Jaunākais izdevums

Pašmāju LED gaismekļu ražotājs “Vizulo” Dienvidholandes pilsētā Nordveikā (Noordwijk) īsteno apkārtējai videi un faunai draudzīgu gaismekļu uzstādīšanas projektu, īpašu uzmanību ielu apgaismojumā pievēršot cilvēku redzes komfortam.

Šobrīd tūristu iecienītajā Nīderlandes piejūras pašvaldībā tiek uzstādīti 250 ielu apgaismošanas īpašie gaismekļi. Tiesības īstenot šo projektu “Vizulo” ieguva, uzvarot Nordveikas pašvaldības publiskajā iepirkumā un pierādot sevi kā spēcīgāko uzņēmumu ar kvalitātes, ilgtspējas un dizaina ziņā labāko risinājumu.

“Vizulo” jau ilgstoši ir viens no stabiliem gaismekļu tirgus dalībniekiem Nīderlandē, kas nu iesaistījies arī mazākos projektos ar specifiskām prasībām apkārtējās vides un faunas aizsardzībā.

Nīderlandes tirgus infrastruktūras objektu projektētājiem un būvniekiem, kā arī ar to saistīto preču ražotājiem un tirgotājiem ir mūsdienīgi izaicinošs, jo šajā Beniluksa valstī īpašu uzmanību pievērš ekoloģijas un apkārtējās vides aizsardzības jautājumiem.

“Nīderlande ir viens no mūsu svarīgākajiem eksporta tirgiem, kurā veiksmīgi strādājam jau vairākus gadus. Esam iepazinuši šo tirgu kā īpaši prasīgu gaismekļu kvalitātes, vides standartu un sabiedrības labbūtības jautājumos. Mūsu izaugsmi šajā tirgū ir sekmējusi gan “Vizulo” elastība un spēja pielāgoties klienta specifiskām prasībām, gan fakts, ka gaismekļi pilnībā tiek komplektēti Latvijā, līdz ar ko varam ātri testēt mūsu gaismekļu atbilstību pasūtītāja tehniskajiem nosacījumiem. Nordveikas pašvaldības gadījumā spējām ieviest nestandarta risinājumu saviem sērijveida gaismekļiem, lai atbilstoši speciālistu ierosinājumiem varētu nodrošināt dabai un cilvēkiem saudzīgu ielas apgaismojumu. Manuprāt, tas ir uzskatāms piemērs teicienam – domā globāli, rīkojies lokāli,” panākumus Nīderlandes tirgū komentē “Vizulo” valdes priekšsēdētājs Jānis Zeltiņš.

Jāatzīmē, ka Nīderlandē lielu uzmanību ielu apgaismojumā pievērš arī redzes komfortam un pašu gaismekļu dizainam. Konkrētā gaismekļu diožu plate ir pārklāta ar matētu nosegplāksni, kas ne vien gaismu padara redzei komfortablāku, bet arī liek gaismeklim izskatīties eleganti. Savukārt tās īpašais diožu izvietojums mazina žilbinājumu un gaisma kļūst maigāka.

Latvijas uzņēmuma priekšrocība Nīderlandes tirgū ir tā, ka uzņēmums jau no pirmsākumiem ir fokusējies uz videi draudzīgas produkcijas ražošanu, kam gadu no gada tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība. Piemēram, 2021. gadā gaismekļu ražotājs ieviesa produktu dzīves cikla novērtējumu, kas analizē gaismekļu ietekmi uz vidi no materiālu un izejvielu ieguves un ražošanas brīža līdz pat produkta darba cikla beigām. Visi “Vizulo” gaismekļi atbilst Eiropas Savienības ekodizaina un energomarķējuma prasībām.Pašlaik Nordveikā ir uzstādīti pirmie 80 no 250 gaismekļiem. Līdz gada beigām tiks uzstādīti vēl 100 gaismekļi, bet līgumsaistības pilnā mērā tiks izpildītas 2024. gadā, uzstādot atlikušos 70 gaismekļus.

Nīderlandē īpaši tiek aizsargāta sikspārņu populācija, kas tiek aplūkota bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas kontekstā. Sikspārņi ir būtiska ekosistēmas sastāvdaļa, tāpēc, ja sikspārņus traucē ar mākslīgo apgaismojumu, to skaits samazinās, un visa ekosistēma zaudē līdzsvaru. Tā kā sikspārņiem ir svarīga loma kaitēkļu apkarošanā, sēklu izplatīšanā un kultūraugu apputeksnēšanā – lauksaimniecības nozare var ciest ievērojamus zaudējumus kultūraugu bojājumu un pesticīdu izmaksu dēļ. Tāpēc, rūpējoties par šiem zīdītājiem, tiek pielāgots ne vien publiskās ārtelpas apgaismojums, bet pat tiek būvēti tiem draudzīgi tilti un citas inženiertehniskās būves.

Publisko ielu posmos, kuru tuvumā mitinās sikspārņi, “Vizulo” uzstādījis īpaši “bat-friendly” jeb sikspārņiem draudzīgus gaismekļus. Galvenokārt tie atšķiras ar sevišķi silto gaismu, kas ir dzintarkrāsas vai pat sarkanā tonī. Tas nepieciešams, jo sikspārņi ir jutīgi attiecībā pret redzamās gaismas spektra viļņiem un vizuāli aukstā gaismā tie apjūk. Turklāt vizuāli auksta gaisma pievilina kukaiņus, veicinot to aizplūšanu no ierastajiem biotopiem, kas pārrauj sikspārņu barības ķēdi.

Iepriekš “Vizulo” Nīderlandē ir uzstādījis 60 šādus sikspārņiem draudzīgos gaismekļus Valkensvārdā (Valkenswaard) un 54 gaismekļus Enšedes (Enschede) Tehnoloģiju bāzē.

Vizulo konsolidētais apgrozījums 2021.gadā bija 10,17 miljoni eiro, bet 2022.gadā tas sasniedza 27% pieaugumu jeb 12,87 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas LED gaismekļu ražotājs “Vizulo” ir uzstādījis jau vairāk kā 25 000 gaismekļu Islandes pašvaldībās aptuveni 7,5 miljonu vērtībā, informē uzņēmums.

“Vizulo” nodrošina izdevīgāko risinājumu 10 gadu periodam, kurā ņemts vērā ne vien elektrības patēriņš un īpaša gaismekļu konfigurācijas spēja, piemēram, neapžilbināt satiksmes dalībniekus, bet arī iespēja mākslīgajā apgaismojumā redzēt priekšmetus reālās krāsās, kādas var redzēt saules gaismā.

“Vizulo” valdes loceklis Jānis Zeltiņš skaidro: “Islandē konkursi tiek veidoti, primāri domājot par iedzīvotāju labsajūtu, piemēram, lai ārpus telpām uzstādītais apgaismojums nespīdētu iekšā māju logos, neapžilbinātu gājējus, autobraucējus, velosipēdistus. Tā kā Islandē bieži ir nomācies laiks un piecus mēnešus gadā šajā valstī ir polārā nakts, kvalitatīvs ieluapgaismojums ir jo īpaši svarīgs. Viens no konkursu vērtēšanas kritērijiem ir tas, lai izvēlētās apgaismojuma diodes precīzi atveidotu krāsas (salīdzinot ar dabisko gaismu) it visam ne tikai ārā, bet arī iekštelpās. Tādēļ svarīgs nosacījums ir gaismekļu augstais krāsu atveidošanas indekss (Color Rendering Index – CRI). Tādejādi tiek panākts, ka konkursos var piedalīties tikai uzņēmumi ar gaismekļiem, kuriem ir augstvērtīgas diodes.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas LED gaismekļu ražotājs SIA “Vizulo” investējis 1 489 000 eiro trīs jaunu industriālo iekštelpu gaismekļu ražošanas iekārtu iegādē un uzstādīšanā ražotnē Iecavā, tādējādi kāpinot uzņēmuma konkurētspēju zaļo inovāciju jomā.

Pateicoties šim ieguldījumam, uzņēmums kā vienu no prioritātēm nākamajiem trim gadiem ir izvirzījis palielināt iekštelpu gaismekļu pārdošanas apjomus līdz 30% no uzņēmuma grupas kopējā apgrozījuma. “Vizulo” grupas apgrozījums 2023. gadā bija 19,1 miljons eiro.

SIA “Vizulo” investīcijas piesaistījis, izmantojot Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu sniegtās iespējas. Ieguldījumi jaunajās iekārtās ļāvuši paplašināt produktu klāstu ar jauniem, augstas pievienotas vērtības produktiem, kā arī, optimizējot ražošanas procesus, samazinājis materiālu patēriņu. Uzņēmums iegādājies metāla lokšņu automātiskās lāzerštancēšanas iekārtu ar robotizētu lokšņu ielādi un sortēšanu, robotu sistēmu automatizētai gaismekļu vadu savilkšanai un lokšņu metāla locīšanas iekārtu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas LED gaismekļu ražotājs “Vizulo” realizējis apjomīgu projektu Zviedrijā, Halmstadē, tur uzstādot aptuveni 12 000 Iecavā ražotos LED gaismekļus gandrīz 200 000 kvadrātmetru platībā.

Aprīkojot mazumtirdzniecības ķēdes veikalu un noliktavu telpas ar jaunākās paaudzes apgaismojumu, pasūtītājs kā vienu no galvenajiem uzdevumiem pretendentiem bija uzdevis mazināt darbinieku nogurumu, ar apgaismojuma palīdzību nodrošinot kvalitatīvu un drošu darba vidi, kā arī maksimālu energoefektivitāti.

Darbi no projektēšanas, ražošanas, piegādes un uzstādīšanas ilga gadu. Apjoms iespaidīgs – gandrīz 200 000 kvadrātmetru lielu telpu (veikalu ķēdes un tai piederošo trīs noliktavu) aprīkošana ar industriāliem, lineāra tipa gaismekļiem.

Zviedrijā gan darba devēju, gan valsts normatīvo aktu līmenī tiek pievērsta īpaša uzmanība apgaismojumam darbavietās no darbinieku veselības nekaitīguma viedokļa. Proti, kā norāda Zviedrijas Darba vides aģentūra, tad nepareizi veidots apgaismojums veicina acu nogurumu, galvassāpes un spriedzi kaklā, plecos un mugurā, kā arī palielinās arī nelaimes gadījumu risks.

Komentāri

Pievienot komentāru