Jaunākais izdevums

Līdzšinējā Hansabankas vadītāja Ingrīda Blūma šodien notikušajā preses konferencē žurnālistus informēja, ka viņa neesot domājusi par to, kur viņa turpmāk strādās. Pēc darba beigšanas Hansabankā I. Blūma plāno doties slēpot un apceļot Indiju.

I. Blūma stāstīja, ka viņa Hansabankā esot nostrādājusi jau 14 gadus un viņas dzīvē esot iestājusies rutīna, tādēļ viņa vismaz trīs mēnešus vēloties nedarīt neko - aizbraukt paslēpot un apceļot Indiju.

Arī Hansabankas valdes priekšsēdētāja vietnieks Uģis Zemturis akcentēja, ka viņš bankā nostrādājis jau 13 gadus - tā esot trešdaļa no viņa mūža. Uz jautājumu, kur viņš strādās turpmāk, U. Zemturis neatbildēja. Viņš tikai atklāja, ka viņam ticis piedāvāts I. Blūmas amats, tomēr viņu šis piedāvjums neesot apmierinājis. Viņš norādīja, ka darba līgums viņam beidzas 31. decembrī, un pēc viņa domām tas nebūtu korekti sākt meklēt darbu jau tagad.

I. Blūma un U. Zemturis paziņoja, ka strādāšot līdz 31. decembrim, lai varētu nodot nākamajai Hansabankas vadībai jau sagatavotu nodokļu stratēģiju un budžetu.

Turpinājums sekos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir piepildījies Db rakstītais, un Hansabankas valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma atstāj savu amatu. Aiziet arī viņas vietnieks Uģis Zemturis.

Uz jautājumu, kāpēc abi vadītāji nolēmuši Hansabanku pamest vienlaikus, viņi atbildēja, ka tas esot labākais veids - tādējādi uzreiz tiks atbrīvota vieta jaunai komandai.

Ceļš miglā tīts

Iepriekš izskanējis, ka I. Blūmai notiekot sarunas par darbu fiksēto sakaru uzņēmumā Lattelecom. Minēts, ka tas varētu būt Lattelecom valdes priekšsēdētāja amats, kurā patlaban darbojas Nils Melngailis. Taču Lattelecom grupas preses sekretāre Maija Celmiņa runas par I. Blūmas iespējamo darbu viņas pārstāvētajā uzņēmumā nedz noliedz, nedz apstiprina. "Nekāda vienošanās par amatiem panākta nav," apgalvo M. Celmiņa, šobrīd no plašākiem komentāriem atturoties. "Man nav bijuši nekādi piedāvājumi un par iepriekš izskanējušo neoficiālo versiju pati biju ļoti pārsteigta - tai nav nekāda pamata. Neeju no Hansabankas prom, lai strādātu kur citur," apgalvo I. Blūma. Lai arī tiek izteikti dažādi minējumi, ko viņa darīs turpmāk, tostarp izskanējis, ka I. Blūma varētu strādāt valsts aparātā vai ar to saistītā uzņēmumā, pati Hansabankas valdes priekšsēdētāja vairākkārt uzsver, ka viņai padomā neesot neviens konkrēts uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Blūma: Bankas nav vainojamas Latvijas ekonomikas problēmās

, 16.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Bankas ir bizness un ir jāsaprot, ka tās vienmēr rīkojas pirmkārt un galvenokārt domājot par savu biznesa attīstību," intervijā žurnālam Lietišķā Diena norāda bijusī Hansabankas vadītāja Ingrīda Blūma, piebilstot, ka bankas nav vainojamas tajā, kas notika ar Latvijas ekonomiku, jo tās regulēšana vienmēr ir bijusi valdības uzdevums.

Bijusī Hansabankas vadītāja uzsver, ka šobrīd nav jāmeklē vainīgos krīzē, bet gan ir jāveic steidzami pasākumi ekonomikas atbalstīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Blūma: Jāpārņem arī Parex mazākumakcionāru kapitāldaļas

Miks Lūsis, Db, 11.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstij būtu jāpārņem vai vismaz jāapsver arī pārējo apmēram 15% Parex bankas akcionāru daļu pārņemšana, uzskata bijusī Hansabankas (tagad Swedbank) vadītāja Ingrīda Blūma.

I. Blūmu pārsteidzis, ka ierobežojumi līdzekļu izņemšanai no bankas netika noteikti uzreiz līdz ar tās pārņemšanu, bet gandrīz mēnesi pēc tam. Ierobežojumu nebija un diemžēl notika tas, kas notika, teica I. Blūma.

Bijusī Hansabankas vadītāja norādīja, ka finanšu situācija pasaulē bijusi vissliktākā tieši tādai bankai kā Parex, taču jaunieceltais vadītājs Nils Melngailis ir šobrīd labākā iespējamā kandidatūra.

Jautāta par investora atrašanu, I. Blūma minēja, ka tirgus pasaulē ir nelabvēlīgs šādiem darījumiem, tomēr brīnumi notiek. Viņasprāt, interese par Parex banku varētu būt Rietumeiropas bankas, kas Latvijā jau darbojas un kas gribētu palielināt savu tirgus daļu šeit. Pēc I. Blūmas vārdiem, iespējams, ka Parex iegāde interesētu arī kādai Krievijas vai Baltkrievijas bankai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Krīzes pazīmes valstī noteikti ir, kaut vai augstā inflācija jau vairākus gadus pēc kārtas", intervijā laikrakstam Lietišķā Diena atzīst Hansabankas valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma.

Laikrakstam I. Blūma stāsta, ka "krīzes pazīmes ir vērojamas, taču domāju, ka situāciju var ļoti labi koriģēt. Cilvēku dārdzības dēļ visi ir spiesti domāt par produktivitātes uzlabošanu".

"Latvijā šobrīd vērojamas ekonomikas pārkaršanas pazīmes un darba spēka deficīts, kas rada problēmu riņķi. Produktivitāte šobrīd aug lēnāk nekā darba algas. Arī eksports diemžēl šogad aug lēnāk, pērn bija labāki rezultāti," tā I. Blūma.

"Ir pagājis NATO samits, valdība sākusi nostabilizēties, un ir cerība, ka tā ir gatava pārrunām ar darba grupu. Es saprotu, ka politiķiem grūti pieņemt lēmumus, un tas, ko par viņiem domās plašas tautas masas, neļauj vienmēr pieņemt pašus pareizākos lēmumus," Lietišķajai Dienai stāsta I. Blūma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaistot Parex bankai investoru un turpinot valdības mērķtiecīgo politiku, izredzes izrauties ārā no bedres ir lielas, intervijā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze atzinis bankas vadītājs Nils Melngailis.

Uz jautājumu prognozēt, cik ilgs būs krīzes periods, N. Melngailis norādīja, ka ir optimists. «Ja nebūtu optimists, tad nepiekristu šādam priekšlikumam [vadīt Parex banku]. Parex ir privāta banka, kas strādā tā, kā jāstrādā privātam uzņēmumam, un cilvēki, kas šeit strādā, ir pareizi motivēti. Taču finanšu problēmas ir visā pasaulē. Manuprāt, mums palīdzēs Latvijas ģeogrāfiskais stāvoklis un valsts nelielie izmēri, jo nelieli ieguldījumi Latvijā var dot uzreiz lielu atdevi. Tā vairs nav iespējams Amerikā vai Krievijā. Mēs panāktu attīstību. Taču vispirms ir jāatrod investori bankai. Ja Parex bankā ienāks Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, tas ievērojami uzlabotu situāciju. Turpinot valdības mērķtiecīgo politiku, izredzes izrauties ārā no bedres ir lielas,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Korporatīvie pasākumi - jo tālāk no Rīgas, jo labāk

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 12.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sarīkojumi reģionos palīdz atslēgties no ikdienas, kā arī uzlabot tūrisma rādītājus.

Izvēloties, kurus biznesa forumus, komandu saliedēšanas aktivitātes un korporatīvos pasākumus apmeklēt, uzņēmēji nereti uzskata – jo tālāk no Rīgas, jo labāk. Tas palīdz izrauties no rutīnas, aizmirst ikdienas pienākumus un atvērt prātu jaunām idejām. Tiesa, atsevišķās vietās arvien trūkst naktsmītņu, ēdināšanas un izklaides vietu, kas palīdzētu pilsētas viesi noturēt ilgāk.

Nav slinki braukt

Latviešu šķēpmešanas leģenda Jānis Lūsis, ielu sporta un kultūras kustības Ghetto games dibinātājs Raimonds Elbakjans, sporta žurnālists Anatolijs Kreipāns, RA Events direktors Raimonds Strokšs. Tie ir tikai daži no 18 nozares ekspertiem un līderiem, kuru iedvesmojošo pieredzi būs iespēja dzirdēt pirmajā sporta entuziastu konferencē 26. aprīlī. Plānots, ka Sports VAR Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars, pulcēs tūkstoš sporta vadītāju, treneru, skolotāju, sportistu, publiskā sektora, biedrību, uzņēmumu pārstāvju un citus interesentus. Tas ir skaits, par kādu rīkotājus – SIA Addiction – pozitīvā nozīmē varētu apskaust līdzīga profila uzņēmumi galvaspilsētā. Dažkārt konferencēm pat divsimt līdz trīssimt apmeklētāju ir grūti piesaistīt, sarunās ar kolēģiem dzirdējis aģentūras īpašnieks Mārtiņš Gineitis. Savukārt te cilvēki ir gatavi ne tikai uz pāris stundām izskriet no biroja, bet veltīt visu dienu vai pat vairākas. Organizēt konferences ar savu saturu ārpus Rīgas – tieši tāds ir Addiction darbības mērķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grāmatas ar specefektiem

Kristīne Stepiņa, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grāmatu ražotāji plāno apgrozījuma pieaugumu, mēģina nosargāt esošos eksporta tirgus – gan gaidot Krievijas rubļa kursa stabilizēšanos, gan radot pievienoto vērtību, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Apgrozījuma apjomu neietekmēs e–grāmatu un to lietotāju skaita palielināšanās, uzskata DB aptaujātie grāmatu ražotāji, uzsverot, ka svarīgas ir investīcijas modernās iekārtās, kas ļaus uzlabot produkcijas kvalitāti un konkurētspēju, palielināt ražošanas ātrumu un samazināt pašizmaksu. Nozares veiksme ir ne tikai jaunu eksporta tirgu iekaršanā un esošo nosargāšanā, bet arī grāmatu mīlēšanā, kas Latvijā ir daudz izteiktāka nekā citās Eiropas valstīs.

Grāmatu specefekti

SIA Livonia Print apgrozījums 2014. gadā bija 43 miljoni eiro, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš, stāsta SIA Livonia Print vadītāja Janīna Blūma. Peļņa pērn noteikti būs, bet tās lielumu šobrīd vēl nevarot pateikt. 2014. gadā uzņēmums ir sācis produkcijas eksportu uz Lielbritāniju. «Pirmajā gadā eksporta apjoms uz Angliju nebija pārāk liels, kopējais apgrozījums bija aptuveni 300 tūkstoši eiro, bet pirmajam sadarbības gadam to var vērtēt kā ļoti labu rezultātu,» atzīst J. Blūma. Kopumā 99,7% no saražotajām gāmatām SIA Livonia Print eksportē, galvenie tirgi ir Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Vācija un Somija. «Klientu vidū ir lielākās Skandināvijas izdevniecības, kurām ir svarīgi, lai pasūtījumu izpilde tiktu nodrošināta ne tikai klusajā sezonā, bet arī gada otrajā pusē, kad tirgus ir ļoti aktīvs, un mēs to varam,» saka J. Blūma. Galvenie kritēriji grāmatu ražošanā ir kvalitāte un termiņu ievērošana, taču pēdējos gados ir novērota tendence, ka jebkurai grāmatai ir nepieciešama arī kāda pievienotā vērtība jeb specefekti, tie var būt gan speciāli pēcapstrādes elementi, gan īpaši materiāli, kas no uzņēmuma prasa ieguldījumus to testēšanā, jaunu tehnoloģiju apgūšanā un jaunu drukas veidu ieviešanā. «Ja klients vēlas, ir jāspēj radīt visdažādākie tehniskie risinājumu, piemēram, jāpanāk mitrā asfalta efekts uz grāmatas vāka, īpašs metālisks spīdums, matējums un visdažādākās toņu pārejas, kam ir nepieciešami veseli pieci dažādi ražošanas procesi,» stāsta J. Blūma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz 20 gadus nostrādājot banku sektorā, bijusī Hansabanka valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma beidzot atļāvusies pievērsties savam sapņu darbam – koučingam. Sadarbībā ar psihologu Ati Zakatistovu viņa nodibinājusi uzņēmumu i-bloom, kas piedāvā atbalstu personāla jautājumos.

Banku sektorā I. Blūma strādājusi kopš 1983.gada, kad uzsākusi darbu valsts banku filiālēs Gulbenē. Īsi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas viņa kļuva par AS Vācijas – Latvijas bankas viceprezidenti. Kopš tā laika viņas karjera banku sektorā gāja tik uz augšu, līdz 1998.gadā viņa kļuva par AS Hansabanka prezidenti.

2007.gadā viņa šo amatu gan atstāja un kļuva par neatkarīgo direktori URSA bankā Jekaterinburgā, bet gadu vēlāk – par SIA Pure Food padomes locekli.

«Kaut gan man ir bijusi veiksme strādāt uzņēmumā, kur notiek nepārtraukta attīstība, tomēr tieši tagad, strādājot kā individuālā konsultante un pasniedzēja, tiešām izbaudu iespēju lasīt, izzināt, mācīties. Sajūta, kad vari salikt kopā savu pieredzi ar kāda cita cilvēka pieredzi, lasot, klausoties zinošu cilvēku lekcijas, dod milzīgu gandarījumu,» par jauno pieredzi saka I. Blūma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušās Hansbankas bijušās valdes priekšsēdētājas Ingrīdas Blūmas kompānija noslēgusi līgumu ar valsts aģentūru Jaunie Trīs brāļi par nepilniem 10 tūkstošiem latu. Kompānija palīdzēs Nacionālās bibliotēkas cēlājiem cīnīties ar korupciju, atsaucoties uz Baltic Screen, ziņo Apollo.

10. jūnijā reģistrētā kompānija i-bloom apņēmusies šos pakalpojumus nodrošināt par 9 900 latiem.

Lursoft datu bāze rāda, ka uzņēmuma īpašnieki līdzīgās daļās un arī vadītāji ir bijusī baņķiere Ingrīda Blūma un Atis Zakatistovs.

Aģentūras Jaunie Trīs brāļi komunikācijas nodaļas vadītāja Elīna Bīviņa norāda, ka uzaicinājums sniegt konsultācijas par pretkorupcijas pasākumu ieviešanu un nodrošināšanu tika nosūtīts trīs pretendentiem, no kuriem SIA i-bloom spēja piedāvāt speciālistu ar atbilstošu pieredzi un zināšanām. Jāatzīmē, ka E. Bīviņa neatklāja, kuri bijuši pārējie divi uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz pat 13. februārim vairākās Latvijas skolās notiek Iespējamās misijas nedēļa, kuras laikā 42 dažādu jomu līderi uz vienu mācību stundu kļūs par skolotājiem, stāstot jauniešiem par savas nozares specefiku.

Šodien Kalnciema pilsētas vidusskolā stundu vada GlaxoSmithKline Latvija vadītājs Dins Šmits, Rīgas 6. vidusskolā — mūziķe Linda Leen, Ķeguma komercnovirziena vidusskolā — rakstniece Laima Muktupāvela, Siguldas 3. pamatskolā — animācijas filmu režisori Ansis Bērziņš un Roze Stiebra, Rīgas Āgenskalna Valsts ģimnāzijā — ziņu aģentūras LETA vadītājs Mārtiņš Barkāns u.c.

Savukārt vakar, akcijas atklāšanas dienā, pie jauniešiem devās sociālantropologs Roberts Kīlis, vadot stundu Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijā. Ingrīda Blūma vadīja stundu 12. klases skolēniem K. Videnieka Rīgas 77. vidusskolā, skaidrojot, kādas ir banku pamatfunkcijas un riski. Tāpat skolotāju lomās iejutās basketbolistes Ieva Tāre, uzņēmējs Vitālijs Gavrilovs, spēkavīrs Raimonda Bergmaņa u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amatu nolēmuši atstāt Hansabankas līdzšinējā vadītāja Ingrīda Blūma un valdes priekšsēdētāja vietnieks Uģis Zemturis. No 2007. gada 1. janvāra par a/s Hansabanka valdes priekšsēdētāju kļūs līdzšinējais Hansabankas grupas Baltijā valdes loceklis Māris Avotiņš, savukārt U. Zemtura vietā - par bankas klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāju - Oksana Sivokobiļska.

Laikraksts Dienas Bizness augustā jau rakstīja, ka I. Blūma varētu ieņemt valdes priekšsēdētājas amatu Lattelecom. I. Blūma toreiz Db atzina, ka lēmums par amata atstāšanu nav pieņemts. Viņa neatbildēja uz jautājumu, vai to ir plānots darīt, vien noteica, ka "nomirt Hansabankā neplāno". "Mēs šādas baumas nekomentējam, arī, ja esam tās dzirdējuši. Ingrīda par tām smējās," Db augustā sacīja Hansabankas grupas valdes priekšsēdētājs Erki Rāsuke (Erkki Raasuke).

Viņš teica, ka visas pārmaiņas Hansabankas grupā esot oficiāli jāziņo Zviedrijas un citu valstu biržām un, cik viņam zināms, šāds ziņojums nav gaidāms. Vienlaikus neoficiāli avoti laikrakstam vēstīja, ka I. Blūmai notiekot sarunas, kurās tiek piedāvāts darbs Lattelecom, proti, esot pavirzījušās sarunas, kurās iepriekš esot apspriesti nosacījumi darba maiņai. Neesot izslēgts, ka tas varētu būt Lattelecom valdes priekšsēdētāja amats, kurā patlaban darbojas Nils Melngailis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Vēlas veidot no bankām neatkarīgu krājaizdevu sabiedrību lauku māju finansēšanai

Db.lv, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Facebook domubiedru grupas «Māja meklē cilvēku/Dzīve laukos» izveidotāji rosina biedrus apsvērt iespēju izveidot pašiem savu no komercbankām neatkarīgu krājaizdevu sabiedrību vai fondu, lai palīdzētu finansēt lauku māju vai lauku viensētu iegādi, tā otrdien vēstīja raidījums 900sekundes.

Facebook grupā šīs idejas nepieciešamība tiek pamatota ar svētdien raidījumā «LNT Top10» aktualizēto problēmu, ka bankas mēdz atteikt kreditēt lauku māju un lauku viensētu iegādi.

Krājaizdevu sabiedrības vai fonda izveide būtu iespēja vai nu pilnībā apiet bankas vai arī ar šo pūļveida finansējumu mazināt banku hipotekārā kredīta piešķiršanas šķēršļus, norāda grupas izveidotāja Inta Blūma: «Tas palīdzētu tiem cilvēkiem, kam nav uzreiz lielas pirmās iemaksas, vai vispār nav naudiņas, lai iegādātos īpašumu laukos, bet sirds deg par laukiem.»

Viens no variantiem paredzētu finanšu krājaizdevu sabiedrību, kad «grupas dalībnieki piedalās ar 5 eiro maksājumu, palīdzot cilvēkiem tikt pie mājām laukos un palīdzēt laukiem tikt pie cilvēkiem,» norāda Blūma. Nepieciešams izstradāt kritērijus, pēc kādiem šī krājaizdevu sabiedrība funckionētu, piemēram, atbalstāmo lauku māju pieteikumu izvēlēšanās un cik lielu summu no kopējā uzkrājuma piešķirt katram pretendentam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki, kuru ikdiena saistīta ar darbu birojā, laiku pa laikam vēlas «restartēties», nereti tam izvēloties ceļojumus bez komforta, izaicinot sevi piedzīvot kaut ko nebijušu un atmiņā paliekošu.

Adventure traveling šobrīd ir Nr 1 globālā tendence tūkstošgades paaudzes vidū, attiecīgi aizvien vairāk cilvēku vecumā no 20 līdz 40 izvēlas ceļot un iepazīt pasauli šādā veidā, liekot uzsvaru tieši uz pasaules iepazīšanu, jaunu kultūru atklāšanu un piedzīvojumu, kāds nav iespējams tad, kad ir iegādāts pilnībā noorganizēts ceļojums ar muzeju un baznīcu apmeklēšanu (kas, protams, arī nav slikti), komentē digitālā mārketinga speciālists Arturs Mednis. Arī viņš izmantojis šādu ceļojumu veidu un bijis, piemēram, Arktikā, bet rudenī dosies uz Peru. Viņš norāda, ka šādi ceļojumi devuši skaistas atmiņas, iespēju iepazīties ar interesantiem cilvēkiem, ar kuriem tagad kļuvis par draugiem, satiekas laiku pa laikam un dodas kopā nākamajos piedzīvojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Valsts ekonomisko izrāvienu varam panākt ar vietējo darbaspēku

SIA Datakom valdes priekšsēdētājs Uldis Semeiks, 17.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares dinamiskā attīstība apliecina, ka digitalizācijas process reiz pārņems visas tautsaimniecības nozares – šī progresa iedīgļus redzam jau tagad.

Šīs tendences jau ir mainījušas speciālistu pieprasījumu darba tirgū – ne vien uzņēmumu IKT nodaļās, bet kopumā - dažādas digitālās prasmes tiek norādītas pie vēlamajām darbinieku kompetencēm arī citu jomu profesijās. Plaši tiek apspriests ekonomiskais izrāviens, ko amatpersonas norāda valsts attīstības vīzijās, taču nākotnē tas būs grūti panākams bez e-prasmēs kompetentiem darbiniekiem. Kā vienu no soļiem IKT speciālistu trūkuma problēmas risināšanā valstsvīri izskata darbaspēka piesaisti no ārvalstīm, taču, manuprāt, pirmkārt būtu jāmeklē risinājumi, kā izskolot darba tirgus pieprasījumam atbilstošus jauniešus tepat Latvijā un kā jaunizceptos speciālistus šeit noturēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Saistībā ar konstatētām neatbilstībām no Kompensējamo zāļu saraksta izņems Rigvir

LETA, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar konstatētām nepilnībām Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pieņēmusi lēmumu apturēt «Rigvir» izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai, turklāt Nacionālais veselības dienests (NVD) lems par «Rigvir» svītrošanu no valsts Kompensējamo zāļu saraksta, informē ZVA.

Šodien ZVA saņēma Lielbritānijas oficiālās zāļu kvalitātes kontroles laboratorijas zāļu paraugu rutīnas testēšanas laikā veiktās zāļu «Rigvir» šķīdums injekcijām paraugu pārbaudes rezultātus. Saņemtie rezultāti liecina, ka «Rigvir» sastāvā ir mazāks vīrusa daudzums, nekā apstiprināts, šīs zāles reģistrējot.

Kā procedūru skaidroja ZVA, uzņēmums, kas zāles reģistrējis, ir atbildīgs par katras zāļu sērijas kvalitātes kontroli, tomēr līdztekus tam tirgus uzraudzības gaitā ZVA sadarbībā ar Veselības inspekciju (VI) izņem zāļu paraugus no licencētām lieltirgotavām un aptiekām, lai novērtētu zāļu atbilstību kvalitātes prasībām. Zāļu paraugu kvalitātes testēšana ir rutīnas pasākums, kas var skart jebkuras Latvijas Zāļu reģistrā iekļautās zāles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šmidre: Bez valsts var, bet tas būtu stulbi...

Aigars Kauliņš; aigars.kaulain, 13.02.2007

«Pietiek, ka mums uz katra kalna katrs mobilais operators būvē savus torņus, tagad vēl televīzijas sabūvēs, un uz katra kalna mums būs pa trim torņiem un mēs tiešām būsim slaveni visā pasaulē ar torņiem,» tā P. Šmidre.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās televīzijas ētera apraides ieviešanā privātie varētu iztikt bez valsts atbalsta, tomēr atzīst, ka tas nebūtu loģiski un izmaksas būtu augstākas.

Satiksmes ministrijas koncepcija paredz trīs digitālās televīzijas ieviešanas iespējas, valsts un privātie, valsts Latvijas Radio un Televīzijas centra (LVRTC) personā vai privātie brīvā tirgus apstākļos. "Digitālās televīzijas ieviešana jāīsteno pēc valsts privātās partnerības principiem, apvienojot infrastruktūru, kas ir pieejama valstij un Baltcom. Turklāt, ja visas ieinteresētās puses vienojas par labāko risinājumu, digitālo televīziju var ieviest sešos mēnešos," sarunā ar Dienas biznesu atzīst Baltkom direktors Pēteris Šmidre.

Līdz šim nav izdevies ieviest digitālo televīzijas apraidi visā valstī, kā jūs to domājat izdarīt?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mērķtiecība ir vārds, ko Ieva Blūma sarunā atkārto bieži. Jau astoņus gadus viņa dzīvo Dānijā un ir māksliniece uzņēmēja, kā arī trīs bērnu mamma.

Māksla un bizness

Dānijā Ieva no­kļuva pēc pirmās Rīgā gūtās atzinības ar grafikām Brīnumzeme un Dānijas Kultūras institūta uzaicinājuma veidot grafikas grāmatu. «Kopenhāgenā es pēkšņi izjutu, ka tiek novērtēta un respektēta mana individualitāte. Cil­vēkus šeit fascinē tieši tas, ka es daru kaut ko atšķirīgu, nāku ar savām idejām un neiekļaujos standarta rāmjos. Rīgā tā nebija,» atceras Ieva. Tikai pirmo mēnesi Dānijā viņa izmantojusi piešķirtās stipendijas atbalstu, viss pārējais ir sasniegts pašas spēkiem. Ieva atzīst, ka visus šos gadus veltījusi sevi abām jomām - mākslas radīšanai un pārdošanai, biznesam. «Tas ir tāds pats bizness kā visi citi - sarunāt tikšanos ar, piemēram, bankas direktoru, prezentēt viņam savu mākslu, diskutēt par cenām? Tas ir ļoti intensīvs darbs, kam Dānijā nododas tikai retais. Ļoti dau­dzi mākslinieki vēlas dzīvot no savas mākslas, bet tikai nedaudziem tas izdodas. Liela daļa mākslinieku Dānijā dzīvo no sociālajiem pabalstiem vai ar kādas labas galerijas atbalstu,» stāsta Ieva. Dzīvojot Dānijā, Ieva ir izstādījusies un pārdevusi darbus 38 lielos uzņēmumos. «Dānijā ir ļoti spēcīgas mākslas tradīcijas, māksla ir kā sadzīves elements gan personiskajā, gan biznesa vidē. Gandrīz visos lie­lā­­kajos uzņēmumos ir mākslas klubi, kuros darbojas cilvēki, kas interesējas par mākslu. Šie klubi katru mēnesi izvēlas mākslinieku, kura darbus viņi grib redzēt savā uzņēmumā un pēc tam, iespējams, iegādāties.» Palīdz tas, ka sabiedrībā ir liela interese par mākslu. Eļļas glezna birojā pie sienas ir tikpat prestiža lieta kā grezna automašīna. Tomēr, no otras puses, nav arī tā, ka Dānijā māksla tiktu ļoti atbalstīta. «Dāņi ir nācija ar ļoti augstu pašapziņu, dzīves līmeni un lielām izvēles iespējām, un viņi vispirms atbalstīs savējos. Ja viņiem patīk tas, ko mākslinieks dara, tad viņi izrādīs interesi. Ja cilvēkus mani darbi neuzrunātu, es tos nekad nevarētu pārdot.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Zemnieki asina cirvjus nodokļu karam

, 15.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Auto nodokļa atvieglojums grib visiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem.

Lai arī noteikts, ka valdības noteikumi par auto nodokli neattiecas uz zemnieku un zvejnieku saimniecībām, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) vēlas, lai šis nodoklis neattiektos arī uz jebkuras citas uzņēmējdarbības formas lauksaimniecības uzņēmumiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu.

Pēc LOSP domām, arī veterinārārstiem ir jāpiemēro atbrīvojums no nodokļa. «Kopš pagājušā gada decembra ir vērojama tendence uzņēmumos reģistrētās automašīnas pārreģistrēt uz fiziskām personām un tas nekādā gadījumā nepilda valsts budžetu tādā apmērā, kā tas bija plānots. Un arī lauksaimniecības produkciju ražojošajām saimniecībām, lai tās būtu SIA vai akciju sabiedrības, nav liekas naudas, ko maksāt valsts glābšanai, jo jānomaksā visi jau līdz šim uzliktie nodokļi. Vai tiešām ražojošam uzņēmumam nodokļu slogs līdz šim nav bijis pietiekami augsts?, vaicā LOSP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nav daudz cilvēku, kuru vārdi tiek piesaukti brīžos, kad tiek meklēti kandidāti kādam nozīmīgam amatam. Bijusī Hansabankas (tagad – Swedbank) vadītāja Ingrīda Blūma ir viens no tiem, taču viņa ir apņēmusies šādai atbildībais nastai vairs nepiekrist.

picturegallery.75276d3d-22eb-4054-b521-94540a46c672

No darba Hansabankā Ingrīda Blūma aizgāja faktiski ekonomiskās krīzes priekšvakarā. Tas bija brīdis, kad daļa no mums nojauta par to, kas tuvojas, bet vismaz daļa baņķieru to saprata jau visnotaļ skaidri. Zināmā mērā var teikt, ka šī intervija ir kā Latvijas kreditēšanas buma un norieta anatomijas kursa sastāvdaļa.

Bieži, runājot par ekonomiskās krīzes iemesliem Latvijā, teju kā galvenās vaininieces tiek pieminētas šeit strādājošās bankas, to realizētā politika. Kādi, jūsuprāt, ir šīs krīzes galvenie iemesli?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Sausnīša un Strautiņa laiks Rīgas piena kombinātā noslēdzies; vadību pārņem Beshmeļņickis

Lelde Petrāne, 12.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas piena kombināts akcionāru sapulcē šodien ievēlēta jauna uzņēmuma padome. Par jauno padomes priekšsēdētāju ievēlēts AS Rīgas piena kombināts vairākumakcionārs Andrejs Beshmeļņickis, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

Par padomes priekšsēdētāja vietnieku ievēlēts ilggadējs piensaimniecības eksperts un bijušais AS Valmieras piens valdes priekšsēdētājs Harijs Panke. Par padomes locekļiem ievēlēti vadības konsultante un bijusī AS Hansabanka (tagad AS Swedbank) valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma, investīciju eksperts un Latvijas Privātā un Riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis un starptautiska investīciju fonda Meridian Capital pārstāvis Nodir Normatov.

«2013.gads mums ir nesis pirmos darba augļus, kopš īstenojām 30 miljonu eiro investīciju programmu. Šogad nostiprinājām pozīcijas Lietuvas, Igaunijas un Azerbaidžānas tirgos, pašlaik strādājam pie ieiešanas Baltkrievijā, Ukrainā, Kazahstānā,» norāda A. Beshmeļņickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ventspils Livonijas ordeņa pils atgūs vēsturiskās telpas

Vēsma Lēvalde, 26.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī parakstīts līgums par Livonijas ordeņa pils kompleksa rekonstrukciju, renovāciju un ekspozīcijas izveidi, noslēdzot pils kompleksa atjaunošanu.

Visu šo darbu veikšanai nepieciešami vairāk kā 1,4 miljoni lati, no kuriem gandrīz 1,2 miljoni latu ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums. Ventspils pilsētas pašvaldība muzeja kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi un restaurāciju. Kā jau iepriekš ziņots, projekts Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide tiks īstenots līdz 2012.gada maijam.

Viens no galvenajiem projekta uzdevumiem ir Livonijas ordeņa pils 2.stāva restaurācija un ekspozīcijas izveide tajā. Lai arī iepriekš veiktie restaurācijas darbi tika veikti tā, lai radītu plašas ekspozīciju un pasākumu norises telpas, pils iespējas šajā ziņā ne tuvu nav izsmeltas, norāda pils apsaimniekotājs - Ventspils muzejs. Restaurācijas ietvaros pēc arhitekta Pētera Blūma (SIA Konvents) izstrādātā projekta tiks veikta vēsturiskās ordeņa pils nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas restaurācija un interjera izveide. Šo telpu restaurācija un ekspozīcijas izveide, balstoties uz SIA H2E mākslinieciski tehnisko projektu un arhitekta iecerēm, sniegs priekšstatu par ordeņa pils vēsturi. Projekta ietvaros plānota arī krājuma telpu izveide 4.stāvā, Livonijas ordeņa pils un citu pils kompleksa ēku fasāžu restaurācija, kā arī mūra sētas rekonstrukcija un renovācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Blūma, Gobzems un Štelmahers dibinās krīzes menedžmenta sabiedrību

Jānis Lasmanis, Db, 27.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijusī Hansabankas vadītāja Ingrīda Blūma, bijušais Maksātnespējas administrācijas direktors, zvērināts advokāts Aldis Gobzems un vairāku uzņēmumu vadītājs Edgars Štelmahers vienojušies par to, ka februārī dibinās jaunu krīzes menedžmenta sabiedrību, raksta laikraksts Dienas bizness.

Krīzes menedžmenta un biznesa konsultāciju kompāniju nolemts dibināt sekojot ekonomiskās krīzes radītajam pieprasījumam. "Ir pieņemts lēmums radīt kompāniju Blūma, Gobzems un Štelmahers. Mēs zinām, ka valstī daudziem uzņēmējiem ir grūti un ne tikai tāpēc, ka pietrūkst finanšu, bet pietrūkst arī labas vadības," saka A. Gobzems. "Ir ļoti daudz uzņēmumi, kuriem ir pietiekami liels apgrozījums, teiksim, pāris miljoni latu, taču pietrūkst apgrozāmo līdzekļu, un uzņēmējam nav skaidrības ko darīt tālāk - slēgt uzņēmumu vai samazināt izmaksas, bet pats uzņēmējs ar saviem resursiem nespēj pietiekami sekmīgi realizēt savas ieceres. Mēs piedāvāsim savu pieredzi, kā to izdarīt," stāstīja A. Gobzems.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Grobiņa» ikgadējā akcionāru sapulcē ievēlēta jauna sabiedrības padome, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Jau ilggadējiem padomes locekļiem Argitai Jaunsleinei un Evijai Jaunsleinei pievienojās trīs jauni padomes locekļi- Liene Žvagule, Aija Blūma un Dace Obodovska.

Liene Žvagule vairāk nekā trīs gadus ir SIA «Gitana tehniskais nodrošinājums» valdes locekle. Lienei Žvagulei nepieder AS «Grobiņa» akcijas.

Aija Blūma kopš 2013.gada ir praktizējoša juriste IK «A.Jaunsleines juridiskais birojs». Aijai Blūmai nepieder AS «Grobiņa» akcijas.

Dace Obodovska no 2016.gada marta līdz 2018.maijam aktīvi darbojās Ventspils pilsētas domes Kultūras centrā, ieņemot Ventspils pilsētas stratēģisko kultūras projektu vadītājas amatu. No 2018.gada maija līdz šim brīdim Dace Obodovska ir Talsu Tautas nama direktore. Dacei Obodovskai nepieder AS «Grobiņa» akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grāmatā apkopoti Latvijas uzņēmēju un vadītāju vērtīgākie padomi

Dienas Bizness, 10.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgāds Mansards izdevis grāmatu «Panākumi dzīvē un biznesā. Latvijas uzņēmēju un vadītāju vērtīgākie padomi», kurā apkopoti Latvijas uzņēmēju un vadītāju vērtīgākie padomi, informē apgāda pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Grāmatā, kurai ievadvārdus veltījis Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ar saviem vērtīgākajiem dzīves un biznesa padomiem dalās 100 mūsdienu Latvijas profesionāļi, starp tiem arī SIA Latvijas Mobilais Telefons prezidents Juris Binde, uzņēmējs Vilis Vītols, AS Olainfarm padomes locekle Gunta Veismane, AS LIDO īpašnieks Gunārs Ķirsons, maizes ceptuves Lāči saimnieks Normunds Skauģis, izglītības programmas Iespējamā misija valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma, Andele Mandele vadītāja Līva Jaunozola, SIA Pure Chocolate līdzīpašnieks Pēteris Žimants, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis, IT jomas uzņēmumu SKATSKAT & Giraffe360 dibinātājs Mikus Opelts, MILZU! saimnieks Enno Ence, uzņēmēja Aiva Vīksna, grāmatas Latvietes Karma autore Inta Blūma un daudzi citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Viesturs Celmiņš: Latvijas iedzīvotājs nedomā tālāk par pusotru gadu

Irbe Treile, Numurs, 11.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociologs un Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorijas pētnieks Viesturs Celmiņš pirms dažiem gadiem atgriezās Rīgā no Ņujorkas, kur, izmantojot viņam piešķirto Fulbraita stipendiju, studēja socioloģijas maģistrantūrā The New School for Social Research.

picturegallery.1d4e04dc-e7f8-4984-b4b6-f11640251336

Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorijas ietvaros Viesturs Celmiņš veicis pētījumu par Latvijas pilsētu sociālekonomisko attīstību. «Tagad visa socioloģija ir kļuvusi par pilsētu socioloģiju, jo pilsētā notiek viss,» viņš secina.

Kā šobrīd Latvijā jūtas pilsētnieks?

Viens no pieņēmumiem ir, ka cilvēki pilsētās meklē dzīves kvalitāti – iespējas atpūsties, izklaidēties un strādāt. Rīgā salīdzinoši šādas iespējas ir vislabākās, bet cilvēki nav apmierināti – lai gan viņiem ir iespējas iet uz Jauno Rīgas teātri, citiem ir iespējas braukt uz teātri Sidnejā. Secinājums? Objektīvi labos apstākļos tu vari būt subjektīvi nelaimīgs. Sociologiem tas ir interesanti, bet Rīgas domei šādi secinājumi nepatīk, viņi saka – ko jūs tur māžojaties? Jūs teicāt, ja mēs radīsim objektīvi labus dzīves apstākļus, cilvēki būs apmierināti, bet viņi tādi nav! Bet tur neko nepadarīsi – jo cilvēkam vairāk ir, jo viņš vairāk grib. Tas ir dzīves paradokss, ne socioloģijas vaina. Jo nav tā, ka, palielinoties teātru, veloceliņu un parku skaitam, cilvēki kļūs apmierinātāki. Tas neiet cauri. Tomēr analīze liecina, ka pat tie, kuri subjektīvi ir neapmierināti ar savu dzīvi, atzīst, ka pilsētā ir iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru