Nekustamais īpašums

Savrupmāju tirgū pieprasītākās ir t.s. ekonomiskās jaunbūves

Ingrīda Drazdovska [email protected], 03.06.2004

Jaunākais izdevums

Savrupmāju tirgū maijā būtiskas izmaiņas nebija vērojamas, - ziņo Latio speciālisti. Joprojām pieprasītākās ir t.s. ekonomiskās jaunbūves aptuveni 70 000 – 80 000 LVL vērtībā (apmēram 15 km rādiusā no pilsētas robežas). Rīgas mikrorajonos ar vēsturisko savrupmāju apbūvi un sakārtotu infrastruktūru piedāvājums neatbilst pieprasījumam. Piedāvājumā ir labas, kvalitatīvas būves apmēram EUR 400 000 vērtībā, par kurām interese ir salīdzinoši neliela. Nereti pircēji priekšroku dod tālāk no centra esošam īpašumam, bet ar zemāku cenu. Pieprasītas ir mājas ar 4 – 5 istabām jeb platību līdz 200 kv.m.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savrupmāju cenas Rīgā un Rīgas rajonā, salīdzinot ar 2007.gada pirmo pusi, ir kritušas vidēji par 40 – 60%, raksturojot situāciju savrupmāju tirgū, atzīmē Latio.

Straujākais cenu kritums ir novērots ēkām ar samērā lielu platību, kas pārsniedz 300 m2. Ļoti maza ineterse ir nepabeigtu jaunbūvju un rindu māju segmentā. Priekšroka šobrīd tiek dota vidējas platības, kvalitatīvām un pilnībā pabeigtām savrupmājām.

(Foto: Eva Šavdine, DB)Savrupmājas — uz pusi lētākas

Ņemot vērā straujo cenu kritumu un lielo savrupmāju piedāvājumu, šobrīd gatavu savrupmāju piedāvājumu cenas ir zemākas nekā līdzvērtīgas ēkas būvizmaksas. Tādēļ šobrīd izdevīgāk ir iegātāties jau gatavu ēku, nekā būvēt to no jauna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusē pircēju interese par savrupmāju iegādi ir palielinājusies, tomēr māju pirkumu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu ir samazinājies, izriet no Latio savrupmāju tirgus pārskats par 2010.gada pirmo pusgadu.

Pagājušā gada pirmās puses līmenī šogad ir saglabājies savrupmāju darījumu apjoms Rīgas rajonā, bet Latvijā kopumā, kā arī Rīgā un Jūrmalā tas ir samazinājies.

Darījumu krituma galvenais iemesls, pēc kompānijas speciālistu domām, ir pircēju finansiālajām iespējām un kvalitātes prasībām atbilstošu māju ierobežotais piedāvājums.

Cilvēki ir kļuvuši nedaudz optimistiskāki par savu nākotni. Tie, kas nolēmuši mainīt dzīves apstākļus, apzinās, ka savrupmāju cenas ir zemā līmeni, tāpēc interese par īpašumu iegādi atjaunojas. Pavasarim bija raksturīga māju apskate un prasībām piemērotākā īpašuma meklēšana, savukārt vasarā potenciālo pircēju darbības ir kļuvušas mērķtiecīgākas, piemēram, tiek apzinātas banku piedāvātās īpašuma iegādes finansēšanas iespējas, skaidroja Latio nekustamā īpašuma tirdzniecības speciālists Atis Skrastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī īres cena Rīgas mikrorajonos palikusi decembra līmenī — vidējais rādītājs bija 2,2 eiro/m2 vidēja stāvokļa dzīvokļiem, rēķina Latio.

Šo rādītāju kompānija aprēķina kā vidējo lielumu no visu tipu sērijveida dzīvokļiem ar dažādu istabu skaitu visos pilsētas mikrorajonos.

1 istabas dzīvokļa īre janvārī izmaksājusi 50 – 60 latus mēnesī, 2 istabu dzīvoklis vidēji izīrēts par 80 – 90 latiem mēnesī, bet 3 un 4 istabu dzīvokļi — vidēji par 110 latiem mēnesī, nerēķinot komunālos maksājumus.

Salīdzinot ar 2007.gadu, īres cenas starpība dažādu platību dzīvokļiem bija būtiski samazinājusies 2009.gada otrā pusē.

Īres cenu kritums dzīvokļu tirgū iestājās pusgadu vēlāk kā pārdošanas cenu kritums 2007.gadā. Šobrīd ir sasniegts 2003.gada nogales īres cenu līmenis, konstatē Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Savrupmāju cenas seko līdzi būvizmaksām, zemes cenai

Ingrīda Drazdovska [email protected], 07.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrāk savrupmāju un zemes privātai apbūvei tirgum piemita izteikts sezonalitātes raksturs, kad rudens un ziemas laikā pircēju aktivitāte bija zemāka nekā pavasarī un vasarā. Pēdējā laikā ievērojamās nekustamā īpašuma tirgus aktivitātes dēļ nevienu tirgus segmentu sezonalitāte vairs neietekmē, - secina Latio speciālisti. Savrupmāju tirgus ir pietiekami aktīvs, augot būvizmaksām un zemes cenām, kāpj arī savrupmāju cenas. Pirms gada, diviem, vienkāršas savrupmājas cena bija aptuveni 100 000 EUR, bet šogad par šādu cenu tiek tirgoti lieli un labi remontēti dzīvokļi atsevišķu sēriju daudzdzīvokļu namos iedzīvotāju iecienītākajos mikrorajonos Pļavnieki un Purvciems. Pēdējā laikā jaunbūvētu savrupmāju tirgū mājas ar balto apdari un visām komunikācijām maksā sākot no 200 000 EUR. Atsevišķos projektos Pierīgā piedāvājumā ir arī mājas zemākā cenu līmenī, t.i., 85 000 - 130 000 EUR, bet šie projekti tiek piedāvāti dažādās nepabeigtības stadijās, tām ir neliela pieguļošās zemes platība, nav nodrošinātas visas komunikācijas un tamlīdzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Savrupmāju pārdevējiem rosina samazināt cenu

Ingrīda Drazdovska, 04.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai aktivizētos savrupmāju tirgus, pārdevējiem ir jādomā par cenu samazināšanu, uzskata Latio speciālisti.

Privātmāju segments pēdējo mēnešu laikā nav piedzīvojis nekādas izmaiņas, saglabājās maza tirgus aktivitāte un neliels pieprasījums pēc privātmājām. Pircēji vēlas atrast labus īpašumus par izdevīgām cenām, labā atrašanās vietā, Rīgas rajonā. Tirgū prasītās cenas neatbilst cilvēku maksātspējai, bet īpašnieki cenas nolaist nevēlas, raksturo Ober Haus Real Estate.

Savrupmāju darījumi patlaban lielākoties notiek tad, ja īpašuma pārdošanas cena atbilst tā saucamās ātrās realizācijas cenai. Par vidējas platības mājas kvadrātmetru pircēji ir gatavi maksāt ap 700 eiro/m2, bet piedāvājuma cenas vairumā gadījumu pārsniedz 1000 eiro/m2. Daudziem pārdevējiem ir kredītsaistības, tādēļ viņi māju cenas nesamazina, papildina Latio.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sarūk darījumu skaits ar savrupmājām Jūrmalā

Ingrīda Drazdovska [email protected], 06.06.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtiska tendence savrupmāju segmentā ir pirkuma darījumu skaita samazināšanās Jūrmalā pēdējos mēnešos, ko apliecina Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati, - uzsver Latio speciālisti. Neraugoties uz šo faktu, Jūrmalā šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājies ekskluzīvu savrupmāju piedāvājums, kuru cena mērāma vairākos miljonos eiro. Pagājušajā gadā kopumā tās piedāvājumā bija gandrīz divas reizes mazāk nekā šobrīd. Kopumā Jūrmalā savrupmāju piedāvājums ir plašs, taču ļoti atšķirīgs. Pieprasītas ir savrupmājas cenu robežās no 500 000 EUR līdz 800 000 EUR posmā no Lielupes līdz Asariem jūras pusē. Potenciālajiem pircējiem, kuri par savrupmājas iegādi būtu gatavi maksāt šādu cenu, ir svarīgi, lai ēkā būtu veikts kapitālais remonts un nebūtu nepieciešami papildus finansu ieguldījumi. Aktīva jaunu savrupmāju būvniecība risinās arī teritorijās otrpus dzelzceļam, piemēram, Valteros, Krastaciemā, kur savulaik piedāvājumā bija zemes gabali, tie tika sadalīti un sākās aktīva privātmāju būvniecība. Potenciālajiem pircējiem tiek piedāvātas jaunuzceltas savrupmājas, kā arī rindu mājas cenu robežas no 170 000 EUR līdz 230 000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aktivizējies savrupmāju tirgus

Ingrīda Drazdovska [email protected], 03.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā ik pavasari pircēju interese par savrupmāju iegādi īpašumā pieaug, - informē Latio. Aktīvāks kļuvis arī savrupmāju īres tirgus. Pieprasītākās ir mājas Mežaparkā vidēji par 3000 EUR mēnesī, bet tiek īrētas arī lētākas mājas Ādažos un citur. Savrupmāju īrnieki galvenokārt ir diplomātiskā dienesta un ārzemju firmu pārstāvji. Jaunbūvēta savrupmāja ar balto apdari un visām komunikācijām un zemi 800 – 1200 m2 maksā, sākot no 200 000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Blakus t/c Origo plānota 24 metrus augsta ēka

, 18.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušās pasta ēkas vietā plānots uzbūvēt 24 metrus augstu sešstāvu darījumu iestāžu ēku, kas raisa bažas par satiksmes un gājēju plūsmas pārblīvētību Stacijas laukuma apkaimē.

Jautājums par SIA Attīstības aģentūra būvniecības ieceri izraisīja kaismīgas Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputātu diskusijas, pēc kurām ar balstu vairākumu tomēr tika nolemts virzīt jautājumu izskatīšanai domes sēdē.

Bažas izraisīja fakts, ka jaunais darījuma centrs nojauktās Latvijas Pasta ēkas vietā plānots par četriem metriem augstāks nekā tirdzniecības centrs Origo. Ēkas stūra vertikālais akcents sasniegs 31.6 metru augstumu. Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputātus šodien informēja Rīgas pilsētas Būvvaldes vadītājs Andis Cinis norādīja, ka būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijā un departamentā kopumā tika saņemtas trīs aptaujas lapas un viens iesniegums- atsauksme, no tām viena aptaujas lapa ir būvniecības ieceri atbalstoša un trīs būvniecības ieceri noraidošas. Pretenziju izteicēji norāda, ka jaunbūve pēc izskata un izmēra neatbilst attiecīgajai atrašanās vietai. Stacijas laukuma nozīmīgākais objekts ir pati stacija, tās laukums un lielais stacijas pulkstenis, kas tur atrodas jau sen un kas, no tālienes skatoties, vienmēr ir bijis redzams. No jaunbūves iedzīvotājiem tieša labuma nebūšot, tā vien no noteiktām vietām aizsegšot skatu uz pulksteni, kuru izmantojot liela daļa iedzīvotāju. Šo iedzīvotāju viedokli aizstāvēja arī Saskaņas centra deputāts Igors Pimenovs, kurš aicināja samazināt ēkas stāvu skaitu. Deputāts Edmunds Krastiņš (TP) rosināja jautājumu vispār atlikt, kamēr nav izstrādāta kvartāla kopējā vizualizācija, lai redzētu, kā izskatīsies visas jaunbūves kopā, jo Stacijas laukuma tuvumā plānotas trīs jaunbūves. Tomēr Būvvaldei nav naudas, lai pasūtītu šādu vizualizāciju izstrādi, bet uzdot attīstītājiem ieceres vizualizācijā iezīmēt arī citu uzņēmumu plānotās jaunbūves nav tiesību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labākais arhitektūras darbs — sporta zāle Talsos

, 14.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas arhitektūras 2008. gada Lielā balva piešķirta Talsu pilsētas 2.vidusskolas un sākumskolas sporta zāles autoriem.

Tie ir a/s UPB, arhitekts Uldis Pīlēns, Guna Pīlēna, Dzintars Heinsbergs un Ilze Ķauķe. Sporta zāle atzīta arī par labāko projektu kategorijā Jaunbūves – publiskas ēkas.

No kopumā iesniegtā 81 darba astoņās nominācijās tehniskās komisijas žūrija konkursa otrajai kārtai izvirzīja 32 darbus. Konkursa otrajā kārtā darbus izvērtēja un laureātus noteica starptautiska žūrija: Igaunijas Arhitektūras centra direktors Ilars Marks (Ülar Mark), Kijevas Arhitekta Sergeja Babuškina biroja direktors Aleksandrs Babuškins, Viļņas Ģedimas Tehniskās universitātes docents Sauļus Mikšts (Saulius Mikstas), Tallinas pilsētas arhitekts Endriks Mands (Endrik Mand), kā arī Igaunijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Ike Volkovs (Ike Volkov).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā plāno jauna bērnudārza būvi, privātīpašnieks iebilst

Vēsma Lēvalde, Db, 13.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā noslēgusies detālplānojuma pirmās redakcijas sabiedriskā apspriešana teritorijai vienā no iecienītākajiem Liepājas mikrorajoniem - Dienvidrietumos, kurā paredzēta sabiedrisko un darījumu iestāžu apbūve. Iedzīvotāji atbalstījuši pašvaldības ieceri būvēt jaunu bērnudārzu un labiekārtot teritoriju.Savukārt teritorijā esoša privātīpašuma - nepabeigtas jaunbūves īpašnieks, iespējams, tiesās ar pašvaldību.

15. jūlijā domes telpās notika sabiedriskās apspriešanas sanāksme, kurā uz iedzīvotāju jautājumiem atbildēja projekta autori – SIA Reģionālie projekti pārstāvji, pilsētas galvenā arhitekte Iveta Ansone un Būvvaldes Plānošanas daļas vadītājs Arvīds Vitāls. Apspriešanas sanāksmē iedzīvotāji visvairāk interesējās par pieaugošo autotransporta intensitāti šajā teritorijā, izteica bažas par esošās maksas autostāvvietas likvidēšanu un automašīnu novietošanas iespējām, kas ir īpaši aktuāla problēma visa ikrorajona iedzīvotājiem, taču sapulces noslēgumā vairākums atbalstīja projekta autoru ideju par jauna bērnudārza būvniecību šajā teritorijā, kurā varētu būt vietas līdz 160 bērniem. Iebildumus cēla nepabeigtās jaunbūves īpašnieks, kuru apsriešanā pārstāvēja viņa jurists. Īpašnieks izteicis vēlmi privatizēt zemi zem jaunbūves, lai piesaistītu līdzekļus objekta pabeigšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latio: cenas gada laikā samazinājušās par 7%

, 02.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latio dati liecina, ka decembrī turpinājās sērijveida dzīvokļu cenu kritums. Vidējā sērijveida dzīvokļu cena, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 2,1% līdz 1 415 EUR/kv.m. Salīdzinot ar pērnā gada decembri, cenas ir zemākas par 7,3%, Db.lv informēja Latio mārketinga speciāliste Zane Āboliņa.

Latio novērojumi:

·Lai noturētu pircēju, īpašumu pārdevēji kļūst arvien pretimnākošāki - pat izvēlas samazināt īpašuma cenu, tā vietā, lai paturētu pircēja iemaksāto rokas naudu.

·Arī savrupmāju pārdevēji biežāk sāk piekrist būtiskam cenu samazinājumam.

·Pieaug īres piedāvājumu skaits visos mājokļu segmentos - tajā skaitā arī savrupmājas.

·Komercplatību nomas tirgū saglabājas aktivitātes kritums. Potenciālie nomnieki atliek lēmumu pieņemšanu uz nākamā gada sākumu.

·Tautsaimniecībai ''atdziestot'' samazinās kopējais pieprasījums komercplatību nomas tirgū, straujāk samazinoties pieprasījumam pēc lielajām platībām, bet pieaugot pieprasījumam pēc mazajām platībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nekustamā īpašuma tirgus apskats 2007. gada februāris

, 14.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī vidējais dzīvokļu cenu pieaugums Rīgas mikrorajonos bija 1,9%.

Salīdzinājumam - janvāra pieaugums bija 2,4%, bet iepriekšēja gada februārī cenas cēlās vidēji par 4,5%.

Sērijveida dzīvokļu tirgū mēneša laikā piedāvājums palielinājies par 30%. Piedāvājuma palielināšanās liecina par to, ka tirgus dalībnieki vēlas pārdot savus īpašumus pirms prognozētās cenu stabilizācijas un iespējamās sērijveida dzīvokļu tirgus stagnācijas.

Pēc Ober Haus datiem vidējā dzīvokļu cena Rīgas mikrorajonos februārī sasniedza 1633 EUR par kv.m.

Rīgas mikrorajonu dzīvokļi:

Pļavnieki, Purvciems, Mežciems, Teika, Jugla

Februārī šajos rajonos cenu pieaugums bija no 0,6 % (Teikā) līdz 3,6 % (Mežciemā).

Minēto mikrorajonu dzīvokļu tirgus tendence februārī bija - piedāvājumā tiek izlikti arvien vairāk dzīvokļu, taču pieprasījums pēc tiem ir samazinājies. Pircēji cenas jau uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu. Potenciālie pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki arī attiecībā pret "vecajām mājām" kopumā un arvien biežāk izvēlas dzīvokļus "jauno projektu ēkās".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Savrupmāju un zemes gabalu cenas joprojām pārāk augstas

, 31.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savrupmāju tirgū jūlijā saglabājas stabils piedāvājums un stabili augstas cenas, kuras pārdevēji reti piekrīt samazināt, izņemot atsevišķus gadījumus, ja steidzīgi nepieciešami līdzekļi. Cenu tādos gadījumos ir ar mieru samazināt pat par 10%-15%, liecina Latio nekustamā īpašuma tirgus pārskatā ietvertā informācija.

Rīgā darījumu skaits ar privātmājām jūnijā, salīdzinot ar maiju samazinājies par aptuveni 10%, Rīgas rajonā - vairāk nekā 15%, bet Jūrmalā par aptuveni 30%, informē Latio.

Ogrē tiek pieprasītas mājas par 80 000 - 90 000 Ls, kas pārdošanā nonāk reti. Trūkst pircēju arī jaunuzceltām mājām, pat neskatoties uz nelielu cenu samazinājumu. "Tomēr uzskatīt, ka pastāvīgais būvizmaksu kāpums ir faktors, kas neļaus jaunbūvju cenām samazināties, nevar. Līdzīgas tendences kā sērijveida dzīvokļu tirgū var nostiprināties arī savrupmāju un jauno daudzdzīvokļu projektu segmentos. Pieaugošā piedāvājuma apstākļos darījums notiks par cenu, kam piekritīs pircējs, nevis pārdevēja pirmo piedāvājumu," uzskata tirgus eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nekustamā īpašuma darījumu rekordi Ķekavas novadā

Laura Mazbērziņa, 26.11.2018

Raksta foto galerijā - dažādi īpašumi Ķekavā! Fotogrāfijas tapušas, Db.lv viesojoties Ķekavā, tāpēc fotogrāfijām ir tikai ilustratīvs raksturs.

Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķekavas novada nekustamā īpašuma tirgū dominē savrupmāju zemes iegāde.

Pērn notikuši 270 darījumi. Dārgākā savrupmāju zeme pārdota Katlakalnā, sasniedzot teju 40 eiro/m2 ar kopējo darījuma summu 110 000 eiro, biznesa portālam db.lv pastāstīja nekustamā īpašuma eksperti.

«Vērā ņemama ir savrupmāju iegādes intensitāte, un šajā segmentā ievērojamākais ir teju miljonu eiro vērtais darījums. Šis īpašums atrodas skaistā Daugavas krastā, ar lielu telpu un zemes platību. Savukārt, darījumi ar viszemāko pārdošanas cenu notikuši dārzu saimniecību rajonos. Protams, jāmin arī interese par dzīvokļu iegādi un jaunu projektu attīstība Baložos,» komentē Anita Feldmane, VAS «Valsts nekustamie īpašumi» eksperte.

Viņa gan norāda uz to, ka «Rail Baltica» plāni un valsts galvenā autoceļa projekta «E67/A7 Ķekavas apvedceļš» īstenošana «dažu labu privātmājas mežmalu var pārvērst par ceļmalu vai dzelzceļa trasi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īre ar izpirkumu - riskanta, bet joprojām pieprasīta

Lelde Petrāne, 31.10.2012

Pārdod vai izīrē ar izpirkuma tiesībām dzīvokli ciematā "Gaismas". Cena - atlikusī hipotēka. Rajons: Ziepniekkalns. Istabas: 2. Platība: 53. Cena: 31 000 Ls (585 Ls/m2)

ss.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īre ar izpirkuma tiesībām kā nekustamo īpašumu iegādes/pārdošanas veids Latvijā uzplauka krīzes gados. Tagad tās popularitāte ir mazinājusies, tomēr neliels pieprasījums pēc šādiem darījumiem saglabāsies arī nākotnē, biznesa portālam db.lv prognozēja nekustamo īpašumu jomas eksperti.

«Īre ar izpirkumu ir īre ar iespēju nākotnē noteiktā termiņā īpašumu nopirkt. Bieži vien šis darījuma veids tiek jaukts ar pirkumu uz nomaksu. Galvenā atšķirība ir tā, ka pirkums uz nomaksu ir darījums, kurā īpašumtiesības tiek reģistrētas uzreiz uz jauno īpašnieku, bet kopējā samaksa par īpašumu tiek veikta iepriekš atrunātajā termiņā.

Īres ar izpirkuma tiesībām gadījumā puses slēdz īres līgumu, kurā vienojas par mēneša īres maksu, kas parasti ir augstāka nekā tirgū esošās, un vienojas, ka veiktās īres maksas tiks iekļautas pirkuma cenā. Tāpat tiek fiksēts termiņš, kurā īpašums tiks nopirkts, kā arī pārdošanas cena. Mēdz būt arī priekšapmaksa, kas parasti ir robežās starp 10 – 20% no īpašuma cenas,» skaidroja ARCO REAL ESTATE valdes locekle, pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd viena no sabiedrības aktualitātēm ir jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu dzīvojamām ēkām, kas Finanšu ministrijas (FM) piedāvātā risinājuma rezultātā jau ievērojami pārsniedz publiskajā telpā diskutētās nodokļa reformas robežas un akceptēšanas gadījumā var atstāt ļoti būtisku ietekmi ne tikai uz maksājumu lielumu, bet arī uz Latvijas nekustamā īpašuma īpašnieku kopumu.

1. Šajā gadījumā to plāno veikt pašu vēlētais parlaments un tā ieceltā valdība;

2. Ja plašsaziņas līdzekļos politiķu paustie mērķi ir patiesi, tad nav pārliecības par to, ka viņi paši ir pietiekami iedziļinājušies izskatāmajā jautājumā.

3. Šobrīd sabiedrībā ir kāda visai ietekmīga grupa, kuras interesēs ir panākt rosību nekustamā īpašuma tirgū. Viena no pārbaudītām metodēm ir nesamērīgi nodokļi.

Vispirms par dažiem mītiem:

Pirmais mīts: pēc māju kadastrālās vērtības (KV) var noteikt, cik bagāti ir īpašnieki.

Patiesībā ēku KV netiek atvasinātas no to greznuma, lepnuma, svaiguma, materiālu dārdzības, īpašnieku turīguma un tamlīdzīgiem parametriem, bet, galvenokārt, no zemes kadastrālās vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircēji cenas jau uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu, tā komentējot mikrorajonu dzīvokļu tirgus tendences februārī, norāda SIA Ober Haus. Pieprasītākās dzīvokļu sērijas bija 119., 103., kā arī 602. sērija, bet Teikā un Purvciemā pieprasīti ir arī dzīvokļi hruščova laika ķieģeļu ēkās.

Februārī Pļavniekos, Purvciemā, Mežciemā, Teikā un Juglā dzīvokļu cenu pieaugums bija no 0,6 % (Teikā) līdz 3,6 % (Mežciemā).

Saskaņā ar SIA Ober Haus novērojumiem piedāvājumā tiek izlikti arvien vairāk dzīvokļu, taču pieprasījums pēc tiem ir samazinājies. Pircēji cenas jau uzskata par pārāk augstām, turpretī pārdevēji vēl cer uz pircēju optimismu. Potenciālie pircēji ir kļuvuši piesardzīgāki arī attiecībā pret vecajām mājām kopumā un arvien biežāk izvēlas dzīvokļus jauno projektu ēkās.

Lielāks pieprasījums bijis pēc vienistabas dzīvokļiem. Pieprasītākās dzīvokļu sērijas bija 119., 103., kā arī 602. sērija. Teikā un Purvciemā pieprasīti ir arī dzīvokļi "hruščova" laika ķieģeļu ēkās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Savrupmāju pārdevēji nepiekrīt samazināt cenas

, 29.06.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savrupmāju tirgū pieprasījums ir samazinājies, taču cenas nemainās vai pat pieaug. Potenciālajiem pircējiem ir grūti saņemt kredītus vai arī viņi gaida cenu samazinājumu, liecina Latio sniegtā informācija.

Baltezera virzienā vērojama darījumu aktivitāte, taču klientiem ir grūtāk kreditēties un šis fakts ietekmē īpašumu pārdošanas procesu. Mājām cenas nav mainījušās. Vairums klientu savu īpašumu novērtē augstāk nekā to noteiktu tirgus.

Saulkrastos pieprasījums pēc savrupmājām ir nedaudz samazinājies, tomēr cenas saglabājas iepriekšējā līmenī vai pat pieaug. Līdzīga tendence novērojama gandrīz visā Vidzemes jūrmalas piekrastē.

Pircējiem interesantākie šķiet nekustamie īpašumi, kas atrodas Saulkrastu centrā un Pabažos - līdz 700 m attālumā no jūras. Mazāka interese tiek izrādīta par īpašumiem Zvejniekciemā, ievērojot tā lielo attālumu no Rīgas.

Pastāv liels pieprasījums pēc mājām ar platību 150-250 kv.m, kuras būvētas kā ziemas mājas - siltinātas un ar visām komunikācijām. Vēlamais attālums no jūras - 700 m. Šādu māju piedāvājums ir niecīgs un to cena ir no 150 000 Ls līdz 300 000 Ls, atkarībā no novietojuma un kvalitātes. Potenciālos pircējus visvairāk interesē jau pilnībā pabeigtas mājas, kurās nav nepieciešams veikt remontu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ažiotāžas savrupmāju tirgū nav

Ingrīda Drazdovska [email protected], 03.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ažiotāža savrupmāju tirgū nav vērojama, — norāda Latio speciālisti. Pircēji nepērk īpašumus, kuru cenas ir nesamērīgi augstas salīdzinot ar māju tirgus vērtību. Vērojams stabils pieprasījums pēc nelielām savrupmājām Rīgas tuvumā – Babītē, Garkalnē, Jaunolainē. Kā piemērus Latio piemin ciematos „Padebeši”, „Titurgas ezers”, kur standarta savrupmāju, t.i. no 58 m2 līdz 112 m2, vidējā cena ar iekšējo apdari ir aptuveni 670 EUR/m2. Salīdzinoši vidējā sērijveida dzīvokļa cena janvārī jau pārsniedz 660 EUR/m2. 9. janvāra orkāns nodarījis milzīgus postījumus Latvijas piekrastei izpostot gan pludmales, gan jūras krastos celtās ēkas. Cietušas arī savrupmājas pārplūdušo upju un ezeru krastos, īpaši zemākajās vietās. Pagaidām nav iespējams prognozēt orkāna izraisīto seku ietekmi uz savrupmāju cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aktīvi pērk savrupmājas, kuru cena nepārsniedz 140 tūkst. eiro

Ingrīda Drazdovska [email protected], 01.02.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāris nav pats aktīvākais mēnesis savrupmāju tirgū, īpaši šogad, ņemot vērā bargo salu, kas bija nopietns pārbaudījums jauno savrupmāju būvniecības un izmantoto materiālu kvalitātei, - atzīst Latio. Savrupmājas par cenu līdz 140 000 EUR tiek izpirktas ļoti ātri. Allažu pagastā izpārdota jau puse savrupmāju projektā, kur koka karkasa būves ar apdari tiek piedāvātas par 85 000 līdz 130 000 EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2009. gadā privātmāju tirgū pircēju aktivitāte bijusi uz pusi zemāka nekā 2008.gadā, secina kompānija Latio.

Rīgā darījumu skaits diezgan stabili turējies ap 30 darījumiem mēnesī. Tā ir zemākā tirgus aktivitāte vismaz pēdējo desmit gadus. 2009.gadā darījumi notikuši par 75 % mazāk kā 2007.gadā.

Ņemot vērā lielo jaunu savrupmāju piedāvājumu, ļoti maza interese ir par padomju laikā celtām savrupmājām.

Uz nelielā darījumu skaita fona izceļas ekskluzīvu savrupmāju darījumi Jūrmalā, Mežaparkā un Baltezerā. Šādu īpašumu cenas svārstās no 300 līdz 700 tūkst. latu.

Kā apgalvo Latio, 2009.gada laikā realizējusies arī potenciālo pircēju interese par privātmājām lauku teritorijās Rīgas tuvumā, kur neadekvāti augsto cenu dēļ agrāk darījumi nenotika. Šī brīža cenu kategorija 15 līdz 30 tūkst. latu ļauj tās iegādāties plašākam pircēju lokam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Norāda uz jaunām tendencēm savrupmāju tirgū

Ingrīda Drazdovska [email protected], 13.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savrupmāju tirgū iezīmējas tendence, ka daļa pircēju, kuri sākotnēji bija iecerējuši pirkt dzīvokli t.s. jaunajā projektā, izvēlas paši būvēt sev māju, - novērojuši «Latio» speciālisti. Šajā tirgus segmentā pieprasītākas kļūst t.s. saliekamās mājas. Tās tiek ātri uzstādītas, klientiem nav tik lielā mērā jāsaskaras ar šobrīd tik aktuālajām būvniecības problēmām. Tajā pašā laikā ir gadījumi, kad ģimenes, uzsākot dzīvi savrupmājā, saskaras ar nesakārtotu infrastruktūru un izvēlas pārdot savrupmāju un pārcelties uz dzīvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krīzi gaidot

Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Bitāns, 15.03.2019

1. attēls. Reālās algas un darba ražīguma indeksi (2005. gada 1. cet. = 100)

Avots: Centrālā statistikas pārvalde, Latvijas Bankas aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan dažbrīd šķiet, ka finanšu krīze pasaulē un Latvijā piedzīvota samērā nesen, patiesībā pagājuši jau vairāk nekā desmit gadi, kopš vienas investīciju bankas bankrots izsauca lavīnveida sabrukumu un finansējuma apsīkšanu globālajos finanšu tirgos un arī Latvijā valdība bija spiesta lūgt Starptautiskā valūtas fonda (SVF) palīdzību.

Jāatzīst, ka palīdzības lūgšana SVF vienmēr ir valsts prestižam diezgan neglaimojoša un neko labu neliecina par valsts spēju īstenot saprātīgu ekonomisko politiku. Skaidrs, ka nevienam negribētos vēlreiz nonākt līdzīgā situācijā. Tāpēc varbūt nav pārsteidzoši, ka, par spīti salīdzinoši sekmīgai valsts ekonomikas attīstībai pēdējos gados, arvien biežāk dzirdam runas par melniem mākoņiem pie Latvijas tautsaimniecības debesīm, krīzes nenovēršamību utt.

Ekonomikas prognozēšana ir diezgan nepateicīga nodarbošanās – ekonomists Pauls Samuelsons savulaik ironizēja, ka tirgus dalībnieki biržā ir sekmīgi paredzējuši deviņas no pēdējām piecām recesijām. Savukārt krīzes gaidīšana un prognozēšana būtībā ir samērā neproduktīva nodarbošanās – ja krīzes varētu precīzi prognozēt un paredzēt, tad ikviens tām varētu laicīgi gatavoties, novēršot šo krīžu izraisošās darbības, līdz ar to krīzes nemaz neiestātos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Aktīvākais savrupmāju tirgus Vidzemē ir Valmierā

Ingrīda Drazdovska [email protected], 03.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmierā vēsturiski ir bijis ļoti liels savrupmāju īpatsvars. Līdz ar to darījumu skaits ar savrupmājām Valmierā ir augstākais Vidzemē, informē Latio. Savrupmāju vidējās cenas Valmierā ir aptuveni 45 000 LVL (64 300 EUR), maksimālās cenas – apmēram 120 000 LVL (171 400 EUR). Līdz šim visu laiku vērtīgākais darījums Valmierā privātmāju sektorā tika noslēgts šī gada pavasarī, kad 450 m2 privātmāja tika nopirkta par 294 000 LVL (420 000 EUR). Cēsīs privātmāju piedāvājums ir neliels. Tipiskākās pirktās savrupmāju platības ir 100 – 150 m2.

Komentāri

Pievienot komentāru