Nekustamais īpašums

Realto investēs 1,58 miljonus eiro saules paneļu uzstādīšanā savos komercobjektos

Db.lv, 26.05.2022

Jaunākais izdevums

Nekustamo īpašumu uzņēmumu grupa “Realto” piesaistījusi “BluOr Bank” finansējumu 1 116 000 eiro apmērā, kas tiks izlietots saules paneļu uzstādīšanai 22 uzņēmuma pārvaldītajos objektos – biznesa parkos un citos komercobjektos visā Latvijā.

Vērienīgā zaļās enerģijas projekta realizācijas kopējās izmaksas sasniedz teju 1,58 miljonus eiro. Uzņēmums investīcijas plāno atgūt jau tuvāko 6-7 gadu laikā.

“Realto” irnekustamo īpašumu uzņēmumu grupa Latvijā, kuras biznesa parku un centru kopējā iznomājamā platība ir ap 300 000 m2. Tā nomnieki ir vairāk nekā 850 dažādu nozaru uzņēmumi, to vidū gan elektronisku sakaru un metālapstrādes, gan pārtikas ražošanas, poligrāfijas un farmācijas kompānijas.

Projekta ietvaros uz “Realto” biznesa centru un citu komercplatību ēku jumtiem kopumā tiks uzstādīti 4949 saules paneļi.

Uzņēmums biznesa parku un komercplatību ēku jumtus aprīkos - Rīgā, Siguldā, Kuldīgā, Skrundā, Bauskā, Ventspilī, Iecavā un Druvā. Pirmie saules paneļi jau uzstādīti objektos Rīgā, Liepājā un Vecumniekos. Projektu pilnā apmērā plānots īstenot gada laikā - līdz 2023.gada vidum.

“Zaļā domāšana ir viena no mūsu uzņēmuma pamatvērtībām. Mūsu īpašumā esošās ēkas lielākoties ir ar savu vēsturi. Ilgtspējas un zaļās domāšanas principus cenšamies ievērot arī rekonstrukcijā, šīs agrākās industriālās un ražošanas ēkas atjaunojot atbilstoši mūsdienīgas vides prasībām, piešķirot telpai un videi jaunu kvalitāti. Lēmumu uzstādīt saules paneļus, protams, veicināja arī pašreizējā situācija pasaulē, kas rada nepieciešamību meklēt iespējas būt neatkarīgiem energoresursu jautājumos. Ilgtermiņā saules paneļu uzstādīšanas projekts ļaus panākt būtisku ēku un nomnieku izmaksu samazinājumu, kā arī sniegs lielāku rīcības brīvību ēku apsaimniekošanā. Šis uzņēmuma lēmums dos pozitīvu ietekmi uz vidi ilgtermiņā, un esam pārliecināti, ka jau tuvākajā laikā šo ieguvumu novērtēs arī mūsu nomnieki,” saka “Realto” Nekustamo īpašumu daļas vadītāja Agnese Rutka.

Visi 22 objekti, kuros paredzēta saules paneļu uzstādīšana, ir komercplatību ēkas, kur atrodas biroji, noliktavas, ražošanas, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi. No paneļiem iegūtā enerģija tiks izmantota ēkas un nomnieku vajadzībām. Projektā plānots izmantot lielas jaudas saules paneļus, kas spēj izstrādāt virs 11 kW. Projekta tehnisko pusi uzņēmums risina sadarbībā ar SIA “Tesla”, kas nodrošina saules paneļu uzstādīšanu.

Plānots, ka kopējais visos 22 objektos saražotās elektroenerģijas apjoms būs vairāk nekā 2000 MWh gadā. Projektētāju aplēses rāda, ka līdz ar projekta realizāciju būtiski mazināsies uzņēmuma apsaimniekoto objektu ietekme uz vidi – kopējais C02 emisiju daudzums saruks par vairāk nekā 790 tonnām gadā.

Pēc šī projekta realizācijas uzņēmums plāno saules paneļu uzstādīšanu arī citos “Realto” objektos. Uzņēmums ir aprēķinājis, ka pēc projekta pirmās kārtas ieviešanas, saules saražotā elektrība veidos 15-20% no konkrētajos objektos patērētās enerģijas. Pamatā, visa no saules paneļiem iegūtā enerģija, tiks izmantota pašos objektos, kur tie ir uzstādīti, taču atkarībā no saražotā un iztērētā apjoma, koplietošanas elektrības tīklā varētu nonākt ap 10% saražotās enerģijas.

“Gan lielo, gan mazo un vidējo uzņēmumu vidū šobrīd vērojama liela interese par dažādiem uz ilgtspēju vērstiem projektiem. Izmaksām augot, uzņēmēji meklē alternatīvas un veidus, kā optimizēt apkures, elektrības, degvielas un citas izmaksas. Atbalsts uzņēmējdarbībai joprojām ir viena no bankas kreditēšanas prioritātēm. Turklāt līdz ar jauniem regulējumiem, ar ko jārēķinās arī bankām, katrs uzņēmumu kreditēšanas pieprasījums tiek analizēts arī no ilgtspējas skatupunkta,” stāsta “BluOr Bank” Kreditēšanas pārvaldes vadītāja Marina Antonova.

“Realto” šobrīd īsteno arī citus videi draudzīgus risinājumus. Uzņēmuma autoparkam, nepieciešamo administratīvo un saimniecisko funkciju veikšanai, tiek izmantoti elektroauto. Pie vairākiem “Realto” piederošajiem biznesa centriem un kvartāliem jau šobrīd ir uzstādītas elektrouzlādes stacijas. Vairākos “Realto” objektos šobrīd uzsākta siltumsūkņu uzstādīšanas lietderīguma izpēte, kā arī ir plānots uzstādīt siltā ūdens kolektorus. Tāpat “Realto” šobrīd uzsācis darbu pie vēja ģeneratoru uzstādīšanas projekta izpētes un izstrādes.

“Nekustamo īpašumu tirgu jau ilgstoši ietekmē dažādi ārējie satricinājumi. Izmaksām augot, nomniekiem joprojām viens no noteicošajiem faktoriem komercplatību izvēlē ir cena. Tajā pašā laikā šī tendence strauji mainās līdz ar elektrības, apkures un citu izmaksu kāpumu, kā arī pieaugošo sabiedrības informētību par zaļās enerģijas izmantošanas ieguvumiem. Tāpēc varam just, ka arī mūsu nomnieku vidū pieaug interese par veidiem, kā mazināt izmaksas. Vienlaikus, rūpes par vidi saskan ar daudzu uzņēmumu – mūsu nomnieku pārliecību un biznesa filozofiju, tāpēc esam pārliecināti, ka šīs investīcijas ilgtermiņā uzlabos mūsu apsaimniekoto objektu konkurētspēju komercplatību nomas tirgū,” saka A.Rutka.

Uzņēmuma pārvaldītās komercplatības Rīgā ir Braslas Biznesa centrs, Braslas Industriālais parks, Manufaktūra, Kinostudija, Čiekurkalna kvartāls, Hanzas vārti, Bieķensalas biznesa parks, Ferrum centrs, KUBI biznesa parks, kvartāls “Provodņiks” un citi.

"Realto" grupā ir vairāk nekā 10 uzņēmumu, kuru lielākais īpašnieks ir Alvis Krasovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas elektroauto uzlādes tīkls Eleport paplašina staciju tīklu, uzstādot pirmās trīs uzlādes stacijas Latvijā, tādējādi kļūstot par starptautisku uzlādes tīklu.

Jaunās stacijas ne tikai paplašina uzlādes iespējas elektroauto īpašniekiem, bet arī veic uzlādi no 100% atjaunojamiem energoresursiem.

Jaunās elektroauto uzlādes stacijas ir uzstādītas stāvlaukumos trīs vietās Rīgā, pie Realto īpašumā esošajiem biznesa centriem – Juglā pie biznesa centra “Manufaktūra”, Purvciemā pie biznesa centra “Ferrum” un “Braslas biznesa centra”.

“Latvijas iedzīvotāju interese elektroauto iegādē gadu no gada apsteidz iepriekš izteiktās prognozes. Līdz ar augošu pieprasījumu pēc zaļākiem transportlīdzekļiem rodas vajadzība pēc sakārtota un ērta uzlādes tīkla, kas ir pieejams elektroauto īpašniekam neatkarīgi no izvēlētā maršruta. Šīs trīs stacijas ir tikai sākums plašam un ilgtspējīgam uzlādes tīklam Latvijā, veicinot klimatneitrālas transporta nozares attīstību,” norāda “Eleport Latvija” vadītājs Kārlis Mendziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējdarbības attīstībai Luminor banka piešķīrusi vairāk nekā pusmiljonu eiro SIA BCS, vienam no lielākajiem uzņēmumiem profesionālās uzkopšanas jomā. Uzņēmumam atvērta jauna kredītlīnija 350 000 eiro apmērā un izsniegts līzings par 200 000 eiro.

Aizdevums piešķirts ar Altum garantijas nodrošinājumu.

SIA BCS kredītlīniju izmantos tehnikas apkopei, kā arī ikdienas izdevumu segšanai, savukārt līzings paredzēts dažādas tehnikas iegādei, kas nepieciešama saimnieciskajai darbībai, tostarp teritorijas uzkopšanas tehnikai, mazgāšanas mašīnām u.c.

Uzņēmums nodarbojas ar lielveikalu, biroju ēku un citu telpu uzkopšanu, kā arī sniedz ķīmiskās tīrīšanas pakalpojumus un veic cita veida uzkopšanas darbus. SIA BCS lielākie sadarbības partneri ir Maxima, Rimi, IKEA, Drogas, Kronospan, Realto, Euro Aptieka, Vairāk saules u.c., t.sk. valsts un pašvaldību objekti, piemēram, Valsts Ieņēmumu dienests, RTU, Latvijas nacionālais vestūres muzejs, Daugavpils Olimpiskais centrs, Liepājas koncertzāle Lielais dzintars u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad sešos mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sasniedzis 4781, un, salīdzinot ar aizvadītā gada attiecīgo periodu, jauno uzņēmumu skaits audzis par 11,06%, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Šogad pirmajos sešos mēnešos likvidēti 3815 uzņēmumi, kamēr pērn šajā pašā periodā tika likvidēti 5799 uzņēmumi.

Jūnijā reģistrēti 708 jauni uzņēmumi, no kuriem 637 - sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 62 - individuālie komersanti, tāpat arī pagājušajā mēnesī reģistrētas četras jaunas zemnieku saimniecības, trīs ārvalsts komersantu filiāles un pa vienai akciju sabiedrībai un pilnsabiedrībai. Jauno uzņēmumu kopējais reģistrētais pamatkapitāls sasniedza 8,17 miljonus eiro. Vairāk nekā pusi no šīs kopsummas veidojis viena uzņēmuma pamatkapitāls, liecina "Lursoft" dati.

"Top 10" lielākie jūnijā reģistrētie uzņēmumi ir SIA "Davhex" ar 4,5 miljonu eiro pamatkapitālu, SIA "KRC1" ar 939 000 eiro pamatkapitālu, SIA "KRC2" ar 526 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Dotnuva Seeds" ar 500 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Ortomed īpašumi" ar 320 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Realto Vento" ar 92 000 eiro pamatkapitālu, SIA "Mednieku cilts" ar 75 000 eiro pamatkapitālu, SIA "eConcept Baltic" ar 55 000 eiro pamatkapitālu, SIA "NP enterprise" ar 36 600 eiro pamatkapitālu un AS "Nordimo Capital" ar 35 000 eiro pamatkapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Elvi nākamgad jaunu tirdzniecības vietu atvēršanā plāno investēt aptuveni 15 miljonus eiro

LETA, 28.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības tīkls "Elvi" 2024.gadā jaunu tirdzniecības vietu atvēršanā plāno investēt aptuveni 15 miljonus eiro, aģentūrai LETA pastāstīja kompānijas valdes locekle Laila Vārtukapteine.

"Gaidāms spraiga darba pilns gads," sacīja Vārtukapteine, piebilstot, ka līdztekus jaunu tirdzniecības vietu atvēršanai nākamgad plānots strādāt arī pie veikalu vides digitalizācijas, transporta vadības sistēmas ieviešanas, biznesa klientu risinājumu attīstīšanas gan loģistikas jomā, gan e-komercijas nozarē.

Viņa arī minēja, ka patlaban 2024.gadā ieplānota vismaz piecu jaunu "Elvi" veikalu atvēršana, taču franšīzes partneru plāni liek domāt, ka reālais jauno veikalu skaits līdz gada beigām būs lielāks.

Tāpat "Elvi" nākamgad paredz loģistikas uzņēmuma paplašināšanu, lai veikaliem visā Latvijā centralizēti piegādātu lielāku preču apjomu, norādīja Vārtukapteine. Plānots, ka līdz 2024.gada beigām caur "Elvi" loģistiku veikali saņems aptuveni 80% preču. Tāpat paredzēts tupināt darbu pie jaunu produktu importēšanas dažādās preču grupās un sadarbības stiprināšanas ar reģionālajiem ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu tīkls ELVI uzsācis jaunu tirdzniecības iekārtu uzstādīšanu veikalos, piedāvājot pircējiem veikalā svaigi spiestas sulas un gabaliņos sagrieztus augļus. Pirmā šāda iekārta, investējot 30 000 eiro, uzstādīta ELVI Siguldā.

Šobrīd iekārta tiek izmantota, lai piedāvātu pircējiem svaigi spiestu burkānu un apelsīnu sulu, un burkānu-apelsīnu sulas maisījumu. Savukārt, ar augļu griešanas ierīci iespējams ērti notīrīt un sagriezt ananāsus. Svaigu augļu un dārzeņu sulu spiešanas iekārtas pakāpeniski plānots uzstādīt lielākajos veikalos ELVI visā Latvijā.

"Elvi Latvija" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 69,981 miljons eiro, kas ir par 50% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī koncerns guva peļņu 268 383 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2021.gadā. Koncernu veido "Elvi Latvija" un tā meitassabiedrība SIA "Fresh Food Logistics".

Kompānija "Elvi Latvija" reģistrēta 2010.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,003 miljoni eiro. "Elvi Latvija" pieder Imantam Rendeniekam (50%), SIA "Fortis VM" (49,93%) un SIA "Realto Capital" (0,07%), kuras vienīgais īpašnieks ir Alvis Krasovskis. "Fortis VM" pieder Rendeniekam (88%), Vitai Rendeniecei (9%) un Igoram Kozlovskim (3%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroenerģijas un citu resursu izmaksu kāpuma dēļ arī turpmākajos mēnešos paredzams pārtikas preču cenu pieaugums, liecina mazumtirgotāja ELVI apkopotā informācija.

Pēdējos dažus mēnešus daudzi preču ražotāji ne tikai sākuši rēķināt elektroenerģijas un citu resursu ietekmi uz produktu gala cenām, bet jau regulāri informē iepircējus par pakāpenisku sadārdzinājumu ļoti dažādās preču grupās. Tāpat paredzams, ka arī importētajiem produktiem cenas celsies, ja globālā situācija nemainīsies, bet tas notiks nedaudz vēlāk, jo uzņēmumi izveidojuši uzkrājumus noliktavās, tādējādi tirgojot tos vēl iepriekšējo izmaksu līmenī.

"Daudzās valstīs jau tiek pieņemti lēmumi par atbalstu uzņēmumiem un ražotājiem, lai samazinātu preču izmaksas un tas ļauj domāt, ka cenas būs atkarīgas no dažādu valstu sniegtā atbalsta savu kompāniju stiprināšanai," saka ELVI komercdirektore Laila Vārtukapteine, piebilstot, ka pašreiz nav korelācijas starp cenu kāpuma un produkcijas ražošanas valsti, taču iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka importētajiem produktiem izmaiņas vērojamas vēlāk, kas saistīts ar produkcijas krājumiem vietējās noliktavās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas mazumtirgotājs SIA "Elvi Latvija" sestdien atvērs tirdzniecības kvartālu Mārupē, Lielajā ielā, informē kompānijā.

Tirdzniecības kvartāla izveidē investēti gandrīz trīs miljoni eiro. Kvartālu pārvaldīs "Elvi" franšīzes partneris SIA "Vita Mārkets".

Teritorijā bez "Elvi" veikala atradīsies arī dzērienu veikals "AlkOutlet", zīmola "Pepco" veikals un "Euroaptieka". Iecerēts, ka vasaras sezonā tirdzniecības kvartāla laukumā darbosies arī dažādas mājražotāju, amatnieku preču un ēdināšanas uzņēmumu "pop-up" tirdzniecības vietas.

Līdztekus investīcijām veikalos, tirdzniecības kvartālā ierīkotas arī stāvvietas 96 automašīnām, uzstādīta siltumatguves sistēma, kas ļauj telpu apsaimniekošanai izmantot tirdzniecības iekārtu radīto siltumu.

Kvartāla konceptu un projektu veidojis arhitektu birojs "Loft".

Komentāri

Pievienot komentāru