Nekustamais īpašums

Latio: cenas pieaug pieprasītāko sēriju dzīvokļiem

Ingrīda Drazdovska [email protected], 03.09.2004

Jaunākais izdevums

Augustā sērijveida dzīvokļu tirgū straujais cenu kāpums turpinājās. Salīdzinot ar jūliju, augustā vidējā cena pieauga par 3,6%, sasniedzot 649 USD/kv.m. Aizvien vairāk nostabilizējas tendence, ka cenas pieaug pieprasītāko sēriju (piemēram, 119., 104.sērija) mājokļiem populārākajos un prestižākajos rajonos, kā arī lielajiem – trīs un četru istabu dzīvokļiem, - konstatē Latio speciālisti. Pēc apmēram gadu ilgušā nemainīgo cenu perioda, šā gada februārī cenu kāpums atsākās. Tomēr, salīdzinot ar 2002.gadā piedzīvoto stihisko cenu kāpumu, pašreizējā situācija ir daudz mierīgāka un cenu kāpums – krietni rāmāks. Būtisks aspekts dzīvokļu cenas pieaugumam ir mājokļu labais tehniskais stāvoklis: pārdošanā nonāk pēdējos gados remontēti dzīvokļi, kuros mainīta santehnika, ielikti jauni logi utt., sakarā ar pašreizējā īpašnieka pārcelšanos uz jaunāku un labāku mājokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilna servisa nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio", kam ir ekskluzīvas tiesības rīkot mutisku izsoli Igaunijas republikas īpašumā esošiem diviem īpašumiem Rīgā. Izsolē tiek piedāvāts nekustamais īpašums un ēka Skolas ielā 13, un zemes gabals komerciālai apbūvei Klusajā centrā Vidus ielā 2. Pieteikšanās izsolei notiek līdz 10.novembrim, mutiska izsole – 16.novembrī.

Oficiāls paziņojums par Skolas ielu 13, LV-1010, Latvijas Republika

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija publicē šādu paziņojumu saskaņā ar Igaunijas valsts īpašumu likuma 58.panta 1.punktu.

Igaunijas Republikas Ārlietu ministrija (turpmāk – Pārdevējs) izsludina šāda nekustamā īpašuma publisku mutisko izsoli:

Nekustamais īpašums un ēka, kas atrodas Latvijas Republikā, Rīgā, Skolas ielā 13, LV-1010 (kadastra numurs 01000200115, kopējā platība 5’832,3 kv.m., zemes gabala platība 1261 kv.m, Valsts nekustamā īpašuma kadastra vienības apzīmējums KV33891 (turpmāk – Nekustamais īpašums). Pārdevēja īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu ir reģistrētas Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodalījumā Nr.5812. Izsolāmā Nekustamā īpašuma sākumcena ir 4 500 000 EUR. Izsoles drošības nauda ir 5% no izsoles sākumcenas. Izsoles solis ir 10’000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par aizejošā gada norisēm nekustamā īpašuma tirgū ir nopelnītas gan dāvanas, gan arī žagari

"Latio", 27.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gads tuvojas izskaņai, un šajā laikā parasti atskatāmies uz paveikto, sasniegto, un iezīmējam jaunā gada aprises. Nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio" apkopojis būtiskākās šā gada norises Latvijas nekustamā īpašuma tirgū un ielūkojies, kas sagaidāms nākamgad. Lai palīdzētu Ziemassvētku vecītim sarūpēt dāvanas, "Latio" nāca talkā un dāvanu maisam pievienoja savu artavu, jo par aizejošā gada norisēm ir nopelnītas gan dāvanas, gan arī žagari.

2019. gadā bijuši īpaši atzīmējami notikumi gan nekustamā īpašuma (NĪ) nozarē, gan arī politikā, kas to veido.

Šis gads atnesa ierobežojumus darījumos ar skaidru naudu. Kopš 2019. gada 1. maija nodokļu maksātāji, tajā skaitā – fiziskas personas, kuras neveic saimniecisko darbību, vairs nedrīkstēja veikt atsavināšanas darījumus ar nekustamo īpašumu skaidrā naudā neatkarīgi no darījuma summas. Likuma "Par nodokļiem un nodevām" pārejas noteikumi paredz, ka uz tādiem nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumiem, kuri noslēgti pirms 2019. gada 1. maija un kuru darbība turpinās pēc šā datuma, un kuru pilnīga vai daļēja izpilde paredzēta skaidras naudas norēķinu veidā, aizliegums norēķināties skaidrā naudā būs spēkā no 2020. gada 1. janvāra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izsolīs sešus dzīvokļus un vienu māju; var ņemt kredītu (Foto)

, 28.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 28.martā, plkst. 12.00 sākas uzņēmuma Latio kārtējā nekustamā īpašuma interneta izsole, kur cenas piedāvājumus var izteikt, nosūtot pa e-pastu. Izsole turpināsies vienu nedēļu un noslēgsies 4.aprīlī, liecina uzņēmuma sniegtā informācija medijiem.

Solīšanai tiek piedāvāts vairāk objektu, nekā līdz šim – kopumā septiņi. No tiem seši ir dzīvokļi jauno mājokļu projektos Mārupē un Jūrmalā. Viens objekts ir savrupmāja Rīgas rajonā, Babītes pagastā.

Šajā Latio izsolē objekti tiekot piedāvāti par sākumcenu, kas pazemināta saskaņā ar šī brīža reālo pieprasījumu veidojošajiem faktoriem tirgū.

"Latio izsoļu noteikumi paredz, ka pircēji izsolīto objektu iegādei var ņemt kredītu bankā," stāstīja Vija Gailīte, Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja.

Latio izsolē piedāvātie nekustamie īpašumi ir:

-trīs 2 istabu dzīvokļi 49,34 kv.m, 51,17 kv.m un 57,23 kv.m platībā ar balto apdari jaunajā projektā Zemturu dvīņi Mārupē, Zemturu ielā 18;

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīkojot jauno izsoli, Latio esot piemērojies pircēju vēlmēm (Foto)

, 29.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 29. februārī, plkst. 15.00 sāksies uzņēmuma Latio nekustamā īpašuma interneta izsole, kas turpināsies vienu nedēļu un noslēgsies 7. martā, liecina sniegtā informācija medijiem.

Solīšanai tiek piedāvāti četri objekti: divi dzīvokļi Rīgas centrā, dvīņu māja Rīgas rajonā, Babītē, kā arī telpas birojam pilsētas klusajā centrā.

Izsolāmo objektu sākumcena ir 50% no to piedāvājuma cenas tirgū. Šī ir trešā Latio izsole internetā, kur solīšana notiek, izmantojot identifikācijas numurus, cenas piedāvājumus nosūtot pa e-pastu.

Izmainīta ir dalībnieku reģistrēšanās procedūra. Tagad reģistrēties izsolei varēs internetā – Latio mājaslapā www.latio.lv. Aizpildot anketu, izsoles dalībnieks iegūs identifikācijas kodu un autorizācijas tiesības. Solīšanu varēs sākt pēc reģistrācijas naudas (LVL 100) iemaksas Latio centrālajā birojā, Raiņa bulvārī 11. Reģistrācija noslēgsies trīs stundas pirms izsoles beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 31. janvārī, plkst. 15.00 sāksies uzņēmuma Latio nekustamā īpašuma interneta izsole. Tā ilgs vienu nedēļu un noslēgsies 8. februārī, liecina uzņēmuma sniegtā informācija medijiem.

Izsolē tiks piedāvāti četri jauno projektu mājokļi: dvīņu mājas Ķekavā un Babītē un savrupmājas Mārupē un Beberos. Arī šajā, kopumā – otrajā, Latio izsolē, kur solīšana notiek, izmantojot e-pastu, objekti ir piedāvāti par sākumcenu – 50 % no to piedāvājuma cenas tirgū.

„Turpmāk Latio interneta izsoles rīkos katru mēnesi, pakāpeniski paplašinot piedāvājamo objektu skaitu. Pašlaik no izsolāmajiem objektiem priekšroka tiek dota jauno projektu mājokļiem, tai skaitā dzīvokļiem, bet uz priekšu paredzams, ka tiks izsolīti arī sērijveida dzīvokļi. Zeme pagaidām izsolē netiks piedāvāta,” informēja Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latio pirmais no starpniecības un konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem nekustamā īpašuma jomā ieguvis ISO sertifikātu

, 24.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Latio ir pirmais nekustamā īpašuma nozares kompleksā pakalpojuma sniedzējs, kura vadības sistēma sertificēta atbilstoši ISO 9001:2000 standartam. Latio sertifikācijas joma ir starpniecības pakalpojumi darījumos ar nekustamo īpašumu, nekustamā īpašuma un biznesa vērtēšana un ar nekustamo īpašumu saistītas konsultācijas.

Latio vadības lēmums iegūt šādu sertifikātu ir loģisks turpinājums jau vairākus gadus īstenotajai, uz uzņēmuma darbības procesu un to mijiedarbības norišu sakārtošanu balstītai pieejai. Sertifikācija bija Latio stratēģisks lēmums, pretstatā organizācijām, kurās ISO sertifikāta iegūšana ir sadarbības partneru, pasūtītāju, piegādātāju vai citu ārēju faktoru iniciēta prasība.

"Raugoties no klientu skatu punkta, Latio atbilstība ISO standartam ir signāls par darījumu drošumu, kas izpaužas atbilstībā normatīvu prasībām, juridiskajā un finanšu atbalstā, kā arī garantijā, ka uzņēmums apņēmies rūpēties par kvalitāti un klientu apmierinātību visās nodaļās vienādi," uzsver Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apbalvoti Latvijas labākie fotogrāfi

, 30.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

''Fotogrāfija ir patiesība,'' - tā fotogrāfiju raksturojis viens no cita vizuālās mākslas žanra - kino 20.gadsimta slavenākajiem meistariem Žans Liks Godārs. Šie vārdi izvēlēti kā vadmotīvs Latvijas Fotogrāfijas gada balvas ceremonijai, kurā šogad tika apbalvoti starptautiskās žūrijas noteiktie Latvijas labākie fotogrāfi kopā astoņās nominācijās. Par nozīmīgākās Gada balvas nominācijas – Gaismas balvas laureātu šogad kļuva fotogrāfs un pedagogs Andrejs Grants, informēja konkursa organizatori.

Lai veidotu Latvijas kultūras dzīvē jaunu ilgtermiņa tradīciju, Latvijas Fotogrāfijas gada balva, ko organizē nekustamo īpašumu uzņēmums Latio sadarbībā ar Kultūras ministriju, šogad tiek rīkota jau otro reizi. Balstoties uz ekspertu žūrijas vērtējumu, tajā tiks godināti gan atzīti fotogrāfijas meistari, gan jaunie fotogrāfijas jomas talanti. Par Latvijas Fotogrāfijas gada balvas 2007 laureātiem kļuvuši:

Īpašo balvu kategorijā:

·Gaismas balva un prēmija Ls 3500 apmērā piešķirta fotogrāfam un pedagogam Andrejam Grantam.

·Gada fotogrāfijas izstāde - balva un prēmija Ls 2500 apmērā piešķirta biedrībai Orbīta par Romana Korovina izstādi Right In The Middle

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Izsolīs projekta Dienvidu pakavs pēdējo dzīvokli

, 29.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 30. novembrī tiks uzsākta SIA Pilsētmāju institūts Urban Art attīstītā projekta Dienvidu pakavs pēdējā līdz šim nepārdotā dzīvokļa izsole, liecina sniegtā informācija medijiem.

Dzīvokļa ar kopējo platību 64,6 m2 izsoles sākumcena ir noteikta Ls 1000 par kvadrātmetru, kas līdzinās padomju laikā celto sērijveida dzīvokļu vidējai cenai Ziepniekkalnā. Izsoles organizētājs ir nekustamā īpašuma uzņēmums SIA Latio.

„Šī izsole faktiski iezīmē darba noslēgumu pie projekta Dienvidu pakavs realizācijas – tiek pārdots pēdējais brīvais dzīvoklis projektā,” sacīja SIA Pilsētmāju institūts Urban Art valdes priekšsēdētāja Dr. Laimdota Šnīdere. „Mēs sagaidām, ka izsole atspēkos pēdējā laika spekulācijas par dzīvokļu cenām Rīgā un ar tirgus instrumenta – izsoles – palīdzību vēlamies noskaidrot patieso jauna, labi apsaimniekota un kvalitatīva dzīvokļa vērtību,” viņa uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušo gadu raksturo izteikti augsts pieprasījums pēc privātās apbūves zemēm, dzīvokļiem un privātmājām visos Latvijas reģionos, liecina Latio mājokļu tirgus pārskats.

Pērn darījumu skaits ar apbūves zemēm, pieauga par 14%, kamēr dzīvokļu – samazinājās par 13%. Tāpat arī samazinājās piedāvājumu skaits, kas būtiski ietekmēja tirgus situāciju kopumā, uzturot cenas iepriekšējā līmenī. Lai gan vīrusa pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ pavasarī darījumu aktivitāte mājokļu tirgū mazinājās, jau vasarā un vēlākos mēnešos darījumi notika ļoti aktīvi.

"2020.gadu noteikti atcerēsimies. Gada sākumā paustās draudīgi pesimistiskās prognozes līdz šim nav piepildījušās, tomēr nākotne ir neskaidra. Pagājušā gada ietekmē novērojām lielu interesi par mājokļiem ārpus Rīgas, diemžēl attīstītāji nesaredz peļņas iespējas tālāk par 15 km aiz galvaspilsētas robežām. Jā, ir daži izņēmumi - tomēr tie neveido tirgu. Ja pēkšņi notiktu Baltijas jūras reģiona valstu čempionāts monocentriskajā attīstībā – mēs ar atrāvienu uzvarētu," komentē nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 30. novembrī, plkst. 15.00 sāksies uzņēmuma Latio nekustamā īpašuma interneta izsole, kur tiks izsolīti trīs jauno projektu objekti – viens dzīvoklis, viena savrupmāja un viena dvīņu māja. Sākotnējā objektu izsoles cena būs 50 procenti no šo objektu pašreizējās tirgus piedāvājuma cenas, liecina Latio sniegtā informācija medijiem.

Šī esot Latvijā pirmā nekustamā īpašuma izsole, kuras laikā pircēji cenas piedāvājumus var izteikt elektroniski, nosūtot pa e-pastu. Interesentiem un potenciālajiem izsoles dalībniekiem objekti būs apskatāmi 1. un 2. decembrī no plkst. 10 – 15, kā arī citā laikā, iepriekš piesakoties.

Izsoles objekti ir: dzīvoklis 64,60 kv.m platībā projektā Dienvidu pakavs Rīgā, Vienības gatvē 186a, (objekta īpašnieks – SIA Pilsētmāju institūts Urban Art); savrupmāja 298,7 kv.m platībā ar zemi 1957 kv.m Babītes pagastā, Beberos, Ojāra Vācieša ielā 10, (īpašnieks – SIA Latio); dzīvoklis dvīņu mājā 197 kv.m platībā ar zemi 592 kv.m Mārupes pagastā, Jaunbebros, Jaunbebru ielā 9, (īpašnieks – SIA Somu māja).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī Rīgā ir notikušas nelielas vidējās cenas izmaiņas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā, un tā sasniegusi 604 eiro par vienu kvadrātmetru, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri ir par 4,3% vairāk, liecina Ober Haus dati.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, piemēram, Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns, vienistabas dzīvokļiem oktobrī saglabājās vidēji no 23 tūkstošiem līdz 30 tūkstošiem eiro, divistabu dzīvokļiem - no 32 tūkstošiem līdz 40 tūkstošiem eiro, trīsistabu dzīvokļiem - no 36 tūkstošiem līdz 47 tūkstošiem eiro un četristabu dzīvokļiem - no 45 tūkstošiem līdz 52 tūkstošiem eiro.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada oktobra mēnesī bija strauji pieaudzis un veido 895 darījumus, kas, salīdzinot ar septembri, ir par 15% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomas maksas vidēji aug par 2-15% gadā, informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

"Latio" Mežu pārdošanas nodaļas vadītājs Sandijs Lūkins skaidro, ka lielais diapazons saistīts ar vēsturiski saslēgtajiem piecu līdz 10 gadu ilgtermiņa līgumiem, kuros maksa noteikta atbilstoši tā laika lauksaimniecības zemes cenām.

Taču pēdējos divos, trijos gados jaunie līgumi tiek slēgti jau uz krietni īsāku termiņu - lielākoties uz gadu. Tas īpašniekiem ļauj pielāgot jaunās atlīdzības reālajai tirgus situācijai, kas saistīta ar lauksaimniecības zemes tirgus cenu, kā arī lauksaimniecības produkcijas cenu pieaugumu, norāda Lūkins.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomas maksas 2023.gada janvārī Austrumvidzemes un Rietumvidzemes reģionos bija diapazonā no 70 līdz 180 eiro par hektāru, Vidusdaugavas un Zemgales reģionos - diapazonā no 70 līdz 300 eiro par hektāru, Ziemeļkurzemes un Dienvidkurzemes reģionos - diapazonā no 90 līdz 250 eiro par hektāru, bet Ziemeļlatgales un Dienvidlatgales reģionos - diapazonā no 70 līdz 150 eiro par hektāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes lielākajās pilsētās un novados arī 2021.gadā, tāpat kā iepriekšējā gadā, novērots augsts pieprasījums pēc dzīvokļiem, privātmājām, īres mājokļiem un apbūves zemes, cenām augot par 10% līdz 20%, ko veicinājis labu, kvalitatīvu īpašumu deficīts un labvēlīgi kredītiestāžu nosacījumi, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio dati.

Darījumu skaits bijis līdzīgs aizvadītajos gados reģistrētajam, ar augšupejošu tendenci atsevišķos segmentos. "Gads iesākās ar nelielām gaidām un neziņu, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas klātesamību un iespējamo ietekmi uz darījumiem ar nekustamo īpašumu un iedzīvotāju aktivitāti tajos. Tomēr, neskatoties uz ierobežojumiem un krīzi atsevišķās tautsaimniecības nozarēs, darījumi gan ar dzīvokļiem, gan privātmājām, gan apbūves zemes gabaliem saglabājās iepriekšējo gadu apjomā. Tāpēc var teikt, ka gads kopumā bijis tikpat veiksmīgs kā citi gadi," saka pilna servisa nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" Valmieras biroja pārstāve, Vidzemes reģiona vērtēšanas biznesa attīstības speciāliste Daiga Mihelsone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmuma Latio pēc skaita sestajā nekustamā īpašuma interneta izsolē, kas sākas piektdien, 27. jūnijā, plkst. 15, solīšanai tiek piedāvāti 14 objekti. Tas ir lielākais līdz šim vienā Latio izsolē iekļauto īpašumu skaits.

Piedāvātie objekti ir jaunajos projektos, renovētā ēkā un sērijveida namos, kā arī pirmo reizi tiek izsolīts lauku īpašums Vidzemē. Visi objekti ir gatavi dzīvošanai. Izsole turpināsies vienu nedēļu un noslēgsies 4. jūlijā, Db.lv informē Aija Ševele, Latio sabiedrisko attiecību speciāliste.

No jaunajiem projektiem tiek piedāvāti divu un trīs istabu dzīvokļi projektā Vītiņu ielas nams Mārupē (36 un 64 kv.m platībā), divas savrupmājas Rīgas rajonā Garkalnē (256.70 kv.m ar zemi 1217 kv.m) un Līčos (190 kv.m ar zemi 2400 kv.m) un divas dvīņu mājas Garkalnē (kopā četri dzīvokļi, no kuriem katra puse – 185.40 kv.m ar zemi 608 kv.m).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pieprasījums pēc sērijveida dzīvokļiem šā gada jūlijā bija lielāks nekā gada sākumā, tomēr to iespaidoja vasara un atvaļinājumu laiks, izriet no pēdējā Latio mājokļu tirgus pārskata.

Lielākā pircēju interese ir par labiem un kvalitatīviem, tūlītējai dzīvošanai piemērotiem sērijveida dzīvokļiem par pircēju finansiālajām iespējām atbilstošām cenām. Šādi dzīvokļi veido vien daļu no kopējā piedāvājuma, tāpēc piemērota īpašuma meklējumiem potenciālie pircēji velta vairākus mēnešus. Ir gadījumi, kad šis process aizņem pat gadu.

«Situāciju dzīvokļu tirgū var raksturot kā pārdevēju un pircēju stīvēšanos. To nevar saukt par kaulēšanos. Pārdevēji, redzot, ka cenas iepriekšējos mēnešos ir diezgan stabili palielinājušās un bankas sola atkal kreditēt īpašumu iegādi, nav ar mieru piedāvājuma cenas samazināt pat gadījumos, kad pircēju interese par konkrēto īpašumu ir gaužām neliela. Savukārt pircēji nav gatavi maksāt augstāku cenu nekā tā bijusi iepriekšējos mēnešos,» skaidro Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā mājokļu tirgū iezīmējusies jauna tendence – daļa potenciālo pircēju īpašumu iegādājas ar banku aizdevuma palīdzību, vēsta Latio.

Tas liecinot, ka cilvēki ir gatavi atsākt izmantot kredītus, jo viņu viedoklis par ekonomiskās situācijas uzlabošanos kļūst optimistiskāks. Banku nosacījumi gan ir daudz stingrāki un aizdevuma apjoms mājokļa iegādei parasti nav lielāks par 50% no pirkuma summas.

«Var prognozēt, ka banku pārņemtie īpašumi – kā jaunie projekti, tā arī sērijveida dzīvokļi – tuvākajā laikā nonāks pārdošanā. Sākot šo īpašumu tirdzniecību, visticamāk, bankas izsniegs arī kredītus mājokļu iegādei, lai stimulētu šo procesu. Piedāvājums varētu palielināties, tomēr kredītu balstīts augs arī pieprasījums, līdz ar to dzīvokļu cenām nevajadzētu kristies,» uzskata Latio tirgus analītiķis Māris Grīnbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos mēneša laikā samazinājās par 2.1% līdz 1 390 EUR/m2 (martā 1 424 EUR/m2), liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats.

Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā 2008. gada aprīlī būtiski pieauga reģistrēto pirkuma līgumu skaits, kas ir lielāks nekā tas bijis gada pirmajos trijos mēnešos. Savukārt ir jāatzīmē situācija, ka pagājušā gadā pirmajos 4 mēnešos lielākais darījumu skaits bija janvārī, bet šogad tas ir aprīlī.

Šobrīd pilnīgi noteikt var runāt par cenas samazināšanās tendenci jaunajos projektos. Jaunajos projektos, kuru realizācija jau notiek projektu attīstītāji gatavi dot atlaidi pat līdz 10%. Arvien vairāk projektu attīstītāji ir gatavi apstiprināt oficiāli šo pozīciju.

Pēc Ober-Haus datiem nozīmīga cenu samazināšanās notika 25-30% jaunajos projektos, kuri atrodas Rīgā. Vidējā cenu korekcija notika robežās no 5 -15%. Pirmo reizi jauno projektu vēsturē Latvijā, vidējā projekta attīstītāju piedāvātā cena jaunceltnēm Rīgas mikrorajonos samazinājās par 6.5% līdz 2 098 EUR/m2, atgriežot cenas iepriekšējā gada aprīļa līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Latvijas nekustamo īpašumu cenu augstākā punkta pērnā gada pavasarī vidējā sērijveida dzīvokļa cenas līdz šā gada novembrim ir kritusi par 48 %, — aprēķinājuši Latio speciālisti.

Salīdzinot ar oktobri, novembrī tā ir samazinājusies par 7 %. Tādējādi vidējā sērijveida dzīvokļa cenai sasniedzot Latio prognozēto trīs ciparu skaitli - 945 eiro/m2, (oktobrī – 1015 eiro/m2). Gada griezumā sērijveida dzīvokļu cenas ir zemākas vidēji par 35%.

Katrā rajonā pastāv cenu krituma atšķirība. Visvairāk vidējā cena samazinājusies Ķengaragā - par 40%, Sarkandaugavā - 38%, Juglā - 37%, Zolitūdē - 36%. Mazāko kopējo kritumu piedzīvo Bolderāja ar 33%, kā arī 3-4 istabu dzīvokļi 119. un 104.sērijas mājās Purvciemā, Pļavniekos un Mežciemā: 28-30%. Visvairāk samazinājušās cenas mājokļiem ar mazām platībām, liecina Latio tirgus pārskata dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits gada laikā sarucis par 65%, sasniedzot vismaz pēdējos septiņos gados nepieredzēti zemu līmeni. Pēdējo mēnešu laikā nekustamo īpašumu interneta portālos samazinājies piedāvājums gan dzīvokļu pārdošanas, gan īres sektorā, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio tirgus apskats.

Pērnā gada decembrī, pēc Latio nekustamā īpašuma tirgus pārskata datiem, turpinoties cenu kritumam, Rīgā vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 6% jeb līdz 890 eiro par kv.m. Salīdzinot ar 2007.gada decembri, cenas ir zemākas par 37%. Šobrīd vidējā sērijveida dzīvokļa cena sasniegusi 2005. gada decembra līmeni.

"Pēdējo mēnešu laikā notikušas izmaiņas tirgus dalībnieku struktūrā un uzvedībā. Saglabājas to pircēju īpatsvars, kuriem ir iespēja norēķināties par dzīvokļa iegādi, neizmantojot aizdevumu bankā. Palielinājies pircēju īpatsvars ar skaidru izpratni par savām iespējām un prasībām. Šādi pircēji spēj saņemt aizdevumu kredītiestādē. Tomēr lielai daļai potenciālo dzīvokļu pircējiem nākas sastapties ar pirkuma finansēšanas grūtībām," norāda Vija Gailīte, Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības daļas vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircēji, kas dārgās naudas apstākļos nevar iekrāt nepieciešamos finanšu līdzekļus pirmajai iemaksai un nevēlas mājokli vienkārši īrēt, sākuši interesēties par citu darījuma veidu – īri ar izpirkuma tiesībām, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio novērojumi.

Novembrī mājokļu tirgus svaru kausi nosvērušies pircēju virzienā, radot augsni diskusijai par iespēju pārdevējam samazināt noskatītā īpašuma cenu 10-20% robežās, secināts “Latio” jaunākajā “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”. Sevišķi tas redzams privātmāju segmentā.

Salīdzinoši lētāku īpašumu iegādei aktīvi tiek piesaistīts mazais mājokļu kredīts, palielinot to darījumu īpatsvaru, kas tiek veikti bez hipotēkas. Savukārt pircēji, kas dārgās naudas apstākļos nevar iekrāt nepieciešamos finanšu līdzekļus pirmajai iemaksai un nevēlas mājokli vienkārši īrēt, sākuši interesēties par citu darījuma veidu – īri ar izpirkuma tiesībām. Lai gan atsevišķos gadījumos tas var būt piemērots risinājums, “Latio” speciālisti iesaka savlaicīgi noskaidrot visus ar darījumu saistītos riskus, lai domstarpību gadījumā abām pusēm nebūtu jāiesaista juristi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prevalējot pircēju tirgum, noskaņojums nekustamā īpašuma mājokļu segmentā uzlabojies. Līdz ar Eiropas Centrālās bankas lēmumiem gada izskaņā nepaaugstināt EURIBOR likmi, kā arī valdības vienošanos no šī gada atbalstīt kredītņēmējus, kas hipotekārā aizdevuma līgumu noslēguši līdz pērnā gada oktobrim, nedaudz samazinājies vidējais laiks, kas nepieciešams mājokļa pārdošanai par tirgus cenu.

Tāpat decembrī pieaudzis to dzīvokļu īpatsvars, kas pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža, bet īrēt mājokli Rīgā arvien ir izdevīgāk**, nekā to iegādāties ar hipotekārā kredīta palīdzību, secināts “Latio” jaunākajā “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”.

Darījumu vadītāji novērojuši: par spīti valstī rūkošajam iedzīvotāju skaitam, mājsaimniecību skaits turpina augt, veicinot pieprasījumu pēc labas kvalitātes mitekļiem, it īpaši galvaspilsētā un Pierīgā. Tomēr esošais mājokļu piedāvājums ekspektācijas nesasniedz.

“Mājokļu pircēju pārliecības indeksa”* dati par decembri:

  • 80 dienas – vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (84 – novembrī; 85 – oktobrī; 85 – septembrī; augustā – 87; jūlijā – 86; jūnijā – 86);
  • 8% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (novembrī – 6%; oktobrī – 7%; septembrī – 8%; augustā – 9%; jūlijā – 9%, jūnijā - 8%);
  • 22% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (novembrī – 23%; oktobrī – 24%; septembrī – 25%; augustā – 45%; jūlijā – 46%, jūnijā – 48%);
  • 0% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu nekā norādīts sludinājumā (oktobrī – 0%; septembrī – 0%; augustā – 1%; jūlijā – 1%; jūnijā – 1%);
  • 42% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (novembrī – 40%; oktobrī – 30%; septembrī – 31%; augustā – 30%; jūlijā – 30%; jūnijā – 32%);
  • 11% ** - par tik izdevīgāk šobrīd mājokli ir īrēt nekā pirkt (novembrī – 9%; oktobrī – 9%; septembrī – 8%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra dzīvokļu īpašnieki 2014. gada 2. ceturksnī, cerot uz nerezidentu pieaugošo interesi par nekustamiem īpašumiem vēl pirms Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā, mākslīgi paaugstinājuši cenas. Šī iemesla dēļ piedāvājums bija piesātināts ar dzīvokļiem, kuru pārdošanas cena neatbilda to faktiskajam stāvoklim un atrašanās vietai, liecina Arco Real Estate valdes locekļa Māra Laukalēja novērojumi.

Kā norādīts Arco Real Estate Rīgas centra dzīvokļu pārskatā, 2014. gada jūlijā vidējā Rīgas centra dzīvokļu cena sasniedza 2079 EUR/m², ko ievērojami ietekmēja tieši nerezidentu darījumi. No visiem 2014.gada 2.ceturksnī notikušajiem darījumiem 57% pārsniedza 142 300 EUR slieksni, bet tikai 10% sasniedza 250 000 EUR, kas no šā gada 1.septembra kļūs par minimālo slieksni nerezidentu termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai.

Rīgas centra rajons (t. s. tuvais centrs) 2014.gada 2.ceturksnī veidoja 32% no darījumu kopskaita ar Rīgas centra dzīvokļiem. Vidējās cenas šajā centra daļā bija ap 1400 EUR/m² dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī, ap 2000 EUR/m² dzīvokļiem labā stāvoklī un ap 2900 EUR/m² dzīvokļiem ļoti labā stāvoklī. Augstākas cenas bija raksturīgas dzīvokļiem ar augstvērtīgu apdari, kuri atrodas Vecrīgas vai parku tuvumā. Tuvais centrs, visticamāk, būs tā centra daļa, kuru visvairāk ietekmēs izmaiņas Imigrācijas likumā, jo šai pilsētas daļai ir vislielākā darījumu skaita proporcija, kas atrodas pašreizējā un gaidāmā termiņuzturēšanās atļauju saņemšanas minimālā sliekšņa robežās, uzsver M. Laukalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio uzsāks tiesvedību pret Ober-Haus par neslavas celšanu

Ingrīda Drazdovska [email protected], 12.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma uzņēmums „Latio”, vērtējot firmas „Ober-Haus Latvija” nekorektos un neobjektīvos paziņojumus presē par „Latio” tirgus analīzes datiem, vērsīsies Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijā, Latvijas Komercbanku asociācijā, kā arī uzsāks tiesvedību pret „Ober-Haus Latvija” par neslavas celšanu un „Latio” ekspertu profesionalitātes apšaubīšanu. „Latio” un „Ober-Haus” veidotajos mēneša tirgus pārskatos atšķiras dati par sērijveida dzīvokļu cenu kāpumu Rīgā. „Ober-Haus Latvija”, nepārbaudot informāciju, pauž nekorektus un apmelojošus paziņojumus par „Latio” darbu, norāda Latio. Uzņēmumam „Latio” ir nodarīts kaitējums ne tikai tā reputācijai, bet apšaubīta arī „Latio” kā Latvijas nekustamā īpašuma vērtēšanas tirgus līdera kompetence. „Šāda rīcība liecina par negodīgu konkurenci, tādēļ „Latio” lūgs asociāciju atzinumus, studēs tiesu praksi šajos jautājumos, kā arī precizēs, cik lielu materiālo kompensāciju pieprasīt no „Ober-Haus”, lai arī citi tirgus spēlētāji, sniedzot komentārus par citu uzņēmumu darbu, saglabātu objektivitāti, ” norāda „Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru