaucu savu piedalīšanos vēlēšanās,» savā paziņojumā sociālajā vietnē «Facebook» norāda Sproģis.

Ar Sproģi aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties. «Saskaņas» priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA pauda pārsteigumu par šādu paziņojumu un skaidroja, ka par to nebija iepriekš informēts.

«Saskaņas» priekšsēdētājs Nils Ušakovs pašlaik esot atvaļinājumā un uz aģentūras LETA jautājumiem vēl nav atbildējis. Tikmēr sociālajos tīklos viņš pauda: «Tas, ko pēdējo 10 dienu laikā centās izdarīt ar Sproģi, ir skaidrs signāls katram, kas vēlas pārmaiņas savā valstī. Tas ir signāls katram no esošās varas elites – nelien! Mēs tevi salauzīsim!». Ušakovs norāda, ka Sproģis šajā situācijā izvēlējās ģimeni, un «Saskaņa» viņu atbalstot šajā lēmumā. «Mūsu komanda turpinās nest tālāk viņa manifesta idejas. Tajā viss pateikts pareizi,» piebilda Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Izmitināšanas pakalpojumi būtu jāsniedz tikai sertificētiem un nodokļus maksājošiem uzņēmējiem vai privātpersonām

LETA, 15.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmitināšanas pakalpojumi būtu jāsniedz tikai sertificētiem un nodokļus maksājošiem uzņēmējiem vai privātpersonām, komentējot ekonomikas ministram doto uzdevumu līdz nākamā gada beigām izstrādāt un iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par jauna īstermiņa īres mītņu reģistra izveidi vai esošo datubāžu pielāgošanu Eiropas Parlamenta regulai, sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Andris Kalniņš.

Viņš uzsvēra, ka LVRA jau vairāku gadu garumā aktīvi ir iestājusies par īstermiņa īres tirgus sakārtošu un reģistra izveidi, kā arī aicinājusi iesaistīties valdību. "Uzskatām, ka darbs pie tā ir jāveic nekavējoties, bez liekas vilcināšanās," norādīja Kalniņš, piebilstot, ka asociācija noteikti aktīvi piedalīsies Ekonomikas ministrijas (EM) izveidotajā darba grupā, lai kopīgi definētu, kādi ierobežojoši nosacījumi vai prasības būtu piemērojamas attiecībā uz īstermiņa īres mītnēm kā izmitināšanas pakalpojumu sniegšanas atsevišķu sektoru.

Kalniņš skaidroja, ka šādai iecerei ir potenciāls izskaust negodīgos tirgus spēlētājus, kas nozīmē godīgu konkurenci starp tradicionālajiem izmitinātājiem, piemēram, viesnīcām, un personīgo apartamentu īstermiņa izīrētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" izsolē piedāvā iegādei sešstāvu mūra ēku Rīgā, Brīvības ielā 61 jeb Tetera namu, saglabājot Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīciju ēkas 1. stāvā un pagrabā.

Saskaņā ar 2019. gada nogalē SIA "VCG Ekspertu grupa" veikto novērtējumu ēkas vērtība ar muzeja ilgtermiņa nomu ir 4 247 000 eiro, kas ir izsoles sākuma cena.

Vēsturiskās ēkas, kas celta 1912. gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga projekta kā īres nams ar veikaliem, iekštelpu plānojums arī tagad piemērots īres dzīvokļu izveidei, uzskata VNĪ nomas un pārdošanas direktore Anita Feldmane.

Ēka ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, tādēļ, lai saglabātu ēkas autentisko skatu un uzlabotu pilsētvides arhitektonisko pievilcību, VNĪ 2015. gadā namam veica fasādes atjaunošanu. Tomēr tajā nepieciešams veikt ievērojamas investīcijas. Lai saglabātu ēkas vēstures liecības, ēkas atjaunošanas projekta izstrādes un būvdarbu veikšanas gaitā pircējam būs jāievēro Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" turpina vēsturiskās sešstāvu mūra ēkas Rīgā, Brīvības ielā 61 jeb Tetera nama izsoli, saglabājot tajā Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīciju ēkas 1. stāvā un pagrabā. Ņemot vērā tirgus situāciju un ēkā nepieciešamo ieguldījumu apjomu, izsoles sākuma cena samazināta par 20%, informē VNĪ nomas un pārdošanas direktore Anita Feldmane.

Pirmā Tetera nama izsole noslēdzās 14. septembrī.

"Pirmajā izsolē apzinot potenciālos interesentus, kā arī mūsu rīkotajā Atvērto durvju dienā, redzējām ieinteresētību no vairāku īres dzīvokļu attīstītāju puses, kas ir loģiski, jo nams sākotnēji celts kā īres nams ar veikaliem un to iekštelpu plānojums ir tam pielāgojams. Kā jau plānojām, turpināsim izsoli uz Tetera nama iegādi. Ņemot vērā to, ka ēkas atjaunošanā nepieciešami lieli ieguldījumi, VNĪ turpinot izsoli, lemj par izsoles sākuma cenas samazinājumu. Pārdošanas process šādiem lieliem objektiem var būt ilgstošs, kas ir normāla prakse, jo investoriem nepieciešams laiks, lai izsvērtu rīcības stratēģiju. Pircēji patreiz ļoti rūpīgi izvērtē savus ieguldījumus un nekustamo īpašumu tirgū šobrīd dominē piedāvājuma uzskatāms pārsvars. Mūsu interese ir, lai valsts iegūtu līdzekļus maksimāli iespējamajā apmērā, vienlaikus ņemot vērā tirgus situāciju un iespējas," norāda A. Feldmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Meklēs patvaļīgas būvniecības gadījumus ūdenstilpņu aizsargjoslās

Lelde Petrāne, 21.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvinspekcija, sadarbojoties ar Rīgas pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldi, šovasar plāno apsekot 13 ūdenstilpņu krastu teritorijas, lai apzinātu iespējamos patvaļīgas būvniecības gadījumus ūdenstilpņu aizsargjoslu teritorijās.

Ņemot vērā, ka viens no būvvaldes mērķiem ir padarīt patvaļīgu būvniecību neērtu, šogad būvvalde turpinās pievērst uzmanību ūdenstilpņu piekrastes aizsargjoslām un veikt apsekojumus, izmantojot ūdenstransportu. Tādejādi iespēju robežās apzinot esošo situāciju un novēršot iespējamos patvaļīgas būvniecības gadījumus ūdenstilpņu piekrastēs.

Trīs mēnešu laikā plānots apsekot 13 ūdenstilpnes. Darba plānā iekļautas tādas ūdenstilpnes, kā Daugava, Mazā Daugava, Bieķēngrāvis, Kīleveina grāvis, Vecdaugava, Buļļupe, Āgenskalna līcis, Zunda kanāls, Ķīšezers, Juglas ezera rietumu piekraste un citas.

Veicot apsekojumus un konstatējot objektu patvaļīgu būvniecību, tiks sagatavots atzinums par būves pārbaudi, dots rīkojums apstādināt būvdarbus un pieprasīti paskaidrojumi no būves (zemes) īpašnieka. Pēc paskaidrojumu izvērtēšanas, būvvalde pieņems lēmumu par tālāko rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Būvuzņēmēju partnerība šobrīd strādā divos krīzes situācijas risināšanas līmeņos - apzinot un definējot īstermiņa riskus un rekomendācijas būvniecības uzņēmumiem, un uzsākot darbu pie vidējā termiņā nepieciešamajiem uzņēmējdarbības negatīvās ietekmes mazināšanas pasākumiem.

Būvniecība kā ražošanas un pakalpojumu industrijas nozare ir saistīta ar dažādiem procesiem, sākot ar plānošanu, projektēšanu, iepirkumiem, būvmateriālu ražošanu, darbiem būvobjektā, darbu vadīšanu un uzraudzību, kuros ir iesaistīti daudzi speciālisti. No katra procesa veida atkarīgs arī tas, cik lielā mērā ir nepieciešama kontaktēšanās cilvēkiem klātienē.

"Apzinot situāciju lielākajos būvniecības uzņēmumos, secinām, ka uzņēmēji ir centušies nekavējoties pielāgot savu darbu ārkārtējās situācijas rekomendācijām - organizēt sanāksmes attālināti, veikt darbinieku anketēšanu un informēšanu, kā arī īstenot piesardzības pasākumus, kas ietver personīgo higiēnu un dezinfekcijas pasākumus gan birojos, gan būvobjektos. Viens no būvuzņēmēju mērķiem šajā situācijā ir nodrošināt drošu darba vidi un darbu izpildes nepārtrauktību, lai pēc iespējas mazinātu ietekmi uz nodarbinātību," norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizdošana mūsdienu sabiedrībā ir kļuvusi par ikdienas lietu, un tā ir pozitīva parādība, jo aktīva naudas cirkulācija veicina valsts ekonomiku. Taču speciālisti brīdina, ka lielākā cilvēku daļa aizdošanas procesu uzskata par diezgan virspusēju, tādēļ vēlāk nav iespējams izvairīties no ļoti daudzām problēmām.

Kas ir nepieciešams, lai naudas aizdošana nepārveidotos par galvas sāpēm?

“Vispirms, pirms aizdošanas apgūt vismaz minimālas juridiskās zināšanas, otrkārt, veikt konkrētu darbību secību, atbilstoši noformējot aizdevumus, visbeidzot, „cerēt vislabāko, bet sagatavoties vissliktākajam rezultātam“, tas ir, jau iepriekš novērtēt riskus un apdomāt, vai parādu būs iespējams atgūt”, – saka Ādolfs Mārtiņš Krauklis. Atgustinaudu.lv projekta koordinators.

Viņš nosauca galvenās kreditoru kļūdas, aizdodot naudu. Pēc speciālistu domām, jau tikai zinot šīs kļūdas, iespējams nākotnē no tām izvairīties.

1. Pārāk liela uzticēšanās parādniekam

Tā ir viena no galvenajām kreditoru kļūdām. Latvijā katru gadu veiktie pētījumi apliecina, ka galvenokārt nauda tiek aizdota tuviem radiniekiem, draugiem vai kaimiņiem, nenoslēdzot aizdevuma līgumu vai nepiefiksējot naudas nodošanas faktu. Iemesls, pēc Ā. Kraukļa domām, ir cilvēciskā nevēlēšanās prasīt tuvam radiniekam parakstīt aizdevuma līgumu, aizdevuma apliecinājumu vai vismaz naudas nodošanas aktu, tā tuviniekam parādot neuzticēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Riska projekts «nekurienē» gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem

Monta Glumane, 31.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā tikai degustāciju ēdienkarti, vēlas mainīt pašmāju kulinārijas nozari.

Aizvadītajā gadā bijušās kokapstrādes rūpnīcas telpās tika atvērts restorāns, kas novērtēts gan kā labākais jaunais restorāns, gan kā dārgākais Rīgā. Tā īpašnieks, šefpavārs Maksims Cekots, ir ambiciozs – investori projektam nav noticējuši, taču viņš vēlas Latvijas vārdu pasniegt pasaulei un ir gatavs konkurēt pat ar Michelin restorāniem.

Vai jūs bērnībā sapņojāt kļūt par pavāru?

Noteikti pavāra profesija netika uzskatīta par kaut ko nopietnu manā ģimenē. Tēvs saredzēja, ka kļūšu par jūrnieku, jo pats darbojās tajā profesijā. Bērnībā man ļoti patika palīdzēt vectēvam dārzā, jo viņam viss kaut kas bija. Ziemā viņš audzēja zemenes, tomātus, un tas man šķita kaut kas nereāls. Ļoti garšoja, kā gatavoja mana vecmāmiņa, iespējams, no turienes arī ir tā mīlestība uz kulināriju. Bērnībā vairāk sapņoju par to, ka izdarīšu savā dzīvē kaut ko izcilu un pamanāmu. Līdz kulinārijai mani atveda pati dzīve, pats par to nesapņoju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mācīšanās no savām un citu kļūdām ir pārbaudīts solis ceļā uz attīstību. Tomēr kā ir ar kļūdām, kas pieļautas darba vietā? Eimija Rīsa Andersone (Amy Rees Anderson) biznesa žurnālam Forbes atklāj, ka viena no nedrošākajām sajūtām, ko viņa kā uzņēmēja ir piedzīvojusi, ir ļaušana saviem darbiniekiem kļūdīties, jo uzņēmumam tās var izmaksāt daudz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Papildināta - Būvnieks pievienojas VNĪ aicinājumam izvērtēt būvdarbu vadītāja darbību

Valdis Koks, RERE BŪVE valdes priekšsēdētājs, 24.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) paziņoja, ka aicinās būvniecības nozares atbildīgās institūcijas – Latvijas Būvinženieru savienību un Ekonomikas ministriju izvērtēt Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas projekta atbildīgā būvdarbu vadītāja darbību.

Pilnsabiedrība «RERE BŪVE 1» (Būvnieks) uzskata, ka šis ir pirmais VNĪ konstruktīvais solis, kas sperts, lai turpinātu uzsākto rekonstrukcijas projektu. Šo VNĪ soli Būvnieks pilnībā atbalsta un, ņemot vērā, ka VNĪ kā viens no lielākajiem būvniecības pasūtītājiem valstī izjūt lielu atbildību par tai uzticētajiem projektiem, aicina veikt pilnu izvērtējumu.

Būvnieks, pievienojoties VNĪ paziņojumam, aicina Latvijas Būvinženieru savienību un Ekonomikas ministriju izvērtēt arī pārējo JRT projekta atbildīgo personu darbību un bezdarbību:

1. Tehniskā projekta atbildīgā arhitekte, autoruzraudzības grupas vadītāja

2. Tehniskā projekta arhitekts, bez sertifikāta

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Latvijas uzņēmēji atzīstas savās kļūdās: Mārtiņš Kalniņš, mobilās lietotnes Monea līdzdibinātājs

Anda Asere, 13.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

13. oktobris ir Kļūdu atzīšanas diena (Day for Failure), kuras mērķis ir izcelt to, ka aiz lieliskiem panākumiem bieži vien slēpjas šādas tādas kļūdas un neveiksmes.

DB aptaujāja Latvijas uzņēmējus, lai noskaidrotu viņu pieredzi. Šīs dienas gaitā publicēsim uzņēmēju pārdomas!

Kļūdas ir neizbēgamas un no tām ir jāmācās

Mārtiņš Kalniņš, mobilās lietotnes Monea līdzdibinātājs:

«Dažkārt smaidu, domājot par to, cik ilgu laiku nereti ieguldām, izstrādājot sarežģītākus produktus un to versijas, lai beigās nonāktu pie vienkāršākas un daudz ērtākas versijas. Proti, veidojot jaunu produktu, tu kļūdies daudzas reizes, bet kļūdas ir dabiskas (neizbēgamas) un no tām ir jāmācās. Parasti kļūdas tiek pieļautas brīdī, kad mēģini apvienot neskaitāmas iespējamās idejas vienā konceptā, tajā pašā laikā labi zinot, ka visas pasaules problēmas nevar atrisināt ar vienu piegājienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mums ir laimējies, ka piederam paši sev un paši arī pieņemam lēmumus.Iespējams, ka citreiz ne visai labus un arī daudz kļūdāmies, taču ātri reaģējam uz tirgu, un tas ir viens no mūsu veiksmes faktoriem,» intervijā Dienas Biznesam atklāja AS Sakret Holdings valdes priekšsēdētājs Andris Vanags.

Būvmaisījumu ražotājs AS Sakret Holdings 2018.gadu noslēdzis ar 21,3 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10% lielāks nekā 2017. gadā, bet, pēc neauditētajiem datiem, 2018.gadā Sakret Holdings peļņa bija 0,4 miljoni eiro. Kas to ietekmēja?

Mūsu industrijā katrs ekonomiskais cikls nosaka ļoti daudz ko – vai mums pieaug vai krīt apgrozījums. Ja ekonomiskais pieaugums IKP ir virs 1%, tas nozīmē, ka mūsu pieaugums apgrozījumā būs katrā no valstīm, kurā darbojamies. Salīdzinot 2018. gadu ar 2017. gadu, viens no galvenajiem apgrozījuma pieauguma iemesliem Latvijā bija, ka Altum veiksmīgi sāka un turpināja daudzdzīvokļu ēku siltināšanas programmu. Savukārt Igaunijā, sākot no aptuveni 2012. gada, ir lēzens un mērens kāpums. Nav bijuši kritumi ne ekonomikā, ne būvniecības industrijā, un tur mums ar katru gadu iet arvien labāk. Vēl jāņem vērā, ka privātais patēriņš katrā no valstīm – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā -, mūsuprāt, ir veiksmīgs un tas pieaug. Redzam, ka tiek būvēts arvien vairāk privātmāju. Katra nauda, kas tiek ieguldīta infrastruktūrā – valsts vai pašvaldības – , nozīmē, ka vietējiem iedzīvotājiem ir darbs. Tas nozīmē, ka viņi nopelna, tērē, un tas savukārt dod kopējo ekonomisko stimulu. Mēs uzskatām, ka šajā biznesā ir tā - ja mums ir rūpnīca konkrētajā valstī, tad esam viens no noteicošajiem tirgus daļas turētājiem un spēlētājiem. Varam salīdzināt savā starpā gan izmaksu, gan produkcijas cenas. Mūsu galvenais nosacījums, ka katrā no valstīm mums ir mūsu mājas tirgus. Neesam klasiskajā izpratnē eksportētājuzņēmums, jo mūsu produkcija ir relatīvi smaga un salīdzinoši lēta. Rūpnīcas produktu realizācijas rādiuss ir aptuveni 300 kilometri. Tālāk var vest, ja ir maksātspējīgāks vai relatīvi tuvs tirgus, tad tās ir mūsu eksporta iespējas. Lai varētu būt veiksmīgi katrā no valstīm un eksportēt, produkti ir jākomplektē, piemēram, grīdu sistēmai, sākot no parastā betona un beidzot ar pašizlīdzinošām grīdām. Tas nozīmē, ka viens ražotājs spēj klientam piegādāt visu sistēmu. Līdzīgi ir ar siltināšanas sistēmu. Ir produkti, kurus mēs ražojam, bet ir arī tādi, kurus iepērkam un pārdodam. Nepieciešama nepārtraukta attīstība, rokas turēšana uz pulsa ne tikai Baltijā, bet arī Skandināvijā un Vācijā, kas ir viens no tirgiem, kas ir kā flagmanis Eiropā. Tāpat apmeklējam izstādes, runājam ar izejvielu piegādātājiem, sadarbojamies ar laboratorijām, visu laiku strādājam pie jaunu produktu izstrādes, un tas palīdz noturēt un kāpināt apgrozījumu, arī krīzes un ekonomiskās lejupslīdes ciklā, kas ir samērā nereta parādība Baltijas valstīs. Mums ir pietiekami labs produktu grozs, bet visu laiku jādomā, ko mums vēl ražot, attīstīt, piedāvāt, lai mēs noturētu un audzētu apgrozījumu un finanšu rādītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Euroaptieka valdes priekšsēdētāju Ivaru Nelsonu

Lelde Petrāne, 13.01.2017

Biroja darbinieki strādā aptiekā, lai labāk izprastu pienākumus un darba dienas ritējumu

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Ivars Nelsons, SIA Euroaptieka valdes priekšsēdētājs.

Trīs svarīgākie fakti par Jūsu pārstāvēto uzņēmumu? Ar ko Jūsu uzņēmums ir unikāls?

Lepojos, ka mēs bijām pirmie, kas izveidoja pašapkalpošanās tipa aptiekas. Euroaptieka bija arī pirmā, kas ieviesa konsultācijas aptiekās – izglītotus darbiniekus, kuri strādā tieši pašapkalpošanās zālēs un konsultē klientus, palīdzot viņiem gan orientēties preču klāstā, gan izvēlēties sev piemērotākos produktus. Pašlaik mēs mērķtiecīgi vēlamies panākt, ka aptieka ir vieta, kuru cilvēki apmeklē, lai preventīvi rūpētos par savu veselību un labsajūtu, nevis ierastos tikai tad, kad jau ir skārušas veselības problēmas. Manuprāt, ir jālauž stereotips par aptieku kā tikai zāļu tirdzniecības vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cīņa par kapitāla piesaisti

Db.lv, 19.05.2020

Madara Kļaviņa-Kalnmale demonstrē, kā izskatās 3D koronavīrusa morfoloģijas modelis caur "LightSpace Technologies" AR galvas displeju.

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl februārī bija iespēja skatīt Monas Lizas portretu Luvrā virtuālajā realitātē. Tā kā šo portretu katru dienu apskata vairāki tūkstoši cilvēku un ir veikti attiecīgi drošības pasākumi, šo gleznu ir salīdzinoši grūti "izbaudīt". Tāpēc muzejs spēra soli pretī tehnoloģijām, ļaujot tā apmeklētājiem izdzīvot neierastu pieredzi, izbaudot šo šedevru vienatnē, izmantojot virtuālo realitāti.

Muzeji ir tikai viena no virtuālās realitātes (VR) un papildinātās realitātes (AR) pielietošanas vietām tūrisma un izklaides sfērā. Teju ikviens mūsdienās ir saskāries vai dzirdējis par 3D kino vai datorspēlēm. VR/ AR izmantošanas iespējas ir teju bez limita, gandrīz jebkurā jomā. Nākotnē ārsti skatīsies orgānus 3D projekcijā ar reālā laika datiem, kas atvieglos slimību un ievainojumu noteikšanu un palielinās precizitāti ķirurģijā. Toties inženieri varēs attīstīt un pilnveidot savas zināšanas par kosmosa kuģiem jebkurā vietā un laikā.

Arī aizsardzības sektorā 3D reljefa kartes var veicināt izpratni par apkārt notiekošo, bet drošības kontrolē, piemēram, lidostās, atvieglot bagāžas skenēšanas procedūru. Šobrīd vēl nav iespējams paredzēt, kā mainīsies pasaule pēc COVID-19 pandēmijas, taču ļoti iespējams, ka tā veicinās ātrāku izaugsmi atsevišķās nozarēs, un, piemēram, drīzumā varēsim veikt 3D video hologrammu zvanus un apmeklēt muzejus, sēžot uz dīvāna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Latvijas aizbraukušo piesaistes «puzle» ir sarežģīta, un vispārējā stratēģija tajā ir uzticības sabiedrības veidošana. Tā sarunā ar db.lv saka Swedbank AB grupas vadītāja un prezidente Birgite Bonasena (Birgitte Bonnesen).

Šī saruna notika Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā pirms B. Bonasenas vadītās finanšu pratības stundas. Zināma minstināšanās vēl pirms visai augstās viešņas ierašanās iestājās, kad kļuva skaidrs, ka direktors pats nevarēs ar viņu atnākt sasveicināties, jo tieši tobrīd risinājās vairākas stundas ilgs jauniešu biznesa projektu konkurss, kura žūrijā direktors piedalījās. Šis «defekts» mūsu sarunas gaitā gan savdabīgi izkristalizējas par efektu – ka tieši tā progresīvā skolā ir jābūt: vienlaikus risinās vismaz divi vienlīdz svarīgi pasākumi, kas audzina uzņēmējdarbības prasmes, un vismaz viens no tiem ir angliski. Galu galā skolas vārdā sasveicināties un bibliotēkai dāvināto grāmatu komplektu saņemt atnāca, šķiet, mācību daļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas pārvērš valsts iestādēs

Sandris Točs, speciāli DB, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Es vēlos strādāt nozarēs, kur nav tādas regulācijas, nav tādas valsts iejaukšanās privātos uzņēmumos, kāda notiek finanšu jomā, īpaši Latvijā,» intervijā Dienas Biznesam saka likvidējamās ABLV Bank īpašnieks Ernests Bernis

Eiropas Savienības tiesiskuma līmenis mums vienmēr ir bijis tas, uz ko Latvijai vajag tiekties. Tagad Eiropas Savienība, lasot medijus, kļuvusi par «pasaules naudas atmazgātāju paradīzi». Kas notiek?

Jāatzīst, ka patreiz cīņa ar naudas atmazgāšanu banku un finanšu nozarē ir galvenā tēma, ar to ir saistīti galvenie riski un tās ir lielākās galvassāpes visiem banku vadītājiem. Tāpēc, ka pasaule tomēr mainās. Ja kaut kas bija pieņemts pirms desmit vai divdesmit gadiem, tad, pasaulei attīstoties, tas vairs nav pieņemams. Ko es ar to gribu pateikt? Visur banku sektorā ir vērojama milzīga spriedze, kas ir saistīta ar to, ka ir ļoti liels spiediens no valsts puses, lai apkarotu nodokļu nemaksāšanu, korupciju un noziedzību. Valdības uzskata, ka reālais cīņas lauks ar šiem noziegumiem ir finanses. Nosacīti pirms piecpadsmit, divdesmit gadiem bija tā robeža, kad pienākumu cīnīties ar šiem noziegumiem no valsts iestādēm sāka pārlikt uz bankām. Sprieda tā – ja noziedzniekiem nebūs iespējas operēt ar savu naudu, tas samazinās noziedzību. Domāju, ka kopumā jā, tā ir pareiza pieeja. Tikai diemžēl patreiz mēs vērojam to, ka lielākā daļa skandālu ir nevis valsts vai banku rīcības dēļ, bet tāpēc, ka tos izraisījušas dažādas publikācijas. Mēs tikko redzējām Swedbank skandālu. Bija Danske Bank skandāls. Ievērojiet – skandālos runa ir par miljardu darījumiem, milzīgiem naudas apgrozījumiem, bet vienlaikus tur gandrīz nav aktīvu krimināllietu, faktiski neviena persona nav apsūdzēta. Kā tas var būt? Man liekas, tas pārvēršas par farsu. Tāpēc, no vienas puses, milzīga atbildība tik tiešām gulstas uz bankām. Tām ir jādara viss, lai nepieļautu savu darbinieku iesaistīšanu nelikumīgos darījumos. No otras puses, ir mediju kampaņa, kas vairāk skar reputāciju, nevis runa ir par reāliem noziegumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

10 padomi, kas padarīs jūsu interneta CV kvalitatīvāku

Inga Daliba, speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere., 17.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veidojot savu CV, jāatceras viena būtiska nianse – CV jeb dzīvesgājums kalpo kā jūsu personības spogulis potenciālā darba devēja acīs.

Tāpēc nepieciešams visas komponentes izkārtot saprotami un loģiski. Svarīgi, ka, ejot tehnoloģijas attīstībai uz priekšu, palielinās arī e-prasmju nozīme gan darba meklēšanā, gan iespējamajos darba pienākumos. Tas nozīmē, ka arī darba meklētājiem ir jāpieslīpējas un jāmainās līdzi laikam, jo arī darba tirgū valda formula - pastāvēs, kas mainīsies. Lai gan izveidot CV internetā ir vieglāk, tomēr ir svarīgas lietas, kas jāievēro tieši saistībā ar e-vidi. Jābūt konkrētam un korektam, sākot ar savu e-pasta nosaukumu, beidzot ar gramatiku un valodas lietojumu tajā.

1. Internetā ievietojot savu CV ir jāpievērš uzmanība atslēgvārdiem. Vajag būt konkrētam un precīzam, lai darba devējam jau izlasot pirmos burtus, būtu skaidrs, ko darbinieks vēlas. Aizmirstiet par tādiem CV nosaukumiem kā «Jāņa CV»,«CV» vai «Mans CV». Izceliet uzreiz to, pēc kā jūs tiecaties – vēlamais amats vai vakance. «Loģistikas speciālists» vai «Tiešās pārdošanas speciālists», tādā veidā tiek parādīts darbinieka tiešums un mērķtiecība. Bieži darba devēji sludinājumā norāda faila nosaukumu, kādam tam jābūt, tāpēc uzmanīgi jāseko ne tikai sava CV saturam, bet arī ievietotā sludinājuma prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule ir mainījusies. Par ASV prezidentu ir kļuvis Donalds Tramps, kurš atklāti saka – Amerika first! Viņam Amerika ir pirmajā vietā! Es domāju, ka arī Latvijai ir vajadzīgs tāds prezidents, kurš pasaka – pirmajā vietā ir Latvija! Pasaka un dara!

Tā intervijā saka Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Skaļa ieroča kārta parastā trešdienas rītā, kad cilvēki dodas uz darbu. Mūsu Latvijas valstī netālu no Mātes Latvijas pie Brāļu kapiem ar automātu nošauj cilvēku. Runā, ka maksātnespējas administratoru mafija Rīgas ielās kārto savas lietas. Parādās bailes, ka atgriezušies 90-tie… Jūs kā Baptistu draudžu savienības bīskaps divpads- mit gadus kopā ar citiem bīskapiem lūdzāt Dievu par Latviju. Svētkos vadījāt dievkalpojumus kopā ar katoļu kardinālu Jāni Pujatu un arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču, ar luterāņu arhibīskapu Jāni Vanagu un pareizticīgo metropolītu Aleksandru. Vai tiešām šī skumjā aina ir tas, ko Latvijas simtgadē mēs visi kopā cerējām ieraudzīt? Ko šī notikusī vardarbība mums rāda?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas ekonomikas attīstība - vai varējām labāk un citādāk?

Latvijas Bankas ekonomists Gundars Dāvidsons, 28.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad citreiz, ja ne tagad domāt par Latvijas ekonomiskās attīstības modeli? Šis ir ne tikai simtgades gads, bet arī gads, kurā skaidri redzējām, cik nedrošs var būt mūsu izvēlētais ceļš.

Pēkšņi uzzinājām, ka ekonomikas modelis, ko uzskatījām par «finanšu pakalpojumu eksportu», citur izskatās kā netīrās naudas atmazgāšana. Ko tālāk? Vai neesam kaut ko neatgriezeniski zaudējuši, mētājoties no viena modeļa uz otru? Mēģināšu mazliet vispārināti un mazliet spekulatīvi rast atbildes uz šiem jautājumiem, balstoties kā uz mūsu pagātni, tā arī citu valstu pieredzi.

Sāksim no paša sākuma: uz ko sākotnēji balstījās Latvijas valsts tautsaimniecība?

Sākums – starpkaru periods

Pats sākums, liekas, bija no nekā. Pēc Pirmā pasaules kara visa industrija bija zudusi – evakuēta uz Krieviju bez cerības, ka varētu atgriezties. Tomēr šis nulles punkta stāsts ir tikai šķietamība. Patiesībā Latvija tolaik bija daudz labākās pozīcijās, nekā 1991. gadā atgūstot neatkarību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Arni Jaudzemu, Sixt vadītāju Baltijas valstīs

Lelde Petrāne, 08.08.2014

Viena no retajām fotogrāfijām, kurās var redzēt mani – parasti esmu kameras otrā pusē. Singapūras putnu dārzs.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild uzņēmuma Sixt vadītājs Baltijas valstīs Arnis Jaudzems.

Šobrīd Sixt ir pieejams vairāk nekā 100 pasaules valstīs. Baltijā vairāk nekā desmit gadus uzņēmums sniedz auto nomas un līzinga pakalpojumus, konsultē Baltijas lielāko uzņēmumu autoparkus, kā arī uzņēmumus ar nelielu automašīnu skaitu. Rīgā un Jūrmalā pieejams arī Sixt velo nomas tīkls.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Darbs auto nomā un auto līzingā apvieno visas tās lietas, kas mani vienmēr ir interesējušas – auto, ekonomika un ceļošana. Automašīnu lieta, kā jau visiem puikām, sāka interesēt bērnībā; pēc pamatskolas uzreiz sāku studēt ekonomiku un biznesu, un pēcāk, atveroties robežām, ceļošana ir viens no maniem hobijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Grib revidēt jauno būvniecības regulējumu

Māris Ķirsons
, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā Būvniecības likumā vēlas izmaiņas attiecībā uz Būvniecības valsts kontroles biroju, pagaidām tiek laboti valdības noteikumi

To, ka Ekonomikas ministrijā ir sagatavots iespējamais grozījumu projekts tikai pērn spēkā stājušajās Būvniecības likumā, Saeimas Zolitūdes parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē, atbildot uz Valsts kontroles padomnieka Edgara Pastara jautājumu, atzina Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis. Viņš norādīja, ka jautājums ir par situāciju, kāda veidosies pēc šā gada 1. jūlija attiecībā uz Būvniecības valsts kontroles biroja funkcijām. Proti, 1. jūlijā šai institūcijai būs jāpieņem ekspluatācijā jaunas vai esošu būvju pārbūves, ja publisku būvdarbu līgumcena ir 1,5 milj. eiro vai vairāk. «Kā lai pieņemam šādu objektu ekspluatācijā, ja neviens no biroja ekspertiem, tajā ne reizi nav bijis?» retoriski jautāja P. Druķis. Viņaprāt, šāda situācija, nav īsti adekvāta, tāpēc ir vajadzīgas izmaiņas. Būvniecībā arī neesot iespējams sākotnēji pilnīgi precīzi noteikt izmaksas, jo tās varot arī pieaugt, tāpēc kritērijs, kad birojam obligāti ekspluatācijā jāpieņem būves, kuru būvdarbu līgumcena ir 1,5 milj. eiro, ir ļoti nosacīts. Pēc P. Druķa sacītā, būvniecības kļūdas jau nav tikai būvdarbu kļūdas. Proti, Norvēģijas pieredze rāda, ka būvdarbu kļūdas ir tikai 30%, savukārt 70% ir ieceres un projekta nepilnības, projektēšanas kļūdas un neatbilstoši būvizstrādājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru