Jaunākais izdevums

Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars (JL) nolēmis personīgi pārbaudīt, kā veicies ar ugunsdrošības sistēmu atjaunošanas darbiem augstceltnēs. Pagājušajā gada pašvaldības budžeta grozījumos šim mērķim tika atvēlēti 100 000 latu, šogad - 125 000 latu.

Pēc izpilddirektora iniciatīvas pagājušajā gada pašvaldības budžeta grozījumos šim mērķim tika atvēlēti 100 000 latu. Par šo summu 10 augstceltņu koplietošanas telpās tika atjaunotas ugunsdrošības sistēmas.

10. janvārī, plkst. 14.00 Ē. Škapars kopā ar VUGD Rīgas pilsētas pārvaldes priekšnieku Juri Lakatiņu apmeklēšot augstceltni Purvciema ielā 13, lai kopā ar citiem speciālistiem pārliecinātos par veikto darbu kvalitāti.

Rīgā ir vairāk par 160 dzīvojamām ēkām, kuras uzskatāmas par augstceltnēm. Pašvaldība kopā ar VUGD speciālistiem pagājušajā gadā veica šo namu ugunsdrošības sistēmu pārbaudi un konstatēja, ka tās atrodas tehniski ļoti sliktā stāvoklī.

"Situāciju var raksturot kā bēdīgu un ļoti bēdīgu. Tādēļ bija pēdējais laiks sākt pakāpeniski vērst lietas uz labo pusi, negaidot kādu jaunu traģēdiju," saka Ē. Škapars.

Šī gada pilsētas budžetā ugunsdrošības sistēmu atjaunošanai augstceltnēs atvēlēti 125 000 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzņēmums spētu darboties veiksmīgi, tā vadītājam ir jāparedz dažādas problēmsituācijas un riski un jāzina, kā no tiem izvairīties vai kā tos risināt. Šāda plānošana attiecas uz visiem uzņēmuma darbībai būtiskajiem faktoriem, tostarp ugunsdrošību.

Uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par to, lai darba vieta atbilstu ugunsdrošības prasībām un darbinieki saņemtu regulāru teorētisko un praktisko apmācību, neatkarīgi no tā, vai pasākumus veic vadītājs pats vai deleģē tos citai personai. FN Serviss ugunsdrošības eksperti iesaka veltīt pietiekami daudz laika darba vides piemērošanai un, rūpējoties par savu uzņēmumu, neattiekties pret ugunsdrošību kā pret birokrātisku procedūru. Raksta turpinājumā uzziniet, kādas ir ugunsdrošības pamatprasības uzņēmumā, kas katram darbiniekam būtu jāzina par ugunsdrošību un kādi ir rīcības pamatprincipi, ja darba vietā izcēlies ugunsgrēks.

Ugunsdrošības instrukcija – normatīvo aktu pamatpaketē

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī karš Ukrainā nav radījis būtisku ietekmi Baltijas uzņēmumu eksporta plānos, kopējais noskaņojums ir kļuvis piezemētāks un prognozēs par apgrozījuma pieaugumu un investīciju plāniem dominē piesardzība, liecina SEB bankas veiktā mazo un vidējo uzņēmumu aptauja.

Salīdzinot ar uzņēmumu prognozēm gada sākumā, krasi mainījušās gaidas par apgrozījuma pieaugumu. Apgrozījuma kritumu šobrīd prognozē 50-64% Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu (Igaunijā 50%, Latvijā 56% un Lietuvā 64%), savukārt 2022. gada janvārī tikai 15-24% aptaujāto Baltijas uzņēmumu sagaidīja apgrozījuma kritumu. Samazinājies arī to respondentu skaits, kuri prognozē apgrozījuma pieaugumu virs 15% – ja 2022. gada janvārī 12-13% uzņēmumu bija pārliecināti, ka apgrozījums pieaugs par vairāk nekā 15%, tad šobrīd maijā tikai 5-6% uzņēmumu Baltijā sagaida šādu izaugsmi.

"Tik piezemēts noskaņojums varētu būt pārsteidzīgs, jo inflācija var pozitīvi ietekmēt apgrozījuma pieaugumu. Tomēr tas varētu būt skaidrojams ar bažām par cenu kāpuma ietekmi uz patērētāju pirktspēju. Uzņēmumu īpatsvars, kas pieļauj apgrozījuma kritumu, ir skaidrojams arī ar ģeogrāfisko novietojumu – Lietuvai tirdzniecībā visciešākās saites ir ar Baltkrieviju un Krieviju, Latvija atrodas pa vidu, bet Igaunijas uzņēmumus vismazāk skar sankciju ietekme," aptaujas datus skaidro SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Brīvostu valdēs ieceļ Jaunā laika uzticības personas

, 07.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzšinējo Finanšu ministrijas pārstāvi Rīgas brīvostas valdē Edmundu Krastiņu (Tautas partija) nomainīs kādreizējais Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars (Jaunais laiks), savukārt Ventspils brīvostas valdē plānots iecelt Sandru Bukani.

Valdība šodien atbalstīja Ē. Škapara iecelšanu Rīgas brīvostas valdē.

Jau vēstīts, ka Jaunā laika pārstāvja, Arta Kampara vadīto Ekonomikas ministriju Rīgas brīvostas valdē pārstāv cits Jaunā laika politiķis – Olafs Pulks, kas iepriekšējā sasaukuma Rīgas domē bija Jaunā laika frakcijas vadītājs.

Ē. Škapars Jaunajā laikā darbojas jau kopš šīs partijas pirmsākumiem. Laikā, kad tagadējais premjers Valdis Dombrovskis ieņēma finanšu ministra amatu, Ē. Škapars bija Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs. Savukārt laikā, kad toreizējais jaunlaicēns Aivars Aksenoks ieņēma Rīgas mēra amatu, Ē. Škapars bija galvaspilsētas izpilddirektors.

S. Bukane patlaban ir V. Dombrovska padomniece juridiskajos jautājumos, bet laikā, kad V. Dombrovskis bija finanšu ministrs, viņa darbojās Finanšu ministrijas pārraudzībā esošās Valsts nekustamā īpašuma aģentūras valdē un pat pildīja aģentūras ģenerāldirektora pienākumus. Viņa Ventspils brīvostas valdē nomainīs Tautas partijas biedru Aivaru Tiesnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Masīvāk dzēš kredītus

Autore: Ieva Mārtiņa, Db, 23.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītu dzēšanas un jaunu kredītu skaita būtiska samazinājuma dēļ 3. ceturksnī kredītu skaita pieaugums bijis 10 reizes mazāks nekā pērn.

Iespējams, daudzi iedzīvotāji dzēsuši pirms pieciem un vairāk gadiem banku izsniegtos kredītus, kuriem termiņš bija 5 - 10 gadi. Tāpat nav izslēgts, ka no kredītiem iedzīvotāji «atbrīvojušies» tieši pēdējā laikā, iedarbojoties inflācijas apkarošanas plānam, kam iemesli savukārt var būt dažādi, t.sk. pārdots spekulatīvos nolūkos kredītā pirktais dzīvoklis. Tā kā dažās lielajās bankās jaunu kredītu skaits 3. ceturksnī samazinājies pat 2.5 reizes, kopumā kredītu skaita pieaugums uzrādīja niecīgu kāpumu - vien 850 kredītus iepretim 8088 kredītiem pērnā gada 3. ceturksnī, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati. Arī FKTK speciāliste Irīna Ivanova Db atzina, ka nelielais pieaugums skaidrojams ar kredītu dzēšanu, bet jauni kredīti netiek izsniegti tik daudz. Diemžēl FKTK nevarēja pateikt, kādas bija tieši jauno kredītu skaita pieauguma izmaiņas. SEB Unibankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars minēja, ka kredītu dzēšana notiek katru dienu pēc kredīta atmaksas grafika, kas ir atrunāts noslēgtajā kredīta līgumā un kas ir prognozējama, bet ir arī neprognozējamas kredītu dzēšanas situācijas, kad klients daļēji vai pilnībā pirms termiņa dzēš savu kredītu, pārdodot esošo īpašumu, iegūstot mantojumu vai sekmīgas biznesa attīstības rezultātā. «Mums reizēm ir grūti pieņemt, ka tik strauji dažādu rādītāju pieauguma tempi, arī kreditēšanas, nevar būt mūžīgi, tāpēc ir vēlēšanās meklēt kādas papildu nianses, kā skaidrot esošo situāciju kreditēšanā,» tā A.Škapars. Pēc viņa teiktā, inflācijas apkarošanas plānā iekļautās lietas ir ietekmējušas mājsaimniecību aizņemšanos, jo kredītu var saņemt tikai tad, ja ir legālie ienākumi, kā arī jānodrošina līdzekļi pirmajai iemaksai. Tāpat nogaidošā attieksme no klientu puses lielā mērā ir saistīta ar cerībām uz nekustamā īpašuma tirgus stabilizāciju. Cilvēki, kam dzīvokļa iegāde nav akūta, šobrīd nesteidzas, domā A.Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā SEB Banka un Hansabanka netiranizēs klientus

Ieva Mārtiņa, 67084426, 10.06.2008

Banku darbības, ko un kā var darīt, ir noteiktas ar likumu, un nav vairs nekādi mežoņu laiki 90. gadu sākumā. Līdz ar to nepastāv iespēja, ka banka varētu "kaut kā nesolīdi uzvesties", tā SEB Bankas Privātpersonu apkalpošanas atbalsta pārvaldes vadītājs Arnis Škapars.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Hansabankā un SEB Bankā netiks veidotas speciālas darba grupas ar Zviedrijas mātes banku speciālistiem, lai nodarbotos ar laikā neatmaksātu kredītu atgūšanu.

Lai ierobežotu zaudējumus no kreditēšanas Baltijā, Zviedrijas banku grupa SEB ir izveidojusi īpašu darba grupu, kas nodarbosies ar laikā neatmaksātu kredītu atgūšanu Igaunijā un arī Latvijā, raksta igauņu avīze Postimees, ziņo BNS. Laikraksts atsaucas uz SEB vadītāju Anniku Falkegrēnu, kura šā mēneša sākumā intervijā Zviedrijas Radio sacījusi, ka SEB ir izveidojusi glābšanas komandu, kas palīdzēs kompānijām, kam radušās finanšu problēmas. Pēc SEB vadītājas teiktā, darba grupā darbojas aptuveni 20 speciālistu ar pieredzi 90.gados notikušās Zviedrijas banku krīzes risināšanā, kuri konsultē Latvijas un Igaunijas kompānijas, kā īsā laikā restrukturēt darbību, lai pārdzīvotu zemas ekonomiskās aktivitātes periodus. Pēc laikrakstā vēstītā, SEB glābšanas komanda piekopjot ļoti stingru attieksmi pret uzņēmumiem, kuri agrāk viegli tikuši pie kredītiem, sevišķi nekustamā īpašuma firmām, tāpēc Igaunijā jau esot bankrotējuši vairāki uzņēmumi, kuriem SEB atteikusies izsniegt turpmāku finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Taksometriem pie lidostas būs striktākas prasības, sāks darboties vaučeru sistēma

Zane Atlāce - Bistere, 27.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sakārtotu taksometru nozari, Ministru Kabinets (MK) otrdien, 27. augustā, atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) virzītos noteikumus, ar mērķi izskaust negodīgu attieksmi pret pasažieriem un ieviest skaidrus brauciena maksas noteikšanas principus, informē ministrijā.

Jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā šī gada 1. septembrī, paredz, ka taksometra pakalpojumus ar ierobežotu piekļuvi publiski pieejamā teritorijā (autoostā, dzelzceļa stacijā, lidostā un ostā) varēs sniegt pārvadātājs, kas nodrošinās pakalpojuma piedāvājumu visā objekta darba (diennakts) laikā, apkalpojot personas ar invaliditāti, kā arī spējot nodrošināt taksometrus arī ar 6-9 sēdvietām, to skaitā bērnu sēdeklīšiem. Noteikts ierobežojums autotransporta līdzekļa vecumam – tas nedrīkst pārsniegt 5 gadus.

Noteikumi striktāk regulēs prasības taksometru tarifu norādē un pakalpojumu sniegšanas kārtību pie starptautiskās lidostas «Rīga», kā arī speciālās licences kartītes saņemšanas nosacījumus pārvadātājiem. Speciālās licences kartītes izsniegs Rīgas plānošanas reģions, un tās būs derīgas komercdarbībai arī visā pārējā plānošanas reģiona teritorijā. Rīgas plānošanas reģions pārbaudīs pārvadātāja un tā autotransporta līdzekļu atbilstību likumā noteiktajām prasībām. Šīs speciālās licences kartītes varēs anulēt, ja pārvadātājs nepildīs «Autopārvadājumu likumā» noteiktās prasības, kas ir jāpilda lidostas «Rīga» teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2008/09/18/63d9fb8d-987b-4a82-83ce-0495275eada8.jpg

KNAB pārbaudīs AndrējevuKNAB šā gada plānos paredzēts pārbaudīt visu SPRK amatpersonu, tostarp arī V. Andrējevas ienākumu deklarācijas, Db uzzināja no biroja pārstāvja Andra Vitenburga. Šīs plānveida pārbaudes ietvaros KNAB sola ņemt vērā arī informāciju, uz kuru savā iesniegumā KNAB norādījis žurnālists Lato Lapsa.

"No V. Andrējevas iesniegtajām valsts amatpersonas deklarācijām izriet, ka vismaz divus gadus pēc kārtas viņa uz īpatniem noteikumiem, kas neatbilst Latvijas kredītiestāžu un uzņēmumu ierastajai praksei, veikusi aizņēmumus par ievērojamām summām, kuras, kā izriet no deklarācijām, tērējusi patēriņam vai līdzīgām vajadzībām. Tā par 2006. gadu no V. Andrējevas deklarācijas izriet, ka gada laikā amatpersona nopelnījusi aptuveni 48 tūkst. Ls, bet iztērējusi apmēram 91 tūkst. Ls, publiski nenosauktiem aizdevējiem parādā esot aptuveni 67 tūkst. Ls. Savukārt 2007. gada laikā, kā rāda mani aprēķini, V. Andrējeva oficiāli nopelnījusi jau 75 tūkst. Ls, bet viņas parādsaistības pieaugušas vēl par 41 tūkst. Ls un sasniegušas vairāk nekā 108 tūkst. Ls. Vienlaikus V. Andrējeva nav deklarējusi faktiski nekādus darījumus par iztērētajām summām vai iegādātus un kredītiestādēs ieķīlātus īpašumus. Tas liek izdarīt secinājumu, ka iespaidīgie līdzekļi, visticamākais, iztērēti patēriņam vai līdzīgām vajadzībām, savukārt aizdevumi gūti no trešajām personām, kas aizdomīgi, pretēji vispārpieņemtajai praksei tos acīmredzot izsniegušas, nepieprasot ieķīlāt kādu kustamu vai nekustamu mantu," teikts iesniegumā KNAB, lūdzot pārbaudīt, kā un uz kādiem nosacījumiem valsts amatpersona V. Andrējeva izdarījusi minētos aizņēmumus, vai to izdarīšanā nav saskatāmas kādas amatnozieguma pazīmes, vai amatpersona ir precīzi ievērojusi darījumu deklarēšanas normas un vai šo aizņēmumu veikšanā V. Andrējeva nav nonākusi ietekmējamā vai interešu konflikta stāvoklī vai arī izmantojusi dienesta stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parex bankas pārņemšanas izmeklēšana tuvāko mēnešu laikā netiks pabeigta.

Tā intervijā Latvijas Radio atzina ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Einars Repše lūdza Ģenerālprokuratūru pārbaudīt Parex bankas pārņemšanas apstākļus. Šādu lēmumu Repše pieņēma, atsaucoties uz sabiedrībā izskanējušajām bažām par bankas pārņemšanas likumību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 5,5 miljonus eiro, nekustamo īpašumu attīstītājs "Interbaltija" ir pabeidzis dzīvojamā ēkas "City Home" būvniecību Rīgas centrā, Miera ielā, informē attīstītāja pārstāvji.

"Interbaltija" uzbūvējusi piecstāvu dzīvojamo ēku ar 68 dzīvokļiem un plašu pagalmu, īpašu uzmanību pievēršot energoefektivitātei un teritorijas apzaļumošanai. Lielākā daļa dzīvokļu jau ir pārdota.

"Interbaltija" valdes priekšsēdētājs Ainārs Škapars informē, ka projektu izdevies pabeigt kā plānots - pusotra gada laikā kopš būvniecības sākšanas. Škapars norāda, ka ēkas energoefektivitāti nodrošina kvalitatīvas mūra starpsienas, trīskārša stiklojuma logi, individuālie ūdens un siltuma skaitītāji, kā arī siltummezgls ar automātisko siltuma padevi.

Projekta pagalms ir labiekārtots un apzaļumots ar dekoratīviem stādījumiem. Tajā saglabāts liels osis, ierīkots bērnu rotaļu laukums un atrodas 26 automašīnu stāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ē. Škapars aicina pievērst pastiprinātu uzmanību sniega tīrīšanai

, 07.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar ziemas apstākļu iestāšanos un gaidāmajām gaisa temperatūras svārstībām, kas rada apledojumu uz ietvēm un lāstekas pie namu jumtiem, Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars (JL) aicina namu apsaimniekošanas uzņēmumus rūpīgāk pildīt domes saistošajos noteikumos noteiktās prasības. Savukārt pašvaldības policijai un rajonu un priekšpilsētu administratīvajām inspekcijām Ē. Škapars liek pievērst pastiprinātu uzmanību attiecīgo noteikumu prasību ievērošanas kontrolei.

"Lai, iestājoties ziemas apstākļiem, tiktu nodrošināta iedzīvotāju drošība uz ielām un netiktu traucēts pilsētas dienestu darbs ierastajā režīmā, lūdzu pievērst pastiprinātu uzmanību ēku jumtu attīrīšanai no sniega un lāstekām, kā arī ietvju tīrīšanas darbiem," teikts pilsētas izpilddirektora šodien nosūtītajā vēstulē pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumiem.

Līdzīga satura vēstules ar aicinājumu aktīvāk sodīt saistošo noteikumu neievērotājus nosūtītas pašvaldības policijas priekšniekam un rajonu un priekšpilsētu izpilddirektoriem.

"Brīžiem rodas iespaids, ka daži teritoriju apsaimniekotāji nav paskatījušies ārā pa logu un gaida ziemas iestāšanos, skatoties kalendārā," saka Ē. Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina pievērsties sniega tīrīšanai

, 07.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar ziemas apstākļu iestāšanos un gaidāmajām gaisa temperatūras svārstībām, kas rada apledojumu uz ietvēm un lāstekas pie namu jumtiem, Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars (JL) aicina namu apsaimniekošanas uzņēmumus rūpīgāk pildīt domes saistošajos noteikumos noteiktās prasības, db.lv informēja Rīgas dome.

Savukārt pašvaldības policijai un rajonu un priekšpilsētu administratīvajām inspekcijām Ē. Škapars liek pievērst pastiprinātu uzmanību attiecīgo noteikumu prasību ievērošanas kontrolei.

"Lai, iestājoties ziemas apstākļiem, tiktu nodrošināta iedzīvotāju drošība uz ielām un netiktu traucēts pilsētas dienestu darbs ierastajā režīmā, lūdzu pievērst pastiprinātu uzmanību ēku jumtu attīrīšanai no sniega un lāstekām, kā arī ietvju tīrīšanas darbiem," teikts pilsētas izpilddirektora šodien nosūtītajā vēstulē pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumiem.

Līdzīga satura vēstules ar aicinājumu aktīvāk sodīt saistošo noteikumu neievērotājus nosūtītas pašvaldības policijas priekšniekam un rajonu un priekšpilsētu izpilddirektoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija seko kaimiņvalstu piemēram un no jaunā gada katrā mājoklī dūmu detektori būs obligāta prasība.

No 2020. gada 1. janvāra stāsies spēkā nozīmīgas Ugunsdrošības noteikumu prasības – visos mājokļos (gan privātmājās, gan dzīvokļos) ir jābūt uzstādītiem autonomiem ugunsgrēka detektoriem, kas reaģē uz dūmiem, bet privātmājas papildus jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātu. 2016. gadā, kad stājās spēkā esošā Ugunsdrošības noteikumu redakcija, noteikumos tika paredzēts pielāgošanās laiks līdz 2020. gada 1. janvārim, kad prasības par ugunsdrošību mājoklī no ieteikumiem kļūs par obligātu prasību.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegtās informācijas, jaunākais pētījums par ugunsdrošību atklāj, ka 63% iedzīvotāju uzskata, ka ir svarīgi, lai viņu mājokļos būtu ugunsdzēsības aparāts, bet tikai 13% iedzīvotāju tāds mājoklī ir. Līdzīga situācija ir ar dūmu detektoriem – 68% iedzīvotāju ir svarīgi, lai tas būtu uzstādīts mājokļos, tomēr tikai 9% iedzīvotāju tas ir izdarīts. Kā iemesli un šķēršļi, kas liedz iegādāties ugunsdzēsības aparātus un dūmu detektorus, tiek minēti gan finansiālie faktori, gan laika trūkums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Nosaka īpašnieku atbildību par ugunsdrošību dzīvojamās mājās

, 05.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru Kabinets šodien, 5.februārī, atbalstījis Iekšlietu ministrijas izstrādātos grozījumus Ugunsdrošības noteikumos, kas nosaka ēku, telpu un dzīvokļu īpašnieku, valdītāju, pārvaldnieku, kā arī īrnieku un nomnieku pienākumus ugunsdrošības jomā, liecina sniegtā informācija medijiem.

Projekts nosaka, ka ugunsdrošību dzīvojamā mājā vai dzīvoklī nodrošina tā īpašnieks (valdītājs), pārvaldnieks, īrnieks. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašniekam (valdītājam) vai pārvaldniekam ir pienākums nodrošināt ugunsdrošību koplietošanas telpās, nodrošināt ugunsdrošības inženiertehnisko sistēmu un aprīkojuma ekspluatāciju atbilstoši ražotāja tehnisko noteikumu un normatīvo aktu prasībām, izstrādāt ugunsdrošības instrukciju un iesniegt to dzīvokļu īpašniekiem (valdītājiem) vai īrniekiem, kā arī uzturēt kārtībā lūkas, ārējās kāpnes un pārejas uz blakus sekcijām dzīvojamo māju lodžijās.

Tāpat grozījumi paredz konkretizēt ugunsdrošības prasības daudzstāvu dzīvojamās mājās un svītrot vairākas prasības, kas zaudējušas aktualitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstās energoresursu un apkures cenas daudzus pamudinājušas sākt plānot ēku ārsienu siltināšanu. Kādus siltināšanas materiālus izvēlēties? Akmens vate, putu polistirols un vēl citi – kurš no tiem ilgtermiņā būs labāka izvēle? Lasi un uzzini vairāk!

Fasādes siltināšana – kāpēc tā nepieciešama

Vairums Latvijas iedzīvotāju dzīvo ēkās, kas celtas pirms vairākām desmitgadēm un neatbilst mūsdienu energoefektivitātes rādītājiem. Samazinot siltuma zudumus, iespējams būtiski ietaupīt –, lai nodrošinātu komfortablu iekštelpu temperatūru, vajadzēs patērēt mazāk energoresursu un attiecīgi mazāk maksāt.

Siltināšanas materiālu veidi

Foto: Freepik.com

Plānojot ēkas siltināšanu, galvenais jautājums ir, kuru no siltināšanas materiāliem izvēlēties – ikvienam no tiem ir savas priekšrocības, taču ir arī trūkumi un lietošanas specifika, kas jāņem vērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Bez valsts mehānismiem koksnes izmantošana būvniecībā būs fragmentāra

Māris Ķirsons, 03.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koksnes izmantošanu būvniecībā Latvijā bremzē vēsturiski stereotipi, normatīvie akti un valstisku stimulu trūkums sava resursa pilnvērtīgākai izmantošanai pašu zemē.

Tādu ainu rāda Dienas Biznesa sadarbībā ar Latvijas meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotā diskusija par koka izmantošanu būvniecībā Latvijā un ārzemēs. Latvijā ir publiskās ēkas, ražotnes, noliktavas, infrastruktūras celtnes, kuras būvētas no koka, taču tādu ir salīdzinoši maz, labāka situācija ir ar privātmājām.

Ražojam, bet patērē ārzemnieki

“Latvijā ražo koka mājas, bet tās pārdod ārzemēs, praktiski visā pasaulē, jo grūti iedomāties kādu vietu, kur nebūtu Latvijā izgatavoto māju,” skaidro biedrības Zaļās mājas izpilddirektors Kristaps Ceplis. Latvijā ir uzņēmumi, kuri spēj saražot, Latvijā ir resursi (koksne), no kā saražot, bet produkcija nonāk ārzemēs. “Latvijā nav nekādu motivējošu rīku, lai būvētu koka ēkas, un ir liela vēsturiska stereotipu ietekme attiecībā par koka ēku ugunsdrošību. Cilvēkiem ir stereotips, ka koks pūst, vērpjas, deg, bet, ja izmantosim betonu un minerālus, visas problēmas būs atrisinātas, neiedziļinoties tajās blaknēs, kas mēdz būt visa veida būvēs,” skaidro koka ēku būvniecības uzņēmuma vadītājs Krists Slokenbergs. Viņš norāda, ka ne no valsts, ne arī pašvaldību puses nav neviena instrumenta, kas stimulētu būvēt ēkas no koka. “Labā ziņa, ka koka būvju skaits Latvijā tomēr pieaug, jo mīti par koku pirms gadiem desmit bija daudz ietekmīgāki, vienlaikus pieauguma temps ir pārāk lēns,” tā K. Slokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vilcinoties saskaņot mežu apsaimniekotāja sagatavoto ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu, trijās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās pieaug risks, ka "sarkanais gailis" var sarīkot orģijas.

Ar paradoksālu situāciju saskāries valsts mežu apsaimniekotājs a/s Latvijas valsts meži (LVM), jo Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija vilcinās saskaņot ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānu.

"Esošā situācija, kad mums administratīvi netiek atļauts laikus realizēt ugunsdrošības plānos paredzētos darbus, rada pamatu bažām, ka 2020. gada meža ugunsnedrošajā laikposmā LVM nebūs iespēja nodrošināt pilnvērtīgu ugunsdrošības preventīvo pasākumu realizēšanu minētajos dabas liegumos," uzsver LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Viņš skaidro, ka, lai veicinātu ātru, operatīvu un sekmīgu meža ugunsgrēku atklāšanu, ierobežošanu un likvidēšanu, LVM visā apsaimniekoto mežu teritorijā ir izstrādājusi ugunsdrošības preventīvo pasākumu plānus, kas saskaņoti ar Valsts meža dienestu. LVM papildus izstrādāja arī individuālus plānus īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kuru īstenošanai nepieciešams ne vien Valsts meža dienesta saskaņojums, bet arī Dabas aizsardzības pārvaldes apstiprinājums. Kopumā Latvijā šis plānu saskaņošanas process ir noritējis sekmīgi, tomēr Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija ar Valsts meža dienestu saskaņotos preventīvos plānus nav atļāvusi realizēt, liekot šķēršļus ugunsdrošības preventīvo pasākumu īstenošanai trīs īpaši aizsargājamās dabas teritorijās - dabas liegumā "Stikla purvi", "Ovīši" un "Ances purvi un meži". LVM pauž bažas un neizpratni par izveidojušos situāciju, kad šāda vilcināšanās būtiski palielina ugunsdrošības risku šajās nozīmīgajās teritorijās. LVM aicina atbildīgās valsts institūcijas un amatpersonas operatīvi iesaistīties ugunsgrēku risku mazināšanā dabas liegumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Arī Homburg Mežciema tirdzniecības centra jaunbūves dokumentācijā atklātas nepilnības

LETA, 02.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot pārbaudi SIA Homburg Bikernieku Properties Mežciemā attīstītā tirdzniecības centra jaunbūvē, Rīgas pilsētas būvvalde atklājusi vairākas nepilnības būvobjekta dokumentācijā, informēja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Apsekošanas brīdī būvobjektā nebija atrodams autoruzraudzības darbu žurnāls, savukārt būvdarbu žurnālā konstatētas nepilnības. Tāpat būvinspektori objektā nav atraduši nepieciešamos būvskrūvju montāžas savienojumu kvalitātes kontroles rezultātus.

Vircavs norādīja, ka ēka faktiski ir pabeigta, tāpēc attīstītājiem un būvniekiem būs jāvēršas būvvaldē ar iesniegumu par būves gatavību nodošanai ekspluatācijā. Būvvalde atkārtoti pārbaudīs ēkas konstrukcijas un lems par papildu tehniskās ekspertīzes nepieciešamību.

Septembrī Homburg grupa informēja, ka šā gada nogalē Biķernieku ielā durvis vērs jauns Maxima XX lielveikals. Jaunajā ēkā vairāk nekā 4800 kvadrātmetru platībā iecerēts Maxima XX lielveikals, bet aptuveni 700 kvadrātmetros - Super Action sadzīves preču un dažādu mājas lietu tirgotava, kā arī citas mazāka mēroga tirdzniecības vietas. Tirdzniecības centra kopējā platība - ap 7000 kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drošības policija sāk pārbaudi par filmas Uzvaras diena – mūsu svētki saturu.

Pārbaude sākta, pamatojoties uz apvienības Tēvzemei un Brīvībai/LNNK iesnieguma, raksta Diena.

Pēc filmas satura analīzes Drošības policija lems uzsākt vai atteikt kriminālprocesa ierosināšanu.

Db.lv jau ziņoja, ka filma uzskatāma par klaji propagandiskuun neatbilstošu Latvijas kā neatkarīgas demokrātiskas valsts vērtībām, jo tā ir tapusi pamatojoties uz PSRS laika dokumentālā kino hronikām, slavinošā gaismā parādot padomju okupācijas karaspēku, bija teikts partijas paziņojumā presei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

PVD publiskos importa saldumu un piena produktu zīmolus, kuriem atklās neatbilstības

LETA, 06.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) publiskos tikai tos pārbaudītos importētos saldumu un piena produktu zīmolus, kuriem atklās neatbilstības ar Rietumeiropā tirgotajiem produktiem, aģentūrai LETA pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa norādīja, ka PVD turpina ņemt importa saldumu un piena produktu paraugus un analizēt marķējumu, lai pārbaudītu šo produktu atbilstību analoģiskiem Rietumeiropā tirgotajiem produktiem. «Dienests publiskos tos zīmolus, kuru produktiem tiks konstatētas neatbilstības,» sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Meistere atzīmēja, ka pagaidām ir pāragri runāt arī par to, cik izmaksās paraugu izmeklēšana. Piemēram, laboratorisko izmeklējumu izmaksas pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «Bior» («Bior») varēs aprēķināt tad, kad būs skaidrs, kādi produkti tiks testēti un uz kādiem rādītājiem testēti.

PVD pārbaudīs, vai Latvijā tirgotajiem ārvalstu produktiem ir tāds pats sastāvs kā citur ES valstīs

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn par 145 % pieaugusi fizisko personu reģistrēto komercķīlu maksimālo prasījumu kopsumma, kamēr juridiskajām personām šī summa augusi tikai par 5.7 %.

To liecina SIA Lursoft pētījums pēc Uzņēmumu reģistrā reģistrētajiem komercķīlu pieteikumiem. «Lai arī pērn turpināja pieaugt pret komercķīlu izsniegto kredītu apjoms, taču tā tempi ir ievērojami mazinājušies līdz 5.7 % - no vairāk nekā 50% (2006.g. - 55,1%, 2005.g. - 60%, 2003.g.- 73,2%) iepriekšējos gados,» skaidro SIA pārstāvis Ainars Brūvelis. Viņš aplūkojot komercķīlu ņēmēju (kreditoru) struktūru, secina, ka izmaiņas nav skārušas visus komercķīlu ņēmējus vienādi - ja juridisko personu izsniegto kredītu pret komercķīlu pieauguma apjoms ir ievērojami mazinājies, tad fizisko personu - pieaudzis par 145,4% (no 26.7 milj. Ls 2006. g. līdz 65.7 milj. Ls - 2007. g.). Kopā 2007. gadā reģistrēta 27 071 komercķīla, kas ir par 20.4 % vairāk nekā 2006. gadā. Kopējā maksimālo prasījumu summa pērn sasniedza 14.45 miljardus Ls. 2008. gada janvārī spēkā bija komercķīlas par kopējo maksimālo prasījumu summu - 26,8 miljardiem Ls. Jāņem vērā: personas reģistrētā komercķīlas maksimālā prasījuma summa nenozīmē, ka persona ir aizņēmusies tik lielu summu, skaidro A. Brūvelis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa parkā “Ulmaņa parks II” Mārupē 22. novembrī atklāta jaunā “Folded Box” iepakojuma un galda spēļu ražotne ar Baltijā unikālu tehnoloģisko procesu, kura rezultātā tiek izgatavotas cietā kartona kastes.

Uzņēmums investējis vairāk nekā 1,7 miljonus eiro jaunu iekārtu iegādē, tādējādi ar kārtu palielinot ražošanas jaudas, lai tirgū piedāvātu augstas kvalitātes ilgtspējīgu iepakojumu un konkurētu ar ražotājiem Ķīnā.

Ražotne uzsākusi darbu 2700 kvadrātmetru plašās telpās “Piche” attīstītajā biznesa parkā “Ulmaņa parks II” Mārupē. 2023. gadā uzņēmums plāno izgatavot vairāk nekā 2,5 miljonus cietā kartona kastu.

“Līdz šī gada beigām jaunajā “Folded Box” ražotnē tiks iedarbinātas 22 jaunas iekārtas, tajā skaitā tādas retas tehnoloģijas kā pužļu izciršanas līnija, kāršu izciršanas iekārta un pilnas komplektācijas ploteris. Jaunākais papildinājums visai ražošanas sistēmai būs unikāla papīra reljefa veidošanas iekārta, kuru izvēlējāmies iegādāties, reaģējot uz izaicinājumiem izejvielu pieejamībā kā Eiropā, tā arī Āzijā,” stāsta ražotnes vadītājs Austris Polis, piebilstot, ka Baltijas un Skandināvijas klienti varēs samazināt ģeopolitiskos, loģistikas, kā arī kvalitātes riskus, kas saistīti ar iepakojuma iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Uzņēmēji arvien vairāk domā par ilgtspēju

Armanda Vilciņa, 24.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai pasaules kontekstā tiek piešķirta arvien lielāka vērtība, banku veiktās aptaujas gan rāda, ka daļa vietējo uzņēmumu uz šiem jautājumiem joprojām raugās tikai caur atkritumu šķirošanas un resursu patēriņa samazināšanas prizmu.

Lai bizness mūsdienās gūtu panākumus, tam ir jābūt ilgtspējīgam, jo ilgtspēja palīdz ne tikai inovāciju ieviešanā un izaugsmē, bet arī būtiski palielina uzņēmumu konkurētspēju, atzīmē Madara Apsalone, Philip Morris ārējo attiecību vadītāja Latvijā. Viņa stāsta, ka Philip Morris ilgtspējas stratēģija primāri balstās ESG principiem, kas sevī ietver dažādus vides, sociālos un pārvaldības procesus. Atbilstoši tam pēdējo gadu laikā Baltijas reģionā ieviesti vairāki uzņēmējdarības ilgtspējas veicināšanas pasākumi - tie saistās gan ar darbinieku labbūtības uzlabošanu, gan vides aspektiem, tajā skaitā uzņēmuma ekoloģiskās pēdas samazināšanu, teic M.Apsalone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas augstākās klases jeb premium privātmāju tirgū nozīmīgāko lomu joprojām ieņem Jūrmala. Šogad pirmajos sešos mēnešos kūrortpilsētā notikuši 12 premium privātmāju darījumi 10,2 miljonu eiro vērtībā jeb 70% no visiem premium māju pirkumiem valstī, liecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby’s International Realty" veiktais pētījums par darījumu aktivitāti.

2020.gada pirmajā pusgadā trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā.

Datu apkopojumā pētīta informācija par dzīvokļiem un apbūvējamo zemi vērtībā virs 150 000 eiro un privātmājām, kas maksājušas dārgāk nekā 350 000 eiro. Pirmajā pusgadā piedzīvotā pandēmija atstājusi zināmu iespaidu arī uz premium privātmāju darījumiem: 6 mēnešos kopumā fiksēti 17 premium privātmāju pirkumi par kopējo summu 12.4 milj. eiro, kas salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, ir par 7 darījumiem mazāk jeb par 4.1 milj. eiro mazākās darījumu summās. Tiesa, ja salīdzina šī pusgada datus ar senākiem datiem, redzams, ka pirms pāris gadiem - 2018.gada 6 mēnešos - kopumā tika iegādāts vēl mazāk premium privātmāju - 15.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ludviks: Aksenoks un Škapars aiz uzbrukumiem citiem slēpj savu neizdarību

, 31.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Almers Ludviks (LPP) vēlas informēt sabiedrību, ka Jaunā laika (JL) domes frakcijas paziņojumi presei saistībā ar azartspēlēm apzināti un nelietīgi maldina sabiedrību.

"Man šāda darba taktika, kādu domē piekopj JL, šķiet pilnībā nepieņemama, un tai nav nekāda sakara ar sabiedrības interesēm," savu sašutumu pauž A.Ludviks.

JL izteikumus Ludviks uzskata par absurdiem, secinot, ka JL pārstāvji domē pielieto ne tikai tendenciozu demagoģiju, bet arī neslēptus melus, lai attaisnotu savu nespēju organizēt darbu Rīgas domē.

JL 30.01.2007 medijiem izplatītajā paziņojumā pausto informāciju, ka "skaidrojums par iespējamo kontroles trūkumu un atbildīgu darba pienākumu veikšanu, kā arī administratīvā un politiskā atbildība, ko koalīcijas frakcijas pārmet pilsētas izpilddirektoram, patiesībā būtu jāprasa no A.Ludvika" var tulkot kā JL domes pārstāvju samērā neveiksmīgu mēģinājumu izvairīties no atbildības, īsti neizprotot pienākumu sadalījuma būtību Rīgas domē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados uzsākto apmācību programmu uzņēmumiem, "SEB banka" jau piekto reizi izsludina pieteikšanos biznesa pilnveidei veltītajai Izaugsmes programmai.

Šogad programma norisināsies virtuāli, tādējādi paplašinot iespējamo dalībnieku loku, jo apgūt programmas sniegtās iespējas tagad varēs no jebkuras vietas Latvijā vai pat esot ārpus tās.

Uzņēmumu izaugsmes programmu "SEB banka" īsteno sadarbībā ar vadības konsultāciju uzņēmumu "Civitta Latvija". Dalība programmā uzņēmumiem ir bez maksas, "SEB banka" tās īstenošanā iegulda 40 000 eiro gadā.

Covid-19 krīze skaidri iezīmējusi to, ka biznesa pasaulē procesus un notikumus paredzēt ir neiespējami, tāpēc jāmāk pielāgoties katrai situācijai, turklāt, no situācijas jāiziet kā ieguvējam. Jaunu prasmju un zināšanu apguve īpaši svarīga uzņēmumiem ir šobrīd, kad jādomā par sava biznesa saglabāšanu un attīstīšanu arī nākotnē.

Komentāri

Pievienot komentāru