Jaunākais izdevums

Šonedēl Rīgas transporta pieturās apskatāma izstāde Objekts: Rīga kustībā.

Turpinot arhitektu biroja Sarma & Norde rīkoto Rīgas dokumentēšanas ikgadējo fotoakciju un ievadot Muzeju nakts nedēļu, no šodienas līdz svētdienai, 17. maijam divdesmit piecās sabiedriskā transporta pieturvietās Rīgā būs redzami tramvaji, trolejbusi, gājēju pārejas, krustojumi un pasažieri — fotoizstāde Objekts: Rīga kustībā — fotogrāfu un arhitektu stāsts par kustību pilsētā.

Pagājušā gada maijā fotoakcijas Objekts: Rīga kustībā laikā trīsdesmit pieci fotogrāfi un arhitekti (fotogrāfi darbojās melnbaltajā, bet arhitekti — krāsainajā foto tehnikā) dokumentēja kustību Rīgā – gājējus, pieturas, krustojumus, tramvajus, trolejbusus un cilvēku izjūtas, pārvietojoties pilsētā – ejot pa ielu, braucot tramvajā vai sēžot sastrēgumā.

Akcijas rīkotāji atzīmējuši, ka kustība ir interesanta tēma no pilsētplānošanas viedokļa, un transports, šķiet, ir uzskatāmākais kustības ilustrators pilsētā. Taču arī daudz kas cits – gājēju pāreja, velosipēdu siluets, tirgus aina, būvbedre vai garlaikots autovadītāja skatiens liecina par kustību, pat ja tā notiek vien vērotāja domās. Interesanti, ka gada laikā daudzas ar kustību pilsētā (sastrēgumi, pilsētplānošana utt.) saistītas problēmas ir zaudējušas aktualitāti. Vienlaikus, stratēģiski domājot, tas ir tikai šķietami — pilsēta kā organisms turpina attīstīties un augt. Varbūt tieši tāpēc nākamā fotoakcijas tēma būs Rīga gaismā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pie Akropoles izbūvēs četras jaunas sabiedriskā transporta pieturvietas

Dienas Bizness, 22.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iestājoties pavasarīgiem laikapstākļiem, no 22. marta līdz 30. maijam, plānots pabeigt Salaspils ielas rekonstrukcijas darbus un izbūvēt četras jaunas sabiedriskā transporta pieturvietas Ķengaragā, topošā daudzfunkcionālā tirdzniecības centra «Akropole» apkārtnē, informē «Akropole Rīga» sabiedrisko attiecību konsultante Agne Araka-Innus.

Salaspils ielas rekonstrukcijas darbi sašaurinājuma vietas pārbūvē notiks četros etapos.

Pirmajā etapā, no 22. līdz 29. martam, tiks izbūvēta josla degvielas uzpildes stacijas (DUS) «Lukoil» pusē līdz sašaurinājumam, nodrošinot izbraukšanu un iebraukšanu DUS.

Otrajā etapā tiks izbūvēta josla DUS «Lukoil» pusē tieši sašaurinājuma vietā, slēdzot vienu joslu un nodrošinot maiņvirziena transporta kustību. Blakus esošā trolejbusa pieturvieta «Ķengarags» tiks slēgta uz etapa izbūves laiku. Nedēļu pirms slēgšanas pieturvietā tiks izvietots paziņojums. Lai radītu mazāk sastrēgumus, darbi šajā etapā norisināsies Lieldienu brīvdienās no 30. marta līdz 1. aprīlim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sabiedriskajā transportā bezvadu internetu iestrādā Pilsētas līnijas; citus piedāvājumus nevērtē

LETA, 18.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Pilsētas līnijas, kas savulaik bez konkursa ieguva tiesības izvietot reklāmas visā Rīgas sabiedriskajā transportā, varētu tramvajus, trolejbusus un autobusus nodrošināt ar bezmaksas WiFi jeb bezvadu internetu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme (RS) jau iepriekš paziņojis, ka šovasar atsevišķi Rīgas sabiedriskā transporta līdzekļi varētu tikt nodrošināti ar bezmaksas WiFi pieslēgumu. RS pārstāvis Viktors Zaķis raidījumam teicis, ka «mēs testējam» sistēmas, un, ja viss izdosies, WiFi transportlīdzekļos un arī pieturvietās varētu ieviest gada laikā.

Tomēr, kā izpētījis raidījums, bez konkurences un citu piedāvājumu izvērtēšanas pie WiFi ierīkošanas sabiedriskajā transportā un pieturvietās tikusi kompānija Pilsētas līnijas, kas patlaban arī testē šīs iespējas.

RS ikdienu pasažierus pārvadā ar aptuveni 1000 transporta vienībā, pilsētā ir apmēram 1800 pieturvietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No 1. jūnija Rīgā mainīsies sabiedriskā transporta pieturvietas

Gunta Kursiša, 18.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. jūnija Rīgā tiks veitkas izmaiņas pieturvietu izvietojumā un atbilstoši pasažieru plūsmai izmaiņas būs arī sabiedriskā transporta kustības grafikos, paziņojusi Rīgas Satiksme.

Lielākās izmaiņas skars 13. janvāra ielā izvietotās pieturvietas ārpilsētas virzienā. Pieturvietu izvietojums mainīsies 3., 4., 4z., 7., 8., 10., 21., 23., 25., 26., 30., 35., 38., 39., 43., 54., 55. autobusu maršrutos un 9. un 27. trolejbusu maršrutos.

No 1. jūnija 10., 12., 18., 23., 25., 51., 52. un 55. autobusa maršrutos esošā pieturvieta «Pasts» virzienā no Abrenes ielas tiks pārdēvēta par «Elizabetes ielu».

Sākot no jūnija tiks ieviestas arī jaunas pieturvietas. Piemēram, 18. autobusa maršrutā tiks ieviesta pieturvieta «Višķu iela», savukārt pieturvieta «Muita» tiks slēgta. 7. autobusa maršrutā virzienā uz Stīpeniekiem tiks ieviesta jauna pieturvieta «Stacijas laukums». Jaunas pieturvietas tiks ieviestas arī citu autobusus un trolejbusu maršrutos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas satiksme maršrutu sarakstos ieviesusi QR kodus – turpmāk, aktivizējot QR kodu viedtālrunī, pasažieri varēs redzēt tuvākos sabiedriskā transporta līdzekļu atiešanas laikus no attiecīgās pieturvietas un atrast tuvāko e-talona tirdzniecības vietu. Tāpat ar QR koda palīdzību būs iespēja uzrakstīt atsauksmi Rīgas satiksmei un plānot maršrutu, informē Rīgas satiksmes pārstāvji.

Līdz 15. jūnijam Rīgas satiksme ir izvietojusi kustību sarakstus ar QR kodiem 640 pieturvietās. Pārējās pieturvietās jaunos sarakstus ar ietvertiem QR kodiem plānots izvietot pakāpeniski līdz 1. augustam, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Rīgas satiksme ikdienā apkalpo 80 sabiedriskā transporta maršrutus, izmantojot 1859 pieturvietas. Vidēji mēnesī Rīgas satiksme saņem 36 tūkst. pasažieru jautājumus par sabiedriskā transporta pienākšanas un atiešanas laikiem, e-talona tirdzniecības vietām, kā arī lūgumus palīdzēt maršruta plānošanā.

QR kods ir divdimensionāls svītru kods, kas atvasināts no angļu valodas Quick Response - ātrā atbilde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinot reisus, Rīgas satiksme vēlas ietaupīt pusmiljonu latu

Elīna Pankovska, 20.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības uzņēmums SIA Rīgas Satiksme (RS) plāno līdz gada beigām ietaupīt pusmiljonu latu, samazinot sabiedriskā transporta reisu skaitu.

Šis jautājums gan vēl tiks skatīts RS akcionāru sapulcē, kas notiks 20.maijā un kurā piedalīsies arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kas ir uzņēmuma akciju turētājs, raksta Diena. Mērs gan skaidru nostāju – vai atbalstīs reisu skaita samazināšanu – neatklāj.

Rīgas domes licencēšanas komisija apstiprinājusi izmaiņas RS darba plānā, kas paredz izmaiņas no 1.jūnija pieturvietu izvietojumā un nosaukumos, kā arī mainītus sabiedriskā transporta kustību sarakstus.

Izmaiņas paredz slēgt divus trolejbusu maršrutus, to vietā izveidojot vienu jaunu, savukārt lielākais reisu skaita samazinājums plānots tādos populāros maršrutos kā 4.tramvaja un 22.trolejbusa maršruts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn Rīgā sabiedrisko transportu izmantojuši par 5% vairāk pasažieru

Gunta Kursiša, 17.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Satiksme pērn sabiedriskajā transportā pārvadājusi vairāk nekā 140 miljonus pasažieru, kas ir par 5% vairāk nekā 2010. gadā.

Visvirāk – ap 8,6 miljoniem – pasažieru pērn pārvadāts 3. autobusu maršrutā, kā arī 15. trolejbusu maršrutā (teju seši miljoni pasažieru) un 6. tramvaju maršrutā (vairāk nekā 7,5 miljoni pasažieru).

Vismazāk pasažieru izmantojuši 34. autobusu maršrutu, 20. trolejbusu maršrutu un 9. tramvaju maršrutu.

Vidējais ātrums, ar kuru brauc Rīgas Satiksmes autobusi, ir 21,13 kilometri stundā , vidējais trolejbusu ātrums ir 15,67 kilometri sundā, bet tramvaju ātrums – 16,49 kilometri stundā.

Mēnesī Rīgas Satiksmes autobusi kopumā nobrauc vairāk nekā 26 miljonus kilometru, visu trolejbusu kopumā veiktā distance ir vairāk nekā 16 miljoni kilometru, bet tramvaju veiktā distance – teju desmit miljoni kilometru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīko dizaina konkursu tūrisma informatīvajiem stendiem

Ingrīda Drazdovska, 06.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde izsludina atklātu konkursu par informatīvo stendu dizaina risinājumiem tūrisma transporta pieturvietās.

Rīgā strauji pieaudzis tūristu skaits un līdz ar tūrisma transporta attīstību ir nepieciešamība pēc tūrisma transporta zīmēm, kas atšķirtos no pieturvietu zīmēm un būtu viegli atpazīstamas un vienlaikus iekļautos vēsturiskajā vidē, komentē Rīgas pilsētas būvvaldes Pilsētvides dizaina pārvaldes vadītāja Arta Goldberga.

Konkursa mērķis ir iegūt iespējami labāko dizaina risinājumu informatīvajam stendam tūrisma transporta pieturvietās, piemēram, Vecrīgas elektrotransporta pieturvietās, kuģīšu piestātnēs un citās vietās. Būtiski, lai stendos varētu izvietot vairāku uzņēmumu sniegto pakalpojumu informāciju, piemēram, izbraukšanas laikus, maršruta shēmu un citu informāciju, un vasaras tūrisma sezonas noslēgumā stendi būtu viegli demontējami un atkal uzstādāmi sezonai atsākoties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neparedzētas pieturvietas var sist pa budžetu un radīt riskus pašiem pasažieriem

Vēlmi izkāpt no autobusa sev ērtākā vietā pasažieri izsaka ne tikai iekšzemes, bet arī starptautiskajos pārvadājumos. Šis jautājums īpaši aktualizējas gadījumos, kad autobuss kavē un ceļotājam ir svarīga katra minūte, jo var izveidoties situācija, kad pasažieris nokavē pēdējo reisu uz tālāko galamērķi. Taču, netiekot izlaists sev vēlamajā vietā, ceļotājs ir neizpratnē un paliek ļoti neapmierināts gan ar šoferi, gan uzņēmumu, kas sniedz pārvadājumu pakalpojumus. Dienas Bizness šādu gadījumu novēroja maršrutā Tallina‒Rīga, kad aizkavēšanās iemesls bija satiksmes sastrēgums Igaunijā. Kāds pasažieris, lai paspētu uz pēdējo sabiedriskā transporta reisu, vēlējās izkāpt Juglā, bet netika izlaists, šoferim norādot, ka tas nav atļauts un viņš par to var tikt sodīts. Sašutušais ceļotājs varēja izkāpt vien pieturvietā pie tirdzniecības centra Alfa, veltot šoferim neglaimojošus epitetus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas autobusos varēs iekāpt tikai pa priekšējām durvīm

Elīna Pankovska, 01.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Liepājas sabiedriskā transporta autobusos pasažieru iekāpšana notiks pa pirmajām durvīm, savukārt izkāpšana – pa vidējām un aizmugures durvīm.

Šāda kārtība ieviesta, lai uzlabotu pasažieru drošību, samazinātu bezbiļetnieku skaitu un nodrošinātu ātrāku pasažieru apriti autobusu pieturvietās, DB informēja Liepājas domes pārstāvis Aigars Štāls.

«Tas nav nekas neparasts. Tāda kārtība ir ieviesta un daudzus gadus jau darbojas Jelgavā, Klaipēdā, Kauņā un daudzās pilsētās Skandināvijas valstīs. Prakse parāda, ka tādejādi kopumā būtiski uzlabojas pasažieru apkalpošana,» skaidro pašvaldības aģentūras Liepājas sabiedriskais transports vadītājs Gints Lūsis.

No 1.augusta pasažieru autobusu otrās un vidējās durvis tiks atvērtas ar aizturi. Arī uz autobusu korpusu sāniem būs attiecīgas krāsainas uzlīmes, kas ļaus pamanīt un saprast, kāda ir iekāpšanas un izkāpšanas kārtība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

LAU atjauno un remontē ap 100 autobusu pieturvietām visā Latvijā

Žanete Hāka, 14.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs darbinieki šogad veic ap 100 autobusa pieturvietu remontdarbus un atjaunošanu visā Latvijā, informē uzņēmuma pārstāvji.

Daļa autobusu pieturvietu, kas bija morāli un fiziski novecojušas un neatbilda arhitektūras prasībām apdzīvotās vietās, bija jānojauc, to vietās jau ir uzbūvētas vai tuvākajā laikā tiks uzceltas jaunas pieturvietas, savukārt citām tiek veikti renovēšanas darbi.

Piemēram, VAS Latvijas autoceļu uzturētājs Talsu ceļu rajona Talsu nodaļai 2016.gadā par autoceļu ikdienas uzturēšanas līdzekļiem paredzēts veikt 6 autobusu pieturvietu remontdarbus, bet 4 paviljonus uzbūvēt no jauna. Vecās pieturvietas tiks nojauktas Zvirgzdos, Ārlavā, Lubezeres pagriezienā un Anužos, kur vietā tiks izbūvēti jauni paviljoni.

Savukārt Alūksnes ceļu rajona Alūksnes nodaļai bija jāremontē pieci autobusu pieturvietu paviljoni, bet viens jāuzbūvē no jauna. Liepnas autobusu pietura bija jānojauc, un tagad Liepnā ir uzbūvēts tipveida vieglmetāla autobusu pieturvietas paviljons 3.75x1.4 metru platībā. Gan jaunā autobusu pieturvieta Liepnā, gan renovētie paviljoni ir aprīkoti ar soliņiem un betona atkritumu urnām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izrādās, ka ir vēl Latvijā arī ļaudis, kas par ekonomisko krīzi, algu samazināšanu un vispārēju cenu kritumu neko nav dzirdējuši. Piemēram, tādi šķiet vairāku Gaujas pieturvietu jaunie apsaimniekotāji, kas par ūdenstūristu apmešanos labiekārtotajās piestātnēs ir iecerējuši iekasēt visnotaļ nesaprotamas summas.

Līdz ar dižķibeles turpināšanos diezgan bieži ir dzirdams par dažādiem tūrisma objektiem, kuros sāk iekasēt vai paaugstina apskates maksu. Pirms kāda laika apmeklētāju sašutumu izraisīja summas, kas tika prasītas par gadatirgus un Jāņu svinību apmeklējumu Brīvdabas muzejā, vai fakts, ka ir jāmaksā par tādu objektu kā Abavas rumba apskate. Savukārt tagad par nepatīkamu pārsteigumu laivotājiem ir kļuvis fakts, ka, sākot no 1. jūlija, vairākas laivotāju iecienītās piestātnes vietas pie Gaujas kļūs par maksas piestātnēm. Ciešot no līdzekļu trūkuma, pieturvietu līdzšinējais apsaimniekotājs - Gaujas nacionālā parka administrācija - par vairāku piestātņu apkopšanu un sakopšanu ir noslēgusi līgumus ar privātiem uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hesburger grib reklāmas tiesības Liepājā

Vēsma Lēvalde, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome gatavojas slēgt līgumu par tīkla reklāmas izvietošanu Liepājas pilsētā ar SIA Rigaburger uz pieciem gadiem. Līgums paredz Liepājā uzstādīt 5 pieturvietas ar reklāmas stendiem, kuros būs tikai Rigaburger (Hesburger) reklāma.

Kopējās investīcijas pieturvietu izbūvei ir apmēram 24 tūkstoši latu. Lēmuma projekts paredz arī atbrīvot Rigaburger no reklāmas nodevas par izvietoto reklāmu uz jaunizbūvēto pieturvietu nojumēm, ņemot vērā ieguldījumu pilsētas infrastruktūras attīstībā.

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu Liepājā aprēķinātā reklāmas nodeva 5 pieturvietām gadā ir Ls 489.60.

Liepājas pilsētā ir 217 sabiedriskā transporta (autobusu un tramvaja) pieturvietas. Lielākā daļa no pieturvietām ir uzstādītas sadarbībā ar reklāmas firmām SIA Euro AWK, SIA JC Decaux, dažas pieturvietas ir izbūvētas kopā ar avīžu kioskiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Likvidēs autoostu monopolu

Egons Mudulis, 27.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada autopārvadātāji drīkstēs atteikties no autoostas pakalpojumu izmantošanas, lēma Ministru kabinets.

Turpmāk pasažieru apmaiņu apdzīvotās vietās reģionālos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos nebūs jāveic tikai autoostā – to varēs veikt arī pieturvietās ārpus autoostas, kaut arī apdzīvotā vietā ir izveidota autoosta, paredz valdības apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos. Pieturvietas ārpus autoostas noteiks pasūtītājs, saskaņojot ar attiecīgo pašvaldību.

Tas radīs priekšnosacījumus autoostu darbībai konkurences apstākļos, veicot klientu (pārvadātāju, pasažieru) piesaistīšanas pasākumus, piedāvājot klientiem plašāku un pievilcīgāku pakalpojumu klāstu par objektīvākām un pieejamākām cenām, norāda Satiksmes ministrija (SM).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas transporta platformas Bolt lietotājiem iespējams mobilajā lietotnē izmantot jaunu funkciju, lai uzstādītu vairākas pieturvietas pirms galamērķa.

"Mums ir svarīgi attīstīties, tāpēc uzklausot klientu vēlmes, esam ieviesuši jaunu funkciju - iespēju norādīt vairākas pieturvietas, tādējādi veicinot kopbraukšanu un ļaujot lietotājiem izvēlēties sev piemērotāko maršrutu. Arī nākotnē mēs turpināsim pilnveidot aplikāciju, lai padarītu to pēc iespējas draudzīgāku ikvienam," komentē Kārlis Ķezberis, Bolt Latvija reģionālais vadītājs.

Papildus pieturvietas jāizvēlas, piesakot braucienu, jo jaunā funkcija ļauj pasažieriem uzreiz redzēt cenas braucieniem ar vairākām pieturām. Uzsākot braucienu, autovadītājs redzēs izvēlēto maršrutu ar visām pieturvietām savā "Bolt" lietotnes kartē.

Jaunā "Bolt" funkcija Android un iOS programmatūru lietotājiem tika pakāpeniski ieviesta jau sākot no 14. janvāra un paredzēts, ka 21. janvārī šī funkcija būs pieejama visiem mobilās aplikācijas lietotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes organizācijas uzlabošanai Jūrmalā sāks Dubultu prospekta un Zigfrīda Meierovica prospekta pārbūvi.

Būvdarbu izmaksu summa ir 1 087 540 eiro (ieskaitot PVN).

Būvdarbus veiks posmā no Pils laukuma līdz Baznīcas ielai, autovadītājiem un autobusu pasažieriem no 16. jūnija jārēķinās ar satiksmes organizācijas izmaiņām.

No 16. jūnija tiks mainīta satiksmes organizācija: no Baznīcas ielai līdz Gončarova ielai būs slēgtas Zigfrīda Meierovica prospekta brauktuves abas puses, nodrošinot vienu braukšanas joslu katrā virzienā. No 16. jūnija tiks pārceltas autobusu pieturvietas – virzienā uz Rīgu pietura “Dubulti” pārcelta aptuveni 100 metru uz Rīgas pusi, virzienā no Rīgas – uz Baznīcas ielas pusi šobrīd esošajā stāvlaukumā pie dzelzceļa stacijas.

Dubultos, iepretim dzelzceļa stacijai, kur divu joslu brauktuve virzienā uz Kauguriem pāriet uz vienu joslu, laikā, kad ir intensīvāka satiksme, īpaši vasarā, veidojas sastrēgumi. Pārbūvējot Dubultu satiksmes mezglu, tiks būtiski uzlabota Zigfrīda Meierovica prospekta caurlaidības spēja, nodrošinot brīvu satiksmes plūsmu pilnā maģistrālās ielas šķērsgriezumā – pa divām braukšanas joslām abos virzienos. Līdz ar ērtāku satiksmi un sastrēgumu mazināšanu tiks ievērojami paaugstināta satiksmes drošību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs ceturtdien paziņojis, ka ir gatavs atkāpties no amata, ja par to nobalsos parlaments.

«Jautājums par valdības atlaišanu saskaņā ar konstitūciju ir parlamenta prerogatīva. Ja tas savāks pietiekamu balsu skaitu, tad valdība atkāpsies,» žurnālistiem Šveices kalnu kūrortā Davosā paziņoja M. Azarovs.

«Ja politiskie spēki parlamentā un prezidents uzskatīs to par lietderīgu, tad kāds man varētu būt pamats iebilst pret tādu notikumu attīstību?» piebilda premjers.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ceturtdien uzdevis parlamenta spīkeram Vladimiram Ribakam sasaukt Augstākās Radas ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju valstī.

V. Ribaks jau parakstījis rīkojumu par parlamenta ārkārtas sēdes sasaukšanu 28.janvārī. Viņš arī paziņojis, ka, viņaprāt, ārkārtas sēdē vajadzētu izskatīt jautājumu gan par valdības atlaišanu, gan par Augstākās Radas pieņemtajiem pretrunīgi vērtētajiem likumiem, kas ierobežo pulcēšanās brīvību un lielā mērā veicinājuši situācijas saasināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kustība Nepērc svešu! ar atklātu vēstuli vērsusies pie kultūras ministres Žanetas Jaunzemes – Grendes prasot nomainīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas grīdas segumam paredzēto Kanādas kļavas materiālu ar Latvijas ozolu. Arī Db.lv uzrunātais eksperts atzīst, ka Kanādas kļava nav labāka par Latvijas kokiem.

Vēstulē kustība aicina pamatot Kultūras ministrijas izvēli projektā izmantot Kanādas kļavu un skaidrot minētās izvēles atbilstību «Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likumā» noteiktajam mērķim sekmēt «Latvijas resursu izmantošanu».

Kā Db.lv skaidroja koksnes eksperts Jānis Dolacis, Kanādas kļavu viņš nevērtē labāku par Latvijas osi vai ozolu. Viņš norādīja, ka Kanādas kļavas blīvums ir 660 kg/m3. Savukārt Latvijā augušam ozolam tas var sasniegt 750 kg/m3.

Tāpat eksperts skaidroja, ka ozols vai osis ir tehnoloģiski noderīgāks, savukārt Kanādas kļavu lielākoties izmantojot sportam paredzēto laukumu grīdas seguma ieklāšanai, kā, piemēram, skeitborda vai basketbola laukumiem. J. Dolcis norādīja, ka Eiropā Kanādas kļava augot maz – galvenokārt apstādījumos, kas nozīmē, ka Kanāda ir šī koka galvenā piegādātāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sudraba paziņo par tautas kustības veidošanu un gatavību vienot sabiedrību

LETA, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba ir gatava uzņemties tautas kustības vadīšanu, lai vienotu cilvēkus «ceļā uz laimīgu Latviju».

Sudraba šodien speciāli sasauktajā preses konferencē paziņoja, ka šādu lēmumu pieņēmusi, jo vēlas, lai tiktu celta pavisam cita Latvija, lai katrs cilvēks tajā būtu laimīgs un katrs rastu savu piepildījumu.

Kustībai patlaban nav nosaukuma. Pašai Sudrabai šis nosaukums esot «Latvija - manas mājas».

Viņa norādīja, ka līdz šim esošie modeļi un sistēma ir novedusi pie kārtības, ka vara tiek veidota atsevišķiem cilvēkiem tikai varas pēc. Taču viņa aicināja apzināties, ka vara ir tautai un tā ir kustība, kurā tauta atmostas. «Cilvēki negrib dzīvot, kā dzīvoja līdz šim. Es esmu izdarījusi savu izvēli - es gribu būt kopā ar tautu, es esmu gatava vienot tautu,» sacīja Sudraba.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Iedarbina pasaulē vecākās automašīnas Benz Patent Motorwagen repliku

Žanete Hāka, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 25.maijā, Doma laukumā svinīgi tika iedarbināta 1886.gadā patentētās pasaulē vecākās automašīnas Benz Patent Motorwagen replika, ko savā kolekcijā ieguvis Rīgas Motormuzejs (RMM), informē VAS Ceļu satiksmes drošības direkcija pārstāvji.

Līdz ar šo vēsturisko notikumu simboliski uzsākta laika atskaite līdz 2.jūlijam, kad restaurētā muzeja durvis tiks vērtas apmeklētājiem.

«Varam lepoties, ka pasaulē pirmās automašīnas darba kārtībā esoša replika būs aplūkojama tepat Latvijā. Zīmīgi, ka pirms 130 gadiem 3.jūlijā leģendārais auto pirmo reizi tika demonstrēts sabiedrībai, un tiek uzskatīts par pasaules autobūves aizsākumu. Tāpēc tas izvēlēts par Baltijā lielākā un modernākā motormuzeja – Rīgas Motormuzeja – atklāšanas vēstnesi,» uzsver RMM Restaurācijas nodaļas vadītājs Gunārs Dortāns.

Restaurētais muzejs apmeklētajiem durvis vērs jau pēc nepilniem diviem mēnešiem 2.jūlijā. Pēc vērienīgās rekonstrukcijas ēka ir pilnībā pārbūvēta atbilstoši mūsdienu prasībām, iegūstot plašākas, kvalitatīvākas ekspozīcijas telpas, labiekārtotu un patīkamu vidi, kā arī ērtu pieejamību ikvienam apmeklētājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Amerikāņu un eiropiešu «izsapņotās automašīnas»

Gunta Kursiša, 20.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pilsētā Atlantā aplūkojama «sapņu automašīnu» izstāde, proti, autoražotāju vīzija par to, kādam būtu jāizskatās nākotnes spēkratam.

Izstādē aplūkojami gan pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados veidoti automašīnu koncepti, gan tādi, kas tapuši vien pirms dažiem gadiem. Kopumā izstādē skatāmi 19 automobiļi.

Izstāde drīzumā būs aplūkojama Džordžijas štata Atlantas Augstās Mākslas muzejā (High Museum of Art) no 21. maija līdz 7. septembrim. Izstādes apmeklētājiem būs jāšķiras no 40 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Dabas muzejā aplūkojama zemeņu kolekcija no Latvijas saimniecībām, kā arī ēdamais sausserdis, ko cilvēki plašāk pazīst kā dekoratīvu krūmu.

Izstādē tiks eksponēta a/s Pūres dārzkopības izmēģinājuma stacijā audzētas zemenes, zemeņu raža no Jāņa Aldremaņa dārzniecības, SIA Melnalkšņi ET saimniecībā audzētās zemenes.

Zemeņu izstāde būs aplūkojama trīs dienas – no 28. līdz 30 jūnijam, un to organizē Latvijas Dabas muzeja speciālisti, sadarbojoties ar Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrību. Pēdējā zemeņu izstāde notika pirms trim gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020.gadā izaicinājumu biznesā nav trūcis, tāpēc daudzi savus sapņus par jauna uzņēmuma reģistrēšanu atlikuši, kā rezultātā pērn reģistrēts zemākais jaunu uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā, liecina SIA Lursoft dati.

Vienlaikus tie uzņēmēji, kuri spēruši drosmīgo soli un nav nobijušies no biznesa uzsākšanas pandēmijas apstākļos, nereti uzņēmuma nosaukuma izvēlei piegājuši ar radošumu. Tā teikt, ja apkārt valda neziņa un bailes, vismaz uzņēmuma nosaukums apkārtējos raisīs smaidu.

Lursoft apkopojis 2020.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus, lai pierādītu, ka humors, par spīti visām grūtībām, Latvijas uzņēmējos nav izzudis.

Janvāris

  • SIA Lāču Muižiņa (Limbažu nov)
  • SIA Skaistuma terapija (Rīga)
  • SIA Uzzini, iepazīsti (Babītes nov)
  • SIA Your choice (Rīga)
  • SIA Kopā būt (Ozolnieku novads), jau likvidēts
  • SIA Uzladets (Mārupes nov)
  • SIA VISUVAR (Rīga)
  • SIA Neko nevar skaidri zināt (Ķeguma nov)
  • SIA Turaidas Roze (Rīga)
  • SIA Mazliet vairāk gaisa (Jelgava)
  • SIA Prieks sadarboties (Rīga)
  • SIA Trīs ar pus vīri (Jelgavas nov)
  • SIA Mazie varoņi (Rīga)
  • SIA tīri tā neko (Rīga)
  • SIA Augam kopā (Rīga)
  • SIA Stalkeris (Ādažu nov)

Komentāri

Pievienot komentāru