Būve

Londonas Shard būvētāji Saūda Arābijā cels 1 kilometru augstu debesskrāpi

Lelde Petrāne, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Kompānija, kas būvēja Londonas Shard debesskrāpi, izvēlēta pārraudzīt Saūda Arābijas torņa, kas kļūs par pasaulē augstāko, būvniecību, ziņo BBC.

Londonā bāzētā Mace veidos komandu ar britu firmu EC Harris, lai radītu Karalistes torni Džidā.

Struktūras augstums pēc pabeigšanas būšot 1 kilometrs. Tas nozīmē, ka tā būs vairāk nekā trīs reizes augstāka nekā Shard.

Ēka arī būs par 170 metriem augstāka nekā pašreizējā augstākā ēka Burj Khalifa Dubaijā (828 metri).

Karalistes torņa, no kura pavērsies skats uz Sarkano jūru, būvniecība varētu izmaksāt ap 620 miljoniem latu. Ēkas pabeigšanai būšot nepieciešami vairāk nekā pieci gadi.

Tā sastāvēs no piecu zvaigžņu viesnīcas, dzīvokļiem, boroju telpām un observatorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gadu pēc atklāšanas Eiropas augstākais debesskrāpis stāv tukšs

Jānis Rancāns, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumeiropas augstākā ēka, Londonā esošā The Shard gatavojas atzīmēt savu pirmo gadskārtu. Tikmēr pieaudzis skeptisms par iecerēto debesskrāpja nozīmīgumu, jo atklājies, ka patlaban tiek izmantoti tikai seši no 72 ēkas stāviem.

Pēc iespaidīgās atvēršanas ceremonijas 2012. gadā, 310 metrus augstais debesskrāpis palicis lielākoties tukšs, sarunā ar CNBC apstiprinājis ēkas īpašnieku Sellar Property Group pārstāvis.

The Shard, kura dizainu izstrādājis Itālijas arhitekts Renco Piano (Renzo Piano), bieži raksturots kā vairāk «vertikāla pilsēta» nekā ēka. Debesskrāpja un apkārtējā zemes gabala attīstīšana izmaksājusi gandrīz divus miljardus britu mārciņu. Projektā investēja Kataras uzņēmēji.

Tomēr patlaban tiek izmantots tikai torņa vidienē esošais restorāns un skatu platforma. Ēkas īpašnieki, norādot uz komercnoslēpumu, nav atklājuši, vai tuvākajā nākotnē šī situācija mainīsies. Zināms tikai, ka šogad debesskrāpī darbu uzsāks divi jauni restorāni un viesnīca 19. stāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas attīstītājs Hermitage sācis trīs miljardu ASV dolāru vērtu projektu Parīzē, cerībā pārspēt Londonas debesskrāpi Shard, kas pašlaik ir augstākā celtne Rietumeiropā, raksta Bloomberg.

Hermitage paredz uzcelt divas 320 metrus augstas celtnes Parīzes La Defense biznesa rajonā, vienpadsmit metro pieturvietu attālumā no Parīzes Dievmātes katedrāles

Paredzēts, ka debesskrāpjos atradīsies luksusa dzīvokļi, biroji, kā arī pieczvaigžņu viesnīca.

Parīzē vēl augstāka celtne par Hermitage debesskrāpjiem būs vien Eifeļa tornis.

«Jūs redzēsiet abas celtnes no jebkuras pilsētas daļas,» norāda Emins Iskanderovs, 37 gadus vecais Hermitage vadītājs. Viņš pauda, ka līdz gada beigām tiek plānots slēgt visas ar finansēm saistītās norunas, savukārt projekta īstenošanas darbi varētu sākties nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Maskavas Mercury City sola pārspēt Eiropas augstāko debesskrāpi Londonā

Gunta Kursiša, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka pašlaik augstākais Eiropas debesskrāpis Londonas Shard zaudēs savu statusu, un to iegūs Maskavas Mercury City Tower debesskrāpis, norāda Mercury City attīstības projekta pārstāvji.

Tiek paredzēts, ka debesskrāpis Mercury City Tower būs 338 metrus augsts, kas ir par 18 metriem vairāk nekā pašreizējam augstākajam debesskrāpim Shard, kas tika atklāts šā gada jūlija sākumā un kura celtniecībā tika izlietoti aptuveni 11 tūkstoši stikla paneļu. 87 stāvus augstā Shard būvniecību finansēja Katara.

Merkury City Tower būvniecība tika uzsākta 2005. gadā un to paredzēts pabeigt šogad. Debesskrāpim paredzēti 75 stāvi, tostarp pieci pagrabstāvi.

Debesskrāpī paredzēts iekārtot biroju telpas, dzīvojamās telpas, restorānu, fitnesa zāli un tirdzniecības platības, liecina informācija portālā skyscraperpage.com.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts ar foto - Greenpeace aktīvistes «ieņēmušas» Londonas The Shard

Lelde Petrāne, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sešas vides aizstāvju grupas Greenpeace aktīvistes cenšas uzrāpties Rietumeiropā augstākajā celtnē The Shard, protestējot pret naftas un gāzes ieguvi Arktikā, vēsta Guardian.

The Shard atrodas Londonas centrālajā daļā.

Aktīvistes savu kāpienu sāka agri no rīta, un sākotnēji tika ziņots vien par sešām sievietēm, kuras mēģina «iekarot» augstceltni.

Taču Greenpeace savā Twitter kontā ievietojusi fotogrāfiju, kurā redzamas visas sešas sievietes - Sabīne, Sandra, Viktorija, Ali, Viola un Līsbeta - pirms došanās augšup. Organizācija arī publiskojusi Viktorijas sacīto, kurā viņa skaidro savu motivāciju, un veikusi citus paziņojumus, kas saistīti ar šo aktivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

10 pasaules skaistākie debesskrāpji, kas atklāti pērn

Žanete Hāka, 23.05.2014

10. Tour Carpe Diem.

Šī ēka atrodas Korbevuā, Francijā, un tai ir videi draudzīgs dizains, kas ietver ūdens sildīšanu ar saules palīdzību, augsta līmeņa apgaismojumu un citus faktorus. Uz jumta atrodas dārzs, no kura iespējams baudīt Parīzes un Sēnas skatus.

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonas debesskrāpis Shard patlaban ir līderis starp debesskrāpjiem pasaulē, liecina jaunākais Emporis pētījums.

Šo ēku kā līderi no vairāk nekā 300 debesskrāpjiem, kuru augstums ir vismaz 100 metri un kuru celtniecība ir pabeigta pērn, izvēlējās grupa starptautisko ekspertu. Tiesa gan, ne visi par Shard ir sajūsmā – londonieši sākotnēji šo celtni ienīda un tā dizaina nepilnība ļauj viesiem skatīties vienam otra istabā. Kā norāda Emporis žūrijas loceklis, Shard būvniecība bija sarežģīta salīdzinoši šaurās vietas dēļ, tādēļ bija nepieciešama inovatīva plānošana. Tas gan padara rezultātu daudz iespaidīgāku – debesskrāpis ir uzreiz atpazīstams un patlaban tiek apsvērta tā pasludināšana par Londonas jauno simbolu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm atļauts vadīt automašīnas

Db.lv, 25.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm atļauts vadīt automašīnas, izbeidzot pasaulē pēdējo aizliegumu sievietēm sēsties pie auto stūres.

Daudzas sievietes jau tūlīt pēc pusnakts izmantoja šo iespēju un izbrauca pilsētu ielās, pēc tam sociālajos tīklos daloties ar foto un video, kuros viņas redzamas, vadot auto.

Pagājušā gada nogalē varasiestādes nolēma, ka sievietēm būs atļauts vadīt vieglās un kravas automašīnas, kā arī motociklus.

«Sievietes Saūda Arābijā dzīvo patriarhālā struktūrā. Atļauja viņām sēsties pie stūres palīdzēs apstrīdēt sociālās un dzimumu normas, kas ierobežo mobilitāti, autonomiju un neatkarību,» ziņu aģentūrai AFP norādīja Hana al Hamri, autore topošai grāmatai par sievietēm žurnālistēm Saūda Arābijā.

Daudzām sievietēm aizlieguma atcelšana var ievērojami uzlabot ikdienu, izbeidzot atkarību no privātiem šoferiem un radiniekiem vīriešiem, lai pārvietotos ar automašīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienotajos Arābu Emirātos Dubaijā durvis atvērusi augstākā viesnīca pasaulē.

JW Marriott Marquis Dubai viesnīca izvietota divos debesskrāpjos, kuru augstums sasniedz 355 metrus un tām ir 72 stāvi. Viesnīca piedāvā arī veselības kluba, SPA un konferenču zāles pakalpojumus.

Lai gan viesnīca oficiāli atklāta tikai tagad, tā jau aizvadītā gada novembrī sāka uzņemt pirmos viesus. Oficiālā viesnīcas atklāšana tika aizvadīta ar dažādiem sarīkojumiem, kurus apmeklēja speciāli atlasīti viesi. Patlaban gan apmesties iespējams tikai vienā no abām ēkām. Paredzēts, ka otra ēka tiks atklāta 2014. gadā.

Kopumā viesnīcā ir 684 standarta un 120 luksusa klases numuri (nākamgad numuru skaits ar otrās ēkas atklāšanu dubultosies). Viena numuriņa cena viesnīcā sākas no 326 ASV dolāriem par nakti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Saūda Arābijas troņa dārgums - Saudi Aramco - biržā

Jānis Šķupelis, 09.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordi paliek rekordi - decembra pirmajā daļā pasaule sagaidīja lielāko sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (Initial public offering jeb IPO) vēsturē.

Par vietējās Rijādas biržas iespēju izmantošanu izšķīrās Saūda Arābijas naftas milzis Saudi Aramco. Tam ar šī procesa palīdzību izdevās piesaistīt līdzekļus gandrīz 26 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir vairāk nekā līdzšinējais 2014. gada Alibaba rekords. Pēc šī IPO Saudi Aramco vērtība ir noteikta 1,7 triljonu ASV dolāru apmērā. Tādējādi tā ir kļuvusi par pašu vērtīgāko publisko kotēto biržas kompāniju pasaulē. Vēl ir tikai divas citas publiskas akciju kompānijas, kuru vērtība pārsniedz viena triljona ASV dolāru barjeru - Apple (1,18 triljoni ASV dolāri) un Microsoft (1,14 triljoni ASV dolāri). Katrā ziņā nu vērtīgākais pasaules uzņēmums tiks tirgots Rijādā nevis Ņujorkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien pieaugušas par vairāk nekā 5% saistībā ar Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un Kuveitas lēmumu samazināt naftas ieguvi.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieaugusi par 5,1% līdz 79,58 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena kāpusi par 5,2% līdz 84,02 dolāriem par barelu.

Saūda Arābija, AAE un Kuveita svētdien paziņoja, ka naftas ieguve tiks samazināta kopumā par 772 000 barelu dienā. Tai skaitā Saūda Arābija apņēmusies samazināt naftas ieguvi par 500 000 barelu dienā.

Ierobežojums būs spēkā no maija līdz gada beigām.

Arī Irāka paziņojusi par naftas ieguves samazināšanu par 211 000 barelu dienā no 1.maija līdz gada beigām un Alžīrija nolēmusi samazināt naftas ieguvi par 48 000 barelu dienā.

Samazinājumi seko naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmumam oktobrī samazināt naftas ieguvi par diviem miljoniem barelu dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau pagājušonedēļ tika gaidīts lēmums par to, ko OPEC+ veidojums (Jēlnaftas Eksportētājvalstu organizācija un vairākas valstis, kas formāli nav šī karteļa sastāvā) nolems saistībā ar savu melnā zelta ieguvi.

Līdz ar straujo ekonomikas uzrāvienu pēc pandēmijas šoka spēji audzis pieprasījums pēc naftas. Rezultātā kopš krīzes zemākajiem punktiem tās cena daudzkāršojusies. Tas savukārt teorētiski šī resursa ieguvējiem ļauj domāt par aizturēto barelu atgriešanu tirgū, lai palielinātu savus ieņēmumus un neizraisītu kādas ievērojamākas naftas tirgus nesabalansētības.

Kopumā gan notiekošais liecina, ka realitātē lēmumi par naftas barelu laišanu tirgū ir krietni sarežģītāki. OPEC+ nespējot pieņemt kādu konkrētu lēmumu, tiek apspriesta šī veidojuma krīze un pat pajukšana.

Domstarpības starp sabiedrotajiem

Pieejamā informācija liecina, ka, spriežot par naftas politiku, ievērojamas domstarpības plaukušas starp OPEC līderi Saūda Arābiju un ilggadējo tās sabiedroto – Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Skats uz Londonu no Rietumeiropā augstākās celtnes

Lelde Petrāne, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reuters fotogrāfam bijusi iespēja paviesoties Rietumeiropā augstākajā celtnē - Londonā esošajā Shard, iemūžinot pilsētu no augšas.

Šīs bildes uzņemtas no skatu platformas, kas tiks atklāta 1. februārī.

Debesskrāpja Shard augstums ir 309 metri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rietumeiropā augstākās ēkas Shard skatu laukums ar šodienu ir atvērts sabiedrībai, ziņo BBC.

Londonas mērs Boriss Džonsons, piedaloties arī ēkas arhitektam Renzo Piano, pārgriezis skatu platformas, kas atrodas 243 metru augstumā, atklāšanas lenti.

Shard ēka ir 310 metrus - 87 stāvus - augsta. Skaidrās dienās platformas apmeklētājiem tiek solīts iespaidīgs skats uz galvaspilsētu. Tomēr laika prognozes liekot domāt, ka tiem 4800 cilvēkiem, kuri jau samaksājuši par skatu laukuma apmeklēšanu šodien, redzamība varētu būt stipri ierobežota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras arābu valstis pirmdien paziņojušas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru, apsūdzot to terorisma atbalstīšanā.

Diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtraukuši Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija.

Visas četras valstis paziņojušas, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas šiītu nemierniekiem, paziņojusi, ka izslēdz Kataru, kas koalīcijas rīcībā bija nodevusi kara lidmašīnas.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, "lai pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām". Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā "Musulmaņu brālība", "Al Qaeda" un "Islāma valsts", kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābijā trešdien tika atvērts pirmais komerciālais kinoteātris, izbeidzot vairāk nekā 35 gadus ilgušu kinoteātru aizliegumu konservatīvajā islāma monarhijā.

Saūda Arābijas kultūras un informācijas ministrs Avads al Avads deva atļauju atvērt jauno kinoteātri Karaļa Abdallāha Finanšu rajonā valsts galvaspilsētā Rijādā.

Uzsākot savu darbību, jaunais kinoteātris demonstrēs Holivudas filmu «Black Panther» («Melnā pantera»).

Saūda Arābijas Audiovizuālo mediju ģenerālkomisija pārbaudīja, vai šī filma atbilstoši jauniem noteikumiem ir piemērota skatītājiem, kuri ir vecāki par 15 gadiem.

Trešdienas seanss bija rezervēts tikai kino speciālistiem un šīs nozares interesentiem, bet no nākamās nedēļas kinoteātris būs atvērts plašākai sabiedrībai.

Jaunatvērto kinoteātri uzturēs ASV bāzētā firma «AMC Entertainment» saskaņā ar šomēnes parakstītu līgumu starp Saūda Arābijas valdību un šo firmu. Tas paredz, ka firma tuvāko piecu gadu laikā atvērs 30 līdz 40 kinoteātrus 15 Saūda Arābijas pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Saūda Arābija nodemonstrē uzbrukumos tās naftas rūpniecības objektiem izmantoto dronu un raķešu atliekas

LETA, 19.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābija trešdien nodemonstrējusi atliekas no droniem un vadāmajām raķetēm, kas tika izmantotas uzbrukumos tās naftas rūpniecības objektiem, apgalvojot, ka pierādījumi norāda uz Irānu.

Saūda Arābija paziņoja, ka sestdien notikušajos uzbrukumos izmantoti kopumā 25 droni un raķetes. Saūda Arābijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis sacīja, ka uzbrukuma vietās atrastas irāņu bezpilota lidaparāti «Delta Wing» un vadāmās raķetes «Ya Ali».

«Uzbrukumi tika veikti no ziemeļiem, un tos neapšaubāmi sarīkoja Irāna,» preses konferencē paziņoja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis, piebilstot, ka pierādījumi to apstiprina.

Atbildību par šiem dronu triecieniem uzņēmušies Jemenas šīītu hutiešu nemiernieki, taču ASV uzskata, ka hutiešiem nav pa spēkam pašiem veikt šāda mēroga uzbrukumus un patiesā atbildīgā ir Irāna. Arī Saūda Arābija uzskata, ka uzbrukumos izmantotie droni nevarēja atlidot no Jemenas un hutieši piesedz Irānu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem arvien pieejamāki kļūst Tuvo Austrumu finanšu tirgi, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar šīs nedēļas sākumu starptautiskajiem investoriem vairāk pavēries viens samērā liels (gandrīz 600 miljardu ASV dolāru vērtībā pēc kapitalizācijas) un interesants akciju tirgus – Saūda Arābija. Lai ieguldītu attīstīto Tuvo Austrumu bagāto valstu akciju tirgos, ilgstoši bijis jāsaskaras ar dažādām barjerām un to, ka ļoti liela noteikšana šajos jautājumos ir valstij. Tiesa gan, ziņas no Tuvo Austrumu un pasaules naftas ieguves lielvalsts Saūda Arābijas liecina, ka tā tomēr izpildījusi savu agrāk doto solījumu un ekonomikas diversificēšanas nolūkos (ekonomika ir pārlieku atkarīga no naftas sektora) vairāk pavērusi savu valsts akciju tirgu starptautiskajiem investoriem. Jāpiebilst, ka nafta veido ap 90% no Saūda Arābijas valdības ieņēmumiem un turklāt šī valsts pati samērā negausīgi sākusi šo resursu patērēt. Tiesa gan, šīs valsts naftas rezerves joprojām ir milzīgas, piemēram, pierādītās melnā zelta rezerves Saūda Arābijai ir lielākas nekā Krievijai un ASV kopā. Tas gan traucējis vairākiem izejvielu ekspertiem izteikt aplēses, ka jau 2030. gadā Saūda Arābija varētu palikt par naftas importētājvalsti. Pašlaik tiek lēsts, ka Saūda Arābijas tautsaimniecība šogad augs par 2,5%, kur pagājušajā gadā tā auga par 3,6%. Saūda Arābija Tuvajos Austrumos iesaistīta karadarbībā pret tā saucamo Islāma valsi, kas nozīmē, ka ievērojami auguši šīs valsts tēriņi laikā, kad naftas cenu var uzskatīt par ļoti zemu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābija paziņojusi, ka tā pirmoreiz piedāvās tūristu vīzas, atverot valsti ārvalstu atpūtnieku apmeklējumiem, kas ir viens no pasākumiem uz naftu orientētās ekonomikas diversificēšanai.

Starptautiskais tūrisms ir viena no galvenajām iecerēm kroņprinča Mohammeda bin Salmana reformu programmā «Vīzija 2030», kurai jāsagatavo lielākā arābu pasaules ekonomika pārejai uz pēcnaftas laikmetu.

Paziņojums nāca klajā nepilnas divas nedēļas pēc postošiem dronu uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai, kuri satricināja pasaules energoresursu tirgus.

«Saūda Arābijas atvēršana starptautiskajiem tūristiem ir vēsturisks brīdis mūsu valstij,» paziņoja tūrisma nozares vadītājs Ahmeds al Hatībs.

«Viesi būs pārsteigti (..) par dārgumiem, ar kuriem mēs dalīsimies - pieciem UNESCO Pasaules mantojuma objektiem, interesantu vietējo kultūru un aizraujošu dabas skaistumu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābija ar obligāciju emisiju plāno iegūt līdz 17,5 miljardiem dolāru

LETA, 19.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saūda Arābija ar pirmo starptautisko obligāciju emisiju plāno piesaistīt finansējumu līdz 17,5 miljardiem dolāru (15,9 miljardiem eiro), trešdien vēsta ziņu aģentūra Bloomberg.

Tādējādi Saūda Arābija varētu īstenot visu laiku lielāko obligāciju emisiju, ko realizējusi attīstības tirgus valsts, norāda Bloomberg, atsaucoties uz diviem anonīmiem informācijas avotiem.

Šis apjoms pārsniedz 15 miljardus dolāru, ko iepriekš bija prognozējuši analītiķi.

Saūda Arābija, kas ir pasaulē lielākā naftas eksportētājvalsts, prognozē, ka budžeta deficīts šogad veidos 87 miljardus dolāru, ņemot vērā ienākumu no naftas kritumu.

Lai segtu šo deficītu, Saūda Arābija citu pasākumu starpā īstenojusi vēl nebijušus subsīdiju samazinājumus, ierobežojusi valdības projektus un pagājušajā mēnesī samazināja ministru algas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Jau drīz sāksies pasaulē pirmās 1 kilometru augstās ēkas būvdarbi

Lelde Petrāne, 26.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pirmās 1km augstās būves - Karalistes torņa Saūda Arābijā - celtniecības darbi sāksies 27. aprīlī, ziņo euronews.

1,2 miljardus ASV dolāru vērtais projekts saskāries ar dažādām neveiksmēm jau kopš sākotnējiem plāniem 2011. gadā, bet nākammēnes beidzot sākšoties debesskrāpja virszemes celtniecība.

Tievā struktūra būs vairāk nekā trīs reizes augstāka nekā Eiropas augstākā celtne - The Shard, kā arī pārspēs 828 metrus augsto

Burj Khalifa Dubaijā, kļūstot par augstāko būvi pasaulē.

Debesskāpī tiks izvietota luksusa viesnīca, biroju telpas, luksusa dzīvokļi un pasaulē augstākā observatorija. Tajā būs 59 lifti. Būves celtniecība varētu aizņemt 63 mēnešus. Pamatu izbūve sākta jau 2013. gada decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādu laiku parādās ziņas par naftas cenas pieaugumu. Tas pamanāms ar degvielas uzpildes stacijās. Situācija ir saspringta un tāda tā tuvākajā laikā saglabāsies, kā dēļ nevar izslēgt cenu pieauguma turpināšanos. Bet tas nevar būt pārmērīgs, jo draudēs ar pieprasījuma sabrukumu.

Aplēses par naftas pieprasījumu pasaulē 4. ceturksnī svārstās no 100,6 miljoniem b/d līdz 104,7 miljoniem b/d. Pašreizējie naftas un produktu krājumi ir zemi. Piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvars ir saspringts un ļoti saspringts tādiem produktiem kā dīzeļdegviela, reaktīvo dzinēju degviela, gāzeļļa. Nenoteiktība par globālo naftas pieprasījumu nepārprotami ir Saūda Arābijas ražošanas samazināšanas pamatā kopš šā gada aprīļa.

Runa ir par bažām par globālo naftas pieprasījumu daudzu makroekonomisko izaicinājumu apstākļos un par preventīvu darbību pret pieprasījuma vājināšanos. Saūda Arābija var atcelt pašreizējo naftas cenu pieaugumu tikpat ātri, kā tā izveidoja pašreizējo cenu ralliju. Taču naftas produktu krīzes atrisināšana nav Saūda Arābijas spēkos. Talkā varētu nākt Ķīna, ja palielinātu naftas produktu eksporta kvotas, jo tai ir rezerves pārstrādes jaudas. Tomēr pirmais efekts būtu vēl spēcīgāks Ķīnas naftas imports.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābijā septiņiem vīriešiem izpildīts nāvessods par laupīšanu, kas veikta jaunībā

Lelde Petrāne, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septiņiem vīriešiem Saūda Arābijā izpildīts nāvessods, liecina amatpersonu sniegtā informācija. Tas ir par noziegumu, kuru viņi pastrādājuši pirms 18 gadu vecuma, ziņo euronews. Nāvessods izpildīts, neskatoties uz ANO ekspertu un cilvēktiesību grupu aicinājumiem to nedarīt.

Cilvēktiesību aktīvisti Saūda Arābijā informējuši, ka vīrieši nošauti laukumā valsts dienvidu pilsētā Abhā.

Septiņiem vīriešiem nāvessods piespriests jau 2009. gadā par bruņotu laupīšanu, kas tika veikta 2006. gadā. Viņu nogalināšana bija plānota pagājušajā nedēļā, bet tika atlikta, kamēr varas iestādes pārskatīja šo lietu. Cilvēktiesību grupas apgalvo, ka vīrieši bija atsaukuši savas atzīšanās, kas esot iegūtas ar spīdzināšanu.

Otrdien ANO neatkarīgu ekspertu grupa mudināja Saūda Arābijas varas iestādes neizpildīt nāvessodu.

Bija gaidāms, ka vīriešiem nocirtīs galvas, bet varas iestādes bijušas spiestas vīriešus nošaut, jo esot trūcis cilvēku, kuri varētu izpildīt iepriekš plānoto nāvessoda veidu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljoniem musulmaņu ieradušies Saūda Arābijā, lai uzsāktu tradicionālo, ikgadējo svētceļojumu Hadžu. Šogad daudzus islāmticīgos no piedalīšanās svētceļojumā atturējušas bažas par elpceļu vīrusa izplatību Arābijas pussalā.

Pēdējā gada laikā Saūda Arābijā SARS līdzīgs vīruss izraisījis piecdesmit cilvēku nāvi. Lai izvairītos no situācijas sarežģīšanās, Saūda Arābija šogad nav izsniegusi vīzas gados vecākiem svētceļniekiem, sievietēm ar grūtniecību un ar hroniskām kaitēm sirgstošajiem. Līdz šim starp svētceļniekiem gan neesot fiksēts neviens slimības gadījums.

Svētceļojumā ikvienam musulmanim jādodas vismaz reizi mūžā un tas ilgst četras dienas, kuru laikā tiek veikti dažādi rituāli islāma svētajā pilsētā Mekā un tās apkārtnē. Saskaņā ar aplēsēm šogad Hadžā piedalās aptuveni divi miljoni ticīgo, tostarp arī Turcijas prezidents Abdullahs Gils, kurš tādējādi kļuvis par pirmo šīs valsts prezidentu, kas svētceļojumā devies esot vēl amatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Irānas prezidents: Jemeniešu uzbrukums Saūda Arābijā bija «brīdinājums»

LETA--AFP, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jemenas nemiernieku uzbrukums Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem bija brīdinājums par plašāku karu, atbildot uz ASV atbalstīto Saūda Arābijas militāro intervenci Jemenā, trešdien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani.

«Jemenieši nav trāpījuši slimnīcai, viņi nav trāpījuši skolai, viņi nav trāpījuši Sanas tirgum. Viņi ir tikai trāpījuši industriālam centram, lai jūs brīdinātu,» pēc valdības sēdes sacīja Ruhani.

«Gūstiet mācību no šī brīdinājuma un ņemiet vērā, ka šajā reģionā var būt karš,» sacīja prezidents, kā noprotams, vēršoties pie Saūda Arābijas līderiem, kas iztērējuši miljardiem dolāru ASV bruņojuma iegādei.

Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki uzņēmušies atbildību par sestdienas triecienu Saūda Arābijā. Tas, kā sākotnēji apgalvoja Rijādas amatpersonas, veikts ar droniem. Kā otrdien sacīja ASV amatpersona, Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps uzskata, ka uzbrukumā tikušas izmantotas arī spārnotās raķetes no Irānas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#ASV šogad, visticamāk, naftas ieguves ziņā pārspēs Saūda Arābiju.

ASV šogad, visticamāk, naftas ieguves ziņā pārspēs Saūda Arābiju

Pēdējo gadu laikā pasaules melnā zelta tirgū mainījušies spēku samēri, kur arvien lielāka loma bijusi ASV slānekļa naftas ieguvējiem. Turklāt, naftas cenai palielinoties, pārbīdes šajā tirgū turpinās, jo šo resursu arvien izdevīgāk ir pumpēt tiem, kuriem ieguves izmaksas ir augstākas. Valdot šādam fonam, jau šogad tiek prognozēts, ka ASV naftas ieguves apjoma ziņā pārspēs Saūda Arābiju un kļūs par pasaules otru lielāko šī resursa ieguvēju aiz Krievijas.

ASV Enerģētikas departaments (EIA) paredz, ka ASV melnā zelta ieguve šogad dienā pārsniegs 10 miljonu barelu atzīmi. Šobrīd EIA paredz, ka ASV naftas ieguve šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu varētu pieaugt par 1,4 miljoniem barelu dienā. Tāpat arī Starptautiskā Enerģētikas (IEA) aģentūra lēš, ka ASV naftas ieguve šogad sasniegs 10,4 miljonus barelu dienā. Organizācijas iepriekšējā prognoze paaugstināta gandrīz par 300 tūkst. bareliem dienā, un galvenokārt tas izdarīts saistībā ar cenu tendencēm šajā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - FOTO: Traģēdija Mekā: drūzmā dzīvību zaudējuši 717 svētceļnieki

LETA, 24.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minas pilsētā Saūda Arābijā, netālu no Mekas, akmeņu mešanas rituāla laikā drūzmā dzīvību zaudējuši vismaz 717 svētceļnieki, ziņo Saūda Arābijas civilās aizsardzības dienests.

Vēl vismaz 805 cilvēki guvuši savainojumus, vēsta amatpersonas.

«Ārkārtas dienesta komandas novirza svētceļniekus pa alternatīviem maršrutiem tālāk nost no negadījuma vietas,» teikts dienesta paziņojumā.

Ikgadējo svētceļojumu laikā šāda apjoma traģēdija nebija pieredzēta divus gadu desmitus.

Traģiskā drūzmēšanās izraisījusies vietā, kur saplūst divi ceļi, kas ved Džamaratu - vairākstāvu struktūru, kur svētceļnieki met akmeņus, šādi simboliskā veidā ar akmeņiem nomētājot velnu.

Traģēdijas vietā, kas tika norobežota no pārējās apkārtnes, ieradušās 220 ātrās palīdzības automašīnas un 4000 glābšanas dienestu darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru