Latvijas eksportspēja

Eksportspēja: Apgaismo ielas un sporta laukumus

Anda Asere, 05.11.2014

Stanislavs Ratinskis, SIA Latgales stabu konstrukcijas valdes priekšsēdētājs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

SIA Latgales stabu konstrukcijas produkcija iepriekš galvenokārt nonāca Krievijā, taču pēdējā laikā uzņēmums pievērsies eksporta tirgu diversifikācijai, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ar metāla apgaismes stabu, mastu un metāla konstrukciju ražošanu SIA Latgales stabu konstrukcijas nodarbojas septiņus gadus – kopš 2007. gada. «Sākumā strādājām Krāslavā. Tas bija grūts laiks, jo nevarējām atrast metinātāju, kurš katru dienu nāktu uz darbu, tāpēc nolēmām, ka nepieciešams pārcelties uz Rēzekni. Te esam no 2011. gada, un no tā laika pie mums strādā gandrīz vieni un tie paši cilvēki,» stāsta Stanislavs Ratinskis, SIA Latgales stabu konstrukcijas valdes priekšsēdētājs. Šobrīd uzņēmumā divās maiņās ir nodarbināti 25 cilvēki.

Pašlaik uzņēmums saražo aptuveni 100 stabu dienā, taču ražošanas apjoms esot atkarīgs no daudziem faktoriem: stabu veida, pasūtījuma apjoma u.c. Piemēram, ja uzņēmums ražo daudzstūrainus stabus un nākamais pasūtījums ir apaļiem stabiem, jāmaina ražošanas procesa tehnoloģija, kas aizņemot laiku. «Ja ir viens stabils pasūtījums vienādiem stabiem, varam plānot ražošanu un izpildīt tiešām lielus pasūtījumus,» norāda vadītājs. Vienlaidu stabus uzņēmums var saražot garumā līdz 12 m, bet, ražojot mastus no vairākām daļām un izmantojot teleskopisko tehnoloģiju, to garums var sasniegt pat 30 m.

Konkursi iet secen

SIA Latgales stabu konstrukcijas piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2014, pretendējot uz nomināciju Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā. Uzņēmuma eksporta apjoms veido aptuveni 80% no tā kopējā apgrozījuma. Līdz šim lielākā daļa apgaismes stabu nonākusi Krievijā. Šī valsts eksporta struktūrā veido vairāk nekā pusi no kopējās produkcijas realizācijas ārzemēs – līdz pat 60%. «Krievija ir laba ar to, ka nodrošina lielu apjomu. Eiropā pagaidām nevaram iegūt tik lielus pasūtījumus. Rietumos produkcijas cena ir augstāka, bet apjoms – mazāks,» skaidro Mārtiņš Silickis, SIA Latgales stabu konstrukcijas eksporta menedžeris. Viņš teic, ka nevienam nav noslēpums, ka Krievijā politiskā situācija nav stabila, tāpēc uzņēmums nevēlas koncentrēties tikai uz vienu tirgu un risku diversificēšanas nolūkā meklē citus noieta kanālus eksporta. «Mēs nestāvam uz vietas,» norāda M. Silickis.

Vietējam tirgum uzņēmums piegādā produkciju mazos apjomos. «Piemēram, Rēzeknē šai laikā bija daudz ielu rekonstrukcijas projektu, nomainīti daudzi stabi, taču mēs savai pilsētai saražojām ļoti niecīgu apjomu, jo viss pārsvarā tika iepirkts Rietumeiropā. Tas ir paradokss. Esam piedalījušies konkursos ar montāžas uzņēmumu starpniecību, jo mums nav iespēju sniegt montāžas pakalpojumus, bet nevienā neesam uzvarējuši,» atklāj M. Silickis.

Visu rakstu Apgaismo ielas un sporta laukumus lasiet 5. novembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 otrajā kārtā izvirzīts 31 uzņēmums

Lelde Petrāne, 08.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 četrās kategorijās iesniegts 101 pieteikums no uzņēmumiem visā Latvijā. Noslēgusies konkursa pirmās kārtas rezultātu apkopošana un izvērtēšana, un konkursa 2. kārtai ir izvirzīts 31 uzņēmums.

Saskaņā ar konkursa nolikumu, iesniegto pieteikumu izvērtēšana notiek divās kārtās. Konkursa pirmajā kārtā tika izvērtēti dalībnieku pieteikumi un žūrijas komisija izvirzīja dalībai konkursa otrajā kārtā visvairāk punktus ieguvušos pretendentus katrā kategorijā. Otrajā kārtā ietilpst uzņēmumu apmeklējumi un konkursam pieteikto produktu vai pakalpojumu prezentācijas, kā arī intervijas ar uzņēmējiem.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā, apkopojot un izvērtējot 1. kārtas rezultātus, 2. kārtā izvirzīti uzņēmumi:

• 66 NORTH BALTIC, SIA

• COMPAQPEAT, SIA

• KARAVELA, SIA

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

Papildināta ar FOTO - Noskaidroti inovatori un veiksmīgākie eksportētāji

Anda Asere, 05.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2014 laureāti

Sešās kategorijās sadalītas balvas Latvijas uzņēmumiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē.

Šogad par eksporta čempionu atzīts a/s Olainfarm. Kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo/vidējo komercsabiedrību grupā uzvarēja SIA Karavela. Otrajā vietā ierindojas a/s Sidrabe un trešajā – a/s Rīgas piena kombināts.

Par Eksportspējīgāko komersantu mazo komercsabiedrību grupā atzina SIA X Infotech. Otrajā vietā ir SIA Skan-Tooling, bet trešajā SIA Latgales Stabu konstrukcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru