Pasaulē

Foxconn slēdz Indijas ražotni, jo saindējusies puse darbinieku

Lelde Petrāne, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Taivānas IT gigants Foxconn apturējis Indijas ražotnes darbību, jo slimnīcā, iespējams, saistībā ar pesticīda izsmidzināšanu bijis jāievieto 250 tā darbiniekus, ziņo AFP.

Darbs ražotnē, kas atrodas Indijas dienvidos, apturēts pirmdien un varētu atsākties aptuveni nedēļas laikā, paziņojumā norādījusi Foxconn.

Incidents noticis pagājušās nedēļas piektdienā. Darbinieki sūdzējušies par reiboni un sliktu dūšu.

Problēma tiekot izmeklēta, bet pašlaik esot aizdomas, ka incidents saistīts ar pesticīda izsmidzinšanu ražotnē, teikts kompānijas paziņojumā.

Slimnīcā ievietoti 250 darbinieki - aptuveni puse no visiem darbiniekiem.

Foxconn, kuras mātes kompānija Hon Hai ir lielākais piegādātājs Apple un citiem elektronikas gigantiem, jau ieguvusi nelāgu slavu saistībā ar Ķīnas ražotnēs strādājošo darbinieku pašnāvībām. Foxconn ražotnēs šogad pašnāvības izdarījuši jau 11 Ķīnas darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā tūkstoš Ķīnas Siaņas Tehnoloģiju Universitātes studentu tikuši piespiesti strādāt elektronikas ražotāja Foxconn rūpnīcā, kur izgatavota PlayStation 4 spēļu konsole.

Studentiem bijis jāstrādā divus mēnešus, pretējā gadījumā viņiem ticis piedraudēts, ka diplomi netiks izsniegti laicīgi, vēsta Dongfang Daily. Darbs ticis nodēvēts par praksi, un mēnesī studenti saņēmuši aptuveni 261 ASV dolāru.

Kompānija Foxconn pavēstījusi, ka veikusi iekšēju izmeklēšanu, kuras rezultātā secināts, ka studenti regulāri tikuši nodarbināti maiņās un tiem bijis jāstrādā arī virsstundas, kas esot Ķīnas studentu darbu regulējošas likumdošanas pārkāpums. Kompānija veikusi arī visas nepieciešamās darbības, lai šo situāciju atrisinātu.

Foxconn iepriekš tikusi apsūdzēta daudzos darba noteikumu pārkāpumos. Kompānija sadarbojas ar vairākām Ķīnas tehniskajām skolām un to studenti Foxconn nereti dodas uz praksi. Pasaulē lielākais elektronikas ražotājs arī agrāk apsūdzēts studentu darbaspēka ļaunprātīgā izmantošanā izgatavojot Apple iPhone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri uzlauzuši gigantiskā Ķīnas elektronisko preču ražotāja Foxconn datorsistēmas. Foxconn ražo sastāvdaļas gadrīz visu pasaules lielāko tehnoloģiju kompāniju produktiem, kā arī tiek uzskatīts par vienu no noslēpumainākajiem ražotājiem pasaulē, vēsta Forbes.

Grupējam Swagg Security izdevies nozagt Foxconn darbinieku un augstāko vadītāju datorsistēmu paroles, savu ieguvumu hakeri piedāvājuši arī lejupielādei failu apmaiņas vietnē Pirate Bay.

Foxconn, kurš ir viens no galvenajiem detaļu piegādātājiem Apple, kā arī ražo sastāvdaļas Dell, IBM, Hewlett – Packard, Motorola, Nokia u. c. kompāniju ierīcēm, pēdējo nedēļu laikā ir saskāries ar pamatīgu kritiku, kas saistīta ar darba apstākļiem uzņēmuma ražotnēs.

Elektronisko iekārtu ražotāja rūpnīcās nodarbinātie žēlojušies par ilgām darba stundām un dzīvību apdraudošiem darba apstākļiem. Kompānijas publisko tēlu aptumšojuši arī gadījumi, kad strādājošie izdarīja pašnāvības, bet Foxconn vadītājs darbiniekus reiz salīdzināja ar dzīvniekiem zooloģiskajā dārzā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apple galvenais Ķīnas piegādātājs atzinies, ka izmanto pusaudžu darbaspēku

Gunta Kursiša, 17.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Foxconn, Apple galvenais piegādātājs Ķīnā, atzinis, ka vasaras laikā nodarbināja 14 gadus vecus praktikantus, vēsta BBC.

Oficiālā paziņojumā Taivānā bāzētais ražotājs atzina, ka vasaras prakses programmās nodarbināja dažus strādniekus, kas jaunāki par 16 gadiem. 16 gadi ir oficiālais darbinieku vecums, kad Ķīnas likumdošana atļauj strādniekus pieņemt darbā.

Kompānija pauž, ka veiks izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā «praktikanti iekārtojušies darbā rūpnīcā».

«Praktikantus strādāt Foxconn rūpnīcā nosūtījušas skolas, savukārt Foxconn nepārbaudīja jauno praktikantu personu apliecinošos dokumentus,» norādīja par darba lietām atbildīgā Ķīnas institūcija, piebilstot, ka lielākā daļa atbildības par šo negadījumu būs jāuzņemas skolām, tomēr Foxconn uzskatāma par līdzatbildīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Foxconn investēs 8,8 miljardus dolāru LCD ražotnes izveidei Ķīnā

LETA--AFP, 02.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas tehnoloģiju gigants Foxconn plāno Ķīnā būvēt ražotni 8,8 miljardu dolāru (8,3 miljardu eiro) vērtībā, svētdien paziņoja uzņēmums.

Foxconn šīs investīcijas izmantos, lai izveidotu ražošanas kompleksu strauju izaugsmi piedzīvojošajā Ķīnas dienvidu pilsētā Guandžou.

Šajā rūpnīcā tiks ražoti liela izmēra šķidro kristālu (LCD) ekrāni, bet darbību tā sāks līdz 2019.gadam.

Foxconn rūpnīcās Ķīnā nodarbina aptuveni miljonu cilvēku, bet kopumā uzņēmums darbojas vairāk nekā desmit valstīs.

Guandžou rūpnīcu kopīgi pārvaldīs Foxconn un Japānas elektronikas kompānija Sharp Corp., kurā Foxconn pieder 66% akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple piegādātājs Foxconn iPhone X salikšanai vairs neizmantošot nelegālu darbaspēku

Žanete Hāka, 23.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple piegādātājs Foxconn paziņojis, ka turpmāk vairs neizmantos nelegālu praktikantu darbaspēku savās ražotnēs, kas līdz šim tika izmantoti, lai saliktu vairāku pasaulē lielāko uzņēmumu tehnoloģiju produktus, raksta BBC News.

Foxconn izmantoja praktikantu darbu produktu salikšanai, un to jau iepriekš ziņoja The Financial Times. Seši studenti toreiz sacīja laikrakstam, ka viņi regulāri strādā 11 stundas dienā, lai saliktu jauno Apple viedtālruni iPhone X, kas ir Ķīnas Darba likuma pārkāpums. The Financial Times ziņoja, ka Foxconn ražotnēs strādāja 3000 praktikantu.

Studenti, kuru vecums ir no 17 līdz 19 gadiem, atzina, ka strādā Foxconn, lai iegūtu nepieciešamo pieredzi izglītības programmas pabeigšanai.

Tomēr Foxconn tagad paziņojis, ka ir beidzis ļaut praktikantiem strādāt virsstundas, taču tajā pašā laikā uzsvēris, ka praktikanti veido ļoti mazu daļu no tā kopējā darbaspēka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomika atkal nonākusi nedrošā stāvoklī - attīstīto valstu valdības mazina izdevumus un arī privātais sektors kļūst arvien piesardzīgāks. Bezdarba līmeņi daudzās attīstītajās valstīs pieaug līdz divciparu procentiem, radot darbavietu krīzi, raksta CNBC.

Tomēr dažas no pasaulē lielākajām kompānijām rietumu un jaunajos tirgos nelikvidē darbavietas, bet gan pieņem darbā jaunus darbiniekus.

Medijs izveidojis pasaulē 10 lielāko darba devēju sarakstu (biržās kotēti uzņēmumi). Tas veidots, ņemot vērā pasaules akciju indeksus, kompāniju tīmekļa vietnes, gada pārskatus un citu publiski pieejamu informāciju. Veidojot šo sarakstu, vērā ņemti pilna laika darbinieki, izņemot dažus gadījumus, kad bizness lielā mērā atkarīgs no nepilna laika darbiniekiem.

Pasaulē lielākie darba devēji darbojas dažādās nozarēs, piemēram, mazumtirdzniecībā, telekomunikācijās, enerģētikā un banku sektorā. Medijs aprēķinājis kompāniju ieņēmumus uz darbinieku un peļņu uz darbinieku, pamatojoties uz to 2010. gada peļņu. «Dažas no šīm organizācijām varētu jūs pārsteigt, bet citas ir slavenas to lieluma un globālā pārklājuma dēļ,» raksta CNBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas mobilo telefonu ražotājs BlackBerry prezentējis savu jaunāko viedtelefonu Z3. Tas ir pirmais BlackBerry produkts, kas ražots Taivānā bāzētā starptautiskā kompānijā Foxconn.

Viedtālrunis BlackBerry Z3 paredzēts galvenokārt Indonēzijas tirgum. Jaunajai ierīcei ir piecu collu ekrāns, tāpat tajā iestrādātas Indonēzijā pieprasītas lietojumprogrammas. Telefons darbosies, izmantojot BlackBerry 10.2.1. operētājsistēmu.«Z3 ir viss, kas atrodams BlackBerry 10 viedtālrunī, tikai tas ir pielāgot speciāli Indonēzijai,» teikts uzņēmuma paziņojumā.

Tiek plānots, ka Z3 viedtelefoni būs pieejami Indonēzijā, sākot no šā gada aprīļa.

«Šis ir tikai sākums ilgai un auglīgai sadarbībai starp BlackBerry un Foxconn,» paziņojumā norādījis Foxconn dibinātājs un vadītājs Terijs Gou (Terry Gou).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Minimālās algas celšana vienā Ķīnas pilsētā, iespējams, sadārdzinās iPhone un Samsung ierīču cenas

Gunta Kursiša, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 2013. gada Ķīnas pilsētā Šenženā, kurā atrodas daudzi no Ķīnas lielākajiem elektronikas ražotājiem, par 13,3% plānots palielināt minimālo algu. Tas varētu izraisīt tehnoloģiju ierīču cenu kāpumu visā pasaulē, raksta Digitimes.

Ķīnas provinces pilsētā Šenženā tiek radītas detaļas tādu ražotāju kā Apple, HP, HTC, Samsung un Nokia produktiem. Tādējādi, palielinot Ķīnas pilsētiņas iedzīvotāju minimālās algas, visā pasaulē varētu pieaugt datoru, tālruņu un citas tehnikas cena.

Pilsētas amatpersonas nākamā gada sākumā cer palielināt minimālās algas apmērus Šenženā no 149 līdz 169 Lielbritānijas mārciņām. Jau patlaban Šenženā ir viena no lielākajām minimālajām algām visā Ķīnā – pilsētas minimālā alga vien nedaudz atpaliek no minimālās algas Pekinā.

Pilsētas vārds pasaules medijos izskanēja 2010. gadā saistībā ar bēdīgi slaveno Foxconn ražotni, kurā tiek ražoti Apple iPhone tālruņi. Kopš skandāla Foxconn un arī citas kompānijas palielināja darbinieku algas, kā arī uzlaboja darba apstākļus. Laikā, kad Foxconn paziņoja, ka 2012. gadā darbinieku algas tiks palielinātas no 16 līdz 25%, izskanēja Foxconn klientu kompāniju pārstāvju viedokļi un skaidrojums par šāda soļa ietekmi, piemēram, HP vadītāja Mega Vaitmena (Meg Whitman) pauda, ka «ja Foxconn darbaspēka izmaksas palielināsies, arī viņu produktu izmaksas augs. Tā būs nozares mēroga parādība, un mums būs jālemj, cik daudz izmaksu būs jāsedz klientiem un cik daudz spēsim absorbēt paši».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

iPhone un iPad pārdošanas apjomi iepriecinājuši Taivānas Foxconn

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī iPhone un iPad pārdošanas apjomi nav spējuši pārliecināt Apple investorus, Taivānā bāzētās Foxconn Technology akcijas cena piedzīvojusi kāpumu, jo pieprasījums pēc Apple produkcijas palielinājis Foxconn ienākumus, vēsta BBC.

Foxconn ir viens no lielākajiem Apple detaļu piegādātājiem. Kompānijas Hon Hai, kurai pieder Foxconn Technology zīmols, peļņa gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu, pieauga par 24%, sasniedzot 1,9 miljardus ASV dolāru, un to nodrošināja augstais pieprasījums pēc Apple produktiem. Uzņēmuma akcijas cena pēc paziņojuma par peļņas pieaugumu palielinājusies par 2%.

Kompānija piedzīvojusi peļņas pieaugumu, neņemot vērā to, ka augustā tā palielināja darbinieku algas ražotnē, kurā tiek montēti iPhone. Foxconn visai bieži izpelnījusies kritiku par savu rūpnīcu strādnieku sliktajiem darba apstākļiem un zemajām algām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija Amazon apņēmusies izmeklēt apgalvojumus, ka simtiem pusaudžu strādā nelegālas darba stundas Ķīnas rūpnīcā, ražojot tās Echo ierīces, vēsta BBC.

Jaunā ziņojumā par darba apstākļiem Ķīnā ietverts apgalvojums, ka rūpnīcā, kuru vada piegādātājs Foxconn, viedierīces ražo vairāk nekā 1500 «stažieri».

Pusaudži - vecumā no 16 līdz 18 gadiem - esot spiesti strādāt 60 stundas nedēļā un nakts maiņās.

Savukārt, Foxconn vaino vietējos vadītājus un sola uzlabot personālvadību. Tomēr pārmetumi par darba apstākļiem Foxconn virzienā tiek raidīti jau atkārtoti. Pašas kompānijas galvenā mītnes vieta ir Taivāna.

Jaunākais ziņojums par darba apstākļiem Foxconn rūpnīcā Ķīnā liecina, ka no vietējām arodskolām tiek piesaistīti simtiem audzēkņu, lai ražotne spētu izpildīt pasūtījumus. Ziņojumā apgalvots, ka tā sauktajiem stažieriem samaksa ir 1,42 ASV dolāri stundā jeb apmēram 248 ASV dolāri mēnesī. Pusaudži strādā sešas maiņas nedēļā, katras maiņas ilgums ir 10 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas firmai Foxconn piederošajā rūpnīcā Ķīnā notikusi kārtējā pašnāvība, kas ir jaunākā no vairākām pašnāvībām, kas izdarītas šajā rūpnīcā šā gada laikā, ziņo BBC.

Trešdien pašnāvību izdarījis kāds vīrietis, un tas noticis tikai dažas stundas pēc mediju ekskursijas ražotnē.

Foxconn ražo mobilos telefonus un elektroniskās iekārtas tādiem populāriem zīmoliem kā Dell un Apple.

Ja tiks apstiprināts, ka tā patiešām bijusi pašnāvība, tas būs jau divpadsmitais pašnāvības mēģinājums šajā rūpnīcā šogad - divos gadījumos cilvēki palikuši dzīvi.

Rūpnīca nodarbina 400 tūkstošus cilvēku.

Viena pašnāvība šogad notikusi arī citā Foxconn rūpnīcā Hebei provincē.

Apple paziņojusi, ka tā ir «apbēdināta un satraukta» par rūpnīcu darbinieku pašnāvībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas kompānija Foxconn Technology Group, kas ražo sastāvdaļas dažādām elektroierīcēm, tostarp arī kompānijas Apple ierīcēm, slēgusi savu ražotni Ziemeļķīnas pilsētā Taijuaņā, kad tur darbinieku vidū izcēlās vardarbīgas sadursmes.

Minētajā ražotnē kopumā strādā 79 tūkstoši cilvēku un tajā tiek izgatavotas arī daļas Apple jaunākajam viedtālrunim iPhone 5, vēsta Reuters.

Kompānija Foxconn norāda, ka incidents aizsācies ar divu darbinieku strīdu, tomēr tā iemesls patlaban nav zināms, taču pieejamā informācija ļaujot domāt, ka tas neesot bijis saistīts ar darbu.

Saniknotie ražotnes darbinieki demolējuši arī rūpnīcas iekārtas. Uz rūpnīcu kopumā tika nosūtīti pieci tūkstoši policistu, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua. Likumsargi arestējuši vairākus cilvēkus, bet vēl 40 personas tikušas nogādātas slimnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arī Nintendo pārbaudīs darba apstākļus Foxconn rūpnīcā

Lelde Petrāne, 28.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas Nintendo Co. kļuvusi par vienu no kompānijām, kuras paziņojušas, ka pārbaudīs darba apstākļus kompānijai Foxconn piederošajā rūpnīcā Ķīnā, kurā tiek ražota produkcija vairākām labi zināmām kompānijām, ziņo MarketWatch.

Kā vēstīts, trešdien šajā rūpnīcā pašnāvību izdarīja kāds vīrietis, un tas notika tikai dažas stundas pēc mediju ekskursijas ražotnē

Ja tiks apstiprināts, ka tā patiešām bijusi pašnāvība, tas būs jau divpadsmitais pašnāvības mēģinājums šajā rūpnīcā šogad - divos gadījumos cilvēki palikuši dzīvi.

Rūpnīca pieder Foxconn Technology Group, kas ir Taivānas Hon Hai Precision Industry Co. meitasuzņēmums.

Trešdien - pēc informācijas saņemšanas par kārtējo pašnāvību - Apple Inc. paziņoja, ka tā neatkarīgi izmeklēs, kādus pasākumus Foxconn veic, lai novērstu darbinieku pašnāvības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple eksperimentē ar rokas pulkstenim līdzīgu ierīci, kas pildītu arī viedtālruņa funkcijas, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta Wall Street Journal.

Apple par šādas ierīces ražošanas iespējām konsultējusies ar savu elektroiekārtu izgatavošanas partneri kompāniju Foxconn, kas jau uzsākusi dažādu «uzģērbjamu» tehnoloģiju izmēģinājumus. Galvenokārt Foxconn strādājot pie tā, lai radītu jaunas paaudzes energoefektīvus displejus. Šīs ierīces paredzētas vairākiem Foxconn klientiem, norādījuši anonīmi avoti.

Pēdējo gadu laikā Apple nolīgusi speciālistus, kas pārzina sensoru tehnoloģijas, raksta WSJ. Tas varētu liecināt par Apple vēlmi papildināt savu produktu klāstu arī ar citām ierīcēm – paralēli viedtālruņiem un planšetdatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple šefs: kompānija pievērsīsies jaunu ierīču ražošanai

Gunta Kursiša, 01.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple raugās pēc iespējām, kā paplašināt savu ražoto produktu klāstu, akcionāriem paziņojis Apple izpilddirekotrs Tims Kuks (Tim Cook), cenšoties novērst satraukumu, kas radies kompānijas krītošās akcijas cenas dēļ, ziņo news.cnet.com.

«Protams, ka mēs skatām iespējas pievērsties jaunām produktu kategorijām, bet mēs par to skaļi nerunājam,» paudis T. Kuks.

Jāatgādina, ka Apple akcijas cena dažu mēnešu laikā ir kritusies par 37%. «Man tas arī nepatīk,» paudis T. Kuks, piebilstot, ka Apple fokusējas uz ilgtermiņa stratēģiju labu produktu ražošanā un pašlaik kompānijas komanda strādā cītīgāk nekā jebkad agrāk un «drīzumā klajā nāks kas lielisks».

Iepriekš vēstīts, ka, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, Wall Street Journal rakstīja, ka kompānija Apple eksperimentē ar rokas pulkstenim līdzīgu ierīci, kas pildītu arī viedtālruņa funkcijas. Apple par šādas ierīces ražošanas iespējām konsultējusies ar savu elektroiekārtu izgatavošanas partneri kompāniju Foxconn, kas jau uzsākusi dažādu «uzģērbjamu» tehnoloģiju izmēģinājumus. Galvenokārt Foxconn strādājot pie tā, lai radītu jaunas paaudzes energoefektīvus displejus. Šīs ierīces paredzētas vairākiem Foxconn klientiem, norādījuši avoti. Tāpat Apple patentējusi «viedkurpes» - apavus, kuri aprīkoti ar speciāliem sensoriem, kuri seko kurpju stāvoklim un to īpašnieku brīdina par nepieciešamību pēc jauna pāra. Reģistrētā patenta aprakstā teikts, ka kurpes nodrošina kājai komfortu un aizsardzību, kas samazinās apavus nonēsājot. Dažbrīd apavi var arī neizskatīties ilgi valkāti, tomēr vairs nespēj nodrošināt aizsardzību kājai, kas var novest pie ievainojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Foxconn spers 12 miljardus ASV dolāru vērtu soli Brazīlijā

Lelde Petrāne, 13.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foxconn plāno investēt aptuveni 12 miljardus ASV dolāru Brazīlijā, atsaucoties uz kompānijas pārstāves Dilmas Rozefas (Dilma Rousseff) stāstīto, ziņo BBC.

Taivānā bāzētajai Foxconn lielākā daļa rūpnīcu atrodas Ķīnā, un tajās tiek ražotas preces tādiem uzņēmumiem kā Apple, Hewlett Packard un Dell.

Elektronikas ražotājs vēloties paplašināties ārpus Ķīnas saistībā ar pieaugošajām darbaspēka izmaksām šajā valstī.

BBC norāda, ka Brazīlija ir viena no visstraujāk augošajām ekonomikām pasaulē, kas padara to pievilcīgu kompānijām.

Jāatgādina - pagājušā gada vasarā ārvalstu mediji ziņoja, ka Foxconn apturējis Indijas ražotnes darbību, jo slimnīcā, iespējams, saistībā ar pesticīda izsmidzināšanu bijis jāievieto 250 darbiniekus. Kompānija arī ieguvusi nelāgu slavu saistībā ar Ķīnas ražotnēs strādājošo darbinieku pašnāvībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

iPad sastāvdaļu ražotājs ar robotiem aizstās miljons darbinieku

Jānis Rancāns, 01.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākais datoru sastāvdaļu ražotājs Foxconn, kas izgatavo detaļas kompāniju Apple, Sony un Nokia produkcijai, līdz 2014. gadam aizstās gandrīz visus savus darbiniekus ar robotiem, vēsta The Register.

Saskaņā ar kompānijas vadītāja Terija Gou teikto valsts nacionālajai ziņu aģentūrai Xinhua, kompānijas rīcībā pašlaik esot 10 tūkstoši montāžas robotu. Foxconn plāno šo skaitu jau nākošajā gadā palielināt līdz 300 tūkstošiem, bet jau 2014. gadā līdz vienam miljonam.

Pašlaik Foxconn nodarbina 1,2 miljonus darbinieku, lielākā daļa strādā kompānijas rūpnīcās Ķīnā, kas jau izsenis ir bijušas bēdīgi slavenas ar sliktajiem darba apstākļiem un lielo pašnāvību skaitu to strādnieku vidū.

Kompānija ieviesīs robotus, lai aizstātu darbiniekus, kas nodarbojas ar ierīču krāsošanu un montāžu, tādējādi cerot ietaupīt līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijā šajā gadā sāks masveida iPhone ražošanu, paziņojis Foxconn Technology Group vadītājs Terijs Go.

Šis paziņojums iezīmē lielākā Apple detaļu ražotāja atrašanās vietas maiņu, jo līdz šim ilgstoši tas koncentrēja ražošanu Ķīnā. Go sacījis, ka Indijas premjerministrs Narendra Modi ir ielūdzis viņu uz Indiju, ņemot vērā, ka kompānija plāno paplašināšanos šajā valstī. Apple jau iepriekš senākus iPhone modeļus vairākus gadus ražoja Bangalorē, un nesen Bloomberg News rakstīja, ka Foxconn ir gatavs atsākt pēdējā modeļa iPhone ražošanu šajā valstī.

«Foxconn Ķīnas tirgus ir piesātināts un darbaspēka izmaksas ir trīs reizes augstākas nekā Indijā,» sacīja Counterpoint Research analītiķis Karns Čohans. «Indijā aizvien strauji aug viedtālruņu tirgus, un tajā ir gan vietējais potenciāls, gan spējas kļūt par reģiona eksporta centru.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple izņēmusi no sava tiešsaistes veikala App Store iPhone spēli Phone Story, kurā tikuši attainoti necilvēcīgi darba apstākļi viedtālruņu sastāvdaļu ražotnēs, vēsta Wired.

Spēles autori ir Molleindustria, kas ir plaši pazīstams ar savām provokatīvajām spēlēm par dažādām sāpīgām tēmām (piemēram, Oiligarchy, kura vērsta pret lielajām naftas kompānijām, vai Operation Pedopriest, kas izsmej katoļu baznīcu).

Spēli Phone Story tās veidotāji raksturo kā «izglītojošu spēli par jūsu iemīļotā viedtālruņa tumšo pusi». Spēlētājs var sekot līdzi visiem iPhone izgatavošanas posmiem, sākot ar necilvēcīgiem darba apstākļiem metālu raktuvēs Kongo, beidzot ar nomācošajām Foxconn ražotnēm, raksta Wired.

Piemēram, Phone Story minispēlē Suicides, spēlētājs iejūtas mediķu lomā, kuri cenšas noķert Foxconn darbiniekus, kas mēģina izdarīt pašnāvību nolecot no jumta. Portāls atgādina, ka aizvadītajā gadā 14 Foxconn darbinieki no dzīves šķīrās šādā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple aizvadītās nedēļas nogalē pārdevis piecus miljonus iPhone 5 viedtālruņu. Neskatoties uz to, ka pārdotais apjoms ir rekordaugsts, Volstrīta tomēr nav tikusi pārsteigta.

Jaunākā Apple viedtālruņa tirdzniecība ASV, Vācijā, Francijā, Japānā un vēl piecās valstīs tika uzsākta piektdien. Atsevišķās vietās Apple fani rindas pie veikaliem veidoja jau nedēļu pirms viedtālruņa tirdzniecības uzsākšanas.

Trijās dienās Apple izdevies pārdot piecus miljonus viedtālruņu, kas ir vairāk nekā pirmajās iPhone 4S tirdzniecības dienās (četri miljoni), tomēr mazāk nekā analītiķu prognozētie seši līdz 6,5 miljoni vienību.

Analītķu kompānija Piper Jaffray iepriekš prognozēja, ka Apple izdosies pat pārdot desmit miljonus jauno ierīču.

Pirmo trīs dienu iPhone 5 tirdzniecības rādītājos vīlusies arī Volstrīta. Apple akcijas vērtība pirmdien samazinājās par 1,3% līdz 691 ASV dolāram. Aizvadītajā piektdienā Apple akcijas cena bija pārsniegusi 705 ASV dolāru robežu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Foxconn, lai uzlabotu darbinieku noskaņojumu, palielinās algas

Lelde Petrāne, 28.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Foxconn, kura kļuvusi slavena daudzo pašnāvību dēļ, kuras izdarījuši tās Ķīnas rūpnīcās strādājošie darbinieki, piektdien paziņojusi, ka paaugstinās darbinieku algas par vidēji 20%, ziņo AP.

Algu paaugstināšanu Foxconn Technology Group esot apsvērusi jau vairākus mēnešus, jo Ķīnas atlabšana pēc globālās lejupslīdes radījusi darbaspēka trūkumu, stāstījis kāds kompānijas pārstāvis.Vienlaikus viņš piebildis, ka lielais darba samaksas paaugstinājums varētu palīdzēt celt darbinieku morāli. «Nomāktības sajūta ir lipīga, un tāpat ir ar laimes sajūtu,» viņš sacījis, piebilstot, ka kompānija cer - darbiniekiem būs pozitīvāka attieksme pret dzīvi.

Kā vēstīts, šogad Foxconn rūpnīcās Ķīnas dienvidos desmit darbinieki ir izdarījuši pašnāvības un trīs tās ir mēģinājuši izdarīt. Lielākā daļa darbinieku ir izlekuši pa logiem darba vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

iPhone rūpnīcā algu palielina divas reizes nedēļā

Ritvars Bīders, 07.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronikas kompānijas Foxconn, kas ražo Apple produktus iPhone un iPod, darbiniekiem nedēļas laikā palielinātas algas jau otro reizi. Tas darīts tāpēc, ka kompānija saskārusies ar vairākām darbinieku pašnāvībām, ziņo BBC.

Foxconn rūpnīca Šenženā paredz palielināt darbinieku algas par teju 70% līdz šā gada pirmajam oktobrim, kas nāks papildu iepriekšējās nedēļas paziņojumam par algas palielināšanu par 30%.

Šogad vien šajā Foxconn rūpnīcā notikušas 10 pašnāvības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba apstākļi Apple piegādātāja Pegatron ražotnēs Ķīnā ir vēl sliktāki nekā skandalozajās Foxconn rūpnīcās, atklājusi organizācija China Labor Watch. Ražotnēm, kurās konstatēti pārkāpumi, Apple šogad palielinājusi pasūtījumu skaitu.

Organizācija atklājusi vismaz 86 gadījumus, kad pārkāpta darba likumdošana, tostarp 36 juridiskus un 50 ētiskus pārkāpumus. China Labor Watch konstatējusi atklājusi dažāda veida pārkāpumus – darbaspēka ļaunprātīga izmantošana, diskriminācija pieņemot darbā, sieviešu tiesību pārkāpumi, nepilngadīga darbaspēka izmantošana, darba līgumu pārkāpumi, nepietiekama darbinieku apmācība, pārmērīgas darba stundas, nepietiekams atalgojums, slikti darba un sadzīves apstākļi, vadības ļaunprātīga rīcība un vides piesārņošana.

Organizācija norāda, ka darba apstākļi Pegatron ražotnēs pārkāpj gan starptautisko un Ķīnas likumdošanu, gan arī pašas kompānijas Apple sociālās atbildības kodeksu. Lai gan Apple maijā pavēstīja, ka noslēgusi vienošanos ar 99% savu piegādātāju par 60 stundu darba nedēļu, kas gan ir Ķīnas likumdošanas pārkāpums, jo šajā valstī pastāv 49 stundu darba nedēļa, China Labor Watch pārbaudītajās rūpnīcās vidēji nedēļā darbinieki strādājuši 66 līdz 70 stundas. Rūpnīcu darbinieki strādājuši vidēji 11 stundas diennaktī un saņēmuši 1,5 ASV dolārus par stundu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Piektdienas rītā debesis Latvijā ir lielākoties apmākušās un daudzviet ir bieza migla. Galvaspilsētā Rīgā gaisa temperatūra +11 grādi.

Latvijā

Laikraksts Dienas Bizness iegriežas Gleznotāju ielā, kurā teju neiespējami nesajust vīraka smaržu, kas vilina arī sameklēt vietu, no kurienes tā plūst. Tālu gan nav jāmeklē, jo ieliņā veikalu nav daudz, bet katrs ir ar savu odziņu. Pirms trīspadsmit gadiem uz šīs ielas esošajā viesnīcā viesojies arī Dalailama.

Lai gan prokuratūra, atbrīvojot kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski, nav viņam uzlikusi kādu citu drošības līdzekli, tomēr Centrālcietumā viņam likts parakstīt dokumentu par palikšanu Latvijā, piektdienas rīta intervijā Latvijas Televīzijai pastāstījis D. Čalovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lai samazinātu pašnāvību skaitu, Apple sola uzraudzīt piegādātāju rūpnīcas

Gunta Kursiša, 16.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple pirmo reizi publicējusi tās piegādātāju sarakstu. Tas darīts pēc tam, kad kompānija kritizēta par darba apstākļiem rūpnīcās, kurās ražo Apple produkciju, vēsta BBC.

Tāpat kompānija norādījusi, ka tā ir palielinājusi pārbaudes rūpnīcās, kurās tiek ražoti Apple produkti, lai tajās strādājošiem nodrošinātu pienācīgus darba apstākļus. Līdz šim Apple detaļas par uzņēmuma piegādes ķēdi ir turējusi noslēpumā.

Apple reputācija aptumšojās 2010. gadā, kad vairāki elektronisko iekārtu ražotāja Foxconn rūpnīcā strādājošie izdarīja pašnāvības. Foxconn piegādā detaļas tādiem zīmoliem kā Apple, Dell, HP un Nintendo. Rūpnīcā, kurā strādā ap 400 tūkstošiem cilvēku, 2010. gada pirmajos piecos mēnešos tika veiktas vairāk nekā desmit pašnāvības. Statistika liecina, ka kopumā Ķīnā ik gadu 14 no 100 tūkstošiem cilvēku veic pašnāvības.

Komentāri

Pievienot komentāru