«Lauku ceļotājs» prezentē jaunu mācību filmu 

Latvijas Lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs” sadarbībā ar Vides Filmu studiju ir sagatavojusi jaunu 20 minūšu mācību filmu lauku tūrisma uzņēmējiem „Kā saimnieko Zaļā sertifikāta mājās Vidzemē”. Filmā ir atspoguļotas četru „Zaļā sertifikāta” demonstrāciju saimniecību vides aizsardzības aktivitātes:

  • ūdens un energoresursu ekonomiska izmantošana,
  • notekūdeņu un atkritumu apsaimniekošana,
  • videi draudzīgu mazgāšanas līdzekļu izmantošana,
  • videi un cilvēka veselībai nekaitīgu apdares un būvmateriālu izmantošana,
  • tūristu aktivitāšu organizēšana dabā,
  • tūristu informēšana un izglītošana u.c.
Latvijas vides kvalitātes zīme ”Zaļais sertifikāts” „Zaļais sertifikāts” šobrīd ir vienīgā vides kvalitātes zīme tūrisma mītnēm Latvijā. To ir izstrādājusi un piešķir Asociācija “Lauku ceļotājs” Eiropas Komisijas LIFE programmas un Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzfinansēta projekta ietvaros. Šobrīd „Zaļo sertifikātu” par videi draudzīgu saimniekošanu ir saņēmušas 36 lauku tūrisma mītnes Latvijā. „Zaļā sertifikāta” demonstrāciju saimniecības No visām “Zaļo sertifikātu” ieguvušajām lauku tūrisma mītnēm šā gada pavasarī tika izvēlētas un svinīgi atklātas četras paraugsaimniecības: lauku māja “Mūrnieki” Alūksnes rajonā, brīvdienu māja “Vējavas” Limbažu rajonā, viesu māja “Zaķi” un brīvdienu māja “Smiltēni” Ogres rajonā. No šo demonstrāciju saimniecību pieredzes mācīsies citi lauku tūrisma uzņēmēji, kas vēlēsies uzsākt nodarboties ar lauku tūrismu un sasniegt visaugstākos vides un pakalpojumu kvalitātes standartus. Apmācības semināri lauku tūrisma uzņēmējiem Šā gada novembrī Asociācija „Lauku ceļotājs” plāno organizēt trīs apmācības seminārus tiem lauku tūrisma uzņēmējiem, kas jau saņēmuši „Zaļo sertifikātu” vai vēlas uz to pretendēt nākotnē. Semināros tiks demonstrēta arī jaunā mācību filma. Semināri notiks:
  • Kurzemē – 20. novembrī viesu mājā „Vidi” Valdemārpilī, Talsu rajonā
  • Latgalē/Zemgalē – 25. novembrī motelī „Sapnis” Krustpils pagastā, Jēkabpils rajonā
  • Vidzemē – 27. novembrī lauku mājā „Jaun-Ieviņas” Raunas pagastā, Cēsu rajonā
Interesenti ir aicināti pieteikties līdz šā gada 17. novembrim pa tālruni 7617600. Subsīdijas „Zaļā sertifikāta” saimniecībām Lai motivētu lauku tūrisma uzņēmējus saudzīgi izmantot dabas resursus un veicinātu ilgtspējīgu tūrisma attīstību Latvijas laukos, Asociācija „Lauku ceļotājs” ir sagatavojusi un iesniegusi Zemkopības ministrijā un Vides ministrijā priekšlikumu 2004.gada Lauksaimniecības Subsīdiju programmas nolikumam, kurā lūdz atbalstīt tās lauku tūrisma saimniecības, kas ieguvušas „Zaļo sertifikātu” un vēlas turpināt dažādu ar vides kvalitātes uzlabošanu saistītu projektu realizēšanu, piemēram, uzlabot attīrīšanas iekārtas, uzstādīt ūdens skaitītājus, ūdeni taupošās iekārtas, ūdens filtrus un alternatīvos enerģijas avotus un veikt citus pasākumus, kas ievērojami samazina tūrisma negatīvo ietekmi uz vidi. Informācija par „Zaļā sertifikāta” mājām tūristiem Lai iepazīstinātu tūristus ar „Zaļā sertifikāta” logo un informētu tos par sertificēto māju priekšrocībām, Asociācija „Lauku ceļotājs” ir izdevusi jaunu bukletiņu, kurā apkopota informācija par visām „Zaļo sertifikātu” ieguvušajām naktsmītnēm Latvijā. Bukletiņš ir bezmaksas un pieejams Asociācijas birojā Rīgā. Avots: Latvijas Lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs”

Jaunākie komentāri