Nekustamais īpašums

Gatavs katalogs par jaunajiem projektiem

Ingrīda Drazdovska [email protected], 06.04.2004

Jaunākais izdevums

Nācis klajā nekustamā īpašuma katalogs Jaunie projekti, ko veidojusi kompānija BaltHaus sadarbībā ar Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociāciju Lanīda un ar interneta portālu realty.lv. Tajā pirmo reizi apkopota informācija par rekonstruētajiem, jaunuzceltajiem, būvēšanas stadijā esošiem un vēl tikai plānotiem, bet celtniecībai apstiprinātiem majokļiem Rīgā, Rīgas rajonā un Jūrmalā, — informē projekta izpilddirektore Jeļena Koroļova. Tajā tiek izdalītas daudzdzīvokļu māju, rindu māju un dzīvojamo ciematu kateigorijas. Sistematizējot informāciju, lietotājiem tiek sniegta iespēja novērtēt pašreizējā piedāvājuma kopainu. Tasalīdzēs potenciālajam pircējam labāk orientēties nekustamā īpašuma tirgū un, iespējams, palīdzēs pieņemt pirkuma lēmumu, — teic J. Koroļova. Katalogs aptver laiku no 2000. gada līdz šā gada martam. Kataloga veidotāji konstatējuši, ka pašlaik ir uzceltas vai arī drīzumā tiks nodotas ekspluatācijā 112 daudzdzīvokļu mājas, 18 rindu mājas un 70 dzīvojamie ciemati. Pirmā kataloga tirā?a ir 5000 eksemplāru. Tā kā ir interese gan no nekustamā īpašuma tirgus profesionālo dalībnieku, gan no pircēju puses, rudenī ir plānots nākamais izdevums, kura tirāžā tiek solīta 10 000 eksemplāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

„Sakaru pasaule” kļuvis par pirmo žurnālu Latvijā, kura raksti pilnībā lasāmi mobilajos telefonos

Ainars Sedlenieks [email protected], 23.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās Ekonomikas Attīstības Centrā (DEAC) informē,ka Šonedēļ izstādē Baltic IT&T tiiek demonstrēta žurnāla „Sakaru pasaule” WAP versija un Latvijā modernākais uzņēmumu katalogs. „Sakaru pasaule” kļuvis par pirmo žurnālu Latvijā, kura raksti pilnībā lasāmi mobilajos telefonos. Tas būs pieejams Mobilajā portālā Oto (b class="red">wap.oto.lv ). Žurnāla WAP versijā iekļautas vairākas WAP vidē jaunas iespējas. Žurnāla rakstus būs iespējams izlasīt pilnībā pāršķirot lappuses gluži kā „īstajā” žurnālā. Telefonos ar krāsainiem ekrāniem būs iespējams aplūkot bildes. Darbosies arī divpakāpju meklēšanas sistēma – pēc atslēgas vārdiem būs iespējams atrast gan atsevišķus rakstus, gan konkrētas vietas rakstos. Mobilais uzņēmumu katalogs Oto ir visu Latvijas uzņēmumu katalogs, kas brīvi pieejams internetā un jebkurā mobilajā telefonā, kas pieslēgts WAP tīklam. Šis katalogs ir veidots uz Kontaktu centra 118 informācijas bāzes un piedāvā vairākus jaunievedumus, kas ļauj uzņēmējiem sniegt aktuālāku un kvalitatīvāku informāciju par sevi, kā arī nodrošina lietotājiem iespēju šo informāciju saņemt visērtākajā formā. Selfservice, jeb pašapkalpošanās ļauj uzņēmējiem papildināt un mainīt informāciju pašiem - bez starpniekiem. Tiklīdz aktuālākā informācija ir ievadīta, tā kļūst pieejama kataloga lietotājiem. Bez tam uzņēmumu varēs katalogā atrast, ievadot ikvienu atslēgas vārdu, kas sastopams brīvi ievadītajā tekstā. Tas nozīmē, ka uzņēmēji var informēt klientus par atlaidēm, akcijām, darba laikiem, jaunākajiem servisiem vai sniegt jebkuru citu aktuālāko informāciju. Viņiem atliek tikai ievadīt paroli, saņemot pieeju SelfService sadaļai. Tajā ievadītā informācija ir pieejama arī interneta meklētāja Siets.lv lietotājiem un kontaktu centra 118 operatoriem. Tātad katalogs pieejams trīs dažādos veidos – mobilajos telefonos, internetā un tālruņu uzziņu dienestā. Mobilajos telefonos katalogs pieejams gluži kā personisko numuru saraksts. Atliek tikai atrast attiecīgo uzņēmumu un nospiest pogu „zvanīt”. Rīgā darbojas arī DEAC izstrādātā LBS, jeb „Meklēt tuvāko” tehnoloģija. Tas nozīmē, ka, ievadot savu adresi, lietotājs uzņēmumus var sakārtot sākot ar tai tuvāko. Piemēram, uzrakstot „Aptieka” un Pērnavas 43, katalogs kā pirmo uzrādīs to aptieku, kas atrodas tuvāk, kā arī norādīs precīzu attālumu līdz tai. Gan internetā, gan telefonā atrasto objektu atrašanās vietu var aplūkot uz kartes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Darbu uzsācis jauns uzņēmumu katalogs internetā

, 04.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 1.augustā darbu uzsācis jauns Latvijas uzņēmumu katalogs internetā Biznesa Katalogs.

Biznesa Katalogs ir lietišķs uzziņu katalogs, kurā strukturēti apkopota informācija par visās sfērās strādājošiem uzņēmumiem, veidojot plašu, noderīgu un ērti pārskatāmu datu bāzi. Īpaši precīzais un smalkais kategoriju sadalījums ne vien ļauj ietaupīt laiku, bet arī padara informāciju uztveramāku un ērtāk apskatāmu.

Katalogs ir noderīgs palīgs ikvienam, kam svarīga informācijas precizitāte un kas nevēlas patērēt daudz laika sev nepieciešamo kontaktu meklēšanai. Ērti izveidotais meklētājs neļauj apjukt plašajā informācijas klāstā, precīzi atrodot konkrēto, interesējošo sfēru un uzņēmumu.

Biznesa Kataloga veidotājs ir 100% vietējā kapitāla uzņēmums SIA Hotline. Sabiedrības valdes loceklis Kaspars Pujāts: “Pievērsties šāda projekta izveidei pamudināja novērota tendence, kas liecina, ka arvien mazāk tiek izmantotas uzziņu katalogu grāmatas, un arvien vairāk lietišķā informācija tiek meklēta internetā.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Elektronisko iepirkumu sistēmā nedarbojas drukas piederumu e-katalogs

Sanita Igaune, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) šobrīd nedarbojās drukas iekārtu piederumu e-katalogs, jo iepriekšējā iepirkuma darbības laiks ir beidzies, bet jaunus līgumus par drukas iekārtu piederumu piegādi EIS ietvaros nevar noslēgt Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniegtās sūdzības dēļ.

E-lietu sekretariāts norāda, ka šobrīd sistēmā šajā katalogā ir iespējams tikai pabeigt 2008. gadā iesāktos darījumus, E-lietu sekretariāta nostāju Db skaidroja iestādes sabiedrisko attiecību speciāliste Elita Cepurīte.

Sekretariāts atzīmē, ka darījumi e-iepirkumu sistēmā nav iesaldēti. Ja katalogs turpina darboties 2009. gadā, tad iepirkumu apstiprināšana notiek parastajā kārtībā. Ja katalogs ir beidzis savu darbību 2008. gada 31. decembrī, kā šajā gadījumā, tad sistēma atļauj pabeigt attiecīgās nepieciešamās darbības, lai pirkums būtu pabeigts. Nav iespējams veidot jaunu pirkuma pieprasījumu katalogā, kura darbība jau ir beigusies.

Viens no drukas iekārtu piederumu e-kataloga pārstāvošajiem uzņēmumiem - biroja tehnikas izejmateriālu kompānija Sinerta pauž savu sašutumu par izveidojušos situāciju. Sinerta direktore Kristīne Avena Db norāda, ka E-lietu sekretariāta pārstāvju izteikumi par to, ka pērn sāktos darījumus šogad iespējams pabeigt, īsti neatbilst patiesībai. "Pēc mūsu klientu teiktā, tie darījumi, kas e-sistēmā tika uzsākti 30. decembrī palika nepabeigti - 5.janvārī valsts iestādes tos vairs nevarēja apstiprināt," stāsta K. Avena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai popularizētu Latvijā ražotos produktus, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) aprīlī prezentēja Latvijas produktu e-katalogu. Šobrīd tā saturs ir papildināts līdz 160 dažādiem produktiem un pieejams arī angļu valodā.

Savu produkciju iekļaušanai katalogā pieteicis, piemēram, kafijas grauzdētavas "Kalve" vadītājs Gatis Zēmanis, uzsverot, ka šobrīd līdz ar valstī spēkā esošajiem ierobežojumiem būtiski ir samazinājies pieprasījums pēc viņu ražotās produkcijas no kafejnīcām, viesnīcām un citiem biznesa klientiem: "Arvien aktuālāks kļūst vietējais tirgus, un te mēs jūtam, ka cilvēku interese par Latvijas produktiem aug, īpaši, ja spējam nodrošināt labu cenas un kvalitātes balansu."

Sākam biznesu: Viss sākās ar kafijas tasīti  

Lai gan Latvijā kafiju neaudzē, te ir labas kafijas grauzdēšanas tradīcijas; grauzdētavas...

Lai sekmētu Latvijas ražojumu noietu arī ārvalstīs, izveidots e-kataloga tulkojums angļu valodā.

"Kataloga versiju angļu valodā izplatīsim, izmantojot LIAA ārvalstu ekonomiskās pārstāvniecības, kā arī sadarbībā ar ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem. Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri vēl nav izstrādājuši darbības stratēģijas eksporta tirgos, tā ir laba iespēja mēģināt uzrunāt potenciālos pircējus," norāda LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Elektroniskajā katalogā ir iekļauti Latvijas uzņēmēju ražojumi deviņās kategorijās, aptverot dažādus produktus – mēbeles un izglītojošus produktus bērniem, tekstilizstrādājumus, interjera elementus un mēbeles mājoklim.

Katalogs iepazīstina arī ar vietējiem pārtikas produktiem, dzērieniem, kosmētiku, apģērbu un mājdzīvniekiem paredzētajiem produktiem. Atsevišķa sadaļa veltīta biznesam, kā arī produktiem, kas noderēs atpūtai un brīvajiem brīžiem.

LIAA aicina arī citus interesentus pieteikt savus produktus iekļaušanai izdevumā, aizpildot anketu LIAA mājaslapā. Saņemot jaunus pieteikumus, katalogs tiks aktualizēts un papildināts.

Latvijas produktu katalogs: http://www.liaa.gov.lv/lv/iepazisti-latvijas-produktus

Latvijas produktu katalogs angļu valodā: http://www.liaa.gov.lv/en/best-of-latvia

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja esi izsalcis un nav laika gatavot pašam, tad jāmeklē, kur iespējams garšīgi un ekonomiski izdevīgi ieturēties ārpus mājas. Burgeri Rīgā kļuvuši par vienu no populārākajām patērētāju izvēlēm, bet kur meklēt pašu labāko, garšīgāko un cenas ziņā draudzīgāko piedāvājumu? To palīdz atrast restorānu ceļvedis Meniu.lv.

Kā radās burgeri?

Burgeri restorānu ēdienkartēs pieejami dažādās variācijās, taču pasaulē populārākie ir divi - hamburgers un čīzburgers jeb siera burgers. Abu pārdošanas apjomi ir milzīgi, pateicoties ātro ēdināšanas restorānu ķēžu darbībai un ekonomiskajai cenai. Populāri ir arī dubultie burgeri - ar dubultu gaļu, dubultu sieru, dubultu jebko. Barbekjū burgeri un vistas gaļas burgeri arī ir iecienīti patērētāju vidū, tāpat kā asie un veģetārie. Zināms, ka katrai burgeru vietai ir savs populārākais burgeris un tikai sava, neviena nedota recepte. Lai noteiktu labāko burgeru, ir jādodas un jāmēģina, jo tikai tā būs iespējams noteikt savas top vietas, kuras varēsi ieteikt citiem, piemēram, ne tikai draugiem, bet arī sociālajos tīklos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija tiks prezentēta Maskavā izstādē - "Latvija 2007"

, 26.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Maskavā no šī gada 8. līdz 15. decembrim Starptautiskajā izstāžu kompleksā "SOKOĻŅIKI" notiks izstāde "Latvija 2007", kurā ar savu produkciju un pakalpojumiem sevi prezentēs Latvijas uzņēmēji.

Izstādi rīko producentu kompānija "Imishow International" (Latvija) ar Latvijas vēstniecības un Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas Maskavā, Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūras (LIAA) un Tirdzniecības un rūpniecības kameras Latvijā atbalstu, par to presei paziņoja "Imishow International" izpilddirektore Ingūna Vanzoviča.

"Šis projekts ir plānots kā mūsu valsts prezentācija, jo mūsu mērķis ir pēc iespējas plašāk un daudzveidīgāk parādīt Latvijas ražotājus un pakalpojumu sniedzējus no visdažādākajām uzņēmējdarbības sfērām," turpināja I. Vanzoviča.

Izstādes uzdevums - veicināt biznesa kontaktus

Izstādes "Latvija 2007" uzdevums ir veicināt jaunu biznesa kontaktu veidošanu starp Latvijas un Krievijas uzņēmējiem, kā arī veicināt Latvijas ražotāju produkcijas un pakalpojumu sniedzēju ienākšanu Krievijas tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izveidota datubāze ar banku pārņemto objektu pārdošanas cenām

Elīna Pankovska, 15.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbu uzsācis specializēts portāls, kurā pieejama vienota datubāze par banku un līzinga kompāniju pārņemto īpašumu pārdošanu, DB informēja Banksale.eu.

Savukārt rudenī būšot pieejama vienota Baltijas valstu datubāze, kas tikšot rādīta Baltijas valstu iedzīvotājiem un ārzemju investoriem, norāda Banksale.eu vadītāja Aušra Jonikiene.

Katalogs Banksale.eu sastāv no trim daļām: nekustamais īpašums, transports un aprīkojums.

A.Jonikiene arī skaidro: «Protams, automašīnu tirdzniecība vai nekustamo īpašumu pārvaldīšana nav banku biznesa sastāvdaļa, tomēr kredītiestādēm ir svarīgi atgūt iesaldētos līdzekļus. Pircējiem šobrīd ir ļoti izdevīgs laiks, lai iegādātos nekustamo īpašumu, automašīnas un dažādas iekārtas vai aprīkojumu. Tomēr Latvijā līdz šim pietrūka vienotas datubāzes, kurā būtu apkopoti visi īpašumi, kurus bankas gatavas pārdot.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 17. maija Latvijā sāks darboties ieķīlāto un banku pārņemto īpašumu katalogs Banksale.eu, kas jau tagad pieejams Lietuvā.

Specializētais portāls ietvers apjomīgu, vienotu datubāzi par banku un līzinga kompāniju no parādniekiem pārņemto īpašumu pārdošanu Latvijā, sola portāla veidotāji. Ieķīlāto, banku pārņemto un pārdodamo īpašumu katalogs Banksale.eu sastāv no trim daļām: nekustamais īpašums (mājas, dzīvokļi, zemes gabali, komercobjekti, rūpnieciskie objekti), transports (vieglais,komerctransports, lauksaimniecības), aprīkojums (birojam, sadzīvei, mājai). Lietuvā banku pārņemto un pārdodamo īpašumu katalogs Banksale.eu savu darbību uzsāka janvārī, un strauji kļuva populārs.

Mēnesī to apmeklē ne mazāk kā 50 tūkstoši unikālo lietotāju, apgalvo projekta autori. Pateicoties Banksale.eu, bankas vairāku mēnešu laikā pārdevušas vairākus desmitus nekustamā īpašumu objektu, simtiem transporta un aprīkojuma vienību. Projekta īstenotāji cer, ka līdz gada beigām Banksale.eu datubāzē būs ne mazāk kā 10 tūkstoši banku pārdošanā laisto īpašuma vienību. Banksale.eu katru dienu izsūta informāciju vairāk nekā 10 tūkstošiem potenciālo investoru: investīciju fondiem, kapitāla pārvaldīšanas uzņēmumiem u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ar tiesību normu izmaiņām draud apturēt saules un vēja enerģijas parku projektu attīstību Latvijā

Gatis Lazda, Evecon valdes priekšsēdētājs, 08.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotās izmaiņas nobremzēs lētākas zaļās enerģijas un energoneatkarības projektu īstenošanu Latvijā vēl vismaz par pusotru gadu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir sagatavojusi grozījumu priekšlikumus “Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas ražotājiem”.

Konsultāciju dokuments ir tapis, balstoties uz šī gada jūlijā pieņemtajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā un bez plašām konsultācijām ar nozares ekspertiem un uzņēmumiem. Tas paredz visiem enerģētikas projektiem ieviest jaunu maksājumu par sistēmas jaudas rezervēšanu.

Piemēram, projektiem, kuru jauda ir vismaz 50 MW, būs jārēķinās ar papildu 2,5 miljonu eiro izmaksām, bet 100 MW – ar 5 miljonu eiro papildu izmaksām. Neviens no Latvijas atjaunojamās enerģijas projektiem ar šādām pēkšņām papildu izmaksām nav rēķinājies, un tas visdrīzāk nozīmēs šo iesākto projektu apturēšanu. Pie tam, projektu attīstītāji riskē zaudēt iemaksāto rezervēšanas maksu, ja noteiktajā termiņā projekts netiek realizēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie uzņēmēji, kuri pēdējos trīs gados ir izveidojuši kompāniju, var izmantot iespēju piedalīties pārrobežu apmaiņas programmā Erasmus jaunajiem uzņēmējiem no viena mēneša līdz pusgadam

Programma sniedz iespēju pieredzējušā uzņēmumā citā Eiropas valstī gūt nepieciešamās pamatzināšanas uzņēmuma izveidei tādās jomās kā mārketings, grāmatvedība, klientu attiecības, finanses. Vienlaikus programmas ietvaros iespējams paplašināt zināšanas par ārvalstu tirgu un uzņēmējdarbības normatīvu bāzi, kā arī veicināt sadarbību. Kopā ar uzņemošo uzņēmumu ir iespējams izvēlēties kopā veicamos pasākumus, piemēram, ēnošanu, tirgus pētījuma veikšanu, iesaisti inovāciju un uzņēmējdarbības attīstības projektos, uzņēmuma finanšu izpēti, mārketinga stratēģijas iepazīšanu u.c. Uzņēmums var pārstāvēt jebkādu jomu, tam jābūt dzīvotspējīgai biznesa idejai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējais Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu tirgus Cits Bazārs šajā decembrī notiks tiešsaistē.

Vietnē JALATVIA.LV skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) no visas Latvijas publicēs pašu radītās preces un pakalpojumus, savukārt lapas apmeklētāji varēs ērti aplūkot piedāvājumu un sazināties ar skolēniem, lai iegādātos oriģinālas Ziemassvētku dāvanas vai noderīgas lietas savai ikdienai. Cits Bazārs darbosies piecas dienas no 10. līdz 14. decembrim.

Līdz ar pulcēšanās ierobežojumiem šogad Cits Bazārs notiks vēl nebijušā formātā – tiešsaistē. Vietnē www.jalatvia.lv/ būs pieejams e-katalogs, kurā apmeklētāji varēs aplūkot skolēnu mācību uzņēmumu virtuālos stendus un iegādāties viņu ražojumus – mājas lietas, preces skaistumkopšanai, bižutēriju, dažādas spēles un preces bērniem, kā arī apģērbus, modes lietas, interjera priekšmetus, pārtikas preces u.c. Starp estētiskām un sadzīvē noderīgam precēm būs iegādājamas arī skolēnu veidotas pavisam unikālas un funkcionālas lietas, piemēram, termo paliktņi sēdēšanai ārā vai koka matu sukas ar attīrīšanas funkciju un citi interesanti produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā interviju ar uzņēmuma RIX Technologies direktori Evu Butāni. Darbaspēka deficīts jau šobrīd ir faktors, kas ierobežo ekonomisko izaugsmi, tādēļ veselības apdrošināšanas polise vai darba automašīna IT nozares darbiniekam vairs nav nekas ārkārtējs, tas jau ir tik pašsaprotami, kā ikmēneša darba alga, atzīst E. Butāne.

Autore: Lelde Petrāne, Db.lv žurnāliste.

- Kāds uzņēmumam RIX Technologies bija pagājušais gads? Kādi bija būtiskākie uzņēmuma projekti un notikumi nozarē kopumā?

Viennozīmīgi, veiksmīgs, bet šī veiksme nav nejaušība. Tā ir likumsakarība. Esam daudz un smagi strādājuši. Rezultāti mūs patiesi iepriecina: A/s RIX Technologies apgrozījuma pieaugums pēdējo 3 gadu laikā ir sasniedzis 73%, pateicoties tam, ka piedalāmies daudzu valstiski nozīmīgu un apjomīgu programmizstrādes projektu realizācijā. Darbinieku pieaugums 2006. gadā salīdzinājumā ar 2005. gadu ir 39%, mūsu komanda ir papildinājusies ar daudziem pieredzējušiem IT profesionāļiem, kā arī izdevies saglabāt faktiski nemainīgu līdzšinējo kompānijas darbinieku kodolu. Esam mērķtiecīgi strādājuši un turpināsim attīstīt savas kompetences, lai kļūtu par vienu no vadošajiem programmatūras izstrādes uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedierīču bezvada lādētājs, kas levitē ierīci gaisā, ūdens izturīgs mūzikas atskaņotājs, līdzsvara ritenis pieaugušajiem, - tās ir tikai dažas no inovācijām, kas būs apskatāmas un iegādājamas ikgadējā Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) tirgošanās pasākumā Cits Bazārs.

Piecu dienu garumā izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) veidotajā e – katalogā internetā vienuviet būs pieejamas 270 Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu radītās preces un pakalpojumi.

Aplūkot skolēnu mācību uzņēmumu piedāvājumu un iegādāties to ražojumus apmeklētāji varēs e – katalogā, vietnē http://www.jalatvia.lv/katalogs no 22. - 26. aprīlim. Bazāra laikā plašā klāstā pircējiem būs pieejami skolēnu izstrādātie skaistumkopšanas, interjera, tehnoloģiju produkti, kā arī rotaļlietas, bižutērija, tekstila un pārtikas preces. E - katalogā veikta virkne uzlabojumu, padarot apmeklētājiem preču aplūkošanu un iegādi vēl ērtāku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ainārs Šlesers ir gatavs kandidēt Rīgas domes vēlēšanās, "lai ietu un vadītu Rīgu, un palīdzētu izvest valsti no krīzes".

Šlesers gatavs izvest valsti no krīzes

Nākamajam Rīgas mēram ir jābūt cilvēkam, kas spēj apvienot kopīgā darbā visus 60 domes deputātus, norāda A.Šlesers, kurš uzskata, ka varētu būt līderis domē. Viņa turpmākos plānus ietekmēs ekonomiskā un politiskā situācija.

A. Šlesers uzskata, ka cīņa pašvaldību vēlēšanās būs nevis starp partijām, bet gan sarakstu līderiem, cilvēki balsos par pieredzējušiem politiķiem, kas krīzes laikā būs spējuši pierādīt, ka var cilvēku dzīvi padarīt labāku. Viņaprāt, neviens no līdzšinējiem mēriem tāds neesot bijis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sagatavota Būvdarbu izcenojumu kataloga jaunā versija

, 23.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informāciju tehnoloģijas uzņēmums SIA D Kubs sadarbībā ar SIA MV Project sagatavojis Būvdarbu izcenojumu kataloga (BIK) jauno elektronisko versiju eBIK 2007. Elektroniskajā katalogā eBIK 2007 esot aktuālākā un precīzākā informācija par būvniecības cenām Latvijā, liecina D Kubs sniegtā informācija medijiem.

eBIK 2007 ir katalogs, kas būvniekiem ļauj orientēties normatīvos un lietot to kā vienu no normatīvu datu bāzēm. Tas ir kā rekomendējošs ieteikums resursu izmaksām. Katalogu var lietot, lai iegūtu darba algu laika normu, darba samaksas likmi, izmantojamo materiālu kopējo summu, mehānisma nolietojuma cenu, kā arī pozīciju kodus pēc Latvijas būvnormatīva LBN 501 -06.

Ministru kabinets nav noteicis normatīvus, kuri tāmētājiem būtu jāizmanto, līdz ar to nav konkrētu normatīvu, pēc kuriem būvniekiem vadīties un kurus ievērot. Katrs būvnieks sastāda tāmes pēc savas pieredzes un ieskatiem. Arī darbinieki tādā veidā var brīvi nosaukt darba algu, jo Ministru kabinets nenosaka darba samaksu par laika vienību, kā arī laika normu, cik ilgā laikā darbs paveicams. Tas varētu būt par cēloni bieži vien neadekvātajām būvniecības izmaksām, nekvalitatīvo darbu un laikā nenodotajiem būvniecības objektiem, šādu varbūtību izsaka SIA D Kubs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīga prezentēs sevi nekustamo īpašumu gadatirgū

, 09.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 13.marta līdz 16.martam Kannās, Francijā, norisināsies ikgadējais starptautiskais nekustamo īpašumu gadatirgus MIPIM 2007, kurā ar 66 m2 lielu stendu, Rīgas pilsētas katalogu un citiem informatīviem materiāliem piedalīsies Rīgas dome, Db.lv informēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļa.

MIPIM ir viena no nozīmīgākajām izstādēm, kurā tiekas investori un dažādu valstu nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki no visas pasaules.

„Rīgas dalības mērķis nekustamā īpašuma gadatirgū ir kļūt pamanāmiem un interesantiem aktīvajiem nekustamā īpašuma dalībniekiem. Tādēļ šogad pilsēta izstādē būs ar stendu, kurš ir lielākais ar kādu Rīga jebkad ir piedalījusies. Ir izveidots īpašs dizains un korporatīvais stils, kuru ir izstrādājuši profesionāļi,” saka Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams.

Nekustamā īpašuma izstāde tiks prezentēta Rīgas ekonomiskā attīstība un reālie projekti, piemēram, Mežaparka attīstības projekts Ezerparks un projekts Ulubele, kas tiks attīstīts Zvirgzdu pussalā. Viens no galvenajiem informatīvajiem materiāliem būs Rīgas pilsētas katalogs, kurā tiks atspoguļots Rīgas ekonomiskais profils un privātā sektora dalībnieku piedāvātie investīciju projekti. Katalogs būs pieejams gan drukātā, gan elektroniskā veidā. Izstādes apmeklētājiem tiks piedāvāts arī vizuālais materiāls par pilsētu, tajā skaitā 3D filma par Rīgas koncertzāli un LNB Gaismas pili, DVD Rīgas jaunā arhitektūra, Laikmetīgās mākslas muzeja slaidu šovs un Dienvidu tilta būvniecības atspoguļojums. Būs arī īpašas prezentācijas, viena kurām būs plaša Rīgas un partneru prezentācija, kurā piedalīsies arī Marie N. Ir paredzēts, ka informācija par Rīgu tiks publicēta arī izstādes reklāmas materiālos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Veidos e-iepirkumu aģentūru

Ilze Veģe, 28.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai ieviestu Latvijā jauno elektronisko iepirkumu sistēmu, uz Iepirkumu uzraudzības biroja bāzes tiks veidota jauna valsts aģentūra. Tā kļūs par centrālo institūciju, «caur kuru ies» praktiski visi valsts un pašvaldību pasūtījumi. Ministru kabinets jau iepriekš konceptuāli bija piekritis e-iepirkumu aģentūras izveidei, kas valsts budžetam maksās aptuveni 1.3 miljonus latu. Plānots, ka jaunā aģentūra organizēs elektronisko iepirkumu sistēmas darbību. Aģentūra apkalpos valsts, pašvaldības un citas institūcijas, kas uzskatāmas par pasūtītāju iepirkumu likuma izpratnē. Praksē tas nozīmēs, ka visi pasūtījumi turpmāk «ies cauri» e-iepirkumu aģentūrai un katrai institūcijai vairs nebūs nepieciešamības organizēt savas iepirkumu komisijas utt. Tiesa, jaunā sistēma attieksies tikai uz standartpreču iegādi — piemēram, uz konkursiem par kancelejas preču, biroja papīra, mēbeļu iegādi, kam nav nepieciešama ļoti sīka, savdabīga specefikācija. Db jau vairākkārt vēstīja, ka jau ir pabeigta e-kataloga izstrāde un noticis pirmais pilotprojekts. E-katalogs un e-iepirkumu sistēma kā tāda būs dinamiska datu bāze, kurā iepircējs varēs ieraudzīt viņam nepieciešamās preces vai pakalpojuma cenas pie dažādiem piegādātājiem. Katalogs būs kā aktuāla datu bāze. Jaunā e-iepirkumu aģentūra administrēs jaunveidotos katalogus, izslēgs no tiem «grēkāžus», sadarbosies ar privāto sektoru utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Elektronisko iepirkumu sistēmā varēs iegādāties eko datortehniku

, 04.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) elektronisko iepirkumu sistēmā turpmāk 11 katalogu vietā būs 12, jo sistēmu papildinās jauns katalogs – eko datortehnikas iegādei.

Iepirkumu uzraudzības biroja pieejamā informācija liecina, ka VRAA šim mērķim bija izsludinājusi iepirkumu, kurā kopumā pieteikušies pieci pretendenti.

Tādējādi elektronisko iepirkumu sistēmā eko portatīvos varēs piedāvāt uzņēmumi Datakom, Ermitāžas risinājumi, Latinsoft, Capital, Sonex Technologies Latvia. Tāpat šie pieci uzņēmumi sistēmas dalībniekiem varēs piedāvās eko monitorus. Savukārt iepirkuma sadaļā eko galda datori lēmums nav pieņemts.

Paredzamā līgumcena ir miljons latu. «Diez vai tā tiks sasniegta,» Db sacīja VRAA Elektronisko iepirkumu departamenta direktors Oļegs Fiļipovičs. To apliecina tas, ka elektronisko iepirkumu sistēmas dalībnieki pirmajos trīs ceturkšņos datortehniku kopumā iegādājušies par 340 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izdots jaunais 118 uzņēmumu un vienīgais privātpersonu tālruņu katalogs

Ainars Sedlenieks [email protected], 15.07.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd izdots jaunais 118 uzņēmumu un privātpersonu tālruņu katalogs “Rīga, Rīgas rajons, Jūrmala 2005/2006”, kurā iekļauta jaunākā informācija par visiem Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas uzņēmumiem, to darbības veidiem, precēm un pakalpojumiem. Vienīgais tālruņu katalogs ar visiem Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas privātpersonu tālruņu numuriem. Papildus tiek ievietota informācija, kur zvanīt steidzamos gadījumos - avārijas un palīdzības dienestu, uzziņu tālruņu numuri, kā arī informācija par Lattelekom SIA pakalpojumiem, lielāko pilsētu kartes, atlaižu kuponi, preču zīmes. No 15.07.2005. 118 tālruņu katalogu “Rīga, Rīgas rajons, Jūrmala 2005/2006” bez maksas var saņemt: Ł Visos abonēšanas centros “Diena” Ł Visos abonēšanas centros “Latvijas Avīze” Ł VAS “Latvijas Pasts” centrālajās norēķinu daļās Uzņēmumiem šo katalogu bez maksas piegādās tieši birojā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Visnaskāk presi abonē pasta nodaļās

, 26.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajās trijās nedēļās kopš abonēšanas kampaņas sākuma Latvijas Pastā ir noformēti nedaudz vairāk kā 41 000 abonementu.

Lielāko preses izdevumu abonēšanas aktivitāti pasts prognozē, sākot ar novembra pirmajām nedēļām, kad 2009.gada abonentiem tiks piegādāts Preses izdevumu katalogs 2010.

Visaktīvāk iedzīvotāji preses izdevumu abonēšanu veic pasta nodaļās – tajās noformēti 80% no abonementu kopskaita. Savukārt vienlīdz intensīvi abonēšana notiek internetā, pa telefonu un pie pastnieka – izmantojot kādu no šiem abonēšanas veidiem, noformēti 16% abonementu. Laikrakstu redakciju iesūtītie dati liecina, ka redakcijās noformēti 4% no visiem abonementiem. Nākamajam gadam klientiem tiek piedāvāts abonēt vairāk nekā 720 dažādus preses izdevumus.

Paredzams, ka lielākā preses izdevumu abonēšanas aktivitāte būs vērojama novembra beigās un decembrī, tomēr Latvijas Pasts aicina iedzīvotājus veikt abonēšanu savlaicīgi, lai izvairītos no rindām abonēšanas kampaņas pēdējās dienās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Iznācis jauns iknedēļas nekustamo īpašumu katalogs

Ingrīda Drazdovska [email protected], 26.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš maija vidus Latvijas preses tirdzniecības vietās pieejams jauns Nekustamo īpašumu katalogs Kvadrātmetrs - m2. Kataloga izdevējs ir Latvijas – Krievijas kopuzņēmums SIA Riga Realty Media, kas dibināts 2003.gada nogalē. Informācija katalogā tiek publicēta tabulās, kas grupētas pa rajoniem un to ietvaros savukārt alfabētiskā secībā. Lasītāju ērtībai katalogs iznāk gan latviešu, gan krievu valodā, katru nedēļu – pirmdienās. Redakcijas sadaļā plānoti informatīvi raksti par nekustamo īpašumu pirkšanas, pārdošanas un nomas juridiskajiem un procesuālajiem jautājumiem, aktualitātēm mājokļu jautājumos un ar nekustamo īpašumu saistītos jautājumos, tādos, kā kreditēšana, apdrošināšana u.c.. Kataloga sākotnējā tirāža ir plānota 5000 eksemplāru. Mazumtirdzniecības cena – 0, 50 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veidos vienotu amatu aprakstu formu valsts pārvaldei

Žanete Hāka, 06.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu amatu klasificēšanu valsts pārvaldes iestādēs, līdz 2017.gada 1.janvārim paredzēta pakāpeniska pāreja uz vienotu amata apraksta formu. To paredz šodien Ministru kabineta sēdē pieņemtie grozījumi noteikumos Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs.

Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs ir viens no vienotās valsts iestāžu atlīdzības sistēmas pamatelementiem. Amatu kataloga lietošana tika uzsākta 2005.gadā. Lai izvērtētu amatu klasificēšanas rezultātus un amatu katalogu, 2013.gadā tika veikts pētījums, kurā izvērtēti vairāk nekā 20 000 amatu un sagatavoti ieteikumi amatu klasificēšanai. Pētījumā tika konstatēts, ka, lai uzlabotu amatu klasificēšanas precizitāti, ir skaidri jānosaka amata aprakstā atspoguļojamā informācija.

Ņemot vērā pētījumā secināto, MK noteikumu grozījumi definē, kāda informācija ir jānorāda amata aprakstā, piemēram: amata nosaukums, struktūrvienības nosaukums, profesijas kods, amata klasifikācija (saime un līmenis), amata pakļautība, amata aizvietošana, sadarbība, amata mērķi, pienākumi, amatam nepieciešamās kompetences, izglītība, profesionālās prasmes un zināšanas, amata pienākumu veicēja atbildība un tiesības. Noteikumi nosaka, ka visiem amata aprakstiem būs vienāda apraksta forma un pāreja uz vienoto formu notiks pakāpeniski līdz 2017.gada 1.janvārim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts pārvaldes iestādes un pašvaldības varēs iegādāties reprezentācijas materiālus ar logotipiem

Lelde Petrāne, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 30.jūnija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) atvērti divi jauni reprezentācijas preču katalogi. Katalogos valsts pārvaldes iestādes un pašvaldības varēs iegādāties dažādus reprezentācijas materiālus ar Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Kohēzijas fonda, Eiropas Savienības un pasūtītāju logotipiem, liecina medijiem sniegtā informācija.

Piedāvāto reprezentācijas preču klāstā pieejamas biroja preces, kas noder semināru un konferenču organizēšanai, USB atmiņas kartes, krūzes, lina un papīra maisiņi un citas preces, kuras var izmantot iestāžu un to administrēto programmu atpazīstamības veicināšanai. Katalogā būs pieejamas arī Latvijā ražotas preces – keramikas izstrādājumi, medus, dzērvenes un citi produkti.

Reprezentācijas preču katalogs EIS ir sadalīts divās daļās pēc institūcijām, kurām preces ir paredzētas. Pirmā kataloga daļa ir paredzēta tām institūcijām, kuras reprezentatīvos materiālus un preces var iegādāties tikai centralizēta elektroniskā iepirkuma ietvaros. Otrā kataloga daļa ir paredzēta un pieejama jebkurai valsts vai pašvaldības iestādei vai kapitālsabiedrībai, kurai savu funkciju veikšanai ir nepieciešams iegādāties reprezentācijas preces ar institūcijas logotipiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pētījums: Eiropā audzis jaunu tiešo investīciju projektu skaits, Latvijā – samazinājies

Žanete Hāka, 26.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Eiropā būtiski audzis jaunu tiešo investīciju apjoms, liecina ikgadējais EY investīciju piesaistes pētījums EY Europe Attractiveness Survey.

Pagājušajā gadā Eiropā īstenoti 5083 jauni investīciju projekti, kas ir par 14% vairāk nekā 2014. gadā, kā arī radītas 217 666 jaunas darba vietas, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš.

EY pētījums atklāj, ka no Baltijas valstīm visvairāk jaunu tiešo investīciju projektu pērn tika īstenoti Lietuvā – 43, kur arī novērots neliels investīciju projektu kāpums, savukārt Latvijā pērn tika īstenots 31 jauns tiešo investīciju projekts, kas ir mazāk nekā 2014. gadā, kad tika realizēti 36 jauni investīciju projekti. Baltijā investīciju ziņā atpaliek Igaunija, kur pērn tika īstenoti 22 jauni projekti.

«Mēs redzam, ka Eiropa piesaista arvien vairāk tiešo investīciju pat laikā, kad tās ekonomiskā izaugsme ir lēna un politiskajā dienaskārtībā dominē bēgļu krīze un terorisma draudi. Tas parāda, ka investori dod priekšroku ekonomiskai stabilitātei, tirgus jaudai, infrastruktūras un darbaspēka kvalitātei pat salīdzinoši nemierīgos laikos, kas valda Eiropā. Savā ziņā šie rezultāti parāda arī investoru fokusa maiņu no straujas attīstības valstīm par labu pārbaudītiem tirgiem,» saka Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

Komentāri

Pievienot komentāru