Nekustamais īpašums

Komercplatību tirgus pavasarī aktīvs

Ingrīda Drazdovska [email protected], 20.05.2004

Jaunākais izdevums

Komercplatību noma (USD/m2 / mēnesī) Biroji Mazumtirdzniecība Modernas noliktavas Ražošanas platības no līdz no līdz no līdz no līdz Rīgas pilsētas centrs 7 25 22 52 4 7 4 7 Rīgas mikrorajoni 3 15 9 18 1 4 1 4 Citas pilsētas 5 10 1 2 1 2 Avots: Ober - haus 2004. gada pavasaris tirdzniecības platību tirgū ir sācies ar lielu interesi par jaunām tirdzniecības platībām, - liecina Ober Haus komercnodaļas speciālistu sniegtā informācija. Pieprasījums pārsniedzot piedāvājumu. Vislielākā interese ir joprojām par centra galvenajām tirdzniecības ielām (Kr. Barona iela, Tērbatas, Ģertrūdes, Čaka), cenas šajās vietās aug nevis pa mēnešiem, bet pa nedēļām, sasniedzot pat 50 USD/kv.m. Cilvēki aizvien vairāk izvēlas tirdzniecības platības ar labām piebraukšanas iespējām. Pieprasītākie tirdzniecības centri veikalnieku vidū ir Mols, Alfa, Origo. Cenas šajos centros ir 30-40 EUR/kv.m. Vecrīga arī ir uzsākusi savu sezonu, vislielākais pieprasījums ir telpām jaunām kafejnīcām un apģērbu tirdzniecības platībām. Nomas maksa — no 20 – 50 EUR/kv.m. Savukārt biroju telpu tirgū nomas cenas nav būtiski mainījušās mēneša laikā. Nedaudz samazinājies brīvo telpu piedāvājums pilsētas centrā, labs aizpildījuma rādījums B un B+ klases birojiem gan pilsētas centrā, gan rajonos. Vērojams pieaugošs pieprasījums pēc kvalitatīvām un modernām biroju telpām, kas atbilst Eiropas biroju standartiem, kur ir iespējams ērti piebraukt un bez maksas novietot autotransportu. Vairāk tiek pieprasītas tieši B klases biroju telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rent in Riga: Komercplatību piedāvājums palielinājies par 17 %

Ingrīda Drazdovska, Db, 10.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada laikā komercplatību piedāvājums audzis par 17%. Palielinās to iznomātāju skaits, kuri ir gatavi piedāvāt izdevīgākas nomas maksas, lai saglabātu esošos nomniekus, — ziņo kompānija Rent in Riga.

Kā liecina Rent In Riga apkopotie dati, rudenī komercplatību nomas segmentā turpināja palielināties telpu piedāvājums, bet pieprasījums un nomas maksa turpināja samazināties. Ņemot vērā, ka daudzi nomnieki apsver mazāku vai piemērotāku telpu meklēšanu, darījumu skaitam nav tendence krasi samazināties, un tas liecinot, ka tirgus joprojām ir aktivs. Telpu piedāvājuma palielināšanos sekmējusi jauno biroju ēku «ienākšana» tirgū, kā arī esošo telpu atbrīvošanās.

«Daudzi tirgotāji samazina veikalu skaitu. Populārāka kļūst tirdzniecība internetā. Biroju tirgū nomnieki bieži meklē mazākas un lētākas telpas. Šoruden finanšu slogs daudzus nomniekus piespieda uzsākt sarunas ar telpu īpašniekiem par nomas maksas samazināšanu. Pozitīvi, ka saimnieki ir gatavi spert soli pretī nomniekiem un samazināt nomas maksājumus,» vērtē īres un nomas operatora Rent In Riga speciālists Jānis Lipša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Realto investēs 1,58 miljonus eiro saules paneļu uzstādīšanā savos komercobjektos

Db.lv, 26.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu uzņēmumu grupa “Realto” piesaistījusi “BluOr Bank” finansējumu 1 116 000 eiro apmērā, kas tiks izlietots saules paneļu uzstādīšanai 22 uzņēmuma pārvaldītajos objektos – biznesa parkos un citos komercobjektos visā Latvijā.

Vērienīgā zaļās enerģijas projekta realizācijas kopējās izmaksas sasniedz teju 1,58 miljonus eiro. Uzņēmums investīcijas plāno atgūt jau tuvāko 6-7 gadu laikā.

“Realto” irnekustamo īpašumu uzņēmumu grupa Latvijā, kuras biznesa parku un centru kopējā iznomājamā platība ir ap 300 000 m2. Tā nomnieki ir vairāk nekā 850 dažādu nozaru uzņēmumi, to vidū gan elektronisku sakaru un metālapstrādes, gan pārtikas ražošanas, poligrāfijas un farmācijas kompānijas.

Projekta ietvaros uz “Realto” biznesa centru un citu komercplatību ēku jumtiem kopumā tiks uzstādīti 4949 saules paneļi.

Uzņēmums biznesa parku un komercplatību ēku jumtus aprīkos - Rīgā, Siguldā, Kuldīgā, Skrundā, Bauskā, Ventspilī, Iecavā un Druvā. Pirmie saules paneļi jau uzstādīti objektos Rīgā, Liepājā un Vecumniekos. Projektu pilnā apmērā plānots īstenot gada laikā - līdz 2023.gada vidum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd komercplatību tirgū notiek milzīgas strukturālas pārmaiņas. Lai gan saglabājas pieprasījums, sarūk telpu nomas maksa.

Tirgū milzīgas pārmaiņas (video)Pārmaiņas globālajā finanšu tirgū notiek ļoti strauji, un nākotnē pēc jauniem noteikumiem būs jāspēlē visiem, tostarp bankām un nekustamā īpašuma kompānijām. Šāds vadmotīvs vijās cauri Db rīkotajai diskusijai, kurā tika meklētas atbildes uz jautājumiem, vai lejupslīde vai pat krīze, kura tiek piesaukta attiecībā uz mājokļu tirgu, ir vērojama arī komercplatību tirgū, kādi ir pašreizējie projektu finansējuma nosacījumi, kas sagaida tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Nākotnē palielināsies augstākās klases komerctelpu piedāvājums

Žanete Hāka, 04.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nomniekiem arvien biežāk nākas saskarties ar ierobežotām izvēles iespējām, meklējot savām prasībām atbilstošas biroju telpas, uzsver nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate komercplatību nodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs, piebilstot, ka līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos novērota uzņēmēju vēlme uzlabot darba apstākļus, kas sekmējusi komercplatību tirgus aktivitāti.

Biroju nomas tirgū 3. ceturksnī Rīgā tika piedāvātas A un B klases nomas platības vairāk nekā 600 tūkstošu kvadrātmetru apmērā 71 biroju centrā, norādīts Arco Real Estate komercplatību tirgus pārskatā. Tā kā vairums no A klases ēkām tiek izmantotas komercbanku vajadzībām, iespējas nomāt šīs klases telpas ir ierobežotas. Ierobežotā piedāvājuma rezultātā nomniekiem kā alternatīva 3. ceturksnī tika piedāvāti B klases biroji ar augstu tehnisko nodrošinājumu, tomēr G. Kanenbergs prognozē, ka nākotnē augstākās klases komerctelpu piedāvājums palielināsies, ņemot vērā Pārdaugavā esošā projekta Z-Towers būvniecību, kā arī Skanstes ielas apkaimes papildināšanu ar jaunu biroju ēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no jūnija līdz augustam salīdzinājumā ar šā gada pavasara mēnešiem komerctelpu nomas maksas atkarībā no segmenta sarukušas par 5 –20%.

Komercplatību nomas piedāvājums Rīgā vasaras sezonā salīdzinājumā ar laika posmu pirms gada ir palielinājies par 71%, liecina īres un nomas operatora Rent In Riga apkopotie dati.

Pavasarī šis rādītājs sasniedza 121%. Ņemot vērā atvaļinājumu sezonu, piedāvājums vasarā attiecībā pret pavasari ir nedaudz sarucis – par 6%. Ekonomiskās situācijas pasliktināšanos apliecina arī noslēgto komerctelpu nomas darījumu samazināšanās. Vasarā salīdzinājumā ar pavasari darījumu skaits sarucis par 12%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada vasaru – par 31%. Darījumu apjoma samazināšanās aizsākās jau pavasara mēnešos, kad attiecībā pret ziemu šis statistikas rādītājs saruka par 4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īres cenas Rīgā samazinājušās

, 07.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji iepriekšējām ekspertu prognozēm Rīgā ziemas sezonā ticis novērots īres maksu kritums. Jau kopš ēku denacionalizācijas uzsākšanas bija novērojams pakāpenisks cenu kāpums, un pēdējo gadu laikā šī ir pirmā reize, kad īres maksas ir kritušās, tā secināts Īres un nomas operatora Rent In Riga Mājokļu un komercplatību īres TIRGUS PĀRSKATS 2008. gads ZIEMA.

Atšķirībā no rudens sezonas, kad cenu stabilizācija un samazināšanās bija vērojama tikai sērijveida dzīvokļu segmentā, ziemas sezonā 2-5% apmērā cenas ir samazinājušās arī Rīgas centra un jauno projektu dzīvokļiem, Db.lv informēja Informāciju sagatavoja uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultante Zane Bojāre.

''Šādu situācijā pamatā var skaidrot ar pieaugošo piedāvājumu īres tirgū. Potenciālie īrnieki kļūst izvēlīgāki un apdomīgāki, līdz ar to dzīvokļu īpašnieki reizēm ir gatavi pazemināt cenu, lai ātrāk noslēgtu īres darījumu,'' skaidro īres un nomas operatora Rent In Riga speciālists Jānis Lipša.

Kopumā ziemas sezonā nekustamā īpašuma tirgū turpinājušās tendences, kas iezīmējušās jau vasarā un rudenī – samazinājās tirdzniecības darījumu skaits un turpināja samazināties arī mājokļu tirgus cenas, savukārt īres segmentā palielinājās piedāvājums. Zemā aktivitāte gan tirdzniecības, gan īres segmentā daļēji skaidrojama ar ''kluso periodu'', kas skar jebkuru tirdzniecības jomu, un ir prognozējama tirgus aktivizēšanās pavasara sezonā. Tomēr, ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju, šī aktivizēšanās drīzāk skars īres, nevis nekustamā īpašuma tirdzniecības sektoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa uzņēmēju nogaidīšanas un vērošanas politikas vietā ķērušies pie savas darbības pārskatīšanas un efektivitātes paaugstināšanas pasākumiem, ņemot vērā apgrozījuma samazināšanos un līdz ar to savas maksātspējas risku.

„Ekonomika, kas iepriekšējos gados lielā mērā balstījās uz nekustamā īpašuma tirgus izaugsmi, šobrīd piedzīvo strauju izaugsmes tempu bremzēšanos. Rezultātā praktiski visos tautsaimniecības segmentos notiek izmaksu reducēšana, arī darbinieku skaita samazināšana, darba algu iesaldēšana, iesāktu attīstības projektu apturēšana. Tas atstāj iespaidu ne tikai uz dzīvokļu cenām, bet arī uz komercobjektu nomas cenām. Nomnieki nav gatavi maksāt pagājušā gada cenas, un telpu īpašniekiem nākas piekāpties šīs dienas situācijai. Iepriekšējos gados bijusī nekustamā īpašuma tirgus straujā izaugsme ir veicinājusi tautsaimniecības nesabalansētu attīstību, piesaistot šīm nozarēm būtiskus resursus. Situācijas maiņu noteiks strukturālo reformu ātrums tautsaimniecībā. Tāpēc nekustamā īpašuma tirgus lejupslīde sagaidāma arī nākamos mēnešos,” uzsver Māris Grīnbergs, Latio tirgus analītiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Piedāvājums plašs «uz papīra»

Ingrīda Drazdovska, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī daudzas biroju ēkas ir pustukšas, veikali «neapdzīvoti» un to skatlogi tumši, meklējot telpas biznesam, var izrādīties, ka atrast sev ko piemērotu, nemaz nebūs tik vienkārši.

Kāda ir pašreizējā situācija komercplatību tirgū, ar ko jārēķinās, meklējot telpas, Saldo skaidroja SIA Immostate komercplatību speciāliste Agnese Groševa.

Dažādu kompāniju tirgus apskatos aktivitāte tirdzniecības, biroju, noliktavu telpu tirgū tiek raksturota visai atšķirīgi. Vieni ir optimistiskāki un piesauc potenciālo nomnieku interesi, citi ir pesimistiskāki un akcentē brīvo telpu lielo īpatsvaru. Kā jūs raksturotu tirgu?

Immostate sevi pieskaita pie piesardzīgiem optimistiem. Jūtams, ka pēc sasaluma, kas tirgū iestājās 2008. gada beigās, aktivitāte ir atgriezusies. Nomnieku rotācija, mainība ir liela.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūlijā uzņēmumi atbrīvojuši telpas finansiālu vai kādu citu stratēģisku mērķu dēļ

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu neremontētu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1 279 EUR/m2 (jūnijā 1 314 EUR/m2). Cenas mēneša laikā samazinājušās vidēji par 2.7 %. Salīdzinot ar šā gada janvāri, kad vidējā cena bija sasniegusi 1 459 EUR/kv.m, cenu kritums mikrorajonos ir 12.3%.

Jūlijā dārgākie dzīvokļi ir Teikā - 1 451 EUR/kv.m un Āgenskalnā – 1 339 EUR/kv.m, bet lētākie dzīvokļi ir iegādājami Bolderājā – 1 170 EUR/kv.m. Pārējos Rīgas rajonos cenas ir robežas no 1 196 – 1 318 EUR/kv.m. Vēl joprojām ir pastiprināta interese pēc 1 un 2 istabu dzīvokļiem. Lielāku uzmanību potenciālais pircējs pievērš dzīvokļu platībai, kvalitātei un vietai. Ja dzīvokļu pircēji Vecrīgā un Rīgas centrā agrāk galvenokārt bija Lielbritānijas, Īrijas vai Skandināvu valstu pilsoņi, tad tagad tie pārsvarā ir no Krievijas, Kazahstānas vai Uzbekistānas. Salīdzinot cenas mēneša beigās un mēneša sākumā, var secināt, ka cenas nav mainījušas, bet tomēr pārdevēji atsevišķos gadījumos ir gatavi uz cenu samazinājumu 5 – 10 %robežās. Salīdzinot ar šā gada janvāri, dzīvokļu cenas attiecīgajā sektorā ir samazinājušās par 7 – 12 %. Salīdzinot ar gada sākumu privātapbūves zemes gabaliem cenas ir samazinājušās no 5 – 20 % robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Komercplatību nomas maksa augs līdz 2011. gadam (video)

, 12.09.2007

Colliers International vadošais partneris Baltijas valstīs un Baltkrievijā Mihails Morozovs

Foto: Ritvars Bīders, Db.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju un noliktavu platību tirgus pašlaik Latvijā atrodas straujas attīstības sākuma fāzē, un šī straujā attīstība turpināsies līdz 2011. gadam, un tas, savukārt nozīmē, ka arī nomas cenu straujš pieaugums turpināsies līdz 2011. gadam, Db.lv pastāstīja Colliers International vadošais partneris Baltijas valstīs un Baltkrievijā Mihails Morozovs.

Preses konferencē 12. septembrī kompānija Colliers International iepazīstināja ar nekustamo īpašumu tirgus tendencēm šā gada pirmajā pusgadā. Kā būtiskākais tika iezīmēts turpmāko gadu potenciāli straujais pieaugums komercplatību nomas maksām, no kurām tikai tirdzniecības platību sektors atrodas stabilizācijas fāzes sākuma posmā. Pārējie komercplatību tirgi (biroju un noliktavu sektors) atrodas sākuma fāzē, kas nozīmē, ka turpmākos 2 -3 gadus tieši šis sektors attīstīsies visstraujāk.

Nomas maksa biroju platībām klasē B1 un B2 Rīgā, salīdzinot ar Viļņu un Tallinu, ir visaugstākā, attiecīgi 12 - 16 eiro kvadrātmetrā B2 klases biroju platībām, un 14 - 20 eiro kv.m. B1 klases biroju platībām. A klases biroju platību nomas maksa Rīgā ir sākot no 18 līdz 22 eiro kv.m., kas ir augstāka nekā Viļņā, un nedaudz zemāka nekā Tallinā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Iznomātas teju visas komercplatības tirdzniecības centros

Gunta Kursiša, 29.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patēriņa pieaugums ir veicinājis arī komercplatību telpu segmenta aktivitātes - jūnjā kopējais brīvo platību īpatsvars tirdzniecības centros bija apmēram 2% jeb 8400 m2, novēroja Colliers International.

Līdz ar brīvo platību samazināšanos un mazumtirdzniecības indikatoru uzlabošanos pakāpeniski aug komercplatību nomas maksas. Pašreizējās nomas maksas tirdzniecības centros (bez papildus izdevumiem) enkurnomniekiem svārstās no četriem līdz deviņiem eiro/m2, 15 -35 eiro/m2 vidējām tirdzniecības vienībām (150 - 350 m2), un 25 – 50 euro/m2 mazākām tirdzniecības vienībām (līdz 100 m2).

2013. gada pirmajā pusgadā jauni mazumtirdzniecības veikali atvērti pateicoties pārtikas ķēžu paplašināšanās plāniem, norāda Colliers pārstāvji. Rimi iznomājis 2500 m2 jaunajā A7 veikalā (ar 5075 m2 platību) Ķekavas novadā. Jauns Maxima XX veikals atvērts Purvciemā, Dzelzavas ielā, ar lietderīgo platību 1750 m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Veikalu telpas kļūst lētākas

Ingrīda Drazdovska, 67084452, 21.05.2008

Rīgas centrā ir iezīmējusies Skaitļi jauna tendence – šopavasar sākusi samazināties veikalu nomas maksa, tiesa, tas nav attiecināms uz vispopulārākajām vietām. Pašlaik 70 – 100 eiro/m2 ir gatavi maksāt tikai ekskluzīvo zīmolu apģērbu tirgotāji. tā Dina Lukjanska, Latio komercdaļas vadītāja.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centrā iezīmējusies jauna tendence - sāk samazināties veikalu nomas maksa, tiesa, tas nav attiecināms uz populārākajām vietām.

Vēl šā gada sākumā Db (29.02.) ziņoja, ka populārākajā tirdzniecības kvartālā Rīgas centrā slēgti aptuveni 20 veikali. Visbiežāk nomnieku minētais iemesls - prasītā augstā noma.

Arī par ceturtdaļu lētāk

Pēc Ober Haus Real Estate datiem, pagājušajā gadā visvairāk palielinājusies nomas maksa K. Barona, Tērbatas un arī Vaļņu ielas sākumā, procentuāli mazāks pieaugums bijis mikrorajonos un centrā aiz A.Čaka ielas un K. Valdemāra ielas virzienā prom no centra. Pieaugums tika norādīts 30-50 %. Tomēr kopš šā gada sākuma vērojams biroju un tirdzniecības platību piedāvājuma pieaugums. Kombinācijā ar mazumtirdzniecības apjomu samazināšanos tas vieš korekcijas komerctelpu nomas cenās, - pauda īres un nomas operatora Rent In Riga speciālists Jānis Lipša. Pēc šīs kompānijas datiem tirdzniecības platību piedāvājums esot palielinājies par 40 %, bet cenas kritušās par 25 %. Rent In Riga datus ieguvusi, analizējot informāciju gan par noslēgtajiem darījumiem, gan publiskajā telpā esošajiem komercplatību nomas piedāvājumiem. Tā kā tuvākajos mēnešos nekas neliecina par ekonomiskās situācijas uzlabošanos un cilvēku pirktspējas pieaugumu, cenas varētu turēties pašreizējā līmenī. Turpmāka cenu samazināšanās netiek prognozēta, jo cenu līmenis sāk līdzsvaroties ar nomnieku maksātspējas līmeni, - tā J. Lipša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kompānija Starlex dalās ar savu redzējumu par tirgu un tendencēm Latvijas nekustamo īpašumu jomā

, 28.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja runājam par komercīpašumu jomu un ņemam vērā periodu pēdējo 6 mēnešu griezumā, jāsaka, ka aktīvākais ir bijis biroju nomas telpu tirgus, kam seko tirdzniecības telpu darījumi, kā arī pietiekami liela aktivitāte novērojama gan noliktavu platību, gan investīciju objektu jomā.

Mēs droši varam izdalīt pieprasītāko biroju telpu, tirdzniecības telpu un noliktavu platības, kā arī mūsu klientu pārstāvošās uzņēmējdarbības jomas.

Birojiem pieprasītākās platības ir:

1) 80 – 150 m2,

2) 150 – 300 m2,

3) 300 un vairāk.

Vidējā nomas maksa atkarībā no biroju telpu klases:

1) C klase 5 – 7 EUR/m2;

2) B klase 8 – 12.5 EUR/m2;

3) A klase 10 – 15 EUR/m2.

Šajās kategorijās galvenie nomnieki ir: 1) IT pakalpojumi, 2) Finanšu pakalpojumi; 3) Medicīna; 4) Izglītības iestādes.

Šajā periodā ar SIA Starlex palīdzību iznomātas platības vairāk kā 10 000 m2 platībā.

Redzam trūkumu pēc A klases biroju ēkām, it īpaši tuvāk pilsētas centram. Tuvākajā laikā gan situācija nedaudz uzlabosies, jo Sporta ielā drīz tiks pabeigta modernākā biroju ēka Rīgas centrā pēdējos 5 gados, kur nomai būs pieejami 15 000 m2. Vēl projektu stadijās ir vismaz 85 000 m2 biroju platības, kas noteikti mūsu tirgum piesaistīs vairāk starptautiskas kompānijas. Daudzas ēkas tiks būvētas arī savām vajadzībām, kā, piemēram, AB.LV bankas ēka būs 22 000 m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināts - Darījumu skaits nekustamā īpašuma jomā krīt; par eiro ietekmi viedokļi dažādi

Lelde Petrāne, 11.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darījumu skaits augustā nekustamā īpašuma jomā samazinājies par 8%. Kritums skaidrojams ar to, ka augusts ir atvaļinājumu mēnesis, kurā tirgus aktivitāte pieklust. Darījumu skaitu ietekmē arī Latvijas finanšu iestāžu noslogotība eiro ieviešanas procesā, kas samazinājusi izsniegto kredītu skaitu, norāda nekustamo īpašumu uzņēmums Balsts.

Citi gan tam nepiekrīt. «Augustā mājokļu pirkuma darījumu skaits tiešām nedaudz samazinājās, tomēr septembrī tas atkal ir audzis. Neesam novērojuši tiešu eiro ieviešanas procesa ietekmi uz izsniegto hipotekāro kredītu skaitu,» biznesa portālam db.lv sacīja Vija Gailīte, Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja. «Mājokļu iegādes un remonta kreditēšanas apjomus patlaban galvenokārt nosaka cilvēku iespējas aizņemties – daļai pircēju nav iekrāti pirmajai iemaksai nepieciešamie līdzekļi, citu ienākumi neatbilst banku noteiktajiem stingrajiem kritērijiem. Daudzi, sevišķi gados jauni cilvēki, nemaz nevēlas uzņemties saistības un izmantot kredītu. To daļēji apliecina arī šobrīd vērojamais mājokļu īres pieprasījuma un darījumu apjoma pieaugums,» pauda speciāliste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Veikalu telpas vēlas iegūt īpašumā

Ingrīda Drazdovska [email protected], 04.03.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī tirdzniecības platību tirgū pieprasījums pārsniedza piedāvājumu, - informē Ober Haus komercnodaļas speciālisti. Tomēr februāris komercplatību tirgū nebija tik aktīvs kā janvāris. Aizvien vairāk vietējās kompānijas izrāda interesi iegādāties komercplatības savā īpašumā, kā galvenos nosacījumus akcentējot ērtu piebraukšanu un autostāvvietu. Vispieprasītākās vietas komercplatību iegādei ir Rīgas centrs, kā arī tā tuvākā apkārtne. Labu tirdzniecības platību piedāvājums nomai aktīvajā centrā un Vecrīgā samazinās. Vecrīgā piedāvājums ir pavisam neliels. Vispieprasītākās ielas joprojām ir Tērbatas, Ģertrūdes, Barona, Kaļķu, Audēju un Vaļņu. Pieprasītākā platība ir no 50 – 100 kv.m., galvenie nosacījumi – laba gājēju plūsma, fasādes ēka, lielas vitrīnas. Joprojām savu popularitāti saglabā tirdzniecības centri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Komercplatības labprāt iegādājas īpašumā, - Ober - haus

Ingrīda Drazdovska [email protected], 02.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāris komercplatību tirgū bija ļoti aktīvs. Ļoti liels pieprasījums ir iegādāties komercplatības savā īpašumā, jo nomas maksas centrā turpina augt, kamēr banku procentu likmes joprojām ir zemas. Vispieprasītākās vietas komrcplatību iegādei ir Rīgas centrs, kā arī tuvā apkārtne. Galvenais nosacījums, lai būtu ērta piebraukšana un autostāvvieta. Labu tirdzniecības platību piedāvājums aktīvajā centrā un Vecrīgā ir neliels. Vispieprasītākās ielas joprojām ir Tērbatas, Ģertrūdes, Barona, Kaļķu, Audēju un Vaļņu. Vispieprasītākā platība ir no 50 – 100 m2, galvenie nosacījumi – laba gājēju plūsma, fasādes ēka, lielas vitrīnas. Komercplatību noma (EUR/ m2 mēnesī) Biroji Mazumtirdzniecība Modernas noliktavas Ražošanas platības no līdz no līdz no līdz no līdz Rīgas pilsētas centrs 6 25 20 35 3 8 3 8 Rīgas mikrorajoni 3 15 10 20 3 5 2 5 Citas pilsētas 5 15 2 4 1 2 Avots: Ober - haus

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nekustamā īpašuma tirgus apskats 2007. gada februāris

, 14.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī vidējais dzīvokļu cenu pieaugums Rīgas mikrorajonos bija 1,9%.

Salīdzinājumam - janvāra pieaugums bija 2,4%, bet iepriekšēja gada februārī cenas cēlās vidēji par 4,5%.

Sērijveida dzīvokļu tirgū mēneša laikā piedāvājums palielinājies par 30%. Piedāvājuma palielināšanās liecina par to, ka tirgus dalībnieki vēlas pārdot savus īpašumus pirms prognozētās cenu stabilizācijas un iespējamās sērijveida dzīvokļu tirgus stagnācijas.

Pēc Ober Haus datiem vidējā dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos februārī sasniedza 1633 EUR par kv.m.

Rīgas mikrorajonu dzīvokļi:

Pļavnieki, Purvciems, Mežciems, Teika, Jugla

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,6 % (Teikā) līdz 3,6 % (Mežciemā).

Minēto mikrorajonu dzīvokļu tirgus tendence februārī bija - piedāvājumā tiek izlikti arvien vairāk dzīvokļu, taču pieprasījums pēc tiem ir samazinājies. Pircēji cenas jau uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu. Potenciālie pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki arī attiecībā pret "vecajām mājām" kopumā un arvien biežāk izvēlas dzīvokļus "jauno projektu ēkās".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gada aptaujātie nekustamā īpašuma speciālisti, prognozējot 2010. gadu, teica: sliktāk nebūs! Un nebija arī.

Taču arī būtiskas izmaiņas tirgū 2010. gadā nav notikušas, pārsteigumi izpalikuši, bet situācija ir stabilizējusies.

Tāpat kā tautsaimniecībā kopumā, arī nekustamā īpašuma jomā būtisks bija vēlēšanu faktors un turpmākie lēmumi, izmaiņas likumos, kas var ietekmēt investīciju projektu realizāciju. Izmaiņas skars nekustamā īpašuma nodokļa likmi, un tas nozarei nav pluss, pauda Baltic Sotheby’s International Realty valdes priekšsēdētājs, Immostate valdes loceklis Vestards Rozenbergs. 2010. gadā bankas no nekustamā īpašuma struktūras kļuva par diezgan nozīmīgiem tirgus dalībniekiem. Taču joprojām nav skaidra to turpmākā stratēģija. To rīcība noteikti var gan pozitīvi, gan negatīvi ietekmēt tirgu arī nākotnē, viņš bilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Imlitex Latvija grib būt starp līderiem

Armanda Vilcāne, 05.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn elektroenerģijas tirgotājs Imlitex Latvija, salīdzinot ar 2017. gadu*, dubultojis savu tirgus daļu juridisko klientu segmentā, iesaistīties mājsaimniecību segmentā uzņēmums pagaidām neplāno.

SIA Imlitex Latvija ir daļa no Imlitex Holdings, kas vietējā tirgū sāka darboties 2003. gadā kā pārtikas un ķīmiskās rūpniecības izejvielu tirgotājs, bet Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izveidotajam elektroenerģijas tirgotāju reģistram pievienojās 2012. gadā. Lursoft dati liecina, ka pēdējos piecos gados Imlitex Latvija apgrozījums palielinājies trīs reizes, 2017. gadā sasniedzot 16,7 miljonus, trīskāršojusies arī peļņa.

Paplašina piedāvājumu

Kā elektroenerģijas tirgotājs Imlitex šobrīd darbojas visās Baltijas valstīs, norāda uzņēmuma elektroenerģijas tirdzniecības vadītājs Regimants Juška (Regimantas Juška). «Elektroenerģijas tirdzniecība ir viena no mūsu biznesa nozarēm, ko līdz šim esam veiksmīgi attīstījuši, tāpēc ienākšana Latvijas tirgū bija loģisks solis. Pašlaik juridisko klientu segmentā nodrošinām elektrības tirdzniecību gan vairumtirdzniecībā, gan mazumtirdzniecībā, tāpat piedāvājam iegādāties arī elektroenerģiju, kas ražota no atjaunojamajiem energoresursiem (AER),» atklāj R.Juška.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Banku analītiķi: Jācenšas pēc iespējas mazāk ierobežot ražojošo sektoru

LETA, 03.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieviešot stingrākus pasākumus Covid-19 izplatības mazināšanai, ir jācenšas pēc iespējas mazāk ierobežot ražojošo sektoru, kā arī ir jādomā par plašāku valsts atbalstu iedzīvotājiem, pauda banku analītiķi.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norādīja, ka negatīvā ietekme uz ekonomiku no ārkārtējās situācijas ieviešanas šobrīd būtu mazāka nekā pavasarī, taču tā tik un tā ietekmētu atveseļošanos.

"Martā strauji pieaugošo inficēšanās līmeni izdevās stabilizēt tikai ieviešot stingru karantīnu 3-4 nedēļu laikā. Otrā viļņa laikā, kas aptuveni iezīmējas tuvākā pusgada laikā, šādi posmi var būt pat vairāki. Tas nozīmē arī pastiprinātu negatīvo ietekmi uz ekonomiku, ko šobrīd nav iespējams noprognozēt. Te liela loma būs sabiedrības spējai mobilizēties un ievērot noteikumus, jo valdība centīsies ierobežojumus veidot elastīgākus. Taču, ņemot vērā to, ka pavasarī Latvijā ierobežojumu režīms bija samērā liberāls, risks, ka piedzīvojam arī noteiktus striktākus ierobežojumus un pat atgriežamies dziļākajā punktā, ir ļoti reāls," sacīja Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"SEB banka" piešķīrusi finansējumu 16 miljonu apmērā uzņēmumam SIA "RCH Management", kam pieder tirdzniecības centrs "Damme" Imantā. Finansējums tiks ieguldīts esošo saistību refinansēšanai, informē banka.

Šis ir pirmais "SEB bankas" darījums ar nekustamo īpašumu ieguldījumu uzņēmumu "New Agenda Partners", kas pārvalda Norvēģijas izcelsmes kapitālu Latvijā.

"Lai arī šobrīd, nolūkā mazināt Covid-19 izplatīšanās risku, tirdzniecības centru darbība ir būtiski ierobežota, līdz ar to ieviešot izmaiņas arī iedzīvotāju iepirkšanās paradumos un veicinot e-komercijas apjomu pieaugumu, saglabājam konstruktīvu skatījumu uz komercplatību attīstību. Esam pārliecināti, ka tirdzniecības centri ar labu atrašanās vietu un pircējiem ikdienā nepieciešamām precēm un pakalpojumiem saglabās savu aktualitāti arī turpmāk," komentē Ints Krasts, "SEB bankas" valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēkabpilī vispieprasītākie ir divistabu dzīvokļi, cenu amplitūda ir liela un svārstās atkarībā no dzīvojamās mājas projekta, atrašanās vietas un dzīvokļa apdares, situāciju šajā republikas nozīmes pilsētā portālam Db.lv raksturo nekustamā īpašuma eksperti. Arī tirdzniecības sektorā ir gaidāmas pārmaiņas, ko viesīs Lidl veikalu ķēdes ienākšana pilsētas centrā.

Pilsētas pašvaldības īpašumu nodaļas vadītāja Santa Lazare nekustamo īpašumu pieprasījumu Jēkabpilī vērtē kā diezgan augstu. Visbiežāk pircēji iegādājas dzīvokļu īpašumus un zemi. Nekustamā īpašuma tendences irt ādas, ka ar katru gadu pieprasījums par īpašumu atsavināšanu - pirkšana, pārdošana, maiņa - aug.

Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) NĪ portfeļa vadības pārvaldes direktore Vineta Vigupe pastāsta, ka pieprasījums pēc dzīvokļiem pēdējo trīs gadu laikā Jēkabpilī ir stabils un gadā notiek vidēji 250 darījumi. Pēc ekspertes domām, arī zemes īpašumu ar ēkām darījumu skaits neparāda lielas izmaiņu tendences, lai gan 2018.gada pirmajā pusgadā ir vērojams darījumu skaita pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada 1.pusgadu. Vidēji gadā notiek ap 70 darījumiem ar īpašumiem, kuru sastāvā ir ēka un zeme, 70% no šiem darījumiem saistīti ar privātmājām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pēc telpām Rīgas centrā lūkojas kafejnīcas; «humpalu» veikali notur pozīcijas

Ingrīda Drazdovska, 08.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik Rīgas centrā ir diezgan daudz tukšu komercplatību, kam varētu būt sarežģīti piesaistīt nomniekus. Būtiskas izmaiņas nomas maksā šogad neprognozē

Šobrīd daļai veikalnieku beidzas nomas līgumu termiņš, kuri noslēgti krīzes laikā (2008.-2010.gadā) un kuriem bijuši labvēlīgi nosacījumi, situāciju komercplatību segmentā ieskicē Māris Laukalējs, Arco Real Estate valdes loceklis, 1.vērtēšanas daļas vadītājs. Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai valstī, pieaugot tirdzniecības apgrozījumam, samērā strauji ir augusi tirdzniecības platību nomas maksa. Tomēr ne vienmēr palielinājums ir bijis adekvāts, atbilstošs telpu raksturojumam.

Beidzoties iepriekšējiem nomas līgumiem, ēku īpašnieki vai pārvaldnieki tos lielākoties negrasās pagarināt ar tiem pašiem nosacījumiem, kādi bijuši iepriekš, tostarp, piemēram, daļa prasa augstāku nomas maksu, tomēr ne vienmēr ir objektīvs iemesls būtiski mainīt cenu. Daļa īpašumu nav atbilstošā kvalitātē, daļai ir biznesam nevajadzīgi kakti, nišas un cita veida nelietderīgā platība, tostarp, piemēram, komplektā ar pirmā stāva telpām nāk pagrabs. Cena tiek paaugstināta mehāniski, neiedziļinoties tirgus, konkrētas vietas situācijā, nomnieku prasībās.

Komentāri

Pievienot komentāru