Citas ziņas

Latvijas zinātniskā ekspedīcija, pielietojot unikālas metodes, veic pasaules mēroga atklājumus Ēģiptes piramīdā

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Pēdējās kampaņas laikā Latvijas Zinātniskā Ekspedīcija, kas jau vairākus gadus strādā Sakaras Pakāpju Piramīdā (Ēģiptē), sadarbībā ar Ēģiptes Senlietu Augstākā Senāta Padomi, Dr. Zahi Havasa (Zahi Hawass) vadībā, veiksmīgi paveica būtisku zinātnisku darbu, kura mērķis bija saglabāt un atjaunot pasaules vecāko akmens celtni.

Š.g. aprīlī Latvijas Zinātniskā Ekspedīcija sadarbībā ar Latvijas būvfirmu RE&RE turpināja jau iepriekš uzsāktos un veica jaunus izpētes un uzmērīšanas, kā arī nostiprināšanas darbus. Kopumā izpētē ieguva apjomīgu informāciju, ko apstrādājot tika veikti vairāki unikāli atklājumi un tika pierādīta pilnīgi jauna teorija. Tā apgāž visus līdzšinējos pieņēmumus un pasaulē atzītās teorijas par pasaules vecākās celtnes celtniecības hronoloģiju, tās tiešo nozīmi un funkcijām.

Šai ekspedīcijai tika piesaistīti 15 dažādi zinātnieki un speciālisti, tai skaitā veido valsts vēsturē lielāko zinātnisko komandu, kas jebkad ir bijusi mobilizēta ārzemēs.

Darbi tika veikti 5 pamata kategorijās:

1- Detalizētu 3D skanējumu un fotogrammetrijas dokumentēšanas darbu turpinājums atlikušajās Piramīdas fasādēs un 7 km garās pazemes galeriju sistēmās. Īpaši tika pievērsta uzmanība zilgani flīzētām telpām, kas pieder pie faraona Džosera apartamentiem, ar īpašām nišām, kurās viņš attēlots Heb-Sed rituāla laikā. Tāpat tika iegūti svarīgi dati, kas tika savietoti ar vairāku Berlīnes Ēģiptoloģijas Muzejā esošo artefaktu informāciju un tur iegūtajiem datiem.

2- Ārkārtas galeriju nostiprināšanas darbi avārijas stāvoklī esošajās 5 - tajā un 6 - tajā galerijās 40 m dziļumā, kurās vēl joprojām ir saglabājušies divi karaliskās ģimenes alabastra sarkofāgi, ar mērķi nofiksēt šīs galerijas un atslogot sarkofāgu. Nostiprināšanas darbos RE&RE inženieri izmantoja no Latvijas transportētus materiālus - īpaši nestspējīgas polimēra sijas un ģeosietu, kādus izmanto objektos grunts nestspējas paaugstināšanai. Darbi noritēja veiksmīgi un gan projektu, gan realizētos nostiprinājumus tiekoties ar ekspedīciju piramīdā atzinīgi novērtēja arī Ēģiptes Senlietu Padomes vadītājs Dr.Zahi Havass.

3- Tika turpināta detalizēta arhitektūras un konstrukciju izpēte, kā rezultāti kontekstā ar radioaktīvā oglekļa C14 analīžu datēšanas rezultātiem, būtiski palīdzēja izprast šīs celtnes, datētas ar 2660.g. p.m.ē., celtniecības hronoloģiju, kā arī par būtiskākām konstrukcijas izmaiņām, kas veiktas vēlākos vēsturiskos periodos, tādos kā Saītu vai Romiešu.

4- Pirmoreiz tika veikta detalizēta arheoloģiskā inventarizācija, un iegūtā informācija tika savietota ar ģeodēzijas mērījumu rezultātā iegūto Ģeogrāfiskās Informācijas Sistēmu (G.I.S.).

5- Precīzai pazemes konstrukciju, oriģinālā pazemes līmeņa reljefa un piramīdas pamatu formu izpētei tika veikta radiolokācija (Ground Penetrating Radar - G.P.R.), kam tika izmantotas Latvijā radītas iekārtas un iegūto datu apstrādes programmas, kas tika īpaši piemērota šai ekspedīcijai. Rezultātā tika iegūti ļoti kvalitatīvi GPR signāli dziļumos līdz pat -50m, kas no zinātniskā viedokļa uzstāda pasaules rekordu. Un šie rekord-dziļie GPR mērījumi uzrādīja vairākus zemes dzīlēs esošus tukšumus un ejas.

Apstrādājot un savietojot lielā apjoma iegūto informāciju, tika iegūta ļoti precīzu izpratne par Piramīdu gan no konstruktīvā, gan no arhitektūras viedokļa, kas būs nepieciešama, lai pienācīgi veiktu atjaunošanas darbus.

Bet, kas svarīgākais - iegūtā informācija un fakti paver pilnīgi jaunas interpretācijas iespējas par pasaules vecākās celtnes celtniecības hronoloģiju, tās tiešo nozīmi un funkcijām.

Latvijas Zinātniskā Ekspedīcija ir pierādījusi, ka Džosera piramīdai ir vairākas galvenās piekļuves un lejupejošas ejas, kurām ir konstatēta īpaši attīstīta savstarpējā hierarhiskā un simboliskā sistēma.

Ekspedīcija jau 2006.gadā ziņoja par jaunatklāto iespējamo ziemeļu ieeju, kas aizsākas Ziemeļu templī.

Šajā ekspedīcijā veiktie ģeofizikas izmeklējumi šo faktu skaidri apliecina un pierāda, ka ir vismaz vēl viena galvenā ieeja austrumos. Šis līdz šim neatklātais austrumu lejupejošs koridors aptuveni 100 m garumā sākas Piramīdas kompleksa sienas perimetra gravā un sniedzas līdz 3-jai galerijai, kas pieder pie 11 galerijām, ko līdz šim uzskatīja par valdnieka ģimenes galerijām piramīdas dziļākajā apakšzemes līmenī -40 m dziļumā. Šo informāciju apstiprina arī 3D skanēšanas, kā arī konstrukciju pētījumi, kas veikti Piramīdas iekšpusē.

Šīs jaunatklātās ejas apgāž līdz šim izvirzītās teorijas, ka visvecākā Piramīda tika konstruēta tikai vienam faraonam - kā Valdnieka Džosera apbedījuma celtne, un kalpoja kā paraugs 4. , 5. un 6.dinastiju laikā būvētajām piramīdām.

Iegūtie dati pierāda pavisam jaunu šīs celtnes vēsturiskās funkcijas un nozīmes interpretāciju, t.i. tā ir bijusi Trešās Dinastijas īpaši strukturētas hierarhijas nekropole, kurā tika apbedītas vairākas īpaši svarīgas tā laika personas. Patreiz to var uzskatīt kā vienīgo šāda veida piramīdu visā pasaules vēsturē.

Š g. rudenī ekspedīcijas vadītājs Br.Deslandes uzstāsies Francijas Zinātniskajā Akadēmijā ar oficiālo ziņojumu pasaules zinātniskajām aprindām. Šie jaunatklājumi vēlreiz pierāda Latvijas Zinātniskās Ekspedīcijas sasniegumus un nozīmīgo ieguldījumu pasaules ēģiptoloģijas vidē.

Tālāka informācija:

Ekspedīcijas vadītājs: Bruno Deslandes m.t. 28343090

Projekta koordinators (RE&RE): Mārīte Straume-Cerbule, m.t. 29101783, e-pasts: [email protected]

Foto, video materiāls - Romualds Pipars, m.t. 29508441

Lūgums pie foto un video materiāliem izvietot atsauces uz autoru!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dienests: LU nav bijušas tiesības piešķirt mākslas doktora zinātnisko grādu

Dienas Bizness, 23.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot dienesta rīcībā esošo un publiski pieejamo informāciju, Izglītības kvalitātes dienests secinājis, ka mākslas doktora zinātniskā grāda piešķiršana Latvijas Universitātē (LU) nav bijusi tiesiska.

Latvijas Universitātei ir deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības filoloģijā, bet ne mākslas zinātnē, norāda dienests, uzsverot, ka LU nebija tiesīga izveidot apvienoto Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas zinātnes nozares promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā apvienotās promocijas padomes pieņemtie lēmumi attiecībā uz doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē atzīstami par neleģitīmiem, norāda dienests.

LU apvienotās promocijas padome sastāvā bija iekļauti tikai divi zinātnieki (nepieciešami ir pieci), kuriem ir Latvijas Zinātnes padomes eksperta tiesības mākslas zinātnes nozarē. Tāpat LU neesot bijusi tiesīga pieņemt pretendentu dokumentus mākslas doktora zinātniskā grāda saņemšanai un virzīt jautājumu par promocijas darbu aizstāvēšanu. Izglītības kvalitātes dienests norāda, ka LU apvienotā promocijas padome nebija tiesīga pieņemt lēmumu par doktora zinātniskā grāda piešķiršanu mākslas zinātnē un izsniegt valsts atzītus izglītības dokumentus par mākslas zinātnes doktora zinātniskā grāda iegūšanu. Turklāt atsevišķi noteiktie promocijas darbu recenzenti nebija attiecīgās zinātnes apakšnozares eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Latvijas pārstāve dodas pasaules sieviešu ekspedīcijā piesārņojuma izpētei

Ilze Žaime, 08.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Plimutas ostas Lielbritānijā divu gadu pasaules okeāna apceļošanā dodas zinātnisko pētījumu ekspedīcija, kurā piedalās arī pārstāve no Latvijas. Ekspedīcijas mērķis ir pētīt okeāna plastmasas piesārņojumu, tā cēloņus un meklēt risinājumus.

Šajā ekspedīcijā iespēja piedalīties ir arī Latvijas pārstāvei – Nitai Jirgensonei, pievienojoties vienam no brauciena posmiem, un trīs nedēļu laikā šķērsojot Atlantijas okeāna ziemeļu daļu.

Kopumā ekspedīcijā no visas pasaules piedalīsies 300 sievietes, kuras divu gadu laikā 30 dažādos ceļojuma posmos ar jahtu nobrauks vairāk nekā 38 000 jūras jūdžu, pētot mikroplastmasu un toksīnus okeānā, jūrās, piekrastē. Papildus zinātniskajam izpētes darbam ekspedīcijas mērķis ir popularizēt sieviešu dalību STEM (zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātnes un matemātikas) jomas projektos, pētniecībā, burāšanā, iesaistīšanos risinājumu izstrādē un lēmumu pieņemšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Minetam par krāpšanu piespriež naudas sodu

, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijas pilsonim un SIA Centra ekspedīcija īpašniekam Leonīdam Minetam par krāpšanu lielā apjomā Rīgas apgabaltiesa piespriedusi naudas sodu 14 400 latu apmērā bez mantas konfiskācijas.

Minets tika apsūdzēts arī par atkārtotu dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Pilns spriedums šajā lietā būs pieejams 8.decembrī, Db informēja tiesas preses sekretāre Inese Auniņa.

Mineta lieta tika atdalīta no krimināllietas, kurā par 1.5 miljonu latu PVN izkrāpšanu no valsts, dokumentu viltošanu un naudas atmazgāšanu jau notiesāti INT Latvija direktors Raitis Bullīts un komercdirektors Guntis Bērziņš. R. Bullītam tika noteikts naudas sods 150 minimālo mēnešalgu jeb 18 tūkstoši latu, bet uzņēmējam G. Bērziņam - 120 minimālo mēnešalgu jeb 14.4 tūkstoši latu. Abiem tiesa piesprieda arī mantas konfiskāciju.

Centra ekspedīcija kopā ar SIA INT Latvija bija iesaistīta PVN izkrāpšanas shēmā, kuru VID Finanšu policija atklāja 2004. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ēģiptes lidmašīnas un kuģi atraduši pasažieru personīgās mantas un daļu atlūzu 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas,» sociālajā vietnē Facebook pavēstīja bruņoto spēku pārstāvis.

Grieķijas aizsardzības ministrs Pans Kammens savukārt preses konferencē paziņoja: «Pirms dažām stundām [Ēģiptes varasiestādes] mūs informēja, ka meklēšanas operācijas apvidū ir atrasts ķermeņa fragments, divi sēdekļi, kā arī viens vai vairāki bagāžas priekšmeti.»

Acīmredzami apstiprinot lidmašīnas katastrofu, Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi izteica dziļu līdzjūtību upuru ģimenēm.

Prezidenta kanceleja arī norādīja, ka turpinās notikušā cēloņu izmeklēšana.

Kairā piektdien ieradušies trīs Francijas aviācijas negadījumu izmeklētāji, kā arī aviobūves kompānijas Airbus tehniskais eksperts, lai pievienotos Ēģiptes izmeklētāju komandai, izmeklējot lidmašīnas pazušanas apstākļus un meklējot tās melno kasti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pētītu ledājus un vides piesārņojumu, šī gada augustā Latvijas Universitātes (LU) zinātnieki devās ekspedīcijā uz Svalbāras arhipelāgu, kuru no Ziemeļpola šķir 1300 km

LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes (ĢZZF) ģeologi Svalbārā veica trīs politermālu ledāju pētījumus, izmantojot ģeofizikālas un tālizpētes pētījumu metodes. Veicot ledāju biezuma un iekšējās struktūras mērījumus, pētniekiem izdevies iegūt detalizētus datus par Valdemārbrēena ledāja termālo struktūru. Šādi dati uz šī ledāja iegūti pirmoreiz, un jau šobrīd latviešu pētnieki atzīst, ka no tiem izdosies uzrakstīt zinātniski nozīmīgu publikāciju.

Ekspedīcijas dalībnieks, pēcdoktorantūras pētnieks K. Lamsters atzīmē Svalbāras ledāju unikalitāti: «Svalbārā ir viena no lielākajām pulsējošu ledāju koncentrācijām pasaulē. Šo ledāju uzvedība ir dabas fenomens, jo tie mēdz strauji uzvirzīties par spīti krasām klimata pārmaiņām Arktikā. Svalbāras ledāji bieži tiek raksturoti arī kā politermāli, respektīvi, ledus temperatūra ledājā un īpaši tā pamatnes daļā ir atšķirīga, veidojot apgabalus ar «siltu» un «aukstu» ledu. Politermālu ledāju termālā struktūra var būt diezgan sarežģīta. Ja ledājs ir auksti bāzēts, tas ir piesalis pie gultnes, savukārt silti bāzēta ledāja pamatnē atrodas ūdens, un ledājs ir spējīgs aktīvi plūst, erodēt tā gultni un veidot dažādas zemledāja reljefa formas, kuras ir plaši izplatītas arī Latvijā. Mums ir izdevies lokalizēt «silta» ledus apgabalu, kurš izveidojies ledāja akumulācijas zonā, kur ledus biezums ir vislielākās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijas zinātniskais potenciāls: vai vērojams progress?

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, 13.12.2018

Vidējais atsauču skaits uz vienu zinātnisko publikāciju

Avots: SCImago dati par periodu no 1996. līdz 2017. gadam; autora aprēķins

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms septiņiem gadiem konstatēju, ka Latvijā ir visai neliels labu zinātnisko rakstu skaits. Šajā rakstā – par to, kāds bijis Latvijas zinātniskās publicitātes progress pēdējo septiņu gadu laikā.

Pirmajā mirklī var likties, ka pēdējo gadu laikā Latvijas zinātne ir panākusi ievērojamu progresu. Zinātnisko publikāciju skaits pieaug – ja pirms desmit gadiem Latvijas zinātnieki publicēja vienu zinātnisko rakstu (kas iekļauts prestižajā Thomson Reuters Science Citation Index; tālāk - SCI) dienā, tad tagad tie jau ir divi raksti dienā. Tas ir vērā ņemams palielinājums pat starptautiskā mērogā – katru gadu zinātnisko rakstu skaits Latvijā pieaug vidēji par 6%, kamēr Eiropas Savienībā (ES) kopā tikai par 4%.

Tomēr «noturīgā zinātniskā progresa» bilde izšķīst, ja Latvijas sniegumu salīdzina kaut vai ar Lietuvas un Igaunijas rādītājiem. Valstu neatkarības atjaunošanas brīdī gan startējām no līdzīgām pozīcijām, bet jau pašos pirmsākumos sākām atpalikt no Igaunijas un 2000. gados - arī no Lietuvas. Pašlaik, ja rēķinām zinātnisko rakstu skaitu uz vienu iedzīvotāju, noturīgi atpaliekam no 25 citām ES valstīm, esam priekšā tikai Rumānijai un Bulgārijai (2. attēls). Pat ja zinātnisko publikāciju skaita pieaugums Latvijā turpināsies līdzšinējā tempā, tuvošanās ES vidējam rādītājam prasīs vairākas paaudzes (salīdzinājumam – Igaunija jau tagad ir tuvu ES vidējam līmenim). Turklāt nākotnē noturēt līdzšinējos zinātnisko rakstu skaita pieauguma tempus bez strukturālām reformām kļūs arvien grūtāk, jo līdzšinējo pieaugumu lielā mērā noteica ES fondu pieejamība zinātniskiem pētījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī no pirmdienas uz otrdienu Suecas kanāla pilsētā Ēģiptē pret valdību noskaņoti protestētāji iesaistījušies vardarbīgās sadursmēs ar drošības spēkiem, neskatoties uz valsts prezidenta Muhameda Mursi pasludināto komandantstundu.

Lielākās nekārtības izraisījušās Portsaīdā, kur bruņoti protestētāji centās ielauzties vietējā cietumā, lai atbrīvotu ieslodzītos. Drošības spēkiem uzbrukumu izdevies atvairīt. Protesti notikuši arī citās Ēģiptes pilsētās – Suecā, Aleksandrijā un Ismaīlījā.

Demonstranti izklieguši saukļus, ar kuriem aicinājuši atkāpties Ēģiptes prezidentu Muhamedu Mursi un viņa valdību. Demonstranti uzskata, ka M. Mursi, kas par Ēģiptes prezidentu kļuva pēc ilggadīgā vadītāja Hosni Mubaraka gāšanas pirms diviem gadiem, nodevis revolūcijas ideālus. Savukārt M. Mursi atbalstītāji uzskata, ka opozīcija grib vardarbīgā ceļā gāzt Ēģiptes pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas atbalsta programma Apvārsnis 2020 (Horizon 2020) ir vērsta uz Eiropas konkurētspējas stiprināšanu pasaules mērogā

«Programma ir vērsta uz to, lai zinātniskos atklājumus pārvērstu inovatīvos produktos un pakalpojumos, kas radītu jaunas iespējas uzņēmējdarbībai un uzlabotu cilvēku dzīvi. Tā stimulē ekonomiku, stiprina ES zinātnes un tehnoloģijas bāzi un rūpniecisko konkurētspēju nākotnē, tiecoties uz viedāku, ilgtspējīgu un iekļaujošu sabiedrību,» stāsta Iveta Cīrule, Apvārsnis 2020 Nacionālā kontaktpunkta eksperte. Apvārsnis 2020 līdzekļi paredzēti trīs galveno virzienu attīstībai – zinātnes izcilībai, līdera lomai rūpniecībā un sabiedrības problēmu risināšanai. «Projektu pieteikumus un partnerības biznesa organizācijas var veidot visos trīs virzienos. Veidojot projekta pieteikumus vai iesaistoties starptautiskajās partnerībās, ir svarīgi izvērtēt jau apstiprināto projektu tematiku un partnerības,» viņa uzsver. Projektus var iesniegt gan individuāli, gan partnerībā. Partnerus iespējams meklēt dažādos veidos, piemēram, Eiropas Biznesa atbalsta tīklā, Nacionālajā kontaktpunktā, Eiropas Komisijas projektu rezultātu vietnē Cordis. Tāpat tos iespējams atrast dažādās kontaktbiržās, kur iespējams satikties ar potenciālajiem partneriem un klātienē izrunāt iespējamo sadarbību un kompetences. Piemēram, šonedēļ notiks Eiropas Biznesa atbalsta tīkla rīkotā kontaktbirža biznesa tehnoloģiju un inovāciju izstādes Riga Comm 2017 ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas lidmašīnas komandieris nav raidījis nekādus trauksmes signālus

LETA, 02.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Ēģiptes Sīnāja pussalā avarējušās Krievijas lidsabiedrības Kogalimavia lainera Airbus A-321 komandieris nav raidījis nekādus trauksmes signālus, vēsta telekanāls Al Arabiya, atsaucoties uz sākotnējiem datiem no lidmašīnas «melnajām kastēm».

Telekanāls vēsta, ka «Krievijas lidmašīnas komandieris neraidīja nekādus trauksmes signālus līdz katastrofai». «Par to liecina «melno kastu» datu sākotnējā analīze,» vēsta Al Arabiya.

Ēģiptes komisija, kas izmeklē Krievijas lidsabiedrības Kogalimavia lainera Airbus A-321 katastrofu debesīs virs Ēģiptes Sīnāja pussalas, noraidījusi ārējas ietekmes iespējamību, vēsta telekanāls Sky news Arabia.

Kā liecina tā rīcībā esošā informācija, «avoti Ēģiptes katastrofas izmeklēšanas komisijā noraida iespēju par ārēju iedarbību uz Krievijas lidmašīnu».

Aviokompānijas Kogalimavia ģenerāldirektora vietnieks Viktors Jungs pirmdien paziņoja, ka lainera katastrofu varēja izraisīt tikai mehāniska iedarbība gaisā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Ar Latvijas uzņēmuma izstrādātu tehnoloģiju atrod Grenlandes ledājā iesalušu lidmašīnu

Zane Atlāce - Bistere, 23.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grenlandē jūlijā noslēgusies ekspedīcija, kurā ar Latvijas uzņēmuma «SPH Engineering» izstrādāto tehnoloģiju – vienā sistēmā integrētu zemes zondēšanas radaru jeb GPR (ground penetrating radar) un bezpilota lidaparātu jeb dronu – izdevies atrast pēc ārkārtas nosēšanās «nekurienes vidū» pamestu Otrā pasaules kara laika lidmašīnu, kura tagad iesalusi ledājā aptuveni 100 metru dziļumā, pastāstīja SPH Engineering pārstāve Sabīne Markus.

1942. gada 15. jūlijā no ASV armijas bāzes Grenlandē izlidoja astoņas kara lidmašīnas – seši iznīcinātāji «P-38 » un divi bumbvedēji «B-17». Sliktu laikapstākļu dēļ eskadrons bija spiests veikt ārkārtas nosēšanos uz ledāja tālu no apdzīvotām vietām. Pēc deviņām dienām visi apkalpes locekļi tika izglābti, taču viņu pilotētās lidmašīnas, kas nosēšanās laikā nebija īpaši cietušas, nācās atstāt turpat uz ledāja.

Laika gaitā pamestās lidmašīnas iesala arvien dziļāk ledū un vairs nebija atrodamas. Deviņdesmitajos gados ekspedīcijas laikā izdevās uziet pirmo pazudušā eskadrona lidmašīnu – vienu no «P-38» iznīcinātājiem. Vēsturiskais gaisa kuģis tika izcelts un transportēts uz ASV, kur tas atguva savu sākotnējo spozmi un lidotspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu infrastruktūrā izmaiņas būs lielas

Sandris Točs, speciāli DB, 16.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūkojāmies arī uz Kipru, Šveici, Luksemburgu, Lielbritāniju, Maltu. Visas šīs valstis no mūsu skatu punkta Latvijai zaudē,» saka investīciju eksperts, uzņēmumu AS AFI Investīcijas, AS Bonds Invest un AS PV Investīcijas dibinātājs Deniss Pospelovs.

D. Pospelovam ir aptuveni 20 gadu darbības pieredze vērtspapīru tirgos. Viņa ieguldījumu stratēģijas balstās uz matemātiskiem vērtspapīru investīciju modeļiem. D. Pospelovs ar izcilību ir beidzis Maskavas Inženierfizikas Institūtu (MIFI) matemātikas specialitātē, kur viņa galvenie zinātniskās izpētes virzieni bija mākslīgā intelekta sistēmas un datortehnoloģiju izmantošana finanšu jomā. Kopš 1998. gada D. Pospelovs ir aktīvi strādājis vērtspapīru ieguldījumu jomā galvenokārt parāda vērtspapīru un atvasināto finanšu instrumentu tirgos, izmantojot zinātniski iegūtu matemātisku modeļu un analīzes bāzi. Daudzus gadus D. Pospelovs ir veiksmīgi vadījis arī vairāku Krievijas banku investīciju virzienus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmols Graci šogad eksporta īpatsvaru plāno palielināt par 20%

Izdevniecības Dienas bizness informācijas platforma DB HUB uzsākusi jaunu projektu Ekspedīcija – eksporta pieredzes stāsts, kura ietvaros rīko ekspedīcijas uz uzņēmumu ražotnēm, ļaujot interesentiem no pirmavota uzzināt par eksportā gūto pieredzi un nākotnes plāniem, kā arī uzdot jautājumus vadībai. Pirmā ekspedīcija notika SIA Felici ražotnē Ādažos, kur ar zīmolu Graci top mušļi un putras.

Iegūt sertifikātu

Šobrīd zīmola Graci eksporta īpatsvars veido vairāk nekā 50% no realizācijas apmēra, bet uzņēmuma mērķis ir to piecu gadu laikā palielināt līdz pat 70%, stāsta Graci idejas autore un uzņēmuma vadītāja Alise Balgalve. «Lai iegūtu sadarbības partneri, jāiegulda lieli līdzekļi, bet ar to vien nepietiek, jo būtiski ir saglabāt lojalitāti,» uzsver A. Balgalve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latviešu zobārste plāno revolūciju stomatoloģijā

Guna Gleizde, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tas ir sprādziens, nekā līdzīga nav nekur,» par pašas radīto metodi zobārstniecībā saka stomatoloģe Alēna Butkēviča. Inovācija miljardiem vērtajā stomatoloģijas biznesā vēl jāpārbauda un zinātniski jāpamato, tomēr mediķe ir pārliecināta par tās veiksmi.

A. Butkēviča aizrautīgi demonstrē rentgena attēlus citu aiz cita, modelējot problēmsituācijas, ko viņas atklājums spēj atrisināt. «Šis ir mans bērns un manas mājas,» viņa smejas, rādot uz savu privātpraksi.

Viņas radītā ķirurģijas un ārstēšanas metode ievērojami atvieglos periodontozes pacientu dzīvi. Pasaulē vidēji zoba ārstēšanai smagas periodontozes saslimšanas gadījumā ir nepieciešamas četras operācijas, bet kopējais ārstniecības ilgums ir divi gadi. Par veiksmīgiem tiek atzītas divas trešdaļas gadījumu. Katrai no šīm operācijām ir nepieciešama narkoze, ķirurģiska iejaukšanās un atkārtota antibiotiku lietošana. Turpretim A. Butkēvičas izstrādātā ārstniecības tehnoloģija ļauj šo pašu procesu veikt divu stundu laikā. Tehnoloģijas pamatā ir medikamentu kombinācija kaula implantācijas vietas sagatavošanai, kā arī kaula atjaunošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Avoti: Pazudusī EgyptAir pasažieru lidmašīna nogāzusies Vidusjūrā

LETA--AFP/DPA, 19.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazudusī Ēģiptes aviosabiedrības EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem nogāzusies Vidusjūrā, paziņojušas Ēģiptes Civilās aviācijas ministrijas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Noskaidrots, ka lidmašīna nav nolaidusies tuvējās lidostās, norādīja amatpersonas.

Informācijas avots Grieķijas civilās aviācijas sistēmā aģentūrai AFP atklāja, ka lidmašīna nokritusi Ēģiptes gaisa telpā apmēram 130 jūras jūdžu (apmēram 240 kilometru) attālumā no Grieķijai piederošās Karpatas salas.

«Apmēram plkst.00.29 pēc Griničas laika (plkst.3.29 pēc Latvijas laika), kad tā atradās Ēģiptes gaisa telpā, lidmašīna pazuda no Grieķijas radariem. (..) Tā nogāzās apmēram 130 jūras jūdžu (240 kilometru) attālumā no Karpatas salas,» norādīja informācijas avots.

Amatpersona paziņoja, ka pēdējie sakari ar lidmašīnas pilotu tika uzturēti trīs minūtes pirms lidmašīnas pazušanas un trauksmes signāls nav sūtīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģipti pārvaldošās armijas padome apņēmusies sešu mēnešu laikā nodot varu demokrātiski ievēlētai valdībai. Šāds bruņoto spēku paziņojums seko kopš nemieru rezultātā izbeidzās gandrīz 30 gadu ilgā autoritārā prezidenta Hosni Mubaraka valdīšana, un varu pārņēma valsts armija. Kā vēsta nacionālā televīzija, armija izveidos atsevišķu komisiju, kuras pienākumos ietilps konstitucionālo izmaiņu ieviešana, kā arī jaunu vēlēšanu nodrošināšana.

Ēģiptes protestos, saskaņā ar ANO datiem, bojā gāja ap 300 cilvēkiem, tika satricināti fondu tirgi visā pasaulē un valsts ekonomika katru dienu zaudēja ap 310 miljoniem ASV dolāru. Demonstrāciju un grautiņu laikā no Ēģiptes muzeja pazuda kopskaitā 18 vērtīgi eksponāti, ieskaitot divas faraona Tutanhamona statujas. Gan armija, gan policija joprojām izmeklē šīs pazušanas.

Valstī joprojām turpinās sacelšanās seku likvidācija. Armija norobežoja atlikušos protestētājus Kairas Tahriras laukumā, tādā veidā uzsākot pasākumu sēriju, kuru mērķis ir nodrošināt kārtību valstī. Armija un policija centās nepieļaut, lai citu cilvēku pievienošanos aptuveni 50 protestētājiem, kas ir zvērējuši palikt laukumā līdz tiks izpildītas viņu prasības par nekavējošu ārkārtas stāvokļa atcelšanu, politisko ieslodzīto atbrīvošanu un straujāku varas nodošanu sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Krīt Ēģiptes mārciņas vērtība

Jānis Šķupelis, 07.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien daļēji atveroties Ēģiptes finanšu tirgiem, strauji zemākos līmeņos pret lielu daļu pasaules valūtu slīdēja Ēģiptes mārciņas cena.

Valdot šādam fonam, ASV dolāra cena spēja pieaugt līdz 5,95 Ēģiptes mārciņu atzīmei, kas ir savstarpējā kursa augstākā attiecība pēdējo sešu gadu laikā. Dienu pirms Ēģiptē sākās protesti, ASV dolāra vērtība atradās pie 5,8 Ēģiptes mārciņu atzīmes.

Vairāki valūtu analītiķi brīdinājuši, ka varētu būt novērojams arī straujāks Ēģiptes mārciņas cenas kritums, jo ārvalstu investori izmantos izdevību, lai atgrieztos pie drošākiem ieguldījumiem. Tiesa gan, lai apturētu strauju valūtas vājināšanos Ēģiptes valdība ieviesusi jaunus noteikumus, ka ASV dolārus var pirkt tikai pēc gaidāmās valsts vērstpapīru izsoles.

Jebkurā gadījumā sagaidām, ka dolāra cena pieaugs līdz sešu Ēģiptes mārciņu atzīmei, prognozē BNP Paribas analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PTAC par maldināšanu un MMM reklamēšanu internetā fiziskai personai uzliek 300 latu sodu

LETA, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 300 latu sodu kādai fiziskai personai par maldinošas komercprakses īstenošanu interneta mājaslapā, kas saistīta ar Sergeja Mavrodi veidoto Krievijas visu laiku lielāko finanšu piramīdu MMM, informē PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Krievijas visu laiku lielākā finanšu piramīda MMM atjaunotā variantā turpina darboties Latvijā bez šai darbībai nepieciešamās licences. Pagājušā gada nogalē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā nonākusi informācija par nelicencētu ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā, ko veic uzņēmums ar nosaukumu MMM-2011, kura dibinātājs ir Mavrodi. Viņš 2011.gada janvārī paziņoja par jaunas investīciju programmas dibināšanu, solot tās dalībniekiem ikmēneša ieņēmumus 20% līdz 30% apjomā.

PTAC maldinošas komercprakses īstenošanu inkriminējis mājaslapas ienakumuplans.lv izveidotājam un uzturētājam - fiziskai personai, kuras identitāti, norādot uz personas datu aizsardzības likuma normām, centra pārstāve Gertmane atteicās atklāt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MMM finanšu piramīda sola ieguldītājiem peļņu 20-75% apmērā, bet atbildīgās iestādes pagaidām nespēj liegt tai piesaistīt ieguldījumus, piektdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Sergeja Mavrodi finanšu piramīdas impērija plešas Latvijā, jo MMM no vienkāršu lapiņu reklāmas ir pārgājusi uz lielajiem plakātiem, bet valsts iestādes pagaidām plāta rokas. Piramīdas dibinātājs ir Sergejs Mavrodi, kura jau iepriekš radītās tāda paša nosaukuma finanšu piramīdas sabrukums 90. gadu vidū izputināja miljoniem Krievijas iedzīvotāju. Apsūdzībās par krāpšanu viņš tika arestēts 2003. gadā, bet 2007. gadā atbrīvots, un atkal izveidojis līdzīgu organizāciju.

MMM pārstāvji ir tikušies arī ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ekspertiem, taču neesot runāts par licences saņemšanu, skaidro FKTK pārstāve Ieva Upleja. Komisija ir saskatījusi MMM veiktajās aktivitātēs finanšu piramīdas pazīmes un par to brīdinājusi sabiedrību ar mediju starpniecību. Tomēr I. Upleja uzsver, ka Latvijā nav tiesību normu, kas aizliegtu finanšu piramīdas izveidošanu. Finanšu piramīdas mērķis ir īsā laikā gūt maksimālu peļņu no arvien jauniem shēmas dalībniekiem, kā rezultātā vienīgie ieguvēji īstermiņā būs paši sākotnējie shēmas dalībnieki, bet vēlāk iesaistījušies dalībnieki zaudēs visu ieguldīto, paliekot bez jebkādām garantijām. Agrāk vai vēlāk finanšu piramīda vienmēr sabrūk, jo tai nav citu peļņas gūšanas avotu, kā tikai jaunu dalībnieku piesaistīšana un to spēja nosegt sākuma dalībnieku peļņu. Piramīdas sabrukšanas gadījumā, ja «jaunākie» dalībnieki zaudē visu ieguldīto naudu, «senākie» dalībnieki var tikt saukti pie atbildības par krāpšanu. Lai arī FKTK apgalvo, ka piesaistīt iedzīvotāju noguldījumus Latvijā ir atļauts darīt tikai komisijas licencētām kredītiestādēm un krājaizdevu sabiedrībām, patlaban nekādas sankcijas pret MMM pārstāvjiem veikt nav iespējams, jo, lai personas sauktu atbildības par krāpšanu, ir nepieciešams kāds cietušais, kas šajā gadījumā būtu persona, kas zaudējusi naudu. Taču, kamēr policijai nav informācijas par šādām personām, trūkst nozieguma sastāva, lai kādu sauktu pie atbildības. Komisija gan ir informējusi arī Valsts policiju par visiem gadījumiem, kad tiek mēģināts piesaistīt noguldījumus vai veikt ieguldījumus bez attiecīgas licences.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārtverta lidmašīna ar miljoniem dolāru; starp aizturētajiem ir Latvijas pilsonis

LETA/THE JERUSALEM POST, 21.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zambijas varasiestādes pārtvērušas lidmašīnu, kurā tika pārvadāti 5,7 miljoni ASV dolāru skaidrā naudā, zelts, ieroči un munīcija un aizturējušas vairākus cilvēkus, tai skaitā Latvijas pilsoni.

Lidmašīna, kas izlidoja no Kairas, pirmdienas vakarā nolaidās Keneta Kaundas starptautiskajā lidostā netālu no Lusakas. Lidaparātā tika atrasti 5,7 miljoni ASV dolāru, piecas pistoles, septiņas magazīnas, 126 munīcijas patronas, kā arī, spriežot pēc izskata, 602 zelta gabali, kas sver 127,2 kilogramus, un zelta mērīšanas iekārtas. Vēlāk varasiestādes secināja, ka stieņi nav no tīra zelta.

Zambijas Narkotiku apkarošanas komisija paziņoja, ka par bīstamu priekšmetu glabāšanu tika aizturēti desmit cilvēki, tai skaitā seši ēģiptieši, Spānijas pilsonis, Nīderlandes pilsonis, Zambijas pilsonis un Latvijas pilsonis.

Turpmākas izmeklēšanas gaitā tika aizturēti vēl četri Zambijas pilsoņi, un aizturēto skaits, domājams, vēl pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Air France un Lufthansa pēc Krievijas lidmašīnas katastrofas aptur lidojumus virs Sīnāja

LETA, 31.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidsabiedrības Air France un Lufthansa pēc sestdien notikušās Krievijas lidmašīnas katastrofas apturējušas savus lidojumus virs Sīnāja pussalas.

Abas lidsabiedrības paziņojušas, ka tas ir piesardzības solis, kamēr netiks noskaidroti Krievijas aviolainera katastrofas cēloņi.

Teroristiskā grupējuma Islāma valsts Ēģiptes atzars paziņojis, ka Krievijas lidmašīnu, kas sestdien nogāzās Sīnāja pussalā, esot notriekuši tā kaujinieki.

«Kalifāta karavīriem Sīnājā izdevās notriekt Krievijas lidmašīnu,» teikts paziņojumā, kas izplatīts sociālajos medijos.

Tajā pašā laikā avoti ēģiptiešu drošības dienestos stāsta, ka sākotnējā pārbaudē iegūtie dati liecina par tehniskiem iemesliem, kas izraisījuši katastrofu.

Lidsabiedrībai Kogalimavia piederošais laineris Airbus A-321, kas bija ceļā uz Sanktpēterburgu un kurā atradās 217 pasažieri un septiņi apkalpes locekļi, no radaru ekrāniem pazuda īsi pēc pacelšanās no Ēģiptes kūrortpilsētas Šarm eš Šeihas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arvien lielāka pārliecība, ka E.coli uzliesmojumā vainojamas Ēģiptes sēklas

Lelde Petrāne, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) otrdien vēlreiz apstiprinājusi aizdomas, ka grieķu trigonellas sēklas, kas importētas no Ēģiptes, visticamāk, ir dažkārt nāvējošās baktērijas E.coli uzliesmojuma iemesls. Tā dēļ miruši jau 50 cilvēki, lielākā daļa Vācijā, vēsta thelocal.de.

EFSA izveidojusi darba grupu, kuras uzdevums ir konstatēt slimības avotu.

Paziņojumā EFSA norādījusi, ka viena grieķu trigonellas sēklu partija, kas importēta no Ēģiptes un izmantota, lai ražotu dīgstus, ir ticamākā saite starp diviem baktērijas uzliesmojumiem - Vācijā un Francijā.

Tomēr nevarot izslēgt, ka vainojamas arī citas grieķu trigonellas sēklu partijas, kas no Ēģiptes importētas laika posmā no 2009. līdz 2011.gadam.

Pēc šī paziņojuma Eiropas Savienība otrdien aizliegusi Ēģiptes grieķu trigonellas sēklas un noteikusi pagaidu aizliegumu visu sēklu un pupiņu importam no šīs valsts.

Ēģiptes Lauksaimniecības ministrija pagājušajā nedēļā noliedza, ka grieķu trigonellas sēklas, kas eksportētas uz Eiropu, izraisījušas E.coli uzliesmojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāk lietu pret RPIVA rektori Daci Markus saistībā ar doktora zinātniskā grāda piešķiršanu

Žanete Hāka, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA) nav deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības pedagoģijā, secinājis Izglītības kvalitātes valsts dienests.

RPIVA nebija tiesīga uzsākt Pedagoģijas promocijas padomes darbību, tai skaitā, izveidot Pedagoģijas promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā arī RPIVA Pedagoģijas promocijas padomes pieņemtie lēmumi atzīstami par neleģitīmiem, uzsver Izglītības kvalitātes valsts dienests.

RPIVA nav bijušas arī tiesības pieņemt pretendentu dokumentus doktora zinātniskā grāda saņemšanai un virzīt jautājumu par promocijas darbu aizstāvēšanu. RPIVA Pedagoģijas promocijas padome nebija tiesīga pieņemt lēmumu par doktora zinātniskā grāda piešķiršanu pedagoģijā un izsniegt valsts atzītus izglītības dokumentus par pedagoģijas doktora zinātniskā grāda iegūšanu, norāda dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ministrija neiesaka doties uz Ēģipti; firmas reisus neatceļ

Jānis Šķupelis, 28.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asiņaino nemieru dēļ, Latvijas Ārlietu ministrija valsts iedzīvotājiem šobrīd neiesaka apmeklēt Ēģipti.

Īpaši riskanti šobrīd tūristiem būtu apmeklēt valsts galvaspilsētu Kairu, īpaši pilsētas centru, kā arī Aleksandriju, Izmailiju un Suecu. Tās ir vietas, kur notiek plaša mēroga demonstrācijas un kurās iespējami vardarbības uzliesmojumi. Ārlietu ministrija iesaka jebkurai personai, kura dodas uz minēto valsti, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Tikmēr Novatours direktors Leonīds Močeņovs gan norāda, ka nemieri Ēģiptē varētu būt tikai īstermiņa faktors un par kādu lielāku ietekmi uz tūrisma industriju minētajiem nemieriem būtu spriest pāragri. Tiesa gan, šajā nedēļas nogalē kompānija pārtraukusi reisu organizēšanu uz šo valsti, informē Novatours vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pret Latvijā reklamētās finanšu piramīdas MMM-2011 celtnieku Mavrodi ierosina krimināllietu

Gunta Kursiša, 04.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar finanšu piramīdu MMM-2011 pret tās būvētāju Mavrodi Moldāvijā ierosina krimināllietu, vēsta Krievijas mediji. MMM-2011 būvēšanā ar reklāmas palīdzību sociālajos tīklos un Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās tika aicināti pievienoties arī Latvijas iedzīvotāji.

Moldāvijas Nacionālā banka vērsusi valsts iedzīvotāju uzmanību uz «finanšu piramīdas nelikumīgo dabu» un brīdinājusi par risku zaudēt MMM-2011 piramdīdā ieguldītos līdzekļus.

Arī Moldāvijā finanšu piramīda MMM-2011 darbojas, izmantojot internetu. Jau vēstīts, ka piramīdas darbības princips ir MMM dolāru iegāde pēc noteikta kursa. Ieguldītājiem atkarībā no ieguldījuma veida tiek solīta peļņa 20-75% apmērā, kā arī dažādi citi papildu bonusi par reģistrāciju, piesaistītajiem cilvēkiem utt. Jaunu klientu piesaistei sociālajos tīklos kompānija pat sola maksāt 20 ASV dolāru katram, kurš no jauna tai pievienojas. MMM savā mājaslapā norāda, ka neko negarantē un ka, iesaistoties tajā, iespējams zaudēt visu naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Romas vienīgā laiku pārdzīvojusī piramīda nākotnē varētu gūt lielāku tūristu uzmanību.

Tās rekonstrukcijas darbi norisinās, pateicoties japāņu apģērbu biznesa magnāta atvēlētajiem līdzekļiem. Juzo Yagi piramīdas atjaunošanai piešķīris 2 miljonus eiro.

Piramīda būvēta pirms aptuveni 2000 gadiem kā apbedījuma vieta.

Līdz šim piramīda piesaistījusi maz tūristu, kuri ierodas aplūkot Romas senās vietas, jo tās eksterjers laikā gaitā bija zaudējis spozmi. Turklāt piramīdas pamati atrodas zem ielas līmeņa, tādējādi radot maldīgu priekšstatu par tās izmēriem.

Piramīdas fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru