Nekustamais īpašums

Privātmāju cenas (pēc Ober-haus datiem)

Ingrīda Drazdovska [email protected], 01.09.2004

Jaunākais izdevums

Privātmāju cenas (USD/kv.m.) no līdz Rīgas mikrorajonos: Mežaparks 1 200 3 000 Teika 1 200 2 000 Dārzciems, Pļavnieki 1 100 1 500 Jugla 1 100 1 500 Ziepniekkalns 800 1 200 Ķengarags 800 1 000 Bolderāja 600 800 Citur Latvijā: Baltezers 900 2 000 Jūrmala (Lielupe līdz Pumpuri) 900 2 500 Jūrmala (Pumpuri līdz Slokai) 700 1 400 Vecāķi 900 1 500 Babīte 900 1 400 Mārupe 700 1 200 Ikšķile 400 900 Ogre 450 900 Ķekava 500 900 Titurga 550 1 000 Katlakalns 500 800 Garkalne 500 800 Sigulda 400 900 Saulkrasti 400 800 Avots: Ober-haus Augusta mēnesī privātmāju tirgus ir bijis aktīvs. Joprojām piedāvājumā ir daudz privātmāju gan jaunajos ciematos, gan individuāli celtas. Pārsvarā tās ir bez iekšējās apdares, bet ar sakoptu apkārtni. Otrreizējā tirgū privātmāju piedāvājums ir neliels. Joprojām populārākās māju platības ir 150 – 200 kv.m. Cenas privātmājām pakāpeniski pieaug iecienītās vietās, citur cenas augusta mēnesī nav būtiski mainījušās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas nekustamā īpašuma (NĪ) kompānija Realia Grupp pārpirkusi Igaunijas uzņēmumu Ober-Haus Real Estate, kura filiāle Latvijā ir Ober Haus Real Estate Latvia, db.lv informēja Ober Haus Real Estate Latvia Mārketinga asistente Baiba Laveiķe.

Ober-Haus pārņemšanas rezultātā Realia Grupp kļūs par lielāko NĪ kompāniju Centrāleiropā un Austrumeiropā, nodarbinot gandrīz 2 000 cilvēku Somijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Ukrainā.

Pols Oberšnaiders (Paul Oberschneider), Ober-Haus Real Estate Advisors dibinātājs un līdzīpašnieks, nākotnē fokusēsies uz nekustamā īpašuma attīstību. Oberšnaidera kunga attīstītāju kompānija Häuser-Oberschneider turpina būvēt tirdzniecības centrus Igaunijā un plāno jaunu mājokļu projektu attīstību Baltijas valstīs. Häuser-Oberschneider kopā ar Vilniaus Prekyba uzsāks jauna tirdzniecības centra celtniecību Pērnavā. Kompānijai pieder arī četri tirdzniecības centri Tallinā: Norde Centrum pilsētas centrā, divi Mustakivi iepirkšanās centri ar Rimi un Prisma, kā arī Tammsaare Selver. Häuser-Oberschneider pieder arī zemes gabals vēl vienam tirdzniecības centram Tallinā nākotnes attīstībai, kuru plānots uzsākt 2008.gadā

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: dzīvokļu pirkumi 2001. gada līmenī

, 08.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu vidējā cena 2007.gada septembrī samazinājusies par 1,2%. Vidējā cena septembra beigās ir 1570 EUR/m2, liecina SIA Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats par septembri.

Pieprasījumu ierobežo banku piesardzība un pretinflācijas pasākumu prasības. 2007.gada septembrī Rīgas pilsētā reģistrētais pirkuma līgumu skaits turpina samazināties un septembrī tas bija 2001./2002.gadu mijas līmenī.

Septembrī Ober-Haus Jauno projektu nodaļa apkopojusi informāciju par 16 pieteiktiem jaunajiem daudzdzīvokļu projektiem. Lielāko projektu apjomi ir 320 – 360 dzīvokļi. Tai pašā laikā vairāki attīstītāji ir apturējuši celtniecību, citu plānoto projektu virzīšana ir atlikta.

Īres piedāvājums 2007.gada laikā pieaudzis par 70%, īres cenas par 25%. Ierobežotas pirktspējas apstākļos strauji attīstās jauno projektu īres tirgus.

Rīgas centra dzīvokļu, Rīgas apkārtnes apbūves gabalu un privātmāju tirdzniecība ir mazaktīva. Piedāvājums pieaug, tomēr pārdevēju cenu politika ir nogaidoša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: nekustamā īpašuma tirgus kļūst ļoti vēss

, 12.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī Latvijas nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki kļuvuši arvien piesardzīgāki. Lai gan statistiskas dati sniedz informāciju par ievērojamām tirgus attīstības iespējām, noskaņojumu kopumā ietekmē Latvijas ekonomikas attīstības dažādās prognozes. Pieprasījumu ierobežo banku piesardzība un pretinflācijas pasākumu prasības, norāda Ober-Haus.

RĪGAS MIKRORAJONU SĒRIJVEIDA DZĪVOKĻI

2007.gada septembra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1570 EUR/m2 (augustā 1589 EUR/ m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 1,2%. Pēc Ober-Haus datiem cenu samazinājuma maksimumi pēc rajoniem reģistrēti Āgenskalnā – 2,0%, Teikā – 1,8%, Bolderājā – 1,7%. Pēc dzīvokļu veidiem procentuāli būtiskākie cenu samazinājumi ir mazajiem dzīvokļiem. Septembrī tie ir bijuši 104.sērijas vienistabas dzīvokļi Purvciemā -5,6%, Lietuviešu projekta vienistabas dzīvokļi Purvciemā un Pļavniekos – 5,4%.

Septembra otrajā pusē bija vērojams potenciālo pircēju intereses pieaugums. Klientu aktivitāti var raksturot kā interesi par tirgus tendencēm un piedāvājuma kvalitāti. Lielāka interese ir par dažādiem specprojektiem, arī pirms dažiem gadiem būvētajiem jaunajiem projektiem. Ober-Haus konstatē, ka paaugstinātā aktivitāte zināmā mērā saistīta ar to, ka daļa klientu vairs negaida būtisku cenu samazināšanos un meklē savām vajadzībām atbilstošu dzīves vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos mēneša laikā samazinājās par 2.1% līdz 1 390 EUR/m2 (martā 1 424 EUR/m2), liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats.

Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā 2008. gada aprīlī būtiski pieauga reģistrēto pirkuma līgumu skaits, kas ir lielāks nekā tas bijis gada pirmajos trijos mēnešos. Savukārt ir jāatzīmē situācija, ka pagājušā gadā pirmajos 4 mēnešos lielākais darījumu skaits bija janvārī, bet šogad tas ir aprīlī.

Šobrīd pilnīgi noteikt var runāt par cenas samazināšanās tendenci jaunajos projektos. Jaunajos projektos, kuru realizācija jau notiek projektu attīstītāji gatavi dot atlaidi pat līdz 10%. Arvien vairāk projektu attīstītāji ir gatavi apstiprināt oficiāli šo pozīciju.

Pēc Ober-Haus datiem nozīmīga cenu samazināšanās notika 25-30% jaunajos projektos, kuri atrodas Rīgā. Vidējā cenu korekcija notika robežās no 5 -15%. Pirmo reizi jauno projektu vēsturē Latvijā, vidējā projekta attīstītāju piedāvātā cena jaunceltnēm Rīgas mikrorajonos samazinājās par 6.5% līdz 2 098 EUR/m2, atgriežot cenas iepriekšējā gada aprīļa līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: cenas 2006. gada oktobra līmenī

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada decembra beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1488 EUR/m2 (novembrī 1519 EUR/m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2%. 2007.gada decembra vidējā cena sakrīt ar Ober-Haus 2006.gada oktobrī aprēķināto cenu (1490 EUR/m2).

Rīgas pilsētas zemesgrāmatā reģistrēto pirkuma līgumu skaits decembrī bija līdzīgs oktobra un novembra rādītājiem. Darījumu skaita stabilitāte ar augstu ticamības pakāpi liecina par sasniegto tirgus aktivitātes minimumu. Turpinoties Rīgas sērijveidu dzīvokļu cenu samazināšanās procesam, var sagaidīt pakāpenisku darījumu aktivitātes pieaugumu 2008.gada pirmajā pusē.

2007.gada decembrī Ober-Haus Jauno projektu nodaļa apkopojusi informāciju par 9 jauniem daudzdzīvokļu māju projektiem. No tiem Rīgā plānots realizēt 5 – visus centrā. Rīgas rajonā pieteikts 3 projekti, un viens Ogrē.

Jauno projektu attīstītājus atkarībā no to rīcības var iedalīt divās grupās. Viena grupa samazina mārketinga aktivitāti un pat iesaldē projektu realizāciju. Vairākumā gadījumu tās ir vietējās kompānijas. Tai pašā laikā lielie ārzemju attīstītāji demonstrē lielāku aktivitāti gan savu projektu attīstībā, gan meklējot un pērkot celtniecībai sagatavotos projektus. Decembra laikā noslēgti vairāki lieli darījumi ar ārvalstu kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieaugusi pircēju interese par jaunajiem projektiem

, 05.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008.gada janvāra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1459 EUR/m2 (decembrī 1488 EUR/m2) - vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2%. Pircēju interese par mājokļu jaunajiem projektiem ir pieaugusi.

Kā liecina Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskats, Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā 2008.gada janvārī reģistrēto pirkuma līgumu skaits ir pa 5% mazāks nekā 2007.gada decembrī un par 9% mazāk nekā oktobrī un novembrī. Ņemot vērā Ziemassvētkus un Jaungada svinības, samazinājums vērtējams kā sezonāls. Līdz ar to var teikt, ka Rīgā kopumā darījumu aktivitāte ir stabila jau četrus mēnešus pēc kārtas.

Pircēju interese par mājokļu jaunajiem projektiem ir pieaugusi. 2008.gada janvārī Ober-Haus Jauno projektu nodaļā reģistrēto klientu pieprasījumu skaits salīdzinot ar iepriekšējā gada nogali pieaudzis par 57%.

Jauno projektu tirgū fiksēti pirmie gadījumi, kad cenas būtiski samazina attīstītāji. Šajā gadījumā runa ir par liela attīstītāja YIT iniciatīvu. Turklāt šajā gadījumā cenas samazinātas attīstītāja projektiem gan Latvijā, gan Igaunijā. Tai pašā laikā Ober-Haus atzīmē, ka cenas samazinātas ne visos kompānijas projektos. Cenas samazinātas projektos, kur tās sākotnēji bija augstākas nekā citiem līdzīgas klases projektiem, bet pēc samazinājuma tās ir par 12-15% zemākas par vidējo šīs klases piedāvājuma līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā jaunuzcelto dzīvojamo platību un otrreizējā tirgus platību cenas ir par 10% līdz 15% augstākas nekā vidēji Viļņā vai Tallinā, liecina kompānijas Ober Haus Baltijas dzīvojamo platību tirgus pārskats.

Viļņā un Tallinā praktiski nav novērotas cenu izmaiņas, tikai Rīgā cenas pieauga pat vasarā, bet šis cenu kāpums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir samērā niecīgs.

Pēc Ober Haus datiem Rīgā, ar mēneša cenu kāpumu 5% no gada sākuma līdz maijam, vasarā dzīvojamo sektoru cenas pieauguma temps sāka vērā ņemami samazināties: vidējais dzīvojamo platību cenu pieaugums jūnijā bija 2%, jūlijā - 1,3% un augustā - 1%. Neskatoties uz cenu nostabilizēšanos, pēdējos sešos mēnešos nekustamā īpašuma cenas Latvijas galvaspilsētā ir palielinājušās - vidēji par 20%. Pateicoties pastāvīgam (kaut arī vairs ne tik aktīvam) cenu kāpumam, Rīga cenas ziņā kļuva par līderi visu trīs Baltijas valstu galvaspilsētām. Šeit jaunuzcelto dzīvojamo platību un otrreizējā tirgus platību cenas ir par 10% līdz 15% augstākas nekā vidēji Viļņā vai Tallinā. Septembrī vēl nepabeigto jauno projektu dzīvokļu cenas Rīgas mikrarajonos bija no 1,400 līdz 2,100 EUR/m2. Jauno projektu dzīvokļos (ar balto apdari), Rīgas centrālajā daļā un vecpilsētā, cenas ir robežās no 3, 000 līdz 6, 000 EUR/m2. Cenas otrreizējā tirgus platību dzīvokļiem svārstās no 1,200 līdz 1,700 EUR/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober–Haus būs jauns grupas izpilddirektors

Ingrīda Drazdovska, 12.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par nekustamā īpašuma kompānijas Ober–Haus Real Estate Advisors darbību Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā turpmāk atbildēs Tarmo Kase – viņš ir izvirzīts izpilddirektora pienākumu pildīšanai. Viņš arī turpinās savu darbu Ober–Haus Real Estate Estonia izpilddirektora amatā.

Kopš 1995. gada T. Kase ir strādājis un vadījis tādus uzņēmumus kā Olympic Entertainment Group, Essto Pagar (Igaunijas maiznīcas), Fazer Estonia un Jungent. Pirms darba Ober–Haus viņš bija Olympic Entertainment Group vadītājs, bet viņa pakļautībā bija 2500 darbinieku Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

«Tarmo piemīt nepieciešamās prasmes un enerģija, ar kuru virzīt uzņēmumu uz priekšu. Tagad, kad nekustamo īpašumu tirgus atkal atkopjas, redzam attīstības iespējas,» izteicies līdzšinējais uzņēmumu grupas izpilddirektors Pīters Morriss (Peter Morris). Sadarbībā ar lielākajiem Ober–Haus klientiem viņš turpmāk līdzinvestēšot jaunu projektu attīstībā, strādās pie citiem projektiem grupas mātes uzņēmumā Realia Group Oy Somijā, kā arī darbosies Ober–Haus uzraudzības padomē,

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: privātmāju cenas vasarā samazinājušās par līdz pat 15%

, 08.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātmāju tirgū 2007. gada septembrī turpinās līdzšinējo mēnešu tendences – palielinās piedāvājums. Potenciālie pircēji detalizēti pievēršas ēku kvalitatīvajiem raksturlielumiem un nesteidzās ar lēmuma pieņemšanu. Salīdzinot piedāvājumu ar vasaras sākumu Ober-Haus speciālisti konstatē cenu samazinājumu, kas atsevišķos gadījumos sasniedz 15 %.

Ober-Haus nekustamā īpašuma tirgus apskatā par septembri norādīts, ka gan privātie būvnieki – attīstītāji, gan lielo savrupmāju projektu realizētāji izjūt klientu skaita samazināšanos. Arī privātmāju tirgū Ober-Haus novēro kvalitatīvo prasību nozīmes palielināšanos - pircēji cenšas izraudzīties pārbaudītus būvuzņēmējus un sekot līdzi būvniecības norisei.

Ober-Haus privātmāju pārdošanas speciālisti informē, kas iezīmējas atšķirība spekulatīvu pārdevēju un privātīpašnieku rīcībā. Privātīpašnieki bieži nosaka tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu un pārdošanas procesā piedalās nesteidzīgi. Savukārt spekulatīvie pārdevēji ir gatavi uz kompromisiem, viņu pieeja ir elastīga gan attiecībā uz cenu, gan citiem līguma nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober Haus paziņojums sakarā ar Latio publikāciju

Ingrīda Drazdovska [email protected], 13.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kompānija „Ober Haus” nepieņem sev adresētos apvainojumus. „Ober Haus” nevērtē konkurentu izteikumus un darbību. Sagatavojot ikmēneša tirgus pārskatus, „Ober Haus Vērtēšanas Serviss” veic datu vākšanu, apstrādi un analīzi pēc starptautiskiem standartiem. Kā daļa no starptautiskās nekustamā īpašuma kompānijas „Ober Haus Real Estate Advisors”, „Ober Haus Vērtēšanas Serviss” spēj pamatot izmantotās analīzes metodiku. Tirgus analīzes standarti ir izstrādāti sadarbībā ar profesionālākajiem starptautisko nekustamo īpašumu ekspertiem, un savukārt ir balstīti uz adekvātu statistisko metodi. Kompānijai „Ober Haus” nav zināmas tehnoloģijas, pēc kurām savus statistiskos aprēķinus veic citas kompānijas. Toties vidējo cenu aprēķins var notikt dažādi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" valdes priekšēdētāja pienākumus no līdzšinējās vadītājas Aijas Āboliņas pārņēmis Guntis Kanenbergs, informē uzņēmumā.

"Es esmu daļa no Ober-Haus profesionālās komandas 18 gadus, un pēdējos 11 gadus man ir bijis tas gods un atbildība vadīt šo speciālistu komandu. Mēs koncentrējāmies uz pakalpojumu kvalitāti un konsekventu un pārdomātu attīstību, kas daudzus gadus palīdzēja nodrošināt un saglabāt vienu no TOP pozīcijām tirgū," sacīja A.Āboliņa, kura kopš 2009. gada Latvijā vadīja Ober-Haus.

Jaunais Valdes priekšsēdētājs G.Kanenbergs savu pieredzi nekustamā īpašuma nozarē uzsācis pirms desmit gadiem, vadot uzņēmuma "Arco Real Estate" Komercīpašumu nodaļu. Pirms tam G.Kanenbergs guvis pieredzi korporatīvo klientu apkalpošanā, gandrīz 7 gadus strādājot kā projekta vadītājs biznesa finansēšanā AS "Swedbank".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober Haus iekaros Kijevas tirgu

, 26.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ober Haus Nekustamo Īpašumu kompānija oficiāli atvērusi savu pirmo biroju Kijevā, Db.lv informēja kompānija. Līdz ar to Ober Haus Real Estate Advisors tagad darbojas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Ukrainā.

Šobrīd daudzas starptautiskas kompānijas atver birojus vai pērk uzņēmumus Ukrainā un novirza uz Kijevu savus darbiniekus un menedžerus. Starptautisko klientu vidū lielākais pieprasījums esot dzīvojamo platību - gan īres, gan pārdošanas - pakalpojumiem.

"Daži no šiem klientiem ir no tradicionālajām Rietumeiropas valstīm," stāstīja Ober Haus direktors Pīters Geidžs Morris (Peter Gage Morris). "Bet daudzas ir Polijas vai Baltijas kompānijas, kuras mēs apkalpojam jau gadiem ilgi. Tagad tās izvērš savu darbību Ukrainā."

Lielākā daļa klientu tomēr esot vietējās kompānijas un privātpersonas, kas pērk īpašumus vai meklē komercplatības.

"Ukraina ir dabisks Ober Haus attīstības mērķis", teic P.G.Morris. "Tās iedzīvotāju skaits ir 48 miljoni un ekonomika tādā vai citādā veidā nepārprotami integrējas Eiropā. Kijeva ar vairāk kā 3 milj. iedzīvotājiem, ir lielāka kā dažas valstis, kurās Ober Haus jau ir atvēris savus birojus."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātmāju tirgū 2007. gada septembrī turpinājušās līdzšinējo mēnešu tendences – palielinājies piedāvājums. Salīdzinot piedāvājumu ar vasaras sākumu, Ober-Haus speciālisti konstatējuši cenu samazinājumu, kas atsevišķos gadījumos sasniedz 15 %.

Gan privātie būvnieki – attīstītāji, gan lielo savrupmāju projektu realizētāji izjūt klientu skaita samazināšanos. Arī privātmāju tirgū Ober-Haus novēro kvalitatīvo prasību nozīmes palielināšanos - pircēji cenšas izraudzīties pārbaudītus būvuzņēmējus un sekot līdzi būvniecības norisei.

Ober-Haus privātmāju pārdošanas speciālisti informē, kas iezīmējas atšķirība spekulatīvu pārdevēju un privātīpašnieku rīcībā. Privātīpašnieki bieži nosaka tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu un pārdošanas procesā piedalās nesteidzīgi. Savukārt spekulatīvie pārdevēji ir gatavi uz kompromisiem, viņu pieeja ir elastīga gan attiecībā uz cenu, gan citiem līguma nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ober Haus: Decembrī novērots lielākais cenu samazinājums pērn

Ingrīda Drazdovska, Db, 15.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gada decembrī neremontētu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 945 eiro/m2 (novembrī — 1 035 eiro/m2), ziņo nekustamo īpašumu kompānija Ober Haus. Decembrī dzīvokļu cenu kritums mēneša laikā bijis lielākais 2008. gadā — 8.6 %.

Dārgākie dzīvokļi sērijveida ēkās Rīgā joprojām ir Teikā — 1 100 eiro/m2, Āgenskalnā – 1 032 eiro/m2, bet zemākās ir Bolderājā – 830 eiro/m2 un Vecmīlgrāvī – 878 eiro/m2.

Raksturojot situāciju pilsētas centrā, Ober Haus norāda, ka aktivitāte joprojām ir ļoti zema. Piedāvājums decembrī palicis nemainīgs, bet atsevišķos segmentos tas pat esot samazinājies. Labu īpašumu piedāvājumā esot maz.

Dzīvokļu īpašnieki izvēlas nogaidīt un īpašumus nepārdod, jo arī ar atlaidēm īpašumus lielākoties neizdodas realizēt. Daļa īpašumu tiek piedāvāti īrei.

Pieprasīti dzīvokļi ir cenu kategorijā līdz 80 000 eiro, vidēji dārgo mājokļu segmentā pieprasīti ir dzīvokļi ar platību līdz 100 m2, renovētās mājās – cenu robežās no 150 000 – 250 000 eiro. Ekskluzīvo dzīvokļu tirgus segmentā ir mazinājusies interese par īpašumiem. Decembrī bija vērojama Krievijas pilsoņu interese par īpašumiem Rīgas centrā, – informē Ober Haus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pārdod sešus lielveikalus Igaunijā

Ingrīda Drazdovska, 14.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs, kompānijas Ober Haus izveidotājs Pols Oberšnaiders (Paul Oberschneider) ir pārdevis atlikušās daļas sešos tirdzniecības centros Igaunijā, informē Ober Haus Real Estate Advisors.

Darījums paredz, ka uzņēmējs daļas pārdod savam investīciju partnerim – Satnam Europe. Īpašumu portfeli veido seši tirdzniecības objekti, kuru kopējā platība ir nedaudz virs 75 tūkst m2, bet to t.s. enkurnomnieki ir labi pazīstami starptautiski mazumtirgotāji kā Rimi un Bauhaus. Informācija par darījumu apjomu netiek sniegta.

P. Oberšnaiders ir dibinājis un vadījis kompāniju Hauser–Oberschneider, kas attīstījis šos sešus tirdzniecības objektus. Sākumā – kopā ar finanšu partneri Apollo Real Estate Advisors, bet vēlāk, pēc 2004. gada turpināja to attīstību ar pieminēto Satnam Europe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nekustamā īpašuma tirgus apskats 2007. gada februāris

, 14.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī vidējais dzīvokļu cenu pieaugums Rīgas mikrorajonos bija 1,9%.

Salīdzinājumam - janvāra pieaugums bija 2,4%, bet iepriekšēja gada februārī cenas cēlās vidēji par 4,5%.

Sērijveida dzīvokļu tirgū mēneša laikā piedāvājums palielinājies par 30%. Piedāvājuma palielināšanās liecina par to, ka tirgus dalībnieki vēlas pārdot savus īpašumus pirms prognozētās cenu stabilizācijas un iespējamās sērijveida dzīvokļu tirgus stagnācijas.

Pēc Ober Haus datiem vidējā dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos februārī sasniedza 1633 EUR par kv.m.

Rīgas mikrorajonu dzīvokļi:

Pļavnieki, Purvciems, Mežciems, Teika, Jugla

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,6 % (Teikā) līdz 3,6 % (Mežciemā).

Minēto mikrorajonu dzīvokļu tirgus tendence februārī bija - piedāvājumā tiek izlikti arvien vairāk dzīvokļu, taču pieprasījums pēc tiem ir samazinājies. Pircēji cenas jau uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu. Potenciālie pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki arī attiecībā pret "vecajām mājām" kopumā un arvien biežāk izvēlas dzīvokļus "jauno projektu ēkās".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan sērijveida dzīvokļu cenas inerces dēļ vēl vairākus mēnešus samazināsies, jau tuvākajos mēnešos var prognozēt vidējo cenu stabilizāciju. Par šādas scenārija iespēju liecina vairākas pazīmes, norāda Ober Haus Real Estate Latvia.

Šā gada novembra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1519 EUR/m2 (septembrī 1545 EUR/ m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 1,7%.

Ober-Haus aprēķinātā vidējā cena 2007.gada novembrī samazinājusies līdz 2006.gada novembra līmenim (1520 EUR/m2). Cenu pieaugums virs šī līmeņa 2006.gada decembrī samazināja tirgus aktivitāti, kas izpaudās kā pirkuma līgumu skaita samazināšanās, sākot no 2007.gada janvāra. Tas ļaujot secināt, ka galvenais tirgus atdzišanas cēlonis bija 2007.gada sākumā sasniegtā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas augstākās klases jeb premium privātmāju tirgū nozīmīgāko lomu joprojām ieņem Jūrmala. Šogad pirmajos sešos mēnešos kūrortpilsētā notikuši 12 premium privātmāju darījumi 10,2 miljonu eiro vērtībā jeb 70% no visiem premium māju pirkumiem valstī, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby’s International Realty" veiktais pētījums par darījumu aktivitāti.

2020.gada pirmajā pusgadā trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā.

Datu apkopojumā pētīta informācija par dzīvokļiem un apbūvējamo zemi vērtībā virs 150 000 eiro un privātmājām, kas maksājušas dārgāk nekā 350 000 eiro. Pirmajā pusgadā piedzīvotā pandēmija atstājusi zināmu iespaidu arī uz premium privātmāju darījumiem: 6 mēnešos kopumā fiksēti 17 premium privātmāju pirkumi par kopējo summu 12.4 milj. eiro, kas salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, ir par 7 darījumiem mazāk jeb par 4.1 milj. eiro mazākās darījumu summās. Tiesa, ja salīdzina šī pusgada datus ar senākiem datiem, redzams, ka pirms pāris gadiem - 2018.gada 6 mēnešos - kopumā tika iegādāts vēl mazāk premium privātmāju - 15.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākais cenu samazinājums - mazajiem dzīvokļiem

, 07.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais cenu samazinājums arī oktobrī vērojams mazajiem dzīvokļiem, piemēram, 602.sērijas vienistabas dzīvokļiem cena samazinājusies par 5,1%, bet Lietuviešu projekta vienistabas dzīvokļiem – par 4,7%, liecina Ober-Haus dati.

2007.gada oktobra beigās Ober-Haus aprēķinātā sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1545 EUR/m2 (septembrī 1570 EUR/m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2,7%.

Pēc Ober-Haus datiem lielākais cenu samazinājums reģistrēts Juglā – 4,3%, Teikā – 4,0%, Puvciemā – 3,5%. Lielākais cenu samazinājums arī oktobrī vērojams mazajiem dzīvokļiem. 602.sērijas vienistabas dzīvokļiem cena samazinājusies par 5,1%, bet Lietuviešu projekta vienistabas dzīvokļiem – par 4,7%

Oktobrī turpināja pieaugt potenciālo pircēju interese, bet, lai izvēlētos un pieņemtu lēmumu, tiek apskatīts lielāks dzīvokļu skaits, konstatējis Ober-Haus. Pircējiem pārsvarā interesē kvalitatīvi remontēti dzīvokļi. Pārdevēji arvien biežāk piekrīt cenas atlaidēm. Tie pārdevēji, kuri nevēlas samazināt dzīvokļa cenu, atliek īpašuma pārdošanu uz vēlāku laiku, jo pašreizējo tirgus situāciju uztver kā pārejošu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio uzsāks tiesvedību pret Ober-Haus par neslavas celšanu

Ingrīda Drazdovska [email protected], 12.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma uzņēmums „Latio”, vērtējot firmas „Ober-Haus Latvija” nekorektos un neobjektīvos paziņojumus presē par „Latio” tirgus analīzes datiem, vērsīsies Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijā, Latvijas Komercbanku asociācijā, kā arī uzsāks tiesvedību pret „Ober-Haus Latvija” par neslavas celšanu un „Latio” ekspertu profesionalitātes apšaubīšanu. „Latio” un „Ober-Haus” veidotajos mēneša tirgus pārskatos atšķiras dati par sērijveida dzīvokļu cenu kāpumu Rīgā. „Ober-Haus Latvija”, nepārbaudot informāciju, pauž nekorektus un apmelojošus paziņojumus par „Latio” darbu, norāda Latio. Uzņēmumam „Latio” ir nodarīts kaitējums ne tikai tā reputācijai, bet apšaubīta arī „Latio” kā Latvijas nekustamā īpašuma vērtēšanas tirgus līdera kompetence. „Šāda rīcība liecina par negodīgu konkurenci, tādēļ „Latio” lūgs asociāciju atzinumus, studēs tiesu praksi šajos jautājumos, kā arī precizēs, cik lielu materiālo kompensāciju pieprasīt no „Ober-Haus”, lai arī citi tirgus spēlētāji, sniedzot komentārus par citu uzņēmumu darbu, saglabātu objektivitāti, ” norāda „Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ober Haus: Prieki beigušies arī projektu attīstītājiem Lietuvā

, 18.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvojamo projektu attīstītājiem Viļņā prieki ir beigušies. Mājokļu cenas mikrorajonos pērn ir samazinājās par 21 %, līdz pat 1070 eiro/m2, ziņo Ober Haus Real Estate Advisers.

Jauno dzīvokļu cena 2009. gada sākumā Viļņā bijusi no 1070 līdz 1950 eiro/m2. Sekundārajā tirgū dzīvokļa cenas pilsētas centrā nokritušas par 15%, un 2009. gada sākumā bija 1600 – 3200 eiro/m2.

2008. gadā jauno projektu skaits pirmo reizi samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Ekspluatācijā tika nodoti 5809 dzīvokļi, bet 2007. gadā — 6289 dzīvokļi. Ober Haus prognozē, ka 2009. gadā tiks uzbūvēti vien 2000 – 3000 jaunu dzīvokļu. Tas būs zemākais rādītājs pēdējos sešos gados. Aptuveni tāds pats līmenis gaidāms arī 2010. gadā.

Ober Haus akcentē, ka Lietuva nav izņēmums vispasaules krīzē, un 2009. gadā tiek prognozēts, ka valsts IKP samazināsies par 4.8 %. Vēl 2008. gadā tas pieaudzis apr 3.2 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju telpu nomas tirgū 2017.gada ceturtajā ceturksnī pieprasījums joprojām pārsniedza piedāvājumu, šī tendence bija vērojama visa gada garumā, tāpēc kopējā aktivitāte šajā segmentā bija salīdzinoši zema, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Ober Haus» komercplatību tirgus pārskatā.

Daudzi potenciālie nomnieki joprojām nevar atrast telpas atbilstoši savām prasībām un tāpēc bieži vien lēmums jāatliek vai nākas samazināt prasības, norāda «Ober Haus». Kopējais brīvo telpu īpatsvars A un B klases ēkās 2017.gadā samazinājies un pietuvojies 4% rādītājam un daži iznomātāji jau ir nedaudz paaugstinājuši nomas maksas 0,5 eiro līdz viena eiro robežās vai plāno to darīt.

«Ober Haus» norāda, ka aizvadītā gada notikums bija jaunas biroju ēkas «Place Eleven» Sporta ielā 11 nodošana ekspluatācijā un līdz ar to brīdi bija iznomāti jau 90% tās telpu. Pārskatā norādīts, ka A un B klases biroju ēku segmentā situācija varētu nedaudz mainīties tikai līdz ar jauno biroju ēku nodošanai ekspluatācijā - tuvākie noslēgumam projekti ir biroju ēka Jaunajā Teikā un Z torņi Pārdaugavā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī mājokļu tirgus Rīgas centrā bijis kluss. Tajā pašā laikā pastiprinātu interesi izrādījuši nerezidenti no Krievijas, — apgalvo Ober Haus Real Esate speciālisti.

90 % šo potenciālo pircēju vēlējušies iegādāties 2 – 3 istabu dzīvokli pilsētas centrā renovētā mājā vai jaunceltnē, cenu diapazonā 120 – 200 tūkst. eiro, savukārt atlikušie 10% gribētu iegādāties 150 – 200 m2 lielu dzīvokli pilsētas centrā un cenu amplitūdā no 0.5 – 1 miljoni eiro.

Vietējie pircēji vairāk interesējušies par salīdzinoši lieliem (120 – 150 m2) un kvalitatīvi izremontētiem dzīvokļiem labā mājā ar gāzes emOber Haus/em: par centra dzīvokļiem interesi izrādījuši nerezidentiapkuri, cenu kategorijā 250 – 400 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā šā gada jūnijā arī jūlijā sērijveida dzīvokļu cenu kritums Rīgas mikrorajonos ir bijis neliels — ap 0.5 %, rēķina kompānija Ober Haus Real Estate.

Vidējā cena jūlijā bijusi 458 eiro/m2. Cenas faktiski saglabājušās iepriekšējā mēneša līmenī. Iepriekšējā līmenī saglabājies arī zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļiem Rīgas pilsētā.

Db.lv jau ziņoja, ka arī citi tirgus dalībnieki jūlijā konstatējuši nelielu cenu kritumu vai tāda neesamību. Tā pēc Latio ziņām, jūlijā vidējā sērijveida dzīvokļu cena Rīgā pirmo reizi pēdējos divos gados nav mainījusies, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Tā arvien esot 490 eiro/m2. Savukārt pēc Arco Real Estate datiem, šā gada jūlijā, salīdzinājumā ar jūniju, cenas sērijveida dzīvokļiem samazinājās par 2.8 %. Cenu samazinājums esot vērtējams kā neliels. Šīs kompānijas aprēķini liecina, ka vidējā sērijveida dzīvokļu cena jūlijā samazinājās līdz 494 eiro/m2.

Komentāri

Pievienot komentāru