Jaunākais izdevums

Gandrīz piektā daļa Latvijas lielāko privāto zemes īpašnieku - fizisko personu pēdējā gada laikā ir šķīrušies no ievērojamas daļas savu zemes platību.

Saknīša vietā - Uļmans

Mainījies ir pēdējo gadu vislielāko privāto zemes platību īpašnieks - no pazīstamā skandalozā uzņēmēja Gata Saknīša lielāko daļu viņa īpašumu iegādājies Mono holdinga saimnieks Mihails Uļmans. Vēl pirms gada G. Saknītim personiski piederēja 4253 hektāri zemes, turklāt viņa reāli kontrolēto zemes platību apjoms bija vēl ievērojami lielāks: tām bija jāpieskaita uz viņa mātes Agras Saknītes vārda reģistrētie 2610 hektāri, kā arī A. Saknītei oficiāli piederošo uzņēmumu GS Nekustamie īpašumi un Aģentūra GS attiecīgi 803 un 2699 hektāri, līdz ar ko kopējais zemes platību apjoms bija vairāk nekā 10 tūkstoši hektāru.

Tagad uz paša G. Saknīša vārda reģistrēti vairs tikai 628 hektāri zemes, arī A. Saknītei oficiāli pieder "tikai" 1727 hektāri, bet SIA Aģentūra GS un SIA GS Nekustamie īpašumi attiecīgi 1748 un 1047 hektāri - kopā tātad G. Saknīša kontrolēto zemes platību kopapjoms gada laikā samazinājies par vairāk nekā pieciem tūkstošiem hektāru.

Būtisku daļu no šīm zemes platībām vairākos darījumos ieguvis M. Uļmans, turklāt darījumu nosacījumi ir atšķirīgi: ievērojamas platības Mono lielākais īpašnieks ieguvis savā pilnīgā īpašumā, ņemot Norvik bankā 3,5 miljonu latu kredītu, savukārt uz citiem zemes gabaliem G. Saknītis paturējis tiesības tos gada laikā atpirkt. Sīkāku informāciju neviena no darījumos iesaistītajām pusēm pagaidām nesniedz.

Pircēji - dažādi

G. Saknītis ir tikai viens no desmita privātpersonu, kas aizvadītā gada laikā šķīrušās no simtiem vai pat tūkstošiem hektāru zemes un līdz ar to vairs nav atrodamas 50 lielāko zemes platību īpašnieku vidū. Savukārt šo zemes platību pircēji faktiski visos gadījumos ir bijuši ārvalstnieki - gan privātpersonas, gan kompānijas.

Tā kādreizējais azartspēļu uzņēmuma Post-Nevada lielākais īpašnieks Aleksandrs Jakovenko (pērn - ceturtais lielākais privātais zemes īpašnieks), kurš pēc tā pārdošanas pāris gadu laikā iegādājās vairāk nekā 3300 hektāru zemes galvenokārt Ludzas un Alūksnes rajonos, lielāko daļu šo platību ir pārdevis zviedram Karlam Bergengrenam piederošajai SIA Brigi mežs.

Gandrīz visas savas zemes platības ir pārdevis pagājušā gada 15. lielākais zemju privātīpašnieks - mazpazīstamais 1949. gadā dzimušais uzņēmējs Maksis Kaufhers, kura īpašumā bija 1823 hektāri zemes. Savukārt pircējs ir Lielbritānijā reģistrētajai Intelligent Way LLP piederošā SIA Experience, kura nu ieņem redzamu vietu juridisko personu - zemes īpašnieču sarakstā ar 1808 hektāriem.

Pārdevis arī Krupņikovs

Vēl citi lieli zemes pārdevēji ir bijuši Oļegs Poperečņuks (pērn - 16. vieta ar 1720 hektāriem), SIA Lestene lielāk līdzīpašniece Dace Seņkāne (21. vieta ar 1367 hektāriem), kādreizējais Jaunā laika ģenerālsekretārs Grigorijs Krupņikovs (33. vieta ar 1171 hektāru), nekustamo īpašumu uzņēmējs Aldis Plaudis (39. vieta ar 1050 hektāriem), neveiksmīgās Ogres komercbankas padomes priekšsēdētājs Arturs Jeresjko (48. vieta ar 895 hektāriem), Aivars Lembergs u.c.

Arī lielu daļu šo zemju iegādājušies ārvalstnieki: piemēram, kā rāda zemesgrāmatu informācija, A. Plauža pārdoto zemi iegādājusies SIA Kamelis (īpašnieks - zviedrs Jonass Silveršjolds). Pircēju vidū netrūkst arī pašmāju uzņēmēju: G. Krupņikova zemi iegādājusies SIA Ērģemes lauki (īpašnieki - New Century Holdings pārstāvis Kārlis Cerbulis un Armands Grīnpūkals), O. Poperečņuka - jau pieminētā SIA Aģentūra GS, A. Jeresjko - viņa ģimenes locekļiem formāli piederošā SIA Suncity Invest. Savukārt uz D. Seņkānes vārda reģistrētā zeme nonākusi atpakaļ uz SIA Lestene vārda - šis fakts norāda uz to, ka beigušās nesaskaņas šajā uzņēmumā, par kura iekšējām problēmām Db jau rakstīja 2005. gadā: tad kļuva zināms, ka kompānijas ievērojamās zemes platības par, iespējams, salīdzinoši niecīgu summu - 300 tūkst. latu iegādājušies tās īpašnieki (tostarp D. Seņkāne) un arī blakusesošā briežu dārza saimnieki.

Savdabīgie pienācēji

Fizisko personu - lielāko zemes īpašnieku simtniekā ir ārkārtīgi maz jaunpienācēju, kas gada laikā būtu ļoti būtiski palielinājuši savas zemes platības: lielākajai daļai tās palikušas iepriekšējā apjomā, bet bieži vien palielinātas par 10-30 %.

Citāda aina ir lielāko zemes īpašnieku - juridisko personu sarakstā: pirmo simtnieku pametuši divi desmiti pārsvarā mazpazīstamu kompāniju, kuru zemes platības pērn bija no 720 līdz 1240 hektāriem katrai. Līdzīgs ir arī jaunpienācēju skaits, taču pārsvarā tās ieņem vietas simtnieka lejasdaļā.

Jaunpienācēju maz

Savukārt pirmajā piecdesmitniekā jaunpienācēju ir salīdzinoši maz: interesantākais veidojums ir 2005. gadā dibinātā SIA Kurzemes tīrumi un meži - Ladai Duhovnajai un Irinai Kizenbahai (bijušā Latvijas Gaisa satiksmes prezidenta dzīvesbiedrei) piederošā kompānija spējusi savā īpašumā iegūt vairāk nekā 2100 hektāru zemes (27. vieta sarakstā). Kā rāda izlases kārtā aplūkotie uzņēmuma pirkumi, tie izdarīti pēdējā gada laikā, turklāt neizmantojot hipotekāros kredītus.

Vēl trīs citi būtiski saraksta jaunpienācēji ir jau pieminētā SIA Experience, dānim Torbenam Sogardam piederošā SIA Soegaard Lat, kā arī SIA Ciblas īpašumi (1768 hektāri, 37. vieta). Pēdējās kompānijas vienīgā īpašniece, kā rāda Lursoft datu bāze, ir SIA Kalēji, bet tās savukārt - 1968. gadā dzimusī Vineta Piteronoka. Viņai uzņēmumu nodevis Guntis Piteronoks - bēdīgi slavenais bijušais Rēzeknes gaļas kombināta valdes priekšsēdētājs, kura vadītajā uzņēmumā tika atklāti dažādi pārkāpumi un kurš pagājušā gada oktobrī ar prokuroru panāca vienošanos, ka samaksās naudas sodu 3600 latu apmērā, kā arī atmaksās valstij nodarīto zaudējumu summu - Ls 80 000 saistībā ar apsūdzību par grāmatvedības dokumentu slēpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Turpina uzpirkšanu

Savukārt lielākā daļa sarakstā atrodamo kompāniju ar savām darbībām ir apliecinājušas jau pērn fiksēto galveno tendenci - "milži" kļūst tikai milzīgāki, ik gadu piepērkot vēl vismaz dažus simtus hektāru zemes. Turklāt zeme ar ļoti retiem izņēmumiem nu jau tiek pirkta nevis drīzai tālākpārdošanai, bet gan ilgstošākai izmantošanai. Faktiski visi aptaujātie tirgus dalībnieki ir vienisprātis - lielo zemes platību pirkšanā un pārdošanā spekulāciju laiks ir beidzies.

Absolūtie rekordisti gan zemes kopplatības, gan tās palielinājuma ziā joprojām ir divi ASV Hārvardas universitātes pensiju fonda līdzekļu izvietotāju meitasuzņēmumi - SIA Myrtillus un SIA Fragaria zemes kopapjoms gada laikā palielinājies vēl par vairāk nekā četrarpus tūkstošiem hektāru zemes, jau pārsniedzot 25 tūkstošus hektāru. Tas noticis, neraugoties uz kompāniju pārstāvja iepriekš izteiktajiem pieļāvumiem, ka iegādāto zemju apjoms, visticamākais, sarukšot.

Arī nākamās piecas vietas lielāko zemes platību īpašnieku - juridisko personu sarakstā nu ieņem ārvalstu kapitāla uzņēmumi, savukārt vietējie vai daļēji vietējie uzņēmumi pirmajā desmitniekā nu ieņem tikai trīs pēdējās vietas - tie ir AS Latvijas Finieris, SIA Projektu konsultāciju tehnoloģijas (kas jau tradicionāli atkal būtiski samazinājusi savas zemes platības) un SIA Kursa MRU. Kopumā Valsts zemes dienesta dati rāda, ka pirmā divdesmitpiecnieka ārvalstu izcelsmes kompānijas pērn iegādājušās aptuveni desmit tūkstošus hektāru zemes. Tiesa, nevar teikt, ka arī pašmāju uzņēmumi atpaliktu ļoti būtiski - tā paša pirmā divdesmitpiecnieka vietējās izcelsmes kapitāla kompānijas gada laikā savas zemes platības palielinājušas par aptuveni četriem tūkstošiem hektāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mono izsludinājusi miljona eiro atlīdzību par Mārtiņa Bunkus slepkavības atklāšanu

LETA, 03.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudznozaru kompānija SIA "Mono", kuras līdzīpašniekam Mihailam Uļmanam tiesa maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā piemērojusi apcietinājumu, izsludinājusi miljona eiro atlīdzību par slepkavības lietas atklāšanu, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka "Mono" izsludina viena miljona eiro atlīdzību par Mārtiņa Bunkus slepkavības īstenotāju, pasūtītāju un atbalstītāju atklāšanu, tādējādi faktiski apšaubot Valsts policijas darba rezultātu, kas ir paziņojusi, ka tai ir izdevies noskaidrot minētajā noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēdi, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam.

"Mono" pārstāvji min, ka apgalvojumu par Uļmana iespējamo iesaisti Mārtiņa Bunkus slepkavībā mērķis ir "Mono" biznesa mērķtiecīga graušana vai pretlikumīga pārņemšana.

"Diemžēl tiek ignorēta Uļmana nevainīguma prezumpcija un aizturētājam nav iespējas sevi aizstāvēt, jo likums liedz publiski komentēt izmeklēšanas gaitu. Tikmēr plašsaziņas līdzekļos bez mazākās kritikas tiek tiražēti atsevišķu negodprātīgu valsts amatpersonu nopludināti informācijas fragmenti un pārsvarā tiek atspoguļoti tikai vienpusēji viedokļi," teikts "Mono" paziņojumā medijiem, norādot uz iespējamu reiderismu, kura mērķis ir pārņemt "Mono" biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bunkus slepkavības lietā apcietinājumu piemēro arī uzņēmējam Uļmanam

LETA, 26.05.2022

Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Mihails Uļmans tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētajam uzņēmējam Mihailam Uļmanam, līdz ar to šāds drošības līdzeklis šonedēļ piemērots kopumā trīs personām.

Uļmans tiesas lēmumu varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Uzņēmēja aizstāve Alla Ignatjeva žurnālistiem teica, ka tiesas lēmumu pārsūdzēšot, tomēr plašākus komentārus nesniedza. "Vienīgais, ko es varu pateikt, ir tas, ka mēs uzskatām, ka aizdomas ir nepamatotas," norādīja Ignatjeva.Kriminālprocesa likuma 272.pants paredz, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Aizturēti Bunkus slepkavībā iesaistītie, tostarp pasūtītājs un izpildītājs

Db.lv, LETA, 25.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policijai maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā ir izdevies noskaidrot faktiski visu iesaistīto personu ķēdi, un otrdien šajā lietā aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs, informēja Valsts policijā.

Policija patlaban atturas komentēt konkrētu personu skaitu, dzimšanas gadus un lomu sadalījumu noziegumā. Izmeklēšana lietā turpinās.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1.nodaļas priekšnieks Romāns Jašins norādījis, ka šī viennozīmīgi ir viena no Valsts policijas vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kas guva arī plašu rezonansi sabiedrībā un nemitīgu interesi par policijas darba progresu.

Izmeklēt šāda līmeņa lietas ar tik intensīvu publisko interesi nav vienkāršs uzdevums un nereti policija arī atteica sniegt plašāku ieskatu par paveikto, lai netraucētu tās virzībai, norāda Jašins.

"Bet nu izmeklēšana ir tajā stadijā, kad varam droši teikt - tā vainagojusies panākumiem. Esam noskaidrojuši gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēdi, sākot no slepkavības pasūtītāja, organizētāja līdz izpildītājam un šodien, 24.maijā, Valsts policija rūpīgi plānotas operācijas laikā veikusi aizturēšanas," norādījis Jašins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc "LPB Bank" pastarpinātā līdzīpašnieka Mihaila Uļmana apcietināšanas maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vērtē bankas iespējas turpināt darbību, trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Viņa norādīja, ka pēc Uļmanam piemērotā drošības līdzekļa - apcietinājuma - "LPB Bank" ir nonākusi tiešā FKTK uzraudzībā.

Purgaile skaidroja, ka FKTK katru dienu risina dažādus jautājumus saistībā ar banku un vērtē, vai šī banka varēs turpināt darboties.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 26.maijā piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētajam uzņēmējam Uļmanam.

Uļmans tiesas lēmumu varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Uzņēmēja aizstāve Alla Ignatjeva žurnālistiem teica, ka tiesas lēmumu pārsūdzēšot, tomēr plašākus komentārus nesniedza. "Vienīgais, ko es varu pateikt, ir tas, ka mēs uzskatām, ka aizdomas ir nepamatotas," norādīja Ignatjeva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2006. gada otrajā pusē par 50% palielinājušās lielāko ārpus Rīgas un Jūrmalas esošo nekustamo īpašumu darījumu summas. Nekustamo īpašumu eksperti šo tendenci skaidro ar faktu, ka, nekustamo īpašumu cenām Rīgā un Jūrmalā tuvojoties saprātīgajiem griestiem un vairs nesolot kādreizējo superpeļņu, investori – gan pašmāju, gan ārvalstu – sāk aizvien nopietnāk raudzīties uz interesantiem un perspektīviem objektiem citur Latvijā, 19. aprīļa laikrakstā raksta Dienas bizness.

"Mazās pilsētas ir perspektīvas, jo, pieaugot nekustamā īpašuma cenām un būvniecības izmaksām, daudzi attīstītāji sāk skatīties uz mazajām pilsētām, kur ir salīdzinoši lētākas būvniecības izmaksas, ievērojami zemākas zemes cenas, kā arī vienkāršāk saskaņot projektus," laikrakstam Dienas bizness norāda SIA Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš. Pēc viņa domām, pieprasījums turpinās augt 100 kilometru rādiusā ap Rīgu, jo palielinās to iedzīvotāju skaits, kas vēlas dzīvot ārpus galvaspilsētas: "Sigulda, Tukums, Ogre, Bauskas virziens, varbūt pat Valmiera – tie kļūs arvien pieprasītāki."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saknītis tuvu bankrotam, sieva – joprojām optimiste

, 30.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušā miljonāra un lielākā zemes īpašnieka Gata Saknīša parāds Rietumu bankai ir vismaz 12.46 miljoni latu.

Ģimenes īpašumi, kas piederēja G. Saknītim , viņa sievai Evijai un tuviniekiem, pa daļām tiek izpārdoti izsolē. Neraugoties uz to, G. Saknīša sieva nezaudē optimismu.

Jāatgādina, ka augustā izsolē nokļuva desmitiem G. Saknīša nekustamo īpašumu, bet pagājušās nedēļas nogalē zem izsoles āmura nokļuva arī sievas Evijas Ādažos esošie nekustamie īpašumi, bet oktobrī un novembrī gaidāmas G. Saknīša un viņa vecāku īpašumu izsoles, raksta Privātā dzīve.

„Es esmu optimiste. Lai vai kā – es neskumstu naudas vai kādu mantu trūkuma dēļ. Dzīvē ir daudz kā skaista, ko nemaz nevar nopirkt par naudu,” tā situāciju komentē E. Saknīte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts lielāko zemes platību īpašnieki - fiziskās un juridiskās personas

Ja gadu iepriekš gandrīz piektā daļa Latvijas lielāko privāto zemes īpašnieku – fizisko personu pēdējā gada laikā bija šķīrušies no ievērojamas daļas savu zemes platību, tad aizvadītajā gadā šajā ziņā valdījis sastingums.

Kā rāda jau tradicionālā ikgadējā informācija par Latvijas, Rīgas, Jūrmalas un Rīgas rajona lielāko un vērtīgāko zemes platību īpašniekiem, ko Baltic Screen apkopojis, balstoties uz Valsts zemes dienesta atlasītajiem datiem, jaunpienācēji zemes megaīpašnieku vidū ir uz pirkstiem skaitāmi, savukārt būtiskākās pārmaiņas saistītas ar kadastrālo vērtību maiņu un zemes nonākšanu no fizisko personu īpašuma šīm pašām personām piederošu kompāniju rokās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Loze parādā arī Mono šefam Uļmanam

Ieva Mārtiņa, Db, 28.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pazīstamais advokāts Jānis Loze ir aizņēmies naudu arī no miljonāra Mono holdinga līdzīpašnieka Mihaila Uļmana, Db apliecināja pats M. Uļmans.

M. Uļmans uzsvēra, ka tās ir viņa ar J. Lozi privātas lietas, bet atzina, ka aizdevumu devis bez ķīlas, jo advokātam uzticas. Aizdevuma apmēru M. Uļmans neaklāj, bet atzīst, ka dažiem tā varētu šķist liela summa.

Aizdevums neesot ticis dots J. Lozes sāktajam miljonu vērtajam Tango projektam. Arī par to, ka J. Loze, iespējams, varētu neatmaksāt aizdevumu, M. Uļmans atzina: "nu ko, visādi dzīvē gadās". Tomēr miljonārs norādīja, ka tic, ka J. Loze pildīs saistības.

Db jau vēstīja, ka uzņēmējs Mārtiņš Lauva sācis tievedību par 1,5 milj. eiro aizdevuma piedziņu no J. Lozes. Piedziņa vērsta pret J. Lozi un tam tieši un netieši piederošiem īpašumiem – Blaumaņa namiem un Tango projektu. Abas puses sākušas sarunas un cer uz labvēlīgu iznākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saknīša kukuļa lieta atlikta

, 08.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krimināllietas, kurā kādreiz viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā Gatis Saknītis apsūdzēts par 40 latu kukuļa došanu ceļu policistam, izskatīšana tiesā atlikta līdz oktobrim.

Tieša Db.lv uzzināja, ka lietas izskatīšana atlikta, jo uz tiesas sēdi nav varējusi ierasties tiesas piesēdētāja.

G. Saknītis par ātruma ierobežojumu neievērošanu tika aizturēts 2007.gada 4.janvārī. Tiesas gaitā atklājās, ka G. Saknīša aizturēšana bijusi speciāli organizēta valsts policijas operācija, kuras realizācijai tika izmantota arī videokamera. VP norāda, ka apdzīvotā vietā – Baltezerā uzņēmējs ar savu mašīnu braucis par 17 kilometriem ātrāk nekā tas atļauts.

Sākotnēji uzņēmējs policijas darbiniekam devis 20 latus, taču, kad tie atdoti atpakaļ, summu dubultojis. Pēc tam uzņēmējs tika aizturēts.

G. Saknīša aizstāvība gan noliedz, ka uzņēmējs būtu devis kukuli. Tiek apšaubīts arī fakts, ka radara ierīcē fiksētais ātrums 67 kilometri stundā ir attiecināms uz G. Saknīša vadīto auto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Iekšējās drošības birojā (IDB) ir pabeigta pārbaude sakarā ar G.Saknīša sūdzībām Ministru prezidentam, Valsts policijas priekšniekam, LR iekšlietu ministram, LR Ģenerālprokuroram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, par viņa 2007.gada 4.janvārī veiktās aizturēšanas apstākļiem, informē Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojs.

Tās pamatotību un likumību, konkrēti par G.Saknīša apgalvojumiem par Operatīvās darbības likuma pārkāpumu no VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieka L.Bogdanova un viņa padoto darbinieku puses un Valsts policijas pretterorisma vienības "Omega" darbinieku darbībām.

2007.gada 27.februārī tika apstiprināts dienesta pārbaudes slēdziens, pēc kura secinājumiem ir atzīts, ka dienesta pārbaudes ietvaros nav iegūti un nav iespējams iegūt objektīvu un pietiekošu pierādījumu tam, ka L.Bogdanovs, kā ONAP priekšnieks, pieļāvis neobjektivitāti vai personisko ieinteresētību lietas ierosināšanas vai kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā pret G.Saknīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas tiesā šodien pirmajā izsolē pārdots uzņēmējam Gatim Saknītim piederošs īpašums Roņi Jelgavas rajona Sidrabenes pagastā, Db pastāstīja zvērināta tiesu izpildītāja Indra Andrejeva.

Gatis SaknītisDarījuma summu un īpašuma pircēju viņa gan neatklāja. Īpašumu veido divi zemesgabali, kuru kopējā platība ir 62. hektāri. Īpašuma novērtējums ir 72 900 latu.

Kā iepriekš ziņoja Db.lv, izsolē pērn rudenī bija grūtības pārdot uzņēmēja Gata Saknīša sievai Evijai piederošo automašīnu 2006. gada Bentley Continental GT, kuras novērtējums ir 100 000 latu.

Db.lv arī ziņoja, ka bijušajam lielākajam privātajam zemes īpašniekam valstī G. Saknītim izdevies iekļūt lielāko valsts nodokļu parādnieku sarakstā gan kā privātpersonai, gan kā GS Nekustamie Īpašumi pietuvinātai personai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saknīša lietā iesaistītais policists bijis apsūdzēts izspiešanā

Vēsma Lēvalde, Db, 13.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesā skatītā lieta, kurā vienu no Latvijas lielākajiem zemes īpašniekiem Gati Saknīti apsūdz kukuļdošanā policistam, ieguvusi negaidītu pavērsienu, raksta laikraksts Telegraf.

Jau vēstīts, ka uzņēmējam Gatim Saknītim izvirzīta apsūdzība kukuļdošanā. Autovadītājs G. Saknītis, lai policists viņam nerakstītu administratīvo protokolu, devis kukuli 40 latu apmērā. Gadījums noticis 2008. gada janvārī. Policija apturēja Saknīša auto Toyota Land Cruiser uz Rīgas – Ainažu šosejas.

Tiesā ticis uzrādīts oficiāls paziņojums par spriedumu ceļu policistiem, kuri apsūdzēti kukuļa izspiešanā. Policisti atzīts par vainīgu 200 latu liela kukuļa izspiešanā no apturēta autovadītāja 2008. gadā. Kā laikrakstam norādījis G. Saknīša advokāts Jurijs Močuļskis, starp šiem policistiem bijis arī Saknīša lietā iesaistītais policists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīzes laikā viesnīcās pavadīto nakšu skaits ES sasniedz rekordu

Gunta Kursiša, 25.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad Eiropas Savienību (ES) skārusi krīze, pērn ES viesnīcās pavadīto nakšu skaits ir sasniedzis rekordu – 1,6 miljardus, kas ir par 3,6% vairāk nekā 2010. gadā, turklāt visvairāk viesnīcās pavadīto nakšu skaits ir pieaudzis Baltijas valstīs, Bulgārijā un Rumānijā, liecina Eurostat apkopotie dati.

Pēdējās desmitgades laikā viesnīcās pavadīto nakšu skaits ES dalībvalstīs ir gan pieaudzis, gan samazinājies. 2003. gadā viesnīcās pavadīto nakšu skaits bija sasniedzis zemāko punktu, bet turpmākos četrus gadus pēc kārtas tas pieauga. 2008. un 2009. gadā viesnīcās pavadīto nakšu skaits ES dalībvasltīs samazinājās, bet 2010. gadā sāka pamazām atkopties, 2011. gadā sasniedzot jaunu rekordu kā rezidentu, tā nerezidentu viesnīcās pavadīto nakšu skaitā.

Viesnīcās pavadīto nakšu skaits pērn pieaudzis visās 27 ES valstīs, izņemot Itāliju. 2011. gadā visvairāk viesnīcās pavadīto nakšu ir bijis Spānijā (288 miljons nakšu, kas ir 7,8% pieaugums, salīdzinot ar 2010. gadu), Itālijā (249 miljoni nakšu, kas ir par 1,2% mazāk nekā gadu iepriekš), Vācijā, Francijā un Lielbritānijā. Šajās piecās ES dalībvalstīs pavadīto nakšu skaits apjoma ziņā veido 70% no kopējā viesnīcās pavadīto nakšu skaita visās ES dalībvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Globālajā konkurētspējas indeksā Latvija atpaliek no pārējām Baltijas valstīm

Db.lv, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publicēts jaunākais «Globālais konkurētspējas indekss». 2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Indeksā ietvertās pirmās 45 valstis un to saņemto punktu skaitu iespējams uzzināt galerijā augstāk!

Ņemot vērā jaunākās tendences, kas nosaka valstu konkurētspēju, Pasaules Ekonomikas forums veicis būtiskas izmaiņas ikgadējā «Globālā konkurētspējas indeksa» (GKI) metodoloģijā. Tagad indekss koncentrējas uz ekonomikas produktivitāti veicinošo faktoru analīzi, ņemot vērā jaunākās tendences konkurētspējas specifikā, kas ienāk līdz ar globalizāciju un jaunajām digitālajām tehnoloģijām.

2018. gadā Latvija 140 indeksā ietverto valstu starpā ieņem 42. vietu, savukārt Lietuva atrodama 40. vietā un Igaunija 32. vietā. Jāatzīmē, ka metodoloģijas izmaiņu dēļ šis indekss nav salīdzināms ar iepriekšējo gadu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uļmans atcelts no Mono valdes priekšsēdētāja amata

LETA, 06.07.2022

Rīgas apgabaltiesa 13.jūnijā lēma negrozīt drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizturētajam Uļmanam.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais Mihails Uļmans atcelts no daudznozaru kompānijas SIA "Mono" valdes priekšsēdētāja amata, liecina "Firmas.lv" informācija.

Izmaiņas reģistrētas no otrdienas, 5.jūlija.

Uļmana vietā valdes priekšsēdētāja amatā iecelts Germans Savickis.

"Mono" valdē turpina darbu valdes loceklis Biomins Kajems.

Rīgas apgabaltiesa 13.jūnijā lēma negrozīt drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizturētajam Uļmanam.

Daudznozaru kompānija "Mono" izsludinājusi miljona eiro atlīdzību par slepkavības lietas atklāšanu. Kompānijas pārstāvji norāda, ka "Mono" izsludina viena miljona eiro atlīdzību par Bunkus slepkavības īstenotāju, pasūtītāju un atbalstītāju atklāšanu, tādējādi faktiski apšaubot Valsts policijas darba rezultātu, kas ir paziņojusi, ka tai ir izdevies noskaidrot minētajā noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēdi, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, ieguldāmie 50 milj. eiro gulsies uz Mono pleciem; netiek izslēgta bankas tālākpārdošana. Ņemot vērā finanšu aprindās klīstošo informāciju par to, ka satiksmes ministrs Ainārs Šlesers bijis iesaistīts procesos konsultantu meklējumiem Pasta bankas izveidei un arī citu informāciju, var secināt, ka Pasta bankas veidotāji bija zināmi jau iepriekš.

Proti, Latvijā dažādos interesantos darījumos iesaistītā Mono grupa kopā ar Francijas konsultāciju kompāniju CVA nav gluži konkursa kārtībā izvēlēts kā Pasta bankas veidotājs. Interesanti, ka satiksmes ministrs vairākas nedēļas atpakaļ esot devies sabiedrībai nereklamētā vizītē uz Franciju. Tiek pieļauts, ka tieši šajā vizītē ministrs arī vienojies ar franču uzņēmumu par tā iesaisti Pasta bankas izveidē. Sakritība, bet varbūt nē, ka konkursa abi pārējie pretendenti no dalības atteikušies paši.

DnB NORD Bankas valdes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš: "DnB NORD Banka piedalījās Satiksmes ministrijas izsludinātajā iepriekšējās kvalifikācijas pārbaudē par stratēģiskā sadarbības partnera izvēli Pasta bankas izveidošanai, tomēr sākotnējās konsultācijās un abpusējā dialogā tika pieņemts lēmums līdzdalību konkursā par Pasta bankas izveidi neturpināt". Savukārt Lattelecom esot atteicies, jo akcionāri nevar panākt vienprātību arī uzņēmuma privatizācijas jautājumos, līdz ar to Lattelecom nevar iesaistīties tik lielu projektu realizācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Senāts neizšķir Saknīša mātes un Tihonova strīdu

Irēna Zandere, Db, 15.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Senāts neizšķīra strīdu, kurā uzņēmēja Gata Saknīša māte Agra Saknīte lūdza atcelt ar advokātu* Viktoru Tihonovu noslēgto pirkuma līgumu.

Senāta sēdē šodien tika nolemts nodot strīda izskatīšanu paplašinātā Senāta sastāvā, respektīvi, trīs senatoru vietā tagad nāksies lemt septiņiem.

Iepriekšējās instances tiesa bija nospriedusi, ka starp A. Saknīti un V. Tihonovu noslēgtais pirkuma līgums atceļams, taču V. Tihonovs par šo spriedumu iesniedza kasācijas sūdzību.

Strīda būtība ir šāda: advokāts no sava klienta G. Saknīša mātes pirms trijiem gadiem par 80 tūkst. Ls nopirka trīsistabu dzīvokli Rīgas centrā. Tā kā dzīvokļa vērtība bijusi divreiz lielāka, V. Tihonovs faktiski guvis mantisku labumu no sava klienta, uzskata prasītāju puse. Tāpat A. Saknīte vērš uzmanību uz to, ka viņai šī līguma rezultātā radušies zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saknīša advokāts: kukulis no klienta izprovocēts

Elīna Pankovska, Db, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesā ir pārsūdzēts spriedums, ar kuru uzņēmējam, kādreiz vienam no lielākajiem zemes īpašniekiem Latvijā Gatim Saknītim par kukuļdošanu policistam tika piespriesti divi gadi nosacīti.

Rīgas rajona tiesas spriedumu, kurš tika paziņots oktobrī, ir pārsūdzējis Saknīša advokāts Juris Močuļskis jaunākais, kurš norādījis, ka Saknītis ceļu policistam ir devis naudu, tomēr uz šādu rīcību viņš esot tīši izprovocēts un kukulis esot izspiests.

Apelācijas sūdzība tiesā tika saņemta 19.novembrī

G. Saknītis par ātruma ierobežojumu neievērošanu tika aizturēts 2007.gada 4.janvārī. Tiesas gaitā atklājās, ka G. Saknīša aizturēšana bijusi speciāli organizēta valsts policijas operācija, kuras realizācijai tika izmantota arī videokamera. VP norāda, ka apdzīvotā vietā – Baltezerā uzņēmējs ar savu mašīnu braucis par 17 kilometriem ātrāk nekā tas atļauts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uļmans runā

Lato Lapsa, pietiek.com, speciāli Dienas Biznesam, 13.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējas administratora slepkavības uzkūdīšanā apsūdzētā Mihaila Uļmana pirmā intervija.

Vairāk nekā gada laikā, kopš uzņēmējs Mihails Uļmans tika aizturēts, apcietināts kopš pagājušā gada decembra, arī apsūdzēts maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības uzkūdīšanā un tagad stājies tiesas priekšā, publiskā retorika ir balstīta izmeklēšanas un prokuratūras sniegtajā informācijā, pretēji žurnālistiskās ētikas standartiem nemēģinot uzklausīt arī otru pusi. Dienas Bizness šodien publicē interviju ar M. Uļmanu, dodot iespēju viņam pirmoreiz publiski izklāstīt savu nostāju un argumentus.

Prokuratūra jums ir uzrādījusi apsūdzību par uzkūdīšanu uz maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavību. Vai jūs tam piekrītat vai nē – un kādi ir jūsu argumenti?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nu jau bijušā lielākā privātā zemes īpašnieka Gata Saknīša nolemts piedzīt parādu vairāk nekā 460 000 Ls, šodien, 17.decembrī, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Kā izriet no diviem Rīgas Kurzemes rajona tiesas lēmumiem, kuru norakstu kopijas ir laikraksta Dienas bizness rīcībā, G. Saknītis, kurš jau iepriekš publiski atzinis, ka viņam ir problemātiska aizņēmumu iegūšana bankā, pagājušā gada 23.martā no 1966. gadā dzimušā Jura Borisjuka aizņēmies kopumā 60 tūkstošus latu, bet 10. aprīlī - vēl 70 tūkstošus latu.

Aizņēmumu atdošanas termiņš bijis viens mēnesis, un, tā kā G. Saknītis parādu nav atdevis, saskaņā ar aizdevuma līgumiem sācis uzkrāties līgumsods - 0,5% no parāda summas par katru kavēto dienu. Tā kā uzņēmējs parādu nav atmaksājis vairāk nekā gadu, par 60 tūkstošu aizņēmumu soda nauda sakrājusies 157,5 tūkstošu latu apmērā, bet par 70 tūkstošu latu kredītu - Ls 177 450.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No uzņēmēja Gata Saknīša par labu SIA Projektu konsultāciju tehnoloģijas piedzenami 82 818 Ls, Db uzzināja Augstākajā tiesā.

G. Saknītis ilgstoši bija uzskatāms par lielāko privāto zemes īpašnieku Latvijā, bet, kā jau rakstīja Db, šis statuss viņam vairs nepienākas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gata Saknīša ģimenei piederošos zemes īpašumus pārdod izsolē.

Nekustamais īpašums sastāv no neapbūvēta zemes gabala 1.36 ha (13 605m²) un tas novērtēts par LVL 12 000. Savukārt trešdien, 27. augustā pulksten 10.00, rīko G. Saknīša mātei Agrai Saknītei piederošā nekustamā īpašuma Ādažos Pasta ielā 1A, pirmo izsoli. Nekustamais īpašums sastāv no neapbūvēta zemes gabala 0.2184 ha (2 184m²) platībā un novērtēts par summu - LVL 50 000. Trešdien izsolīs arī A. Saknītes SIA NGE piederošo nekustamo īpašumu Indras, Ropažu pagastā. Nekustamais īpašums sastāv no neapbūvēta zemes gabala 7.8 ha platībā un tas novērtēts uz LVL 14 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atļauj piedzīt miljonus latu no Saknīša

Irēna Zandere, Db, 09.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa atļāvusi Rietumu bankai piedzīt parādu no uzņēmēja Gata Saknīša.

Uzņēmējs Gatis SaknītisTiesas izsniegtais izpildraksts ļauj izpildīt jau pavasarī Latvijas Komercbanku asociācijas šķīrējtiesas nospriesto: no G. Saknīša, viņa ģimenes locekļiem un ar viņiem saistītajiem uzņēmumiem NGE, Aģentūra GS un GS Nekustamie Īpašumi piedzenams parāds pavisam 12.4 milj. apmērā. Kā Db uzzināja tiesā, tās izsniegtajā izpildrakstā kā piedzenamā summa norādīti 12.4 milj. Ls.

Tāpat tiesa neapmierināja Rietumu bankas lūgumu par tiesību atzīšanu saņemt procentus – 0.2% dienā no nesamaksātā parāda.

Komentāri

Pievienot komentāru