Nekustamais īpašums

Atsakās no pirmpirkuma tiesībām uz bijušo tirdzniecības namu \"Kurzeme\"

Vēsma Lēvalde [email protected], 30.04.2004

Jaunākais izdevums

Ceturtdien ārkārtas domes sēdē Liepājas deputāti izskatīja vienu jautājumu - lēmuma projektu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Deputāti nolēma neizmantot pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu Lielajā ielā 13 jeb - nepirkt bijušo universālveikala "Kurzeme" ēku. Pirkuma līguma cena - Ls 650 000. Kā deputātiem paskaidroja pircēja, a/s "Mēs Liepājai" pārstāvis Ivars Kesenfelds, iegādājoties šo ēku, uzņēmums veiks tās rekonstrukciju, lai atvērtu pārtikas un rūpniecības preču veikalu. Uzņēmējs solīja veikala ēkas rekonstrukcijas gaitā ierīkot arī publiski pieejamas tualetes, kas pilsētas centrā šobrīd ir slēgtas. Nekustamais īpašums Lielajā ielā 13 sastāv no četrstāvu mūra veikala ēkas un vienstāvu mūra noliktavas ēkas. Zeme zem ēkām 3544 kv.m. platībā pieder pašvaldībai.Liepājas dome vairākkārt no līdzšinējā īpašnieka SIA "BRE Liepāja" pieprasījusi iesniegt rīcības programmu par "Kurzemes" atjaunošanu un tam paredzēto investīciju apjomu. Tomēr tas netika izdarīts. 2003. gada 10. decembrī starp SIA "BRE Liepāja" un Domi tika noslēgts līgums par zemes nomu. Līgums bija spēkā 2003. gadā un noteica nomas maksas lielumu pilsētas kasē - Ls 6691,07 apjomā. Šī summa pilnā apmērā tika samaksāta šā gada 22. aprīlī, un nekustamā īpašuma nodokļa parāda par šo zemes gabalu nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallijs Kurzeme 2009 sola ūdens šaltis

, 06.08.2009

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!” (Foto: Rallijs Kurzeme)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājā populārais autosportists Viktors Lebedevs testa režīmā veica rallija Kurzeme 2009 trasē iekļauto pilsētas posmu. Trasē iekļauti interesanti un pilsētas posmiem neierasti elementi – metoši tramplīni un ūdens brasls.

“Trase ir ļoti interesanta. Ja salīdzina ar citiem pilsētas ātrumposmiem, kurus esmu braucis, šis ir īpašs,” tā pilsētas posmu pēc testiem komentē V. Lebedevs. “Trase ir ātra, daudz interesantu un sarežģītu pagriezienu, tramplīnu. Īpaši interesants ir brasls. Man patīk!”Rallijs emKurzeme 2009/em sola ūdens šaltis

Pēdējo reizi šāds elements rallija trasēs bija iekļauts 2003. gadā rallijā "Sigulda". Ātrumposms ar nosaukumu "Argentīna" bija ļotRallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)i Rallijā Kurzeme 2009 sportistiem ūdens brasls būs jāšķērso divas reizes. 2 kilometrus garajam ātrumposmam ar nosaukumu Liepāja startu dos 29. augustā plkst. 17:18 un 17:39. Sportisti trasē dosies pēc rāvējslēdzēja principa. (Foto: Rallijs Kurzeme)populārs rallija fanu vidū un pulcēja lielas skatītāju masas. Diemžēl līdz ar rallija "Sigulda" izzušanu izzuda arī šis posms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Privatizācijai nodoti vairāki objekti

, 04.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada 4.janvāra valdes sēdē Privatizācijas aģentūras (PA) valde nolēmusinodot privatizācijai vairākus valsts objektus, Db.lv informēja Privatizācijas aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Frīdenšteina- Brīdiņa.

Sēdē PA valde nolēmusi:

-Akceptēt Ministru kabineta rīkojuma projektu par valsts īpašuma objektu nodošanau privatizācijai, nodot privatizācijai šādus valsts objektus:

1.Nekustamais īpašums Bauskas rajonā, Bauskā, Rīgas ielā 3;

2.Nekustamais īpašums Liepājas rajonā, Grobiņā, Lielajā ielā 72;

3.Administratīvo ēku, saimniecības ēku, divus šķūņus, pagrabu un tiem piekrītošo zemesgabalu Liepājā, Cietokšņa ielā 4;

-Apstiprināt valsts zemesgabala Rīgā, Zentenes ielā 21, 908/54338 domājamo daļu privatizācijas paziņojumu;

Nolēma noslēgt pirkuma līgumu:

-ar Pāvelu Kravcovu kā ar pirmpirkuma tiesīgo pretendentu, kurš atbilstoši privatizācijas paziņojuma nosacījumiem apliecinājis gatavību privatizēt valsts zemesgabala Rīgā, Hospitāļu ielā 8, 913/62135 domājamās daļas;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gads notikumiem bagāts bijis arī Latvijas reģionos. Db piedāvā atskatīties uz notikumiem Kurzemē, kas saviļņojuši ne tikai reģionu, bet arī visas Latvijas biznesa vidi.

Janvāris

Liepājas mērs Uldis Sesks sarunās ar ministru prezidentu Ivaru Godmani un ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu vienojušies par tālāku izpēti un plānošanu elektroenerģijas ražotnes būvniecībai Liepājā, akcentējot cietā kurināmā izmantošanu kā alternatīvu Krievijas gāzei.

Februāris

Pēc SIA Zaksi pasūtījuma Užavas pagastā pabeidz jaunas alus ražotnes būvniecību un sāk tehnoloģisko iekārtu montāžu. Ēkas projekts paredz tūristiem apskatāmu alus darīšanas procesu.

Par atkritumu apsaimniekošanas firmas SIA Eko Kurzeme īpašniekiem kļuvušas ar Īslandes kapitālu saistītas firmas, kas neslēpj savu vēlmi izveidot lielāko atkritumu apsaimniekotāju valstī, pārņemot vairāku lielo pilsētu atkritumu saimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināta – Situācija ēkā Duntes ielā, ko apsargā policija, atpoguļojot parādu nemaksāšanas kultūru Latvijā

Nozare.lv, Db.lv, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Rīgas domes priekšsēdētāja rīkojumu Rīgas Pašvaldības policija apsargās ēkas Duntes ielā 28 iedzīvotājus no ēkas apsaimniekotāja SIA Namu apsaimniekošana iebrukuma mājā, pie ēkas dežurē arī iedzīvotāji, norāda biedrības Duntes 28 valde. SIA Namu apsaimniekošana savukārt pauž, ka uzņēmums ilgstoši kreditējis nama iedzīvotājus un ka iedzīvotāji, izmanotjot sakarus un savu ietekmi, vēlas atbrīvoties no savu saistību izpildes, un radusies situācija atspoguļo parādu nemaksāšanas kultūru Latvijā.

