Jaunākais izdevums

Jūrmalnieks Aleksis Babuškins vada vienu no Kijevas lielākajiem arhitektu birojiem un sapņo par debesskrāpjiem.

73.5 metri — tas ir maksimālais ēku augstums Kijevā, kam šobrīd ir izstrādāta normatīvā bāze. Augstākām ēkām jāgatavo individuāli noteikumi. «Šie normatīvi ir izstrādāti padomju laikos, 70. gados. Kā var mūsdienās dzīvot vecos rāmjos?» — neizprot arhitektu biroja S. Babuškin direktors Aleksis Babuškins. «Manas ambīcijas ir augstākas par 73.5 metriem,» viņš saka.

Arhitektu biroja S. Babuškin kontā jau ir vairākas augstceltnes — līdz šim augstākā ēka Kijevā, 34 stāvus augstais tirdzniecības un biroju komplekss Bura, 33 stāvu dzīvojamais komplekss Sudraba brīze u.c.. Biroja plānos ir 86 stāvus augstas ēkas Dņepras kreisajā krastā, projekta izstrādē sadarbojoties ar Šanhajas projektēšanas institūta speciālistiem.

«Mūsu birojs no citiem atšķiras ar ambiciozitāti. Projektējam lielus objektus, kas nesaplūst ar pelēko masu un paliek atmiņā, kaut arī sākumā daudzi tos nepieņem. Plašs vēriens — tas ir mūsu rokraksts,» stāsta biroja direktors. «Tas nav mūsu pašmērķis — kādu izaicināt, mēs vienkārši mēģinām iet vienā solī ar mūsdienu tehnoloģijām un uzskatām, ka augstceltnes ir neatņemama modernu lielpilsētu sastāvdaļa, pilsētas un valsts attīstības rādītājs. Mūsu birojs visu laiku ir atbalstījis augstceltņu būvniecību.»

Var uzbūvēt kalnu

Pilsētā ir jābūt dominantēm, kas piesaista aci, uzskata arhitekts. «Ja viss ir vienā neatšķiramā masā, tas nav interesanti un apgrūtina arī orientēšanos pilsētā. Ja neatrodas vietā, kur var redzēt panorāmu, cilvēki uztver arhitektūru līdz septītajam stāvam. Līdz šim līmenim svarīgas ir detaļas, bet skatoties plašāk — apvāršņa līnija. Augšā tu saproti, kur atrodies un kas tevi aptver. Visu laiku dzīvojot apakšā, nevar redzēt, kas ir tālāk.»

Īstu augstceltņu Ukrainā vēl nav, atzīst A. Babuškins. «Bet agri vai vēlu mēs pie tā nonāksim. Pagaidām esam nolaidušies uz zemes, krīze neļauj attīstīties arī arhitektūrai, daudzi projekti ir iesaldēti. Taču tas pasaulē ir jau piedzīvots ne vienu reizi vien. Piemēram, 492 metrus augstais Šanhajas Pasaules finanšu centrs, kas ir otra augstākā ēka pasaulē, tika ieplānots jau 1997. gadā, bet Āzijas finanšu krīzes dēļ deviņdesmito gadu beigās to atklāja tikai pērn. Visas problēmas ir pārejošas.»

Cilvēks vienmēr ir tiecies uz augšu, — tā Aleksis skaidro savu aizrautību ar augstceltnēm. «Ne velti cilvēki jau izsenis pieejamajās kalnu virsotnēs ir būvējuši pilis vai vismaz būdiņas. Toreiz kalns palīdzēja cilvēkiem tikt augstāk. Ar šodienas tehnoloģijām cilvēks kalnu var uzbūvēt pats, bet mūsu dabā ir un paliek tiekties pēc kaut kā nesasniedzama. Domāju, ka arhitektūrai vajadzētu mācīt cilvēkiem tieksmi uz augšu un uz priekšu. Tieksmē uz augstu mērķi tu pakāpsies augstāk pat tad, ja to nesasniegsi.»

Izpeldēja

Ukrainā Aleksis nonācis pēc vidusskolas absolvēšanas 1998. gadā, pateicoties savam tēvam, tolaik Kijevas pilsētas galvenajam arhitektam Sergejam Babuškinam. «Mēs nedzīvojām kopā, bet es vienmēr esmu ar savu tēvu lepojies. Viņš man ir bijis paraugs, uz ko tiekties. Tēvs atbrauca uz manu izlaidumu un aicināja braukt uz Kijevu mācīties arhitektūru. Es ilgi nedomāju.»

Sākumā gan jaunajam studentam licies, ka ir iemests jūrā, no kuras jāizpeld paša spēkiem. «Toreiz šī valsts bija pavisam citāda nekā tagad, jutos kā atgriezies Padomju Savienībā. Tēvs bija ļoti aizņemts un īpašu uzmanību man nepievērsa. Pirmais iespaids bija pati Arhitektūras fakultāte, ko varētu salīdzināt ar kurpnieku bez kurpēm, jo ziemā tur bija ļoti auksti, vasarā karsti. Tiem laikiem modernā ēka tika veidota ar augšējo dabisko apgaismojumu un nepārdomātu ventilāciju, kas izraisīja milzīgus siltuma zudumus.»

Viss jaunais ir grūts, taču nedrīkst padoties, — tāda mācība Aleksim palikusi no studiju laikiem. «Arī pateikt, vai darbs ir piemērots vai nav, var tikai tad, kad esi sapratis, kas tas īsti ir. Viss svešais ar laiku kļūst pazīstams.»

Kopā ar Fosteru

Aleksim nebija jāmācās tikai no grāmatām. Jau studiju gados viņš pamazām arvien vairāk iesaistījies praktiskajā projektu izstrādē, priecājoties redzēt, kā viņa zīmētās līnijas izskatās gatavās ēkās. «Man galvenais gandarījums arhitekta profesijā ir redzēt savas domas materializāciju pēc tam, kad esi ilgi strādājis pie kaut kā šķietami netaustāma, kas kļuvis visiem redzams. Katra ēka ir kā izlolots bērns.»

Aleksis Babuškins ir piedalījies vairāku lielu objektu projektēšanā, kas jau kļuvuši par Kijevas simboliem. «Šobrīd Kijevas centrā būvē piecstāvu tirdzniecības centru, ko es no pirmajām līnijām sāku projektēt jau trešajā kursā. Pašlaik finiša stadijā ir arī tirdzniecības centrs uz Kijevas robežas, ko projektēju kopā ar kolēģi. Tas bija gan sarežģīts laukums, gan pasūtītājs,» atceras arhitekts.

«Mašīnu novietni ieplānojām uz tirdzniecības centra jumta, uzbrauktuvi veidojot pēc vidējās statistiskās mašīnas parametriem. Pasūtītājs vēlējas to izmēģināt, tomēr ar savu Rolls-Royce Phantom nebija varējis tur izgriezties, saskrāpēja mašīnu un lika visu pārtaisīt.»

Kā neatsveramu pieredzi Aleksis Babuškins atceras darbu 2003. gadā pie objekta, kura tapšanai viens no pasūtītājiem bija piesaistījis arī pasaulslaveno arhitektu lordu Normanu Fosteru. «Tā bija pirmā reize, kad viņš bija ieradies kādā postpadomju zemē, bet es savukārt tikko universitātē biju kārtojis eksāmenu par Fosteru.»

Tas bija darbs pie kādas viesnīcas un biroju ēkas projektēšanas Kijevas centrā. «Mums bija iespēja pastrādāt arī Normana Fostera birojā Londonā, kas dod darbu gandrīz 500 arhitektiem. Daļa no viņiem Fosteru pat sejā nav redzējuši, bet mēs strādājām ar viņu plecu pie pleca. Šī klātbūtne atstāja uz mani ļoti lielu iespaidu. Diemžēl projekts tā arī netika realizēts nesaskaņu dēļ pilsētas vadībā, un paredzētajā vietā joprojām ir tukšums. Citās pilsētās katrs Fostera objekts kļūst par kulta ēku, bet Kijevā to tā neuztvēra.»

Mašīnas vadībā

Desmit gadu laikā no zīmuļu asināšanas Aleksis Babuškins pakāpeniski ir nonācis līdz procesu vadībai. Jau divus gadus viņš ir direktors birojam, kura štatā ir aptuveni 100 cilvēki, no kuriem 20-25 ir arhitekti. «Šobrīd zīmuli vairs rokās neturu, vairāk nodarbojos ar administrēšanu — organizēju darbus, risinu sarunas ar pasūtītājiem. Tomēr pārzinu visas projektēšanas detaļas, zinu, kādā stadijā ir darbs pie katra objekta, kādas ir risināmās problēmas.»

Augušam kopā ar biroja arhitektiem ir vieglāk iejusties viņu darba problēmās un pat laikus tās novērst, piemēram, pamanīt, kad cilvēks ir pārstrādājies, palīdzēt viņam, sadalīt darbus, stāsta direktors. «Birojam ir spēcīgs līderis, mans tēvs, kā arī jauni un talantīgi arhitekti, kuri attīstībā gūst enerģiju un visu laiku tiecas uz priekšu, tāpat mums ir arī pieredzējusi inženieru un konstruktoru nodaļa. Katrs pilda savu funkciju.

Uzskatu, ka labs kolektīvs ir ļoti svarīgs, jo viens pats reti kad var sasniegt lielus mērķus. Jāspēj savākt labu komandu un novērtēt spēkus, ievirzot katru tajā nišā, kurā viņš vislabāk var pašrealizēties, dodot savu ieguldījumu kopīgajā projektā. Savā ziņā katrs ir viena detaļa šajā mašīnā, taču bez šīs detaļas tā pabraukt nevarēs.»

Ar slāvisku atvērtību

Aleksis atzīst, ka tēva uzvārds viņam bieži vien ir traucējis. «Izjutu to kā psiholoģisku spiedienu, kura dēļ man nācās vairāk piepūlēties. Universitātē sākumā teicu, ka tā ir vienkārši uzvārdu sakritība.»

Tomēr uzņēmuma vadībā viņš nonācis pats sava darba un personisko īpašību dēļ, uzskata Aleksis. «Esmu pārliecināts, ka mani uzņēma labi tāpēc, ka esmu atklāts un neuzskatu sevi ne par ko sevišķu. Es neuzstādīju mērķi kādam kaut ko pierādīt. Mākslota uzvedība nepalīdzēs. Ir jābūt pašam sev,» pauž Aleksis Babuškins, kā savas raksturīgākās īpašības minot prasmi atrast kopīgu valodu, atklātību, godīgumu un cieņu gan pret kolēģiem, gan partneriem.

«Pašlaik mans mērķis ir likt lietā savas spējas, lai efektīvi vadītu un attīstītu mūsu uzņēmumu.Tomēr nepieļauju domu, ka varētu neatgriezties Latvijā. Gribu gūt vadības pieredzi te un tad to izmantot savā valstī. Arhitektūra ir gan māksla, gan bizness, gan sabiedriskās attiecības. Ja tu esi to apguvis, tad vari strādāt daudzās sfērās.»

Kijevā Aleksis brauc ar auto, kam priekšā ir vēstniecības uzdāvinātais Latvijas karodziņš. Viņš ir arī cilvēks, kurš mudina Ukrainā dzīvojošos latviešus turēties kopā. «Mēs, latvieši Kijevā, pārsvarā gados jauni uzņēmēji, cenšamies regulāri satikties. Parasti latvieši ir vairāk uz sevi vērsti. Manuprāt, mums jāpamācās no slāviem lielāka atvērtība un gatavība izpalīdzēt cits citam.»

Vizītkarte

Aleksis Babuškins

Kijevas arhitektu biroja S. Babuškin direktors

Dzimis 1979. gadā Cēsīs, audzis Jūrmalā

Izglītība Kijevas Nacionālā arhitektūras un celtniecības universitāte

Intereses sports, ceļošana

Latvija var — televīzijā

Tikšanās ar Latvija var varoņiem — katru pirmdienu Latvijas televīzijas 1. programmā plkst. 22:15, ar atkārtojumu otrdienās plkst. 14:20.

20. aprīlī — osteorefleksoterapijas metodes atklājējs, Latvijas Universitātes Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūta profesors Georgs Jankovskis.

27. aprīlī — gāzbetona rūpnīcu Aeroc izveidotājs Jāzeps Paplavskis.

4. maijā — Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pirmais ceturksnis finanšu tirgos un pensijās – likumsakarības un "jaunais normālais"

Jānis Rozenfelds, SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs, 21.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērtējot 2023. gada pirmos trīs mēnešus un grafikos redzot zaļo – izaugsmes – krāsu, protams, pārņem pozitīvas emocijas, taču kopumā pirmo ceturksni es gribētu dēvēt nevis par izaugsmes, bet drīzāk likumsakarīgu “normalizēšanās” laiku.

Jāsaka gan, ka pirmais ceturksnis nav bijis rāms brauciens augšup. Šajos trīs mēnešos finanšu tirgos novērojām gan kāpumus, gan kritumus, turklāt, ne reizi vien.

Eiropa kļūst spēcīgāka

Vispirms par to, kas noticis ‘’tuvāk mājām’’. Pērn, kad Krievija sāka iebrukumu Ukrainā, par īpaši aktuālu jautājumu kļuva Eiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes. Šis jautājums satrauca teju ikvienu – drošības ekspertus, politikas veidotājus, uzņēmējus un ikvienu, kura mājas apsildē tiek izmantota gāze. Bažas bija jūtamas arī investoru vidū, taču Eiropai izdevās pārvarēt energoresursu tirgus izaicinājumus un diezgan veiksmīgi pielāgoties jaunajai situācijai, tādējādi investoru acīs kļūstot arvien pievilcīgākai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Imigrējošs darbaspēks: ko tas varētu nozīmēt Latvijas dzīves līmenim?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tautsaimniecība patlaban aug lēni, šā gada otrajā ceturksnī gada izaugsmes tempam sasniedzot vien 0.8%, arī izaugsmes prognoze šim gadam ir samazināta. Taču Latvijas tautsaimniecībā novērtētā faktiskā un potenciālā ražošanas apjoma starpība ir tuva nullei jau pāris gadus, un bezdarba līmenis ir tuvs dabiskajam. Tas nozīmē, ka, ja vēlamies tālāk palielināt Latvijas ekonomiku, būtu vajadzīgas kā papildu investīcijas, tā papildu darba rokas.

Protams, vienmēr var diskutēt par to, cik lielu savu tautsaimniecību iedomājamies (pat populācijai sarūkot) un kā/vai to izaudzēt lielāku? Taču arī 9.5% bezdarba līmenis, ja to uzskatām par tuvu dabiskajam līmenim, reti kurā attīstītā valstī tiktu uzskatīts par t.s. frikcionālo bezdarbu, kurš raksturo darba vietas maiņas procesā esošo darbaspēka daļu. Jā, atliek vēl strukturālā daļa: vairākās nozarēs vakanču skaits ir audzis, bet atbilstošus darbiniekus ilgāku laiku neizdodas atrast. Kā risināt darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma savietojamību? Ko darīt, ja darbaspēks specifiskā jomā vajadzīgs jau tūlīt?

Kā viens no risinājumiem ir minēta pārdomāta migrācijas politika. Tomēr vienas no lielākajām bažām šajā jautājumā ir par to, kā varētu mainīties kopējais ienākumu līmenis, jo izskan šaubas - raug, kopējā ekonomika varbūt arī augtu, bet vai līdzi augs arī vidējie ienākumi, ja Latvija raudzīsies pēc lētāka darbaspēka piedāvājuma? Un kas tad notiks ar dzīves līmeņa konverģenci (izlīdzināšanos ar attīstītākām valstīm)? Latvijai kopš neatkarības atgūšanas šajā jomā nav bagātas pieredzes, tādēļ ir vērts paraudzīties, kā ienākumu līmenis saistībā ar migrāciju attīstījies citviet un ko Latvija no šāda pasākuma varētu gaidīt. Par to, kā arī par Latvijas iespējām novērst nepieciešamību lūkoties pēc darbaspēka ārvalstīs, šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsludināta pieteikšanās sociālās uzņēmējdarbības programmai Augšup

Db.lv, 19.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad 2.aprīlī tiks sākta projektu pieņemšana sociālās uzņēmējdarbības grantu programmai "Augšup", ko īsteno "SEB banka" kopā ar Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Siguldas un Jelgavas novadiem, informē bankas pārstāvji.

Maksimālā naudas summa vienam grantam būs 8000 eiro, un uz to var pretendēt gan uzņēmumi, kas jau veic vai plāno veikt sociālo uzņēmējdarbību kādā no minētajiem novadiem, gan arī jaunu sociālā biznesa ideju autori.

“Pēdējos gados pasaulē un arī Latvijā arvien vairāk redzam jaunus uzņēmumus, kuru mērķis nav tikai peļņas gūšana, bet galvenokārt – pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā vai apkārtējā vidē. Sociālās uzņēmējdarbības fenomens apliecina, ka peļņa un sabiedriski nozīmīgs mērķis nav savstarpēji izslēdzoši faktori. Ar grantu programmu “Augšup” vēlamies arī Latvijā veicināt jēgpilnu un dažādām sabiedrības grupām nozīmīgu biznesa ideju dzīvotspēju,” komentē SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biļešu cenas uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku maksas pasākumiem šogad vidēji ir par aptuveni 40% augstākas, nekā tās bija iepriekšējos svētkos 2018.gadā, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini atbilstoši iepriekšējo svētku cenrāžiem un šiem svētkiem sagatavoto cenrādi, kas vēl būs jāizskata Ministru kabinetā.

Cenu kāpums uz visiem pasākumiem nav vienāds. Tāpat ir pasākumi, uz kuriem cenas ir samazinājušās.

Atšķirībā no 2013. un 2018.gada svētkiem ir samazinājies biļešu cenu klāsts, sarūkot tieši lētāko biļešu piedāvājumam.

Piemēram, šogad uz svētku noslēguma koncertu "Kopā augšup" Mežaparka Lielajā estrādē iecerēts piedāvāt biļetes piecās cenu grupās - par 20, 40, 60, 80 un 100 eiro. Savukārt 2018.gadā uz noslēguma koncertu bija pieejamas biļetes sešās cenu grupās - par 15, 25, 35, 45, 55 un 65 eiro. Savukārt 2013.gadā bija septiņas biļešu cenu grupas, lētākajām maksājot 3 latus jeb 4,3 eiro.

Līdz ar to uz svētku noslēguma koncertu dārgākā biļete šogad maksās par 54% vairāk nekā 2018.gadā, kas turklāt ir vairāk nekā divas reizes vairāk par 2013.gada dārgāko biļeti uz noslēguma koncertu. Savukārt lētākā biļete ir par 33% dārgāka nekā 2018.gadā, kā arī atbilst trešās dārgākās biļešu grupas cenai 2013.gada svētku noslēguma koncertā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Vai par naudu var nopirkt visu? Naudas aprite pēckrīzes periodā

Latvijas Bankas ekonomists Ivars Tillers, 05.12.2016

Eirozonas valstu naudas rādītājs M3 un Eirosistēmas centrālo banku monetārās politikas vajadzībām turēto vērtspapīru portfelis, miljardi eiro

Avots: Latvijas Banka

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši 8 gadi, kopš globālās finanšu krīzes, kas satricināja pasaules ekonomiku. Neraugoties uz monetārās politikas pūliņiem, pasaules attīstīto valstu tautsaimniecībās nav atgriezies līdz krīzei novērotais optimisms un izaugsme.

Gluži otrādi, Japānas centrālās bankas pūles ir koncentrētas, lai nepieļautu tautsaimniecības nonākšanu deflācijas spirālē, eirozonas centrālās bankas cenšas pārtraukt ieilgušo pārlieku zemas inflācijas posmu, bet ASV atgriešanās pie normāla procentu likmju līmeņa norit lēnāk, nekā sākotnēji tika gaidīts.

Pasaules attīstītajās valstīs tautsaimniecības reakcija uz monetāras politikas stimuliem ir kļuvusi neelastīgāka, un centrālo banku izmantoto instrumentu arsenāls, šķiet, ir tikpat kā izsmelts.

Veicot apjomīgo aktīvu pirkšanas programmu, Eirosistēmas jeb eiro zonas centrālās bankas ir veicinājušas kopējā ārpus banku sistēmas apritē esošā plašās naudas apjoma kāpumu, tomēr eirozonas tautsaimniecības izaugsme turpina stagnēt, lai gan izdevies novērst deflācijas draudus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tiesa: Informācija par uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem nav publiskojama

Db.lv, 23.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) Tiesa atzinusi par spēkā neesošu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas direktīvas normu, kas paredz, ka informācijai par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu teritorijā reģistrētu uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem vienmēr ir jābūt pieejamai ikvienam sabiedrības loceklim.

Tiesa uzsver, ka publiska piekļuve informācijai par patiesajiem labuma guvējiem ir smaga iejaukšanās ES Pamattiesību hartas 7. un 8.pantā nostiprinātajās pamattiesībās uz privātās dzīves neaizskaramību un personas datu aizsardzību.

Proti, izpaustā informācija ļauj potenciāli neierobežotam personu skaitam noskaidrot patiesā labuma guvēja materiālo un finanšu stāvokli. Turklāt iespējamās sekas, ko datu subjektiem var radīt personas datu iespējama ļaunprātīga izmantošana, saasina fakts, ka, tiklīdz šie dati ir kļuvuši publiski pieejami, tos var ne tikai brīvi aplūkot, bet arī uzglabāt un izplatīt.

Vai informācija par patiesā labuma guvējiem vairs nebūs publiski pieejama? 

Jau esam pieraduši, ka informācija par uzņēmumu patiesā labuma guvējiem ir brīvi...

Tiesa norāda, ka ar aplūkoto pasākumu ES likumdevējs tiecas novērst nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu, radot vidi ar lielāku pārredzamību un mazāku iespēju, ka to izmantos šiem mērķiem. Tā atzīst, ka likumdevējs tādējādi tiecas sasniegt vispārējo interešu mērķi, kas var attaisnot pat smagu iejaukšanos Pamattiesību hartā nostiprinātajās pamattiesībās, un ka publiska piekļuve informācijai par patiesajiem labuma guvējiem var veicināt šī mērķa sasniegšanu.

Tomēr tiesa konstatējusi, ka ar šo pasākumu radītā iejaukšanās nav ne ierobežota ar absolūti nepieciešamo, ne arī samērīga ar izvirzīto mērķi. Papildus tam, ka attiecīgie noteikumi atļauj padarīt publiski pieejamus datus, kas nav pietiekami definēti vai identificējami, ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas direktīvu ieviestā sistēma rada ievērojami smagāku hartas 7. un 8.pantā garantēto pamattiesību pārkāpumu nekā iepriekšējā sistēma, norāda tiesa. Agrāk papildus kompetento iestāžu un noteiktu struktūru piekļuvei šiem datiem bija paredzēta arī jebkuras tādas personas vai organizācijas piekļuve, kas var pierādīt likumīgās intereses.

Iespējamās grūtības precīzi definēt gadījumus un apstākļus, kuros pastāv šādas likumīgas intereses, uz ko atsaucas Eiropas Komisija, nevar attaisnot ES likumdevēja lēmumu piekļuvi attiecīgajai informācijai paredzēt ikvienam sabiedrības loceklim, uzskata tiesa.

Tiesa piebilst, ka noteikumi, kas ļauj dalībvalstīm noteikt, ka informācijas par patiesajiem labuma guvējiem sniegšana ir atkarīga no reģistrēšanās tiešsaistē, un ārkārtas apstākļos paredzēt atkāpes attiecībā uz ikviena sabiedrības locekļa piekļuvi šai informācijai, paši par sevi nerada līdzsvaru starp vispārējo interešu mērķi un hartas 7. un 8.pantā nostiprinātajām pamattiesībām, kā arī nedod pietiekamas garantijas, kas ļautu datu subjektiem efektīvi aizsargāt savus personas datus pret ļaunprātīgas izmantošanas risku.

ES Tiesa šādu spriedumu pieņēma, izskatot vairākus Luksemburgas apgabaltiesas iesniegtos prejudiciālos jautājumus par atsevišķu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas direktīvas tiesību normu interpretāciju un par šo tiesību normu spēkā esamību, ņemot vērā ES Pamattiesību hartu.

Luksemburgas apgabaltiesai šie jautājumi bija radušies, izskatot divus pieteikumus, ko iesniedza kāds Luksemburgā reģistrēts uzņēmums un tā patiesais labuma guvējs, kuri nesekmīgi bija lūguši Luksemburgas uzņēmumu reģistram ierobežot publisku piekļuvi informācijai, kas attiecas uz tiem.

Atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas direktīvai ar 2019.gadā pieņemto Luksemburgas likumu ir izveidots patieso labuma guvēju reģistrs un noteikts, ka reģistrā ir jāreģistrē un jāatjaunina virkne informācijas par reģistrēto vienību patiesajiem labuma guvējiem. Daļa šīs informācijas ir pieejama ikvienam sabiedrības loceklim, tostarp tiešsaistē. Šis likums paredz arī iespēju patiesajiem labuma guvējiem noteiktos gadījumos pieprasīt reģistra pārvaldītājam - Luksemburgas uzņēmu reģistram - ierobežot piekļuvi šai informācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Latvijā kafiju neaudzē, te ir labas kafijas grauzdēšanas tradīcijas; grauzdētavas Kalve īpašnieki uzskata, ka Latvija varētu būt kafijas ražošanas lielvalsts

«Kalve sākās ar kafijas tasīti. Laba kafija rosināja uzlabot ikdienas paradumus un kvalitāti. Abi ar Raimondu Zadvornovu labu laiku esam strādājuši kafijas jomā, redzējām, ka varam šo skaisto produktu piedāvāt atšķirīgi nekā citi tirgus dalībnieki. Ar kafiju gribam uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti, atstāt aiz sevis mantojumu un padarīt labāku kafijas baudītāju ikdienu,» stāsta Gatis Zēmanis, SIA Kalve Coffee valdes loceklis. Viņš pats dzer filtra kafiju, kā arī dzērienus ar pienu, un uzskata, ka laba kafija ir tā, kas cilvēkiem patīk garšas ziņā, raisa emocijas un kuras cena šķiet pievilcīga. «Man garšo vienkārši laba kafija, kur ir gan saldums, gan skābenums, zems rūgtums. Man patīk sabalansēta kafija,» saka Gatis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Pētījums: Ģimenes uzņēmumi Latvijā optimistiski un mērķē uz jauniem tirgiem

Lelde Petrāne, 03.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz mēreno ekonomikas izaugsmi un politiskajām neskaidrībām Eiropā, ģimenes uzņēmumi Latvijā un Eiropā kopumā jūtas pārliecinoši par savām nākotnes izredzēm, liecina jaunākais starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG ģimenes biznesu monitoringa pētījums (Eiropas ģimenes biznesu barometrs).

Latvijā teju gandrīz visiem aptaujātajiem ģimenes uzņēmumiem bija pārliecinošs skatījums par nākotni, kamēr Eiropā kopumā šāds pozitīvs redzējums bija 72% respondentu. «Salīdzinoši augstāks Latvijas uzņēmēju optimisms skaidrojams ar Latvijas ekonomikas izaugsmi, kas, lai arī ir palēninājusies, tomēr joprojām apsteidz Eiropas valstu vairākumu. Tāpat Latvijas ģimenes uzņēmumi ir vairāk vērsti uz iekšējo tirgu, kas tos padara mazāk jutīgus pret svārstībām citos Eiropas tirgos,» norāda KPMG Baltics korporatīvo finanšu pakalpojumu vadītājs Gints Sloka.

Pētījums liecina, ka ģimenes uzņēmumi labprātāk izvēlas stabilitāti un ilgtermiņa izaugsmi, nevis tiecas pēc ātrām un mazāk stabilām iespējām palielināt savus biznesa apjomus. «Šajā gadījumā gan stabilitāti nevajadzētu jaukt ar stagnāciju,» uzsver G. Sloka. «Bieži, izvēloties mērenu riska toleranci, ģimenes uzņēmumi ilgtermiņā tiecas pēc augstāka ienesīguma, nevis apgrozījuma pieauguma. 57% no Eiropā aptaujātajiem ģimenes uzņēmumiem kā savu mērķi minēja pelnītspējas uzlabošanu, kamēr tikai 34% uzskatīja, ka jāpalielina apgrozījums. Arī Latvijas ģimenes uzņēmumi savās atbildēs priekšroku deva tieši rentabilitātes, nevis apgrozījuma palielināšanai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikviena finanšu iestāde tiek vērtēta pēc tās darbības principiem, piedāvāto pakalpojumu kvalitātes, to lietošanas izmaksām un citiem faktoriem.

„Pēdējā laikā mūsu juridiskie klienti aizvien vairāk tiecas efektivizēt uzņēmuma darbu. Arvien aktuālāks top arī jautājums, kā optimizēt izdevumus. Te ir svarīgi nākt klientam pretī un palīdzēt,” stāsta Danske Bankas vadītājs Raivis Kakānis.

Kā samazināt uzņēmuma izmaksas? Protams, šeit nav universālu recepšu. Katram uzņēmumam nepieciešama atšķirīga pieeja, un Danske Banka savos klientos saredz ko vairāk par skaitļu virknēm. Bankas vadītājs norāda: „Rūpējoties par klientu vajadzībām, mēs šopavasar ieviesām īpašus pakalpojumu komplektus uzņēmumiem. Kamēr citās bankās maksa par pamatpakalpojumiem pieaug, mūsu piedāvājums ļauj klientiem ietaupīt izmaksas par bankas pakalpojumiem.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd cilvēki daudz vairāk tiecas meklēt atpūtas iespējas tepat Latvijā, tādēļ jaunatvērtā "Talsu restorāns" vadītājs Guntis Jansons domā, ka viesmīlības biznesam šis laiks ir jauna iespēja.

"Droši varu apgalvot, ka šī gada nenoteiktība ir vienlaikus pluss un arī mīnuss jebkurai jaunai iniciatīvai un iestrādnei. Restorāns sācis darbu nesen un gada pirmajā pusē aktīvie ierobežojošie pasākumi mūs neskāra tādā mērā, lai restorāna projekts tiktu apdraudēts. Tiesa gan – ieviest un realizēt šo "Talsu restorāna" koncepciju mēs būtu varējuši jau pavasarī, bet pandēmija koriģēja laika plānu," teic Guntis Jansons, "Talsu restorāns" un tirdzniecības centra "Talsu centrs" valdes loceklis.

Viņa skatījumā pluss ir apstāklis, ka cilvēki daudz vairāk tiecas meklēt atpūtas iespējas tepat Latvijā, jo ceļošana un jo sevišķi lielāku ceļojumu plānošana ir riskanta, tādēļ domā, ka viesmīlības biznesam Latvijā un arī Talsu novadā šis laiks ir jauna iespēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Sony brīvroku sistēma WI-1000X reti sastopamā dizainā tiecas apvienot lietošanas ērtumu un augstu skaņas kvalitāti

Sony brīvroku sistēma WI-1000X reti sastopamā dizainā tiecas apvienot lietošanas ērtumu un augstu skaņas kvalitāti

Iepriekšējo paaudžu mūzikas cienītāji šodienas melomānus var tikai apskaust. Neizsmeļami mūzikas krājumi sasniedzami dažu sekunžu laikā, tos atskaņo mūždien kabatā esošais viedtelefons, arī austiņas pieejamas visdažādākajām gaumēm. Sākot no milzīgām, pusi galvas aizsedzošām un beidzot ar pavisam nemanāmiem ausī ievietojamiem bezvadu puļķīšiem.

Pēdējie ir jaunākais modes kliedziens, jo neprasa stiept vadus no tālruņa līdz ausīm. To vislabāk var novērtēt tieši ziemā, kad jāvelk vairākas apģērba kārtas un vienmēr jāpatur prātā, kā vadu novietot tā, lai smagā virsjaka vai šalle nerautu austiņas ārā no ausīm. Taču no bezvadnieku iegādes daudzus attur bažas, ka tie var izkrist no auss un pazust, kā arī neilgais akumulatora darbības laiks. Kompromiss varētu būt pērnā gada nogalē Sony prezentētā apkakles formas brīvroku sistēma WI-1000X. Tai nav vajadzīgs vads uz tālruni, taču austiņas ir «piesietas» ap kaklu apliekamai stīpai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Mācīšanās un darīšana kļuvusi par skatīšanos un spēlēšanos

Dienas Bizness, 04.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Alvins Toflers - «21. gadsimta analfabēti nebūs tie, kas neprot lasīt un rakstīt, bet gan tie, kuri nespēj mācīties, atmest iemācīto un sākt mācīties no jauna"

Izaugsmei veltītajā portālā expertenough.com autors Korbets Barrs (Corbett Barr) iesāk rakstu ar brīdinājumu - kļūšana par ekspertu nav domāta visiem. Mūsdienu problēma slēpjas tajā, ka cilvēki vēlas kļūt par ekspertiem dažādās jomās, taču patiesībā viņiem nepietiek gribas nopūlēties, lai patiesi par tādiem kļūtu. Vai modernajā pasaulē, kas tiecas pēc izpriecām un atzinības, māksla kļūt par īstu savas lietas pārzinātāju ir zudusi?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās paaudzes Scania kravas vilcējs, uzlabojot kabīnes saturu, pilnveidojot šasiju, motoru gammu un ieviešot jaunus drošības standartus, tiecas pievienoties šī segmenta teicamnieku klubiņam

Kā jau ierasts, jauna kravas auto pirmizrāde ir kā ilgi gaidīta bērna nākšana pasaulē. Attiecīgi gan tiem, kas auto ir radījuši, gan tiem, kas pirmo reizi klātienē iepazīstas ar jaunā modeļa spējām, tas ir īpašs notikums. Šī iemesla dēļ Scania savās mājās Zviedrijā bija uzrīkojusi vērienīgu testu pasākumu. 16 jaunu Scania kravas auto ar dažādu veidu motoriem, kabīnēm un velkamo sastāvu aizmugurē bija Sēderteljes testa poligonā notiekošā pasākuma saldais ēdiens. Šajā pasākumā klāt bija arī DB autoapskatnieks, un tur redzētais un piedzīvotais liek secināt, ka kravas vilcēju sabiedrībā ir dzimis jauns un spēcīgs konkurents ikvienam šajā segmentā pārstāvētajam zīmolam, tostarp Volvo, Mercedes, MAN un citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Skotijas balsojums - tikai pirmā puslaika rezultāts

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 22.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skotijas referenduma iznākums nav liels pārsteigums, taču tas nenozīmē, ka separātistu centieniem daudzviet pasaulē tāpēc būtu pielikts punkts

Skotijas neatkarības balsojumam pagājušajā nedēļā daudzi sekoja ar aizturētu elpu. Jau tas vien, ka šāds referendums vispār notika vienā valodā runājošā Eiropas valstī, kuras sastāvdaļa Skotija ir bijusi vairāk nekā 300 gadus, ir ievērības cienīgs fakts. Arī tas, ka 45% tomēr nobalsoja par Skotijas neatkarību no Apvienotās Karalistes, ir tik augsts rādītājs, kam vēl pirms dažiem gadiem neviens nebūtu ticējis. Jautājums tagad ir tāds, vai šī referenduma rezultāts, no kura izriet Skotijas palikšana Lielbritānijas sastāvā, Eiropā un citviet pasaulē tiks uztverts kā separātisma un neatkarības idejas pilnīga sakāve? Ņemot vērā kopējās valdošās tendences, visticamāk, ka nē. Nav pat teikts, ka arī pašā Skotijā pēc kāda laika nevarētu notikt atkārtots neatkarības referendums. Tāds piemērs ir – par Kvebekas neatkarību no Kanādas balsojums notika divreiz – 1980. un 1995. gadā, lai arī abās reizēs separātisma idejas piekritēji nesavāca pietiekamu balsu skaitu. Kā norādījis bijušais Lielbritānijas Eiropas lietu ministrs Deniss Makšeins, referenduma iznākums par labu Skotijas palikšanai Lielbritānijas sastāvā uzskatāms tikai par pirmā puslaika rezultātu, jo jau pats šis referendums faktiski ir Londonas politiskās elites sakāve. Lai nu kā, Lielbritānijas valdībai tagad nāksies turēt Skotijai pirms referenduma dotos solījumus par lielāku pašnoteikšanos un citiem labumiem. Redzēsim, kā viņiem ar to veiksies, jo briti jau kopš seniem laikiem ir bijuši dāsni labas dzīves solītāji, taču nebūt ne tik čakli savu solījumu pildītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmols kļūst par jaunās ekonomiskās realitātes centrālo elementu, ko veido divas galvenās sastāvdaļas – emocionālā mijiedarbība uzņēmuma un patērētāja starpā, kā arī racionālā –uzņēmuma un tā partneru starpā.

Slēptā puse

Daudzi ražotāji visas cerības liek tikai uz aisberga virsotni – uz zīmola filozofisko, jēgpilno piepildījumu un ārējo tēlu. Taču pašas būtības pamatā ir ražotāja atbildība partneru priekšā: atbildība par produkta kvalitāti, sakārtota distribūcijas shēma, servisa kvalitāte, attīstības perspektivitāte un dinamiskums, tieksme pilnveidoties un daudzi citi komponenti, kurus ražotājs bieži palaiž garām, bet kam ir būtiska ietekme uz kopējo performanci.

Darbu ar partneri padarīt patiesi “abpusēji izdevīgu” palīdz saprotami un paredzami sadarbības nosacījumi, ko rada ražotājs. Nepietiek pievilināt partnerus ar pievilcīgiem bonusiem, atlaidēm vai iepirkuma cenām. Nepieciešams, lai jebkuros ekonomiskajos apstākļos spēles noteikumi un savstarpējās attīstības perspektīvas paliktu nemainīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums kā darba vieta, kurā pelnīt naudu iztikai? Šis koncepts jau labu laiku ir novecojis un to praktizējošiem uzņēmumiem kļūst aizvien grūtāk piesaistīt un noturēt darbiniekus. Dažādās valstīs veikti pētījumi rāda, ka šodien cilvēki, jo īpaši no jaunākās, Z paaudzes, lielu uzmanību pievērš darba vides kvalitātei un jēgpilnam darbam Tā ietver gan kolektīvā valdošo atmosfēru, gan ārpusdarba pasākumus, gan iespēju realizēt darbinieka pārliecību, piemēram, rūpes var vidi.

Pozitīvas darba vides veidošana nav tikai izdabāšana valdošajām tendencēm vai «spalvu spodrināšana». Ja uzņēmumā valda slikts mikroklimats, darba produktivitāte krītas. Kvīnsas Biznesa skolas un tirgus izpētes centra Gallup pētījumos noskaidrots, ka kolektīvos ar sliktu darba vidi ir par 37% vairāk darba kavējumu, par 49% vairāk nelaimes gadījumu un tiek pieļauts par 60% vairāk kļūdu. Līdz ar to cieš arī finanšu rādītāji – produktivitāte ir vidēji par 18% zemāka nekā kompānijās ar labu darba vidi, rentabilitāte – par 16% zemāka, un darba vietu skaits aug par 37% lēnāk. Lielajās akciju sabiedrībās tas atsaucas arī uz akciju vērtību – to cena laika gaitā mēdz noslīdēt līdz pat 65% zemākam līmenim nekā konkurentiem. Lieki piebilst, ka uz šādām darba vietām strādājošie neraujas, un arī no tām dodas prom biežāk nekā no uzņēmumiem ar patīkamu darba vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rakstu sērijas noslēgumā laikraksts Diena pēta, kuri ir ieguvēji un kuri – zaudētāji, Baltkrievijai organizējot nelegālās imigrācijas plūsmu uz kaimiņvalstīm.

Vismaz 5000 nelegālajiem migrantiem 2021. gadā saskaņā ar oficiālajiem datiem tranzītā caur Baltkrieviju izdevies nokļūt Vācijā. Tomēr reālie skaitļi, visticamāk, ir ievērojami lielāki nekā oficiālie un plašsaziņas līdzekļos minētie.

"Turcijas teritorijā ir ļoti daudz sīriešu, kuri uzskata – viņi varētu dzīvot arī labāk, taču nevis Turcijā, bet gan Eiropā," laikrakstam Novaja Gazeta pauž tūrisma firmas darbiniece. "Zinu, ka kopš maija Baltkrievijas konsulāts Ankarā pieņēma no viņiem pa 800 iesniegumiem dienā vīzu saņemšanai. Atteikumu vispār nebija. Un kad saka, ka bēgļu nometnē pie robežas ir divi tūkstoši cilvēku, man smieklīgi to klausīties. Kādi divi tūkstoši?! Ļoti daudz cilvēku līdz šim brīdim dzīvo hoteļos un nogaida. Milzīgs daudzums jau pārgājis robežu bez jebkādiem pavadoņiem, caur purviem. Un cik daudzi palikuši šajos purvos – baidos, ka nekad nesaskaitīsim. Tikai vienam manam partnerim, ar kuru strādāja firma, nomira septiņi cilvēki pēdējos divos mēnešos, neņemot vērā tos, kuri vienkārši vairs neizgāja uz sakariem – vai nu nomira, vai arī tomēr pārgāja robežu. Un kad piezvanīju šim cilvēkam, kurš pie mums sūtīja klientus, un teicu: "Klausieties, varbūt tomēr viņus sūtīt legāli, bet nevis caur purviem – droši vien varianti pastāv?" viņš atbildēja: "Man nospļauties, vai viņi nomirst vai ne, naudu viņi jau samaksājuši."

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Zelta cena tuvākajā laikā var sasniegt 1350 dolārus

Žanete Hāka, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs nedēļu laikā zelta cena varētu uzkāpt līdz 1350 dolāriem par unci, liecina Commerzbank tehniskā analīze.

Zelts tiecas uz 1347,43 dolāru atzīmi, rāda bankas analītiķu dati. Jāpiebilst, ka 27. septembrī cena nokritās par 0,1%, kas bija pirmais kritums nedēļas laikā, un kopš tā laika ir pieaugusi līdz rekordam.

«Korekcija bija daudz mazāka, nekā es biju lēsis,» aģentūrai Bloomberg sacījis bankas tehniskais stratēģis Aksels Rūdolfs. «Tagad cena tiecas uz 1350 dolāriem. Kamēr vien cena turēsies virs šīsnedēļas zemākās atzīmes 1283,15 dolāriem par unci, zelta cenas kāps uz augšu.»

Trešdien zelta cena tūlītējām piegādēm pieauga līdz vēsturiski augstākajai atzīmei 1313,45 dolāriem par unci, investoriem meklējot drošu patvērumu saviem līdzekļiem, lai nodrošinātos pret finansiālajiem satricinājumiem Eiropā un bažījoties par ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanās perspektīvām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Austrumu tirgū interese par Latvijā izgudroto rapšu un tallu eļļas poliolu

Lelde Petrāne, 23.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļas nogalē ar Latvijas izgudrojumu - rapšu un tallu eļļas polioliem, izstādē Putech Eurasia 2015 Turcijā nozari iepazīstināja SIA PolyLabs, kas globālo poliuretāna nozari tiecas virzīt uz atjaunojamo resursu un videi draudzīgu risinājumu izmantošanu.

«Turcija mums ir jauns tirgus ar daudzveidīgiem vietējiem spēlētājiem. Es pat teiktu - ļoti pašpietiekams tirgus, bet tajā pašā laikā zaļās tehnoloģijas tajā nav attīstītas. Lai arī šobrīd plaši izmanto lētus poliolus no Ķīnas, tomēr ir visai liela interese par iespēju ražot poliuretāna putas no zaļajiem materiāliem, lai savu produkciju spētu vieglāk eksportēt uz Eiropas valstīm,» izstādes iespaidos dalās SIA PolyLabs vadītājs Kristiāns Grundštoks.

Izstādes laikā interesi par PolyLabs ražotajiem polioliem izrādījuši nozares pārstāvji un pasaules mēroga nozares mediji. «Šobrīd turpinās pārrunas par sadarbību ar vairākiem nozares «lielajiem spēlētājiem», tostarp arī ar izplatītājiem. Jāpiebilst, ka Turcijā mūs uzrunāja arī nozares vadošā zinātniskā žurnāla PU Magazine International pārstāvis, lūdzot sagatavot zinātnisko rakstu sēriju par PolyLabs zaļajiem polioliem pasaules mērogā,» ziņo K.Grundštoks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Dzelzs cenas krīt

Žanete Hāka, 21.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzelzs rūdas cena tiecas uz lielāko nedēļas kritumu vairāk nekā astoņos mēnešos, pieaugot bažām, ka Ķīnas mēģinājumi palēnināt jaunu ēku būvniecību samazinās tērauda rūpnīcu pieprasījumu pēc metāla, raksta Bloomberg.

Dzelzsrūdas, kas sastāv no 62% dzelzs, cena samazinājās par 0,8% līdz 154,6 dolāriem par tonnu, liecina Steel Index. Cena tiecas uz lielāko nedēļas kritumu kopš 4.septembra un pēdējā mēneša laikā samazinājusies par 17%.

Šanhajas jauno ēku pārdošanas apjomi pagājušajā nedēļā samazinājās līdz piecu gadu zemākajam līmenim, jo Ķīna pastiprināja pasākumus, lai ierobežotu cenu kāpumus un atvēsinātu spekulāciju efektus. Valstij arī varētu nākties palielināt procentu likmes, lai turpmāk iegrožotu īpašumu tirgus izaugsmi, norādījis Āzijas attīstības bankas prezidents Haruhiko Kuroda.

Ķīnas tērauda cenas šajā ceturksnī būs svārstīgas, jo veiktie pasākumi inflācijas spiediena samazināšanai kompensēs pieaugošo pieprasījumu pēc tiem, paziņojuši Ķīnas Dzelzs un tērauda asociācijas pārstāvji. Tērauda cenas ceturtdien samazinājās par 8,3% no iepriekš 15. aprīlī sasniegtā 18 mēnešu augstākā līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ātrās un lēnās tendences finanšu tirgos un pensiju plānos: 2018. - 2023.gads

Jānis Rozenfelds SEB Investment management valdes priekšsēdētājs, SEB pensiju plānu pārvaldnieks, 05.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgus bez plusiem un mīnusiem nav iedomājams. Tas nozīmē, ka bez ievērojamiem kritumiem nebūtu ievērojamu kāpumu.

Ļoti labi šo “viļņošanos” varam novērot pēdējos piecos gados, kad labam gadam seko sliktāks gads un otrādi. 2018. un 2020. gads neiepriecināja, savukārt 2019. un 2021. bija visai pozitīvi. Ja pieņemam, ka šāda pozitīvo un negatīvo gadu ķēde turpināsies, tad pēc neveiksmīgā 2022. gada, nākamajam vajadzētu būt pozitīvam. Labā ziņa – neskatoties uz šīm svārstībām, kopumā Latvijas pensiju 2. līmeņa plānu ilgtermiņa rezultāti ir pozitīvi gan 10, gan 15 gados.

Šo pašu tendenci varam novērot arī pasaules akciju tirgus indeksos – gan ASV, gan Eiropā. Pēdējos piecus gadus katru gadu ir izteikti atšķirīga cenu dinamika un virziens, taču ilgtermiņa tendences ir pozitīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas ceļiem paredzētais Segway elektriskais skrejritenis Ninebot KickScooter ES4 ar diviem akumulatoriem spēj nobraukt vismaz 35 kilometrus

Elektriskie skrejriteņi šovasar gluži neplunčājas sabiedrības mīlestības jūrā. Ceļu satiksmes organizētāji nespēj tiem ierādīt adekvātu vietu kopējā satiksmē, tādēļ nākas lavierēt starp kājāmgājējiem, riteņbraucējiem un automašīnām, izpelnoties lamas no visiem. Tas gan netraucē skrejriteņu pūlim ar katru mēnesi pieņemties augumā, ko neapšaubāmi veicina aizvien labāki braucamie. Jaunu modeli nesen sarūpējis arī pazīstamais ražotājs Segway, laižot tirdzniecībā Ninebot Kick- Scooter ES4. Tas būtībā ir Ninebot ES2, vienīgi ar papildu akumulatoru.

Dizains

Ninebot ES4 no malas izskatās diezgan «plāns», jo tam zem stāvēšanas platformas nav akumulatora, kā tas ir dažiem konkurentiem. Līdz ar to platforma ir tikai pāris centimetru bieza. Arī riteņi ir nelieli, taču ar pildītām, cietām gumijas riepām. Masīvākā detaļa ir apaļais stūres kāts, pie kura piestiprināta baterija un augšpusē arī neliels ekrāns ar braukšanas ātruma un akumulatora rādījumiem. Kopā viss braucamrīks sver 14 kilogramus. It kā viegli, tomēr konstruktors kaut ko nav līdz galam izskaitļojis. Kad stūres kātu pieloka pie platformas un nostiprina aiz dubļusargā iestrādātā āķa, Ninebot pārnēsāšana kļūst pagalam neērta. Tieši uz līdzsvara punkta uzstiprināts platais ārējais akumulators, kas galīgi nav ērts rokturis. Savukārt satverot kātu virs vai zem tā, metru garais nesamais sasveras un sāpīgi lauž plaukstu. Var, protams, aizbildināties, ka to var vilkt uz vienas riepas aiz stūres, kā rādīts reklāmas materiālos, bet pamēģiniet tādā veidā uznest skrejriteni uz dzīvokli vai biroju pa kāpnēm. Lifta diemžēl visās ēkās nav. Tādēļ atliek radināties ņemt nost akumulatoru. Otra mulsinošā lieta ir stūres kāta ļodzīšanās apakšējā stiprinājuma vietā. Braucot pārņem sajūta, ka kāts viegli kustas, kaut visas četras skrūves apakšā ir cieši pieskrūvētas. Nav diez ko omulīgi iedomāties, kas notiktu, ja stūre pie maksimāla ātruma atteiktu klausīt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

ASV banku sektora īstermiņa satricinājums var pavērt jaunas iespējas nākotnes pensionāriem

Jānis Rozenfelds, SEB Investment Management valdes priekšsēdētājs, 16.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā pasauli pāršalca ziņa par ASV bankas “Silicon Valley Bank” maksātnespēju. Vien dienas laikā klienti no bankas izņēma 42 miljardus ASV dolāru un regulatoram nācās apturēt bankas darbību. Vienlaikus krahu piedzīvoja vēl kāda ASV banka – “Signature Bank”.

Lai gan arvien turpina parādīties jaunas detaļas par banku maksātnespējas cēloņiem, pašreiz pieejamā informācija liecina par nekvalitatīvu risku vadību un būtiskiem trūkumiem kontroles un uzraudzības mehānismos tieši šajās bankās.

Ne vienā vien medijā lasāms, ka šis ir nopietnākais satricinājums ASV banku sektorā kopš 2008. gada, kad maksātnespēju piedzīvoja ASV banka “Lehman Brothers”. Pretēji “Lehman Brothers”, kas bija sistēmiski nozīmīga banka, “Silicon Valley Bank” un “Signature Bank” ir reģionālas nozīmes bankas, un to bankrotiem būs ierobežota ietekme.

Protams, stress finanšu sistēmā nekad nav labs, un pēdējās nedēļas laikā tas negatīvi ietekmējis pasaules akciju tirgus indeksus. Ko tas nozīmē pensiju un ieguldījumu plāniem Latvijā? Tā kā plāni ieguldījumus veic finanšu tirgos visā pasaulē, arī to rezultātos šobrīd varam redzēt netiešos efektus – tirgus reakcija uz notikumiem ASV negatīvi ietekmē citus aktīvus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

ASV apsūdz Ķīnas un Taivānas uzņēmumus noslēpumu zagšanā no Micron

LETA/AFP, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss ceturtdien apsūdzēja Pekinu, ka tā atbalstījusi Ķīnas un Taivānas uzņēmumu shēmu nozagt tirdzniecības noslēpumus 8,75 miljardu ASV dolāru vērtībā no ASV bāzētā pusvadītāju ierīču ražotāja «Micron Technology, Inc.».

ASV Tieslietu ministrija izvirzīja kriminālapsūdzības Ķīnas valsts kompānijai «Fujian Jinhua Integrated Circuit Co.» un Taivānas uzņēmumam «United Microelectronics Corporation» (UMC), kā arī trim UMC amatpersonām.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka šie uzņēmumi un amatpersonas plānoja nozagt «Micron» projektus, lai padarītu «Fujian Jinhua» par svarīgu spēlētāju globālajā datoru mikroshēmu tirgū.

Šīs bija jaunākās apsūdzības vairākās lietās pret to, ko Vašingtona ir nosaukusi par Pekinas programmu nozagt vērtīgus ASV rūpnieciskos un komerciālos noslēpumus ar mērķi veicināt Ķīnas ekonomiku.

«Aplūkotas kopā, šīs lietas un daudzas tām līdzīgās rada drūmu ainu par valsti, kas tiecas ar zādzībām kāpt augšup pa ekonomiskās attīstības kāpnēm un darīt to uz amerikāņu rēķina,» teica Sešonss.

Komentāri

Pievienot komentāru