Jelgava gatavojas 7.Starptautiskajam ledus skulptūru festivālam 

Jelgavas dome un pašvaldības aģentūra “Kultūra” sadarbībā ar firmu “Lāču ledus” organizē no 1. – 13. februārim 7. Starptautisko ledus skulptūru festivālu un pasaulē vienīgo ceļojošo ledus skulptūru izstādi. Izvērtējot sešos gados sasniegto ir atrasta koncepcija, kas nodrošina festivāla attīstību jaunā kvalitātē, stiprina tā māksliniecisko identitāti un prestižu, veicina jaunus mākslinieciskus risinājumus ledus un sniega mākslā. Ikgadējais Ledus skulptūru festivāls un ceļojošā izstāde ir viens no skaistākajiem kultūras notikumiem ziemā ne tikai Jelgavā, bet arī citur Latvijā. Pēc pēdējām aptaujām, kurās piedalījās visu Latvijas rajonu tūrisma informācijas centru (TIC) darbinieki, ledus skulptūru festivāls Jelgavā ir ceturtais iecienītākais tūrisma objekts visā Zemgalē, atstājot aiz sevis Pokaiņu mežu Dobeles rajonā, Kurzemes hercogu kapenes Jelgavas pilī un Mežotnes pili Bauskas rajonā. Savukārt vienīgā pasaulē ceļojošā ledus skulptūru izstāde sagādā prieku un pārsteigumu tūkstošiem cilvēku visā Latvijā, pārliecinoši demonstrējot tēlniecības iespējas. Šogad ledus skulptūras priecēja ne tikai Jelgavas, bet arī Rīgas, Ogres, Jūrmalas, Valmieras un Ventspils iedzīvotājus. Šogad festivālā un konkursā piedalīsies ledus skulptori no Latvijas, Somijas, Francijas, Īrijas, Austrālijas, Krievijas, Baltkrievijas, Zviedrijas, Igaunijas, bet 15 mākslas akadēmijas studenti veidos sniega skulptūras. Festivāls jau ir kļuvis prestižs arī citu pasaulē notiekošo ledus skulptūru festivālu kontekstā. Pirms sešiem gadiem festivāla autoram Mintautam Buškevicam, uzsākot festivālu ar diviem māksliniekiem un 10 skulptūrām, mērķis bija radīt Latvijā nebijušu un netradicionālu pasākumu. Lai gan klimatiskie apstākļi Latvijā nav tik piemēroti lielām ledus un sniega mākslas formām, kā Ziemeļvalstīs, festivāls ir kļuvis par gaidītu notikumu un ieguvis plašu sabiedrības un mediju atzinību. Katru gadu no jauna festivāls izraisa izbrīnu un sajūsmu, un dod arī iespēju sabiedrībai aizdomāties par mūsu planētas sašūpoto ekosistēmu. Pateicoties sešus gadu ilgajai pieredzei, mēs tagad varam tiekties attīstīt iespējas, ko mākslā paver trauslais un brīnumainais dabas materiāls – ledus un sniegs. Profesionālo māksliniecisko risinājumu attīstība, izveidoto darbu pieejamība plašai sabiedrībai un vēl neizmantotu mākslas komunikāciju procesu apgūšana, ir gaidāmā festivāla misijas trīs stūrakmeņi. Par festivāla vēriena paplašināšanos liecina dalībnieku un skulptūru skaits, par māksliniecisko izaugsmi – lielo formu ienākšana daudz lielākā apjomā, jo tieši no deviņiem ledus bluķiem veidotajās skulptūrās mākslinieki spēj izteikties vispārliecinošāk. Šogad skulptūru izmēri sasniegs divu metru augstumu. Būtiski zināt:

  • Skulptūru izgatavošanai tiek izmantots “Lāču ledus” ražotais augstākās kvalitātes caurspīdīgais ledus no trīsreiz filtrēta un no smagajiem metāliem attīrīta ūdens. Gatavošanās festivālam sākta jau vasarā - no jūlija mēneša “Vollers - Rīga” noliktavās-saldētavās uzkrāti ledus bluķi, kas katrs sver 120 kg;
  • Festivāla konkursā piedalās 20 ledus skulptori no Latvijas un ārzemēm;
  • Tiks veidotas 20 ledus skulptūras no viena ledus bluķa, kas tiek demonstrētas gan Jelgavā, gan citur Latvijā;
  • Tiks veidotas deviņas vēl lielākas ledus skulptūras, katra no 9 ledus bluķiem, kuras būs apskatāmas tikai Jelgavā;
  • Tēlniecības darbnīca/workshop;
  • Tiks veidotas 5 sniega skulptūras, kas tiek izgatavotas no sapresēta sniega kubiem (dimensijas - 3 x 3 x3 metri), konkursam tiek piesaistīti mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļas studenti.
  • Tiks veidotas 3 sniega skulptūras, kas tiek izgatavotas no sapresēta sniega kubiem (dimensijas – 0,8x0,8x0,8 metri), kuras veidos Jelgavas Mākslas skolas audzēkņi.
  • Skulptūras Jelgavā aplūkojamas no 5. – 6. februārim;
  • Ceļojošā ledus skulptūru izstāde pa Latviju no 7. – 13. februārim;

Jaunākie komentāri