Nekustamais īpašums

Ober-haus: Vecrīgā dzīvokļu tirgū «toni» nosaka pārdevēji

Ingrīda Drazdovska [email protected], 02.09.2004

Jaunākais izdevums

Salīdzinot ar jūlija mēnesi, Vecrīgā dzīvokļu cenu izmaiņas nebija vērojamas, jo dzīvojamo platību tirgus ir ierobežots. Cenas regulē nevis brīvs tirgus, bet dzīvokļu īpašnieki, kas nosaka pārdošanas cenu pēc saviem ieskatiem, kas bieži vien ir neatbilst reālai tirgus situācijai. Pieprasījums pēc šādiem dzīvokļiem ir neliels un tiem ir raksturīgs ilgs realizācijas termiņš, - informē Ober-haus. Dzīvokļu cenas Vecrīgā ir no 2 500 - 4800 USD/kv.m. Tuvāko gadu laikā ir plānota atsevišķu jaunu namu celtniecība, kas nedaudz palielinās ierobežoto piedāvājumu. Tā projekta Jaunā vecpilsēta ietvaros tiks celts nams kvartālā starp Mārstaļu, Kungu un Minsterejas ielām, paredzot, ka šeit būs 75 jauni dzīvokļi. Gandrīz pilnībā ir pārdoti vairāk kā 200 dzīvokļi jaunceļamā ēkā Centra namā Pasažieru ostas tuvumā pretī Daugavai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: dzīvokļu pirkumi 2001. gada līmenī

, 08.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu vidējā cena 2007.gada septembrī samazinājusies par 1,2%. Vidējā cena septembra beigās ir 1570 EUR/m2, liecina SIA Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats par septembri.

Pieprasījumu ierobežo banku piesardzība un pretinflācijas pasākumu prasības. 2007.gada septembrī Rīgas pilsētā reģistrētais pirkuma līgumu skaits turpina samazināties un septembrī tas bija 2001./2002.gadu mijas līmenī.

Septembrī Ober-Haus Jauno projektu nodaļa apkopojusi informāciju par 16 pieteiktiem jaunajiem daudzdzīvokļu projektiem. Lielāko projektu apjomi ir 320 – 360 dzīvokļi. Tai pašā laikā vairāki attīstītāji ir apturējuši celtniecību, citu plānoto projektu virzīšana ir atlikta.

Īres piedāvājums 2007.gada laikā pieaudzis par 70%, īres cenas par 25%. Ierobežotas pirktspējas apstākļos strauji attīstās jauno projektu īres tirgus.

Rīgas centra dzīvokļu, Rīgas apkārtnes apbūves gabalu un privātmāju tirdzniecība ir mazaktīva. Piedāvājums pieaug, tomēr pārdevēju cenu politika ir nogaidoša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: cenas 2006. gada oktobra līmenī

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada decembra beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1488 EUR/m2 (novembrī 1519 EUR/m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2%. 2007.gada decembra vidējā cena sakrīt ar Ober-Haus 2006.gada oktobrī aprēķināto cenu (1490 EUR/m2).

Rīgas pilsētas zemesgrāmatā reģistrēto pirkuma līgumu skaits decembrī bija līdzīgs oktobra un novembra rādītājiem. Darījumu skaita stabilitāte ar augstu ticamības pakāpi liecina par sasniegto tirgus aktivitātes minimumu. Turpinoties Rīgas sērijveidu dzīvokļu cenu samazināšanās procesam, var sagaidīt pakāpenisku darījumu aktivitātes pieaugumu 2008.gada pirmajā pusē.

2007.gada decembrī Ober-Haus Jauno projektu nodaļa apkopojusi informāciju par 9 jauniem daudzdzīvokļu māju projektiem. No tiem Rīgā plānots realizēt 5 – visus centrā. Rīgas rajonā pieteikts 3 projekti, un viens Ogrē.

Jauno projektu attīstītājus atkarībā no to rīcības var iedalīt divās grupās. Viena grupa samazina mārketinga aktivitāti un pat iesaldē projektu realizāciju. Vairākumā gadījumu tās ir vietējās kompānijas. Tai pašā laikā lielie ārzemju attīstītāji demonstrē lielāku aktivitāti gan savu projektu attīstībā, gan meklējot un pērkot celtniecībai sagatavotos projektus. Decembra laikā noslēgti vairāki lieli darījumi ar ārvalstu kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas nekustamā īpašuma (NĪ) kompānija Realia Grupp pārpirkusi Igaunijas uzņēmumu Ober-Haus Real Estate, kura filiāle Latvijā ir Ober Haus Real Estate Latvia, db.lv informēja Ober Haus Real Estate Latvia Mārketinga asistente Baiba Laveiķe.

Ober-Haus pārņemšanas rezultātā Realia Grupp kļūs par lielāko NĪ kompāniju Centrāleiropā un Austrumeiropā, nodarbinot gandrīz 2 000 cilvēku Somijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Ukrainā.

Pols Oberšnaiders (Paul Oberschneider), Ober-Haus Real Estate Advisors dibinātājs un līdzīpašnieks, nākotnē fokusēsies uz nekustamā īpašuma attīstību. Oberšnaidera kunga attīstītāju kompānija Häuser-Oberschneider turpina būvēt tirdzniecības centrus Igaunijā un plāno jaunu mājokļu projektu attīstību Baltijas valstīs. Häuser-Oberschneider kopā ar Vilniaus Prekyba uzsāks jauna tirdzniecības centra celtniecību Pērnavā. Kompānijai pieder arī četri tirdzniecības centri Tallinā: Norde Centrum pilsētas centrā, divi Mustakivi iepirkšanās centri ar Rimi un Prisma, kā arī Tammsaare Selver. Häuser-Oberschneider pieder arī zemes gabals vēl vienam tirdzniecības centram Tallinā nākotnes attīstībai, kuru plānots uzsākt 2008.gadā

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: nekustamā īpašuma tirgus kļūst ļoti vēss

, 12.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī Latvijas nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki kļuvuši arvien piesardzīgāki. Lai gan statistiskas dati sniedz informāciju par ievērojamām tirgus attīstības iespējām, noskaņojumu kopumā ietekmē Latvijas ekonomikas attīstības dažādās prognozes. Pieprasījumu ierobežo banku piesardzība un pretinflācijas pasākumu prasības, norāda Ober-Haus.

RĪGAS MIKRORAJONU SĒRIJVEIDA DZĪVOKĻI

2007.gada septembra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1570 EUR/m2 (augustā 1589 EUR/ m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 1,2%. Pēc Ober-Haus datiem cenu samazinājuma maksimumi pēc rajoniem reģistrēti Āgenskalnā – 2,0%, Teikā – 1,8%, Bolderājā – 1,7%. Pēc dzīvokļu veidiem procentuāli būtiskākie cenu samazinājumi ir mazajiem dzīvokļiem. Septembrī tie ir bijuši 104.sērijas vienistabas dzīvokļi Purvciemā -5,6%, Lietuviešu projekta vienistabas dzīvokļi Purvciemā un Pļavniekos – 5,4%.

Septembra otrajā pusē bija vērojams potenciālo pircēju intereses pieaugums. Klientu aktivitāti var raksturot kā interesi par tirgus tendencēm un piedāvājuma kvalitāti. Lielāka interese ir par dažādiem specprojektiem, arī pirms dažiem gadiem būvētajiem jaunajiem projektiem. Ober-Haus konstatē, ka paaugstinātā aktivitāte zināmā mērā saistīta ar to, ka daļa klientu vairs negaida būtisku cenu samazināšanos un meklē savām vajadzībām atbilstošu dzīves vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos mēneša laikā samazinājās par 2.1% līdz 1 390 EUR/m2 (martā 1 424 EUR/m2), liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats.

Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā 2008. gada aprīlī būtiski pieauga reģistrēto pirkuma līgumu skaits, kas ir lielāks nekā tas bijis gada pirmajos trijos mēnešos. Savukārt ir jāatzīmē situācija, ka pagājušā gadā pirmajos 4 mēnešos lielākais darījumu skaits bija janvārī, bet šogad tas ir aprīlī.

Šobrīd pilnīgi noteikt var runāt par cenas samazināšanās tendenci jaunajos projektos. Jaunajos projektos, kuru realizācija jau notiek projektu attīstītāji gatavi dot atlaidi pat līdz 10%. Arvien vairāk projektu attīstītāji ir gatavi apstiprināt oficiāli šo pozīciju.

Pēc Ober-Haus datiem nozīmīga cenu samazināšanās notika 25-30% jaunajos projektos, kuri atrodas Rīgā. Vidējā cenu korekcija notika robežās no 5 -15%. Pirmo reizi jauno projektu vēsturē Latvijā, vidējā projekta attīstītāju piedāvātā cena jaunceltnēm Rīgas mikrorajonos samazinājās par 6.5% līdz 2 098 EUR/m2, atgriežot cenas iepriekšējā gada aprīļa līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieaugusi pircēju interese par jaunajiem projektiem

, 05.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008.gada janvāra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1459 EUR/m2 (decembrī 1488 EUR/m2) - vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2%. Pircēju interese par mājokļu jaunajiem projektiem ir pieaugusi.

Kā liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats, Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā 2008.gada janvārī reģistrēto pirkuma līgumu skaits ir pa 5% mazāks nekā 2007.gada decembrī un par 9% mazāk nekā oktobrī un novembrī. Ņemot vērā Ziemassvētkus un Jaungada svinības, samazinājums vērtējams kā sezonāls. Līdz ar to var teikt, ka Rīgā kopumā darījumu aktivitāte ir stabila jau četrus mēnešus pēc kārtas.

Pircēju interese par mājokļu jaunajiem projektiem ir pieaugusi. 2008.gada janvārī Ober-Haus Jauno projektu nodaļā reģistrēto klientu pieprasījumu skaits salīdzinot ar iepriekšējā gada nogali pieaudzis par 57%.

Jauno projektu tirgū fiksēti pirmie gadījumi, kad cenas būtiski samazina attīstītāji. Šajā gadījumā runa ir par liela attīstītāja YIT iniciatīvu. Turklāt šajā gadījumā cenas samazinātas attīstītāja projektiem gan Latvijā, gan Igaunijā. Tai pašā laikā Ober-Haus atzīmē, ka cenas samazinātas ne visos kompānijas projektos. Cenas samazinātas projektos, kur tās sākotnēji bija augstākas nekā citiem līdzīgas klases projektiem, bet pēc samazinājuma tās ir par 12-15% zemākas par vidējo šīs klases piedāvājuma līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nekustamā īpašuma tirgus apskats 2007. gada februāris

, 14.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī vidējais dzīvokļu cenu pieaugums Rīgas mikrorajonos bija 1,9%.

Salīdzinājumam - janvāra pieaugums bija 2,4%, bet iepriekšēja gada februārī cenas cēlās vidēji par 4,5%.

Sērijveida dzīvokļu tirgū mēneša laikā piedāvājums palielinājies par 30%. Piedāvājuma palielināšanās liecina par to, ka tirgus dalībnieki vēlas pārdot savus īpašumus pirms prognozētās cenu stabilizācijas un iespējamās sērijveida dzīvokļu tirgus stagnācijas.

Pēc Ober Haus datiem vidējā dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos februārī sasniedza 1633 EUR par kv.m.

Rīgas mikrorajonu dzīvokļi:

Pļavnieki, Purvciems, Mežciems, Teika, Jugla

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,6 % (Teikā) līdz 3,6 % (Mežciemā).

Minēto mikrorajonu dzīvokļu tirgus tendence februārī bija - piedāvājumā tiek izlikti arvien vairāk dzīvokļu, taču pieprasījums pēc tiem ir samazinājies. Pircēji cenas jau uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu. Potenciālie pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki arī attiecībā pret "vecajām mājām" kopumā un arvien biežāk izvēlas dzīvokļus "jauno projektu ēkās".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā jaunuzcelto dzīvojamo platību un otrreizējā tirgus platību cenas ir par 10% līdz 15% augstākas nekā vidēji Viļņā vai Tallinā, liecina kompānijas Ober Haus Baltijas dzīvojamo platību tirgus pārskats.

Viļņā un Tallinā praktiski nav novērotas cenu izmaiņas, tikai Rīgā cenas pieauga pat vasarā, bet šis cenu kāpums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir samērā niecīgs.

Pēc Ober Haus datiem Rīgā, ar mēneša cenu kāpumu 5% no gada sākuma līdz maijam, vasarā dzīvojamo sektoru cenas pieauguma temps sāka vērā ņemami samazināties: vidējais dzīvojamo platību cenu pieaugums jūnijā bija 2%, jūlijā - 1,3% un augustā - 1%. Neskatoties uz cenu nostabilizēšanos, pēdējos sešos mēnešos nekustamā īpašuma cenas Latvijas galvaspilsētā ir palielinājušās - vidēji par 20%. Pateicoties pastāvīgam (kaut arī vairs ne tik aktīvam) cenu kāpumam, Rīga cenas ziņā kļuva par līderi visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētām. Šeit jaunuzcelto dzīvojamo platību un otrreizējā tirgus platību cenas ir par 10% līdz 15% augstākas nekā vidēji Viļņā vai Tallinā. Septembrī vēl nepabeigto jauno projektu dzīvokļu cenas Rīgas mikrarajonos bija no 1,400 līdz 2,100 EUR/m2. Jauno projektu dzīvokļos (ar balto apdari), Rīgas centrālajā daļā un vecpilsētā, cenas ir robežās no 3, 000 līdz 6, 000 EUR/m2. Cenas otrreizējā tirgus platību dzīvokļiem svārstās no 1,200 līdz 1,700 EUR/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober–Haus būs jauns grupas izpilddirektors

Ingrīda Drazdovska, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nekustamā īpašuma kompānijas Ober–Haus Real Estate Advisors darbību Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā turpmāk atbildēs Tarmo Kase – viņš ir izvirzīts izpilddirektora pienākumu pildīšanai. Viņš arī turpinās savu darbu Ober–Haus Real Estate Estonia izpilddirektora amatā.

Kopš 1995. gada T. Kase ir strādājis un vadījis tādus uzņēmumus kā Olympic Entertainment Group, Essto Pagar (Igaunijas maiznīcas), Fazer Estonia un Jungent. Pirms darba Ober–Haus viņš bija Olympic Entertainment Group vadītājs, bet viņa pakļautībā bija 2500 darbinieku Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

«Tarmo piemīt nepieciešamās prasmes un enerģija, ar kuru virzīt uzņēmumu uz priekšu. Tagad, kad nekustamo īpašumu tirgus atkal atkopjas, redzam attīstības iespējas,» izteicies līdzšinējais uzņēmumu grupas izpilddirektors Pīters Morriss (Peter Morris). Sadarbībā ar lielākajiem Ober–Haus klientiem viņš turpmāk līdzinvestēšot jaunu projektu attīstībā, strādās pie citiem projektiem grupas mātes uzņēmumā Realia Group Oy Somijā, kā arī darbosies Ober–Haus uzraudzības padomē,

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan sērijveida dzīvokļu cenas inerces dēļ vēl vairākus mēnešus samazināsies, jau tuvākajos mēnešos var prognozēt vidējo cenu stabilizāciju. Par šādas scenārija iespēju liecina vairākas pazīmes, norāda Ober Haus Real Estate Latvia.

Šā gada novembra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1519 EUR/m2 (septembrī 1545 EUR/ m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 1,7%.

Ober-Haus aprēķinātā vidējā cena 2007.gada novembrī samazinājusies līdz 2006.gada novembra līmenim (1520 EUR/m2). Cenu pieaugums virs šī līmeņa 2006.gada decembrī samazināja tirgus aktivitāti, kas izpaudās kā pirkuma līgumu skaita samazināšanās, sākot no 2007.gada janvāra. Tas ļaujot secināt, ka galvenais tirgus atdzišanas cēlonis bija 2007.gada sākumā sasniegtā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ober Haus: Decembrī novērots lielākais cenu samazinājums pērn

Ingrīda Drazdovska, Db, 15.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gada decembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 945 eiro/m2 (novembrī — 1 035 eiro/m2), ziņo nekustamo īpašumu kompānija Ober Haus. Decembrī dzīvokļu cenu kritums mēneša laikā bijis lielākais 2008. gadā — 8.6 %.

Dārgākie dzīvokļi sērijveida ēkās Rīgā joprojām ir Teikā — 1 100 eiro/m2, Āgenskalnā – 1 032 eiro/m2, bet zemākās ir Bolderājā – 830 eiro/m2 un Vecmīlgrāvī – 878 eiro/m2.

Raksturojot situāciju pilsētas centrā, Ober Haus norāda, ka aktivitāte joprojām ir ļoti zema. Piedāvājums decembrī palicis nemainīgs, bet atsevišķos segmentos tas pat esot samazinājies. Labu īpašumu piedāvājumā esot maz.

Dzīvokļu īpašnieki izvēlas nogaidīt un īpašumus nepārdod, jo arī ar atlaidēm īpašumus lielākoties neizdodas realizēt. Daļa īpašumu tiek piedāvāti īrei.

Pieprasīti dzīvokļi ir cenu kategorijā līdz 80 000 eiro, vidēji dārgo mājokļu segmentā pieprasīti ir dzīvokļi ar platību līdz 100 m2, renovētās mājās – cenu robežās no 150 000 – 250 000 eiro. Ekskluzīvo dzīvokļu tirgus segmentā ir mazinājusies interese par īpašumiem. Decembrī bija vērojama Krievijas pilsoņu interese par īpašumiem Rīgas centrā, – informē Ober Haus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākais cenu samazinājums - mazajiem dzīvokļiem

, 07.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais cenu samazinājums arī oktobrī vērojams mazajiem dzīvokļiem, piemēram, 602.sērijas vienistabas dzīvokļiem cena samazinājusies par 5,1%, bet Lietuviešu projekta vienistabas dzīvokļiem – par 4,7%, liecina Ober-Haus dati.

2007.gada oktobra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1545 EUR/m2 (septembrī 1570 EUR/m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2,7%.

Pēc Ober-Haus datiem lielākais cenu samazinājums reģistrēts Juglā – 4,3%, Teikā – 4,0%, Puvciemā – 3,5%. Lielākais cenu samazinājums arī oktobrī vērojams mazajiem dzīvokļiem. 602.sērijas vienistabas dzīvokļiem cena samazinājusies par 5,1%, bet Lietuviešu projekta vienistabas dzīvokļiem – par 4,7%

Oktobrī turpināja pieaugt potenciālo pircēju interese, bet, lai izvēlētos un pieņemtu lēmumu, tiek apskatīts lielāks dzīvokļu skaits, konstatējis Ober-Haus. Pircējiem pārsvarā interesē kvalitatīvi remontēti dzīvokļi. Pārdevēji arvien biežāk piekrīt cenas atlaidēm. Tie pārdevēji, kuri nevēlas samazināt dzīvokļa cenu, atliek īpašuma pārdošanu uz vēlāku laiku, jo pašreizējo tirgus situāciju uztver kā pārejošu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Augstākā vidējā mājokļu cena joprojām ir Viļņā, zemākā – Rīgā

Ingrīda Drazdovska, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējās mājokļu cenas šā gada septembrī Rīgā un Viļņā tikpat kā nav mainījušās, bet Tallinā fiksēts ievērojams «lēciens». Šobrīd zemākā vidējā cena joprojām ir Rīgā, bet augstākā – Viļņā, izriet no Ober Haus veidotā Baltijas mājokļu cenu indeksa.

Kompānija sarēķinājusi, ka augustā Viļņā vidējā dzīvokļu cena bija pieaugusi par 0.1%, bet septembrī tā nav mainījusies, un pašlaik tā ir 1209 eiro/m2. Izmaiņas gada laikā ir bijušas nelielas – cenas ir par 2,4% augstākas nekā pagājušā gada septembrī.

Lai gan parasti rudens pusē dzīvokļu tirgus aktivizējoties, šogad nav būtisku izmaiņu darījumu skaita ziņā, salīdzinot ar vasaru. Salīdzinot ar augstāko tirgus punktu 2007. gada decembrī, vidējā cena Viņā septembrī bijusi par 39,1% zemāka.

Septembrī nav novērotas arī vidējās cenas izmaiņas Rīgā, informē kompānija. Pēdējos 12 mēnešos vidējā cena ir pakāpusies par 3.6%. Savukārt, salīdzinot ar tirgus «pīķi» 2007. gada maijā, vidējā cena ir par 59,6% zemāka. Ober Haus cenu indekss liecina, ka septembrī vidējā dzīvokļu cena Rīgā bijusi 939 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" valdes priekšēdētāja pienākumus no līdzšinējās vadītājas Aijas Āboliņas pārņēmis Guntis Kanenbergs, informē uzņēmumā.

"Es esmu daļa no Ober-Haus profesionālās komandas 18 gadus, un pēdējos 11 gadus man ir bijis tas gods un atbildība vadīt šo speciālistu komandu. Mēs koncentrējāmies uz pakalpojumu kvalitāti un konsekventu un pārdomātu attīstību, kas daudzus gadus palīdzēja nodrošināt un saglabāt vienu no TOP pozīcijām tirgū," sacīja A.Āboliņa, kura kopš 2009. gada Latvijā vadīja Ober-Haus.

Jaunais Valdes priekšsēdētājs G.Kanenbergs savu pieredzi nekustamā īpašuma nozarē uzsācis pirms desmit gadiem, vadot uzņēmuma "Arco Real Estate" Komercīpašumu nodaļu. Pirms tam G.Kanenbergs guvis pieredzi korporatīvo klientu apkalpošanā, gandrīz 7 gadus strādājot kā projekta vadītājs biznesa finansēšanā AS "Swedbank".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober Haus paziņojums sakarā ar Latio publikāciju

Ingrīda Drazdovska [email protected], 13.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kompānija „Ober Haus” nepieņem sev adresētos apvainojumus. „Ober Haus” nevērtē konkurentu izteikumus un darbību. Sagatavojot ikmēneša tirgus pārskatus, „Ober Haus Vērtēšanas Serviss” veic datu vākšanu, apstrādi un analīzi pēc starptautiskiem standartiem. Kā daļa no starptautiskās nekustamā īpašuma kompānijas „Ober Haus Real Estate Advisors”, „Ober Haus Vērtēšanas Serviss” spēj pamatot izmantotās analīzes metodiku. Tirgus analīzes standarti ir izstrādāti sadarbībā ar profesionālākajiem starptautisko nekustamo īpašumu ekspertiem, un savukārt ir balstīti uz adekvātu statistisko metodi. Kompānijai „Ober Haus” nav zināmas tehnoloģijas, pēc kurām savus statistiskos aprēķinus veic citas kompānijas. Toties vidējo cenu aprēķins var notikt dažādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober Haus iekaros Kijevas tirgu

, 26.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ober Haus Nekustamo Īpašumu kompānija oficiāli atvērusi savu pirmo biroju Kijevā, Db.lv informēja kompānija. Līdz ar to Ober Haus Real Estate Advisors tagad darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Ukrainā.

Šobrīd daudzas starptautiskas kompānijas atver birojus vai pērk uzņēmumus Ukrainā un novirza uz Kijevu savus darbiniekus un menedžerus. Starptautisko klientu vidū lielākais pieprasījums esot dzīvojamo platību - gan īres, gan pārdošanas - pakalpojumiem.

"Daži no šiem klientiem ir no tradicionālajām Rietumeiropas valstīm," stāstīja Ober Haus direktors Pīters Geidžs Morris (Peter Gage Morris). "Bet daudzas ir Polijas vai Baltijas kompānijas, kuras mēs apkalpojam jau gadiem ilgi. Tagad tās izvērš savu darbību Ukrainā."

Lielākā daļa klientu tomēr esot vietējās kompānijas un privātpersonas, kas pērk īpašumus vai meklē komercplatības.

"Ukraina ir dabisks Ober Haus attīstības mērķis", teic P.G.Morris. "Tās iedzīvotāju skaits ir 48 miljoni un ekonomika tādā vai citādā veidā nepārprotami integrējas Eiropā. Kijeva ar vairāk kā 3 milj. iedzīvotājiem, ir lielāka kā dažas valstis, kurās Ober Haus jau ir atvēris savus birojus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sērijveidu dzīvokļus vairs nepērk pārpircēji

, 11.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī sērijveidu dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos saglabājušās iepriekšējā līmenī un to vidējā cena bija 1662 EUR/kv.m, liecina nekustamā īpašuma kompānijas Ober Haus dati. Sērijveida dzīvokļu tirgū jau 3 mēnešus novērojama nemainīga darījumu aktivitāte, kas izraisījusi cenu stabilizāciju.

SIA Ober Haus norāda, ka, ja atsevišķos dzīvokļu sektoros mēneša sākumā vēl varēja novērot minimālu cenu pieaugumu, tad mēneša otrajā pusē piedāvātās cenas vairs nepieauga.

To nosaka vairāku iemeslu kopums:

1) valdības izsludinātie pretinflācijas pasākumi un to ietekmētā informatīvā telpa pēdējos mēnešos veicināja pārpircēju aktivitāti - ievērojami palielinājās izteikto piedāvājumu skaits,

2) sērijveida dzīvokļu cenas, iespējams, sasniegušas to maksimumu, kurš saistīts arī šo dzīvokļu pircēju reālo maksātspēju,

3) bankas piesardzīgāk izvērtē kredītņēmēju iespējas, ņemot vērā arī tirgus attīstības prognozes un kredītresursu izmaksas.

Ober Haus akcentē, ka sērijveidu dzīvokļus vairāk neiepērk pārpircēji. Praktiski pircējs ir gala patērētājs, kas pērk mājokli dzīvošanai. Sērijveida dzīvokļu tirgū piedāvājums aprīlī palielinājies salīdzinoši nedaudz - aptuveni 12%. "Līdz ar to var runāt par pēdējos trijos mēnešos augušā piedāvājuma maksimuma sasniegšanas tuvumu. Jau aprīlī ir notikusi tirgus transformācija no pārdevēju tirgus modeļa uz pircēju tirgu. Pārdošanas termiņi pieaug, lai gan aktīvi tiek izmantotas visas individuāliem pārdevējiem pieejamās reklāmas un pārdošanas veicināšanas metodes," skaidro kompānija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Gada nogalē samazinājies mājokļu piedāvājums; augusi dzīvokļu cena Rīgas centrā

Ingrīda Drazdovska, 04.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gads mājokļu tirgū beidzies bez būtiskām pārmaiņām, vidējā sērijveida dzīvokļu cena decembrī nav mainījusies, toties nedaudz tā ir palielinājusies Rīgas centrā, informē Ober Haus Real Estate.

Pēc kompānijas datiem, vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos 2010. gada decembrī bija 565 eiro/m2.

Decembrī visos mikrorajonos novērojams dzīvokļu piedāvājuma samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Straujākais piedāvājuma skaita kritums decembra beigās, salīdzinot ar novembra beigām, novērots Purvciemā – aptuveni par piektdaļu.

Savukārt palielinājies dzīvokļu piedāvājums Sarkandaugavā. Ober Haus izmaiņas piedāvājumā skaidro ar to, ka gada beigās pārdevēji gaida, kā mainīsies nekustamo īpašumu cenas jaunā gada sākumā, cerot uz to pieaugumu.

Centra dzīvokļu segmentā pircēju aktivitāte bija salīdzinoši lielāka. Šo atšķirību varot pamatot ar lielo ārvalstu pircēju īpatsvaru. Tāpat kā mikrorajonos, centrā nav pieprasījuma pēc neremontētiem dzīvokļiem pirmajos un pēdējos stāvos. Pircēji vēlas labas kvalitātes īpašumu ar autostāvvietu. Centrā šādu piedāvājumu nav daudz. Centra segmentā pieprasījums joprojām pārsniedz piedāvājumu un objektu skaits turpina samazināties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vietējie pērkot mazus dzīvokļus

Ingrīda Drazdovska, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krasas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū maijā nav notikušas, nedaudz ir pieaudzis darījumu skaits, izriet no Ober Haus Real Estate pārskata.

Atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, kompānija ziņo, ka Rīgā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļu īpašumiem maijā ir nedaudz pieaudzis. Aprīlī pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā reģistrēti 439 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, bet maijā – 497 šādi darījumi. Līdzīga situācija bijusi arī pagājušajā gadā. Ober Haus speciālisti skaidro, ka noslēgto darījumu skaita palielinājums maijā skaidrojams ar aprīlī iesākto darījumu «pārnešanu» uz maiju, ņemot vērā Lieldienu brīvdienas.

Rīgas mikrorajonos vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem 50 līdz 60 kvadrātmetru lieliem dzīvokļiem ar vidējo cenu 30 – 50 tūkst. eiro. Pircēji izvēlas tos dzīvokļus, kur, viņuprāt, cena atbilst kvalitāte. Pēc kompānijas novērojumiem, pircēju prasībām un maksātspējai atbilstošu piedāvājumu skaits ir niecīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 1035 eiro par kv.m (oktobrī 1 089 eiro par kv.m). 1 un 2 - istabu dzīvokļiem tā bija 1 067 eiro par kv.m, bet 3 un vairāk istabu dzīvokļiem – 1 005 eiro par kv.m. Salīdzinot ar oktobri, cenas ir samazinājušās par 4.9%, bet, salīdzinot ar 2007. gada novembri – par 32%, liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus pārskats.

Salīdzinot savstarpēji mikrorajonu cenas, dārgākie dzīvokļi joprojām ir Teikā – 1 205 eiro par kv.m un Āgenskalnā – 1 132 eiro par kv.m. Zemākās ir Bolderājā – 878 eiro par kv.m un Vecmīlgrāvī – 957 eiro par kv.m. Aptuveni trešdaļai mikrorajonu dzīvokļiem vidējā cena ir zem 1 000 eiro par kv.m.

Kopumā nekustamo īpašumu piedāvājums tirgū ir sācis samazināties. Ir pārdevēji, kuri savu īpašumu nevēlas pārdot šobrīd un labprāt nogaida, kad dzīvokļu cenas atkal atradīsies pieaugošā pozīcijā, un ir pārdevēji, kas savu dzīvokli piedāvā tirgū par ļoti zemu cenu. Šādu pārdošanas situāciju varētu nosaukt par izmisuma cenu. Tas galvenokārt izskaidrojams ar iedzīvotāju kredītu slogu un vājo finansiālo stāvokli. Savukārt cilvēki, kam ir savs finansiālais uzkrājums, kā vienu no variantiem izvēlas to ieguldīt nekustamā īpašuma iegādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas gada laikā pieaugušas par vidēji 2%

Gunta Kursiša, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gada laikā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā ir augušas par vidēji 2%, tāpat pēdējā gada laikā aktivitāte sērijveida dzīvokļu tirgū ir palielinājusies, tomēr dzīvokļu cenas aizvien ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada jūlijā, liecina Arco Real Estate novērojumi.

Sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums galvenokārt bija vērojams pērnā gada pirmajā ceturksnī, un cenu kulminācija tika sasniegta maijā – 595 eiro par m2, savukārt pēdējos trīs gada ceturkšņos cenas saglabājušās stabilas, notiekot vien nelielām svārstībām.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena 2012. gada decembrī bija tādā pašā līmenī kā vasaras sākumā. Decembrī tā nedaudz palielinājusies līdz 595 eiro par m2.

Cenas vidēji ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija sasniegusi visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro par m2. 2008. gadā vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā kopumā samazinājās par vidēji 33,5%, 2009. gada laikā vidējās cenas kopumā sarukā vēl par 44,2%, savukārt 2010. gada laikā cenas kopumā pieauga vidēji par 16,9%. 2011. gadā atkal bija vērojams 3,5% kritums, bet 2012. gada laikā dzīvokļu cenas pieaugušas par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos mēnešos dzīvokļu cenas Rīgā faktiski nemainās, izriet no nekustamā īpašuma kompāniju apkopotajiem datiem.

Ober Haus Real Estate ziņo, ka vidējā cena mainījusies nebūtiski – palielinājusies tikai par 0,35%. Pēc šīs kompānijas aprēķiniem, jūlijā vidējā sērijveida dzīvokļu cena bija 544,4 eiro/m2. Arī Arco Real Estate piesauc 0,3% pieaugumu, taču vidējā cena aprēķināta augstāka – 604 eiro/m2. Tā kā izmaiņas jau otro mēnesi ir pavisam nelielas, var uzskatīt, ka cenu kāpums ir apstājies, akcentē Arco Real Estate speciālisti. Minimālas izmaiņas esot skaidrojamas ar vispārējās tirgus aktivitātes samazināšanos vasaras mēnešos. Dzīvokļu pārdevēji nepaaugstina cenas un vietām tās pat ir samazinājuši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projekts Park Residence Alfrēda Kalniņa ielā 1, kas atrodas blakus Vērmanes dārzam, ir viens no šī brīža perspektīvākajiem mājokļu investīciju objektiem Rīgas nekustamo īpašumu tirgū. Investējot RENTURE apsaimniekotajos un uzturētajos dzīvokļu īpašumos projektā Park Residence, investoriem ir iespēja saņemt tūlītēju investīciju atdevi līdz pat 25% gadā no dzīvokļu realizācijas tādās īstermiņa īres platformās kā airbnb.com, booking.com, u.c.

Park Residence dzīvokļu īpašumi – izcila investīcija dzīvokļu īpašumos Rīgas centrā

Park Residence Alfrēda Kalniņa ielā 1 ir mūsdienīgs projekts, kura kultūrvēsturiskais mantojums sastopas ar modernu un estētisku dzīvojamo platību. Nekustamā īpašuma unikālā atrašanās vieta Rīgas centrā - Vērmanes dārza, iepirkšanās centru un restorānu tuvumā - padara to par izcilu investīciju objektu dzīvokļu īpašumu gan kā naudas plūsmas objektu, gan aktīvu saglabāšanai, uzkrāšanai un tālākai realizācijai. Iegādei pieejamie vienistabas un divistabu dzīvokļi ar platību no 13m2 līdz 36m2, kuru apdarē un dizainā izmantoti pasaulē atzītu zīmolu materiāli un santehnika, ir īpaši piemēroti īstermiņa īres dzīvokļu iekārtošanai un realizācijai galvaspilsētas viesiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru