Būve

Vācijā ziedo Latvijas kultūrvēsturisko celtņu atjaunošanai

Vēsma Lēvalde, 26.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Minhenē (Vācijā) reģistrētā organizācija Apvienotie Kurzemes fondi (Vereinigte Kurländische Stiftungen) pērn ziedojuši vācu kultūras mantojuma saglabāšanas projektiem Latvijā 40 tūkstošus eiro.

Savukārt kopš neatkarības atgūšanas Apvienotie Kurzemes fondi Latvijā ieguldījuši jau ap 400 tūkstošiem eiro. Nauda, ko fondi atvēl projektiem Latvijā, galvenokārt Kurzemē, nāk no pašu līdzekļiem, kā arī no Vācijas valdības mērķdotācijām un privātiem ārpusfondu ziedotājiem.

Jaunākais projekts ir baznīcas glābšanas darbi Priedulā pie Vadakstes. Naudu šim projektam fonds ieguvis kā Vācijas valdības mērķdotāciju un no baronu fon Bistramu dzimtas. Lielu interesi Latvijā izraisīja Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera sarkofāga restaurācija. Naudu restaurācijai Kurzemes Apvienotie fondi ieguvuši no vairākiem ziedotājiem Vācijā. Hercogs Gothards savā valdīšanas laikā no 1561. līdz 1587.gadam lika uzcelt apmēram 70 baznīcas. Tieši šie objekti ir Kurzemes fondu redzeslokā. Pērn ar fondu atbalstu atjaunoti arī citi kultūrvēsturiski objekti Kurzemē. Restaurācijas projektu padomdevēji ir latviešu eksperti dr. Imants Lancmanis un prof. dr. Ojārs Spārītis.

Kurzemes Apvienotie fondi radušies, pateicoties testamentāram norādījumam, kuru 1914.gadā baronese Ada fon Manteifele, dzimusi grāfiene Apraksina, izteica par labu Kurzemes Bruņniecībai. Fondu atrašanās vieta ir Minhene. Fondus vada Kurzemes Bruņniecības (Kurländische Ritterschaft) biedri sabiedriskā kārtā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Apvienoto Kurzemes fondu atbalstu tiek rekonstruēta viena no unikālajām Latvijas vēsturiskajām koka celtnēm - Krūtes baznīca.

Pēc kultūrvēsturnieka Imanta Lancmaņa ieteikuma vācu kultūras mantojuma saglabāšanas programmas ietvaros pērn uzsākta Krūtes baznīcas sanācija, informē Apvienoto Kurzemes fondu priekšsēdētājs, barons Pēters fon Korfs.

Krūtes baznīca ir rets Kurzemes koka arhitektūras piemērs ar vērtīgu iekšējo apdari, celta 1642.gadā. Prioritāte bija jumta atjaunošana, kuru izdevās pabeigt vēl pirms ziemas iestāšanās. Lielāko daļu nepieciešamo līdzekļu piešķīra Vācijas federālā

valdība. Fondi uzņēmās atlikušo finasējuma daļu un projekta organizāciju, projekta vadību veica Latvijas ev. lut. baznīcas nekustamā īpašuma nodaļa Pastorāts. 2013.gada martā uzsākta mūru un pamatu sanācija, ko arī lielākoties finansēs Vācijas valdība programmas Arhitektūras un kultūras pieminekļu saglabāšana Austrumeiropā ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru