Pakalpojumi

Ekonomikas policija arestē e-bibliotēkas serverus

Dienas Bizness, 19.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, plkst.12.30 tika pārtraukta interneta bibliotēkas e-biblioteka.lv darbība. Kā vēsta informācija bibliotēkas mājas lapā, Ekonomikas policija arestējusi e-bibliotēkas serverus aizdomu par autortiesību pārkāpumiem dēļ, vēsta Diena.lv.

Bibliotēkas uzturētāji Ideju forums šādu rīcību uzskata par rupju ANO konvencijas «Par cilvēku ar invaliditāti tiesībām» pārkāpšanu - tajā paredzēts, ka visiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām jānodrošina pieeja visai informācijai bez ierobežojuma. «Ar serveru izņemšanu tiek diskriminēti 150 tūkstoši cilvēku ar īpašām vajadzībām,» uzsvēra e-bibliotēkas izveidotāju biedrības Ideju forums valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags

E.Vanags Diena.lv norādīja, ka «mūsu darbība noritēja saskaņā ar visiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem, to skaitā Autortiesību likumu, jo mēs pildījām publiskas bibliotēkas funkciju, turklāt maksājām autoriem saskaņa ar publiskā patapinājuma likumu». E.Vanags pauda aizdomas, ka uzsāktais kriminālprocess ir mēģinājums izrēķināties ar e-bibliotēku.

Kā portālam Diena.lv paskaidroja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Linda Neimane - Zobena, pirms diviem mēnešiem Ekonomikas policija saņēmusi vairākus iesniegumus un sūdzības par e-bibliotēkas darbību. Pamatojoties uz šīm sūdzībām, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta 1.daļas - «par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu — soda ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas». Serveri arestēti kriminālprocesa ietvaros izmeklēšanas vajadzībām.

«Diemžēl, pēc dažu izdevēju nepamatotas prasības, kopš šodienas, plkst. 12.30, ir arestēti mūsu serveri un e-bibliotēka nav pieejama. Mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos un pāri tiem, lai šajā- pagaidu lapā informētu par situācijas attīstību un pēc iespējas drīzāk, atjaunotu bibliotēkas darbību,» rakstīja e-bibliotēkas izveidotāji Ideju forums.

Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons ir neizpratnē par ziņu, ka Ekonomikas policija arestējusi E-bibliotēkas serverus un faktiski aizvērusi ciet Latvijā pieejamāko bibliotēku. Šī rīcība tiešā veidā ietekmē tūkstošiem neredzīgo, nedzirdīgo un cilvēkus ratiņkrēslā, kuriem E-bibliotēka sniedza demokrātisku iespēju uzzināt, izglītoties, saprast, vārdu sakot-lasīt.

Izceļot E-bibliotēkas lomu cilvēku ar invaliditāti dzīvē, šā gada februārī Apeirons tai pasniedza īpašo balvu Zelta kruķis par virtuālo pieejamību. Ideju forums iniciatīva ir labs precedents, kas parādīja- neredzīgie var tikt ieraudzīti, nedzirdīgie-sadzirdēti, cilvēki ratiņkrēslā – visur gaidīti. Nākotnē būtu iespējams E-bibliotēku padarīt pieejamu arī citām invaliditātes grupām, piemēram, izveidojot īpašas programmas cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru