Būve

FOTO: Stereotaktiskās radioķirurģijas centra izveidē Siguldā investēti 5,6 miljoni eiro

LETA;Db.lv, 25.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldā 24.novembrīatklāts stereotaktiskās radioķirurģijas centrs Sigulda (SRC Sigulda), kurā būs pieejama robotizētās stereotaktiskās radioķirurģijas iekārta CyberKnife, aģentūru LETA informēja SRC Sigulda valdes loceklis Dēvijs Zīvers.

Stereotaktiskās radioķirurģijas iekārta CyberKnife īpaši piemērota tādu audzēju ārstēšanai, kas atrodas grūti pieejamās vietās, piemēram, galvas un muguras smadzenēs, kustīgos orgānos - plaušās, prostatā -, kā arī citās vietās.

Plānots, ka gada laikā iekārta CyberKnife spēs apkalpot ap 500 pacientiem. Taču šādu apjomu jaunais centrs varētu sasniegt vien tuvāko piecu gadu laikā. Viena ārstēšanas kursa izmaksas būs no 7000 eiro, kas ir vidēji par 20-30% zemāk nekā citur Eiropā. Patlaban tuvākā vieta, kur pieejama šāda tehnoloģija, ir Kuopio, Somijā, teica Zīvers.

Stereotaktiskās radioķirurģijas centra Sigulda iekārtas iegādei un centra būvniecībai kopumā tika ieguldīti 5,6 miljoni eiro, no kuriem 3,8 miljoni eiro ir bankas Citadele piešķirtais aizdevums, bet 1,8 miljoni eiro – privātais kapitāls.

Projekts tiek īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) programmas Augstas pievienotās vērtības investīcijas 4. kārta ietvaros un finansēts no ERAF piešķirtajiem līdzekļiem. LIAA grants 2,13 miljonu eiro tiks piešķirts tikai pēc projekta veiksmīgas īstenošanas un tiks izmantots Citadeles aizdevuma dzēšanai.

Kā iepriekš norādīja Zīvers, centra būvniecība Siguldas slimnīcas teritorijā izvēlēta, lai veidotu sinerģiju medicīnas tūrisma attīstībā. Jaunais centrs lielā mērā orientēsies uz medicīnas tūrismu - ne tikai uz Skandināvijas, bet arī uz NVS valstīm.

Kā informēja SIA Siguldas slimnīca valdes loceklis Valdis Siļķe, Siguldas slimnīcas klientu lokā ir pacienti no Zviedrijas, Anglijas, Īrijas, Spānijas, taču lielāko daļu no ārvalstu pacientu skaita veido Norvēģijas iedzīvotāji.

SRC Sigulda pārvaldīs 2014.gada 21.martā dibinātā SIA Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs Sigulda. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs Sigulda pilnībā pieder Latvijā reģistrētajai SIA Amerikas Baltijas tehnoloģiju korporācija.

Komentāri

Pievienot komentāru