Citas ziņas

Liepājā plāno jauna bērnudārza būvi, privātīpašnieks iebilst

Vēsma Lēvalde, Db, 13.08.2008

Jaunākais izdevums

Liepājā noslēgusies detālplānojuma pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana teritorijai vienā no iecienītākajiem Liepājas mikrorajoniem - Dienvidrietumos, kurā paredzēta sabiedrisko un darījumu iestāžu apbūve. Iedzīvotāji atbalstījuši pašvaldības ieceri būvēt jaunu bērnudārzu un labiekārtot teritoriju.Savukārt teritorijā esoša privātīpašuma - nepabeigtas jaunbūves īpašnieks, iespējams, tiesās ar pašvaldību.

15. jūlijā domes telpās notika sabiedriskās apspriešanas sanāksme, kurā uz iedzīvotāju jautājumiem atbildēja projekta autori – SIA Reģionālie projekti pārstāvji, pilsētas galvenā arhitekte Iveta Ansone un Būvvaldes Plānošanas daļas vadītājs Arvīds Vitāls. Apspriešanas sanāksmē iedzīvotāji visvairāk interesējās par pieaugošo autotransporta intensitāti šajā teritorijā, izteica bažas par esošās maksas autostāvvietas likvidēšanu un automašīnu novietošanas iespējām, kas ir īpaši aktuāla problēma visa ikrorajona iedzīvotājiem, taču sapulces noslēgumā vairākums atbalstīja projekta autoru ideju par jauna bērnudārza būvniecību šajā teritorijā, kurā varētu būt vietas līdz 160 bērniem. Iebildumus cēla nepabeigtās jaunbūves īpašnieks, kuru apsriešanā pārstāvēja viņa jurists. Īpašnieks izteicis vēlmi privatizēt zemi zem jaunbūves, lai piesaistītu līdzekļus objekta pabeigšanai.

Šobrīd pilsētā ir aktuāla nepieciešamība pēc zemesgabaliem, kur pašvaldība nākotnē varētu būvēt jaunus bērnudārzus, norāda pašvaldība. Visiem zemesgabaliem plānojuma teritorijā precizēta zemes plānotā (atļautā) izmantošana saskaņā ar Liepājas pilsētas teritorijas plānojumu, t.sk.,privātīpašuma - nepabeigtās jaunbūves vietā, kas, uzsver pašvaldība, ilgus gadus degradē esošo vidi un kura atrodas uz pašvaldībai piederoša zemesgabala Liedaga ielā 8/14.

Liedaga ielā pie kāpu joslas ir plānota autostāvvieta pludmales apmeklētājiem un paviljona tipa apbūve pakalpojumu sniegšanai atpūtniekiem, neskarot kāpu aizsargjoslu.

Plānojuma teritoriju paredzēts nodrošināt ar visiem nepieciešamajiem inženiertehniskās apgādes tīkliem un lietus notekūdeņu novadīšanas sistēmu. 40 - 50 procenti no apbūvējamās teritorijas tiks saglabāta zaļā zona.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pabeigta pirmsskolas izglītības iestādes Krimulda rekonstrukcijas trešā kārta Raganā, tādā veidā noslēdzot pilnībā bērnudārza renovāciju, kas ietver gan jauna korpusa būvniecību, gan esošā daļēju rekonstrukciju, informē Krimuldas novada dome.

Kopējās izmaksas, ieskaitot arī vecā korpusa renovāciju un teritorijas labiekārtošanu un rotaļu laukumu ierīkošanu, ir 2,2 miljoni eiro.

Ņemot vērā, ka novadā pieaug bērnu dzimstība un uz to pārceļas arvien vairāk jaunas ģimenes, jau līdz ar jaunā mācību gada sākumu bērnudārzs uzņems par 40 vairāk bērnus.

Pērn rudenī būvniecības uzņēmums SIA Modus Būve pabeidza pirmsskolas izglītības iestādes jaunā korpusa būvniecības darbus, un bērni uzsāka mācības jaunā korpusa telpās. Šobrīd līdz ar visa bērnudārza rekonstrukcijas noslēgšanu mācību procesu varēs nodrošināt arī vecajā korpusā.

Guntars Grīnvalds, Krimuldas novada domes priekšsēdētājs norāda, ka pēdējos gados uz Krimuldas novadu pārceļas arvien vairāk jaunu ģimeņu ar bērniem, līdz ar to aktuāls kļuva jautājums par bērnudārza kapacitātes nodrošināšanu un telpu paplašināšanu. Pabeidzot bērnudārza rekonstrukciju pilnībā, tas var uzņemt par 40 bērniem vairāk, tādā veidā būtiski risinot rindu problēmu novadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Līvānos mazina bērnudārzu rindu

Daiga Ozola, Db, 29.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līvānos bērnudārzu rindu problēmu veiksmīgi risina, rekonstruējot esošās bērnudārza telpas un tādējādi nodrošinot ar vietām bērnudārzā vairāk bērnu.

2008.gada 1. septembrī rindā uz iekļūšanu bērnudārzā Līvānos bija reģistrēti 257 bērni. Lai risinātu šo problēmu, Līvānu novada domes speciālisti sadarbībā ar PII Rūķīši izstrādāja projektu Pirmsskolas izglītības iestādes Rūķīši renovācija un labiekārtošana. 2008. gada 24. oktobrī projekts iesniegts Latgales plānošanas reģionā, nepieciešamā atzinuma saņemšanai par projekta atbilstību plānošanas reģiona prioritātēm un noteiktajām kvotām. Pēc tam projekts tiks vērtēts arī Valsts reģionālās attīstības aģentūrā.

Līvāni ir viena no pirmajām pašvaldībām valstī, kas, negaidot ziemu, uzsākusi Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma apguvi pirmsskolas izglītības iestādes attīstībai. Ēkas renovācija uzsākta 2008. gada 12. augustā. Darbu veicēja SIA Jēkabpils PMK būvniecības darbus plāno pabeigt šā gada decembrī. Projekta kopējās izmaksas ir 258.32 tūkst. Ls, no kuriem 219.57 tūkst. Ls (85%) ir ERAF līdzfinansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mazais bizness: vienīgais privātais bērnudārzs Vecrīgā izaudzis divtik liels

Anda Asere, 04.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu gados bērnudārzs Ketes māja nomaina telpas; tagad tajā ir divreiz vairāk bērnu četrās, nevis divās grupiņās.

Kad iepriekšējo reizi DB viesojās privātajā pirmsskolas izglītības iestāde jeb bērnudārzā Ketes māja, tas atradās Vecrīgā, Jāņa ielā, pie Sv. Jāņa baznīcas. Pagājušajā vasarā uzņēmums bija spiests atbrīvot telpas. «Sapratu, ka uz tikpat lielām telpām nav jēgas iet, ir jāmeklē lielākas. No Vecrīgas negribējās šķirties, jo pie mums bērnus atved tie vecāki, kuriem centrs ir ērts. Bija daudz uztraukumu par to, kā vecāki pieņems pārmaiņas, jo tās cilvēki galvenokārt uztver ar skepsi. Pagājusī vasara man bija ļoti grūta. Lai atvērtu bērnudārzu jaunās telpās, vēlreiz bija jāiegūst visas atļaujas. Svētdienās es strādāju līdz četriem pēcpusdienā, lai man būtu vismaz viena daļēja brīvdiena. Sarežģītākais laikam bija tas, ka liels darba apjoms jāpaveic ļoti īsā laika sprīdī – vienā brīdī man gandrīz vai bija jāsēž uz trepēm un jāraud, domājot, kā ar to tikt galā,» pieredzē dalās Kristīne Tomsone, SIA Ketes māja vadītāja. Arī tagad bērnudārzs atrodas tuvu baznīcai, šoreiz – Anglikāņu baznīcai. Viņa gan norāda, ka Vecrīgā būtu grūti atrast kādu vietu, kur baznīcu nevarētu redzēt pa logu vai izejot uz ielas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Jo vairāk bērnu, jo mazāka mācību maksa – kā darbojas bērnudārzi Zviedrijā?

Pontus Losviks (Pontus Loswick), Zviedrijas pirmsskolu tīkla “Dibber” pārstāvis, 10.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības attīstības līmenis Zviedrijā ir patiešām augsts. Katru gadu valsts uzlabo savas pozīcijas pasaules reitingā izglītības kvalitātes jomā, turklāt pastāv arī pārdomāta atbalsta sistēma jaunajiem vecākiem, lai gan mammām, gan tētiem būs iespēja pavadīt pietiekami daudz laika ar bērniem.

Zviedrijas izglītības sistēmas galvenais princips ir izglītības pieejamība, neatkarīgi no sociālā stāvokļa, etniskās piederības, reliģiskās pārliecības vai dzimuma. Valstī ir gan privātās, gan pašvaldību pirmsskolas un vecāki, lielākoties, izvēlas bērnudārzu pēc atrašanās vietas. Arī gaidīšana rindās nav ilga – vietu bērnudārzā izdodas atrast vidēji trīs mēnešu laikā.

Likums nosaka maksimālo gaidīšanas laiku – 4 mēnešus

Zviedrijas izglītības sistēmā gan 30 gadus paralēli pastāv un veiksmīgi darbojas gan privātās, gan valsts un pašvaldību izglītības iestādes, tostarp, pirmsskolas. Privātie un pašvaldību bērnudārzi tiek finansēti no pašvaldību līdzekļiem, tāpēc vecāku līdzmaksājums neatšķiras. Turklāt, jo vairāk bērni no vienas ģimenes apmeklē pirmsskolu, jo lielāku maksas atlaidi saņem vecāki. Zviedrijā visiem bērniem no viena gada vecumam ir tiesības uz vietu pirmsskolā. Izpaliek arī gaidīšana rindā – kad ģimenē piesakās bērniņš, vecāki reģistrējas gaidīšanas sarakstā un vidēji trīs mēnešu laikā vieta bērnudārzā ir pieejama. Zviedrijas likumi paredz, ka vieta bērnudārzā ir jānodrošina četru mēnešu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno mainīt bērnudārzu finansēšanas sistēmu, nosakot arī vecāku līdzmaksājumu

LETA, 21.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 2013. vai 2014.gadā varētu tikt būtiski mainīta bērnudārzu finansēšanas kārtība, esošo budžetu pārdalot vienlīdzīgi visām ģimenēm neatkarīgi no tā, vai mazulis tiek sūtīts pašvaldības vai privātajā bērnudārzā vai arī uzticēts aukļu dienestam vai bērnu pieskatīšanas centram, bet papildus līdzekļu piesaistei tiek pieļauta līdzmaksājumu iespēja.

Tādējādi tiktu novērsta situācija, kad 34 500 ģimenēm visā Latvijā joprojām netiek nodrošināti bērnudārza pakalpojumi, kaut arī pašvaldībām šā gada 1.jūlijā šāds pienākums uzlikts, veicot grozījumus Vispārējās izglītības likumā.

Kā Saeimas Budžeta un finanšu komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēdē skaidroja Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības pārstāve Daina Kājiņa, pašlaik situācija valstī ir ļoti atšķirīga gan finansējuma piešķiršanas kārtībā un apjomā, gan regulējuma ziņā, jo Izglītības likuma grozījumus katra pašvaldība interpretē pēc savas saprašanas un iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta ar b/d foto - Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs: bērnudārzā Margrietiņa paveras šaušalīga aina

LETA, 05.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde aizvadītajā ceturtdienā likusi pārtraukt privātā bērnudārza Margrietiņa, Dārzaugļu ielā 10, ekspluatāciju, jo tajā konstatēti pārkāpumi, kas apdraud bērnu veselību un drošību, tomēr bērnudārzs vēl vakar turpinājis darbu, pastāstīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Būvvalde konstatējusi, ka pilsētā vairākās ēkās ir ierīkoti bērnudārzi, tomēr ēku atbilstība šādai funkcijai nav saskaņota. Visi bērnudārzi rakstiski brīdināti, un lielākā daļa arī atsaukusies, solot novērst nepilnības. Tomēr četri nav devuši par sevi ziņu un viens no tiem bijis bērnudārzs Margrietiņa, pastāstīja Vircavs.

Šī iemesla dēļ iestādē 31.jūlijā veikta pārbaude un atklāta «diezgan šaušalīga aina», sacīja Vircavs. Piemēram, ar atklātu virsmu bērnudārza teritorijā atrodas kanalizācijas aka, ēkas nesošajās sienās bez saskaņošanas izbūvētas durvis, spēļu laukums daļēji atrodas zem sapuvušas nojumes, no sienām brūk ķieģeļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātais bērnudārzs Margrietiņa, kurā Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi bērnu dzīvībai bīstamus apstākļus, šodien pārtraucis darbu, pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Šorīt būvvaldes inspektori bērnudārzā veikuši atkārtotu apsekojumu un darbību bīstamajās telpās nav novērojuši, sacīja Žūka. Tikmēr bērnudārza vadītāja izsaukta uz būvvaldi iepazīties ar atzinumu. Lai bērnudārzs varētu atsākt darbu, būs nepieciešams ilgs laiks un finansiāli ieguldījumi, jo nepieciešams izstrādāt būvprojektu, norādīja būvvaldes pārstāve.

Žūka arī pastāstīja, ka konkrētajā adresē atbilstoši Rīgas pilsētas zemesgrāmatas datiem atrodas divas dzīvojamās ēkas un divi šķūņi. Savukārt saskaņā ar nekustamā īpašuma informācijas sistēmas NEKIP datiem būvju telpu lietošanas veids neatbilst izglītības iestāžu telpu grupai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Ikšķilē jauna bērnudārza būvniecība izmaksās 3,758 miljonus eiro

Žanete Hāka, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikšķiles novada pašvaldībā noslēgts līgums ar SIA Skonto Būve par jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecību Ikšķilē, informē pašvaldības pārstāvji.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietniece Dace Kļaviņa norāda, ka būvdarbu plānotā līgumcena bija 4 931 730 eiro bez PVN, bet iepirkuma rezultātā līgums noslēgts par 3 758 032,84 eiro bez PVN, jeb par 1 173 697,16 eiro lētāk nekā plānots.

Iepirkumā piedāvājumus bija iesnieguši 12 pretendenti. Dārgākā piedāvājuma cena bija 4 395 000 eiro un arī tā bijusi par 542 730 eiro lētāk nekā plānotā. Līgumā ir plānota finanšu rezerve iespējamu neparedzētu darbu apmaksai 10% apmērā no līgumcenas.

Noslēdzies arī iepirkums par PII būvdarbu būvuzraudzību. Te, plānojot līgumcenu 24 790 eiro bez PVN, saņemti 6 piedāvājumi, no kuriem derīgo piedāvājumu cenu starpība svārstījās no 27 000 līdz 41 000 eiro bez PVN. Līgums tiks noslēgts ar SIA CMB par līgumcenu 27 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PVD: pie vainas veca panna

, 24.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas 231. bērnudārza virtuvē ēdiena gatavošanai izmantota panna, kas periodiski nedarbojas, līdz ar to pārtikas produkti dažkārt netika pietiekami termiski apstrādāti.

Par to liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veiktā pārbaude bērnudārza virtuvē.

PVD pārbaudi bērnudārza virtuvē veica uzreiz pēc tam, kad no Sabiedrības veselības aģentūras saņēma informāciju par četriem saslimšanas gadījumiem ar akūtu zarnu infekciju.

Lai gan PVD inspektori virtuvē nekonstatēja higiēnas prasību pārkāpumus un pārbaudes brīdī darbojās arī visas tehnoloģiskās iekārtas, sarunājoties ar bērnudārza personālu atklājās, ka virtuvē tiek izmantota novecojusi panna, kas dažkārt nedarbojas.

Ja bērnudārza virtuves darbinieki, ievērojot normatīvajos aktos noteikto, būtu regulāri kontrolējuši vai nu pannas vai gaļas iekšējo temperatūru, visticamāk bērni nebūtu inficējušies ar salmonelozi, jo gaļas iekšējai temperatūrai sasniedzot + 73 °C , slimību izraisītāji iet bojā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Atrasts jauns Tukuma bērnudārza būvnieks

Gunta Kursiša, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir atrasts jauns Tukuma bērnudārza būvnieks – izmaiņas tehniskā projekta izstrādē, kā arī bērnudārza būvniecību veiks SIA Telms, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

«SIA Telms galvenais uzdevums būs veikt izmaiņas esošajā tehnsikajā projektā, kā arī pabeigt iesāktā bērnudārza celtniecību,» Db.lv stāstīja Tukuma novada Domes pārstāvis Jānis Luksevics. Šis būs otrais mēģinājums bērnudārza Mazajā Smilšu ielā būvniecībā, jo Tukuma novada Domi neapmierināja uzņēmuma, kas sākotnēji uzņēmās pirmsskolas iestādes projekta izstrādi un būvi, darbs.

Pašlaik bērnudārza ēkai vēl nav uzlikts jumta segums, vēl ir jāveic komunikāciju uzstādīšanas un apdares darbi, kā arī jāiegādājas mebeles, lai bērnudārzs varētu uzsākt darbu, stāsīja J. Luksevics.

Paredzēts, ka jaunajam bērudārzam jābūt pabeigtam nākamgad. Tā projekta pārstrādes un pašas ēkas celtniecības izmaksas – 805,6 tūkstošus latu - dalīs Tukuma novada pašvaldība, Latvijas valsts un Eiropas Savienība, jo projekts izstrādāts piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paredz bērnudārzu rindas likvidāciju Daugavpilī

Daiga Ozola, Db, 03.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietniece Eleonora Kleščinska izteikusi cerību, ka līdz nākamā gada beigām Daugavpilī bērnudārzu vietu trūkuma problēma nepastāvēs.

Pašlaik Daugavpilī rindā uz vietām bērnudārzos gaida 217 bērni. Daugavpils Dome jau sākusi konkrētus darbus - tiks rekonstruēts 13. bērnudārzs un celta piebūve 24. bērnudārzam, kas darbu uzsāks nākamgad. Savukārt šogad novembra mēneša laikā tiks atvērtas piecas papildus grupas esošajos bērnudārzos. 3. novembrī jau atvērta pirmā grupiņa 26. bērnudārzā. Pa vienai papildus grupai būs vēl 20., 21., 29. un 32. bērnudārzā. Jaunizveidotajās grupās būs pa 20 bērniem pašam pieprasītākajam vecumam: 1-3 gadi, rindai pilsētā sarūkot par 100 vietām. No pašvaldības budžeta šīs programmas realizācijai iedalīti 80 tūkst. Ls.

Ģimenēm jauna iespēja iekārtot bērnus dārziņā būs nākamā gada februārī, kad pēc rekonstrukcijas 13. bērnudārzā būs papildus 80 vietas. Nākamā iespēja būs 2009. gada rudenī, kad ekspluatācijā nodos 24. bērnudārza piebūvi. Tālākā perspektīvā ir bērnudārza izveide Jaunās Forštates mikrorajonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizvadītajā nedēļā veicis kratīšanu Ogres novada domē un vienā no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm. Latvijas Televīzijas raidījuma de facto rīcībā esošā informācija liecina, ka tas saistīts ar ilgstošu fiktīvo darbinieku nodarbināšanu, kuriem izmaksāti desmitiem tūkstoši eiro. Atklājies, ka pašvaldībai par iespējamo noziegumu bērnudārzā informācija bija jau agrāk, taču tā, visticamāk, centusies noklusēt pārkāpumu.

Pirms nepilniem pieciem gadiem Ogrē durvis vēra jauna pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāde Riekstiņš. Tikai tagad atklāts, ka apmērām no tā paša brīža bērnudārzā fiktīvi bija nodarbināti vairāki cilvēki.

de facto kā piemēru min, ka vienam šādam neesošam darbiniekam atalgojumā izmaksāti 32 337,94 EUR. Fiktīvi strādājošo algu, visticamāk, saņēma citi Riekstiņa darbinieki. Turklāt secināts, ka iespējamajā krāpšanā iesaistījusies augstākā iestādes vadība.

Šonedēļ bērnudārzā un Ogres novada domē bijuši arī izmeklētāji no KNAB. «Jā, ir bijis. Ir izņemti dokumenti, mums gan nezinot,» apstiprina Ogres novada mērs Artūrs Mangulis (Latvijas Zaļā partija). Uz de facto jautājumu, cik nopietni, viņaprāt, ir šie pārkāpumi, atbildēja, ka «es neesmu jurists, lai pateiktu, bet, manuprāt, šī lieta nav tikai viena bērnudārza gadījums. Tā ir sistēma, kur cilvēkiem vienkārši nav naudas, kāds grib sakārtot šīs te darba attiecības, lai kādam palīdzētu vienkārši izdzīvot.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden Piņķos tiks uzsākta jauna franču bērnudārza un skolas ÉCOLE FRANÇAISE EXUPÉRY būvniecība. Būvdarbus plānots uzsākt šā gada oktobrī, savukārt skolas nodošanas ekspluatācijā plānota 2016.gada augustā, teikts paziņojumā medijiem.

Bērnudārzs ir projektēts tā, lai tas spētu uzņēmt 128 audzēkņus. Bērnudarzā būs astoņas grupas, katrā 16 bērni. Katrā grupā paredzēta guļamtelpa, rotaļu un mācību istaba, sanitārais mezgls, ģērbtuve. Bērnudārzā būs arī specializētas klases nodarbībām: angļu valodai, latviešu valodai, krievu valodai, arts-plastiques, montesori, kā arī bibliotēka, baleta zāle, vingrošanas zāle un teātris ar skatuvi.

Bērnudārza virtuvē paredzēts galds gastronomijas nodarbībām vecākajās grupās. Tās pasniegs projekta ÉCOLE FRANÇAISE EXUPÉRY partneris, restorāna 36.line īpašnieks Lauris Aleksejevs.

Virs bērnudārza tiks izvietotas 12 galvenās mācību klases, kopīgā skolas ēdnīca un galerija uz skolas galveno ēku, kur atradīsies sporta zāle un aktu zāle, piecas lingvistikas un divas datoru klases, divas aprīkotas dabaszinību klases, mākslas darbnīca un mūzikas klase, kā arī plaša teritorija āra spēlēm un sporta būves.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītība pēc būtības ir saistīta ar misiju veidot nākamo paaudzi, bet privātam bērnudārzam ir jānopelna vismaz tik, lai pastāvētu.

Tā uzskata Evija Mirķe, kura 2021. gadā kļuva par Vecrīgā esošās pirmsskolas izglītības iestādes Ketes māja īpašnieci. Dienas Biznesa saruna ar viņu gan par nozari, gan misiju, gan peļņu un to, kādēļ bērni mums kļūst aizvien dullāki.

Par bērnudārzu Ketes māja Dienas Bizness pēdējo reizi rakstīja 2013. gadā kā par jaunprojektu. Šobrīd mainījies īpašnieks. Kā tikāt līdz domai, ka jāiegādājas bērnudārzs?

Esmu pedagoģe, tādēļ man nav racionāla izskaidrojuma, kādēļ bērnudārzs bija jāpērk. Tas vairāk ir manam vīram Jānim, viņš ir finansists, un viņš arī nāca ar piedāvājumu. Iepriekšējā īpašniece jau kādu laiku meklēja pircēju, jo domāja par pārmaiņām. Savukārt mans galvenais finanšu konsultants bija par to uzzinājis un jautāja, ko domāju par bērnudārza iegādi. Es tieši atcerējos filmu Mēs nopirkām zoodārzu! un sākumā smējos, bet tad ar vīru apdomājām, un es teicu: “Jā!” 2021. gadā nopirkām bērnudārzu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, trešdien, 30. jūnijā Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes sēdē izskatīs pirmpirkuma tiesības uz "Liepājas metalurga" nekustamās mantas - zeme un ēkas iegādi Liepājas SEZ vajadzībām.

Principā tas nozīmē darījuma starp valsti un turku investoriem izgāšanu, jo pārdošanas darījums noslēgts gan par kustamo, gan nekustamo mantu.

Darījuma fons

Šā gada 30. aprīlī SIA "FeLM", kas procesā pārstāv Latvijas valsts intereses, noslēdza līgumu par bijušā "Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksa kustamās un nekustamās mantas iegādi un izteica gatavību uzsākt darbību teritorijā, iepriekš pauda Turcijas uzņēmuma "Aslanli Metalurji" pārstāvji. Ir pilnībā izpildītas finanšu saistības atbilstoši līgumam. Proti, ir iemaksāta nauda un izteikta gatavība investēt 200 miljonus piecu gadu laikā. Investori pavasarī bija noslēguši rūpnīcas inventarizāciju kopīgi ar SIA "FeLM" un īpašums ir gatavs nodošanai. Tik tālu viss ir skaisti, atliek vien Liepājas SEZ pirmpirkuma tiesības uz zemi, kuras var izmantot un viss liecina, ka tās tiks izmantotas. Plašāk par darījumu db.lv rakstīja iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Sākam biznesu: Burgerbārs paplašinās un nākotnē cer izveidot tīklu

Monta Glumane, 19.06.2019

Ventspils Burgerbāra īpašniece un vadītāja Baiba Jaņēviča un SIA Burgerbārs Liepāja īpašnieks Arturs Raževskis.

Foto: Dainis Ģelzis

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspilī dibinātais uzņēmums Burgerbārs paplašinās, atverot savu otro burgernīcu Liepājā; nākotnē cer izveidot tīklu.

Trīs draugi pirms diviem gadiem, investējot aptuveni 14,5 tūkst. eiro, atvēra savu pirmo burgernīcu. Jaunieši bija nesen pārcēlušies atpakaļ no Rīgas uz Ventspili un nolēma, ka būtu jāizveido kaut kas savs. «Puiši bija nolēmuši, ka tā būs ķīniešu ēstuve, bet man tā nelikās veiksmīga biznesa ideja,» stāsta Ventspils Burgerbāra īpašniece un vadītāja Baiba Jaņēviča.

«Tajā laikā biju sācis gatavot burgerus, nolēmām – kāpēc neatvērt vaļā bāru! Burgerus ir salīdzinoši viegli pagatavot, nav nepieciešams iziet apmācības kursus, kā, piemēram, smalkos restorānos,» teic SIA Burgerbārs Liepāja īpašnieks Arturs Raževskis. Lai īstenotu ideju, jaunie uzņēmēji sāka meklēt telpas Ventspilī, kā arī iespējas iegādāties nepieciešamo virtuves tehniku. «Braucu garām kinoteātrim un redzēju, ka tur aizvērta kebabnīca. Vairākas dienas braukāju ar auto garām, līdz satiku tās īpašnieku. Pārpirkām visu uzņēmumu, bijām izveidojuši tāmi, cik projekts izmaksās, bet jau pēc diviem mēnešiem bijām to pārsnieguši, un nekas nebija izdarīts. Matemātika nedaudz piekliboja. Remontu veicām paši, materiālus mēģinājām sadabūt no garāžām, kas nu kuram bija saglabājies. Arī tehniku centāmies dabūt par labu samaksu, zvanīju uz uzņēmumiem Rīgā ik pa trīs dienām,» uzņēmuma pirmsākumus Ventspilī atceras A. Raževskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Nekustamo īpašumu tirgus Liepājā «uz bremzēm»

Vēsma Lēvalde, 07.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā krīze Liepājā skaudri izpaužas nekustamo īpašumu tirgū, kur galvenokārt notiek sīki darījumi.

Daudz nekustamo īpašumu Liepājā pieder banku grupām, kas tos pienācīgi neapsaimnieko, bet pārdot šos īpašumus izdodas reti. Tiesu izpildītāju rīkotajās izsolēs dzīvokļu sākuma cenas ir ļoti zemas, taču pircēji ir galvenokārt nekustamo īpašumu firmas. Īpašumu piedāvājums pārsniedz pieprasījumu vairākas reizes. Tikmēr jauno projektu apsaimniekotāji kā pagaidu risinājumu mēģina attīstīt īres tirgu.

Dominē bankas

Pirms pieciem gadiem vēl apdzīvotas, rekonstruētas daudzdzīvokļu un biroju ēkas, vēsturiskie īpašumi – gan rekonstruēti, gan avārijas stāvoklī – lielākoties pieder banku grupām. Par to liecina izkārtnes ar uzrakstu «Pārdod» un ar bankām saistīto nekustamo īpašumu uzņēmumu tālruņu numuriem. Piemēram, SIA Ektornet Management Latvia komercīpašumu un mājokļu portfelī Liepājā ir 33 īpašumi, no tiem 13 ir komercobjekti, 18 dzīvokļi un privātmājas, kā arī divi ievērojami investīciju objekti, DB atklāja SIA Ektornet Management Latvia valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks. Starp šiem īpašumiem ir vairākas vēsturiskas ēkas vecpilsētas centrā un Jūrmalas parka tuvumā. Jāpiezīmē, ka uzņēmuma īpašumā ir arī valsts nozīmes pieminekļi (Jāņa iela 1 un Bāriņu iela 12), kā arī vietējas nozīmes pieminekļi (Kungu iela 29, Republikas iela 13, Bāriņu iela 31). Ektornet portfelī ir arī četri lieli komercobjekti, tostarp vairāki jau minētie vēsturiskie īpašumi – piemēram, biroju centrs Roma plaza, nams Tirgoņu ielā, kā arī tirdzniecības nams Kurzeme. Astoņus īpašumus Liepājā tirgo DNB bankas grupas uzņēmums SIA Salvus, tostarp lielu dzīvokli M.P.Berči projektētā namā. Taču vēsturiskos īpašumus pārdod ne tikai banku meitasuzņēmumi. IK RS Hipo Liepājā tirgo ekskluzīvu namu – bijušo Liepājas teātra Mazo zāli, kurā pēdējos gados a/s Liepājas metalurgs akcionārs Sergejs Zaharjins bija izbūvējis augstas klases viesnīcu, bet īsi pirms Metalurga bankrota šo ēku uzdāvināja savam brālim. Ēka no pašvaldības tika pirkta 2003.gadā, par 1200 m2 zemes no pircēja tika prasīti 23 tūkstoši latu, 80 % maksājot sertifikātos, bet par ēku – 44 tūkst. latu, summu nomaksājot divu gadu laikā. Šobrīd īpašuma pārdošanas cena ir 900 tūkstoši eiro, liecina sludinājums portālā ss.lv. Pērn par to prasīja aptuveni tikpat latos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Bērnudārza metu konkursa uzvarētāju paziņos jūlijā

Andra Briekmane, 17.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzvarētāju Rīgas domes rīkotajā metu konkursā par labāko bērnudārza projektu žūrijas komisija sola paziņot jūlija vidū. Saņemti 14 ideju meti jauna bērnudārza projektam.

Šobrīd vēl nav zināmi nedz projektu autori, nedz valstis, kuras tie pārstāv, jo, lai nodrošinātu dalībnieku anonimitāti darbu novērtēšanā, tie iesūtīti un reģistrēti slēgtā veidā un apzīmēti ar anonīmām devīzēm, informē Liene Pētersone, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka padomniece. Plānots, ka projektu, ko žūrijas komisijas vairākums atzīs par konkursa uzvarētāju, Rīgas dome jau tuvāko gadu laikā realizēs, ņemot par pamatu topošajam pašvaldības bērnudārza projektam Rīgā, Tallinas ielā 6/10 – bijušajā Sanitārās autobāzes teritorijā. Plānots, ka tajā būs vietas vismaz 300 bērniem.

Darbu izvērtēšanu, analizējot gan bērnudārza funkcionalitātes iespējas, projekta iederību pilsētvidē, kā arī piedāvātos inovatīvos un videi draudzīgos risinājumus, veiks īpaši izveidota, neatkarīga žūrijas komisija, kuras sastāvā ir gan pārstāvji no Rīgas domes institūcijām, gan sertificēti arhitekti no Latvijas arhitektu savienības un Latvijas ainavu arhitektūras biedrības. Žūrijas komisiju vadīs Rīgas pilsētas būvvaldes Rīgas pilsētas kultūras pieminekļu aizsardzības nodaļas vadītājs Viesturs Brūzis. Kā pieaicinātie eksperti tajā darbosies arī Rīgas domes Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas vadītāja Iveta Nagla un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības Valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Liepājā tapis Digitālo inovāciju parks

Anda Asere, 28.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā mērķis ir apvienot informācijas tehnoloģiju speciālistus un izglītot sabiedrību, ilgtermiņā mērķējot attīstīt uzņēmējdarbību, radīt jaunas darbavietas un samazināt bezdarbu.

Tāpat iecerēts uzlabot sabiedrības digitālās prasmes, palīdzēt IT speciālistiem sākt un turpināt izaugsmi, kā arī rast iespējas attīstīties inovatīviem IT uzņēmumiem Liepājā.

Digitālo inovāciju parku dibinājusi Liepājas pašvaldība, Liepājas speciālā ekonomiskā zona, "UPB" un "Sense Media". Pirms parka izveides pašvaldība veica IT uzņēmumu aptauju, tikās ar tiem. Diskutējot par to, kādi izaicinājumi ir kompānijām, visi norādīja uz speciālistu trūkumu, kas ir šķērslis izaugsmei. "Ja trūks darbinieku, mazi uzņēmumi nekad nekļūs par lieliem. Tāpēc Digitālo inovāciju parka prioritāte ir nodrošināt profesionāļus ar piekļuvi zināšanām, prasmēm, iespējām," tā Agate Ambulte, Digitālo inovāciju parka vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man ir vīzija par izglītības ciematu, kur ir bērnudārzs, vidusskola un, iespējams, arī augstskola. Vēlos veidot tādu izglītības vidi, par ko zina ne tikai Latvijā,» saka Harmoniskas attīstības pirmsskolas un sākumskolas ESME īpašniece Daina Ločmele.

Izglītības iestādi traktēt kā biznesa projektu ir gana sarežģīti. Vēl sarežģītāk ir izglītības iestādi padarīt par veiksmīgu biznesa projektu. Tā vērtē Harmoniskas attīstības pirmsskolas un sākumskolas ESME īpašniece Daina Ločmele. Sākumā Daina pat necerēja, ka pašrocīgi izauklētā skoliņa izaugs par biznesu, atzīst jaunā uzņēmēja,kura aizvadītā gada nogalē saņēma 10 tūkstošu eiro lielu SEB bankas un pašvaldības grantu darbības paplašināšanai un konkurētspējas stiprināšanai. Daina nav pedagoģe, bet nāk no juridiskās vides, kur divpadsmit gadu garumā gan darbojusies dažādu kompāniju juridiskajās nodaļās, gan strādājusi advokātu birojā. Kad ģimenē pieteicās pirmā meita,pēc desmit gadu dzīves Rīgā ģimene nolēma, ka vēlas atgriezties bērnības pilsētā Siguldā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Ziepniekkalnā, atklāta privātā bērnudārzu tīkla "BeBe.lv" jaunā filiāle, kuras izveidē ieguldīti aptuveni 800 tūkstoši eiro.

Pirmsskolas izglītības iestādes būvniecība tika uzsākta 2019. gada vasarā. Bērnudārzā izveidotas četras grupas, kopā nodrošinot vietu 80 bērniem, kā arī 12-15 darbavietas.

Papildus ierastajam bērnudārza personālam pieejama aizvietotājaukle un aizvietotājpedagogs, kuri ļauj nodrošināt to, ka grupā vienmēr ir noteikumiem atbilstošs personālsastāvs.

"17 gadus ilgā pieredze šajā jomā mums ir devusi iespēju uzcelt pašiem savu ēku un labiekārtot bērnudārza telpas, lai vide un izglītības process būtu atbilstošs mūsdienu prasībām," teic "BeBe.lv" direktors Juris Stikāns.

Jaunā ēka celta, balstoties uz ilggadējo pieredzi pirmsskolas izglītības jomā, veidojot to atbilstoši visām nepieciešamībām - nodrošinot plašas telpas ar labu dabīgo apgaismojumu, ierīkojot apsildāmas grīdas un labu ventilācijas sistēmu. Vecāku ērtībām pie ēkas iekārtota plaša autostāvvieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuldīgā bērnudārzos investēs divarpus miljonus latu

Vēsma Lēvalde, Db, 31.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuldīgas pilsētas dome šogad plāno investēt 2.5 miljonus latu divu pirmsskolas izglītības iestāžu rekonstrukcijā.

Pašvaldība piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu bērnudārza Cīrulītis rekonstrukcijai un piebūves būvniecībai un valsts investīciju fonda finansējumu bērnudārza Ābelīte piebūvei.

Vietas bērnudārzos paredzētas gan Kuldīgas, gan rajona bērniem, skaidro Kuldīgas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Pašvaldība 2. martā noslēgusi līgumu ar personu grupu, kura sastāv no divām vietējām būvfirmām – SIA Palsams un SIA Astros Ltd par viena bērnudārza rekonstrukciju. Plānots, ka bērnudārza piebūve būs gatava uzņemt audzēkņus 2010. gada sākumā. Kopējās projekta izmaksas ir 1.2 miljons latu, no projekta attiecināmajām izmaksām 85% ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, 6% – valsts budžeta un 9% – pašvaldības līdzfinansējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavā divās kārtās ir realizēts projekts Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes izveide Ganību ielā 66. Pēc veiktajiem darbiem pilsētā ir izveidota jauna pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāde Kāpēcīši ar 12 bērnudārza grupām, labiekārtotu apkārtni un diviem baseiniem, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

Projekta īstenošanas rezultātā pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē nodrošinātas vietas 280 bērniem, kas ļaus samazināt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos. Projekta gaitā tika veikta arī teritorijas labiekārtošana, izveidojot rotaļu laukumus katras grupas bērniem un automašīnu stāvvietu pie iebrauktuves vārtiem.

Projekts Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes izveide Ganību ielā 66, 1. kārta tika īstenots laika posmā no 2013. gada jūlija līdz 2014. gada decembrim, un tā kopējās izmaksas ir 3 044 461,90 eiro, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 2 188 193,29 eiro, Valsts budžeta dotācija – 57 922,77 eiro, Jelgavas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 798 345,84 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pansionāta pabeigšanai būs 0.44 miljoni latu

Madara Fridrihsone, Db, 24.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pabeigtu kādreizēja bērnudārza telpu pielāgošanu pansionāta vajadzībām Kuldīgas rajona Gudeniekos, šogad tā būvdarbos ir jāiegulda 0.44 milj. Ls.

Valdība šodien atbalstīja Labklājības ministrijas priekšlikumu būvdarbu pabeigšanai nepieciešamos līdzekļus ņemt no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Jāatgādina, ka lēmums par Kuldīgas rajona Gudenieku pagasta bijušā bērnudārza pielāgošanu pansionāta vajadzībām tika pieņemts pēc traģiskā ugunsgrēka Reģu pansionātā.

Pērn bērnudārza pielāgošanai iztērēti aptuveni 0.5 milj. Ls. Par šiem līdzekļiem 1., 2.un 3. korpusā veikta jumta izbūve, ielikti logi, 1. un 2. korpusā veikti apdares darbi, ieklātas grīdas bez segumiem, pabeigti elektromontāžas darbi, ievilkta centrālā apkure un pabeigti ventilācijas sistēmas montāžas darbi. 4. korpusā jau pabeigta pamatu, ārsienu, vidussienu un atbalstsienu izbūve, kā arī veikta jumta pārseguma montāža. Savukārt katlu mājā jau uzstādīts viens katls un apkures sistēmas iekārtas, lai varētu pieslēgt 1. un 2. korpusa apkures sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tallinā tiks atcelta maksa par bērnudārzu, sākot no vienas ģimenes otrā bērna, kas apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, trešdien paziņojusi pašvaldība.

Līdz šim vecāki Tallinā bija atbrīvoti no maksas par bērnudārzu, sākot no trešā bērna.

"Covid-19 pandēmija īpaši jūtami skārusi ģimenes, kurās aug bērni, - sevišķi tad, ja viņu ir vairāki," norādījis Igaunijas galvaspilsētas vicemērs Vadims Belobrovcevs. Viņš atgādinājis, ka ārkārtējās situācijas laikā pieņemtais lēmums uz laiku pilnībā atbrīvot vecākus no maksas par vietu bērnudārzā ataisnojies un ļāvis bērnudārzus apmeklēt arī bērniem no maznodrošinātām ģimenēm.

"Tādēļ esam nolēmuši, ka turpmāk par bērnudārza apmeklēšanu Tallinā nebūs jāmaksā, sākot no otrā bērna ģimenē. Tas ļaus ģimenēm gadā ietaupīt maksu par vietu bērnudārzā vairāk nekā 800 eiro apmērā," viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru