Nekustamais īpašums

Tikai seši industriālie parki Latvijā pilnība veic šādu parku funkcijas

Ingrīda Drazdovska [email protected], 01.10.2004

Jaunākais izdevums

Pašlaik Latvijā ir tikai 6 industriālie parki, kas pilda visas vai lielāko daļu industriālo parku funkciju. Tie ir Rīgas Industriālais parks, Business Park Siva, Nordic Industrial Park, Nordic Technology Park un Rīgas brīvostas industriālais parks Vega, un industriālais parks Liepājā, — liecina Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācija (LTCIA) veiktais pētījums. Pārējie parki vai nu ir izveides stadijā vai nepilda industriālo parku funkcijas, vai arī pēc būtības vairāk atbilst tehnoloģiskajiem parkiem (Latvijas Tehnoloģiskais centrs, Latvijas Tehnoloģiskais parks). Latvijā nav neviena zinātniskā parka. Pārējie pastāv vai nu tikai uz papīra vai arī nesniedz pievienotās vērtības pakalpojumus, piemēram, modernu infrastruktūru, profesionālu parka apsaimniekošanu, konsultatīvos pakalpojumus u.c. Konstatēts, ka kopējā iznomājamā platība esošajos industriālajos parkos ir ap 250 tūkst. m2. No tiem ap 80 % ir rekonstruēti industriālie objekti, bet 20 % ir t.s. green – field projekti. Vidējais industriālo parku platību noslogojuma rādītājs pašlaik ir 67.6 % (2002. gadā – 48.4%). Nomas maksa industriālajos parkos ir no 0.5 lidz 6.5 Ls/m2 — biroja telpām, no 0.5 līdz 1.65 Ls/m2 — noliktavu telpām, no 0.5 līdz 2 Ls/m2 — ražošanas telpām. Starp nomniekiem industriālajos parkos dominē ražošanas uzņēmumi – 79.3 %; 14.2 % ir pakalpojumi sniedzēji, 3.6 % — vairumtirdzniecības uzņēmumi, bet 2.14 % — IT tehnoloģiju uzņēmumi. 58.3 % nomnieku ir starptautiski uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja enerģijas potenciāls Latvijā pašlaik netiek izmantots, taču perspektīvā vējš kļūs par būtisku spēlētāju enerģētikas sektorā un varēs aizstāt elektroenerģijas importu, tādējādi paaugstinot valsts energodrošību.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta SIA Latvijas vēja parki valdes priekšsēdētājs Jānis Urtāns. Viņš norāda, ka iecerēto vēja parku izveide Latvijā prasa ne tikai daudz pūļu un zināšanu, lai varētu iegūt attiecīgās atļaujas, bet arī izskaidrošanas darbu.

Kāda ir pašreizējā situācija ar vēja parku izveidi valsts mežos?

Saskaņā ar 2023. gada 28. novembra Latvijas valdības lēmumu SIA Latvijas vēja parki ir piešķirtas astoņas teritorijas ar kopējo platību 39 941 ha, lai tajās uzstādītu elektroenerģijas ģenerācijas jaudas 800 MW apmērā (aptuveni 120 vēja staciju torņi ar vienas turbīnas jaudu līdz 8MW). Ir noteiktas astoņas vēja parku lokācijas vietas — divas Kurzemē (Ventspils 1 un Ventspils 2) , divas — Vidzemē (Limbaži un Valmiera- Valka), divas Vidzemē - Zemgalē (Ogre- Aizkraukle- Bauska un Bauska - Ķekava - Ogre) un divas Latgalē (Balvi- Ludza un Augšdaugava).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Industriālo parku attīstību kavē būvizmaksas un nodoklis ēkām

, 25.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas (LTCIA) veiktais pētījums liecina, ka šobrīd Latvijā darbojas un uzņēmumiem telpas nodrošina 23 industriālie parki ar kopējo platību 460 ha. Parku attīstītāji atzīst, ka veiksmīgu parku attīstību kavē augstās būvizmaksas un nekustamo īpašumu nodoklis ēkām, kas no šā gada 1.janvāra tiek aprēķināts nevis pēc bilances, bet ēku kopplatības.

Tāpat par nozīmīgu kavēkli parku attīstībai tika minēts sarežģītais un birokrātiskais komunikācijas tīklu izveides process, ko ietekmē kvalitatīvu teritorijas plānojumu un valsts atbalsta trūkums.

Reāli darbojošos industriālo parku kopējā teritorijas platība ir 460 ha, kas salīdzinājumā ar pērno gadu ir palielinājusies par gandrīz 110 ha (2006. gadā 350 ha). Šajos parkos iznomājamā telpu platība ir ap 1 000 000 kv.m., no kuriem vairāk nekā pusi veido NP Properties industriālie parki (57 ha).

Pēc kopplatības lielākie industriālie parki Latvijā ir Dominante (65 ha), Dommo (58 ha), NP Industrial Village (55 ha), kas visi ir tā dēvētie jaunizveidojamie industriālie parki. No attīstības stadijā esošajiem projektiem lielākais ir Bauskas pašvaldības attīstītais industriālais un loģistikas parks (100 ha).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" plānotās investīcijas vēja parku izveidē būs vienas no lielākajām Latvijas vēsturē un sasniegs vienu miljardu eiro, pirmdien kopuzņēmuma dibināšanas pasākumā sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka jau pirms 24.februāra, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, jau tika domāts, kā nodrošināt valsts energoneatkarību, lai elektrība būtu ar samērīgu cenu un nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju.

Kariņš uzsvēra, ka šim mērķim ir jāizmanto vietējie atjaunojamie energoresursi un viens no tiem ir vēja enerģija. Pēc šī projekta īstenošanas Latvija no elektroenerģijas importētāja varētu kļūt par elektrības eksportētāju. Patlaban 40% no nepieciešamās elektroenerģijas Latvija saražo pati, bet 60% importē. Ja līdz šim galvenais importa avots bija Krievija, tad tagad šis avots ir jāaizmirst, uzsvēra premjers.

"Šis ir vidējā termiņa risinājums, kas ļaus energoapgādes ziņā kļūt pilnīgi neatkarīgiem un būs mazāk jāizmanto fosilie resursi," teica Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vai lieljaudas saules parku tirgus pārkarsīs?

Kaspars Cikmačs, AS "Latvenergo" Attīstības direktors, valdes loceklis, 23.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industriālie lieljaudas saules parki sekmēs Latvijas energoneatkarību, lai mazinātu dažādu ārējo faktoru ietekmi elektroenerģijas tirgū.

Karstajās vasaras dienās mums trūkst savu elektroenerģijas ražošanas avotu, jo vasarā Daugavā ir zema ūdens pietece, un mazā siltumenerģijas pieprasījuma dēļ koģenerācijas termoelektrostacijas darbināt ir mazāk efektīvi. Šajās situācijās saules parki sekmēs to, ka saulainajos periodos elektroenerģijas cenas būs būtiski zemākas.

Baltijā ir daudz dažādu attīstītāju sākti saules parku projekti atšķirīgās attīstības stadijās. Vienus no tiem attīsta profesionāli un enerģētikā pieredzējuši, citus tādi, kas izmēģina laimi jaunā biznesa virzienā saklausot, ka tur varētu būtu El Dorado.

2022. gada augstās elektrības cenas radīja bažas, ka tādas tās būs mūžīgi un varbūt pat pieaugs, tādēļ gan Baltijas valstīs, gan citur Eiropā strauji aug uzstādīto saules elektrostaciju skaits. Pēc SolarPower Europe (SPE) apkopotajiem datiem Eiropā 2022. gadā jaunu saules enerģijas jauda sasniedza 41,4 GWp, pieaugot par gandrīz 50 % salīdzinājumā ar 28,1 GWp 2021. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Elita Moiseja: industriālajos parkos aktivitāte būtu uz pusi lielāka, ja būtu valsts atbalsts

Ingrīda Drazdovska, 07.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji pasaule praksei, Latvijā netiek izmantota puse no funkcijām, ko paredz un nodrošina industriālie parki, uzskata industriālo parku attīstītāja un apsaimniekotāja Nordic Partners Properties valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja.

Šāda situācija izveidojusies, jo Latvijā šī nozare nav sakārtota un nefunkcionē valsts mērogā, kas savukārt neļauj nodrošināt lielu daļu atbalsta mehānismu industriālo parku nomniekiem. Apmēram pirms desmit gadiem Latvijas valdība izveidoja industriālo parku atbalsta koncepciju, taču tā netika ieviesta. Rezultātā industriālo parku joma attīstās pašplūsmā, balstoties uz privātu iniciatīvu, bez valdības atbalsta.

Viņa atgādina, ka Latvijas industriālajos parkos darbojas ārvalstu un pašmāju ražotāji, bet Latvijā industriālie parki joprojām tiek pieskaitīti kategorijai «operācijas ar nekustamo īpašumu», kas ir pretrunā ar pasaules praksi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu valsts kapitālsabiedrību a/s Latvenergo un a/s Latvijas valsts meži kopuzņēmums SIA Latvijas vēja parki, investējot ap 980 milj. eiro, varētu saražot 2,4 TWh elektroenerģijas, kas nodrošinātu vairāk nekā 30% no Latvijas elektroenerģijas patēriņa pērn.

Elektroenerģijas cenas šogad pārspēj vienu rekordu pēc otra un jaunas, atjaunojamos energoresursus izmantojošas stacijas ir ļoti nepieciešamas, jo īpaši, ja Eiropas Zaļais kurss paredz slēgt elektrības un siltuma stacijas, kurās kā izejvielu izmanto degslānekli un ogles. Tiesa, līdz pirmajai kWh, ko saražotu SIA Latvijas vēja parki, būs vēl pāris gadi jāpagaida.

Jaunizveidotā kopuzņēmuma valdes priekšsēdētāja Ilvija Boreiko norādīja, ka pašlaik svarīgākais uzdevums ir veikt visa veida izpētes darbus, piemēram, izmērīt vēja stiprumu konkrētās potenciālajās vēja parku atrašanas vietās, izpētīt putnu un sikspārņu populācijas un atrast pievilcīgākās – izdevīgākās vēja parku izvietošanas vietas. Un tikai pēc tam varētu sākties reāli vēja parku izveides darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien apstiprināja SIA "Latvijas vēja parki" maksājumu 3 142 877 eiro apmērā par tiesībām noslēgt apbūves tiesību līgumu stratēģiski nozīmīgu vēja parku izvietošanai valsts meža zemē.

Apbūves tiesības piešķirs aptuveni 39 941 hektāram valsts meža zemes. Plānotā vēja parku minimālā jauda būs 800 megavati.

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka summu noteicis neatkarīgs vērtētājs. "Latvijas vēja parki" to maksās no saviem līdzekļiem. Maksājumu saņems valsts meža zemes pārvaldītājs - AS "Latvijas valsts meži" (LVM). Savukārt apbūves tiesību līguma termiņš būs 30 gadi, ar tiesībām to pagarināt, ja to pieļauj normatīvais regulējums.

Pēc projektēšanas posma, lai izvietotu ap 120 turbīnu, būs jāatmežo vidēji viens hektārs uz katru turbīnu. Tas nozīmē, ka no gandrīz 40 000 hektāru, kas paredzēti vēja parku ierīkošanas izpētei, vēja parku būvēšanai atmežos ap 120 hektāru, savukārt 99% no minētās teritorijas varēs turpināt meža apsaimniekošanu, norāda ZM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pēdējā pusgada tendences industriālo platību tirgū

Ingrīda Drazdovska [email protected], 01.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā pusgadā, strauji attīstoties industriālo parku segmentam, nozarē iezīmējas vairākas būtiskas tendences: tirgū sevi piesaka arvien jauni industriālo parku attīstītāji ar lieliem un kvalitatīviem ilgtermiņa parku projektiem, Latvijā vairāk tiek attīstīti loģistikas centri un noliktavas, nevis ražošanas telpas, kā arī nomnieki kļuvuši daudz prasīgāki pret parku attīstītājiem un apsaimniekotājiem kvalitātes un piedāvātā servisa jomā, - informē Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācija (LTICA). Tuvākajos piecos gados tirgū parādīsies vairāki moderni industriālie parki, kas piedāvās ļoti kvalitatīvas telpas. Kaut arī pieprasījums pēc tām arī pieaug, tomēr tendences Austrumeiropā liek attīstītājiem būt piesardzīgiem ar optimistiskām prognozēm. Kopējo industriālo parku projektu bilancē greenfield (jaunizveidojami) parki ieņem tādu pašu daļu kā rekonstruētie jeb brownfield (rekonstruēti) parki. Pēdējo mēnešu laikā tirgū sevi pieteikuši divi lieli greenfield parki (Dominante Park un Domno Biznesa Parks), kuru priekšrocība ir to atrašanās vieta blakus stratēģiski nozīmīgiem autoceļiem, parku tuvums Rīgai. Jaunie parku attīstītāji dod priekšroku loģistikas un noliktavu telpu attīstīšanai, jo ražošanas telpu sagatavošana ir daudz specifiskāka, prasa zināšanas un arī lielākas investīcijas. Šobrīd lielākais industriālo parku attīstītājs, kas specializējies ražotāju vajadzībām telpu sagatavošanā, ir „NP Properties”. Nomas maksa industriālajos vai loģistikas parkos paliek nemainīga 4-6 eiro/kv.m. Rīgā tā ir nedaudz augstāka 6 – 10 eiro/kv.m. Tirgū vispieprasītākās ir 1000 – 2500 kv.m plašas industriālās telpas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķīmiskās šķiedras rūpnīcas vietā būs industriālais parks

, 09.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar agrākās Daugavpils ķīmiskās šķiedras rūpnīcas ēku iegādi NP Properties uzsācis jauna industriālā parka NP Daugavpils Biznesa Parks attīstīšanu Latgalē ar kopējo iznomājamo telpu platību 194 tūkst.kv.m., Db.lv informēja NP Properties izpilddirektore Elita Moiseja.

Plānots, ka parka iegādes un rekonstrukcijas pirmajā kārtā tiks ieguldītas 9,5 milj.eiro lielas investīcijas.

NP Properties tā būs jau piektā padomju laiku rūpnīca, kas no sava laika fiziski un morāli nokalpojušas teritorijas tiks rekonstruēta par modernu industriālu parku. Savukārt kompānijas izveidotajā industriālo parku ķēdē tas būs jau devītais industriālais parks.

NP Properties ir izveidojusi industriālo parku ķēdi, kurā šobrīd ir jau deviņi industriālie parki dažādās attīstības stadijās Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Olainē, Rēzeknē, Salaspilī un Ventspilī. NP Properties ir lielākais industriālo parku attīstītājs ne tikai Latvijā, bet Baltijā. Kompānijai piederošo parku kopējā platība ir 198 ha, un iznomājamā telpu platība ir 571 tūkst.kv.m.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pētījums: Ventspils osta var piedāvāt atbilstošu pakalpojumu atkrastes vēja parku attīstītājiem

Db.lv, 24.04.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils osta jau tagad var piedāvāt atbilstošu pakalpojumu atkrastes vēja parku attīstītājiem, informē Ventspils Brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa.

Nīderlandes kompānijas "Witteveen+Bos" pētījumā par Ventspils ostas pielāgošanu atkrastes vēja parku apkalpošanai secināts, ka visa potenciāla jēgpilnai izmantošanai Ventspils ostā nepieciešams uzbūvēt no izmaksu un izmantošanas viedokļa efektīvu termināli Ziemeļu mola rajonā.

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs norāda, ka enerģētiskās neatkarības un klimata neitralitātes mērķu sasniegšanai Baltijas jūras reģionā attīstās atjaunojamās enerģijas projekti, kas ir ne tikai pavērsiens enerģētikā, bet arī maina veidu, kā ostas var dot savu pienesumu kopējā ekonomikas noturēšanas un attīstīšanas procesā.

"Ja vairāk nekā gadsimtu Ventspils osta galvenokārt kalpoja par fosilās enerģijas nodrošināšanas tranzīta punktu, tad tagad tā paralēli esošajiem darbības virzieniem var transformēties par enerģijas ostu daudz plašākā tvērumā - te mēs runājam par atjaunojamo enerģiju, ūdeņraža ekonomiku, arī Latvijas produktu eksportu," skaidro Udodovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties atlases procedūrai, par SIA "Latvijas vēja parki" valdes priekšsēdētāju iecelts Jānis Urtāns, informē AS "Latvenergo".

Valdes priekšsēdētāja atlases procedūru īstenoja SIA "Latvijas vēja parki" dalībnieku sapulces izveidota nominācijas komisija. No 2023. gada 30. oktobra SIA "Latvijas vēja parki" valde strādās divu cilvēku sastāvā, valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs Jānis Urtāns, valdes locekles pienākumus turpinās pildīt Baiba Zauere.

Izsludinot atklātu pieteikšanos uz SIA "Latvijas vēja parki" (LVP) valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem, uz valdes priekšsēdētāja amatu tika saņemti 18 pieteikumi. Vērtējot kandidātus trīs kārtās, veicot padziļinātu personības kompetenču vērtēšanu un intervijas ar situāciju analīzi, pēc nominācijas komisijas darba LVP dalībnieku sapulce par valdes priekšsēdētāju iecēla Jāni Urtānu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas meži uzsāk Rīgas dārzu un parku pārņemšanu

Elīna Pankovska, 23.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki 132 darbinieki noslēguši darba līgumu ar pašvaldības SIA Rīgas meži, kas pārņem aģentūras funkcijas. Darba līgumos saglabāti visi iepriekšējie nosacījumi. Plānots, ka uzņēmuma pārņemšana tiks realizēta līdz 1.aprīlim.

Saskaņā ar Rīgas domes šā gada janvāra lēmumiem aģentūra Rīgas dārzi un parki tiek likvidēta un tās funkcijas tiek nodotas SIA Rīgas meži. Tas tiekot darīts, lai Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanu padarītu efektīvāku, un plānots, ka šādā veidā varēs ietaupīt apmēram 500 tūkst. Ls.

SIA Rīgas meži apsaimnieko pašvaldībai piederošos mežus vairāk nekā 56,7 tūkst. hektāru platībā ārpus pilsētas robežām. Par līdzekļiem, ko Rīgas meži nopelna no mežu izmantošanas, tiek kopti Rīgas pilsētas teritorijā esošie meži – Mežaparkā, Biķerniekos, Mangaļos un citviet, iepriekš informēja Rīgas vicemērs Andris Ameriks un norādīja, ka pašlaik Rīgas meži to dara ar saviem darbiniekiem un savu tehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Ameriks: Rīgas dārzus un parkus plānots pievienot Rīgas mežiem; Kalnkaziņš Rīgas mežos nestrādās

BNS, 16.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības aģentūru Rīgas dārzi un parki pašvaldībai piederošajam mežu apsaimniekotājam Rīgas meži plānots pievienot līdz pavasarim – nākamā gada 1.aprīlim, atklāj Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Viņš klāstīja, ka pašlaik Rīgas meži pārvalda ārpus pilsētas esošās Rīgas pašvaldībai piederošās mežu teritorijas, kas ir divreiz lielākas par Rīgu – pašlaik Rīgas platība ir 30 tūkstoši hektāru, bet aiz Rīgas pilsētai pieder vēl 56 tūkstoši hektāru plašu teritoriju.

Par līdzekļiem, ko Rīgas meži nopelna no mežu izmantošanas, tiek kopti Rīgas pilsētas teritorijā esošie meži – Mežaparkā, Biķerniekos, Mangaļos un citviet, informēja vicemērs un norādīja, ka pašlaik "Rīgas meži" to dara ar saviem darbiniekiem un savu tehniku. Precīzi to pašu dara arī Rīgas dārzi un parki, tikai šī aģentūra pļauj un uztur kanālmalas un pilsētas parkus. «Rīgas dārzu un parku rīcībā ir tieši tāda pati tehnika kā Rīgas mežiem, lai gan to atbildībā ir nevis 4,5 tūkstoši hektāru pilsētas mežu, bet 270 hektāru kanālmalu, parku un skvēru teritoriju. Manuprāt, traktoriņš, ar ko tiek veikti šie darbi, varētu piederēt vienai organizācijai un vienu dienu sakopt vienu pilsētas zaļo zonu, bet citā kādu citu,» viņš paskaidroja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā nekustamo īpašumu ballīte tiešām beigusies

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 25.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ballīte tiešām ir beigusies, un šā gada pirmajā pusgadā Rīgā būtiski sarucis kā lielo nekustamā īpašuma darījumu kopskaits, tā arī tajos figurējošās summas, – to rāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā šā gada pirmajā pusgadā.

Pagājušā gada pirmajā pusgadā galvaspilsētā notika vismaz 70 nekustamā īpašuma darījumi, kuros katra summa bija virs pusmiljona eiro, otrajā pusgadā, neraugoties uz runām par tuvojošos nozares krīzi, šādu darījumu skaits pat palielinājās līdz 86 – un tas, pat neskaitot darījumus ar dzīvokļiem un nedzīvojamām telpām. Šā gada pirmajā pusgadā šis skaits nu ir sarucis līdz 60.

Vēl straujāk samazinājies īpaši lielo darījumu skaits: protams, nevarēja gadīt tādus megadarījumus kā 103 miljonu latu vērtais Domina Shopping pārdošanas darījums pagājušā gada pirmajā pusgadā, un vienalga: pagājušā gada otrajā pusgadā Rīgā vēl notika vismaz 11 nekustamā īpašuma darījumi par četriem miljoniem latu vai lielāku summu, bet šā gada pirmajā pusgadā ir bijis tikai viens nepilnu desmit miljonu darījums, savukārt nākamais lielākais – jau tikai par 3,5 miljoniem latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, otrajā – 51, bet šā gada pirmajā pusgadā – vairs tikai 31.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvenergo varētu pilnībā pārņemt kompāniju Latvijas vēja parki

LETA, 01.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" varētu kļūt par vienīgo vēja parku būvniecībai izveidotās SIA "Latvijas vēja parki" īpašnieci, pārņemot AS "Latvijas valsts meži" piederošos 20% kompānijas kapitāldaļu, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Viņš pieļāva, ka tas varētu notikt jau tuvāko mēnešu laikā.

Līdz ar to "Latvenergo" potenciāli varētu veidot meitasuzņēmumu, kurā iekļautu visus atjaunojamās enerģijas projektus, un kuru vēlāk varētu kotēt biržā, lai piesaistītu finansējumu šo projektu attīstībai.

"Šobrīd mums naudas pietiek, un mēs tuvāko trīs četru gadu laikā neredzam nepieciešamību pēc publiskā akciju sākotnējā piedāvājuma (IPO), bet mums plānā ir izbūvēt diezgan lielus projektus un, iespējams, nākotnē ieguldīsim arī atkrastes vēja parku attīstībā, tad attiecīgi IPO nav slikts veids, kā piesaistīt kapitālu un šos projektus īstenot," piebilda Čakste.

Viņš atzīmēja, ka Igaunijā ir pieņemts lēmums maksimāli izmantot IPO, un līdzīgi plāni ir Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskā transformācija, atjaunojamie energoresursi, to ražošanas bāze, izmantošana Latvijas iedzīvotāju labklājības paaugstināšanai, viedās mājas un pilsētas ir tie izaicinājumi, kuri prasīs mainīt ne tikai savu darbību, bet arī attieksmi visiem lēmumu pieņēmējiem, uzņēmējiem un iedzīvotājiem.

Tādi secinājumi skanēja Kurzemes biznesa forumā, kurš šogad norisinājās Ventspilī, koncertzālē “Latvija”. Kurzemes biznesa forumā piedalījās dažādu jomu un nozaru pārstāvji un savu nozaru speciālisti, kopēji diskutējot par straujo pārmaiņu laiku un to, ka būtiska nozīme ir un būs tiem lēmumiem, kuri jau ir un vēl tiks pieņemti, jo no tiem būs atkarīga visas valsts nākotne.

Izaugsmei vajag platformu

«Lai veiktu ekonomisko izaugsmi, kas balstās uz konkurētspēju un produktivitāti, ir nepieciešami cilvēki, finanšu resursi (investīcijas), to pieejamība un produktivitāte jeb visu procesu paātrināšana, tostarp digitalizācija,» uzsvēra ekonomikas ministre Ilze Indriksone. Viņa norādīja, ka labu iespēju nodrošināšana uzņēmējiem ir Ekonomikas ministrijas darba mērķis. Vienlaikus ministrija vēlas mazināt birokrātiju un noņemt šķēršļus. «Sāksim ar sadaļām - īpašumu attīstīšana un nodokļu nomaksas vienkāršošana, jo Latvijā šim nolūkam tiek patērēts trīs reizes vairāk laika nekā Igaunijā,» stāstīja I. Indriksone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Apstādījumi parkos ir galvenais elements, ar kuru daba ienāk pilsētā. Taču, plānojot parku attīstību, darbs jāvelta mūsdienīgas vides kvalitātes līmeņa celšanai. Lai cilvēks, atnākdams uz parku, var apsēsties uz soliņa, uzlādēt mobilo tālruni, lai viņam ir pieejams WiFi un lai parks tiešām ir rekreācijas zona,» laikraksta Diena uzsver SIA Rīgas meži valdes loceklis Uldis Zommers.

Tas ir darbs, kuru Rīgas mežu aprūpētajos dārzos un parkos profesionāļi tēlaini raksturo kā pogu piešūšanu pie mēteļa – sakopta, prasmīgi kārtībā uzturēta daba ir krāšņa poga pie mēteļa jeb pamata, ko veido katra parka teritorija.

2012. gadā SIA Rīgas meži pārņēma tobrīd likvidētās Rīgas pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki funkcijas un sāka apsaimniekot zaļās teritorijas galvaspilsētā. «Galvenais aģentūras likvidēšanas mērķis bija vēlme atslogot Rīgas pašvaldības budžetu, dārzu un parku apsaimniekošanas funkcijas nododot jau strādājošai pašvaldības kapitālsabiedrībai,» skaidro U. Zommers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" jūras vēja parku attīstīšanā sadarbosies ar Vācijas energokompāniju "RWE", piektdien informēja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Kompānijā skaidro, ka sadarbība ar "RWE", kas ir pasaulē otra lielākā kompānija jūras vēja parku attīstīšanā un trešā lielākā kompānija Eiropā atjaunojamās enerģijas ziņā, sākta, lai veiksmīgi papildinātu ģenerācijas portfeli, veicinātu nacionālo klimata mērķu sasniegšanu un stiprinātu enerģētisko drošību.

Piektdien abas kompānijas parakstīja sadarbības memorandu, kas paredz strādāt pie tā, lai tuvākajos gados Baltijas jūrā izveidotu atkrastes vēja parku.

Čakste teica, ka atkrastes vēja parka izveidi plānots realizēt līdz 2030.gadam.

Viņš uzsvēra, ka Latvijai krasta līnija ir ļoti gara un vēja jaudas Baltijas jūrā ir krietni lielākas, nekā Latvija spēj pati patērēt, tāpēc tiks strādāts arī pie eksporta iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada aprīļa beigās Latvijā plānota jaunā izklaides parka Avārijas brigāde atklāšana. Par ideju, tās īstenošanu un finansējuma piesaisti intervijā biznesa portālam db.lv stāsta pārstāvis Mārtiņš Brezauckis.

Jaunais izklaides parks būs paredzēts ģimenēm ar bērniem līdz 14 gadu vecumam. Parka teritorija aptver vairāk nekā 24 ha un tas atradīsies Lielvārdes novadā, autoceļa Tīnūži - Koknese malā, pretī nobrauktuvei uz Lēdmani. Parks piedāvās Avārijas brigādes pilsētiņu, dinozauru taku, ūdens spēļu laukumu, leļļu taku. Tāpat parkā būs virvju trase, mazā autoskola bērniem, karuseļi un piepūšamās atrakcijas.

- Kad radās ideja par šāda atrakciju parka projektu? Cik ilgs ir bijis process no idejas līdz tās īstenošanai?

Ideja par to, ka Latvijā vajag savu tematisko atpūtas parku radās jau 2014.gadā, kopā ar bērniem apmeklējot dažādus atpūtas un izklaides objektus ģimenēm. Bet skaidrāka vīzija par to, ko tieši un kādā veidā attīstīt, izkristalizējās tikai 2015. gada vidū. Tad arī pieņēmu lēmumu pilnā mērā veltīt savu darbu šim projektam. Viens no uzstādījumiem sev bija radīt tādu parku, kurā būtu patīkami pavadīt brīvo laiku un atgriezties tur atkārtoti. Parka pirmo posmu atklāsim 2017. gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valstij piederošās Eesti Energia grupas atjaunīgās enerģijas uzņēmums Enefit Green, kurš ir lielākais vēja enerģijas ražotājs Baltijā, aizvadītajā pusgadā veicis būtiskas investīcijas vēja parku attīstībā un saražojis 557 gigavatstundas elektroenerģijas.

Uzņēmuma nozīmīgākais attīstības lēmums ir 60 miljonu eiro ieguldījums vēja parka “Šilale II” izveidē Lietuvā. Paredzams, ka jaunais vēja parks tiks pabeigts 2023. gada sākumā un tā 43 megavatu jauda palīdzēs ievērojami paaugstināt atjaunīgās elektroenerģijas ražošanas apjomus Baltijā.

Enefit Green valdes loceklis Innars Kāsiks (Innar Kaasik) norāda, ka jauna vēja parka būvniecība Lietuvā ir vēl viens solis atjaunīgās elektroenerģijas ražošanas jaudu palielināšanā visā Baltijas reģionā: “Enefit Green pastāvīgi strādā pie tā, lai nākotnē mums būtu pietiekami daudz no atjaunīgiem enerģijas avotiem iegūtas enerģijas. Plašāka zaļās enerģijas izmantošana ikdienā, piemēram, transporta nozarē, mājsaimniecībās vai lauksaimniecībā, ir vienkāršākais veids, kā samazināt CO2 nospiedumu. Tas arī ir galvenais ilgtermiņa risinājums pret augstajām elektrības cenām.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas dārzu un parku likvidācija bijis pareizs lēmums

Elīna Pankovska, 07.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā tika mainīta pilsētas dārzu un parku apsaimniekošanas sistēma. Proti, tika pieņemts lēmums par pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki likvidāciju, deleģējot tās īstenoto funkciju izpildi pašvaldības SIA Rīgas meži.

«Pirmais gads ir parādījis, ka šis lēmums ir bijis pareizs, jo Rīgas meži ar savu iepriekšējo pieredzi, kā arī tehniskajiem un administratīvajiem resursiem spēj efektīvi nodrošināt Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanu, labiekārtošanu, uzturēšanu un aizsardzību. Domāju, ka šogad parki kļūs vēl skaistāki, jo uzņēmums pats var izaudzēt gan koku, gan puķu stādus,» norāda Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Jāmin, ka pēc Rīgas domes teiktā likvidācija bija nepieciešama, lai Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanu padarītu efektīvāku, un ietaupītu apmēram 500 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Vēja parku izbūvē ieguvumi būs vietējiem būvniekiem, būvmateriālu ražotājiem un loģistikas nozarei

Db.lv, 14.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja parku projektu izmaksas gan sauszemē, gan jūrā (atkrastes vēja parki) mērāmas vairākos simtos miljonu. No projektu plānošanas līdz pirmajiem saražotajiem kilovatiem procesā iesaistās neskaitāmu nozaru pārstāvji, un tiešs ieguvums paredzams ne tikai enerģētikas nozarei un elektroenerģijas ražotājiem.

Kādu nozaru uzņēmumu iesaiste ir visvairāk nepieciešama, un kādu pienesumu vēja parku projektu attīstība spēj sniegt valsts ekonomikai, skaidro Latvijas Vēja enerģijas asociācija (VEA).

“Latvija atjaunīgās enerģijas izmantošanu enerģētikā ir izvirzījusi kā prioritāti, kas nozīmē, ka tuvākajos gados taps arvien vairāk vēja parku un būs nepieciešama dažādu nozaru un uzņēmumu iesaiste. Pašreiz Latvijā ir viens spilgts uzņēmuma veiksmes stāsts, kas darbojas vēja enerģijas nozarē – Aerones, taču šādu stāstu būs arvien vairāk, ja vien pratīsim vēja parku izbūves un apkopes potenciālu izmantot,” stāsta Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Energoparku bums – vajadzīgs vienots ilgtermiņa attīstības skats

Ilga Gudrenika-Krebs, zvērināta advokāte, ZAB “Ellex Kļaviņš” partnere, 18.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunīgās enerģijas ražošanas “bums” ir laba ziņa Latvijas ekonomikai un sabiedrībai kopumā, – jo lielāku elektroenerģijas daudzumu saražosim paši, jo mazāk būsim atkarīgi no būtiskām energoresursu cenu svārstībām.

Ne vienmēr saules paneļu vai vēja parku saražotā enerģija būs nozīmīgi lētāka, nekā tirgū pieejamā enerģija, arī saules enerģijas efektivitāte mūsu platuma grādos nav pārāk augsta, tomēr cenu stabilitātes un neatkarības faktori ir gana nozīmīgi, lai turpinātu attīstīt jaunas enerģijas ražošanas jaudas. Likumdevējam šādos apstākļos ir izšķirošs faktors – jāsabalansē ekonomikas un sabiedrības intereses, lai ieguvēji būtu visi. Pašlaik, kad strauji attīstās apjomīgi energoparki, daudzi jautājumi tiek interpretēti pašvaldību līmenī, kas neizbēgami noved pie atšķirīgiem redzējumiem un lēmumiem. Tas nav efektīvi, īpaši no investoru skatpunkta, kuri gribētu redzēt saprātīgus un prognozējamus spēles noteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijā trūkst kvalitatīvu industriālo telpu

Ingrīda Drazdovska [email protected], 15.09.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai gan Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas (LTICA) nesen veiktais pētījums par industriālajiem parkiem Latvijā konstatja, ka uzņēmējiem industriālo platību nomas piedāvājums ir apmēram 900 tūkst.m2, starptautiskiem standartiem atbilstošas industriālās telpas ar augsti attīstītu infrastruktūru tomēr ir deficīts,» secināja Nordic Industriālo Parku grupas mārketinga direktore un LTICA valdes priekšsēdētāja vietniece Elita Moiseja un starptautiskās nekustamo īpašumu konsultācijas kompānijas „Colliers International” ģenerāldirektors Baltijas valstīs Mihails Morozovs. Speciālisti atzīst, ka industriālie parki ir perspektīva un reizē vajadzīga joma Latvijas tautsaimniecībai. «Industriālie parki Latvijā ir jāpilnveido, jo tie, piedāvājot kvalitatīvu ražošanu, noliktavu un biroju telpu nomu, kā arī attīstītu infrastruktūru, kalpo par vērtīgu atbalstu mazo un vidējo uzņēmumu attīstībā un ārzemju investīciju piesaistei. Uzņēmumi, kas izvēlas nomāt ražošanas, biroju un noliktavu platības industriālajos parkos, ietaupītos līdzekļus, par ēku būvniecību vai attīstītas infrastruktūras izveidi, var ieguldīt uzņēmējdarbības attīstībā. Piemēram, konkurētspējīga, uz eksporta vērsta produkta radīšanā,» informē E.Moiseja. «Taču atbilstošu, starptautiskiem standartiem industriālo telpu trūkums Latvijā, ir veicinājis to, ka uzņēmumi, kas nodarbojas ar ražošanu vai preču izplatīšanu, izvēlas uzņēmuma vajadzībām ēkas celt paši, nevis nomāt telpas industriālajos parkos. Tas ir saimnieciski dārgāk,» atzīst M.Morozovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vēlas precīzi definēt industriālos parkus

Ingrīda Drazdovska, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Nordic Partners Properties ir sagatavojis ierosinājumus vienotu kritēriju ieviešanai un industriālo parku nozares definēšanai, ko pēc vairāku neatkarīgu ekspertu izvērtējuma virzīs attiecīgajās institūcijās.

Pagājušā gada rudenī pirmo reizi desmit gados valdības deklarācijā paredzēts atbalsts arī industriālo, tehnoloģisko un biznesa parku darbības veicināšanai. Lai to praktiski īstenotu, vispirms nepieciešama nozares definēšana un vienoto kritēriju ieviešana valsts mērogā. Šī nozare būtu jānodala no kategorijas operācijas ar nekustamo īpašumu, kas neatbilst patiesajām industriālo parku funkcijām, saka NP Jelgavas Biznesa Parks vadītāja Arta Nordmane.

Valsts mērogā būtu nepieciešama industriālo parku nozares definēšana un vienotu kritēriju ieviešana, pēc NP Jelgavas Biznesa Parks apmeklējuma un pēc tikšanās ar ražotājiem atzina arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žanete Jaunzeme-Grende.

Komentāri

Pievienot komentāru