Piena produktu konkursa uzvarētāji 

Noslēdzies Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) rīkotais šī gada lielākais piena produktu konkurss – sieru un jogurtu konkurss. Konkursā vislielāko atzinību guva piena pārstrādes uzņēmumi Valmieras piens, Smiltenes piens un Rīgas piensaimnieks. LPCS rīkotajā konkursā tiks izraudzīti labākie sieri un jogurti no vairāk nekā 150 dažādiem veidiem, ko iesnieguši 25 piena pārstrādes uzņēmumi. Visvairāk godalgu siera produktu kategorijā ieguva Valmieras piena un Smiltenes piena ražotie sieri. Atzinību guva Valmieras piena ražotie sieri, kas uzvarēja kategorijās Nogatavinātie cietie sieri, Nogatavinātais Krievijas tipa siers, Nogatavinātie mīkstie sieri (nogatavināti ar glemi vai pelējumu), Svaigie sieri un Skābpiena sieri. Smiltenes piena ražotie sieri savukārt par labākiem tika atzīti kategorijās: Nogatavinātais Krievijas tipa siers, Nogatavinātais Holandes tipa siers, Nogatavinātie mīkstie sieri (nogatavināti ar glemi vai pelējumu), un Nogatavinātais mīkstais siers, kā arī apbalvojumus saņēma viņu ražotais Kausētais siers. Rīgas piensaimnieka ražotie sieri par labākajiem tika atzīti trijās kategorijās – Kausētais siers, Kūpinātais siers un Svaigais siers. Limbažu piena ražotais siers uzvarēja kategorijā Nogatavinātie cietie sieri. Nenogatavināto saldpiena sieru grupā par labāko tika atzīts Talsu piensaimnieka produkcija, savukārt Nogatavināto Šveices sieru grupā atzinību guva Rankas piena ražotais siers. Jogurtu produktu grupā visvairāk godalgu ieguva Valmieras piena ražotie jogurti, kas par labākajiem tika atzīti divās kategorijās - Jogurts ar klasisko ieraugu ar tauku saturu līdz 2% un Jogurts ar klasisko ieraugu ar tauku saturu 2-4%. Savukārt par labāko jogurtu kategorijā Jogurts ar alternatīvu kultūru ieraugu tika atzīts Tukuma piena ražotais jogurts. Savukārt Rīgas piensaimnieka ražotais jogurts ieguva pirmo vietu kategorijā Dzeramais jogurts. Konkursam pieteikto sieru un jogurtu vērtēšana noritēja divos posmos. Pirmkārt, savu atzinumu par produktu kvalitāti sniedza neatkarīga akreditēta laboratorija, kas izvērtēja sieru un jogurtu mikrobioloģisko un fizikāliķīmisko sastāvu. Pēc tam savu vērtējumu deva ekspertu grupa, kuru pārstāv sabiedrībā zināmi pārtikas tehnologi, uzturzinātnes speciālisti un dietologi. Viņi aizklāti degustēja sierus un jogurtus, vērtējot to garšu, smaržu, ārējo izskatu un citas veselīgām un dabiskām uzturvielām nepieciešamas īpašības. Konkursa uzvarētājus noteica žūrijas komisija, kas, apkopojot laboratorijas un ekspertu vērtējumus, sadalīja nominācijas 15 produktu grupās – četrās jogurta un 11 siera. “Pēdējo desmit gadu laikā jogurtu un siera ražošana ir attīstījusies ļoti strauji – ieviestas jaunas ražošanas metodes un tehnoloģijas, ievērojumi cēlusies produktu kvalitāte, tāpēc Latvijas jogurtu un siera ražotāji var būt lepni ar savu veikumu, ko augstu novērtē arī patērētājs. To apliecina arī šogad konkursiem pieteiktie produkti – daudzi no tiem patiesi ir izcili,” saka LPCS valdes priekšsēdētājs un žūrijas komisijas pārstāvis Arvīds Ušča. “Abu konkursu mērķis ir apkopot un izcelt labāko jogurta un siera ražošanas uzņēmumu un meistaru pieredzi, kā arī popularizēt jogurta un siera kā veselīga ēdiena lietošanu iedzīvotāju uzturā.” LPCS siera un jogurta konkursa uzvarētājiem tika pasniegti atzinības raksti un naudas prēmijas, turklāt katra produkta vienas grupas pirmo trīs vietu ieguvēji tika izvirzīti Riga Food 2006 zelta, sudraba un bronzas medaļu saņemšanai starptautiskās pārtikas produktu izstādes Riga Food 2006 atklāšanas ceremonijas laikā Rīgā, 6. septembrī. Konkursa uzvarētāji tika paziņoti sestdien, 26. augustā Siera svētkos, Preiļos. LPCS siera un jogurtu konkursu rīko sadarbībā ar starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT1 un biedrību Mārketinga padome. Līdzīgus konkursus LPCS plāno rīkot arī turpmāk.

Jaunākie komentāri