Jaunākais izdevums

Taivānas firmai Foxconn piederošajā rūpnīcā Ķīnā notikusi kārtējā pašnāvība, kas ir jaunākā no vairākām pašnāvībām, kas izdarītas šajā rūpnīcā šā gada laikā, ziņo BBC.

Trešdien pašnāvību izdarījis kāds vīrietis, un tas noticis tikai dažas stundas pēc mediju ekskursijas ražotnē.

Foxconn ražo mobilos telefonus un elektroniskās iekārtas tādiem populāriem zīmoliem kā Dell un Apple.

Ja tiks apstiprināts, ka tā patiešām bijusi pašnāvība, tas būs jau divpadsmitais pašnāvības mēģinājums šajā rūpnīcā šogad - divos gadījumos cilvēki palikuši dzīvi.

Rūpnīca nodarbina 400 tūkstošus cilvēku.

Viena pašnāvība šogad notikusi arī citā Foxconn rūpnīcā Hebei provincē.

Apple paziņojusi, ka tā ir «apbēdināta un satraukta» par rūpnīcu darbinieku pašnāvībām.

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju tikko notikušo pašnāvību izdarījis 23 gadus vecs vīrietis, kurš rūpnīcā strādājis aptuveni gadu.

Viņš esot nolecis no septītā stāva.

Foxconn priekšsēdētājs Terijs Gou, kurš ir viens no slavenākajiem Taivānas uzņēmējiem, stāstījis, ka pie šīs problēmas tiek nopietni strādāts: kompānija apmācot padomdevējus un nodrošinājusi atpūtas telpas strādniekiem. Tā arī ap ēkām apvilkusi tīklus. T. Gou norādījis, ka, lai gan tas šķiet vājš pasākums, tas tomēr varētu glābt dzīvību, ja vēl kāds izdomātu lekt.

Honkongā jau norisinājušies nelieli protesti, kuros aicināts boikotēt iPhonus, lai palielinātu spiedienu uz rūpnīcas vadību.

Protestētāji apgalvo, ka maiņas rūpnīcā ir pārāk garas, montāžas līnija kustas pārāk ātri un rūpnīcā valda militāra stila disciplīna.

Savukārt vadība akcentējusi, ka, neraugoties uz slikto slavu, katru dienu darbam rūpnīcā piesakās aptuveni 8 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā tūkstoš Ķīnas Siaņas Tehnoloģiju Universitātes studentu tikuši piespiesti strādāt elektronikas ražotāja Foxconn rūpnīcā, kur izgatavota PlayStation 4 spēļu konsole.

Studentiem bijis jāstrādā divus mēnešus, pretējā gadījumā viņiem ticis piedraudēts, ka diplomi netiks izsniegti laicīgi, vēsta Dongfang Daily. Darbs ticis nodēvēts par praksi, un mēnesī studenti saņēmuši aptuveni 261 ASV dolāru.

Kompānija Foxconn pavēstījusi, ka veikusi iekšēju izmeklēšanu, kuras rezultātā secināts, ka studenti regulāri tikuši nodarbināti maiņās un tiem bijis jāstrādā arī virsstundas, kas esot Ķīnas studentu darbu regulējošas likumdošanas pārkāpums. Kompānija veikusi arī visas nepieciešamās darbības, lai šo situāciju atrisinātu.

Foxconn iepriekš tikusi apsūdzēta daudzos darba noteikumu pārkāpumos. Kompānija sadarbojas ar vairākām Ķīnas tehniskajām skolām un to studenti Foxconn nereti dodas uz praksi. Pasaulē lielākais elektronikas ražotājs arī agrāk apsūdzēts studentu darbaspēka ļaunprātīgā izmantošanā izgatavojot Apple iPhone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri uzlauzuši gigantiskā Ķīnas elektronisko preču ražotāja Foxconn datorsistēmas. Foxconn ražo sastāvdaļas gadrīz visu pasaules lielāko tehnoloģiju kompāniju produktiem, kā arī tiek uzskatīts par vienu no noslēpumainākajiem ražotājiem pasaulē, vēsta Forbes.

Grupējam Swagg Security izdevies nozagt Foxconn darbinieku un augstāko vadītāju datorsistēmu paroles, savu ieguvumu hakeri piedāvājuši arī lejupielādei failu apmaiņas vietnē Pirate Bay.

Foxconn, kurš ir viens no galvenajiem detaļu piegādātājiem Apple, kā arī ražo sastāvdaļas Dell, IBM, Hewlett – Packard, Motorola, Nokia u. c. kompāniju ierīcēm, pēdējo nedēļu laikā ir saskāries ar pamatīgu kritiku, kas saistīta ar darba apstākļiem uzņēmuma ražotnēs.

Elektronisko iekārtu ražotāja rūpnīcās nodarbinātie žēlojušies par ilgām darba stundām un dzīvību apdraudošiem darba apstākļiem. Kompānijas publisko tēlu aptumšojuši arī gadījumi, kad strādājošie izdarīja pašnāvības, bet Foxconn vadītājs darbiniekus reiz salīdzināja ar dzīvniekiem zooloģiskajā dārzā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple iPhone 15 ir pieejams jau kādu laiku. Un šobrīd iPhone 15. sērijas tālruņi ir jaunākie un labākie pieejamie Apple tālruņi tirgū. Tie piedāvā vairākas jaunas funkcijas un uzlabojumus salīdzinājumā ar iepriekšējo paaudzi, tostarp pārveidotu dizainu, ātrāku procesoru un labāku kameru sistēmu.

Bet vai tiešām katru gadu ir nepieciešams atjaunināt savu iPhone uz jaunāku modeli, vai arī iPhone 14 joprojām ir pietiekami labs? Noskaidrosim, ko piedāvā Apple iPhone 15, un salīdzināsim šo jauno tehnoloģisko brīnumu ar savu priekšteci – iPhone 14.

Iepazīsties ar Apple jaunākajiem modeļiem

Tāpat kā katru gadu, Apple neaprobežojas tikai ar vienu jaunu tālruņa izlaidumu; tā vietā iPhone 15 sērija piedāvā vairākus jaunus tālruņu modeļus. Šī pieeja nodrošina, ka cilvēkiem ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko ierīci, kas lieliski atbilst viņu vajadzībām un vēlmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apple galvenais Ķīnas piegādātājs atzinies, ka izmanto pusaudžu darbaspēku

Gunta Kursiša, 17.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Foxconn, Apple galvenais piegādātājs Ķīnā, atzinis, ka vasaras laikā nodarbināja 14 gadus vecus praktikantus, vēsta BBC.

Oficiālā paziņojumā Taivānā bāzētais ražotājs atzina, ka vasaras prakses programmās nodarbināja dažus strādniekus, kas jaunāki par 16 gadiem. 16 gadi ir oficiālais darbinieku vecums, kad Ķīnas likumdošana atļauj strādniekus pieņemt darbā.

Kompānija pauž, ka veiks izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā «praktikanti iekārtojušies darbā rūpnīcā».

«Praktikantus strādāt Foxconn rūpnīcā nosūtījušas skolas, savukārt Foxconn nepārbaudīja jauno praktikantu personu apliecinošos dokumentus,» norādīja par darba lietām atbildīgā Ķīnas institūcija, piebilstot, ka lielākā daļa atbildības par šo negadījumu būs jāuzņemas skolām, tomēr Foxconn uzskatāma par līdzatbildīgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

iPhone un iPad pārdošanas apjomi iepriecinājuši Taivānas Foxconn

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī iPhone un iPad pārdošanas apjomi nav spējuši pārliecināt Apple investorus, Taivānā bāzētās Foxconn Technology akcijas cena piedzīvojusi kāpumu, jo pieprasījums pēc Apple produkcijas palielinājis Foxconn ienākumus, vēsta BBC.

Foxconn ir viens no lielākajiem Apple detaļu piegādātājiem. Kompānijas Hon Hai, kurai pieder Foxconn Technology zīmols, peļņa gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu, pieauga par 24%, sasniedzot 1,9 miljardus ASV dolāru, un to nodrošināja augstais pieprasījums pēc Apple produktiem. Uzņēmuma akcijas cena pēc paziņojuma par peļņas pieaugumu palielinājusies par 2%.

Kompānija piedzīvojusi peļņas pieaugumu, neņemot vērā to, ka augustā tā palielināja darbinieku algas ražotnē, kurā tiek montēti iPhone. Foxconn visai bieži izpelnījusies kritiku par savu rūpnīcu strādnieku sliktajiem darba apstākļiem un zemajām algām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas mobilo telefonu ražotājs BlackBerry prezentējis savu jaunāko viedtelefonu Z3. Tas ir pirmais BlackBerry produkts, kas ražots Taivānā bāzētā starptautiskā kompānijā Foxconn.

Viedtālrunis BlackBerry Z3 paredzēts galvenokārt Indonēzijas tirgum. Jaunajai ierīcei ir piecu collu ekrāns, tāpat tajā iestrādātas Indonēzijā pieprasītas lietojumprogrammas. Telefons darbosies, izmantojot BlackBerry 10.2.1. operētājsistēmu.«Z3 ir viss, kas atrodams BlackBerry 10 viedtālrunī, tikai tas ir pielāgot speciāli Indonēzijai,» teikts uzņēmuma paziņojumā.

Tiek plānots, ka Z3 viedtelefoni būs pieejami Indonēzijā, sākot no šā gada aprīļa.

«Šis ir tikai sākums ilgai un auglīgai sadarbībai starp BlackBerry un Foxconn,» paziņojumā norādījis Foxconn dibinātājs un vadītājs Terijs Gou (Terry Gou).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple piegādātājs Foxconn iPhone X salikšanai vairs neizmantošot nelegālu darbaspēku

Žanete Hāka, 23.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple piegādātājs Foxconn paziņojis, ka turpmāk vairs neizmantos nelegālu praktikantu darbaspēku savās ražotnēs, kas līdz šim tika izmantoti, lai saliktu vairāku pasaulē lielāko uzņēmumu tehnoloģiju produktus, raksta BBC News.

Foxconn izmantoja praktikantu darbu produktu salikšanai, un to jau iepriekš ziņoja The Financial Times. Seši studenti toreiz sacīja laikrakstam, ka viņi regulāri strādā 11 stundas dienā, lai saliktu jauno Apple viedtālruni iPhone X, kas ir Ķīnas Darba likuma pārkāpums. The Financial Times ziņoja, ka Foxconn ražotnēs strādāja 3000 praktikantu.

Studenti, kuru vecums ir no 17 līdz 19 gadiem, atzina, ka strādā Foxconn, lai iegūtu nepieciešamo pieredzi izglītības programmas pabeigšanai.

Tomēr Foxconn tagad paziņojis, ka ir beidzis ļaut praktikantiem strādāt virsstundas, taču tajā pašā laikā uzsvēris, ka praktikanti veido ļoti mazu daļu no tā kopējā darbaspēka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Minimālās algas celšana vienā Ķīnas pilsētā, iespējams, sadārdzinās iPhone un Samsung ierīču cenas

Gunta Kursiša, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 2013. gada Ķīnas pilsētā Šenženā, kurā atrodas daudzi no Ķīnas lielākajiem elektronikas ražotājiem, par 13,3% plānots palielināt minimālo algu. Tas varētu izraisīt tehnoloģiju ierīču cenu kāpumu visā pasaulē, raksta Digitimes.

Ķīnas provinces pilsētā Šenženā tiek radītas detaļas tādu ražotāju kā Apple, HP, HTC, Samsung un Nokia produktiem. Tādējādi, palielinot Ķīnas pilsētiņas iedzīvotāju minimālās algas, visā pasaulē varētu pieaugt datoru, tālruņu un citas tehnikas cena.

Pilsētas amatpersonas nākamā gada sākumā cer palielināt minimālās algas apmērus Šenženā no 149 līdz 169 Lielbritānijas mārciņām. Jau patlaban Šenženā ir viena no lielākajām minimālajām algām visā Ķīnā – pilsētas minimālā alga vien nedaudz atpaliek no minimālās algas Pekinā.

Pilsētas vārds pasaules medijos izskanēja 2010. gadā saistībā ar bēdīgi slaveno Foxconn ražotni, kurā tiek ražoti Apple iPhone tālruņi. Kopš skandāla Foxconn un arī citas kompānijas palielināja darbinieku algas, kā arī uzlaboja darba apstākļus. Laikā, kad Foxconn paziņoja, ka 2012. gadā darbinieku algas tiks palielinātas no 16 līdz 25%, izskanēja Foxconn klientu kompāniju pārstāvju viedokļi un skaidrojums par šāda soļa ietekmi, piemēram, HP vadītāja Mega Vaitmena (Meg Whitman) pauda, ka «ja Foxconn darbaspēka izmaksas palielināsies, arī viņu produktu izmaksas augs. Tā būs nozares mēroga parādība, un mums būs jālemj, cik daudz izmaksu būs jāsedz klientiem un cik daudz spēsim absorbēt paši».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomika atkal nonākusi nedrošā stāvoklī - attīstīto valstu valdības mazina izdevumus un arī privātais sektors kļūst arvien piesardzīgāks. Bezdarba līmeņi daudzās attīstītajās valstīs pieaug līdz divciparu procentiem, radot darbavietu krīzi, raksta CNBC.

Tomēr dažas no pasaulē lielākajām kompānijām rietumu un jaunajos tirgos nelikvidē darbavietas, bet gan pieņem darbā jaunus darbiniekus.

Medijs izveidojis pasaulē 10 lielāko darba devēju sarakstu (biržās kotēti uzņēmumi). Tas veidots, ņemot vērā pasaules akciju indeksus, kompāniju tīmekļa vietnes, gada pārskatus un citu publiski pieejamu informāciju. Veidojot šo sarakstu, vērā ņemti pilna laika darbinieki, izņemot dažus gadījumus, kad bizness lielā mērā atkarīgs no nepilna laika darbiniekiem.

Pasaulē lielākie darba devēji darbojas dažādās nozarēs, piemēram, mazumtirdzniecībā, telekomunikācijās, enerģētikā un banku sektorā. Medijs aprēķinājis kompāniju ieņēmumus uz darbinieku un peļņu uz darbinieku, pamatojoties uz to 2010. gada peļņu. «Dažas no šīm organizācijām varētu jūs pārsteigt, bet citas ir slavenas to lieluma un globālā pārklājuma dēļ,» raksta CNBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Foxconn investēs 8,8 miljardus dolāru LCD ražotnes izveidei Ķīnā

LETA--AFP, 02.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas tehnoloģiju gigants Foxconn plāno Ķīnā būvēt ražotni 8,8 miljardu dolāru (8,3 miljardu eiro) vērtībā, svētdien paziņoja uzņēmums.

Foxconn šīs investīcijas izmantos, lai izveidotu ražošanas kompleksu strauju izaugsmi piedzīvojošajā Ķīnas dienvidu pilsētā Guandžou.

Šajā rūpnīcā tiks ražoti liela izmēra šķidro kristālu (LCD) ekrāni, bet darbību tā sāks līdz 2019.gadam.

Foxconn rūpnīcās Ķīnā nodarbina aptuveni miljonu cilvēku, bet kopumā uzņēmums darbojas vairāk nekā desmit valstīs.

Guandžou rūpnīcu kopīgi pārvaldīs Foxconn un Japānas elektronikas kompānija Sharp Corp., kurā Foxconn pieder 66% akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas kompānija Foxconn Technology Group, kas ražo sastāvdaļas dažādām elektroierīcēm, tostarp arī kompānijas Apple ierīcēm, slēgusi savu ražotni Ziemeļķīnas pilsētā Taijuaņā, kad tur darbinieku vidū izcēlās vardarbīgas sadursmes.

Minētajā ražotnē kopumā strādā 79 tūkstoši cilvēku un tajā tiek izgatavotas arī daļas Apple jaunākajam viedtālrunim iPhone 5, vēsta Reuters.

Kompānija Foxconn norāda, ka incidents aizsācies ar divu darbinieku strīdu, tomēr tā iemesls patlaban nav zināms, taču pieejamā informācija ļaujot domāt, ka tas neesot bijis saistīts ar darbu.

Saniknotie ražotnes darbinieki demolējuši arī rūpnīcas iekārtas. Uz rūpnīcu kopumā tika nosūtīti pieci tūkstoši policistu, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua. Likumsargi arestējuši vairākus cilvēkus, bet vēl 40 personas tikušas nogādātas slimnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kompānija Amazon apņēmusies izmeklēt apgalvojumus, ka simtiem pusaudžu strādā nelegālas darba stundas Ķīnas rūpnīcā, ražojot tās Echo ierīces, vēsta BBC.

Jaunā ziņojumā par darba apstākļiem Ķīnā ietverts apgalvojums, ka rūpnīcā, kuru vada piegādātājs Foxconn, viedierīces ražo vairāk nekā 1500 «stažieri».

Pusaudži - vecumā no 16 līdz 18 gadiem - esot spiesti strādāt 60 stundas nedēļā un nakts maiņās.

Savukārt, Foxconn vaino vietējos vadītājus un sola uzlabot personālvadību. Tomēr pārmetumi par darba apstākļiem Foxconn virzienā tiek raidīti jau atkārtoti. Pašas kompānijas galvenā mītnes vieta ir Taivāna.

Jaunākais ziņojums par darba apstākļiem Foxconn rūpnīcā Ķīnā liecina, ka no vietējām arodskolām tiek piesaistīti simtiem audzēkņu, lai ražotne spētu izpildīt pasūtījumus. Ziņojumā apgalvots, ka tā sauktajiem stažieriem samaksa ir 1,42 ASV dolāri stundā jeb apmēram 248 ASV dolāri mēnesī. Pusaudži strādā sešas maiņas nedēļā, katras maiņas ilgums ir 10 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arī Nintendo pārbaudīs darba apstākļus Foxconn rūpnīcā

Lelde Petrāne, 28.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas Nintendo Co. kļuvusi par vienu no kompānijām, kuras paziņojušas, ka pārbaudīs darba apstākļus kompānijai Foxconn piederošajā rūpnīcā Ķīnā, kurā tiek ražota produkcija vairākām labi zināmām kompānijām, ziņo MarketWatch.

Kā vēstīts, trešdien šajā rūpnīcā pašnāvību izdarīja kāds vīrietis, un tas notika tikai dažas stundas pēc mediju ekskursijas ražotnē

Ja tiks apstiprināts, ka tā patiešām bijusi pašnāvība, tas būs jau divpadsmitais pašnāvības mēģinājums šajā rūpnīcā šogad - divos gadījumos cilvēki palikuši dzīvi.

Rūpnīca pieder Foxconn Technology Group, kas ir Taivānas Hon Hai Precision Industry Co. meitasuzņēmums.

Trešdien - pēc informācijas saņemšanas par kārtējo pašnāvību - Apple Inc. paziņoja, ka tā neatkarīgi izmeklēs, kādus pasākumus Foxconn veic, lai novērstu darbinieku pašnāvības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Foxconn slēdz Indijas ražotni, jo saindējusies puse darbinieku

Lelde Petrāne, 27.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas IT gigants Foxconn apturējis Indijas ražotnes darbību, jo slimnīcā, iespējams, saistībā ar pesticīda izsmidzināšanu bijis jāievieto 250 tā darbiniekus, ziņo AFP.

Darbs ražotnē, kas atrodas Indijas dienvidos, apturēts pirmdien un varētu atsākties aptuveni nedēļas laikā, paziņojumā norādījusi Foxconn.

Incidents noticis pagājušās nedēļas piektdienā. Darbinieki sūdzējušies par reiboni un sliktu dūšu.

Problēma tiekot izmeklēta, bet pašlaik esot aizdomas, ka incidents saistīts ar pesticīda izsmidzinšanu ražotnē, teikts kompānijas paziņojumā.

Slimnīcā ievietoti 250 darbinieki - aptuveni puse no visiem darbiniekiem.

Foxconn, kuras mātes kompānija Hon Hai ir lielākais piegādātājs Apple un citiem elektronikas gigantiem, jau ieguvusi nelāgu slavu saistībā ar Ķīnas ražotnēs strādājošo darbinieku pašnāvībām. Foxconn ražotnēs šogad pašnāvības izdarījuši jau 11 Ķīnas darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple aizvadītās nedēļas nogalē pārdevis piecus miljonus iPhone 5 viedtālruņu. Neskatoties uz to, ka pārdotais apjoms ir rekordaugsts, Volstrīta tomēr nav tikusi pārsteigta.

Jaunākā Apple viedtālruņa tirdzniecība ASV, Vācijā, Francijā, Japānā un vēl piecās valstīs tika uzsākta piektdien. Atsevišķās vietās Apple fani rindas pie veikaliem veidoja jau nedēļu pirms viedtālruņa tirdzniecības uzsākšanas.

Trijās dienās Apple izdevies pārdot piecus miljonus viedtālruņu, kas ir vairāk nekā pirmajās iPhone 4S tirdzniecības dienās (četri miljoni), tomēr mazāk nekā analītiķu prognozētie seši līdz 6,5 miljoni vienību.

Analītķu kompānija Piper Jaffray iepriekš prognozēja, ka Apple izdosies pat pārdot desmit miljonus jauno ierīču.

Pirmo trīs dienu iPhone 5 tirdzniecības rādītājos vīlusies arī Volstrīta. Apple akcijas vērtība pirmdien samazinājās par 1,3% līdz 691 ASV dolāram. Aizvadītajā piektdienā Apple akcijas cena bija pārsniegusi 705 ASV dolāru robežu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar iPhone X Apple pierāda, ka nav aizmirsis, kā izstrādāt inovatīvus risinājumus

Viedtelefonu tirgus izveidošanā nenovērtējamu pienesumu devušā iPhone desmit gadu jubilejā Apple savus cienītājus aplaimojis ne vien ar ikgadējo «āboltelefona» uzlabojumu iPhone 8 veidolā, bet arī krietni pārveidotu jubilejas versiju iPhone X. Un, ja «astotnieka» pirmajā tirdzniecības dienā pircēju attieksme bija neierasti vēsa, tad X jeb «desmitnieks» parādīja, ka fanātisko Apple lietotāju entuziasms joprojām nav pagaisis. Kilometriem garas rindas metropolēs, un arī Rīgā prezentācijas pasākumā Euronics veikalā visi pieejamie eksemplāri tika izķerti dažās minūtēs.

Vai tiešām tādai ažiotāžai ir pamatots iemesls? Jāsāk ar to, ka iPhone X iestrādātas vairākas tehnoloģijas, kas vismaz Apple ir jaunums. Ārpus kaliforniešu apjūsmotāju pulka gan lielākā daļa no tām jau labu laiku ir redzētas un aptaustītas. Tomēr pieminēšanas vērtas tās ir.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple iPhone 7 kļuvis ūdensizturīgs un piedzīvojis dažas kosmētiskas izmaiņas, taču pārlieku atgādina iepriekšējās paaudzes modeli

Āboltelefonu lietotāji jau bija pieraduši pie ritma, ka ik pēc diviem gadiem viņiem tiek piedāvāts «pilnībā pārveidots» modelis. Tādēļ šogad ar nepacietību tika gaidīts, kādas dizaina izmaiņas būs piedzīvojis iPhone 7. Nez, vai kāds vispār pieļāva domu, ka septembra sākumā prezentācijā ieraudzīs to pašu pāris gadus seno iPhone 6 korpusu ar dažām niecīgām vizuālām pārvērtībām.

Par spīti Apple sarūpētajam pārsteigumam, Latvijā interese par iPhone nav mazinājusies, un šogad to gandrīz vienlaikus prezentēja neierasti daudz pārdevēju. Pie DB iPhone 7 testa modelis ieradās nevis no kāda mobilo sakaru operatora, bet gan no veikala iDeal, savukārt iPhone 7 Plus, ko aprakstīsim kādā no nākamajiem numuriem – no Euronics.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināta – Rindā pēc jaunā iPhone 5 jau pieteikušies vairāki tūkstoši gribētāju

Dienas Bizness, 02.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā dienā kopš Latvijā uzsākta Apple jaunākā produkta iPhone 5 tirdzniecība pēc šī telefona izveidojusies jau vairākus tūkstošus gara «virtuāla rinda», Db.lv atklāja LMT pārstāvis Jānis Vēvers.

Papildināta ar 2., 3. un 4. rindkopu.

Latvijas sakaru operators LMT uzsāka Apple jaunākā viedtālruņa iPhone 5 tirdzniecību šā gada 2. novembrī, plkst. 9, kad sākās pieteikšanās jaunajiem iPhone 5 tālruņiem internetā.

Pirmajās piecās minūtēs telefonam internetā jau bija pieteikušies vairāk nekā simts cilvēku, bet neilgi pēc plkst. četriem pievakarē cilvēku skaits, kas pieteicās jaunā sīkrīka iegādei, pārsniedza vairāk nekā divus tūktošus, Db.lv pastāstīja LMT preses sekretārs Jānis Vēvers.

Viņš atzina, ka pašlaik pirmā iPhone 5 partija jau ir izpārdota, bet nākamnedēļ gaidāma otra jauno viedtālruņu partija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu attīstība šobrīd ir ļoti strauja – ik gadu to lietotājiem tiek piedāvāta virkne dažādu inovāciju, un izņēmums nav arī Apple radītais iPhone 8. Vai zini, kā šis telefona modelis var palīdzēt Tavās ikdienas gaitās? Uzzini par to šajā rakstā!

Drošība – pamatu pamats

Šis aspekts gan nav saistīts tikai jaunāko iPhone modeli – drošība ir bijusi Apple prioritāte kopš laika gala. Tā, piemēram, ikviena aplikācija, kas nonākusi aplikāciju veikalā jeb App Store, tiek rūpīgi pārbaudīta, turklāt arī vecākām ierīcēm ilgstoši tiek piedāvāti jaunākie atjauninājumi, kas ir ļoti būtiski no drošības viedokļa. Paaugstinātu drošību sniedz arī biomehānisko datu (pirksta nospiedums vai, iPhone X gadījumā – sejas atpazīšana) izmantošana telefona lietošanai. Šī funkcija turklāt ļauj ne tikai atbloķēt telefonu, bet arī veikt pirkumus App Store un Apple Play. Savukārt tiem, kas uztraucas par šīs sistēmas drošību, jāmin Apple sniegtie dati – pirkstu nospiedumu lasītāja kļūdas procents ir vien 0.002% jeb 1 reize no 50 000, savukārt Face ID kļūdas procents ir vēl zemāks – 0.0001% (1 reize no 1 000 000).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijā šajā gadā sāks masveida iPhone ražošanu, paziņojis Foxconn Technology Group vadītājs Terijs Go.

Šis paziņojums iezīmē lielākā Apple detaļu ražotāja atrašanās vietas maiņu, jo līdz šim ilgstoši tas koncentrēja ražošanu Ķīnā. Go sacījis, ka Indijas premjerministrs Narendra Modi ir ielūdzis viņu uz Indiju, ņemot vērā, ka kompānija plāno paplašināšanos šajā valstī. Apple jau iepriekš senākus iPhone modeļus vairākus gadus ražoja Bangalorē, un nesen Bloomberg News rakstīja, ka Foxconn ir gatavs atsākt pēdējā modeļa iPhone ražošanu šajā valstī.

«Foxconn Ķīnas tirgus ir piesātināts un darbaspēka izmaksas ir trīs reizes augstākas nekā Indijā,» sacīja Counterpoint Research analītiķis Karns Čohans. «Indijā aizvien strauji aug viedtālruņu tirgus, un tajā ir gan vietējais potenciāls, gan spējas kļūt par reģiona eksporta centru.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Apple prezentējusi «zelta iPhone» un «lēto iPhone»; par Latvijas tirgu nav zināms

Dienas Bizness, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple prezentējusi divas jaunākās viedierīcies - «zelta» iPhone 5s, kas aprīkots ar pirkstu nospiedumu atpazīšanas drošības sistēmu, kā arī iPhone 5C, kura cena dara Apple produktu pieejamāku pircējiem. Pašlaik gan nav zināms, kad Apple jaunumi varētu nonākt Latvijas tirgū, Db.lv norādīja Latvijas Mobilais telefons pārstāve Elīna Lidere.

Zināms, ka iPhone 5C cena ASV tirgū būs no 99 līdz 199 ASV dolāriem, slēdzot līgumu uz diviem gadiem, un tas būs pieejams piecās krāsās. Savukārt iPhone 5s, kuram bez pirkstu nospiedumu atpazīšanas tehnoloģijas ir arī jaudīgāks procesors un labāka fotokamera, maksās no 199 līdz 299 ASV dolāriem. Tikmēr Apple Lielbritānijas mājaslapā iPhone 5C cena norādīta 469 - 549 Lielbritānijas mārciņu (390 - 459 Ls) apmērā, bet iPhone 5s Apvienotajā Karalistē maksās 549 - 709 mārciņas (459 - 589 Ls).

Tehnoloģiju nozares pētījumu kompānijas CCS Insight eksperts Bens Vūds (Ben Wood) medijam BBC norādīja, ka «5C modelis ir tālu no lēta», ja, neslēdzot līgumu ir nopērkams par 469 mārciņām. Šī cena ir lielāka nekā tika prasīts par 4S modeli ar tik pat lielu atmiņu. Daži eksperti lēš, ka drīzumā 4S modelis tiks izņemts no pārdošanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple izņēmusi no sava tiešsaistes veikala App Store iPhone spēli Phone Story, kurā tikuši attainoti necilvēcīgi darba apstākļi viedtālruņu sastāvdaļu ražotnēs, vēsta Wired.

Spēles autori ir Molleindustria, kas ir plaši pazīstams ar savām provokatīvajām spēlēm par dažādām sāpīgām tēmām (piemēram, Oiligarchy, kura vērsta pret lielajām naftas kompānijām, vai Operation Pedopriest, kas izsmej katoļu baznīcu).

Spēli Phone Story tās veidotāji raksturo kā «izglītojošu spēli par jūsu iemīļotā viedtālruņa tumšo pusi». Spēlētājs var sekot līdzi visiem iPhone izgatavošanas posmiem, sākot ar necilvēcīgiem darba apstākļiem metālu raktuvēs Kongo, beidzot ar nomācošajām Foxconn ražotnēm, raksta Wired.

Piemēram, Phone Story minispēlē Suicides, spēlētājs iejūtas mediķu lomā, kuri cenšas noķert Foxconn darbiniekus, kas mēģina izdarīt pašnāvību nolecot no jumta. Portāls atgādina, ka aizvadītajā gadā 14 Foxconn darbinieki no dzīves šķīrās šādā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Tele2" ir kļuvis par pirmo operatoru Latvijā, kura 5G tīklā ir iespējams lietot iPhone viedtālruņus, informē uzņēmums.

Tas nozīmē, ka "Tele2" klienti, kuriem ir iPhone 13, iPhone 12 un iPhone SE (3. paaudzes) telefoni, var pieslēgties "Tele2" 5G tīklam un baudīt tā priekšrocības.

"Līdz ar 700 MHz frekvenču spektra iegūšanu, kas ir nepieciešams 5G tīkla plašāka pārklājuma veidošanai, un iPhone funkcionalitātes papildinājumu, sniedzot iespējas "Tele2" klientiem 5G tīklā izmantot vairākus iPhone modeļus, 5G tehnoloģijas attīstība uzņem gaitu. "Tele2" aprīlī sāks aktīvu 5G pārklājuma izvēršanu visā valstī. Šobrīd mūsu 5G tīkls darbojas 16 apdzīvotās vietās Latvijā un līdz gada beigām šādu vietu skaits pieckāršosies", stāsta "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. "Paplašinoties 5G tīkla pārklājumam, ieguvēji būs arī 4G tīkla lietotāji, jo 5G tīklu primāri plānots izvērst vietās, kur nepieciešama papildu kapacitāte 4G tīklā."

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināta - LMT: Apple «pazaudējusi» Latviju; iPhone 5 bez tarifu plāna var maksāt ap 500 latiem

Jānis Rancāns, 13.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstu sarakstā, kurās no 28. septembra tiks uzsākta jaunā iPhone 5 tirdzniecībā, nav iekļauta Latvija. Apple viedtālruņu izplatītājs Latvijā LMT par Apple paziņojumu ir pārsteigts un skaidro radušos situāciju. Tikmēr nesubsidēts (bez piesaistes tarifu plānam) iPhone 5 Latvijā varētu maksāt ap 500 latiem.

(Papildināta no 7. rindkopas)

Ar jauno iPhone 5 Apple nāca klajā trešdien. Paredzēts, ka ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Austrālijas, Japānas, Honkongas un Singapūras iedzīvotaji iPhone 5 varēs iegādāties sākot ar 21. septembri.

Savukārt vēl 22 valstīs viedtālruņa tirdzniecību plānots uzsākt 28. septembrī. Šajā datumā iPhone 5 varēs iegādāties Austrijas, Beļģija, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Ungārijas, Īrijas, Itālijas, Lihtenšteinas, Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Zviedrijas un Šveices iedzīvotāji, liecina Apple paziņojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple Inc." otrdien rīkotajā virtuālajā mediju pasākumā prezentēja četrus jaunus viedtālruņa "iPhone" modeļus, kas gan nepiedāvā satraucošas dizaina izmaiņas vai revolucionāras funkcijas, vismaz salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes ierīcēm.

Tā vietā "Apple" jaunajiem telefoniem - "iPhone 13 mini", "iPhone 13", "iPhone 13 Pro" un "iPhone 13 Pro Max" - sniedzis paredzamus uzlabojumus, starp kuriem ir uzlabotas kameras, ilgākas darbības akumulators un ātrāka apstrādes jauda.

Turklāt pretstatā iepriekš izskanējušajām baumām uzņēmums šos atjauninājumus nodrošinājis, nepaaugstinot viedtelefonu modeļu pamata cenu.

"iPhone 13 Pro" ar 6,1 collas ekrānu un "iPhone 13 Pro Max" ar 6,7 collu ekrānu aprīkots ar "Apple" jauno un jaudīgo "A15 Bionic" procesoru, kas, pēc uzņēmuma apgalvotā, esot ātrākais procesors, kāds jebkad uzstādīts viedtelefonā. Tas sniegs "iPhone" uzlabotas mašīnmācīšanās spējas, tostarp iespējas veikt reāllaika video analīzi un analizēt tekstu fotogrāfijās.

Komentāri

Pievienot komentāru