Papidlināta ar SIA Namu apsaimniekošana komentāru.

Biedrības, kas pārstāv visu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Rīgā, Duntes ielā 28, dzīvokļu un nedzīvojamo telpu īpašnieku intereses, valdes loceklis Edgars Vaikulis skaidro, ka uzņēmuma Namu apsaimniekošana pārstāvji nama iedzīvotājiem izteikuši ultimātu par dažādu nepamatotu maksu kopumā 30 tūkst. latu apmērā nekavējošu - līdz 22. februāra plkst.15 - pārskaitīšanu Namu apsaimniekošanai. Ja tas netiks izdarīts uzņēmums draudējis ar varu iebrukt ēkā un atslēgt elektroenerģijas, siltuma un ūdens padevi visai mājai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Turcijas investora rīcībā paliks KVV Liepājas metalurga elektrotēraudkausēšanas krāsns

LETA, 07.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) valdes lēmuma izmantot pirmpirkuma tiesības uz bijušā "KVV Liepājas metalurga" nekustamo īpašumu 32 hektāru platībā Turcijas investora "Aslanli Metalurji" rīcībā paliks uzņēmuma kustamā manta, tostarp elektrotēraudkausēšanas krāsns, aģentūrai LETA pavēstīja valstij piederošās SIA "FeLM" pārstāvji.

Pašreiz "FeLM" vēl nav saņēmis no Liepājas SEZ oficiālu paziņojumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Tiklīdz šāds paziņojums tiks saņemts, "FeLM" un Liepājas SEZ veiks nepieciešamās darbības, lai bijušā "KVV Liepājas metalurga" nekustamie īpašumi nonāktu Liepājas SEZ īpašumā.

Savukārt Turcijas investora "Aslanli Metalurji" rīcībā nonāks bijušā "KVV Liepājas metalurga" kustamā manta, tostarp elektrotēraudkausēšanas krāsns.

Liepājas metalurgam būt vai nebūt? 

Paredzams, trešdien, 30. jūnijā Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes sēdē izskatīs pirmpirkuma...

"FeLM" ieskatā Liepājas SEZ pirmpirkuma tiesību izmantošanas darījumam nevajadzētu ietekmēt Turcijas investora attīstības vai biznesa plānu realizācijas iespējas, bet tas būs atkarīgs no Liepājas SEZ un Turcijas investora sadarbības risinājumiem, pauda "FeLM" pārstāvji.

Jau ziņots, ka pirmdien, 5.jūlijā, Liepājas SEZ valde nolēma izmantot pirmpirkuma tiesības uz daļu no bijušā "KVV Liepājas metalurga" teritorijas ar kopējo platību aptuveni 32 hektāri, kuru iepriekš no "FeLM" bija iegādājies "Aslanli Metalurji". Lēmums pieņemts vienbalsīgi.

Liepājas SEZ izmantos pirmpirkuma tiesības uz bijušā Liepājas metalurga īpašumu 

Šodien, 5. jūlijā Liepājas SEZ valde turpināja izskatīt jautājumu par pirmpirkuma tiesību...

Liepājas SEZ pārstāvji skaidroja, ka pirmpirkuma tiesību izmantošana nodrošina iespēju pilsētai un Liepājas SEZ pārvaldei attīstīt bijušo "KVV Liepājas metalurga" teritoriju kā vienotu veselumu, atbrīvojot to no vēsturiskā piesārņojuma, ar vienotu pārvaldību, infrastruktūru, kurā darbojas inovatīvi un videi draudzīgi uzņēmumi. Pirmpirkuma tiesību izmantošanu nosaka Liepājas SEZ likuma 48. pants.

Pirms lēmuma pieņemšanas Liepājas SEZ valde uzklausīja arī elektrotēraudkausēšanas krāsns iekārtu īpašnieka - "Aslanli Metalurji" meitasuzņēmuma SIA "Liepāja Steel" valdes priekšsēdētāju Guntaru Senkānu, kurš Liepājas SEZ valdi informēja par uzņēmuma plāniem. Liepājas SEZ valde deleģēja valdes locekli Andri Ozolu un Liepājas SEZ pārvaldnieku sākt sarunas ar investoriem.

Lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu bija nepieciešams, lai arī turpmāk Liepājas SEZ varētu nodrošināt nepieciešamās funkcijas un radītu jaunas darbavietas, vienlaikus nodrošinot Turcijas investoram iespēju attīstīt modernu ražotni un ieguldīt plānotās investīcijas, skaidro Liepājas SEZ pārstāvji.

LSEZ sāk lemt par bijušās Liepājas metalurga teritorijas nākotni 

Šodien, 30. jūnijā Liepājas SEZ valde skatīja jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu...

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs un Liepājas SEZ valdes loceklis Edmunds Valantis norādīja, ka Liepājas SEZ valdes lēmums nevis apgrūtina Turcijas investora nodomus, bet gan paver plašākas iespējas nodrošināt efektīvu ražošanu, atbilstoši vajadzībām, nevis pielāgojoties iespējām, kas saskan arī ar Liepājas Industriālā parka izveides nodomu.

"Aslanli Metalurji" pārstāvji iepriekš aģentūrai LETA pavēstīja, ka veikuši līgumā atrunātos maksājumus par elektrotēraudkausēšanas kompleksa kustamo un nekustamo mantu un ir gatavi sākt darbību bijušā "Liepājas metalurga" teritorijā.

Šogad 30.aprīlī "FeLM", kas pārstāv Latvijas valsts intereses šajā procesā, noslēdza līgumu par bijušā "Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksa kustamās un nekustamās mantas pārdošanu "Aslanli Metalurji" piederošam uzņēmumam "Liepāja Steel".

"Aslanli Metalurji" pārstāvji pavēstīja, ka investors ir pilnībā izpildījis finansiālās saistības atbilstoši līgumam un iegādājies aprīkojumu, kā arī samaksājis par zemes gabaliem un ēkām. "FeLM" un investors pabeiguši rūpnīcas ražošanas kompleksa inventarizāciju un īpašums ir gatavs nodošanai.

"Liepāja Steel" valdes priekšsēdētājs Senkāns informēja, ka atbilstoši rūpnīcas inženiertehniskā dienesta novērtējumam, ja ražošanas un atbalsta ciklu aprīkojums ir pienācīgā stāvoklī, ir iespējams veikt uzņēmuma darbības palaišanu sešu mēnešu laikā. Pie šādiem apstākļiem rūpnīca var sākt ražošanu jau šogad.

"Investors ir izpildījis visas saistības un ir absolūtā gatavībā veikt praktiskus pasākumus ražošanas sākšanai. Svarīgi pieminēt, ka Latvijas valdība ir apstiprinājusi rūpnīcas pārdošanu Turcijas investoram un pauda pozitīvu viedokli par nepieciešamību ražotni atdzīvināt. Šobrīd mēs visi tikai gaidām atbilstošus lēmumus no Liepājas SEZ un ceram sākt ražošanu jau šogad," pauda Senkāns.

Portāls "Lsm.lv" iepriekš vēstīja, ka Turcijas uzņēmums par pirkumu samaksāšot trīs miljonus eiro.

Turcijas metalurģijas uzņēmums "Aslanli Metalurji" izteica piedāvājumu "FeLM" izsludinātajā izsolē par iespējām iegādāties "KVV Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksu un nekustamo īpašumu, paredzot tuvāko piecu gadu laikā investēt 200 miljonus eiro.

"Aslanli Metalurji" pauda, ka investīcijas Latvijā kompānija nolēmusi veikt, lai pārveidotu "KVV Liepājas metalurgu" par efektīvu un ilgtspējīgu uzņēmumu saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) standartiem.

Uzņēmumā prognozēja, ka sākotnēji darbības sākšanai būtu nepieciešami apmēram 400 līdz 450 darbinieku, bet, palielinot ražošanas jaudu, strādājošo skaits vidēji sasniegtu no 700 līdz 1000. Savukārt apgrozījums plānots no 500 līdz 600 miljoniem eiro gadā, strādājot ar pilnu jaudu.

"Aslanli Metalurji" ietilpst Turcijas "Epas Group", kuras uzņēmumos pašlaik strādā 1100 darbinieku. "Epas Group" nekustamo īpašumu vērtība Turcijā pārsniedz 500 miljonus eiro, kas nodrošina uzņēmumam iespēju saņemt kredītlīniju 200 miljoni eiro apmērā investīcijām Liepājas ražotnē.

"Aslanli Metalurji" īpašnieki ir Hamdi Alaedins Ejuboglu un Hamdi Kemalettins Ejuboglu. Pagājušajā gadā "Aslanli Metalurji" nodrošināja produkcijas realizāciju 40 valstīs, trijos kontinentos visā pasaulē. Uzņēmuma stratēģija paredz pastāvīgi investēt attīstībā un jaunās ražotnēs, jo produktu tirgus paplašinās un klientu prasības un vajadzības pieaug. "Aslanli Metalurji" pamatdarbība ir tērauda un stiepļu ražošana izplatīšana.

LETA jau vēstīja, ka Austrijas uzņēmums "Smart Stahl GmbH" 2018.gada martā uzvarēja "KVV Liepājas metalurga" velmētavas ceha kustamās mantas izsolē ar piedāvāto cenu 1,57 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, savukārt "FeLM" pārņēma nepārdoto "KVV Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas krāsni.

"KVV Liepājas metalurgs" par maksātnespējīgu tika pasludināta 2016.gada septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Rallijā Kurzeme 2009 pirmais uz starta izies Ivars Vasaraudzis

, 26.08.2009

"Katrā ziņā es centīšos numuru saglabāt un arī Kurzemē nobraukt kā pirmais," saka Ivars Vasaraudzis. (Foto: Z. Zālmanis, Nikon)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazīstamais Latvijas autorallists Ivars Vasaraudzis, kurš rallijā Kurzeme 2009 brauks ar Mitsubishi Lancer WRC automobili, saņēmis 1. starta numuru.

"Pat neatceros, cik reižu esmu startējis ar pirmo numuru, bet sajūtas vienmēr ir divējādas. Pagājušajā gadā tās bija trīs ar pusi reizes, šogad tās ir bijušas divas, un līdz šim ir bijis forši. Katrā ziņā es centīšos numuru saglabāt un arī Kurzemē nobraukt kā pirmais," saka Ivars Vasaraudzis.

2. starta numurs Kurzemes rallijā piešķirts igaunim Georgam Grosam, kurš Liepājā brauks ar Ford Focus WRC automobili. Tieši šis sportists uzskatāms par Ivara Vasaraudža sīvāko konkurentu šajā nedēļas nogalē, kuram latviešu rallists velta atzinīgus vārdus.

"Gross ir spēcīgs braucējs. Ne jau tikai tāpēc, ka viņš uzskatāms par kādreizējā igauņu pasaules rallija čempionāta dalībnieka Marko Martina audzēkni, bet arī tāpēc, ka viņam šajā sezonā ir vairāk braukšanas stundu un lielāka pieredze nekā mūsu ekipāžai. Būs interesanti braukt," – tā Ivars Vasaraudzis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dažas atziņas par sabiedrību strīdiem

zvērināta advokāte un advokātu biroja Kļaviņš & Slaidiņš partnere Ilga Gudrenika-Krebs, 31.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažu pēdējo gadu tendences pēc pilnīgas Komerclikuma ieviešanas un sabiedrību pārreģistrācijas komercreģistrā rāda, ka komercsabiedrību (turpmāk arī sabiedrība) iekšējie procesi nereti noved pie tiesvedības.

1. Valdes locekļa amata uzticības raksturs

Apkopojot tiesu prakses atziņas, kopš 2005.gada skaidri iezīmējas secinājums, ka valdes locekļa amats ir vēlēts amats ar izteiktu uzticības raksturu, tādēļ, atceļot valdes locekli no amata, nav piemērojamas Darba likuma normas par darba tiesisko attiecību izbeigšanu. Minētās attiecības regulē Komerclikuma 224. (sabiedrībām ar ierobežotu atbildību) vai 305. un 306.pants (akciju sabiedrībām). No teiktā izriet šādi praktiskajā dzīvē vērā ņemami tiesu secinājumi:

• darba līguma noslēgšana ar valdes locekļiem neatceļ Komerclikuma normu piemērošanu; Darba likuma normas piemērojamas tikai tiktāl, ciktāl Komerclikumā kā speciālā likumā attiecībā par valdes locekļiem nav noteikts citādi ;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nosaka kārtību, kā pašvaldības izmanto pirmpirkuma tiesības

Aigars Kauliņš [email protected], 21.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē pieņemtais noteikumu projekts regulē kārtību, kādā vietējās pašvaldības izmanto nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesības. Šādā veidā tiks atvieglota nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas procedūra. Līdz šim, pārskaitot naudu uz pirkšanas līgumā norādīto bankas konta numuru un nesaņemot dokumentu oriģinālus, pašvaldībai nebija iespējama savu īpašuma tiesību reģistrācija zemesgrāmatā. Tai bija jāvēršas tiesā pret nekustamā īpašuma pārdevēju par dokumentu, kas nodrošina tiesības uz nekustamo īpašumu nodošanu pašvaldībai. Tas pats attiecās arī uz gadījumiem, kad pirkuma līgumā nebija norādīts bankas konts, uz kuru pārskaitāma pirkuma maksa un pārdevējs vairījās ierasties pašvaldībā, lai saņemtu pirkuma maksu - līdz ar to pašvaldībai nebija iespēju izpildīt savu samaksas pienākumu noteiktajā desmit dienu termiņā. Jaunpieņemtie Ministru kabineta noteikumu projekts precizē norēķinu kārtību, kādā vietējā pašvaldība veic samaksu pārdevējam par atsavināmo nekustamo īpašumu, tādējādi arī atvieglojot vietējām pašvaldībām pirmpirkuma tiesību realizāciju uz attiecīgo nekustamo īpašumu. Līdz šim vietējās pašvaldības lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu attiecīgajos zemesgrāmatu nodalījumos reģistrēts netika un iespējamie nekustamā īpašuma pircēji no ierakstiem zemesgrāmatās nevarēja uzzināt, vai vietējā pašvaldība ir realizējusi savas pirmpirkuma tiesības uz konkrēto nekustamo īpašumu. Savukārt pieņemtie noteikumi paredz - saņemot pašvaldības lēmuma norakstu, zemesgrāmatu nodaļas attiecīgajā zemesgrāmatas nodalījumā ieraksta atzīmi par vietējās pašvaldības pirmpirkuma tiesību izmantošanu, tādējādi trešās personas nevar nostiprināt īpašuma tiesības, pirms pašvaldība nebūs izskatījusi jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu attiecīgajam nekustamajam īpašumam. Tāpat pieņemtie Ministru kabineta noteikumi precizē gadījumus, kad vietējā pašvaldība zaudē pirmpirkuma tiesības, kā arī paredz ar pirmpirkuma tiesību realizāciju saistītos strīdus risināt Administratīvā procesa likumā noteiktā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA „Namu apsaimniekošana” – viens no lielākajiem un pieredzes bagātākajiem dzīvojamo māju apsaimniekošanas uzņēmumiem Rīgā, izstrādājis jaunu apsaimniekošanas pakalpojumu piedāvājumu – HausMaster - sērijveida namiem Rīgas mikrorajonos, kas ļautu samazināt esošo apsaimniekošanas maksu līdz 0,20 Ls/m2, nodrošinot nepieciešamo darbu izpildi kvalitatīvā līmenī.

„Šobrīd daudzi mikrorajonu namu iedzīvotāji ir kļuvuši par ķīlniekiem neadekvāti augstai apsaimniekošanas maksai, turklāt saņemtie pakalpojumi ne tikai neatbilst mūsdienu standartiem, bet arī tiek sniegti nepilnīgi, novēloti vai netiek sniegti pilnībā. Iedzīvotāji ir neapmierināti ar bezdarbību, attieksmi un kvalitāti. Tāpēc ir pienācis laiks mainīt situāciju, piedāvājot daudz zemāku apsaimniekošanas maksu, ko iespējams īstenot, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un individuālu attieksmi pret katru namu. Iedzīvotājiem pašiem ir jāizvēlas – vai maksāt neadekvāti augstu apsaimniekošanas maksu par pakalpojumiem, kas viņus neapmierina, vai arī ekonomēt izmaksas un saņemt kvalitatīvu namu apsaimniekošanas pakalpojumu, ko sniedz HausMaster”, par jauno piedāvājumu stāsta SIA „Namu apsaimniekošana” valdes loceklis Jānis Gailāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Liepājas SEZ izmantos pirmpirkuma tiesības uz bijušā Liepājas metalurga īpašumu

Db.lv, 05.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 5. jūlijā Liepājas SEZ valde turpināja izskatīt jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai neizmantošanu uz daļu no bijušajā "Liepājas Metalurga" teritorijas ar kopējo platību ~32 ha, un vienbalsīgi nolēma izmantot pirmpirkuma tiesības, informē LSEZ.

Pirmpirkuma tiesību izmantošana nodrošina iespēju pilsētai un Liepājas SEZ pārvaldei attīstīt bijušo "Liepājas metalurga" teritoriju kā vienotu veselumu, atbrīvojot to no vēsturiskā piesārņojuma, ar vienotu pārvaldību, infrastruktūru, kurā darbojas inovatīvi un videi draudzīgi uzņēmumi. Pirmpirkuma tiesību izmantošanu nosaka Liepājas SEZ likuma 48. pants.

Pirms lēmuma pieņemšanas Liepājas SEZ valde uzklausīja arī elektrotēraudkausēšanas krāsns iekārtu īpašnieka SIA "Liepāja Steel" valdes priekšsēdētāju, kurš valdi informēja par uzņēmuma plāniem. Liepājas SEZ valde deleģēja Liepājas SEZ valdes locekli Andri Ozolu un Liepājas SEZ pārvaldnieku uzsākt sarunas ar investoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Karostas cietums tiek pie otrās Lielā Jēkaba balvas

Vēsma Lēvalde, 28.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes Tūrisma asociācija pasniegusi labākajiem Kurzemes tūrisma uzņēmējiem savu augstāko gada tūrisma apbalvojumu – balvu Lielais Jēkabs.

Lielā Jēkaba balvu Dižā ekspozīcija Kurzemē 2011 šogad saņēma Karostas cietums. Balvu saņemt uz Talsiem, kur šogad notika balvas pasniegšanas ceremonija, bija devušies arī paši ekspozīciju autori Juris Raķis un Alvis Eņģelis. Karostas cietumam šī bija jau otrā Lielā Jēkaba balva. Pirmoreiz šo apbalvojumu cietums saņēma 2004. gadā par veiksmīgāko vissezonas tūrisma piedāvājumu Kurzemē.

Balva Tūrisma dižā mājas lapa Kurzemē 2011 arī šogad tika liepājniekiem. To saņēma Šēferu ģimenes uzņēmums Sofijas laivas, kura pamatnodarbošanās ir kanoe laivu noma Kurzemē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labi zināmais somu rallija braucējs Tonijs Gārdemeisters nolēmis brīvdienas pavadīt Latvijā un apmeklēt arī ralliju Kurzeme 2010, kur piektdienas vakarā šofa nolūkos nodemonstrēs savu braukšanas māku.

Tonijs Gārdemeisters ir rallija pilots, kurš savā karjerā ir paguvis izbraukt ar gandrīz visiem WRC klases automobiļiem, jo savulaik bijis Seat, Mitsubishi, Ford, Škoda un Suzuki rūpnīcas komandu pilots. Viņa kontā ir starti arī Peugeot 206 un 307 WRC automobiļiem, kā arī Mitsubishi Lancer WRC, ko divos eksemplāros redzēsim arī rallijā Kurzeme 2010 Skandi rallija komandas sastāvā.

Gārdemeisters startēs rallija Kurzeme 2010 šova ātrumposmā Liepājas osta un ikvienam autosporta fanam tiks dota iespēja iejusties somu rallista stūrmaņa lomā. Un, kas būtiski, lai izbrauktu Gārdemeistera pilotētā īstā rallija automobilī, ir nepieciešams tikai piedalīties Radio 101 un rallija organizētāju kopīgi rīkotajā konkursā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RAPLM ar denacionalizēto namu īrniekiem vienojas par tālāko rīcību

Aigars Kauliņš [email protected], 21.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis tikās ar denacionalizēto namu īrnieku delegāciju, lai pārrunātu esošos palīdzības instrumentus un uzklausītu to idejas par papildus instrumentu nepieciešamību denacionalizēto namu īrnieku problēmu risināšanai. «Šī ir pirmā valdība, kura nopietni ķērusies pie denacionalizēto namu īrnieku problēmu risināšanas, paredzot tam valsts budžetā līdzekļus – 2 miljoni latu valsts līdzdalībai pārcelšanās pabalstu izmaksāšanā un 3 miljoni latu sociālo namu būvniecībai – šie ir instrumenti, kas darbojas jau šobrīd un tie risina vismaz daļas denacionalizēto namu iedzīvotāju problēmas», pauda Māris Kučinskis. Valsts sedz 50% piešķirtā pārcelšanās pabalsta apjoma, otrus 50% sedz pašvaldība. Valsts šobrīd sedz arī 30% no pašvaldību īres nama vai sociālā nama celtniecības projekta izmaksām. Ministrs vienojās ar denacionalizēto namu īrniekiem, ka nepieciešams aicināt Rīgas domi pārskatīt tās saistošos noteikumus, kas reglamentē pārcelšanās pabalstu izmaksas kārtību, padarot to elastīgāku un atvērtāku, kā arī palielinot pieejamo pabalstu apjomu. Patlaban Rīgas domes saistošie noteikumi paredz personām, kuras tiek izliktas no dzīvojamās telpas likuma «Par dzīvojamo telpu īri» 28.2. panta kārtībā piešķirt pabalstu 2000 latu apmērā, paredzot vēl 1000 latu par katru ģimenes locekli. Pārējām personām tiek paredzēts piešķirt 5000 latu lielu pabalstu, paredzot vēl 1500 latus par katru ģimenes locekli. Šo pabalstu tā saņēmējs var izmantot kā samaksu, pērkot dzīvokli vai dzīvojamo māju, vai arī kā pirmo iemaksu bankā hipotekārā kredīta ņemšanai dzīvokļa vai dzīvojamās mājas iegādei. Saistošie noteikumi neparedz iespēju pabalstu izmantot, iegādājoties nekustamā īpašuma daļu vai remontējot citu nekustamo īpašumu, kurā pabalsta saņēmējs vēlas apmesties uz dzīvi. Bažas rada Rīgas pilsētas pašvaldības, kurā denacionalizēto namu īrnieku problēmas ir visaktuālākās, vilcināšanās, piešķirot pārcelšanās pabalstiem paredzētos līdzekļus, jo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) šogad paredzējusi pārcelšanās pabalstu līdzfinansēšanai Rīgai piešķirt 1,8 miljonus latu, no kuriem pašlaik iztērēti tikai 136 000 latu. Tāpat ministrs vienojās ar denacionalizēto namu īrniekiem par nepieciešamību veicināt pašvaldību sociālo namu un pašvaldību īres namu būvniecību. Lai piesaistītu pašvaldību interesi šādiem projektiem, tiks spriests par iespējamo valsts līdzfinansējuma šim mērķim palielināšanu no 30% līdz 50% būvniecības kopējo izmaksu. Sociālo namu būvniecībai RAPLM šā gada budžetā paredzējusi piešķirt Rīgas pilsētas pašvaldībai 1,3 miljonus latu lielu līdzfinansējumu, taču šo namu būvniecība Rīgā pagaidām nav uzsākta. Nākamajā gadā Rīgas dome nav paredzējusi būvēt sociālos namus, jo valsts līdzfinansējums šim mērķim nav pieprasīts. Ministrs atbalstīja denacionalizēto namu īrnieku iniciatīvu vērsties Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) ar priekšlikumu dzīvokļu īri noteikt par sabiedrisko pakalpojumu un pārņemt SPRK kompetencē dzīvokļu īres maksu regulēšanu. Diskusijas vērts ir arī priekšlikums mājokļu problēmu risināšanai novirzīt arī ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanas un valsts nodevām un citiem ienākumiem no darījumiem ar nekustamo īpašumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VK: Divas trešdaļas Tiesu namu aģentūras iznomāto īpašumu ir nerentabli

Žanete Hāka, 09.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesu namu aģentūra ir spējusi uzkrāt ievērojamus līdzekļus 2 miljonu eiro apmērā, tomēr skaidra nākotnes redzējuma, kā šos līdzekļus ieguldīt nekustamajos īpašumos, nav, tāpēc līdzekļi ilgstoši stāv kontā, liecina Valsts kontroles revīzijas secinājumi.

Tieslietu nozares nekustamie īpašumi, izņemot ieslodzījuma vietu infrastruktūru, ir ieguldīti VAS Tiesu namu aģentūra pamatkapitālā. Tiesu namu aģentūra ir valsts kapitālsabiedrība, kuras pamatuzdevums ir pārvaldīt un apsaimniekot nozares nekustamos īpašumus.

Svarīgs aspekts ir kapitālsabiedrības iespēja attīstīt jaunus projektus, piesaistīt (aizņemties) finanšu līdzekļus, veidot uzkrājumus un izmantot tos nekustamo īpašumu attīstībai. Šāds modelis var arī atslogot tieslietu nozares iestādes no tām neraksturīgu funkciju veikšanas. Tieslietu ministrija ir šīs kapitālsabiedrības īpašniece un galvenā tās sniegto pakalpojumu pircēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina noteikt labākos tūrisma objektus un uzņēmumus Kurzemē 2008.gadā

Vēsma Lēvalde, Db, 03.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3. novembra līdz 24. novembrim Kurzemes tūrisma asociācija aicina visus izteikt viedokli par labākajiem Kurzemes tūrisma objektiem un uzņēmumiem.

Apbalvojumi par nopelniem tūrisma attīstībā šogad tiks piešķirti tradicionālajās astoņās nominācijās:

1.Par nozīmīgu ieguldījumu tūrisma attīstībā Kurzemē

2.Labākā tūrisma mājas lapa Kurzemē 2008

3.Labākā naktsmītne Kurzemē 2008

4.Labākais ēdināšanas uzņēmums Kurzemē 2008

5.Labākais atpūtas piedāvājums ģimenei Kurzemē 2008

6.2008.gada tūrisma debija Kurzemē

7.Labākais muzejs Kurzemē 2008

8.Labākais pasākums Kurzemē 2008

Izvirzīt kandidātus nominācijām varēs aizpildot anketu interneta mājas lapā www.kurzeme.lv, kā arī Kurzemes pilsētu mājas lapās. Anketas iespējams saņemt un aizpildīt arī Kurzemes tūrisma informācijas centros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība neatbalstīs priekšlikumu par Lielo kapu atpirkšanu, valstij izmantojot pirmpirkuma tiesības, tas izrietēja no Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) sacītā šodien pēc koalīcijas padomes sēdes.

Kučinskis pēc koalīcijas padomes sēdes norādīja, ka Lielo kapu aizsardzība tiks veikta citādāk, nostiprinot to likumā. Pašlaik attiecīgie grozījumi tiek skatīti Saeimā.

Savukārt īpašuma atpirkšana nav atbilstošs veids šī jautājuma risināšanai, izrietēja no premjerministra teiktā mediju pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka Saeima aizvadītajā nedēļā otrajā lasījumā atbalstīja koalīcijas pārstāvju sākotnēji iesniegto likumprojektu Lielo kapu un citu aizsargājamu vēsturisku vietu kultūrvēsturisko vērtību aizsardzībai.

Grozījumi paredz noteikt, ka Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā nav pieļaujami tādi transporta, inženierkomunikāciju un infrastruktūras pārveidojumi, kuru rezultātā tiktu neatgriezeniski zaudētas vēsturisko dārzu, parku un kapsētu kultūrvēsturiskās vērtības vai samazināta teritorija, kā arī mainīta šo teritoriju izmantošana, kas neatbilst kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas mērķim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai taupītu, Rīgas dome izlēmusi likvidēt daudzās namu pārvaldes un izveidot vienu lielu namu pārvaldi visai Rīgai. Ar pirmo janvāri darbu zaudēs 15 pārvalžu vadītāji, kā arī daudzi administrācijas darbinieki. Tas izlemts jau pirms mēneša, bet namu pārvaldnieki tikmēr steidzas vērienīgi iepirkties,» svētdien informēja TV3 raidījums Nekā personīga.

«Rīgā ir 15 Rīgas namu pārvaldes, tajās strādā gandrīz 3900 darbinieki. Lielākoties tie ir sētnieki, namdari, elektriķi, būvinženieri un citi speciālisti. Vairāk nekā pustūkstotis sēž administrācijas ērtajos krēslos. Kopumā algās tiek tērēti vairāk nekā 9 miljoni latu.

Valsts kontrole Rīgas Domei aizrādīja, ka te var ietaupīt un pirms mēneša Rīgas dome beidzot lēma par pārmaiņām - namu pārvaldes apvienos vienā megapārvaldē. Līdz ar nākamo janvāri amatus zaudēs gan namu pārvalžu vadība, gan lielākā daļa administrācijas darbinieku. Šis lēmums nav apturējis attapīgākās namu pārvaldes - kamēr nav likvidētās, tās steidz sludināt vērienīgus iepirkumus,» vēstīja raidījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmumi nodokļos valsts kopbudžetā pērn samaksājuši 7,58 miljardus eiro, no tiem 5,28 miljardus eiro - Rīgā reģistrētie uzņēmumi. Lielāko nodokļu maksātāju saraksta galvgalī atrodas degvielas tirgotāji, kā arī valsts lielās kapitālsabiedrības, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Lai izceltu arī reģionos reģistrēto uzņēmumu nozīmi tautsaimniecībā un pienesumu valsts budžetam, "Lursoft" apkopojis informāciju par lielākajiem nodokļu maksātājiem reģionos.

Kurzeme

Puse no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem Kurzemē reģistrēti Liepājā. Vēl sešiem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Ventspilī, bet vēl pa vienam ir no Dundagas, Grobiņas, Priekules un Rojas novadiem.

Lielākais nodokļu maksātājs starp Kurzemes uzņēmumiem 2019.gadā bijis AS "UPB", kas VID administrētajos nodokļos samaksājis 8,86 milj.eiro. Tas ir par 15,77% vairāk nekā gadu iepriekš.

Straujākais samaksāto nodokļu pieaugums starp Kurzemes TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem pēdējā gada laikā bijis SIA "Quality Jobs" no Ventspils. Lursoft dati rāda, ka 2018.gadā nodokļos uzņēmums samaksājis 1,33 milj.eiro, bet pagājušajā gadā tie bijuši jau 2,13 milj.eiro. Uzņēmums nodarbojas ar elektronisko sistēmu produktu ražošanu un ražošanas pakalpojumu sniegšanu, darbojoties industriālo sistēmu, datu tīklu infrastruktūras, ierīču interneta, kā arī medicīnas un vairāku citu tirgu nišu segmentos. Uzņēmuma vienīgā kapitāldalu turētāja ir Santa Toča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Pašvaldībām būs vienkāršāk izmantot pirmpirkuma tiesības

Ingrīda Drazdovska [email protected], 20.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20. jūlijā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja noteikumu projektu, kas regulē kārtību, kādā vietējās pašvaldības izmanto nekustamā īpašuma pirmpirkuma tiesības. Šādā veidā tiks atvieglota nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas procedūra. Līdz šim, pārskaitot naudu uz pirkšanas līgumā norādīto bankas konta numuru un nesaņemot dokumentu oriģinālus, pašvaldībai nebija iespējama savu īpašuma tiesību reģistrācija zemesgrāmatā. Tai bija jāvēršas tiesā pret nekustamā īpašuma pārdevēju par dokumentu, kas nodrošina tiesības uz nekustamo īpašumu nodošanu pašvaldībai. Tas pats attiecās arī uz gadījumiem, kad pirkuma līgumā nebija norādīts bankas konts, uz kuru pārskaitāma pirkuma maksa un pārdevējs vairījās ierasties pašvaldībā, lai saņemtu pirkuma maksu - līdz ar to pašvaldībai nebija iespēju izpildīt savu samaksas pienākumu noteiktajā desmit dienu termiņā. Ministru kabineta noteikumu projekts precizē norēķinu kārtību, kādā vietējā pašvaldība veic samaksu pārdevējam par atsavināmo nekustamo īpašumu, tādējādi arī atvieglojot vietējām pašvaldībām pirmpirkuma tiesību realizāciju uz attiecīgo nekustamo īpašumu. Līdz šim vietējās pašvaldības lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu attiecīgajos zemesgrāmatu nodalījumos reģistrēts netika un iespējamie nekustamā īpašuma pircēji no ierakstiem zemesgrāmatās nevarēja uzzināt, vai vietējā pašvaldība ir realizējusi savas pirmpirkuma tiesības uz konkrēto nekustamo īpašumu. Savukārt pieņemtie noteikumi paredz - saņemot pašvaldības lēmuma norakstu, zemesgrāmatu nodaļas attiecīgajā zemesgrāmatas nodalījumā ieraksta atzīmi par vietējās pašvaldības pirmpirkuma tiesību izmantošanu, tādējādi trešās personas nevar nostiprināt īpašuma tiesības, pirms pašvaldība nebūs izskatījusi jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu attiecīgajam nekustamajam īpašumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noskaidroti tūrisma gada balvas Lielais Jēkabs 2008 ieguvēji

Vēsma Lēvalde, Db, 01.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 28.novembrī, Ventspilī, Livonijas ordeņa pilī, tika paziņoti Kurzemes tūrisma asociācijas gada balvas Lielais Jēkabs 2008 saņēmēji.

Balvas Lielais Jēkabs 2008 saņēma:

1.Labākā naktsmītne Kurzemē 2008 - atpūtas bāze Kaplūži.

2.Labākais ēdināšanas uzņēmums Kurzemē 2008 – restorāns Dzintarkrasts.

3.Labākais atpūtas piedāvājums ģimenei Kurzemē 2008 – Saldumu tūre Saldū.

Saldumu tūre piedāvā iespēju vērot saldējuma tapšanas procesu un izsekot piena konfekšu Gotiņa ražošanas procesam, pavērot, kā tiek ceptas gardas tortes un citi kārumi.

4.Labākā tūrisma mājas lapa Kurzemē 2008 – www.dzintarkrasts.lv .

Atpūtas un sporta kompleka Dzintarkrasts interneta mājas lapa.

5.2008.gada tūrisma debija Kurzemē – Latvijas Piensaimniecības muzejs.

Muzejs oficiāli atklāts š.g. 24.oktobrī. Muzeja divās ēkās apskatāma Mārtiņa Seska privātkolekcija un piensaimniecības parks, kuru 1985.gada 25. maijā iestādīja, kad pirmo reizi šai vietā tika atklāts muzejs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rallijā „Kurzeme-Žemaitija” apstiprinātas 112 ekipāžas

Vēsma Lēvalde [email protected], 06.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstiprinātajā rallija dalībnieku sarakstā šobrīd atrodami 112 ekipāžu vārdi. Visvairāk ekipāžas dalībai rallijā “Kurzeme – Žemaitija” pieteikušās no Lietuvas – 56. Latvijas sportisti pieteikuši 48 ekipāžas, bet igauņi – 5. Krievijas sportisti pieteikuši divas ekipāžas. Savukārt Ukrainu pārstāvēs viena ekipāža. Favorīti cīņā par uzvaru ir iepriekšējā čempionāta posma uzvarētājs Matīss Mežaks/ Arnis Ronis (R-evolution Racing), kuri dalībai rallijā pieteicās kā paši pēdējie. Savukārt igauņu vadošo ekipāžu Margusu Muraku/ Aare Ojamae uz priekšu dzīs spīts šajā rallijā aizbraukt priekšā Matīsam. Abas ekipāžas startēs ar WRC klases automobiļiem. Cīņā par uzvaru noteikti iesaistīsies pērnā gada rallija „Kurzeme” uzvarētāji Ivars Vasaraudzis/ Valdis Spredzis (Skandi Auto Rally Team). Tieši šīs trīs ekipāžas savā starpā sadalīja pirmās trīs vietas iepriekšējā Latvijas čempionāta posmā rallijā „Cēsis”. Rallijs „Kurzeme-Žemaitija” notiks 8. – 9. jūlijā. Rallijs startēs piektdien Lietuvas kūrortpilsētā Palangā un turpināsies ar ātrumposmiem Žemaitijā. Otrā sacensību diena (sestdiena, 9. jūlijs) noritēs Kurzemē ar startu un noslēgumu Liepājā. Rallijs tiks aizvadīts gan kā Latvijas čempionāta un Lietuvas čempionāta posms, gan arī kā Baltijas kausa autorallijā posms. Rallija „Kurzeme-Žemaitija” kopgarums būs 461,4 km, no kuriem 121,87 km tiks aizvadīti 12 ātrumposmos pa Latvijas un Lietuvas ceļiem. Tomēr bez uzmanības nevajadzētu atstāt norises N4 grupā. Gan pērngad Kurzemes rallijā liepājnieks Viktors Lebedevs (International Greetings Liepāja) pierādīja, ka spējīgs būt krietni ātrāks par daudz jaudīgākām A8 grupas mašīnām. Tāpat rallijā „Cēsis” Jānis Vorobjovs (Falck Rally Team) atsevišķos ātrumposmos pat spēja apsteigt WRC mašīnas. Savas ambīcijas nodemonstrēs Talsu rallija uzvarētājs Aivis Egle/ Normunds Aizkalns (R-Evolution Racing). No viesiem spilgtākās personības noteikti ir igauņu jaunais talants Jans Molders, kurš nesen startēja Pasaules čempionāta posmā Grieķijā, vienā no ātrumposmiem pat uzrādot labāko N grupas laiku. Spriedzi rallija rezultātu tabulās uzturēs arī Māris Neikšāns (LMT), Vytautas Švedas un lietuviešu leģenda Benediktas Vanagas. Latvijas vientilta piedziņas braucējiem rallijā „Kurzeme-Žemaitija” stāv priekšā spraiga cīņa. Divi lietuviešu braucēji – Ēvaldas Čirbas un Darius Vilimas (abi startē ar Renault Clio Sport) daudzkārt pierādījuši sevi kā augstākā kalibra sportistus. Viennozīmīgi Andis Neikšāns (LMT) ir starp tiem, kas varētu parādīt lietuviešiem pretsparu, tāpat kā liepājnieks Dans Leščs, brāļi Šimkusi, Krišjānis Caune (visi startē ar Honda Civic Type-R) un Arvis Vecvagars ar Opel Astra. Rallijs „Kurzeme-Žemaitija” notiks 8. – 9. jūlijā. Rallijs startēs piektdien Lietuvas kūrortpilsētā Palangā un turpināsies ar ātrumposmiem Žemaitijā. Otrā sacensību diena (sestdiena, 9. jūlijs) noritēs Kurzemē ar startu un noslēgumu Liepājā. Rallijs tiks aizvadīts gan kā Latvijas čempionāta un Lietuvas čempionāta posms, gan arī kā Baltijas kausa autorallijā posms. Rallija „Kurzeme-Žemaitija” kopgarums būs 461,4 km, no kuriem 121,87 km tiks aizvadīti 12 ātrumposmos pa Latvijas un Lietuvas ceļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kavējas liepājnieku ienākšana Rīgas atkritumu biznesā

Atis Rozentāls, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu namu pārvalžu konkursos uzvarējusī Liepājas firma Eko Kurzeme nevar uzsākt biznesu Rīgā, jo nav noslēgti līgumi

Pati firma uzskata, ka būtu spējīga nodrošināt pakalpojumu, kaut arī namu pārvaldēm piedāvātais tarifs ir krietni zemāks par vidējo nozarē. Taču šajās namu pārvaldēs pērnā gada nogalē nomainījušies vadītāji, kuriem ir bažas par to, vai saņemtais pakalpojums būs kvalitatīvs, tāpēc notiek konsultācijas ar juristiem par līguma projektu nosacījumiem.

Pagājušajā gadā Eko Kurzeme piedalījās divu Rīgas pašvaldības namu pārvalžu konkursos un, pateicoties zemākajai cenai, uzvarēja. Uzņēmuma izpilddirektora Andra Karlsona vārdiem runājot, Eko Kurzeme nevarēja sagaidīt, kad Rīgas dome beidzot izšķirsies par atkritumu reformas uzsākšanu, kuras rezultātā Rīga tiktu sadalīta apsaimniekošanas rajonos. SIA Sarkandaugava konkursā Eko Kurzeme uzvarēja ar līgumcenu 473.2 tūkst. Ls, bet SIA Valdemāra nami – 221.4 tūkst. Ls. Cena par m3 ir 2.39 Ls/m3, kas ir ievērojami lētāk nekā tarifs, ko Eko Kurzeme iesniedza sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (6.50 Ls/m3). Lēmumi par konkursu uzvarētāju tika pieņemti pērnā gada 27. jūnijā, tomēr līgumus namu pārvaldes nav noslēgušas un atkritumus apsaimnieko līdzšinējais operators – SIA L&T.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Puse rīdzinieku ir apmierināti ar namu apsaimniekošanu

, 15.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS decembra mēnesī veiktajā aptaujā 52 % iedzīvotāju ir atzinuši, kas viņus kopumā apmierina dzīvojamo namu apsaimniekošana (5% respondenti snieguši atbildi "pilnībā apmierina", 44% sacījuši "drīzāk apmierina"). Ar namu apsaimniekošanu nav apmierināti 44% aptaujāto (atbildes "drīzāk neapmierina" sniegtas 36% gadījumu, 8% respondentu izvēlējušies atbildi "pilnībā neapmierina"). Tikai 4,2% aptaujāto nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

Apmierinātības līmenis ar dzīvojamā nama apsaimniekošanu ir tiešā saistībā ar to, kas namu apsaimnieko. Visapmierinātākie ar namu apsaimniekošanu ir tie, kas dzīvo mājās, kuras apsaimnieko iedzīvotāju izveidotās sabiedrības (kopumā ar namu apsaimniekošanu apmierināti 67,8% respondentu), ar privātu namu apsaimniekošanas firmu darbību kopumā apmierināti ir 59,3% aptaujāto, bet pašvaldību namu pārvalžu darbība ēku apsaimniekošanā kopumā apmierina 49,3% iedzīvotāju.

Samērā līdzīgs ir to Rīgas pilsētas iedzīvotāju īpatsvars, kuri ir vai nu apmierināti, vai arī neapmierināti ar maksātās cenas par namu apsaimniekošanu atbilstību saņemtajiem pakalpojumiem - šo cenu kā kopumā atbilstošu novērtē 45% rīdzinieku, bet kā neatbilstošu 47% aptaujāto. Arī šajā aspektā neapmierintāki ir tie, kas dzīvo pašvaldības namu pārvalžu apsaimniekotajās mājās - 49% respondentu teikuši, ka saņemtie pakalpojumi neatbilst maksātajai cenai, privāto firmu apsaimniekotajās mājās šis rādītājs ir 40%, bet namos, ko apsaimnieko iedzīvotāju izveidotās sabiedrības, 33%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domē būs nikna cīņa par privatizāciju

Atis Rozentāls, 67504128, 23.05.2008

Lai gan juridiskais birojs Specialis negrasās apsaimniekot namu pārvaldes, juristi ir gatavi tiesāties par privatizāciju, lai beigtos tirgus kropļošana, norāda biroja prokūrists Normunds Šlitke.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz pašvaldības namu pārvalžu privatizāciju pretendenti pieteikušies jau 2006. gadā, bet dome vilcinās ar nepopulārā lēmuma pieņemšanu.

Gan privatizācijas atbalstītāji, gan noliedzēji atsaucas uz likumu normām. Domnieki apzinās, ka privatizācija izraisīs iedzīvotāju protestus, kas var būtiski samazināt deputātu izredzes tikt ievēlētiem uz vēl vienu termiņu. Nav izslēgts scenārijs, kad tiks lūgts lēmumu pieņemšanas termiņa pagarinājums uz gadu, aizbīdot šo neērto jautājumu nākamās domes darba kārtībā. Tomēr pašreizējā situācija sekmē tirgus kropļošanu, jo dome no visu nodokļu maksātāju naudas daļai iedzīvotāju dotē apsaimniekošanas maksu, asfaltē iekšpagalmus utt.

Pārmet vilcināšanos

Komentāri

Pievienot komentāru