Nekustamais īpašums

Savrupmāju pārdevēji nepiekrīt samazināt cenas

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Savrupmāju tirgū pieprasījums ir samazinājies, taču cenas nemainās vai pat pieaug. Potenciālajiem pircējiem ir grūti saņemt kredītus vai arī viņi gaida cenu samazinājumu, liecina Latio sniegtā informācija.

Baltezera virzienā vērojama darījumu aktivitāte, taču klientiem ir grūtāk kreditēties un šis fakts ietekmē īpašumu pārdošanas procesu. Mājām cenas nav mainījušās. Vairums klientu savu īpašumu novērtē augstāk nekā to noteiktu tirgus.

Saulkrastos pieprasījums pēc savrupmājām ir nedaudz samazinājies, tomēr cenas saglabājas iepriekšējā līmenī vai pat pieaug. Līdzīga tendence novērojama gandrīz visā Vidzemes jūrmalas piekrastē.

Pircējiem interesantākie šķiet nekustamie īpašumi, kas atrodas Saulkrastu centrā un Pabažos - līdz 700 m attālumā no jūras. Mazāka interese tiek izrādīta par īpašumiem Zvejniekciemā, ievērojot tā lielo attālumu no Rīgas.

Pastāv liels pieprasījums pēc mājām ar platību 150-250 kv.m, kuras būvētas kā ziemas mājas - siltinātas un ar visām komunikācijām. Vēlamais attālums no jūras - 700 m. Šādu māju piedāvājums ir niecīgs un to cena ir no 150 000 Ls līdz 300 000 Ls, atkarībā no novietojuma un kvalitātes. Potenciālos pircējus visvairāk interesē jau pilnībā pabeigtas mājas, kurās nav nepieciešams veikt remontu.

Saglabājas interese arī par vasarnīcām un neapbūvētiem zemes gabaliem Saulkrastu lauku teritorijā un Skultes pagastā izvietotajos kooperatīvos, taču darījumu ir maz, jo pārdevēji par īpašumiem pieprasa neadekvāti augstas summas.

Carnikavā pastāv pieprasījums savrupmājām pilsētas centrā. Tas ievērojami pārsniedz piedāvājumu. Plašāks piedāvājums atrodams Carnikavas novada teritorijās - Garciemā, Garupē, Gaujā, kur izvietoti vasarnīcu ciemati.

Jūrmalā savrupmāju piedāvājums saglabājas stabils. Pieprasījums samazinās. Pārdevēji nepiekrīt cenu samazināšanai. Daudzi saista cerības ar vasaras atvaļinājumu sezonu, kad Jūrmalā ierodas bagāti cilvēki no ārvalstīm, pirmām kārtām - no Krievijas. Iepriekšējos gados šis laiks izcēlies ar darījumu aktivitāti, īpaši dārgo savrupmāju kategorijā.

Vasaras sezonā, pieaug pieprasījums pēc īres dzīvokļiem un mājām pie jūras. Potenciālie īrnieki būtu gatavi maksāt 150-300 Ls mēnesī par dzīvokli līdz 500 m no jūras vai vasarnīcu apmēram 2-3 km no jūras, taču tiem jābūt ar visām ērtībām un labā stāvoklī.

Īrnieki par mājām, kuras tiek izīrētas kopā ar zemes gabalu un atrodas ideālā stāvoklī (visas ērtības, remontētas, vismaz 4 istabas, tuvu pie jūras) gatavi maksāt līdz 1 000 EUR mēnesī, informēja Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savrupmāju cenas Rīgā un Rīgas rajonā, salīdzinot ar 2007.gada pirmo pusi, ir kritušas vidēji par 40 – 60%, raksturojot situāciju savrupmāju tirgū, atzīmē Latio.

Straujākais cenu kritums ir novērots ēkām ar samērā lielu platību, kas pārsniedz 300 m2. Ļoti maza ineterse ir nepabeigtu jaunbūvju un rindu māju segmentā. Priekšroka šobrīd tiek dota vidējas platības, kvalitatīvām un pilnībā pabeigtām savrupmājām.

(Foto: Eva Šavdine, DB)Savrupmājas — uz pusi lētākas

Ņemot vērā straujo cenu kritumu un lielo savrupmāju piedāvājumu, šobrīd gatavu savrupmāju piedāvājumu cenas ir zemākas nekā līdzvērtīgas ēkas būvizmaksas. Tādēļ šobrīd izdevīgāk ir iegātāties jau gatavu ēku, nekā būvēt to no jauna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusē pircēju interese par savrupmāju iegādi ir palielinājusies, tomēr māju pirkumu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu ir samazinājies, izriet no Latio savrupmāju tirgus pārskats par 2010.gada pirmo pusgadu.

Pagājušā gada pirmās puses līmenī šogad ir saglabājies savrupmāju darījumu apjoms Rīgas rajonā, bet Latvijā kopumā, kā arī Rīgā un Jūrmalā tas ir samazinājies.

Darījumu krituma galvenais iemesls, pēc kompānijas speciālistu domām, ir pircēju finansiālajām iespējām un kvalitātes prasībām atbilstošu māju ierobežotais piedāvājums.

Cilvēki ir kļuvuši nedaudz optimistiskāki par savu nākotni. Tie, kas nolēmuši mainīt dzīves apstākļus, apzinās, ka savrupmāju cenas ir zemā līmeni, tāpēc interese par īpašumu iegādi atjaunojas. Pavasarim bija raksturīga māju apskate un prasībām piemērotākā īpašuma meklēšana, savukārt vasarā potenciālo pircēju darbības ir kļuvušas mērķtiecīgākas, piemēram, tiek apzinātas banku piedāvātās īpašuma iegādes finansēšanas iespējas, skaidroja Latio nekustamā īpašuma tirdzniecības speciālists Atis Skrastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Savrupmāju un zemes gabalu cenas joprojām pārāk augstas

, 31.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savrupmāju tirgū jūlijā saglabājas stabils piedāvājums un stabili augstas cenas, kuras pārdevēji reti piekrīt samazināt, izņemot atsevišķus gadījumus, ja steidzīgi nepieciešami līdzekļi. Cenu tādos gadījumos ir ar mieru samazināt pat par 10%-15%, liecina Latio nekustamā īpašuma tirgus pārskatā ietvertā informācija.

Rīgā darījumu skaits ar privātmājām jūnijā, salīdzinot ar maiju samazinājies par aptuveni 10%, Rīgas rajonā - vairāk nekā 15%, bet Jūrmalā par aptuveni 30%, informē Latio.

Ogrē tiek pieprasītas mājas par 80 000 - 90 000 Ls, kas pārdošanā nonāk reti. Trūkst pircēju arī jaunuzceltām mājām, pat neskatoties uz nelielu cenu samazinājumu. "Tomēr uzskatīt, ka pastāvīgais būvizmaksu kāpums ir faktors, kas neļaus jaunbūvju cenām samazināties, nevar. Līdzīgas tendences kā sērijveida dzīvokļu tirgū var nostiprināties arī savrupmāju un jauno daudzdzīvokļu projektu segmentos. Pieaugošā piedāvājuma apstākļos darījums notiks par cenu, kam piekritīs pircējs, nevis pārdevēja pirmo piedāvājumu," uzskata tirgus eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā ieviestās naudas atmazgāšanas novēršanas prasības un sankcijas ir padarījušas sarežģītāku uzņēmumu sadarbību ar bankām, izdevniecības “Dienas Bizness” un finanšu salīdzināšanas platformas Altero.lv rīkotajā finanšu nozares forumā “Finansējuma risinājumi maziem un vidējiem uzņēmumiem” sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes locekle un politikas daļas vadītāja Katrīna Zariņa.

Kā liecina LTRK veiktā biedru aptauja, uzņēmumu sadarbība ar finanšu institūcijām prasa ilgāku laiku, procesa laikā tiek prasīts vairāk dokumentu un tas ir dārgāk, process ir palēninājies.

Investīciju lēmumi netiek pieņemti ātri, taču zināma ekspektācija, cik raiti vajadzētu notikt procesam, tomēr pastāv, uzsvēra K. Zariņa.

47% uzņēmēju izjūt, ka naudas atmāzgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību dēļ komercbankām ir jāsniedz plašāka un detalizētāka informācija par uzņēmuma komercdarbību un darījumiem. 24% atbildējuši, ka drīzāk piekrīt šim apgalvojumam, 11% - drīzāk nepiekrīt, bet 6% - nepiekrīt.

53% uzņēmumu pamanījuši, ka komercbanku pakalpojumi ir kļuvuši dārgāki, bet 29% - drīzāk piekrīt šim apgalvojumam. Tikai 3% cenu pieaugumu neizjūt, bet 5% drīzāk nepiekrīt, ka cenas augušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Savrupmāju pārdevējiem rosina samazināt cenu

Ingrīda Drazdovska, 04.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai aktivizētos savrupmāju tirgus, pārdevējiem ir jādomā par cenu samazināšanu, uzskata Latio speciālisti.

Privātmāju segments pēdējo mēnešu laikā nav piedzīvojis nekādas izmaiņas, saglabājās maza tirgus aktivitāte un neliels pieprasījums pēc privātmājām. Pircēji vēlas atrast labus īpašumus par izdevīgām cenām, labā atrašanās vietā, Rīgas rajonā. Tirgū prasītās cenas neatbilst cilvēku maksātspējai, bet īpašnieki cenas nolaist nevēlas, raksturo Ober Haus Real Estate.

Savrupmāju darījumi patlaban lielākoties notiek tad, ja īpašuma pārdošanas cena atbilst tā saucamās ātrās realizācijas cenai. Par vidējas platības mājas kvadrātmetru pircēji ir gatavi maksāt ap 700 eiro/m2, bet piedāvājuma cenas vairumā gadījumu pārsniedz 1000 eiro/m2. Daudziem pārdevējiem ir kredītsaistības, tādēļ viņi māju cenas nesamazina, papildina Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī īres cena Rīgas mikrorajonos palikusi decembra līmenī — vidējais rādītājs bija 2,2 eiro/m2 vidēja stāvokļa dzīvokļiem, rēķina Latio.

Šo rādītāju kompānija aprēķina kā vidējo lielumu no visu tipu sērijveida dzīvokļiem ar dažādu istabu skaitu visos pilsētas mikrorajonos.

1 istabas dzīvokļa īre janvārī izmaksājusi 50 – 60 latus mēnesī, 2 istabu dzīvoklis vidēji izīrēts par 80 – 90 latiem mēnesī, bet 3 un 4 istabu dzīvokļi — vidēji par 110 latiem mēnesī, nerēķinot komunālos maksājumus.

Salīdzinot ar 2007.gadu, īres cenas starpība dažādu platību dzīvokļiem bija būtiski samazinājusies 2009.gada otrā pusē.

Īres cenu kritums dzīvokļu tirgū iestājās pusgadu vēlāk kā pārdošanas cenu kritums 2007.gadā. Šobrīd ir sasniegts 2003.gada nogales īres cenu līmenis, konstatē Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircēji, kas dārgās naudas apstākļos nevar iekrāt nepieciešamos finanšu līdzekļus pirmajai iemaksai un nevēlas mājokli vienkārši īrēt, sākuši interesēties par citu darījuma veidu – īri ar izpirkuma tiesībām, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio novērojumi.

Novembrī mājokļu tirgus svaru kausi nosvērušies pircēju virzienā, radot augsni diskusijai par iespēju pārdevējam samazināt noskatītā īpašuma cenu 10-20% robežās, secināts “Latio” jaunākajā “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”. Sevišķi tas redzams privātmāju segmentā.

Salīdzinoši lētāku īpašumu iegādei aktīvi tiek piesaistīts mazais mājokļu kredīts, palielinot to darījumu īpatsvaru, kas tiek veikti bez hipotēkas. Savukārt pircēji, kas dārgās naudas apstākļos nevar iekrāt nepieciešamos finanšu līdzekļus pirmajai iemaksai un nevēlas mājokli vienkārši īrēt, sākuši interesēties par citu darījuma veidu – īri ar izpirkuma tiesībām. Lai gan atsevišķos gadījumos tas var būt piemērots risinājums, “Latio” speciālisti iesaka savlaicīgi noskaidrot visus ar darījumu saistītos riskus, lai domstarpību gadījumā abām pusēm nebūtu jāiesaista juristi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vecāka gadagājuma cilvēki ir nasta sabiedrībai, tā uzskata 23% Latvijas iedzīvotāju, liecina Eurobarometer pētījums.

No minētajiem 23% 8% Latvijas iedzīvotāju tā domā pilnīgi noteikti, bet 15% - tam daļēji piekrīt.

32% no aptaujātajiem šādam viedoklim drīzāk nepiekrīt, bet 43% tam pilnīgi nepiekrīt.

27 Eiropas Savienības valstīs kopumā 4% aptaujāto pilnīgi noteikti uzskata, ka vecāka gadagājuma cilvēki ir apgrūtinājums sabiedrībai, 10% tam daļēji piekrīt, bet 23% no aptaujātajiem šādam viedoklim drīzāk nepiekrīt un 62% - tam pilnīgi nepiekrīt.

No 27 Eiropas Savienības valstīm Lietuvā visvairāk - 12% - aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka vecāka gadagājuma cilvēki noteikti ir nasta sabiedrībai. Lietuvā vēl 20% aptaujāto norādījuši, ka viņi šim viedoklim daļēji piekrīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 27% iedzīvotāju uzskata, ka cilvēki dzīvojuši vienlaicīgi ar dinozauriem, bet tikai katrs trešais uzskata, ka cilvēki, kādi tie ir patlaban, ir attīstījušies no agrākām dzīvnieku sugām.

To atklāj pētījumu centra SKDS 2013. gada aprīlī veiktās aptaujas dati. Pētījumā secināts, ka cilvēka evolūcijas jautājumā Latvijas sabiedrība nav vienota. Gan darvinistu – materiālistu, gan kreacionistu nometnēm ir vērā ņemams atbalstītāju īpatsvars. Raksturīgi, ka, neatkarīgi no paustajām idejām, pilnībā par tām pārliecināto skaits ir samērā neliels. Turklāt ļoti lielai daļai iedzīvotāju (20%– 25%) vispār nav viedokļa par dažādiem ar cilvēka evolūcijas procesu saistītiem jautājumiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem puse iedzīvotāju (49%) pilnībā vai drīzāk piekrīt tēzēm, ka dzīvības procesi šūnās ir tik sarežģīti, ka tie nevarēja rasties gadījuma rakstura pārmaiņu (t.s. mutāciju) rezultātā, un ka cilvēki ir tik sarežģīti un unikāli, ka tie nevarēja rasties no agrākām dzīvnieku sugām. Šādus apgalvojumus noraida attiecīgi tikai 27% un 33% aptaujāto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vietējie pircēji par dzīvokli Rīgas centrā gatavi maksāt 150-250 tūkstošus eiro; gaida cenu kritumu

Dienas Bizness, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd vietējie pircēji par dzīvokli Rīgas centrā ir gatavi maksāt aptuveni 150 000 – 250 000 eiro (1500-1700 eiro par kavdrātmetru). Par šādu summu tiek meklēti dzīvokļi ar 3 vai 4 guļamistabām, bet interese saglabājas arī par nelieliem 2 istabu dzīvokļiem, informē Kivi Real Estate.

Vēlamā īpašuma atrašanās vieta ir Baznīcas, Blaumaņa un Skolas ielu rajonā.

Pircēji vēlas iegādāties dzīvokļus ar izolētām guļamistabām un vairākiem sanmezgliem daļēji vai pilnībā rekonstruētās ēkās, bet par īpašumiem neremontētās un sliktā stāvoklī esošās pirmskara ēkās interese ir minimāla. Vietējiem pircējiem ir svarīgi, lai kāpņu telpa ir remontēta, tāpat arī fasādei jābūt labā stāvoklī, savukārt dzīvoklis nereti var būt remontējams, līdz ar to nopērkams par zemāku cenu. Ja kāpņu telpa ir sliktā stāvoklī, pircēji atsakās arī no labu dzīvokļu iegādes šādā ēkā.

Kompānijā atzīmē, ka gada sākumā no jauna kļuva aktuāls jautājums par «nolikto atslēgu principa» ieviešanu, kas pircējiem lika domāt par iespējamo dzīvokļu cenu samazinājumu, jo lielai daļai potenciālo pircēju rastos grūtības nodrošināt līdzekļus kredīta pirmajai iemaksai. Kaut arī vietējie pircēji izrāda lielu interesi par dzīvokļiem Rīgas centrā un tā apkārtnē, gaidot cenu samazinājumu, īpašumu pārdevēji pieprasījuma dēļ cenas negrasās samazināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nojauc Saktas puķu tirdziņa vecos kioskus

LETA, 13.07.2011

Puķu pārdevēja pārnes ziedu traukus no Saktas ziedu tirdziņa vecajiem kioskiem, kas tiks nojaukti, uz pagaidu tirdzniecības vietām Tērbatas ielas sākumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saktas puķu tirdziņā sākta veco kiosku nojaukšana. Puķu tirgotāji jau otrdien pārcēlās uz pagaidu tirdzniecības vietām Tērbatas ielas sākumā, kur turpinās pārdot ziedus, kamēr tiks pabeigti jaunie ziedu paviljoni.

Ap vecajiem kioskiem tiek uzstādīts nožogojums, un šodien sākas būvdarbi, kurus plānots pabeigt četru mēnešu laikā līdz Latvijas neatkarības proklamēšanas svētkiem 18.novembrī. Savukārt tirgotāji visu vasaru puķes turpinās pārdot turpat līdzās Tērbatas ielas sākumā, kur uzstādītas pagaidu teltis ar caurspīdīgas plēves sienām.

SIA Rīgas nami konkursā par jauno ziedu paviljonu būvniecību uzvarēja SIA Skonto būve, kas tos piedāvāja uzbūvēt par aptuveni 700 000 latu. Rīgas namu valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs atzina, ka šādu kiosku būvniecībai tā ir liela summa, taču jāņem vērā, ka kioskiem tiks izbūvētas arī komunikācijas, kanalizācija, ziemā paviljoni būs apsildāmi, bet vasarā darbosies gaisa kondicionēšanas iekārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nekustamā īpašuma darījumu rekordi Ķekavas novadā

Laura Mazbērziņa, 26.11.2018

Raksta foto galerijā - dažādi īpašumi Ķekavā! Fotogrāfijas tapušas, Db.lv viesojoties Ķekavā, tāpēc fotogrāfijām ir tikai ilustratīvs raksturs.

Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķekavas novada nekustamā īpašuma tirgū dominē savrupmāju zemes iegāde.

Pērn notikuši 270 darījumi. Dārgākā savrupmāju zeme pārdota Katlakalnā, sasniedzot teju 40 eiro/m2 ar kopējo darījuma summu 110 000 eiro, biznesa portālam db.lv pastāstīja nekustamā īpašuma eksperti.

«Vērā ņemama ir savrupmāju iegādes intensitāte, un šajā segmentā ievērojamākais ir teju miljonu eiro vērtais darījums. Šis īpašums atrodas skaistā Daugavas krastā, ar lielu telpu un zemes platību. Savukārt, darījumi ar viszemāko pārdošanas cenu notikuši dārzu saimniecību rajonos. Protams, jāmin arī interese par dzīvokļu iegādi un jaunu projektu attīstība Baložos,» komentē Anita Feldmane, VAS «Valsts nekustamie īpašumi» eksperte.

Viņa gan norāda uz to, ka «Rail Baltica» plāni un valsts galvenā autoceļa projekta «E67/A7 Ķekavas apvedceļš» īstenošana «dažu labu privātmājas mežmalu var pārvērst par ceļmalu vai dzelzceļa trasi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pircēju finansiālajām iespējām atbilstošu savrupmāju tirgū ir maz

Ingrīda Drazdovska, 07.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interese par privātmāju iegādi Rīgā un tās apkārtnē ir nedaudz palielinājusies, tomēr pircēju vēlmēm un finansiālajām iespējām atbilstošs piedāvājums ir ierobežots, ziņo Latio.

Savrupmāju piedāvājums kopumā ir liels, taču ievērojama daļa pārdošanai izlikto māju ir par tirgus situācijai neadekvāti augstām cenām, vērtē Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Pēc viņas domām, patlaban trūkst vidusmēra pircējiem piemērotu gatavu privātmāju ar vidēju platību. Piedāvājumā esošo savrupmāju augstajām cenām lielākoties ir viens iemesls – māju pārdevēju kredītsaistības bankā, kas ierobežo iespējas cenu samazināt.

Lielākā daļa potenciālo pircēju vēlas iegādāties kvalitatīvas mājas platībā līdz 150 m2 un par cenu līdz 150 – 170 tūkst. eiro, maksimums – 200 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd viena no sabiedrības aktualitātēm ir jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu dzīvojamām ēkām, kas Finanšu ministrijas (FM) piedāvātā risinājuma rezultātā jau ievērojami pārsniedz publiskajā telpā diskutētās nodokļa reformas robežas un akceptēšanas gadījumā var atstāt ļoti būtisku ietekmi ne tikai uz maksājumu lielumu, bet arī uz Latvijas nekustamā īpašuma īpašnieku kopumu.

1. Šajā gadījumā to plāno veikt pašu vēlētais parlaments un tā ieceltā valdība;

2. Ja plašsaziņas līdzekļos politiķu paustie mērķi ir patiesi, tad nav pārliecības par to, ka viņi paši ir pietiekami iedziļinājušies izskatāmajā jautājumā.

3. Šobrīd sabiedrībā ir kāda visai ietekmīga grupa, kuras interesēs ir panākt rosību nekustamā īpašuma tirgū. Viena no pārbaudītām metodēm ir nesamērīgi nodokļi.

Vispirms par dažiem mītiem:

Pirmais mīts: pēc māju kadastrālās vērtības (KV) var noteikt, cik bagāti ir īpašnieki.

Patiesībā ēku KV netiek atvasinātas no to greznuma, lepnuma, svaiguma, materiālu dārdzības, īpašnieku turīguma un tamlīdzīgiem parametriem, bet, galvenokārt, no zemes kadastrālās vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gadā privātmāju tirgū pircēju aktivitāte bijusi uz pusi zemāka nekā 2008.gadā, secina kompānija Latio.

Rīgā darījumu skaits diezgan stabili turējies ap 30 darījumiem mēnesī. Tā ir zemākā tirgus aktivitāte vismaz pēdējo desmit gadus. 2009.gadā darījumi notikuši par 75 % mazāk kā 2007.gadā.

Ņemot vērā lielo jaunu savrupmāju piedāvājumu, ļoti maza interese ir par padomju laikā celtām savrupmājām.

Uz nelielā darījumu skaita fona izceļas ekskluzīvu savrupmāju darījumi Jūrmalā, Mežaparkā un Baltezerā. Šādu īpašumu cenas svārstās no 300 līdz 700 tūkst. latu.

Kā apgalvo Latio, 2009.gada laikā realizējusies arī potenciālo pircēju interese par privātmājām lauku teritorijās Rīgas tuvumā, kur neadekvāti augsto cenu dēļ agrāk darījumi nenotika. Šī brīža cenu kategorija 15 līdz 30 tūkst. latu ļauj tās iegādāties plašākam pircēju lokam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielas atlaides īpašumiem dod tikai 5 - 7% pārdevēju

, 07.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma kompānija NIRA Fonds ir publicējusi nekustamā īpašuma (NĪ) tirgus apskatu par šī gada pirmo ceturksni. Kompānija secina, ka patlaban nav manāms tiešs īpašumu cenu samazinājums, t.i. katalogā cena ir viena, bet, tiekoties ar tirgotāju, to iespējams nokaulēt.

Pašlaik nekustamā īpašuma tirgū kopumā vērojamas trīs pārdevēju grupas:

1. pārdevēji, kuriem nav ļoti lielas nepieciešamības pārdot nekustamo īpašumu ātri un kuri līdz ar to nav gatavi sarunu procesā cenu būtiski samazināt, pieļaujot vien 5—10% atlaides;

2. pārdevēji, kas vēlas pārdot īpašumu ātri un ir gatavi sākotnējo cenu samazināt līdz 25%;

3. pārdevēji, kuriem ir ļoti būtiski īpašumu pārdot ātri, visbiežāk, lai nokārtotu savas saistības ar kredītiestādēm, un kuri tādēļ ir gatavi cenu samazināt pat līdz 30—50% no sākotnēji nosauktās summas.

Taču jāsecina, ka 2. un 3. grupas pārdevēji, kas vēlas ātri pārdot īpašumu un ir gatavi to darīt ar lielām atlaidēm, veido vien 5—7% no visu pārdevēju īpatsvara un to ietekme uz nekustamā īpašuma tirgu nav izteikta. Taču jebkurā gadījumā tā rezultātā pircējiem ir iespēja iegādāties ļoti līdzīgus īpašumus par ļoti atšķirīgām cenām, teikts NIRA Fonds pētījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īre ar izpirkumu - riskanta, bet joprojām pieprasīta

Lelde Petrāne, 31.10.2012

Pārdod vai izīrē ar izpirkuma tiesībām dzīvokli ciematā "Gaismas". Cena - atlikusī hipotēka. Rajons: Ziepniekkalns. Istabas: 2. Platība: 53. Cena: 31 000 Ls (585 Ls/m2)

ss.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īre ar izpirkuma tiesībām kā nekustamo īpašumu iegādes/pārdošanas veids Latvijā uzplauka krīzes gados. Tagad tās popularitāte ir mazinājusies, tomēr neliels pieprasījums pēc šādiem darījumiem saglabāsies arī nākotnē, biznesa portālam db.lv prognozēja nekustamo īpašumu jomas eksperti.

«Īre ar izpirkumu ir īre ar iespēju nākotnē noteiktā termiņā īpašumu nopirkt. Bieži vien šis darījuma veids tiek jaukts ar pirkumu uz nomaksu. Galvenā atšķirība ir tā, ka pirkums uz nomaksu ir darījums, kurā īpašumtiesības tiek reģistrētas uzreiz uz jauno īpašnieku, bet kopējā samaksa par īpašumu tiek veikta iepriekš atrunātajā termiņā.

Īres ar izpirkuma tiesībām gadījumā puses slēdz īres līgumu, kurā vienojas par mēneša īres maksu, kas parasti ir augstāka nekā tirgū esošās, un vienojas, ka veiktās īres maksas tiks iekļautas pirkuma cenā. Tāpat tiek fiksēts termiņš, kurā īpašums tiks nopirkts, kā arī pārdošanas cena. Mēdz būt arī priekšapmaksa, kas parasti ir robežās starp 10 – 20% no īpašuma cenas,» skaidroja ARCO REAL ESTATE valdes locekle, pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms gada aptaujātie nekustamā īpašuma speciālisti, prognozējot 2010. gadu, teica: sliktāk nebūs! Un nebija arī.

Taču arī būtiskas izmaiņas tirgū 2010. gadā nav notikušas, pārsteigumi izpalikuši, bet situācija ir stabilizējusies.

Tāpat kā tautsaimniecībā kopumā, arī nekustamā īpašuma jomā būtisks bija vēlēšanu faktors un turpmākie lēmumi, izmaiņas likumos, kas var ietekmēt investīciju projektu realizāciju. Izmaiņas skars nekustamā īpašuma nodokļa likmi, un tas nozarei nav pluss, pauda Baltic Sotheby’s International Realty valdes priekšsēdētājs, Immostate valdes loceklis Vestards Rozenbergs. 2010. gadā bankas no nekustamā īpašuma struktūras kļuva par diezgan nozīmīgiem tirgus dalībniekiem. Taču joprojām nav skaidra to turpmākā stratēģija. To rīcība noteikti var gan pozitīvi, gan negatīvi ietekmēt tirgu arī nākotnē, viņš bilda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas straujā ekonomiskā izaugsme sev līdzi nes arī dažādas īpatnējas izpausmes. Nekustamā īpašuma cenu pieaugums apķērīgākiem ķīniešiem liek izdomāt dažādus nestandarta risinājumus, kā uzbūvēt savus mājokļus.

Augustā Ķīnas varasiestādes paziņoja, ka iecerējušas nojaukt uz kādas Pekinas fabrikas uzceltu savrupmāju. Ietekmīgs tradicionālās medicīnas uzņēmējs uz nama jumta bija it kā nelegāli izbūvējis plašu savrupmāju kopā ar kokiem, krūmiem un mākslīgām klintīm.

Ties gan, Ķīnas varasiestādes par šādu rīcību nav sajūsmā un iecerējušas nojaukt divas uz fabrikas jumta uzceltās mājas Donguanā, Guandunas provincē, kas atrodas valsts dienvidaustrumos. Mājas uz fabrikas jumta uzceltas pirms diviem gadiem, bet Ķīnas varasiestādes patlaban nonākušas pie secinājuma, ka ēka kopumā vairs neatbilst oriģinālajam iesniegtajam dizaina plānam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimeņu tik ļoti iecienītajā Mārupē aktuāli un interesi saistoši ir ne tikai privātmāju un dzīvokļu darījumi.

Par savas privātmājas celšanu Mārupē sapņo ļoti daudzi, taču, lai to paveiktu, nepieciešams iegūt savā īpašumā savrupmāju būvēšanai piemērotu zemi. Šajā rakstā apkopota aktuālā informācija par to, kādi darījumi šogad norisinājušies Mārupes savrupmāju apbūves zemes segmentā.

Uz pirkuma līguma pamata pirmajos septiņos šā gada mēnešos reģistrēti 66 darījumi, liecina Cenubanka.lv pieejamā informācija.

Izmēra ziņā vispieprasītākie ir 1500 – 2500 kv.m plašie zemes gabali. Šajā kategorijā līdz augusta sākumam notikuši 28 darījumi.

Savukārt tikai 7 darījumi notikuši ar īpašumiem, kas plašāki par 2500 kv.m. No šiem īpašumiem lielākais ir bijis 4654 kv.m plašs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Naftas cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenām

Latvijas Bankas ekonomisti Oļegs Krasnopjorovs un Andrejs Bessonovs, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenai pieaugot par 10%, patēriņa cenu līmenis Latvijā vidējā termiņā palielinās par 0.6%, liecina pētījuma rezultāti. (Raksts balstīts uz Latvijas Bankas ekspertu veikta pētījuma, kas pilnā apjomā tiks publicēts vēlāk.)

Pēdējo mēnešu laikā tirgus vairākas reizes pārskatīja naftas cenu prognozes uz leju. Investoru bažas noteica gan lēnāks globālās ekonomikas attīstības temps (kas nozīmē arī mazāku pieprasījumu pēc naftas produktiem), gan arvien pieaugošā naftas ieguve ASV. Šķita, ka situācija būtiski mainījās 14. septembrī, kad uzbrukumā cieta vairāki Saūda Arābijas naftas rūpniecības objekti, tajā skaitā pasaules lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Abkaikā. Jau pirmajās stundās pēc biržas atvēršanas tas noteica naftas cenas kāpumu par vairāk nekā 10%.

Trīs nedēļu laikā pēc uzbrukuma naftas cena atgriezās iepriekšējā līmenī. Saūda Arābijai atjaunojot naftas ieguves apjomu ātrāk, nekā to gaidīja investori. Tomēr šīs gadījums uzskatāmi parāda, cik svārstīga var būt naftas cena. Ja naftas cenas kāpums izrādītos noturīgs, cik lielā mērā tas ietekmētu patēriņa cenu dinamiku Latvijā? Kādu produktu un pakalpojumu cenas visvairāk reaģē uz naftas cenas svārstībām? Caur kādiem kanāliem un cik ātri naftas cenu dinamika izpaužas Latvijas patēriņu cenās? Vairāk par to – šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ober-Haus: cenas 2006. gada oktobra līmenī

, 10.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gada decembra beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1488 EUR/m2 (novembrī 1519 EUR/m2). Vidējais cenu samazinājums mēneša laikā ir 2%. 2007.gada decembra vidējā cena sakrīt ar Ober-Haus 2006.gada oktobrī aprēķināto cenu (1490 EUR/m2).

Rīgas pilsētas zemesgrāmatā reģistrēto pirkuma līgumu skaits decembrī bija līdzīgs oktobra un novembra rādītājiem. Darījumu skaita stabilitāte ar augstu ticamības pakāpi liecina par sasniegto tirgus aktivitātes minimumu. Turpinoties Rīgas sērijveidu dzīvokļu cenu samazināšanās procesam, var sagaidīt pakāpenisku darījumu aktivitātes pieaugumu 2008.gada pirmajā pusē.

2007.gada decembrī Ober-Haus Jauno projektu nodaļa apkopojusi informāciju par 9 jauniem daudzdzīvokļu māju projektiem. No tiem Rīgā plānots realizēt 5 – visus centrā. Rīgas rajonā pieteikts 3 projekti, un viens Ogrē.

Jauno projektu attīstītājus atkarībā no to rīcības var iedalīt divās grupās. Viena grupa samazina mārketinga aktivitāti un pat iesaldē projektu realizāciju. Vairākumā gadījumu tās ir vietējās kompānijas. Tai pašā laikā lielie ārzemju attīstītāji demonstrē lielāku aktivitāti gan savu projektu attīstībā, gan meklējot un pērkot celtniecībai sagatavotos projektus. Decembra laikā noslēgti vairāki lieli darījumi ar ārvalstu kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūlijā uzņēmumi atbrīvojuši telpas finansiālu vai kādu citu stratēģisku mērķu dēļ

, 05.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās Ober-Haus aprēķinātā Rīgas sērijveidu neremontētu dzīvokļu vidējā cena Rīgas mikrorajonos bija 1 279 EUR/m2 (jūnijā 1 314 EUR/m2). Cenas mēneša laikā samazinājušās vidēji par 2.7 %. Salīdzinot ar šā gada janvāri, kad vidējā cena bija sasniegusi 1 459 EUR/kv.m, cenu kritums mikrorajonos ir 12.3%.

Jūlijā dārgākie dzīvokļi ir Teikā - 1 451 EUR/kv.m un Āgenskalnā – 1 339 EUR/kv.m, bet lētākie dzīvokļi ir iegādājami Bolderājā – 1 170 EUR/kv.m. Pārējos Rīgas rajonos cenas ir robežas no 1 196 – 1 318 EUR/kv.m. Vēl joprojām ir pastiprināta interese pēc 1 un 2 istabu dzīvokļiem. Lielāku uzmanību potenciālais pircējs pievērš dzīvokļu platībai, kvalitātei un vietai. Ja dzīvokļu pircēji Vecrīgā un Rīgas centrā agrāk galvenokārt bija Lielbritānijas, Īrijas vai Skandināvu valstu pilsoņi, tad tagad tie pārsvarā ir no Krievijas, Kazahstānas vai Uzbekistānas. Salīdzinot cenas mēneša beigās un mēneša sākumā, var secināt, ka cenas nav mainījušas, bet tomēr pārdevēji atsevišķos gadījumos ir gatavi uz cenu samazinājumu 5 – 10 %robežās. Salīdzinot ar šā gada janvāri, dzīvokļu cenas attiecīgajā sektorā ir samazinājušās par 7 – 12 %. Salīdzinot ar gada sākumu privātapbūves zemes gabaliem cenas ir samazinājušās no 5 – 20 % robežās.

Komentāri

Pievienot komentāru